![]() |
#211 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Moje marzenie-wyjechac na stałe do Wa-wy.. Jak tam jest??
Cytat:
![]() Powiedz jeszcze Martu_Szek gdzie sie wybierasz? UW, UKSW, SGGW, APS, SGH, PW czy jeszcze cos innego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
też chciałabym wyjechać do Warszawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
Ja nowe życie w stolicy zaczynam na 99% już najbliższą sobotę (ewent. kilka dni później). Jestem już przygotowana, zwarta i gotowa. Pisałam o mojej sytuacji kilka postów wcześniej. Jestem z malutkiej miejscowości, zostawiam tu wszystko, ale bardzo się cieszę, że mam wielką szansę na lepsze życie i zrbię wszystko, by było ono lepsze.
Widzę, że wiele osób szuka szczęścia w warszawie. Życzę wszystkim powodzenia. Trzeba wierzyć, że się uda i szukać swego szczęścia. Mam pytanie - jaką opinię ma uniwersytet kardynała stefana wyszyńskiego? Chodzi mi o poziom kształcenia i prestiż uczelni. Upatrzyłam tam sobie fajną podyplomówkę, której niestety nie ma na UW.
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
Opinie ma podobno taką sobie. Ale ja tam studiuje i nie narzekam. Wykładowcy różni,chyba jak wszędzie, czasem jest bardzo łatwo zaliczyć, czasem trzeba mieć wszystko w małym palcu a jak czegoś nie powiesz to do widzenia. Za to są bardzo miłe panie w sekretariacie a "góra" regularnie robi ankiety na temat wykładowców i widać ,że biorą je sobie do serca. Poza tym prawie wszyscy wykładowcy zatrudnieni są jeszcze na innych uczelniach więc pewnie sam poziom nauczania jest dość podobny. Ale nie mam porównania więc ciężko mi się wypowiedzieć. Chociaż wiadomo ,że UW to jednak UW i choćby na UKSW był nie wiadomo jaki poziom to UW nie przeskoczy.
![]() |
#216 |
Zadomowienie
|
Amanda
![]() ![]() No wiadomo, że UKSW nigdy nie będzie miał takiej pozycji jak UW ![]()
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
A mi to się dziewczyny marzy Kraków... Z lekka dziwne, bo w zyciu tam nie byłam...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() -to dość młody uniwersytet wywodzący się z ATK ( Akademii Teologii Katolickiej) ludzie więc myślą ,że to katolicki uniwersytet. Ja jednak nie chodzę do kościoła a nikt za mną z krzyżem nie latał także nie jest tak źle. -niestety wydział katolicki robi uczelni często negatywną opinie np.Rydzyk bronił tutaj doktorat (nawet go wtedy widziałam bo szłam po kanapki ![]() Nic innego nie przychodzi mi do głowy ale może jeszcze coś mi się przypomni.
Edytowane przez Amanda:) Czas edycji: 2010-07-04 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
Trzeba też dodać, że na UKSW część zajęć jest prowadzonych przez księży... i to nie tylko na teologii
![]()
![]() |
#220 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
Amanda, Coma dziękuję za dodatkowe informacje
![]() ![]()
![]() |
#222 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak dla mnie ksiądz może uczyć wielu przedmiotów o ile posiada wiedzę i wykształcenie. Na UKSW razi mnie tylko jeden fakt - że księża nauczają na psychologii (która notabene jest na wydziale Filozofii Chrześcijańskiej), która powinna być nauką całkowicie neutralną i która porusza często kontrowersyjne tematy (np. moralność). Poza tym psychologia to również psychologia ewolucyjna, psychologia religii, psychologia społeczna... jak ksiądz może do tego neutralnie podejść? Jak może mówić o Darwinie, manipulacji ludźmi (historia kościoła i religii), o sensie życia itp. Osobiście mi to nie pasuje... ![]()
![]() |
![]() |
#223 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
UW lub APS ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() O prosze, rowniez wybieram sie na UKSW ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki za dostanie się na studia ![]()
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ właśnie kończy studia na UKSW... Uczelnia nie wyrobiła sobie jeszcze autorytetu bo jest jednym z najmłodszych uniwerków w kraju, a na prawie wykładał lat temu kilka nasz ś.p. Prezydent Kaczyński. Generalnie chyba nie jest źle
![]() Odnośnie sedna tematu... cały czas zastanawiam się czy nadawałabym się do życia w Wawie, co jakiś czas tam jestem i za każdym razie jestm przerażona i zachwycona w jednym ![]() PS. to co poraża mnie najbardziej to wszechobecny pośpiech, nawet babcie biegną na autobus :/
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
Kapust ja jadę właśnie po to, by się przekonać czy polubię Warszawę, a ona mnie. Ja również najbardziej obawiam się tego ciągłego pośpiechu, gonienia za wszystkim. Ja lubię się czasem zatrzymać, pomyśleć o rzeczach mało istotnych i zastanowić nad sensem różnych spraw. Wielu rzeczy się obawiam. Ale wiem, że muszę spróbować. Czy się uda - zobaczę.
Co do UKSW to spotkałam się z kilkoma opiniami porównującymi go do UW, a wiadomo, że z UW nie wygra stąd te negatywne argumenty. Z drugiej strony, skoro UKSW porównywany jest do UW i to, że ci, którzy nie dostali się na UW idą na UKSW to chyba dobrze o nim świadczy i o tym, że jest dobry. Chyba dobrze kombinuje. Tak więc składam dokumenty na podyplomówkę (na UKSW oczywiście) ![]()
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-07-05 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
gorzka prawda - myślę że jeżeli Ty polubisz Wawę to ona odwdzięczy się tym samym. Warto jadąc do takiego miasta poznać jakichś fajnych ludzi, wtedy nie jedzie się do obcego wielkiego miasta bo jest tam ktoś "pomocny"... Ja patrzę na Wawę z dwóch pryzmatów. Jeden to właśnie takie gigantyczne tęstniące życiem miasto, gdzie wszędzie wszyscy się spieszą, jest pełno znanych osobistości, wszytskie ważne siedziby i drożyzna
![]() Zazdroszczę Ci że zdecydowałaś się na taki krok, ciekawe czy i u mnie kiedyś będzie tak samo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Kapust dziękuje Ci za te słowa
![]()
![]() |
#231 |
Zadomowienie
|
Moje Drogie problem: Jak jeść, by się najeść i nie przejeść wszystkiego?
Może bez sensu to pytanie, ale dla mnie bardzo istotne. W Warszawie będę sama, będę musiała gospodarować swoją wypłatą, a chciałabym jeszcze troszkę odkładać. Wiadomo, że na jedzenie idzie bardzo dużo pieniędzy, samej sobie gotować obiadów codziennie nie będzie mi się chciało. A zatem gdzie jeść, co jeść, co kupować i gdzie, by było w miarę niedrogo i przyzwoicie. Wszelkie propozycje poza gotowaniem samej mile widziane. Liczę na wasze doświadczenie i sprawdzone sposoby.
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
Ja Ci proponuję zaopatrywać się w Warszawie w sieciówkach typu Lidl, Biedronka, Carrefour itp... Ceny tam są takie jak w pozostałych miastach- stosunkowo niskie. Omijaj jakieś prywatne sklepiki itp.. - na tym da się duuużo zaoszczędzić.
A co do jedzenia to hmmm... nie wiem co konkretnie masz na myśli mówiąc o tych garach ![]() ![]() ![]() W sumie tyle tylko przyszło mi do głowy, jak można oszczędzić ![]() ![]()
![]() |
#233 |
Zadomowienie
|
Są jeszcze bary mleczne i stołówki studenckie
![]()
![]() |
#234 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi w takich tańszych miejscach osobiście smakują obiady w Ikei-dobre i tanie, więc przy okazji zakupów zawsze chętnie tam zaglądam, aby coś zjeść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Rozeznanie
|
![]() DOSTAŁAM SIE NA STUDIA DO WARSZAWY ,NA SGGW! MOJE MARZENIA SIE SPEŁNIŁY! ![]() Uwierze w to, dopiero jak wyjade.. Az mnie ciarki przechodza, niewyobrazalne szczescie, napisze pozniej dluzsza relacje, chciałam tylko dodac, ze WARTO WIERZYC W SWOJE PTAGNIENIA, NAWET JESLI NIE WYDAJA SIE DO KONCA REALNE, zycie lubi płatać figle i trzeba czekać na swoją kolej.. Dziekuje z całego serca tym, którzy we mnie wierzyli! 3mam za wszystkich kciuki, oby w waszym zyciu zawsze istniała tylko radość i słoneczne dni! ![]()
![]() Edytowane przez bielaczka Czas edycji: 2010-07-11 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bardzo mnie cieszy jak ktoś obiera sobie w życiu cel , wytrwale do niego dąży i dzięki temu spełnia swoje marzenia. Życzę powodzenia ze wszystkim ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zadomowienie
|
bielaczka cieszę się twoim szczęściem i gratuluję
![]() Jesteś dowodem tego, że marzenia się spełniają jeżeli tylko się w nie wierzy i dąży do ich realizacji. Wszystkiego dobrego na ,,nowej drodze życia" ![]() A ja dziękuję za wszelkie rady w kwestii żywieniowej ![]()
![]() |
#238 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jest zniżka dla studentów 20%, ja płacę średnio 8 zł. za taką porcję, której jeszcze nigdy nie udało mi się zjeść. A naprawdę, pyszny kurczaczek, pyszne warzywa, pyszny ryż. Jak idę tam o 16 to nic później nie jestem w stanie zjeść, bo się tak opcham, że masakra (a zjeść to ja potrafię ![]() Jeśli tanie zakupy to tylko Biedronka. Na Kijowskiej jest np. Z tego co zauważyłam, nawet zakupy w jakimś Carrefourze albo innym Tesco cenowo się nie umywają, a jedzenie z biedry mi smakuje ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
sarrai dziękuję za wskazówki. Naprawdę taniocha. Ja właśnie takich mlecznych barów etc poszukuję, gdzie można zjeść obiad i się najeść
![]() Lokalizacje kojarzę, nawet aplikowałam ostatnio na stanowisko do pewnej firmy w tej okolicy i czekam na 2 etap, wiec byłoby super, bo po drodze. Dziękuje jeszcze raz ![]()
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Warszawa to piekne miasto, oczywiście dla mnie bo się tu urodzilam i każda dzielnica mi się podoba bo różni się od siebie nie tylko ludźmi, nawet sposobem ubierania się, spokojem lub zyciem w biegu.
-Napewno jesli chodzi o ścisłe centrum to trzeba nauczyć się biegać slalomem, pomiędzy innymi spieszącymi sie ludźmi ![]() - Uwazac na portfele, torby zawsze - Nie kierować się przesądami że Praga to już bee i wogóle, Praga ta stara odrapana ma swój klimat, ja uwielbiam Pragę chociaż jestem z druugiej części miasta - Podstawa to praca, z pensją np.1200 będzie Wam bardzo trudno, stoją otworem rynki - handlowy jeśli ktoś chce się szybko zaczepić i potem szukać czegoś innego, w centrach handlowych najszybciej można znaleść pracę. - Komunikacja jest droga, opłaca się kupować bilety kwartalne, mozna oszczędzić 30 zł - Żarcie j.w bary mleczne, chińczyk, albo zakupy w Biedronce ( dobre i taniej o jakieś 30 zł na zakupach w porównaniu do większych sklepów) - Nocnego zycia chyba nie trzeba streszczać, czym chata bogata i co kto lubi - Trzeba przyzwyczaic się do korków, remontów na ulicy i w blokach, czasem sąsiadów nieznośnych ( bywa ale bez przesady), chamstwa, tłoku w autobusach i przeważnie nie ma gdzie zaparkować - Dla spragnionych odwiedzin w muzeach, Wilanowie, Pałacu na wodzie - zwykle jeden dzień w tyg. jest wejście za free. Jak coś mi się przypomni to napiszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.