|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
![]() Co do wózków,to mam swoje typy,które wynalazłam w necie,jedne z nich ma siostra Tżta,więc już go przetestowałam,a za innymi,żeby zobaczyć jeżdżę np. do Rampersa na ul.Smoluchowskiego.Tam jest taki wielki dwupoziomowy sklep,wózków do groma,więc jest na czym oko zawiesić.Uważam,jednak,że najlepiej w sklepie zobaczyć jakiś wózek jak działa itd,a kupić w necie np przez allegro.Wychodzi taniej niż w sklepie. Dzisiaj np oglądałam Implast Bolder Ecoline,bo zobaczyłam w necie,spodobał mi się i pojechaliśmy zobaczyć jak się prezentuje na żywo.Wózek fajny,ale cena dość wysoka,bo około 1600-1700 zł,a do tego trzeba by dokupić torbę i takie tak gadżety,bo nie są w komplecie...Na allegro mam nowy za 1500 zł z wszystkimi dodatkami Chodzę od wczoraj z obandażowaną ręką.Moja poparzona ręka wygląda masakrycznie,nawet nie będę opisywać,bo jeszcze ktoś puści Tż zmienia mi opatrunki,myje mi włosy,suszy...na natomiast przez najbliższy miesiąc albo dłużej nie gotuję nic co trzeba odcedzać ![]() Z dobrych wiadomości-kupilismy se komodę na gadżety dla Gryzeldy
|
|
#3392 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Kobitki pomóżcie
![]() Właśnie byłam w bankomacie, co się okazało zamiast ok 1200 zł. z zus-u wypłacili mi zaledwie 440 . Sprawa ma się następująco:Od ok.28 kwietnia do 25 maja miałam jedno zwolnienie od mojego ginka. więc 25 mi się skończyło to poszłam do niego by mi wypisał co się okazało to on był na urlopie więc wybrałam się do internistki by to ona wypisała mi zwolnienie na czas jego nieobecności, niestety dostałam się do niej dopiero 28 maja, więc i wypisała mi zwolnienie z dniem 28-go. Problem w tym że te zwolnienie nie pokrywała się i wychodzi na to że dwa dni zostałam bez zwolnienia( tj.26-27 maja). Szefowa powiedziała, że te dwa dni weźmie mi z płatnego urlopu wypoczynkowego odliczy czy jakoś tak.Reszta zwolnienia ma ciągłość. Teraz mam pytanko czy resztę pieniędzy zus wypłaci mi w tym czy w następnym miesiącu, no i co z kasą za te dwa dni? wypłaca je zus czy mam się zgłosić do pracodawcy.Jestem w tym całkowicie zielona i plosie o pomoc ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Dodam, że zus z tego co mi wiadomo zamyka wypłaty 28 każdego miesiąca...(bynajmniej tak mi kiedyś babka z zusu powiedziała) dlatego nie wiem czy mam się spodziewać reszty pieniędzy jeszcze w tym miesiącu... |
|
|
|
#3393 |
|
Zadomowienie
|
Witam. Ale tu dziś cisza, ja właśnie wróciłam po całym dniu nad jeziorkiem. Pogoda super.
Nie do końca umiem Ci pomóc, bo nie znam szczegółów sytuacji. Czy ma on jakiekolwiek potwierdzenie, że zostawił takie pismo o rozwiązaniu umowy? Jeśli nie to mogą udawać, że nic im nie dał i rzeczywiście potraktują to jako porzucenie pracy. Jeśli tak zrobią, to Twój TŻ dostanie od nich dyscyplinarne rozwiązanie umowy o pracę. Wtedy będzie się mógł odwołać do sądu i próbować udowodnić, że został oszukany. Ale pamiętaj, że wtedy musi On udowodnić że został oszukany: a więc pokazać umowę i dowód na to, że pensja była z nią niezgodna. A może Oni nie zrobią nic tylko próbują Go straszyć. Naprawdę nie da się z nimi dogadać? Może niech spróbuje w tych okolicznościach jeszcze raz próbować porozumienia stron? Ja mam dużo więc się nie przyznaję ile ale jest25 cm na plusie.
|
#3394 |
|
Raczkowanie
|
Witam mamusie
ycnan-serdeczne gratulacje ![]() dra-brzucholek sliczniutki,zreszta wszystkie ostatnio pokazane brzuszki piekne-rosna nam bobaski majka232-ja mam w brzuszku juz 96 cm ,nie wiem czy to duzo czy malo jak na skonczony 29tc ![]() Ja juz jestem na plusie jakies 9kilo,przez ostatnie 2 tygodnie przytylam okolo 2kilo mam nadzieje ze to taki skok i nie bede tyla po kilogramie na tydzien,bo skoncze na +20![]() Dolanczam zdiecie z moim prawie 30 tygodniowym brzucholkem |
|
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
Majka232 34/35 tydzien 99 w brzuszku..
![]() przed ciaza bylo cos kolo 75 wiec nie zle ![]() ycnan gratulacje pani magister! dra majka59 super brzuszkiii ![]() ![]() kasienka1701 ehss nie dobrze z ta reka.. ale trzymam kciuki zeby sie szybko zagoilo...
|
|
#3396 |
|
Rozeznanie
|
czesc babeczki
znowu piękna pogoda ale ja nad wode nie pojade, brzydze sie zbiornikow, a lezec na plazy w taki skwar sie nie da bez zanurzania w wodziechyba wyciągnę Tz na spacer... sama juz nie wiem
|
#3397 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny.
Wczoraj byłam na promenadzie i obserwowałam wózki Od groma tako, x-landerów, mutsy, dziwnych wynalazków i wreszcie 2 jedo fyn ![]() ![]() ![]() Dzisiaj odpoczywam, wczoraj nogi mi spuchły jak diabli, na szczęście opuchlizna dzisiaj spadła.... dobrze ![]() No i zważyłam się wczoraj.... i się załamałam |
|
|
|
#3398 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do tej kasy z zusu to jest roznie w moim przypadku bo nie dostam b.długo a ostatnio dostatałam w poniedziałek i w tym samym tyg w czwartek i za 5 dni znow a teraz cisza wiec wydaje mi sie ze jest roznie a za urlop 2dni chyba szefowa powinna ci wyplacic jak dostanie liste ale nie jestem pewna ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Cytat:
![]() ostatnie mierzenie 2-03-2010 83cm pod brzusiem mam 90cm 23/24tc <więc tylko 7 cm>jak narazie a z brzusiem 92cm nie jest źle 23/24tc patrzac w ksiazeczke zaczełąm z wagą 58,4 kg a teraz waże 65kg wczoraj się ważyłam +7kg ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
ale w srode,czwarek upały masakra bierz tż i ruszał na SPACER miłego spacerku Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2010-07-04 o 10:29 |
|||
|
|
|
#3399 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć,
dziś wstałam z tak spuchniętymi nogami, jak nigdy wcześniej.. nawet kapci założyć nie mogłam.. tylko japonki ;/ Chłodne kąpiele stóp nie pomagają... ---------- dra, majka59 - śliczne brzuszki ![]() nie wiem dokładnie, ale dobijam do stówki... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Na ile dni wypisał Ci zwolnienie internista???
|
|
|
#3400 | ||
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
Znowu nie było mnie kilka dni a tu tyle do nadrobienia Byłam u Rodziców Zabrałam kosz dla dziecka i wszytkioe ubranka teraz musze tylko wydrukowac wydrukować liste z wyprawką i odhaczać co mam a czego mi brakuje i na zakupy. Byłam na weselu wczoraj i nie podobało mi się . Były 4 ciężarówki hihih i śmiesznie to wyglądały bo 3 siedziały przy jednym stoliku Cytat:
Cytat:
I na koniec dodam że wszystkie brzuszki cudne Mój Franek teraz ma okres intensywnych nocnych ruchów i to nie są kopniaki tylko raczej wędrówka
|
||
|
|
|
#3401 |
|
Raczkowanie
|
hej ciezaróweczki, w koncu sie odzywam
teraz bede juz czesciej.. jestesmy juz w pl po przeprowadzce z uk, zaczynamy remont. Oprócz tego czeka mnie bieganina po lekarzach bo mam tylko szkocka karte ciazy..
|
|
|
|
#3402 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- czyli tym samym mam rozumieć że za zwolnienie od 10 czerwca dostanę w następnym misiącu? |
|
|
|
|
#3403 |
|
Raczkowanie
|
Drogie Przyszłe mamusie, Dzis rozmawiałam z koleżanką która rodziła jakis czas temu i nawiązałysmy Temat "Prywatnej Położnej". Opowiadała mi ze bardzo duzo jej pomogła przy porodzie i nie wyobraza sobie gdyby jej nie bylo. u nas w szpitalu kosztuje ona 600 zł. Co uważacie na ten temat i czy któraś z was myślała juz nad tym?
|
|
|
|
#3404 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak dostaję - za zwolnienie 11.05-08.06 dostałam kasę 09.06, za okres 09.06.-06.07 spodziewam się pieniędzy 07.07. Dzwoniłam do swojego ZUSu i powiedziano mi, że płacą zwolnieniami po zakończeniu zwolnienia), chyba, że któreś przekracza 30 dni, to wtedy jakoś to dzielą... ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
|
|
|
#3405 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
więc muszę poczekać, ewentualnie po 10-tym zadzwonię do zusu, mam nadzieję że nie będzie trzeba
|
|
|
|
#3406 |
|
Zadomowienie
|
ycnan. martucha (bo chyba jeszcze nie mialam okazji) gratulacje
![]() Normalnie magistry rosna nam jak grzyby po deszczu... ja raczej prywatnej polożnej nie bede miec, fakt o luksus, jak ma sie kogos kto bedzie nad Toba skakał i rzeczywiscie pomagał... ale mi po prostu na to szkoda kasy... ja zrezygnowalam z oliwki, ewatualnie tuz po prysznicu masu-masu, jeszcze na mokra skóre, a to co sie nie wchłonie wycieram recznikiem, ale juz nie smaruje sie na sucho oliwka bo tego nie cierpie do smarowania na sucho mam moja MUSTELLE, poki co rozstepow brak, wiec mam nadzieje, ze skóra wytrzyma jeszcze 2 mce ![]() bardzo mnie rozbawilo swego czasu, jak kasienka (wspolczuje z powodu oparzenia ) zapytala czy mamy juz "chód pitbulla" ![]() no ale na pocieszenie mysle, sobie jak szybko minelo 7 mcy to co to są te dwa
|
#3407 |
|
Raczkowanie
|
martucha84,malwina,angeli kaw,IlonaN2-dziekuje
falbala-to teraz musisz przystosowac sie do nowej rzeczywistosci,troszke zazdroszcze,nie ma to jak w domu angelikaw-moje nogi codziennie wieczorem wygladaja juz jak dwie parowki ale rano juz jest ok,a wieczorem znow to samo
|
|
|
|
#3408 | ||
|
Wtajemniczenie
|
witajcie dziewuszki
mojego prawie półmetrowego przyrostu cm w okolicy pepka nikt nie pobije także spokojnie 100 cm już dawno przekroczone, a startowałam z płaskiego, twardego, wyćwiczonego ![]() Cytat:
Cytat:
u nas to koszt rzędu 300 zł
|
|
#3409 |
|
Raczkowanie
|
hejcia
czytam was i czytam i nadrobic nie idzie,ojoj moj tz wlasnie pojechal do pracy , tydzien urlopu na nasza rocznice slubu mu sie udalo zalatwic wiec i nad morzem bylismy-super prezent i jednak marzenia sie spełniaja, choc ja to ciezka glowe mam do tego. a jutro ide na wizyte do pana G. i chyba bedzie zly na mnie bo wyniki z krwi i moczu maja byc dopiero w srode a ja musze isc jutro bo jeszcze po zwolnienie.wrrrr.za pozno poszlam do pobrania, czlek to ma lep. w tej ciazy to czlowiek jest naprawde mega rozkojarzony, stale cos sie czyms upapram, cos wyleje.... dziewczyny co kladziecie do lozeczka i wozka na dno?ceratke i na to przescieradelko, tak? jery ja to jestem zielona, pierwsze malenstwo to strach wkolo choc staram sei tego nie okazywac. |
|
|
|
#3410 |
|
Rozeznanie
|
co do nóg narazie moim problemem wieczornym przy upale jest pudnięcie palców od nóg i stopy tez takie są wrazliwe ale umyje nóżki,stopki i stopy smruje kremem jest lepiej
|
|
|
|
#3411 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super, że możesz już przystąpić do kompletowania rzeczy dla maleństwa, to ogromna frajda i mega przyjemność Masz bardzo zgrabny brzuszek Cytat:
Ja też jestem prawie zdecydowana na tego nowego Boldera, ale niestety w moim mieście na razie nie ma tego modelu. Napisz mi jaki kolorek widziałaś na żywo i czy zwróciłaś uwagę na jakieś brzydkie zespawanie ramy przy podnóżku (podobno ten typ tak ma ) i czy gondolka jest duża? Ewentualnie jakieś inne spostrzeżeniaNo ja nie wiem ile cm na plusie, ale w obwodzie jest niewiele Cytat:
![]() Ja wiem, że nie można się porównywać, ale pytam, bo KAŻDY mi mówi, że mam niewielki brzuszek jak na koniec 6 m-ca. Ostatnio jednak sie uspokoiłam, bo czytałam o tym, że często u kobiet, które sporo ćwiczyły przed ciążą i miały wyrobione mięśnie brzucha, macica jest przez nie podtrzymywana i brzuch jest bardziej piłeczkowaty i mniejszy. Chociaż tak naprawde to miałam kilku-mieisęczną przerwę w aktywności fiz.przed zajściem w ciążę, ale wcześniej regularne ćwiczenia od kilku lat. Ty wyglądasz pięknie w ciąży i masz śliczny brzuszek Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W nocy miałam dziwny ciągnąco-kłujacy ból z prawej strony brzucha i martwie się czy to nie wyrostek, ale przechodził, gdy kładłam sie na lewym boku i podłożyłam poduszkę pod brzuszek. Już kiedyś (też w nocy) miałam podobne dolegliwości. Czy to możliwe, że macica się rozciąga, ale tylko z jednej strony? ![]() Ja wczoraj cały dzień odpoczywałam i nie wychodziłam z domku, dziś byłam na zakupach i wyborach i też odpoczywam. Jutro idę na pierwsze ćwiczenia do szkoły rodzenia. Zobaczymy czy będę zadowolona, mam nadzieję, że będzie fajnie
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a na dno jakiś podkład/ceratkę i prześcieradło... nie martw się, nie Ty jedyna rodzisz pierwsze dziecko... Chyba każda kobieta na początku jest 'zielona' w tych sprawach, wszystko przychodzi z czasem
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
Ycnan gratulacje
ale radość pewnie i wyczekane wakacje ![]() A ja mam takie pytanie, bo dziś wyleciało mi coś dziwnego, taka gęsta, zbita kulka o średnicy 1cm kolor śmietankowy budyń co to może być?
|
|
|
|
#3414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
--- ja od wczoraj mam strasznie obfite upławy... Wkładkę zmieniam przy każdej wizycie w WC
|
|
|
#3415 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
Prywatna polozna to super sprawa
|
||
|
|
|
#3416 |
|
Zadomowienie
|
Witam po weeku...
![]() Wczoraj męzuś mnie zaskoczył i zaproponował wypad nad bajorko... Pojechaliśmy do Janowa Lubelskiego z Dominisiem. A zdziwiło mnie to bo zawsze jak juz jechaliśmy gdzieś to całą "obstawą" siostry szwagry, koledzy , ....itd.. a tu wczoraj wypad w trójeczke proponuje... ![]() Ale było bardzo przyjemnie.. Dominiś popluskał się w wodzie..był zachwycony bo pierwszy raz kompał się w jeziorku Przy okazji sprawdziłam chłonność pieluszek DADA ![]() No bo Domik najpierw stal sobie w wodzie w koszulce i pieluszce..myślałąm że nie zamoczy.... Ale po wylaniu wiadereczka wody na siebie położyłam mu kszlke, a z pieluszka wpadł na dupcie do wody... Dada zazeła "rosnąć' w oczach ![]() Biedactwo wstać nie mógł chłopinka.... No ale przyznam że pieluszki są baaardzo cłonne, bo jak ją ściągnełam to z 2 litry wody tam musiało wsiąknąć ![]() Co do prywatbej połoznej to nie zamierzam mieć... Choć przyznam że faktycznie jak trafi się na jakąś niezbyt miłą , to ciązko jets przy porodzie... Pamiętam jak ja byłam w szpitalu... Jedna młodziutka dziewczyna właśnie rodziła i nie za bardzo jej pparcie szło.. Położna tak na nią wzrzeszczała że aż jej szkoda mi było... NO ale padaly juz słowa "k...a".. Dla mnioe to przesada była... jak kobita jest wypalona zawodowo to powinna zrobic miejsce młodszym..które są zazwyczaj przyjaźnie nastawione... Niestety tak jest w polskich szpotalach, że jak nie da się w łapę to jest się pacjentem jednym z wielu, a jak się coś da to chodzą przy tobie jak w prywatnych klinikach... ![]() ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- A i mam pytanko... czy wam tez rosną włoski na buzi?? Bo kurka..nie dość że brzuch mam owłosiony to jeszcze z boku na buzi mam włoski.. Niby jaśniutkie i cieniutkie bo ja blondi ejstem..ale wczoraj tż śmiała się ze wnet golić się zaczne ![]() Mam nadzieje że to zniknie ....
|
|
#3417 |
|
Wtajemniczenie
|
tak było kiedyś, ale teraz chyba pracodawca płaci za pierwsze trzydzieści kilka dni w roku (niekoniecznie ciągłego zwolnienia) a potem zus
ja mam wrażenie, że u mnie pojawiły się takie delikatne jasne na dole policzków
|
|
|
|
#3418 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo już się trochę zaniepokoiłam ale przecież na wizycie miałam wszystko pozamykane, więc już sobie nie wkręcam dzięki dziewczyny |
||
|
|
|
#3419 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam.
Kolejny z rządu bardzo ciepły dzień. Fajne lato się zapowiada, aż szkoda że jeszcze cały lipiec planuję pracować. Pewnie jak w sierpniu pójdę na zwolnienie to się pogoda zepsuje. Mszu czy Ty nadal pracujesz? ninaad nadal trzymasz się postanowienia pracowania do końca? Ja muszę zacząć rozglądać się za stażystką. Nikogo nie przyjmą na moje zastępstwo, wiec postanowiłam ułatwić koleżankom pracę chociaż troszkę i poszukam stażystki przez urząd pracy. Przynajmniej ktoś poodbiera telefony i pomoże przy pracy komputerowej, zawsze to trochę odciąży. Cytat:
Na materac specjalny podkład nieprzemakalny i na to prześcieradło, chyba takie na gumkę. Cytat:
Aneczka fajnie, że udał się Wam wyjazd we trójkę. Ja żadnych włosków na twarzy jak narazie nie zauważyłam. Nad położną prywatna się zastanawiałam, ale u nas to koszt 600 zł, i chyba sobie odpuszczę. Ostatnio się okazało, że w szpitalu w którym będę rodziła pracuje jako położna mojej mamy koleżanka z czasów liceum (spotkały się na zjeździe szkolnym) i ta koleżanka dała mojej mamie numer komórki kazała do siebie dzwonić jak tylko trafię na porodówkę. Mam więc nadzieję, że jakoś pomoże. No i mój lekarz prowadzący jest zastępcą ordynatora i podobno jego pacjentki są dobrze traktowane (m.in. ze względu na to wybrałam tego lekarza). Mam wiec nadzieję, że urodzę po ludzku.
|
|
#3420 |
|
Zadomowienie
|
Ja na uczelni. Ciężko wrócić po urlopie. Ale już mnie goni czas i muszę się wziąć za ten doktorat
W środę zaworze TZ do szpitala w czwartek am ta operację w piątek do domu a potem 6 tygodni na L4. On będzie w łózko leżał a ja będę prace pisać. Poza tym to czas na zakup wkładek do biustonosza bo leci mi z cycków jak z kranu. Coraz gorzej mi się śpi i dziś zamawiam sobie poduszkę rogala tylko tego długiego 180cm. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:34.

Tż zmienia mi opatrunki,myje mi włosy,suszy...na natomiast przez najbliższy miesiąc albo dłużej nie gotuję nic co trzeba odcedzać 

mam nadzieje ze to taki skok i nie bede tyla po kilogramie na tydzien,bo skoncze na +20
znowu piękna pogoda