![]() |
#211 | |
na przekór do celu
|
Dot.: matura 2010 z matematyką ;/
Cytat:
![]() i tak, wybierany jest lepszy wynik. np. u mnie na uczelni jeden przedmiot z podstawy liczy się jako 0,5 a z rozszerzenia jako 1. i jeśli z rozszerzenia będziesz miała 50% to wychodzi jakbyś podstawę napisała na 100% itp, w ten sposób się liczy, choć czasami różnią się przeliczniki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi w szkole dali do podpisania papierek w związku z poprawką, która ma się odbyć 10 sierpnia... Za to OKE na swojej stronie pisze ze poprawki są 23 sierpnia... I bądź tu człowieku mądry :| Ale wrzesień? Przecież poprawki są dla ludzi którym coś nie poszło, żeby mogli też już od tego roku studiować...
![]() |
![]() |
#213 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Ja, że jakoś pod koniec września. Cyrk na kółkach.
Pewnie na stronie OKE będzie dodawało informacje... I będzie w końcu wszystko jasne.
![]() |
#215 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#216 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#217 |
BAN stały
|
nie czytałam wszystkiego, więc przepraszam jeśli się w coś wcinam.
U mnie calutka szkoła zdała maturę z matmy, jesteśmy najlepszą szkołą w kujawsko-pomorskim pod względem zdawalności matur(nie tylko matmy). z polaka u nas było 94,4%, z angielskiego 96%, a z niemeickiego 98% ![]() Podobno zaniżając nam oceny przez 4 lata zawyżają nam zdawalność matur, i tak od wielu lat jesteśmy najlepsi w mieście i w województwie. To nie twoja wina, a nauczycieli, że nie zdałaś. I się nie zadręczaj... poprawisz. Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
To nie jest wina nauczycieli.
![]() Ja miałam strasznie przerąbane z WOSem w szkole, nie mieliśmy żadnej teorii, tylko dyskusje o bieżących wydarzeniach, a jak wiadomo tego na maturze nie ma, a jednak udało mi się napisać rozszerzony WOS na 60%. A do koleżanki przede mną, która tak chwali się swoją szkołą, to uważam, że nie ma racji. Ja chodziłam do nienajlepszego liceum w małej mieścinie, nie było wcale wysokiego poziomu, może z wyjątkiem polskiego, bo mieliśmy naprawdę dobrą nauczycielkę. Mimo tego napisałam polski na 97%, matmę na 82%, niemiecki na 92% <niemiecki miałam najgorszy, bo byłam w klasie z rozszerzonym angielskim>, rozszerzone WOS i polski po 60%. I jestem zadowolona z tych wyników, ale wiem, że to efekt mojej ciężkiej pracy. Jeśli ktoś uważa, że wysoki wynik na maturze zapewni mu tylko przychodzenie do szkoły to jak widać się myli... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Przyczajenie
|
Wtrace sie.
![]() Nie chce byc zarozumiala z powodu,ze zdalam mature i to dobrze,ale na zdrowy rozum mozna było ja zdac!!! Jezyk polski-wszystko na logike! Czytanie ze zrozumieniem było ok,a wypracowanie...? Bez znajomosci lektury tez mozna by napisac. Byl podany fragment. Matma-zamkniete nie były az tak trudne. To było w gimnazjum. Mozna było natluc punktów na min.30% Jezyk angielski- zeby go zdac kazdy mogl zaczac od czego w czym jest dobry(czytanie badz pisanie) i tez mozna bylo zdobyc 30%. Ja zaczelam od pisania. Przemyslalam wszystko na spokojnie,napisalam i mialam czas na inne zadania. Wyrobilam sie. Przedmioty dodatkowe wybieramy sami-wiec trzeba kuc,jesli sie podjelo zdawania . Wniosek? Systematycznosc. Jesli chodzi o angielski pisalam duzo form pisemnych i oddawalam do sprawdzenia :pani w szkole czy mojej korepetytorce. Mialam bledy,ale były one małe. POza tym uczylam sie slowek.To podstawa. Z matmy tez robilam duzo zadan. na strone komisji byly zadania. Polski-powtarzalam epoki i lektury. Dodatkowe-kulam ile wlezie. Zero TV , troche kompa(wiadomo,czlowiek nie maszyna, a czasem potrzebne byly mi jakies inf.),imprez zadnych-zreszta i tak nie chodze. A teraz mam luzik. I wspolczuje tym,ktorzy maja poprawki. Cale wakacje zepsute na nauke. Papiery zlozone i czekam na odpowiedz. Sa policealne szkoly. Mozna sie w nich uczyc rok czy wiecej. Trzeba sie bylo uczyc. Chociaz na maturze moze sie noga kazdemu podwinac. Ale poziom tej był latwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#221 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do korepetycji - branie ich jest największą głupotą na świecie. Jak słusznie zauważyłaś szkoła powinna nauczyć - ale niestety nie działa to tak, że 'wrzucą' wiedzę do głowy w ciągu tych 45min lekcyjnych. To działa w obie strony, trzeba dać coś z siebie, ćwiczyć w domu - po prostu uczyć się. Nie chce mi się wierzyć, żeby nauczycielka np. nie pomogła po lekcji, na przerwie wytłumaczyć czegoś itp. Wiadomo, że nie musiała tego robić dla jednej osoby z 30 w klasie na lekcji, żeby tracić np. 15min z 45... bo wtedy na pewno nie zdążyła by z materiałem - który i tak jest już bardzo okrojony np. z taką matematyką. Jeśli już nauczyciel/ka nie ma czasu jak tutaj wspomniałaś to można przecież zapytać kolegę/koleżankę z klasy, lub kogoś z starszego rocznika... no tak, ale do tego wszystkiego trzeba chęci. Co do tematu - nie martw się. Matematyka nie jest wcale taka straszna! Zdasz z pewnością poprawkę i to nie najgorzej. A na studia też się na pewno dostaniesz, jest jeszcze sporo wolnych miejsc przed październikiem. Jeśli jednak teraz by Ci się nie udało dostać na wymarzony kierunek(oczywiście nie będzie to miało miejsca) przez ten rok możesz przecież pójść na inny, a później się przenieść. ![]()
![]() Edytowane przez WhyNotPL Czas edycji: 2010-07-04 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Każda próba rozmowy z nim, okazywała się klęską, bo przecież on nam podaje definicje i robi przykład ![]()
![]() |
![]() |
#223 |
maszyna, nie człowiek
|
Bo nad matmą trzeba usiaść i porobić samemu, a nie wymagac od nauczyciela tylko. Nauczyciel - na poziomie podstaw licealnych - ma pokazac schemat (bo te zadanai są cholernie schematyczne). Jak uczen ma to gdzieś i nie popruóbuje az zalapie, to skad nauczyciel ma wytrzasnac na dodatkowe 3 godziny by wbijac to uczniowi lopata do glowy?
Ja jakos potrafilam siedziec trzy godziny az wkułam impresjonizm i ekspresjonizm w literaturze wraz z przykładami lub inne Bóg wie co i nie wkurzałam sie na nauczycielke ze nei siedzi i nie mowi mi tego do ucha az sama cudem zapamietam. Żeby nie było: do trzeciej kalsy liceum byłam matematycznym dnem. Az usiadłam i wzielam sie do nauki.
![]() |
#224 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() do połowy tekst się zgadzał. tez miałam nauczyciela matematyki który wcześniej miał same mat-fizy. i nagle dostał nas - 33 humanistki. w 2 kl było najgorzej, najbardziej sie rozkręcił, ale po pewnym kosmicznym sprawdzianie trojka klasowa najpierw porozmawiala z naszym wychowawcą, on nam poradził żeby pogadać z naszym matematykiem. i sukces. było ok, już nie zawsze 20 osób pisało poprawę sprawdzianu. pod koniec 3 kl, im bliżej matury znowu zaczął szaleć, ale to nam nawet było na rękę, same się mobilizowałyśmy do pracy. wcześniej wystarczyłoby mi 30% z matmy. nie sądziłam że będzie mi się liczyć na studia. A jednak. gdyby nie matma nie mogłabym teraz składać podania na mój kierunek. A gdyby nie ten nauczyciel, nie miałabym tak świetnego wyniku...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gorzej jak nauczyciel na podstawie zaczyna 'mieszać' itd- mam taką sytuację jak see no i cóż- kupiłam książkę 'powtórka do matury- teoria z zadaniami', ćwiczenia do książki z której się uczymy i będę siedzieć i uczyć się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja matme zrozumialam dopiero jak sama usiadlam i robilam, szukalam, az zaczelo mi wychodzic. A jak nie wiedzialam to szukalam wskazówek w internecie, pytalam znajomych. I w koncu tak sie nauczylam, ze az polubiłam :P
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
najlepiej załóżmy wątek 'jak zdać maturę z matematyki'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
maszyna, nie człowiek
|
Robić zadania a nie biadolić
![]() A jak nie to chetnie poudzielam korepetycji ![]()
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? W matematyce też jest to potrzebne. Mówiłam o codziennym życiu a nie o maturze!! No chyba,że Ty na co dzień(pomijając studia) stosujesz wszystkie wzory itp to się nie czepiam ;]
"...zło nie jest nieludzkie, lecz przeciwnie, jest skrajną ekspresją ludzkiej wolności." Edytowane przez Skarfejs Czas edycji: 2010-07-04 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
maszyna, nie człowiek
|
Matma jest potrzebna w życiu.
Pisałam wczesniej o czymś takim jak podatek progresywny, ale nie wiem czy znacie to pojecie po klasach humanistycznych...
![]() |
#231 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#232 |
maszyna, nie człowiek
|
Tak czy siak, każdy z tym czymś będzie mieć styczność, a to nic innego jak funkcja.
Ale nie! Funkcji nie uzywa się w życiu humanisty! :P Tak czy inaczej ja o różnych "typach" podatków miałam chociażby na przedsiębiorczości.
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie napisałam,że matematyka na maturze powinna być na poziomie podstawowym? chodzi mi o ogólne nauczanie w szkołach. Większość tego co nam wpajają w codziennym życiu jest bezużyteczne. Nie jestem jakąś wielką przeciwniczką matematyki bo w szkole średniej miałam wiele przedmiotów gdzie trzeba było liczyć : statystyka, ekonomia, ekonomika, rachunkowość i jakoś musiałam sobie z tym radzić
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#237 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jeśli jesteś przeciwniczką matmy, to pewnie określasz się mianem humanistki, a więc wytłumacz mi : w jaki sposób niezbędna mi jest do życia wiedza na temat podróży Mickiewicza ? (żeby nie było - polski zdałam na 80%). No chyba, że polski też zlikwidujemy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ehh nie wiem po co ta agresja w wypowiedzi. Się zachowujesz tak jakbyś pozjadała wszystkie rozumy. Masz racje...wszystko jest nam potrzebne. A Ty zapewne opanowałaś każdą dziedzinę wiedzy do perfekcji. Nie pozostaje Ci nic innego jak wyruszyć w świat i nauczać lud.
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i liczę na ripostę ''czytanie ze zrozumieniem się kłania'' ![]()
![]() |
![]() |
#240 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jej agresja jest taka sama jak twoja ![]() Btw. ciągle w swoich przykładach przytaczasz nieprzydatność funkcji, a czytałaś o podatku progresywnym?
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2010-07-05 o 17:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.