Króliczek Miniaturka IV - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-30, 19:32   #3451
Leisla
Rozeznanie

Dot.: Króliczek Miniaturka IV

evelinarav strasznie mi przykro

sanderinka jak kroliczek spi na boku znaczy ze jest mu dobrze i czuje sie bezpiecznie. moj kropek tez nie lubi szelek ale jak wychodzimy na dwor to nie oddala sie od transporterka za bardzo i przychodzi na stukanie w ziemie, ale radze na razie nie ryzykowac. no i nie wypuszczaj jej zanim nie bedzie zaszczepiona.
ja mam parke , samiec wykastrowany jak narazie wielka milosc ale sa ze soba dopiero 2 tyg

dzis dostaly nowa klatke wielka jest 120 cm i drugi tunel wiklinowy. Ale i tak klatka sluzy za toalete i do jedzenia dywan jest wygodniejszy
Leisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 19:55   #3452
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leisla Pokaż wiadomość
evelinarav strasznie mi przykro

sanderinka jak kroliczek spi na boku znaczy ze jest mu dobrze i czuje sie bezpiecznie. moj kropek tez nie lubi szelek ale jak wychodzimy na dwor to nie oddala sie od transporterka za bardzo i przychodzi na stukanie w ziemie, ale radze na razie nie ryzykowac. no i nie wypuszczaj jej zanim nie bedzie zaszczepiona.
ja mam parke , samiec wykastrowany jak narazie wielka milosc ale sa ze soba dopiero 2 tyg

dzis dostaly nowa klatke wielka jest 120 cm i drugi tunel wiklinowy. Ale i tak klatka sluzy za toalete i do jedzenia dywan jest wygodniejszy
a widzisz a jak sie wystraszyłam ze coś Misi jest... Ł. mówi ze panikara jestem no ale nie chce zeby jej coś było a jutro ide do lekarza w związku z kupkami

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 22:20   #3453
Ravissante
Wtajemniczenie

[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;2037064 8]nie wiem czy ktos mnie tu pamieta.pisalam jakis czas temu o chorobie mojej kroliczki.nie ma juz jej od ponad tygodnia codziennie o niej mysle.zawsze mowilam ze napewno nie bedzie mi tak szkoda gdy ona umrze, bo to byl dzikus i nie bylo mowy o braniu jej na reke, tylko glaskanie gdy byla w klatce.wtedy bylam przekonana ze ona umrze ze starosci a nie tak ... ja juz nie dawalam rady ogladac tych jej atakow.upadala na bok i turlala sie.balkon mialam caly zasikany i pelen bobkow, bo w klatce nie dawala rady stac prosto.teraz mysle, ze lepszy byl brudny balkon niz taki jak teraz-strasznie pusty [/QUOTE]

bardzo to sumutne
przykro mi

szkoda ze ludzie nie zastanawiaja sie nad tym co maja

Migotka tez uwielbia dywan jest wygodna nie ma co zamiast klasc sie na panelach to lezy wyciagnieta na dywanie

The difference between sex and death is that with death you can do it alone and no one is going to make fun of you.

Ravissante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 22:28   #3454
kahunia
Zadomowienie

Jak pierwszy raz Fredek zrobil "zdechlaczka" (wywrocil sie na bok i spal) to sie przestraszylam i co chwile patrzylam czy oddycha, dopiero pozniej poczytalam o pozycjach snu królików

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:03   #3455
sanderinka
Zakorzenienie

nadal martwie sie kupkami byłam u lakarza narazie ok bo je i wogole skacze

dzis sie fajnie rozłożyła nogi na misce na boku i śpi

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-01, 20:05   #3456
Senseds
Raczkowanie

ewelinarav - zajrzyj do mojego podpisu - moze adoptujesz jakies serduszko, są małe duze, wykastrowane, jakie bys nie chciała.-czekają na dowy domek

sanderinka a jak te kupki wyglądają ??

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 20:22   #3457
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senseds Pokaż wiadomość
ewelinarav - zajrzyj do mojego podpisu - moze adoptujesz jakies serduszko, są małe duze, wykastrowane, jakie bys nie chciała.-czekają na dowy domek

normale okrągłe ale nie takie twarde tylko miekkie?? to moze byc od tego ze duzo wody pije ??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-01, 22:04   #3458
LadyMK
Zakorzenienie

to są... hmmm... nocne kupki ;p zapomniałam nazwe ale nie wiem czy to nie cekotrofy, w każdym bądź razie są one dodatkowo jadalne dla królików, ponieważ zawierają dla nich witaminy, więc jeśli będzie je jadła to nie zabraniaj

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

http://www.swiatkrolikow.com/bobki.php czytaj :P

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 22:10   #3459
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość
to są... hmmm... nocne kupki ;p zapomniałam nazwe ale nie wiem czy to nie cekotrofy, w każdym bądź razie są one dodatkowo jadalne dla królików, ponieważ zawierają dla nich witaminy, więc jeśli będzie je jadła to nie zabraniaj

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

http://www.swiatkrolikow.com/bobki.php czytaj :P

czytałam dużo na ten temat. martwie sie mam nadzieje ze jak nie zje jutro natki to mzoe bedzie ok bo cały dzien takie robi

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-02, 12:28   #3460
LadyMK
Zakorzenienie

jeśli nie ma w tych kupkach galarety, ani nie są one rzadkie to est dobrze

Szczęściara
Stary 2010-07-02, 15:04   #3461
Ravissante
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
czytałam dużo na ten temat. martwie sie mam nadzieje ze jak nie zje jutro natki to mzoe bedzie ok bo cały dzien takie robi
krolik normalnie powinnien je zjadac ale jesli nie zjada to znaczy ze za duzo dajesz mu jedzenia
te kupki bardzo smierdza

The difference between sex and death is that with death you can do it alone and no one is going to make fun of you.

Ravissante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 15:06   #3462
panna tofu
Raczkowanie

sanderinka ogranicz granulat a zwiększ ilość sianka. Króliczek powinien zjadać te nocne odchody, może go przekarmiasz??
panna tofu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 17:14   #3463
Senseds
Raczkowanie

Zaraz , nie wiem przeciez jak dokładnie wyglądają.

Zajrzyj tutaj http://miniaturkabeztajemnic.com/cekotrofy.html (polecam strone jeszcze raz) Po lewej jest obrazek
Jesli wyglądają identycznie to jest to kal nocny czyli cekotrofy, jeśli królik ich nie zjada dostarczasz mu za duzo kalori, jesli to sa cekotrofy to napisz wasz jadłospis pomogę.

Jeśli wyglkądają inaczej to pokaz najlepiej, nie ma mozliwości aby od picia zmieniał się kształt kału.

Stary 2010-07-02, 18:51   #3464
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

Cytat:

http://adopcje.kroliki.net/adopcje/m..._katowice.html jednego z tych dwoch z checia bym wziela tylko ze do warszawy mialabym 250 km.z zamoscia wszedzie daleko na tej stronie byly zdjecia krolika z polamanymi lapkami.biedactwo ...
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 20:05   #3465
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli nie ma w tych kupkach galarety, ani nie są one rzadkie to est dobrze
Cytat:
Napisane przez Ravissante Pokaż wiadomość
krolik normalnie powinnien je zjadac ale jesli nie zjada to znaczy ze za duzo dajesz mu jedzenia
te kupki bardzo smierdza
Cytat:
Napisane przez panna tofu Pokaż wiadomość
sanderinka ogranicz granulat a zwiększ ilość sianka. Króliczek powinien zjadać te nocne odchody, może go przekarmiasz??
kupki Misinie wyglądają jak te ekotrofy, to normalne kupki tylko ze miekkie narazie je sianko i mam nadzieje ze sie popawi
chyba przekarmiam
Ravissante kupki nie śmierdzą sprawdzałam Ł. mówi ze to jak moje dziecko

a dzisiaj Misia wariuje takie akrobacje odstawia ze hej szokda ze kamery nie miałam przy sobie ani telefonu lubi sobie też lezeć na boczku

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-03, 13:49   #3466
margot1991
Wtajemniczenie

hej, mam pytanie jak dbacie o czystość swojego ucholka ? moja Trusia ma regularnie czyszczoną klatke. ma trochę wiórek na których siusia, jednak zdarza się czasem ze przsiądzie na wiórkach i ma potem nie ładne plamy na tyłeczku, a na białym futerku to widać. jakie macie na to sposoby ?
margot1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 15:36   #3467
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margot1991 Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie jak dbacie o czystość swojego ucholka ? moja Trusia ma regularnie czyszczoną klatke. ma trochę wiórek na których siusia, jednak zdarza się czasem ze przsiądzie na wiórkach i ma potem nie ładne plamy na tyłeczku, a na białym futerku to widać. jakie macie na to sposoby ?

ja wymieniam codziennie bądź co drugi dzień ten żwirek moja od biegania ma brudne łapki i przeczytałam tu ze do wanny mozna nalać odrobine wody tylko zeby łapki moczyć, na dole ja kładne pieluche i Misia skacze sobie po mokrej pieluszce i myje łapki działa

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-03, 16:20   #3468
LadyMK
Zakorzenienie

Sanderinko i kupilas kuwetke?

Szczęściara
Stary 2010-07-03, 17:14   #3469
Senseds
Raczkowanie

Jeśli to nie cekotrofy to nie jest objaw przekarmienia, daj boby do badania,mozesz wyslać pocztą do specjalisty Dr Mileny Wojtyś.

Wiórki szkodzą układowi odeechowemu oraz wzrokowi, wymien na zwirek NIEzbrylający do kuwety lub do kąta. Ja siuśki czyszczę octem, wodą , i tyle .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-03, 19:16   #3470
sanderinka
Zakorzenienie

co to może byc ?? króliczek podnosi w ząbkach miseczke do jedzenia( plastikową) unośi i na podłoge ?? głodna nie jest wiec ??

Cytat:
Sanderinko i kupilas kuwetke?
kuwetka?? to na dole klatki?? czy jeszcze coś innego ??

Cytat:
Jeśli to nie cekotrofy to nie jest objaw przekarmienia, daj boby do badania,mozesz wyslać pocztą do specjalisty Dr Mileny Wojtyś.

Wiórki szkodzą układowi odeechowemu oraz wzrokowi, wymien na zwirek NIEzbrylający do kuwety lub do kąta. Ja siuśki czyszczę octem, wodą , i tyle .
ja mam jakieś coś pinio

myslałam, że może to dlatego ze dużo wody pije? one są suche ale właśnie miekkie i jak sie weźmie w palce i zgniecie to sie rozpadają może nie najprzyjemniej to opisałam ale tak właśnie jest

wstawie fotkę co??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-03, 19:25   #3471
sanderinka
Zakorzenienie

no to fociak kupki

no i mojego szkraba kochanego

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-03, 20:07   #3472
Astro
Zadomowienie

Cytat:
no to fociak kupki

no i mojego szkraba kochanego
A co z tymi kupkami ma być na tak? Wyglądają na normalne - jedynie troszkę mogłby być większe - im większa kupka tym lepiej, ale zależy od króla.

Co do klatki to wywal ten żwirek do kuwety - nie leży się wygodnie na drewnie samej spróbuj usiąść nie jest to za przyjemne.
Stary 2010-07-03, 20:27   #3473
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astro Pokaż wiadomość
A co z tymi kupkami ma być na tak? Wyglądają na normalne - jedynie troszkę mogłby być większe - im większa kupka tym lepiej, ale zależy od króla.

Co do klatki to wywal ten żwirek do kuwety - nie leży się wygodnie na drewnie samej spróbuj usiąść nie jest to za przyjemne.

nie wiem jakieś miekkie są moja Misia jest mała i ciągle takie kupeczki robi moze jak podrośnie bedą wieksze

ale o co chodzi z tą kuwetą ??
Misia sie ślizga na tym samym

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-03, 20:33   #3474
Astro
Zadomowienie

Cytat:
nie wiem jakieś miekkie są moja Misia jest mała i ciągle takie kupeczki robi moze jak podrośnie bedą wieksze

ale o co chodzi z tą kuwetą ??
Misia sie ślizga na tym samym
Jak królik zrobi kupę to ona jest najpierw miękka, a później zasycha To normalne Nie ma rzadkich kup - jest ok. Rzadka kupa nie ma "konstrukcji" bobka czyli kulki

Z kuwetą chodzi o to, że dno klatki powinno być puste, a w rogu powinna być kuwea gdzie jest żwirek. Królikowi naprawdę nie jest wygodnie na tym drewnie leżeć. Zaraz spróbuję znaleźć foty mojej klatki. Jeśli się ślizga to połóż jej jakiś kocyk albo ja wykładzinę - ja mam na całej powierzchni wykładzinę PCV.

Ja nie mam w ogóle żwirku - to moja klatka - w tej chwili już nie ma tego domku, żeby Groszek miał więcej miejsca, bo i tak się do domku nie mieścił. Klatka 100 cm.

Edytowane przez Astro
Czas edycji: 2010-07-03 o 20:38
Astro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 21:15   #3475
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak królik zrobi kupę to ona jest najpierw miękka, a później zasycha To normalne Nie ma rzadkich kup - jest ok. Rzadka kupa nie ma "konstrukcji" bobka czyli kulki

Z kuwetą chodzi o to, że dno klatki powinno być puste, a w rogu powinna być kuwea gdzie jest żwirek. Królikowi naprawdę nie jest wygodnie na tym drewnie leżeć. Zaraz spróbuję znaleźć foty mojej klatki. Jeśli się ślizga to połóż jej jakiś kocyk albo ja wykładzinę - ja mam na całej powierzchni wykładzinę PCV.

Ja nie mam w ogóle żwirku - to moja klatka - w tej chwili już nie ma tego domku, żeby Groszek miał więcej miejsca, bo i tak się do domku nie mieścił. Klatka 100 cm.
wielkie dzieki za pokazanie klatki juz wiem jak misi zrobić a gdzie ma tą kuwetę ? gdzie można kupić taki domek ?? (u mnie w zoologiku nie ma) dużo może jesć tak zieleniny (pietruszka itp.) i dlacezgo Misia nie lubi bardzo jesć sianka??? z gory dzieki za odp

PS śliczny jest ten Twoj Groszek

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

jestem happy ze wiem jak powinna wyglądac klatusia zastanawiam sie tylko czy Misia bedzie wiedziała po co jest kuweta

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Edytowane przez sanderinka
Czas edycji: 2010-07-03 o 21:01
Stary 2010-07-03, 21:26   #3476
kasiax.
Rozeznanie

Mniemam iż kuweta to to za króliczkiem moja Tofcia też ma kuwetkę w klatce i jeszcze jedną osobną pod drzwiami do pokoju, bo zdarzało się jej tam "popuszczać" niestety w tej kuwecie w klatce ma Pinia, a w tej drugiej Benka (czyli ten zbrylający dla kota). W klatce zamiast wykładziny (tak jak ma Astro) ja mam matę łazienkową, a drugi królik ma ręcznik. Gdybyś chciała kombinować z matą, to zwróć uwagę, czy mała jej nie zjada, bo niestety może się tak zdarzyć.. wykładzina to chyba jednak bezpieczniejsza opcja..
A co do tego sianka, to sprawdź.. kilka dni nie dawaj jej zieleniny, może jej wróci ochota na siano a może po prostu nie chce go jeść dużo i kropka, mój pierwszy królik tak miał - siano jadł w zasadzie tylko od święta, bo nie lubił / nie chciał. Zawsze miał świeże i pod dostatkiem, jednak wolał jeść co innego

edit: Misia załapie po co kuweta, króliki to mądre stworzenia wrzucaj to co zrobi po prostu do kuwety i będzie wiedziała po co jej nowy "mebel"

Edytowane przez kasiax.
Czas edycji: 2010-07-03 o 21:31
kasiax. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 21:30   #3477
Astro
Zadomowienie

Cytat:
wielkie dzieki za pokazanie klatki juz wiem jak misi zrobić a gdzie ma tą kuwetę ? gdzie można kupić taki domek ?? (u mnie w zoologiku nie ma) dużo może jesć tak zieleniny (pietruszka itp.) i dlacezgo Misia nie lubi bardzo jesć sianka??? z gory dzieki za odp

PS śliczny jest ten Twoj Groszek

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

jestem happy ze wiem jak powinna wyglądac klatusia zastanawiam sie tylko czy Misia bedzie wiedziała po co jest kuweta
U mnie kuweta to to beżowe z sitkiem Ja domek miałam już w komplecie z klatką, ale widziałam, że mozna dokupić np. na animalii. Zieleninę podajemy zależnie od wieku króla - mój już jest dorosły to może jeść dużo - ja daję tak z dwie garści dziennie, młodemu musisz podawać mniej i każde zielone wprowadzać osobno i obserwować kupki (czy nie ma rozwolnienia itd.). Niektóre króliki nie przepadają za siankiem (mój też niestety do nich należy), je sianko jak mu ograniczę granulat Musisz znaleźć swój sposób, żeby jadł sianko - może zmień sianko na bardziej pachnące itd. Sianko powinien królik jeść, bo to wspomaga trawienie.

Dzięki za komplement w imieniu swoim i Groszka

Edytowane przez Astro
Czas edycji: 2010-07-03 o 21:31
Astro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 21:44   #3478
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiax. Pokaż wiadomość
Mniemam iż kuweta to to za króliczkiem moja Tofcia też ma kuwetkę w klatce i jeszcze jedną osobną pod drzwiami do pokoju, bo zdarzało się jej tam "popuszczać" niestety w tej kuwecie w klatce ma Pinia, a w tej drugiej Benka (czyli ten zbrylający dla kota). W klatce zamiast wykładziny (tak jak ma Astro) ja mam matę łazienkową, a drugi królik ma ręcznik. Gdybyś chciała kombinować z matą, to zwróć uwagę, czy mała jej nie zjada, bo niestety może się tak zdarzyć.. wykładzina to chyba jednak bezpieczniejsza opcja..
A co do tego sianka, to sprawdź.. kilka dni nie dawaj jej zieleniny, może jej wróci ochota na siano a może po prostu nie chce go jeść dużo i kropka, mój pierwszy królik tak miał - siano jadł w zasadzie tylko od święta, bo nie lubił / nie chciał. Zawsze miał świeże i pod dostatkiem, jednak wolał jeść co innego

edit: Misia załapie po co kuweta, króliki to mądre stworzenia wrzucaj to co zrobi po prostu do kuwety i będzie wiedziała po co jej nowy "mebel"
aha no to dobrze a ręcznik to chyba zje

Cytat:
U mnie kuweta to to beżowe z sitkiem Ja domek miałam już w komplecie z klatką, ale widziałam, że mozna dokupić np. na animalii. Zieleninę podajemy zależnie od wieku króla - mój już jest dorosły to może jeść dużo - ja daję tak z dwie garści dziennie, młodemu musisz podawać mniej i każde zielone wprowadzać osobno i obserwować kupki (czy nie ma rozwolnienia itd.). Niektóre króliki nie przepadają za siankiem (mój też niestety do nich należy), je sianko jak mu ograniczę granulat Musisz znaleźć swój sposób, żeby jadł sianko - może zmień sianko na bardziej pachnące itd. Sianko powinien królik jeść, bo to wspomaga trawienie.

Dzięki za komplement w imieniu swoim i Groszka
no ja też nie dawalam zieleninki ( prez kupki które okazały sie ok ) no i sianka troche dziubna

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-04, 10:09   #3479
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:

klatka jest ok rozmiarowo, ale za duzo rzeczy w niej... mały stanie u Ciebie? rozłowy się cały? [z wyciagnietymi łapkami] ?? moim zdaniem ten podest powinnas wyjac.

Cytat:
aha no to dobrze a ręcznik to chyba zje

no ja też nie dawalam zieleninki ( prez kupki które okazały sie ok ) no i sianka troche dziubna
i zieleninki nadal nei dawaj. jeszcze jakies 2mce

ps ponizej jest przyklad kuwety

Szczęściara

Edytowane przez LadyMK
Czas edycji: 2010-07-04 o 10:11
Stary 2010-07-04, 10:13   #3480
LadyMK
Zakorzenienie

Sanderinko lepsza kuweta ta co ja ci wrzucilam w załączniku z tego względu że króliki podnoszą ogonek do góry i mogą sikać poza kuwetke ) a ta kuwetka Ci chroni, bo dupcią są przy tym wyższym.

Szczęściara
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości