Króliczek Miniaturka IV - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-04, 10:39   #3481
Babushka
Raczkowanie

Dot.: Króliczek Miniaturka IV

Cytat:
Napisane przez margot1991 Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie jak dbacie o czystość swojego ucholka ? moja Trusia ma regularnie czyszczoną klatke. ma trochę wiórek na których siusia, jednak zdarza się czasem ze przsiądzie na wiórkach i ma potem nie ładne plamy na tyłeczku, a na białym futerku to widać. jakie macie na to sposoby ?
Moja Jozia tez jest biala. Czasem sie pobrudzi, ale rzadko. Mamy w klatce gole dno, mza tez polozc stary recznik lub chodniczek. W rogu mamy kuwetke trojkatna i zwirek drewniany. Zwirek nie przyczepia sie do futra. Jest dosc twardy i krolik raczej po zrobieniu siusiu nie bedzie przesiadywal w malej kuwetce i nie bedzie siedzial na mokrym.
Babushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 11:47   #3482
Astro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość
klatka jest ok rozmiarowo, ale za duzo rzeczy w niej... mały stanie u Ciebie? rozłowy się cały? [z wyciagnietymi łapkami] ?? moim zdaniem ten podest powinnas wyjac.
Nie wiem czy czytałaś to co cytujesz Bo tam jest napisane "w tej chwili już nie ma tego domku"
Stary 2010-07-04, 12:08   #3483
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:

i zieleninki nadal nei dawaj. jeszcze jakies 2mce

ps ponizej jest przyklad kuwety
wczoraj taką wypatrzyłam na allegro

bo teraz jest taka prowizoryczna ale nie ma ochoty tam robić co trzeba

Cytat:
Sanderinko lepsza kuweta ta co ja ci wrzucilam w załączniku z tego względu że króliki podnoszą ogonek do góry i mogą sikać poza kuwetke ) a ta kuwetka Ci chroni, bo dupcią są przy tym wyższym.

czy wasze króliczki tez sie tak tłuką rano ????? moja obudzi o 6.00 na jedzenie tak sie tłucze miseczką ze umarły by sie obudził ciekawe po tki ma taki drański charakterek

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 12:50   #3484
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
wczoraj taką wypatrzyłam na allegro

bo teraz jest taka prowizoryczna ale nie ma ochoty tam robić co trzeba

czy wasze króliczki tez sie tak tłuką rano ????? moja obudzi o 6.00 na jedzenie tak sie tłucze miseczką ze umarły by sie obudził ciekawe po tki ma taki drański charakterek
kuwety tanie i w zoologach dostaniesz pełno tego jest

gorzej z większymi klatkami ,a Ty jaką kupiłaś ? tzn. ile ma cm.

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2010-07-04 o 12:57
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 13:06   #3485
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
kuwety tanie i w zoologach dostaniesz pełno tego jest

gorzej z większymi klatkami ,a Ty jaką kupiłaś ? tzn. ile ma cm.

nie wiem ale upatrzyłam nową ogromną wiec sie wylata za 2 tyg pojedziemy po nią

nie mam kawałka wykładziny tej PCV na podłoge no i co położe ???

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-04, 20:41   #3486
LadyMK
Zakorzenienie

nic nie kładź ;]
moje nic nie mają, bo wszystko inne gryzły typu: pianki te łazienkowe, wykładziny, ścierki, ręczniki :P a poza tym jak im coś włożę to zaczynają kupy robić na tym- jak młodszy tak i starszy

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 10:22   #3487
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
nic nie kładź ;]
moje nic nie mają, bo wszystko inne gryzły typu: pianki te łazienkowe, wykładziny, ścierki, ręczniki :P a poza tym jak im coś włożę to zaczynają kupy robić na tym- jak młodszy tak i starszy

wczoraj położyłam ściereczke i jadła i nadal nie wie po co kuweta

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-05, 12:42   #3488
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
wczoraj położyłam ściereczke i jadła i nadal nie wie po co kuweta
więc nic nie kładź niech najpierw się nauczy załatwiać do kuwety, a szczerze powiem że jest to ciężka praca nad królikiem, ale bardzo opłacalna
Co ja robiłam przy starszym:
  1. zbierałam bobki przez papier i wrzucałam do kuwety [nie dotykaj bobków dłonią, rób to przez papier/chusteczke/ściereczke żeby nie straciły swojego zapachu boby]
  2. jak się gdzieś zesikał- namaczałam chusteczke w jego sikach i wrzucałam do kuwety
  3. Jeśli widzisz, że załatwia się w innym miejscu i jest to jedno miejsce- to postaw tam kuwetę. Jeśli zaś robi to w różnych miejscach to czeka Cię żmudna praca [tak jak i mnie czekała:P] za każdym razem jak zrobi siku poza kuwetą to j.w. namocz chusteczke/papier jego siuśkami i włóż do kuwety i następnie włóż tam królika.
  4. Wkładaj królika zawsze do kuwety, gdy widzisz że zaczyna bobkować
to takie moje rady, które przeczytałam kiedyś na forum i potem wdrożyłam w życie

Młodszego królika już uczyć nie musiałam, bo widział gdzie robi starszy i wskakiwał od razu do kuwety [po zapachu]

Jednak teraz młodego czeka kastracja ) w końcu ukazały mu się jajka!
Cieszę się jak głupia, ponieważ dłuuugi czas... ukrywał je, chowały mu się a poza tym ciężko było je znaleźć ponieważ ma w troszkę innym miejscu niż miał starszy królik. Starszy miał po bokach narządów, że jak się kładł to mu wychodziły z tyłu [no cóż dodatkowo miał gigantyczne] a młdszemu ułożyły się jajeczka przed narządami i zawijają trochę na boki narządów. Więc to też jest problem...

Szczęściara
Stary 2010-07-05, 15:52   #3489
Natalia175
Raczkowanie

GG do Natalia175

Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi w miare możliwości..
Mój królik- miniaturka, samiec, okolo 6-7 miesięcy.
Dzisiaj zauważyłam u niego dziwną rzecz, od kilku godzin siedzi i się trzęsie, w zasadzie to prawie przez cały czas całe ciało podlega temu ruchowi, czasami się położy ale i wtedy się trzęsie. Raz wolniej a raz szybciej.Choć chwilami siedzie spokojnie, ale chwilowo. Nie wydaję mi się to normalne, dlatego napisałam tutaj..
Z góry dziękuję za pomoc..
Natalia175 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 16:07   #3490
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalia175 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi w miare możliwości..
Mój królik- miniaturka, samiec, okolo 6-7 miesięcy.
Dzisiaj zauważyłam u niego dziwną rzecz, od kilku godzin siedzi i się trzęsie, w zasadzie to prawie przez cały czas całe ciało podlega temu ruchowi, czasami się położy ale i wtedy się trzęsie. Raz wolniej a raz szybciej.Choć chwilami siedzie spokojnie, ale chwilowo. Nie wydaję mi się to normalne, dlatego napisałam tutaj..
Z góry dziękuję za pomoc..
co jadł ostatnio? jest w cieniu czy na słońcu?
może się przegrzał. Jakie ma uszy - ciepłe czy zimne?
Idź do weterynarza od małych zwierząt. Zwykły wet który nie ma doświadczenia z małymi zwierzętami niewiele Ci pomoże.

Szczęściara
Stary 2010-07-05, 16:25   #3491
Natalia175
Raczkowanie

GG do Natalia175

Cytat:
co jadł ostatnio? jest w cieniu czy na słońcu?
może się przegrzał. Jakie ma uszy - ciepłe czy zimne?
Idź do weterynarza od małych zwierząt. Zwykły wet który nie ma doświadczenia z małymi zwierzętami niewiele Ci pomoże.
Je normalnie tak jak zawsze, nie dostał nic nadzwyczajnego...
Jest w cieniu, ale się właśnie zastanawiałam czy może to nie jest od ciepła, bo jednak dzisiaj jest bardzo duszno, i właśnie zaczął się tak trząśc od około godziny 12-13 a wtedy jest najcieplej.... ? Sama nie wiem...
Apetytu nie stracił...

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Właśnie sprawdziłam uszy, chyba ma trochę cieplejsze od reszty ciała, a bardziej to czuc na prawym uszku.... Czy to coś oznacza?
Natalia175 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-05, 16:31   #3492
LadyMK
Zakorzenienie

Natalia moje króliki są na balkonie cały czas [dzień/noc] w dzień mają cień a to w pudełkach, a to w klatkach jak i również daszek ich zagrode jest przykryty ręcznikiem, który czasami polewam wodą, tak samo robię z płytkami na podłodze.
Może jednak to przegrzanie, nie wiem -> spróbuj http://www.uszata.com/eksplorer/opieka/upaly.html
jak nie przejdzie to jedź może do wetka.

Szczęściara
Stary 2010-07-05, 20:15   #3493
MonkaIska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natalia175 Pokaż wiadomość
Je normalnie tak jak zawsze, nie dostał nic nadzwyczajnego...
Jest w cieniu, ale się właśnie zastanawiałam czy może to nie jest od ciepła, bo jednak dzisiaj jest bardzo duszno, i właśnie zaczął się tak trząśc od około godziny 12-13 a wtedy jest najcieplej.... ? Sama nie wiem...
Apetytu nie stracił...

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Właśnie sprawdziłam uszy, chyba ma trochę cieplejsze od reszty ciała, a bardziej to czuc na prawym uszku.... Czy to coś oznacza?
W upały dobrze jest też położyć w pobliżu legowiska uszoka butelkę z zimną wodą (może być z zamrażarki) owiniętą w lekką szmatkę.
Wtedy króliś może się schłodzić przytulając.

Króliczki
MonkaIska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 00:01   #3494
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
więc nic nie kładź niech najpierw się nauczy załatwiać do kuwety, a szczerze powiem że jest to ciężka praca nad królikiem, ale bardzo opłacalna
Co ja robiłam przy starszym:
  1. zbierałam bobki przez papier i wrzucałam do kuwety [nie dotykaj bobków dłonią, rób to przez papier/chusteczke/ściereczke żeby nie straciły swojego zapachu boby]
  2. jak się gdzieś zesikał- namaczałam chusteczke w jego sikach i wrzucałam do kuwety
  3. Jeśli widzisz, że załatwia się w innym miejscu i jest to jedno miejsce- to postaw tam kuwetę. Jeśli zaś robi to w różnych miejscach to czeka Cię żmudna praca [tak jak i mnie czekała:P] za każdym razem jak zrobi siku poza kuwetą to j.w. namocz chusteczke/papier jego siuśkami i włóż do kuwety i następnie włóż tam królika.
  4. Wkładaj królika zawsze do kuwety, gdy widzisz że zaczyna bobkować
to takie moje rady, które przeczytałam kiedyś na forum i potem wdrożyłam w życie

Młodszego królika już uczyć nie musiałam, bo widział gdzie robi starszy i wskakiwał od razu do kuwety [po zapachu]

Jednak teraz młodego czeka kastracja ) w końcu ukazały mu się jajka!
Cieszę się jak głupia, ponieważ dłuuugi czas... ukrywał je, chowały mu się a poza tym ciężko było je znaleźć ponieważ ma w troszkę innym miejscu niż miał starszy królik. Starszy miał po bokach narządów, że jak się kładł to mu wychodziły z tyłu [no cóż dodatkowo miał gigantyczne] a młdszemu ułożyły się jajeczka przed narządami i zawijają trochę na boki narządów. Więc to też jest problem...
hmmm ... sprawdze jak to moje malenstwo bedzie robiło siusiu robi w jednym miejscu kolo kuwety

Cytat:
Napisane przez MonkaIska Pokaż wiadomość
W upały dobrze jest też położyć w pobliżu legowiska uszoka butelkę z zimną wodą (może być z zamrażarki) owiniętą w lekką szmatkę.
Wtedy króliś może się schłodzić przytulając.
a nie zaziebi sie ??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-06, 10:38   #3495
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm ... sprawdze jak to moje malenstwo bedzie robiło siusiu robi w jednym miejscu kolo kuwety

a nie zaziebi sie ??
Sanderinko, królik to zwierze! ma swoje instynkty, nie będzie leżał koło zimnej butli jeśli nie będzie mu to potrzebne )

Szczęściara
Stary 2010-07-06, 12:06   #3496
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Sanderinko, królik to zwierze! ma swoje instynkty, nie będzie leżał koło zimnej butli jeśli nie będzie mu to potrzebne )

ja sie tylko martwie

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-06, 12:11   #3497
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
ja sie tylko martwie
hihi nadopiekuncza bestia ale nie dziwię się, bo miałam to samo, dopiero przy drugim króliku TŻ mnie skarcił i uświadomił, że to zwierzę! a nie dziecko

Szczęściara
Stary 2010-07-06, 19:18   #3498
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
hihi nadopiekuncza bestia ale nie dziwię się, bo miałam to samo, dopiero przy drugim króliku TŻ mnie skarcił i uświadomił, że to zwierzę! a nie dziecko

no wiem ale ja tak koFam to moje male skarbeńko
jeeej ona tak fajnie weźmie i sie rozwali na boku albo tak jak pies łapki do przodu uszy do góry i "patrzcie jaka jestem piękna"

znów sie chwale

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-06, 21:57   #3499
LadyMK
Zakorzenienie

bielusia z niebieskimi oczętami, mmm śliczna. Mój rudzielec ma niebieskie oczka

Szczęściara

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-06, 23:18   #3500
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
bielusia z niebieskimi oczętami, mmm śliczna. Mój rudzielec ma niebieskie oczka

no ślicznotka od razu spojrzałam i wiedziałam że ze sklepu wyjdzie ze mną tż mówił ze miałam łzy w oczch jak chciał wyjść bez niej

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-07, 16:44   #3501
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
no ślicznotka od razu spojrzałam i wiedziałam że ze sklepu wyjdzie ze mną tż mówił ze miałam łzy w oczch jak chciał wyjść bez niej
hehe ja pamietam jak wybieralismy z TŻ młodszego uchola- Gufiego- to jeszcze jeden nam się podobał, ale wybraliśmy Gufiego marmurkowego, bo tamten był cały czarny.

Właśnie Gufi stał się kastratem ;p byłam przy kastracji hehe

Szczęściara
Stary 2010-07-07, 18:28   #3502
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
hehe ja pamietam jak wybieralismy z TŻ młodszego uchola- Gufiego- to jeszcze jeden nam się podobał, ale wybraliśmy Gufiego marmurkowego, bo tamten był cały czarny.

Właśnie Gufi stał się kastratem ;p byłam przy kastracji hehe

właśnie oglądam zdjecia Twojego króliczka moj nie chce chodzić ani w szelkach pełnych ani takich jakie Ty masz albo ja nie wiem jak sie wziąść za założenie

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

super masz foty obejrzałam wszystkie a ta ładna blondyneczka to Ty ?? Twoj królik to miniaturka??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-07, 18:36   #3503
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie oglądam zdjecia Twojego króliczka moj nie chce chodzić ani w szelkach pełnych ani takich jakie Ty masz albo ja nie wiem jak sie wziąść za założenie

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

super masz foty obejrzałam wszystkie a ta ładna blondyneczka to Ty ?? Twoj królik to miniaturka??
upss... jezu zapomnialam ze tam tez i moja twarz jest
Oba to miniaturki, Gufi [młodszy- baranek] waży jak na razie 2kg i jest szczuplutkim królikiem, ma 9mcy.
a Emek [starszy - mieszaniec - niby lewek] waży 1,85 i waga mu się nei zmienia, bo już ma 2,5roku tzn jest dorosły

Emek się buntuje przy zakładaniu szelek, natomiast Gufi nie Baranek to typ królika spokojnego, bezkonfliktowego ;p

Szczęściara

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 18:53   #3504
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
upss... jezu zapomnialam ze tam tez i moja twarz jest
Oba to miniaturki, Gufi [młodszy- baranek] waży jak na razie 2kg i jest szczuplutkim królikiem, ma 9mcy.
a Emek [starszy - mieszaniec - niby lewek] waży 1,85 i waga mu się nei zmienia, bo już ma 2,5roku tzn jest dorosły

Emek się buntuje przy zakładaniu szelek, natomiast Gufi nie Baranek to typ królika spokojnego, bezkonfliktowego ;p

a temu co sie buntuje jak zakładasz bo Misia nie chce i nie lubi szelek no i kuwetą też nie zainteresowana

a moje maleństwo to co to jest??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-07, 19:05   #3505
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
a temu co sie buntuje jak zakładasz bo Misia nie chce i nie lubi szelek no i kuwetą też nie zainteresowana

a moje maleństwo to co to jest??
wygląda na lewka
jak zakładam Emkowi szelki to zaczyna podgryzać chwilowo, ale to nie trwa długo, wiesz ... lata praktyki i przyzwyczajen hehehe
Ojj kochana z kuwetą to trzeba trochę powalczyć... ) nei ma tak hop siup. Ja z Emkiem walczyłam 6miesiecy aż zaczął robić tam siku, a 9mcy z bobkami [bobki zaczął robić do kuwety po kastracji]
Są króliki oporne i są króliki które szybko pojmują. Musisz być cierpliwa...
Tylko wiesz co ja czytalam kiedyś, że kobieta w ciąży nie powinna mieć styczność z odchodami króliczymi...

Szczęściara
Stary 2010-07-07, 20:27   #3506
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
wygląda na lewka
jak zakładam Emkowi szelki to zaczyna podgryzać chwilowo, ale to nie trwa długo, wiesz ... lata praktyki i przyzwyczajen hehehe
Ojj kochana z kuwetą to trzeba trochę powalczyć... ) nei ma tak hop siup. Ja z Emkiem walczyłam 6miesiecy aż zaczął robić tam siku, a 9mcy z bobkami [bobki zaczął robić do kuwety po kastracji]
Są króliki oporne i są króliki które szybko pojmują. Musisz być cierpliwa...
Tylko wiesz co ja czytalam kiedyś, że kobieta w ciąży nie powinna mieć styczność z odchodami króliczymi...
moj nie gryzie tylko ucieka.. chyba sie boi siusiu robi do kuwety tylko bobki nie

przeważnie zajmuje sie tym Tż a jak bedzie zaszczepiona to mogę ja ??

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-07, 20:31   #3507
LadyMK
Zakorzenienie

w okresie ciąży nie powinnaś tykać się nawet po szczepieniu.
jak znajdę cos na ten temat to wrzuce;p

Szczęściara
Stary 2010-07-07, 20:33   #3508
Leisla
Rozeznanie

Cytat:
z kocimi odchodami nie powinny miec stycznosci, kroliki nie przenosza chorob ktore moga wplynac na plod kobiety.
Leisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 20:44   #3509
LadyMK
Zakorzenienie

hmm kiedys trafilam na takie forum gdzie byla dyskusja o tym;p nie ma tego juz, a bynajmniej nie moge znaleźć
no ale nic...
czytam inne rzeczy i widzę, że nie ma przeciwskazań. Jedynie spytaj lekarza czy należy zrobić jakieś badania, jeśli posiadasz królika.
Ja np po niecałych 2latach posiadania Emka dostałam alergii na jego sierść. Jednak było to jednorazowe [tfu tfu...] na razie nie mam. Jednorazowe, ale cholernie uciążliwe, żadnych kichań, prychań, katarów nie miałam, ale całą szyję i buzię mialam obsypaną i swędzącą i ... wysuszoną;/

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Leisla Pokaż wiadomość
z kocimi odchodami nie powinny miec stycznosci, kroliki nie przenosza chorob ktore moga wplynac na plod kobiety.
no właśnie doczytałam ;p

Jeja, ale ten mój Gufol jest spokojny po tej kastracji, a takiej dawki mocnej usypiającej nie miał. Liże się, myje się... ale na razie jeszcze nie pije [jak mu zamoczę mordkę to zliże]. Biedny, chyba depresja pokastracyjna go złapała

Szczęściara
Stary 2010-07-07, 21:01   #3510
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leisla Pokaż wiadomość
no właśnie słyszałam ze z kocimi nie można ale króliki ??

Cytat:
no właśnie doczytałam ;p

Jeja, ale ten mój Gufol jest spokojny po tej kastracji, a takiej dawki mocnej usypiającej nie miał. Liże się, myje się... ale na razie jeszcze nie pije [jak mu zamoczę mordkę to zliże]. Biedny, chyba depresja pokastracyjna go złapała

moja sobie siedzi spokojnie ale jest taka mała ze jak sie ją póści po pokoju to w każdą dziurę wejdzie hi hi ostatnio wyszłam na chwile z pokoju w którym siedziała a tam na ławie leżał na talezyku naleśnik ja wróciłam a Misia na naleśniku siedzi albo podjada ziemie z kwiatków a dziś obgryzła kabel od żelazka... dobrze ze nie było podłączone

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości