|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
I nie gadaj takich rzeczy. Dla Twojej córci jesteś najlepszą mamą. Jasne jest, że zdarzają się chwile gdy nie wiemy co się z dzieckiem dzieje, ale to nie oznacza że jest się złym rodzicem. Niestety do dzieci nie ma instrukcji obsługi (choć powinna być ) więc często musimy zgadywać co tym naszym dzieciakom jest. Dobrze, że odpoczęłaś, należy Ci się ![]() Cytat:
Dzisiaj wieczorem po kąpieli zrobił taką pokazówę że masakra. Ledwo go nakarmiłam, przygotowałam na wszelki wypadek butlę ale jej nie chciał - chyba moim się najadł. Tylko że ja chyba wiem co mu jest. Od jakiegoś czasu ma znowu problemy brzuszkowe, dzisiaj znowu drugi dzień jest bez kupy, mało też bąków leciało. On się napina, bo mu coś tam przeszkadza. Ja mu pomóc nie potrafię, daję ten Lefax, który najwidoczniej g... daje, jutro coś innego kupię. Często jak tak płacze to biorę go na ręce, mówię spokojnym głosem i myślę o jakiś pierdołach - wykańcza mnie jego płacz, muszę się wyłączyć bo ocipieję i będę ryczeć razem z nim a wiem że mu to nie pomoże... Strasznie to dołujące jest... Zasnął dopiero przed 23, pewnie pośpi z 1-1,5h i znowu to samo. Darusia, ja nie butelkowa, ale po wodzie, czy mleku to myję butelki normalnie w płynie, dobrze płukam a następnie zalewam wrzątkiem Megi, ale on już duży Drcron, no to gratki dla przyjaciółki ![]() Aixa, trzymamy kciuki aby było wszystko w porządku ![]() la_wenda - Superowe dzieciaczki ![]() Izumi - ale Mały fajnie wygląda Słodziak z niego mloda1989 - Brawa dla Małego A mój Kuba czasami się przewróci na bok, ale tylko czasami... Za to ostatnio nauczył się piszczeć I tak mamy dwa rodzaje: pisk zadowolenia - wtedy oboje sobie piszczymy nawzajem, albo pisk niezadowolenia - wtedy już tak fajnie nie jest ![]() Kurcze, zaraz pooglądam te reportaż. A ostatnio chciałam kupić z tej firmy preparaty z filtrem.... I kurcze, nawet nie wiem jaki my mamy fotelik, bo go dostaliśmy w prezencie... ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Oglądnęłam.... no masakra jakaś... crash testy powalają... a polityka tych firm ...no słów brakuje - i ten tekst że jest przeznaczony dla "niższego segmentu społeczeństwa"... |
||
|
|
|
#4772 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Witajcie
Już 3-ci raz to piszę, ale coś miałam kłopoty z wysłaniem(grrrrrrr....... .). Melduję się, że żyjemy, mamy się raz lepiej, raz gorzej. Teraz przechodzę chyba kryzys laktacyjny, a Hania ma jakiś skok rozwojowy, bo chce ciągle cyca i długo... a moje cyce już są jak skarpetki z piaskiem .... ale coś tam leci i nie poddaję się. Fakt, karmienie czasem trwa 1,5 godziny i jest z 6-ciu cyców (czyli 3 zmiany), ona się buntuje a ja myślę o pierdołach i wyłączam się jak Ferrou . Głodem na pewno Hania nie przymiera, bo jest z niej niezła pyza (załączam jako dowód fotosy). W środę idziemy na szczepienie, to się dowiem ile waży.Ale jest już częściej uśmiechnięta,robi słodkie aguuu..., uwielbia jak jej pokazuję obrazki w książkach i czytam, dziś pierwszy raz chwyciła ode mnie plastykową łyżeczkę, co podaję jej bobotic i bach do buzi ją , super widok był! A! I jeszcze odkryłam, że dobrze jej idzie robienie kupy jak siedzi w foteliku samoch. Więc, jak tylko ona się skupia i mówi eee,,,ee..To ją sadzam tam i mówię rób ee..ee i w ciągu góra 2 min jest kupa!Zawsze! Szok!I tak sobie myślę, może by podsunąć producentom tych fotelików chicco myśl, żeby je produkowali do robienia w nich kupy, a nie wożenia dzieci ![]() Na razie więcej pisać nie mam siły, sorki.... Lecę spać. Izumi, śliczny Twój Dj Michał ![]() i....chyba Cię rozumiem z tym samopoczuciem Buziaki!!! PS> Aixa życzę Wam, żeby wszystko było dobrze z oczkami,musi być! Ale i tak ciężkie to musi być dla Was, buziaki! Trzymajcie się! Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-07-06 o 00:08 |
|
|
|
#4773 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcia dzieciaczków cudne Cytat:
Cytat:
Ja wody mineralnej nie gotuję , do kleiku czy mleka leję prosto z butelki tak samo do picia bo przekonał się do picia wody Cytat:
Cytat:
Może dawaj swojemu herbatkę z kopru i rumianku(tez wiatropędny), kupuję w aptece taką mieszankę koper i rumianek chyba z herbapolu zwykła w saszetkach do zaparzania, mój jakoś odpukac nie ma problemu z brzuszkiem. Teraz po tym mleku z butelki to częściej kupę robi-codziennie , bo jak był na moim to co pare dni. U nas w końcu popadało, ale obawiam się że mało.Cholera majątek za wodę zapłacę w tym roku codziennie podlewam przez kilka godzin ogród to i tak na jedną część ogrodu idzie woda ze studni a na drugą z hydroforni ale jak tu nie podlewać to tak jakbym sama nie piła.---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- Fasolka śliczna ta twoja fasolka |
|||||
|
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
Izumi - no nareszcie dałaś znak życia. A te słuchawki to pewnie po to aby Michaś nie słyszał wydzierającej sie mamusi
![]() . Super zdjęcia .Fasolka - no i Ty w końcu sie odezwałaś
|
#4775 |
|
Zakorzenienie
|
moaj tez wyla w maxi cosi;/ w tym jest jej o niebo wygodniej co widac i nie zamierzam zmieniac juz na inny chyba ze wage przekroczy
ania co do autka masz na pewno racje, ale wiadomo kazdy jezdzi tym na co go stac a fotelik chce miec najlepszy, ja kupilam to espiro co ty masz i jestem bardzo zadowolona, mala jezdzi z usmiechem na buzi laski jak sie objawia to natezenie u dzieciakow? moja to sie nawet z blecos na bok nie przekreca ;/ moze z raz jej sie udalo;/ ale ostatnio zauwazylam ze glowke do tlu odchyla dosc mocno przy tym jak probuje sie obrocic tez ;/ ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- a nawet jak sie obroci na sekunde to pozniej od razu fakt na plecy ;/ ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- kizumi michas extra , fasolka- Haniulka tez ja przegotowywalam ale jakos ostatnio przestalam, a czy w te upaly mleko i herbatki tez musza byc cieple? mloda chyba wczesniej pytala o to a ja - pewnie slepa- nie zauwazylam odpowiedzi
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia - myśle że z Oliwką jest OK. Dziecko około 4 miesiąca powinno przekręcać się na boczki, łapać za zabawkę przekładać ją z rączki do rączki. A to takie odwodzenie głowy przy próbie przekręcania to normalne. I naprawdę ani sie nie obejrzysz a mała zacznie się przekręcać na boczki - za tydzień lub dwa. Ma troche czasu jeszcze.
|
#4777 |
|
Zakorzenienie
|
tez mi sie tak wydaje, ale wolalam zapytac, jak ja mam na kolanach nieraz z nia siedze tak ze ja siedze po turecku ona ma tyek i nozki nizej a glowke na mojej nodze to sie rwie do siedzenia i do polsiadu sie podnosi. Lapac na zabawki czy smoka to lapie i przeklada- jak sie uda;D ale generalnie jest chyba ok, tylko kupcie jakies ostatnio ze sluzem ma i gtakie zadkawe.
---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- a w ogole wrocilismy do butelek TT i teraz extra jej sie pije nawet z tego smoka o srednim przeplywie
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
moj tak sie do nich przyzwyczail ze teraz z innych nie potrafi zaraz sie krztusi
|
|
|
|
#4779 |
|
Zakorzenienie
|
moja jak byla malenka nie chciala z nich opic tylko brown brown brown a teraz jaka jest szczesliwa;D
teraz znow inne w gre nie wchodza ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- ja wlasnie siedze z farba na glowie a mala kima w lezaczku w pokoju u taty bo nie chce jej smrodzic ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- NIE CHCE ZAPESZAC Tfu Tfu ale od wczoraj nie dajemy SS wcale i byly 2 kupki w jeden dzien
|
|
#4780 |
|
Rozeznanie
|
u nas tez wczoraj 2 kupki i tez ograniczamy infacol. do tego zmienilismy mleko z NAN HA na Bebilon HA i kupki sa zolciutkie (a byly zielone) i rzadsze (a byly geste)
my butelki za kazdym razem sterylizujemy w mikrofali a wody mineralnej nie gotujemy. mleczko i herbatki podajemy w temp. pokojowej. tak sie Tosia przyzwyczaila od malenkosci, a jak probowalismy jej dawac lekko podgrzane, to zjadala moze polowe tego co zwykle. nie lubi. u nas sie nareszcie ochlodzilo. mam mieszkanie z oknami tylko na 1 strone i to na poludniowa, wiec jest skwar niesamowity i zero przewiewu. wczoraj nie dalo sie zyc. dzisiaj juz sie daje. najsmieszniejsze jest to, ze jak nas ktos pyta jak mamy okna w nowym mieszkaniu i mowimy, ze w salonie sa polnocne, to nam wszyscy wspolczuja, a dla nas to RAJ!
|
|
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
Megi Lawenda Fasolka Izumi cudne te wasze dzieciaczki
![]() Izumi zdjecie ze sluchawkami wymiata ja mam takie samo tylko sluchawki rozowe :P w ogole ostatnio mam jakas schize robienia mojej luśce zdjec ale szkoda ze mnie na nich nie ma no ale coz stykna takie teraz pracuje nad spodniczka tutu i pocykam jej zdjecia w przebraniu elfika i ja sie przylanczam do bojkotu na firme chicco my mamy bebecar fotelik samochodowy 0-18 i do tych 18 moze jezdzic tylem znajomej siostra tez miala taki i dziecko jako jedyne przezylo w tym foteliku mama i tata zgineli wazne tez jest gdzie wozi sie dziecko najbezpieczniej jest posrodku na tylnej kanapie wedlug testow Mloda daj prosze linka do tamtego forum fotelikowego a wiecie co tak mnie zastanawia co z nasza Sismuerte i Cynamonkowej dawno ich na forum nie bylo a u nas od rana lejw a skoro swit bylo chyba oberwanie chmury az ciemno bylo na dworze a ja po wiosce lecialam za gora od parasola ogrodowego bo tz wczoraj nie zlozyl i go rano porwalo i ja w pizamie bieglam jak walnieta by go zlapac by komus krzywdy nie zrobil dwa domy dalej go zlapalam i pranie z plota zbieralam < zam musze je prac > bo ze sznurkow pospadalo
|
#4782 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mamy jeszcze avent - szalu nie ma, chociaz miesiac temu byl
|
|
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Ania i sprawdza Ci się ten espiro???bo sie nad nim po malutku zastanawiam, byl gdzies jeszcze jakis podobny, musze poszukac
megi, Igor zmężniał odka go widziałam-taki facecik z niego wiecie co mnie w czasie rozmowy z mamą kosztowało mnóóóóóóóóstwo enegrii? unikanie tekstów typu "nie sluchasz mnie", "nie rozumiesz", "nie przerywaj mi" , a uważne zastepowanie ich takimi jak "pozwól mi dokończyć", "źle się wyraziłam", "chodziło mi raczej o to, że..." itd. Ta rozmowa tak mnie "wyprała psychicznie", że wyobraźcie sobie, że w drodze powrotnej do siebie do Konina.....pomyliłam drogi!!!!! Co prawda wybudowali nam na trasie pokręcony objazd wokół Krośniewic i jechałam tą trasą tylko 3 razy wcześniej, ale zawsze-jadę jadę, widzę znak na Konin i co robię....jadę dalej prosto zamiast skręcic i tak znalazłam się na trasie na Łódź.....a zawrocic sie nie da, dwupasmówka-normalnie kosmos. To najlepszy przyklad jaka zakrecona byłam. la wenda, slicznosci masz w domu! madziwnia, ja lebka praktycznie nie smaruje, ale musze oliwka zaczac bo jakas przesuszona skorka jest-ciemieniucha czy co? a faldki? kremem na slonce Izumi, jak ja Ci się zaraz NIE podziele zlym nastrojem to zobaczysz no! A po diabła jest ten wątek co?????? Weźcie jej coś powiedzcie, bo przecież "nie zniEsę" Ale z mojego ziecia meloman-dobrze dobrze, jego teść muzyk więc niech sie wdraża od małego. ![]() a ja nie mam sterylizatora....:confuse d: no wlasnie, gotujemy wode butelkowa zeby zrobic sztuczne mleczko? czy nie gotujemy mimo, ze na mleku napisane, ze 5 minut...? UWAGA PROPONUJĘ 1- Bobasy stópki odkrywają i na brzuchach się turlają 2- fasolka, mała cudniasta-to śpiące zdjęcie jest super gabryska na boczki sie przekreca, ale z plecow na brzuch nie daje rady jeszcze jeszcze takiw kombo jest http://www.sklepdziecka.com/Cybex_Pa...adine-283.html
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-07-06 o 09:37 |
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- mrowak mz tey mamz espiro i mala go uwielbia a jak tzlko w maxi cosi bzla to 2 trayz jak bzla malenka jechalismz do lekarza to przemilczala a pozniej ryk, w tym ani razu nie plakala. ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- mroweczko ja juz od jakiegos czasu nie gotuje i malej nic nie jest, sterylizatora tez nie mam
|
|
|
#4785 |
|
Zakorzenienie
|
u nas od kilku dni od kad w sumie podajemy Debridat to kupki pojawiaja sie nawet 2-3 dziennie
|
#4786 |
|
Rozeznanie
|
http://static1.money.pl/i/moto/o/art...112009_2_L.jpg
tylko takie porownanie fotelikow znalazlam, test w kolizji bocznej jak znajde inne to wkleje ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- a do tego atykuł http://moto.money.pl/wiadomosci/publ...,0,559493.html
|
#4787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I moge polecic cos mamom które nie maja sterylizatora,a którym by sie przyddał. Otóż ja mam coś co szumnie zwie się sterylizatorem parowym do mikrofalówki z zestawu od laktotora tommee tippee, który okazał się byc zwykłym pudełkiem , typu do przechowywania zywności z dziurka w pokrywce. I wiecie co? rewelacyjnie sie w tym zadaniu sprawdza. Tu widać o jakie pudełko chodzi: http://allegro.pl/item1117964389_tom..._pojemnik.html Więc wystarczy sobie kupić w sklepie z agd takie wysokie pudełkeczko z otworkiem (są takie z zaślepkami) i używać. Leje się tam ok.1cm wody, wsadza osprzęt i mikrofalowki na 5min. Jesli chodzi o wodę to chyba jestem tu jedyną, która robi mleczko na zwykłej wodzie 5 min, gotowanej. na początku jakoś nie pomyslałam o minerałce,a małej nigdy nic nie było więc tak zostało. I robię jeszcze jedną rzecz, której "nie wolno"- podgrzewam swoje mleczko przez kilka sekund w mikrofalówce- konsultowałam to ze swoja pediatrą i powiedziała, że przez te kilka-kilkanaście sekund nic się mleczku nie stanie- podgrzewam tak do letniego jedynie. I zapomniałam comiałam wam poodpisywać... No oprócz tego że prześliczne macie dzieciaczki Megi Lawenda Fasolka Izumi - do zjedzenia i przyłączam się do prośby o linka do fotelikowego forum- własnie powoli się przymierzam do jakiegoś wyboru, choć jeszcze chwilka czasu jest. A jakie sa wasze typy fotelikowe? ania, ten espiro fajny. Mi sie podoba maxi cosi tobi, ale no drogi jest dosyć, no i mamy z męzem obawy że mogą nam ukraśc z auta (u nas wszystko kradną, albo choc cegłą w auto rzuca żeby cos sie działo...), a znowu nosić go to już średnio fajnie....chyba że w bagażniku.... no nie wiem... a jak patrzyłam na stronie fotelik.info, to żadne z tych tańszych (do 500zł) w sumie nie przechodziły testów... (wiadomo jakby przechodziły to by były droższe...)
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2010-07-06 o 10:33 |
|
|
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
laski a powiedzcie mi czy takim maluchom to mozna robic tak ze zimna woda do butli mleko i 2-3 min w mikrofali czy nie bardzo?
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- ja tak nigdy nie robilam ale teraz na chrzcinach byla kobitka i miala 2 miesiecznego synka i tak wlasnie robila i sie zaczelam zastanawiac.
|
|
#4789 |
|
Rozeznanie
|
od razu, bez podgrzewania.
a dasz nam tutaj 1 tydzien tej fajowej diety od dietetyka? ![]() ![]() z mezem od wczoraj jestesmy na south beach, zobaczymy jakie beda efekty, no ale to na 2 tygodnie tylko, bo potem jak juz mozna wlaczac troche wegli, to zawsze sie objadamy nimi i dupa z diety.
|
|
|
|
#4790 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a to wszystkie chyba foteliki , trzeba wlaczyc translator zeby te testy przetłumaczyl, no to teraz szukam swojego czy wogole jest na tej liscie
|
|
#4791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma problemu tylko ja jak jezdzilam do niej to bylam sporo wieksza wiec to w przedziale wagi ok 84-88 kg ale napisze nie ma problemu, tylko pozniej jak malz przyjdzie bo bral kolezance do skserowania.
---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- ale w ogole mozna tak robic? bo ja to caly czas podgrzewam w garnuszku
|
|
#4793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4794 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mozna mozna. chodzi tylko o to, zeby nie przegrzewac gotowego juz mleka bo moze stracic wlasciwosci (chyba o probiotyki chodzi). ja 90 ml wkladalam na 20sek to takie lekko cieple bylo akurat do picia. tyle, ze Toska woli zimniejsze
|
|
|
|
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
No to się chwalę
![]() 1. Wypad do Ciechocinka. Czapa zalożona tylko do wyjęcia z wózka do zdjęcia bo dość mocno wiało a mała miała spocony łepek. Jedyna jaką przypadkiem wygrzebałam z torby wózkowej ![]() 2. Zabawa- znów tłumacze- chustkę założyłam żeby zobaczyć czy już dobra czy jeszcze za duża i tak mi się spodobała, ze musiałam strzelić fotkę ![]() 3 i 4. Grill 5. Takie tam
|
#4796 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Igor - normalnie przeprzystojny Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A my dzisiaj debiutujemy z marchewką - obiadkiem
|
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wyparzania, to ja robię podobnie jak Izumi.
A wodę mineralną przegotowuję ale to ze względu na jej ciągle bóle brzuszka. Ale pewnie też przestanę. Wodę podgrzewam w mikrofali przez 10-20 sekund i wtedy dodaję mleko.
|
#4798 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie kupilam pojemniczek na mleko bo mi tak wygodniej a te z TT malutkie wiec kupilam na allegro , przynajmniej jak gdzies pojdziemy to sie mleka nie zapomni:P
no to ja tez sie nie bede bawila w garnuszki skor wy wszystkie w mikrofali podgrzewacie:P ja gotowalam wode ale nie gotuje i jest ok ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- asia jak wieje to moja tez w opasce smiga mimo ze wczoraj bylo cieplo to i tak miala zalozona
|
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek, mam kompleksy przez Ciebie
![]() :pros i:Wercia do zjedzenia bez przyprawiania!!!! A propos kompleksow-przypomnialo mi sie z rozmowy z mama-sluchajcie (czytajcie znaczy) mama (wyszlo z jakiegos tematu w rozmowie) - ale to chyba jakies kompleksy Ci wychodza ja -poprawie Cię-nie jakies, tylko WIELKIE mama - ojej, a dlaczego? ja (najpierw myslalam, ze sie przeslyszalam, ze ona nie wie, ze jestem zakompleksiona na maxa) - no, a z czego sie kompleksy biorą? mama - no nie wiem, wiesz, roznie... ja -ja wiem z czego- z mojej bardzo niskiej samooceny mama -ojej, to niedobrze, ale dlaczego? ja.......odebralo mi mowe.....nie mam wiecej pytan...
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to zakompleksiona na maxa??
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

stwierdzilam, ze powinnam ja oddac, ze nei zasluguje na nia, bo jest taka kochana a ja nie potrafie jej pomoc, kiedy placze, bo nie rozumiem o co chodzi i nie wiem co robic. moj maz przyjechal szybciej z pracy specjalnie dla mnie i wygnal mnei z domu, zebym odpoczela. bylam w kinie
) więc często musimy zgadywać co tym naszym dzieciakom jest. Dobrze, że odpoczęłaś, należy Ci się 
Słodziak z niego

to i tak na jedną część ogrodu idzie woda ze studni a na drugą z hydroforni ale jak tu nie podlewać to tak jakbym sama nie piła.