|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
rodzinie i przyjaciolom nie odmawialismy do tej pory, ale z nia nie czujemy sie blisko i dziecko tylko na tym ucierpi.. boze jakie wy jestescie wszystkie laski! ja tu jestem najgrubsza ![]() 86kg i 170 wzrostu.. po porodzie zeszlo 13kg i stoi od 1,5 miesiaca... plakac mi sie chce jak patrze w lustro. mam umowiona wizyte u dietetyka na poczatku sierpnia, tylko przetrwac lipiec...my sie caly czas zastanawiamy do kogo mala jest podobna i wychodzi na to, ze poszczegolne "elementy" ma z kazdego z nas, ale ogolnie nie jest do zadnego podobna
|
|
|
|
|
#4562 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Ja też przeliczyłam te tygodnie i
Wasze dzieci w tym wieku to już będą siedziały ![]()
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-07-02 o 12:03 |
|
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
ja jade w poniedzialek do dietetyka
kurcze jak faktycznie nie chcecie to ja bym powiedziala wprost: sluchaj sytuacja jest jaka jest, nie mamy za duzo pieniedzy, my nie jestesmy zbyt blisko ze soba jako przyjaciele i boimy sie zeby dziecko na tym nie ucierpialo, moze przemyslcie sprawe jeszcze raz co? ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- ja bede cos twojej postury wagi nie mam niestety takze nie wiem ile waze al cos czuje ze pewnie tak jakos bedzie a wzrost 168
|
|
#4564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziurka w smoczku...smoczek wciąż ten 0+ (nawet ostatnio myslalam czy nie kupic wiekszego juz, ale zdecydowanie poczekam) aneczka, ja wiem ze ona sie TYLKO zaktrzusila, to nie pierwszy raz byl, ale ta czerwona buzia otwarte szeroko oczy, "martwy" wzrok-to bylo pierwszy raz i mam nadzieje ze ostatni! P.S. z dobrych wieści wczorajszych-dostaliśmy kredyt, jak dobrze pójdzie jutro zacznie się malowanie
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-07-02 o 12:12 |
|
|
|
|
#4565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
ale z drugiej strony dziecko nie jest niczemu winne
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- jak ten czas szybko leci!!! my w poniedzialek bedziemy miec 3 miesiace pelne bo zawsze liczylam normalne anie tak po 4 tygodnie.
|
|
#4567 |
|
Zakorzenienie
|
mrowcia ja nie butelkowa a cyckowa ale powiem tak że wiele razy czytałam że karmic nie wolno na spiąco nawet cyckiem bo niby dziecko ssie a tak naparwde czasami pokarm sam spłynie do gardełka a ona juz nie połyka i tak własnie sie dzieje.. u mnie tez była pdobna sytuacja bo ona przestała ssac i niby spała a z cycka leciało i sie porządnie zakrztusiła az sie czerwona zrobiła i wystraszona.. wiec teraz pilnuje jak tylko przysypia to juz odstaiwam ja.
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
moja nie przysypia wcale przy papu ale czasami jest taka "neptyk" to krece smokiem albo zabieram na chwilke i od razu sie glodomorek wybudza
|
|
#4569 |
|
Rozeznanie
|
tylko nasz stosunek do znajomej rzutuje na stosunek do dziecka. po co ma miec chrzestnego, ktory jej nie lubi.
napisz koniecznie co powiedzial dietetyk i co zalecil. ja sie miotam jakos pomiedzy piciem kawy i jedzeniem raz dziennie a jedzeniem co 3 godziny malych porcji i codziennie zmieniam zdanie co do diety jaka chce stosowac. w koncu zobie zwale metabolizm i tyle bedzie z tego, ze zaczne tyc. jak karmilam piersia, to nie chudlam, jak przestalam tez nie chudne. a w dniu slubu bylo 61kg..................... ......... ![]() :p rosi:![]()
|
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
A jeżeli chodzi o chrzest i chrzestnych to my zastanawiamy się jak tu wszystkim zaproszonym i gościom wytłumaczyć aby nie kupowali nic małej - no chyba że symbolicznie. I pieniędzy też nie chcemy. Bo my trochę obawiamy się tego że czasami chrzest z powodów finansowych jest kłopotem dla gości a w szczególności chrzestnych. A my wybierając kierujemy się przede wszystkim tym czy gdyby coś się wydarzyło to kto najlepiej zaopiekuje się dzieckiem. A pieniądze nie mają znaczenia. No chrzestnymi zostaną tacy członkowie naszych rodzin którym finansowo to my pomagamy. Bo zarówno ja jak i TZ uwielbiamy finansowo wspierać nasze rodziny. Sprawia nam to radość.
No ale czasem też jest zawiść szczególnie u TZ-ta w rodzinie. Np. ostatnio dał swojej chrześnicy (19 letniej) 10 tys. (kończy w tym roku szkołę) no i jej mama (jego siostra) zarekwirowała te pieniądze i stwierdziła że będzie jej na raty wypłacać oczywiście została w tym poparta przez matkę TZ. No i TZ sie zdenerwował bo te pieniądze nie były dla nich i jeżeli jego chrześnica chciałaby wydać te pieniądze na bzdury to ma do tego prawo. Ja się z nim zgadzam . Wiek ma swoje prawa jest czas na szaleństwa i czas na pracę.
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4572 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to bylby idealny chrzestny dla jej dziecka kasa sie liczy, nie bliskosc.a co do wyboru chrzestnych, to my kierowac sie bedziemy ta sama zasada co wy, a nie zasobnoscia portfela. |
|
|
|
|
#4573 |
|
Zakorzenienie
|
my równiez
|
#4574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja też krztusi się sliną i do tego rączki wkłada do buzi. Moja mama mówi, że powoli dziąsła się przyzwyczajają do wychodzenia ząbków. Dziecię może też wariowaćpo nocach. Już się cieszę
|
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
wiem że jedno albo drugie zaopiekuje się Maćkiem jak nas zabraknie różne żeczy się zdażają niestety trzeba brac wszystko pod uwagę
|
#4576 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A mam pytanie do wszystkich, którzy chrzczą swoje dzieci. Czy robicie to bo takie są Wasze przekonania religijne, czy dla tradycji ? Ja zostałam przez rodziców wychowana w wierze katolickiej a mam wątpliwości, czy moje dziecie kiedyś będzie zadowolone z tego, że zostało ochrzczone. Zawsze mnie nachodziły watpliwości przy takich okazjach w rodzinie a teraz to dotyczy mojego dziecka. Jak kiedyś uczestniczyłam w katechezie dla rodziców i chrzestnych to ksiądz zapytał "po co jest chrzest ?" to nikt nie potrafił tego własnymi slowami wytłumaczyć tylko niekórzy podawali formułkę z katechizmu . Zdecydowaliśmy z TŻ, ze będzie chrzczona. Takie małe schizy po nierzespanej nocy ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
|
|
#4578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w jaki dzien tygodnia sa chrzciny?sobote?wstyd sie przyznac ale jeszcze nie bylam w tej sprawie w kosciele musze isc i zamowic konkretny termin jezeli sobota to moglyby byc moje urodziny 18.09
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Raczkowanie
|
jestesmy po wizycie neurologa.
Neurologicznie z małą jest wszystko ok Lekarz na 5 z +. Wszystko powoli wytłumaczył ludzkim językiem podejście do dziecka celujące. Jestem zadowolona z wizyty i przeszczęśliwa że mała jest zdrowa!!
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4581 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
Przeważnie są w niedzielę ale można się dogadać i mieć w sobotę np. indywidualne. My tak mamy.
Mysia - WSPANIAŁE WIADOMOŚCI ![]() ![]()
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
ja juz do niej jezdzilam raz, ona stosuje 5 posilkow dziennie , raz na tydzien dwie diety 3 dnio jedna 3 dni druga w 7 dzien sie wybiera ktora sie chce
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- my zdecydowalismy sie na chrzest bo oboje jestesmy z tezetem wierzacy i w takiej wierze nas wychowano, jezeli mala pozniej nie bedzie chciala takiej wiary wyznawac to ja nie mam nic przeciwko temu , po prostu nie bedzie tego kontynuowala wiary natomiast jesli zdecyduje sie na katolicyzm to pozniej bez chrztu mialaby problem z roznymi rzeczami, chociazby komunia czy bierzmowaniem zostaniem chrzestna i tak dalej ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- u nas chrzestnym jestr meza szwagier a u mnie przyjaciolka, wiem ze i jedno i drugie extra sie zaopiekuje Oliwka, jej chrzestna w tygodniu mieszka we wrocku a w weekendy zjezdza do sieradza i potrafi 5 razy na dzien dzwonic i pytac o mala, widac ze strasznie ja kocha. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- mysia extra!
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
U nas chrzty są w niedziele, a w soboty śluby.
Ja z chrzestnymi to nie patrzałam na zasobność portfela, ani też na to czy mi się w razie czego zajmą dzieckiem. Z pieniędzmi jest różnie dzisiaj masz jutro możesz nie mieć, chciałabym tylko żeby np uczestniczyli w roczku, komuni, a prezenty to jak nie ma nie musi nic dawać, wolę żeby dziecko prezent dostało niż kopertę, bp przynajmiej ma coś z takich uroczystości, nawet jak to jest drobiazg, a co z koperty za pamiątka. A co do opieki nad dzieckiem to pewnie jakby coś nam się stało to dziećmi moi rodzice się zaopiekują, a chrzestni w tym momencie są po to by od czasu do czasu doglądali czy dziecko ma wszystko co potrzebuje. ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Erwiego najczęściej karmię na leżąco, bo w takie upały jest nam wygodniej, on piersiowy i nigdy się nie zaksztusił. Bardzo często karmiony jest na śpiocha, bo w dzień śpi jak zając i jak już zaśnie i usłyszę że eee robi, to szybko cyca mu daję, więc najczęściej wogle się nie obudzi bo się przez sen najada. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Erwi dzisiaj się aż zanosił od śmiechu . Był u mojego taty leżąc na nogach, i mój tato mu dawał palce w rączki a ten od razu do siadu chciał, a mój tato go tak rozochocał ale tak żeby ten nie siadał, i tylko zdołał kilka razy głowę podnieść. Mój ojciec w śmiech z niego, a mały w śmiech z mojego ojca(ja jestem zdania że to pewnie temu że ma łaskotki, a jak mój tato się smieje to mu wielki brzucho się trzęsie a na nim erwi nogi trzyma ) no i chcaiłam to nagrać żeby pamiątka była i tż pokazać, a tu najpierw się okazało że karty pamięci w aparacie nie mam, a potem bateria siadła
|
|
#4586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4587 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4589 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.

to trzeba mieć tupet,wiec nie zawsze jak cię wybiorą na chrzesta to znaczy ,że cie szanują.

. Będzie trudno bo tradycja nakazuje wręcz nie odmawiać dziecku, ale przecież to nie dziecku odmawiamy tylko rodzicom. Ciężkie zadanie i szczerze mówiąc nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji, czy sama bym potrafiła odmówić. Radzić jest łatwiej