|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matura 2010-Studia
Cytat:
Dzięki.No nic, to będę musiała w takim razie szukać jakichś porządnych zbiorów. Mam jeszcze na to trochę czasu
|
|
#4022 | ||
|
Zakorzenienie
|
Prosze bardzo, i mam nadzieje że spotkamy się kiedyś na terenie UKSW*
![]() * czyt. życzę dostania się zarówno Tobie jak i sobie
|
|
#4023 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak znajdziesz jakiś porządny to daj znać. Ja jak zapoznam się z Witkowskim to też powiem co i jak. Póki co znam go jedynie z opowiadań.
|
#4024 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4025 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja nadal mam problem bo nie dzialaja mi te strony uczelni.... hehe zaje**scie jakbym przez to na studia miala nie isc bo sie nie moglam zarejestrowac
ja juz nie wiem co robic...nie macie pomyslu dlaczego tak sie dzije??
|
#4026 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny poradźcie, proszę.
Moje wyniki: polski podstawa 94%, rozszerzenie 75% matma podstawa 78% biologia podstawa 74% rosyjski podstawa 100%, rozszerzenie 100% ustne 100%. Startuję na Uniwersytet Wrocławski na ekonomię i dziennikarstwo, a także na Uniwersytet Ekonomiczny na ekonomię (bo liczy mi się wtedy tylko polski, rosyjski i matma). Czy sądzicie, że mam jakieś szanse? Od bidy pójdę na filologię rosyjską, bo wygrałam indeks na UWr, ale wydaje mi się, że po ekonomii są dobre warunki pracy...
|
|
#4027 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie to samo myślę o biologii! Kiedy to zobaczyłam po raz pierwszy, załamka! Na wiedzę był praktycznie tylko to pytanie o podwójnym zapłodnieniu! Reszta to jakieś głupoty na zmyślanie..A co jest najlepsze, niemal zabrakło mi czasu! Prawie każde zadanie było opatrzone obszernym opisem (np. te z tym fosforyzującym białkiem), który nie dość że jest długi, to jeszcze trzeba było b dokładnie go przeczytać.
Mam wrażenie że bez całej mojej nauki, bez korków i bez rozwiązywanych arkuszy poradziłabym sobie dokładnie tak samo... ![]() Jak wyszłam z sali to byłam w totalnym szoku! Wyłam! Aż do wczoraj byłam bardzo niepewna: z resztą same wiecie jak to jest z biologią. Jeden ma napisane tak i ma zaliczone, drugi ma tak samo i nie ma żadnego punktu. W tym wszystkim najgorsza była straszna niepewność. W chemii nie ma takich półsłówek. Albo coś jest dobrze, albo jest źle. Już na samym początku oszacowałam sobie wynik, i pomyliłam się tylko o 1%. A jeśli chodzi o biologię, to w zasadzie wiedziałam, że równie dobrze mogę mieć 50% jak i 100%. Dzień przed wynikami miałam jakieś straszne scenariusze przed oczami. Wczoraj wszystko wyjaśniło się na korzyść. Okazało się że z biologii mam 93% - a błędy mam w zadaniach, które obstawiałam że na pewno mam dobrze ![]() Ale już nie chcę w tym grzebać. Z wyniku jestem bardzo bardzo zadowolona, więc nie chcę nawet wiedzieć co i jak mi poszło. Ogólnie wyniki mam lepsze niż się spodziewałam. Polski podstawa - 87% Matma podstawa - 92% Angielski podstawa - 96% Angielski ustny podstawa - 100% Polski ustny podstawa - 100% Biologia rozszerzony - 93% Chemia rozszerzony - 97% PS. Czy któraś z was wybiera się na lekarski do Lublina? ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Teraz nie ma czasu na rozmyslanie nad tym, lepiej idz u kogos skorzystaj z komputera, albo w kawiarence! Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2010-07-01 o 23:05 |
|
|
|
#4028 | |
|
MUSEarka
|
Cytat:
Ło kutwa, jakie wyniki Nie lubię Cię Nie wybieram się na lekarski do Lublina, bo po pierwsze jestem za słaba a po drugie rejestracja tam jest już zamknięta.
|
|
#4029 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez misuse Czas edycji: 2010-07-01 o 23:11 |
|
|
|
|
#4030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4031 |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------
[/COLOR] Teraz nie ma czasu na rozmyslanie nad tym, lepiej idz u kogos skorzystaj z komputera, albo w kawiarence![/QUOTE] Dokładnie idź do kogoś znajomego i rejestruj się bo szkoda by było jakbyś nie zdążyła przed końcem rekrutacji. |
|
|
|
#4032 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gratuluję! A skąd Ty wiedziałaś w których zadaniach miałaś błędy?
|
|
#4033 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chcesz to jeżeli u mnie zadziałają to odzywaj sie na gg i mów gdzie Cie powklikiwać ![]() Seryjną morderczynią nie jestem ani nic z tych rzeczy
|
|
#4034 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakbym miala kafejke gdziess to juz dawno bym miala po problemie
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny na prawdę nie ma czego podziwiać
![]() Pofuksiło mi się i tyle, bo było to co umiałam... |
|
|
|
#4036 | |
|
MUSEarka
|
Cytat:
Jasne jasne, tak się zawsze mówi
|
|
#4037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skąd jesteś? ![]() ja chciałam na lek w Poznaniu no ale cóż.. może za rok i może zrobią wtedy prawdziwą maturę a nie takie... coś ![]() a co do chemii i zbiorów zadań to polecam Witowskiego i też jest ok, tam są zadania z przykładowymi rozwiązaniami od razu, także jeśli któregoś typu czy konkretnego zad się nie rozumie to można sprawdzić
|
|
#4038 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Powiedz, skąd Ty wiesz w których zadaniach zrobiłaś błędy? Da się to jakoś sprawdzić?
|
|
#4039 |
|
Wtajemniczenie
|
dziekii
ale ja chcialam sobie jeszcze kierunki poprzegladac itd a mi sie nicc nie wyswietla wiec nie wiem... a i tak dzis nie wplace bo nie mam konta internetowego a poza tym to nie obraz sie ale jednak takich danych (pesel itd) to sie nie podaja komus kogo sie nie zna( bez obrazy wiem ze chcesz dobrze:P) kol mowila ze ma tak jak ja...(z tej samej miejscowosci) wiec nie wiem co z tym wszystkim ehh dobrze ze jedna uczelnie chociaz mam oplacona i juz wplata wplynela... gorzej z agh niewiem jutro sie do kuzynki z rana wybiore i potem odrazu do banku o ile bedzie dzialac wszystko a jak nie to sie odezwe do Ciebie jak bedziesz jakby u mnie w miescinie jakis "trojkat bermudzki " byl czy coss:P
|
#4040 |
|
Raczkowanie
|
Witam
. zdawałam w tym roku maturę i zastanawiałam się nad gospodarka przestrzenną. czy mozecie mi powiedziec czy mam jakies szanse dostac sie na ten kierunek na uw, sggw lub politechnice w warszawie? moje wyniki polski podstawowy 57%, polski ustny 90% angielski podstawowy 94%, angielski ustny 90% matematyka podstawowa 90% matematyka rozszerzona 54% geografia rozszerzona 48% . załamana jestem gegrą bo uczyłam się duzo, a matura była- nie oszukujmy się- bardzo trudna. pomóżcie !! zmienic kierunek?
|
|
#4041 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja za rok do Lublina startuję. Zawsze jak znajdziesz trochę czasu to możesz nam napisać jak to tam wszystko wygląda. ![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- klaudynka4, może Ty byś nam poleciła jakieś zbiory zadań z chemii? A do biologii z czego się uczyłaś?
|
|
#4042 | |
|
MUSEarka
|
Cytat:
Na krakowskim OKE jest zakładka "Szczegółowe wyniki" i tam się wchodzi, wybiera przedmiot i widzisz gdzie miałaś przyznany punkt, a gdzie nie. Dziewczyny Bo zaraz ocipieję. Szukam już z godzinę przelicznika na Uniwersytet Medyczny w Białymstoku i nie mogę znaleźć. Wie któraś jak tam się to wszystko przelicza? Bo nie wiem czy składać tam papiery, nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse
Muse 21.08.2010 Kraków CLMF 28.08.2011 Reading Festival 23.11.2012 Łódź 14.07.2013 Berlin 14.06.2015 Warszawa OWF 21.08.2016 Kraków LMF 22.06.2019 Kraków Edytowane przez mesarka Czas edycji: 2010-07-01 o 23:31 Powód: literówka |
|
|
|
|
#4043 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4044 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co chcesz poprzeglądać dokładnie? To pozapisuje Ci strony i podeśle mailem Wiesz, naprawde głupio by było żebys przez to miała sie na studia nie dostać. A ta Twoja kolezanka ma internet od tego samego dostawcy? Jezeli tak to moze spytaj sie kogos kto ma internet z innego miejsca? Moze to wina dostawcy?
|
|
#4045 |
|
Rozeznanie
|
A, czyli ja nie mogę sprawdzić, bo u mnie nie było wyników w internecie
|
#4046 |
|
Zakorzenienie
|
Anatomia, wiedziałam, bo na OBIEGu (stona twojego oke) jak się zalogujesz to masz taką zakładkę wyniki szczegółowe i masz tam napisane ile masz za które zadanie
Wanitatywna, najwięcej z chemii nauczyłam się ze zbioru Witowskiego. Zbiór Pazdry też jest ok, szczególnie jeśli chce się szlifować zadania rachunkowe, ale niektóre zadania są tam za trudne więc nie ma co się zniechęcać. A tak poza tym to przed samą maturą odkryłam taki zbiór zadań z wydawnictwa "Piątek 13-go" albo jakoś tak. Spodobał mi się przede wszystkim dlatego, że jest tam mnóstwo zadań praktycznych, mających jakieś zastosowanie (a takie zadania dość często pojawiają się na maturze). Z tego zbioru można nauczyć się np. konstruować doświadczenia, wybierać do nich przyrządy, wyjaśniać zjawiska życia codziennego... Przy okazji na końcu są zadania oparte na tekście źródłowym, co też często się zdarza. Na prawdę polecam ten zbiór. Poza tym uczyłam się też z takiego repetytorium WSiP "Wiesz że umiesz" - polecam, bo bardzo dobrze streszcza całą wiedzę. A pod koniec ćwiczyłam arkusze - zrobiłam wszystkie matury + egzaminy wstępne z chemii na uczelnie medyczne. Z biologii z kolei uczyłam się głównie z kserówek z korków i z zeszytu lekcyjnego. Pomogło mi też vademecum Ewy Pyłki-Gutowskiej (takie stare, czerwone) i książki z Operonu. Teraz gdybym mogła to kupiłabym ten zbiór Witowskiego z biologii (chyba własnie wyszedł) oraz takie grube ksiązki z testami na akademie medyczne. Dodatkowo arkusze z poprzednich lat i egzaminy wstępne na uczelnie medyczne. |
|
|
|
#4047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli dużo pracy przede mną.
|
|
#4048 |
|
Raczkowanie
|
Nikt nic nie doradzi?
|
|
#4049 |
|
MUSEarka
|
Klaudynka - bardzo dużo robiłaś, podziwiam. Ja gdybym robiła chociaż połowę z tego co Ty, miałabym na pewno lepszy wynik
No ale trudno, klamka już zapadła.---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Ale co mamy Ci doradzić? Sprawdzałaś progi? Wymagania? Przeliczniki? Najpierw sama poszperaj.
|
#4050 |
|
Raczkowanie
|
sprawdzałam na sggw próg był w tamtym roku 135. mi wychodzi 115... sama nie potrafie obiektywnie spojrzeć na to i nie wiem czy lepiej nie zmienic kierunku czy zostawic i zmienic w 2 turze.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.

Dzięki.

ja juz nie wiem co robic...

ale ja chcialam sobie jeszcze kierunki poprzegladac itd a mi sie nicc nie wyswietla wiec nie wiem... a i tak dzis nie wplace bo nie mam konta internetowego a poza tym to nie obraz sie ale jednak takich danych (pesel itd) to sie nie podaja komus kogo sie nie zna( bez obrazy wiem ze chcesz dobrze:P) kol mowila ze ma tak jak ja...(z tej samej miejscowosci) wiec nie wiem co z tym wszystkim ehh dobrze ze jedna uczelnie chociaz mam oplacona i juz wplata wplynela... gorzej z agh niewiem jutro sie do kuzynki z rana wybiore i potem odrazu do banku o ile bedzie dzialac wszystko a jak nie to sie odezwe do Ciebie jak bedziesz jakby u mnie w miescinie jakis "trojkat bermudzki " byl czy coss:P
Bo zaraz ocipieję. Szukam już z godzinę przelicznika na Uniwersytet Medyczny w Białymstoku i nie mogę znaleźć. Wie któraś jak tam się to wszystko przelicza? Bo nie wiem czy składać tam papiery, nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse