|
|
#3211 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
[QUOTE=paulina18021995;204 24819]kurczę, czy Wy się wstydzicie uśmiechać szeroko?
![]() ![]() ale ładnie nie nie, tylko do zdjęcia jakoś tak wyszło teraz jak mam aparat to cały czas chodzę i suszę zęby;D aż mama mi powiedziała, żebym przestała się tak szczerzyć;p
|
|
|
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tylko ktoś naprawde ograniczony moze sie smiać z aparatu -.- wczoraj zapoznałam moich znajomych z tym cudem i wszyscy przyjęli to bardzo dobrze sami byli zaciekawieni jak to sie zaklada jak przebiega leczenie itp. jeszcze kazdy mial czas sie wyżalic o swoich zębach
myślałam, że nie będę się już tak uśmiechać szeroko a wręcz przeciwnie przecież to teraz częśc mnie i tak jej nie ukryje wiec po co się wygłupiac i zasłaniać rękami
ha! Edytowane przez Dziewucha Czas edycji: 2010-07-03 o 12:41 |
|
|
|
#3213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3214 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dzisiaj zauważyłam że moje niebieskie gumki zrobiły się turkusowe... to pewnie przez tą chińską zupkę którą wczoraj jadłam
|
#3215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
slyszałam nawet od kilku osób, że mi pasuje ![]() ale i tak jakoś nie mam zwyczaju szerokiego uśmiechania się itd.. |
|
|
|
|
#3216 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie połowa klasy gadała że też by chciała ale znaleźli się też tacy którzy mówili że nie zdecydowali by się na aparat (bo by im nie pasował, wstydzili by się itp.)
|
#3217 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
poza tym podobam się sobie z tym cackiem na zębach, już się nawet przyzwyczaiłam, gdyby tylko nie te obtarcia i jedzenie...
|
|
|
|
|
#3218 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z dwojga zlego lepiej jak sa zielone, bo wyglada jak by tak mialo byc, niz zolte ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
|
|
#3219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to z wujka google ![]() " Pacjent zakłada gumki wyciągowe pomiędzy zaczepami znajdującymi na aparacie stałym a maską twarzową. Siła wytworzona w obrębie tych wyciągów przesuwa zęby górne ku przodowi i poprawia profil twarzy. Aparat zakładany jest tylko na noc. "
|
|
#3220 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje zrzędzenie na poprzednich stronach
Któraś z Was chciała zobaczyć Wklejam kilka fotek, niektóre niewyraźne, ale zawsze coś, pokazane jak się ładnie guzkuje wszystko, zgryz otwarty powstały w trakcie leczenia, tyłozgryzik już malutki no i hit dnia: wyciągi wampirowe ![]() Na drugim zdjęciu mam lekko rozchylone szczęki, aż takiego otwartego zgryzu nie mam
|
|
|
|
#3221 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero dzisiaj zauważyłam, że zamek na mojej 6 (aparat mam od 6 do 4) jest inny niż na reszcie zębów i nie ma tej metalowej ligatury bo nawet nie byłoby jej jak założyć
czy ktoś tak może ma/miał albo wie o co chodzi ? i w ogóle moja jedynka jest już równa ona była tylko delikatnie wykrzywiona ale nawet jak dotykałam zamków to czułam te różnice a teraz ani na zębach ani na zamkach tego nie czuć, nie wiem jak to możliwe ale stało się, co prawda właśnie najbardziej po założeniu bolała mnie ta wciśnięta jedynka ale te metalowe ligatury to dają kopa
ha! Edytowane przez Dziewucha Czas edycji: 2010-07-03 o 17:38 |
|
|
|
#3222 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
usmiechaj się, bierz maksymalnie kolorowe gumki i rób sobie jaja z tego co masz na zębach u mnie dziala z tym, że ja pracuje z młodzieżą Śliczne gumeczki i jakie białe ząbki ![]() Cytat:
Witaj witaj tak ja napisałam wyżej reakcja młodzieży się nie przejmuj, podchodź na luzie do aparatu i sama z niego żartuj to zawsze rozluźnia atmosferę i przestaje ciekawić no i ucina głupie docinki jeśli się takie pojawią ![]() A jak założysz to sama zobaczysz, że mimo początkowego bólu nie bedziesz żałowac ani chwili ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale o ile dobrze pamietam wynegocjowałaś z orto noszenie tych wyciągów tylko w nocy, prawda?
|
|
|
#3223 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie, ja z pytaniami:
jak długo goją się rany po wyrwaniu zęba?? Rano pomyślałam, że najgorsze mam za sobą, ale teraz znów zaczyna mnie bolec całe dziąsło. I ten posmak w ustach I druga sprawa. Czy założone gumki separacyjne przeszkadzają w borowaniu/plombowaniu zębów? Przed 12.07 (planowana separacja) muszę "zrobić" jeszcze trzy zęby. Zostawiłam sobie na to najbliższy tydzień, ale biorąc pod uwagę ten ból, nie wiem czy zdzierżę ![]() Orto powiedziała, że nie muszę czekać między wyrwaniem zębów a założeniem separacji, ale zastanawia mnie to trochę. Piszecie, że separacja boli. A gdy do tego dojdzie ból gojących się dziąseł.... Chyba zamiast posiłków zostanie ketonal... Edytowane przez paulka12 Czas edycji: 2010-07-03 o 20:12 |
|
|
|
#3224 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 0270e14ff9a0aac76369a68684a50d4637b02277_5d51ef85a4c86 Czas edycji: 2010-07-03 o 20:58 |
|||
|
|
|
#3225 | ||
|
Doncia
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3226 |
|
Raczkowanie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20443262]Przeczytaj mojego posta w wiadomym wątku. Musiałaś mieć bardzo traumatyczną ekstrakcję.
Żeby odbudować ściankę zęba dentyści używają obejm- czyli separację trzeba raczej wyjąć, żeby nie naciskała na cienką blaszkę obejmy i nie wyginała jej - w przypadku rozległego ubytku na ściance mezjalnej/dystalnej. Jeśli próchnica dotknęła tylko samej powierzchni żującej i ubytek jest mały, to raczej nie będzie trzeba wyciągać. Zapytaj dentysty czy upora się z wciśnięciem gumek. Ja już pisałem o tej separacji. Poza tym 80% bólu leży w psychice; pozostałe 20% trzeba jakoś przetrzymać Tak się będziemy gonić? Odpowiedziałam ci w tamtym |
|
|
|
#3227 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
).Cytat:
w zależności od planu leczenia (2 łuki na raz, albo w odstępie czasowym) + wiadomo za kolejne wizyty.Cytat:
|
|||
|
|
|
#3228 |
|
Raczkowanie
|
Tak sierpień miał być.
A tymczasem pogmyrałam przy tym dziąśle i odkryłam, że po ósemce został kawalontek w dziąśle Pewnie dlatego tak mnie boli i opuchlizna się powiększa zamiast zmniejszać. Wyglądam jak ...pół świnki morskiej Mam nadzieję, że do poniedziałku wytrzymam Ja to mam pecha, cholera! |
|
|
|
#3229 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie.Można powiedzieć, że jestem już "starą" aparatką, bo noszę ustrojstwo już od 14 miesięcy i czasem mam go serdecznie dość
Ja też mam górę i dół półceramiczną - zakładane w odstępie pół roku w innych gabinetach. Górę mam już żółtą - głównym winowajcą jest zapewne herbata, bo starałam się nie jeść farbujących rzeczy, ale od herbaty nie jestem w stanie się odzwyczaić natomiast dół jest cały czas biały - różnica w materiałach, z których zamki są zbudowane? Kiedyś też uśmiechałam się bardzo szeroko i aparat na zębach mi nie przeszkadzał w tym, a nawet pomagał ale teraz ukrywam te zażółcone zamkipaulka12 - małe dzieci zwykle z zaciekawieniem reagują na aparat ja już słyszałam np. że mam światełka na zębach, żeby mi nie powypadały i muszę je nosić żebym później zębów nie musiała wyjmować na noc jak babcia![]() Andrew180 - kiedy będą zdjęcia?bardzo jestem ciekawa Twoich wrażeń już po założeniu separacji/aparatu widzę, że teorię masz w małym palcu.
|
#3230 |
|
Raczkowanie
|
Dzieci są świetne w swojej bezpośredniości, no ale...jak długo można odpowiadać na pytanie: "A czemu Pni tak zęby urosły z przodu", albo "dlaczego pani ma ząbki jak króliczek?"
Mam nadzieję, że po wstępnej rewizji przyzwyczają się i nie będą mi za często zaglądać do paszczy
|
|
|
|
#3231 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja się nie śmieje ![]() ![]() ![]() to Cię urządził z tymi wyciągami 1-2 normalnie jak żmijka hihi![]() ![]() Ale powiem Ci, że ząbki to już masz b. fajne.. (tak na małe pocieszenie )
|
|
|
|
|
#3232 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam prośbę do tych, które/którzy noszą wszelkie dodatkowe rozpychacze szczęki - błagam wypowiedzcie się na temat seplenienia - jak to u Was jest/ było. Ja NIE MOGĘ seplenić (a przynajmniej nie na stałe, jakieś 2 tygodnie przetrzymam, ale nie pół roku czy ile_tam). Ta wizja serio mnie przeraziła i poważnie nadwątliła mój entuzjazm
Z mojego 90% zdecydowania robi się jakieś 50%...
|
|
|
|
#3233 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja za łuk płacę (a raczej rodzice płacą ) 1500zł ![]() [QUOTE=paulina980;20430918] Cytat:
![]() ![]() ![]() dziś babcia do mnie taka 'a co Ty masz na zębach?' mieszka obok, codziennie praktycznie u nas jest i nie zauważyła ![]() CatchyKathy rzeczywiście wampir a ja nie mam takich haczyków do góry ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
|
|
|
#3234 |
|
Raczkowanie
|
witajcie gwiazdy ( i jedna rozgwiazdo
) , słuchajcie, 9 mam swoją pierwszą wizytę, po 10 tygodniach (Damon Q) i stąd pytanie: czy orto zmieni mi łuk na grubszy? toż to moje marzenie, już taka nuda w tym dziobie zmiany są, nawet powiem Wam, że stał się cud i "boli" mnie prawy kieł ale taki ból.... i to tylko jak tego zęba przygryzę. w ogóle myślę, że jakbym się uszczypnęła w nos, to bolałoby bardziej :/ eh, durna jestem, no ale chciałabym w końcu poczuć jakąś moc
Aparatka ![]() góra: 8.05.2010 dół: po dwóch miesiącach ~ Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-07-03 o 22:30 |
|
|
|
#3235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3236 |
|
Wtajemniczenie
|
mi rzadko się przebarwiają... zazwyczaj tylko bladną
|
#3237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3238 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i chyba poproszę ją też o przeklejenie zamka/ów... na lewej jedynce i dwójce zamki są niżej, niż na prawych, i z kolei po tej lewej stronie owe dwa zęby są idealnie prosto już, chociaż w sumie one od początku były prościutkie, z tym że teraz są bardziej w łuku, a nie tak.. no nie wiem jak to powiedzieć, po wizycie wkleję zdjęcia i wytłumaczę , natomiast zęby po prawej - jedynka minimalnie poszła w poprzeg i się nie rusza, a pomiedzy nia i dwojka jest półmilimetrowa szpara :/ chyba więc jest coś nie tak...
Aparatka ![]() góra: 8.05.2010 dół: po dwóch miesiącach ~ Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-07-04 o 00:07 |
|
|
|
|
#3239 |
|
Wtajemniczenie
|
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jakie mam zamki.
|
#3240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:03.

teraz jak mam aparat to cały czas chodzę i suszę zęby;D aż mama mi powiedziała, żebym przestała się tak szczerzyć;p

poza tym podobam się sobie z tym cackiem na zębach, już się nawet przyzwyczaiłam, gdyby tylko nie te obtarcia i jedzenie...
-50-49-48-47-46-45kg

Tylko nie mówcie, że muszę rezygnować z sosów bolońskich...