Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-07, 13:45   #3721
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
u nas akt małżeństwa tylko gdy mamy mają swoje poprzednie nazwiska *bez zmiany na mężowskie*

Znalazłam właśnie łóżeczko i pościele w których się zakochałam Chyba zamówię, o ile coś jeszcze mnie przez najbliższe 2 tygodnie (dopóki remont się naprawdę nie skończy) nie zachwyci.
http://www.allegro.pl/item1095980888...i_e_k_n_a.html

http://www.allegro.pl/item1095278236...przesylka.html
fiu fiu...podoba mi sie ta pierwsza oczewiscie

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-07-07 o 13:47
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 13:48   #3722
alicia4
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
ja mam ochraniacz na lozeczko krotki bo taki kupilam z posciela. Ale wyczytalam w czaspopismie dla mam ze lepsze sa takie wokolo lozeczka, bo bezpieczniejsze dla dzidziusia, zwlaszcza jak stanie sie bardziej energiczny. I jeszcze tam pisali ze lepsze sa wyzsze.
No ale to juz kwastia gustu oraz tego co bedziesz chciala kupic. Ja np takich nie widzialam.
Krotsze chronia tylko do polowy, a dalej masz normalne szczebelki chyba o to chodzi aby dziecko raczek ani nozek nie wlozylo pomiedzy szczeble....tak mi sie wydaje.
waniliaania, Dziękuję za info. Pełne ochraniacze jak dotad widziałam tylko w Ikei i tam są tylko takie.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Opowiadała nam o koszulach do porodu i karmienia.Mówiła,że do porodu najlepiej mieć coś luźnego i w miarę krótkiego,natomiast do karmienia odradza koszule w klapkami na rzeczy,bo ponoć często ranią się o to dzieci...Mówiła,że fajne są jakieś takie z kołami wyciętymi na cyckach i takim jakimś baldachimem-ponoć wygodne i przewiewne.
kasienka, Ja chcę kupić takie koszule
http://allegro.pl/item1094629475_kos...m_promocj.html
To myślisz, że będą dobre? Tam są rozcięcia i "dziura z cycem" jest schowana pod tą "narzutką". Na pewno nie chcę z guziczkami, bo nie będzie mi się chciało co 2 godziny na karmienie tych guziczków motać?

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 13:49   #3723
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Butterfly83 nie radziła bym tak jak pisałaś że depilacja wieczorem a ANTIDRAL rano, będzie boleć. Zrobiłam sobie tak raz i potem pachy były ''POPALONE'' więc lepiej się wstrzymać z depilacją.Ale elenke bardziej interesują stopy więc tam depilacji nie robi ważne żeby pomogło
tylko i wyłącznie stopy

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 13:50   #3724
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
[B]
Co do ułożenia dzidzi główką w dół to u pierworódki odbywa się to po 36 t.c. (inf. od mojej gin) a wcześniej dzidzia kręci się i układa jak chce
u mnie juz od 27 tyg siedzi glowa w dol

Aha- pani w szkole rodzenia powiedzila aby absolutnie nie kupowac rozkow utwardzanych, najlepsze ponoc takie zwykle. Mowila aby zwracac tez uwage bo czesto roski maja duzy rozstaw zapiecia czyli sa idealne na dziecko 5 kg i trzeba wtedy te rozki zwiazywac bandazami

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-07-07 o 13:53
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 13:53   #3725
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
dziękuje dziewczyny za miłe słowa

elenka1 moge ci polecić preparat w kulce on jest na bazie alkoholu ale pomaga w 200% ANTIDRAL on kosztuje około 15zł w aptece ale jest świetny,nigdy nie miałam problemów z potem a raz jakoś było mi zimno i pozyczylam bluzki z dł rekawem od znajomej i ona byla juz śmierdząca i zachodze do domu a tu taki smród i zostało to że myłam się a pociłam byłam w szoku i czułam się non stop śmierdząco Kupilam ten płyn co wyżej ci napisałam 4 razy posmarowałąm pachy(tylko nie gul wcześniej bo odparzy) na noc i najlepiej jakomś starą bluzke i minełło a działa tak na pół roku więc kup to i wysmaruj nogi tym dokładnie NIE BĘDZIE SMRODU
no ja tez raczej nie mam problemów, wrecz wogóle sie nie pocę nadrabiam za to sisianiem, non stop chce mi sie siku, nie bedac w ciąży nawet, a mojego męża stopy niestety dają się we znaki...
no mam nadzieje tylko ze ten Antidral nie za bardzo wysusza, ale cena przyzwoita wiec czemu by nie spróbować...

OLA 6.10.2010
Stary 2010-07-07, 13:54   #3726
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
u mnie juz od 27 tyg siedzi glowa w dol
Wcześniej może się oczywiście ułożyć i tak zostać do porodu albo kręcić
Chodzi o to żeby się nie denerwować niepotrzebnie, bo jets na to czas
Stary 2010-07-07, 13:59   #3727
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Cześć

MisQa - trzymam kciuki za wizytę

Szokoladko, Pomidorko - witajcie ponownie

Co do konieczności posiadania przy porodzie aktu małżeństwa to jest to trochę dziwne, bo są przecież dowody osobiste, a w nich to samo nazwisko... Ja nawet nie wiem gdzie jest nasz akt Chyba u rodziców, mam nadzieję

Dziś byłam na "małych" zakupach. Kupiłam w Reserved: Tż-towi kurtkę, sobie majtki-szorty (3 szt. za 14,90 z 39,90) i krótkie szorty sportowe, bo wyjeżdżamy w piątek na Mazury, a nie mam żadnych krótkich spodenek, ale jak zobaczyłam jak wyglądają moje uda i tyłek (w tym chol...ym świetle w przymierzalni) to zastanawiam się czy je założę, bo moje ciało to w 1/3 cellulit

Maleństwu kupiłam body w Pepco i 2 pary skarpetek z grzechotką w Rossmannie po 6,49 zł. Warto sie przejść, bo te skarpetki na all są za ok.9 zł, a u mnie na ryneczku po 10 zł.
Kupiłam też szlafrok do szpitala z cienkiej frotki w kolorze makowym, żeby mniej było widać ewentualne zabrudzenia...
Poza tym jakieś kosmetyki i znów wydałam sporo kasy. W lipcu po tych wszystkich zakupach na all i innych moja wypłata rozpłynie się do połowy m-ca

gratuluj e zakupów, najwyzej spodenki przydadza sie na przyszły rok
a z tym cellulitem to niezłe "jaja" ja praktycznie jestem cała w nim

OLA 6.10.2010
Stary 2010-07-07, 14:02   #3728
ycnan
Zadomowienie

Klarissa, mi też teraz "wygodniej", bo mały nie kopie po łonie, tylko w bok (prawy), ale wcale się nie obrażę, jak już się ułoży główką do dołu
Fajnie, że wkleiłaś te "wymagania" co do chrzestnych Nie wiedziałam, że może być tylko jeden (niedoinformowana w sprawie chrztu jestem jeszcze ).

Ja uważam, że powinna to być osoba wierząca, ale nie koniecznie z wykluczeniem osób bez ślubu kościelnego itp. Swoją drogą siostra męża nie ma kościelnego, a była chrzestną. "Swojemu" księdzu powiedziała kiedyś (jak chrzciła swojego syna), że jak jej kupi sukienkę i zwolni z wszelkich opłat w kościele, to bardzo chętnie ten kościelny weźmie. I wiecie co? Nawet nie zaproponował, że część opłat za ślub im "daruje".

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Ycnan, mój Tymek też leży bokiem sobie i kopie matkę po lewych bebechach Mam tylko nadzieję, ze się zdąży przewrócić, bo jak na razie to chyba nie ma ochoty. a ja tak ładnie z nim dyskutuję, a on nic - nie słucha matki
Może ojca posłucha, bo mój to taki syneczek tatusia rośnie
BTW, jak zobaczyłam wieczorkiem, że mały się będzie przekręcał, to powiedziałam od razu mężowi, a ten: "No, mały. Jeszcze tak 45 stopni w lewo". No i przekręcił się o te 45 stopni, tylko, że do nietoperka jeszcze jakichś 90 stopni brakuje

A Wasze łóżeczko już kiedyś chwaliłam

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Elenka współczuję A próbowałaś kosmetyków firmy Scholl ? Mają świetne kosmetyki do stóp. Są drogie, ale skuteczne
(...)
Ja też z natury mam niskie. Ledwo 90/60, a u lekarza zawsze mam idealne 110/90 Ah te nerwy...
Mi Scholl bardzo wysuszył skórę na stopach, ale nie pomógł
A ciśnienie to ja "w nerwach" mam 100/60

Cytat:
Co do konieczności posiadania przy porodzie aktu małżeństwa to jest to trochę dziwne, bo są przecież dowody osobiste, a w nich to samo nazwisko... Ja nawet nie wiem gdzie jest nasz akt Chyba u rodziców, mam nadzieję
(...)
Co do ułożenia dzidzi główką w dół to u pierworódki odbywa się to po 36 t.c. (inf. od mojej gin) a wcześniej dzidzia kręci się i układa jak chce
Jak masz w dowodzie nazwisko męża, to nie ma potrzeby przynoszenia aktu małżeństwa - dziecko dostanie Twoje (czyli też i męża) nazwisko
Dziękuję serdecznie za info o "terminie" obrotu bobaska Od razu jestem spokojniejsza

Astorianka, ta pierwsza pościel - śliczna Zwłaszcza zajączek

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A ja zapomniałam się pochwalić, że od wczoraj stoi w pokoju łóżeczko z baldachimem i wszystkimi gadżetami i teraz są same ochy i achy i nie możemy się z tż na nie napatrzeć na razie leży w nim pluszak
Super My w przyszły weekend będziemy zamawiać (będzie to chyba 3 podejście) razem z wózkiem
Mąż w końcu wyniesie komputer z pokoju i zrobi się miejsce na łóżeczko
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 14:02   #3729
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
gratuluj e zakupów, najwyzej spodenki przydadza sie na przyszły rok
a z tym cellulitem to niezłe "jaja" ja praktycznie jestem cała w nim
Ufff, nie jestem sama

A co do spodenek to mam nadzieję, że na przyszły rok spadną mi z tyłka ewent. mocno będę musiała ścisnąć sznureczek
Stary 2010-07-07, 14:20   #3730
martucha84
Zakorzenienie

Klarissa no i wszystko co do chrzestnych jasne

gabisun wowww ale fajnie to teraz nic tylko cieszyc oczy i czekac na lokatora
Stary 2010-07-07, 14:25   #3731
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Klarissa, mi też teraz "wygodniej", bo mały nie kopie po łonie, tylko w bok (prawy), ale wcale się nie obrażę, jak już się ułoży główką do dołu
Fajnie, że wkleiłaś te "wymagania" co do chrzestnych Nie wiedziałam, że może być tylko jeden (niedoinformowana w sprawie chrztu jestem jeszcze ).
No mnie przedtem mała parła mocno główką na łono i mimo, że wszystko miałam szczelnie zamknięte (i na szczęście mam nadal) to jednak trochę mnie to niepokoiło, a przede wszystkim bolało mnie to. Wolę ją mieć nieco z boku, mam tylko nadzieję, że przekręci się w odpowiednim czasie

Cytat:
Ja uważam, że powinna to być osoba wierząca, ale nie koniecznie z wykluczeniem osób bez ślubu kościelnego itp. Swoją drogą siostra męża nie ma kościelnego, a była chrzestną. "Swojemu" księdzu powiedziała kiedyś (jak chrzciła swojego syna), że jak jej kupi sukienkę i zwolni z wszelkich opłat w kościele, to bardzo chętnie ten kościelny weźmie. I wiecie co? Nawet nie zaproponował, że część opłat za ślub im "daruje".
Tutaj chodzi o to aby była to osoba wierząca i żyjąca w zgodzie z nakazami Kościoła - stąd te wymogi. Ale jestem pewna, że nie wszyscy się do tego stosują.

Cytat:
Może ojca posłucha, bo mój to taki syneczek tatusia rośnie
BTW, jak zobaczyłam wieczorkiem, że mały się będzie przekręcał, to powiedziałam od razu mężowi, a ten: "No, mały. Jeszcze tak 45 stopni w lewo". No i przekręcił się o te 45 stopni, tylko, że do nietoperka jeszcze jakichś 90 stopni brakuje
Jak mała za bardzo szalejej wieczorem to mówię do tż-ta "weź to swoje dziecko uspokój" no i tż gładzi brzuszek i gada do małej i muszę powiedzieć, że ona często się wtedy uspokaja i daje mi zasnać

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Klarissa no i wszystko co do chrzestnych jasne
No ja wczoraj sprawdziłam z ciekawości, bo nie byłam pewna czy chrzestny musi być bierzmowany.
Stary 2010-07-07, 14:30   #3732
NIKaP-n
BAN stały

Już wiem gdzie widziałam program odnośnie chrzestnych, to było w dzień dobry tvn lub kawa czy herbata ( cos z tych porannych). Na szczęście kościół odchodzi od niektórych durnych wytycznych, a większość księży i tak robi po swojemu. Tam się ksiądz wypowiadał, że idą z duchem czasu i są różne sytuacje życiowe. To samo stanowisko zajmuje nasza (obecna) parafia, ciekawe co będzie tam, gdzie się przeprowadzamy
U mnie wiele osób bez bierzmowania jest chrzestnymi, co w innych miastach jest niemożliwe? A jak się ma sprawa rodziców, którzy żyją tylko ze ślubem cywilnym? Może też nie mogą dziecka ochrzcić? Masakra.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Chyba czas zmienić religię.
Ja nie praktykuję z różnych względów, przede wszystkim jestem oburzona życiem i zachowaniem ludzi związanymi z kościołem, na studiach wnikliwie zajęłam się biblią i jestem pewna, że w wielu kwestiach została ona przez liczne tłumaczenia zmieniona (chodzi o sens słowa bożego)...

także wiele rzeczy mnie już w tej zakłamanej "branży"nie zdziwi.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 14:41   #3733
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Już wiem gdzie widziałam program odnośnie chrzestnych, to było w dzień dobry tvn lub kawa czy herbata ( cos z tych porannych). Na szczęście kościół odchodzi od niektórych durnych wytycznych, a większość księży i tak robi po swojemu. Tam się ksiądz wypowiadał, że idą z duchem czasu i są różne sytuacje życiowe. To samo stanowisko zajmuje nasza (obecna) parafia, ciekawe co będzie tam, gdzie się przeprowadzamy
U mnie wiele osób bez bierzmowania jest chrzestnymi, co w innych miastach jest niemożliwe? A jak się ma sprawa rodziców, którzy żyją tylko ze ślubem cywilnym? Może też nie mogą dziecka ochrzcić? Masakra.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Chyba czas zmienić religię.
Ja nie praktykuję z różnych względów, przede wszystkim jestem oburzona życiem i zachowaniem ludzi związanymi z kościołem, na studiach wnikliwie zajęłam się biblią i jestem pewna, że w wielu kwestiach została ona przez liczne tłumaczenia zmieniona (chodzi o sens słowa bożego)...

także wiele rzeczy mnie już w tej zakłamanej "branży"nie zdziwi.
Ja jestem w ogóle nie wierząca, ale żywo interesuję się religią, jest to takie moje małe hobby. Fascynuje mnie ta instytucjonalna strona religii (duchowa raczej nie - tutaj to po prostu kwestia wiary i nie ma czego roztrząsać), interesuje mnie skąd brały się różne nakazy (przykazania), lubię rozpatrywać historię powstania religii w połączeniu z historią prawa świeckiego i prawa zwyczajowego oraz obyczajów. Ot, takie małe religijne zboczenie

Natomiast co do chrztu to tż, który twierdzi, że jest wierzący (głównie jego bycie "katolikiem" przejawia się w mówieniu, że jest) pragnie ochrzcić nasze dziecko i o ile księża nie będą mi robić problemów to jestem skłonna nie tylko wyrazić zgodę ale nawet nauczać dziecko tej religii. Z tym, że ja nauczę ją religii tak jak ja to widzę Podobne podejście wykazałam w kwestii ślubu kościelnego.
Stary 2010-07-07, 14:57   #3734
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
A ja zapomniałam się pochwalić, że od wczoraj stoi w pokoju łóżeczko z baldachimem i wszystkimi gadżetami
Prosimy o zdjęcie

Cytat:
Znalazłam właśnie łóżeczko i pościele w których się zakochałam
Kurcze a ja potrzebuje łóżeczko w kolorze "olcha" żeby pasowało do mebli i nie mogę nic fajnego i solidnego znaleźć. Oglądałam trochę łóżeczek w sklepie i niektóre są strasznie tandetnie wykonane, rozklekotane i dno mają kiepskiej grubości . A miałam już wybrane łóżeczko- tapczanik ale nie ma koloru.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Jak mała za bardzo szalejej wieczorem to mówię do tż-ta "weź to swoje dziecko uspokój" no i tż gładzi brzuszek i gada do małej i muszę powiedzieć, że ona często się wtedy uspokaja i daje mi zasnać
Moja identycznie reaguje na tatusia od razu jest cisza i spokój

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 15:10   #3735
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Astorianka - piękna ta pierwsza pościel cena też piękna

ech wróciłam.... Boze, jak ja nienawidzę państwowej służby zdrowia łaskę zrobił, że mnie pzyjął i jeszcze musiałam się dopominać żeby więcej recept wypisał, bo teraz z nim zobaczę się dopiero we wrześniu
zwolnienie dostalam na razie do 1 sierpnia, a 2 ide do jakiegos innego gina zeby przedłużyć... już mi wszystko jedno do kogo pójdę, każdy tak samo łaskę robi ...
i jeszcze zdziwiony jak brzucha dotknął, że napięty dość mocno.... to mu mówię, że tak to ja cały czas mam... oczy jak 5 zł zrobił i chyba mu się głupio zrobiło, bo myślał,że ściemniam... no i kazał duuużo leżeć i uważać na siebie

ech... zajechałam do pracy oddać zwolnienie, a tam się dowiaduję, że szefa ojciec zmarł.... półtorej miecha leżał nieprzytomny po zawale.... zostawiłam i pojechałam, już nawet nie dzwoniłam dzisiaj...

na pocieszenie kupiłam znów maleństwu kilka ciuszków, i nawet jako ciężarna dostałam zniżkę

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 15:30   #3736
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Lenka*, koszulka fajna Szlafrok też super, Wystarczy pilnować, żeby na nim nie siadać i się nie pobrudzi

Cytat:
A ja zapomniałam się pochwalić, że od wczoraj stoi w pokoju łóżeczko z baldachimem i wszystkimi gadżetami i teraz są same ochy i achy i nie możemy się z tż na nie napatrzeć na razie leży w nim pluszak
Gabisun, nam właśnie dzisiaj rano kurier przyniósł łóżeczko, czeka na złożenie Ale fajnie A wy jakie kupiliście?

Dziewczyny, wróciliśmy z usg, nasza dziewczynka jest dziewczynką
I waży już 2180...... to dużo????? Wszystkie wymiary o tydzień lub dwa większe niż wynika z OM, lekarz się śmiał że wszystkie dzieci które ostatnio ogląda na usg są duże
Myślałam że niunia będzie mniejsza, jeszcze 59 dni

Aha, zapomniałam spytać lekarza z tej radości.. położenie płodu podłużne główkowe, postawa I, to znaczy że jest główką w dół??
Stary 2010-07-07, 15:47   #3737
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Aha, zapomniałam spytać lekarza z tej radości.. położenie płodu podłużne główkowe, postawa I, to znaczy że jest główką w dół??
Tak Podłużne główkowe, postawa I i Ia to najlepsze ułożenie do porodu
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 16:15   #3738
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć, dzisiaj w przelocie, miałam gości od rana i dopiero teraz jestem wolna... Wstałam w ogromnym bólem wiązadeł ale na szczęście mi przeszło.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
no widzę, że porządną listę zrobili. Na stronie "mojego" szpitala lista jest bardziej ogólna:
  • dowód osobisty
  • aktualny dokument ubezpieczeniowy informujący o odprowadzeniu składek zdrowotnych
  • skierowanie do szpitala (nie wymagane konieczne)
  • karta ciąży z wynikami HBS, WR i grupy krwi
  • zalecane posiadanie wyniku badania w kierunku HIV
  • pampersy, kosmetyki, ubranka dla dziecka
  • bagaż podręczny (bez toreb podróżnych)
Jeśli chodzi o kompletowanie potrzebnych rzeczy (nie tylko do szpitala) to jest u mnie już pewien postęp- zrobiłam wstępną listę
na stronie mojego szpitala nie ma żadnych informacji Strona w budowie i tylko BIP działa, bo musi działać.

A co z tym badaniem HBS? Co, jeśli nie będę go miała? Powinno się je zrobić między 27 a 32 tc, ale mój lekarz nie zlecił mi tego badania. Mam zrobić tylko morfologię + mocz.

--idę Was nadrabiać...
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 16:20   #3739
Astorianka
Raczkowanie

i dupa.... odebrałam swoje wyniki krwi.

Mimo witamin (prenatal complex + tran), mimo żarcia wołowiny (która bokiem mi wyłazi), warzyw, owoców, picia soków hemoglobina, hematokryt i czerwone krwinki poleciały w dół.
Mam 11 hemoglobiny

I znowu ta wredna gin będzie darła mordę, że nie jem tak jak powinnam....a ja jem I co ja mam zrobić?
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 16:27   #3740
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Ja znowu spuchłam pewnie mam ok 4kg wody nagromadzonej. Leżałam w szpitalu było ok po 2 tyg to samo. Nie zabezpieczyli mnie zadnymi lekami i sytuacja znowu sie powtórzyła nie wiem co robic.
Mi też zalecili dietę białkową ale czemu to ma służyć ???
Powiedział, że to na obrzęki. Podobno białko jest polecane osobom ze skłonnością do obrzęków. Jego niski poziom powoduje zatrzymanie się wody w organizmie i tym samym opuchliznę...

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość
Cieszę, że z maleństwem wszystko dobrze.

Cytat:
O co chodzi z ułożeniem, znaczy jak sprawdzić płeć inaczej jak nie od pupci właśnie. U mnie to wygląda tak, że widzimy na ekranie pupę, kości udowe i tam widać też pipkę właśnie. Jest jeszcze jakiś inny sposób?
najlepiej gdyby dziecię leżało na pleckach, by było widać przód. Bo leżąc tyłem, nie widzisz wszystkiego. A pipkę można łatwo pomylić jąderkami

Cytat:
A do naszego szpitala trzeba brać własne ubranka dla bejbika, czy są szpitalne, a własne to tylko na wyjście?
niestety WŁASNE

teoretycznie to lista, którą wkleiła inna radomszczanka (listę pobrała w szpitalu)

WYPRAWKA DLA NOWORODKA do szpitala w Radomsku

Mleko NAN 1 - 1 op.
Glukoza w proszku - 1 op.
spirytus 95 % - 100 ml
butelka - 1
gryzaczek-smoczek - 1
sudokrem lub linomag
chusteczki nawilżające do pośladków
pampersy - 1 op.
pieluchy tetrowe - 7 szt.
becik - 1
czapeczki - 2
skarpetki - 2 pary
ręcznik kąpielowy - 1
kaftaniki - 5
koszulki - 5
śpioszki - 3
mały gęsty grzebień
hypoalergiczny płyn do kąpieli do 1 m-ca życia
hypoalergiczny szampon do włosów
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 16:41   #3741
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:

Mimo witamin (prenatal complex + tran), mimo żarcia wołowiny (która bokiem mi wyłazi), warzyw, owoców, picia soków hemoglobina, hematokryt i czerwone krwinki poleciały w dół.
Mam 11 hemoglobiny

I znowu ta wredna gin będzie darła mordę, że nie jem tak jak powinnam....a ja jem I co ja mam zrobić?
Astorianka- mi najbardziej pomoglo zelazo w tabsach (tardyferon)
Hemoglobina wzrosla az do 12,5! Hematokryt nadal niski 32, leukocyty wysokie. Teraz mam odstawione zelazo i zobaczymy, w pon pojde robic wyniki.
Nie martw sie, w ciazy anemia jest fizjologiczna Moj gin, choc tez marudzi to sam tak mowi.
Stary 2010-07-07, 17:07   #3742
Astorianka
Raczkowanie

Zuziczka bajer polega na tym, że na brak żelaza to nie narzekam
Jak robiłam ostatnio kiedy leciały inne parametry (jeszcze bez witamin) to żelaza miałam niemal nadmiar...
Jutro się dowiem co jest grane, ale nie podoba mi się to...
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 17:21   #3743
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość

Dziewczyny, wróciliśmy z usg, nasza dziewczynka jest dziewczynką
I waży już 2180...... to dużo?????
Duża kobietka Super

Cytat:
A nie bierzesz żadnego żelaza na receptę? Ja biorę 3 opakowanie Sorbiferu Durules 100 mg żelaza w 1 tabletce i naprawdę pomogło. Pierwszy miesiąc 2 tabletki dziennie, później raczej jedną.

Stary 2010-07-07, 17:22   #3744
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Jak robiłam ostatnio kiedy leciały inne parametry (jeszcze bez witamin) to żelaza miałam niemal nadmiar...
Zelazo jest odpowiedzialne za poziom hemoglobiny i przyczynia sie do produkcji innych elementow krwi.
Najlepiej brac je z witC i kwasem foliowym.
Stary 2010-07-07, 17:23   #3745
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
ale właśnie brak żelaza skutkuje niską hemoglobiną i hematokrytem. Żelazo podnosi ich wyniki.

Stary 2010-07-07, 17:28   #3746
gabisun
Zakorzenienie

Jak tylko zrobię fotki łóżeczka to wkleję
Lenka ja za moje zapłaciłam 305zł z przesyłką więc taniocha, zwykłe sosnowe z materacykiem, prześcieradłem frotte, ceratką, ochraniaczem, baldachimem i pościelą a wy jakie wzieliście? już pewnie tż się rwie do składania a dzidek faktycznie duży, zdrowo rośnie niuńka

Misqa lekarzem się nie przejmuj, taka się niesty zdarza na nfz ( choć nie powinno), wazne że dał zwolnienie i dużo teraz wypoczywaj

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 17:31   #3747
Ewcia811211
Raczkowanie

hej kobietki
a wiec jestem juz po wizycie u pana G. nasmialam sie z nim dzisiaj hehe, oczywiscie wyszlo na wizje mojego tz ze bedzie dzis usg, w co ja nie wierzylam, a tu mila niespodzianka i widzialam jak malenstwo mruga do nas potem wlozyl sobie raczke do oka i cos tam sobie mowilo, slodko to wygladalo szkoda ze brak zdjecia,ale co tam. no i spadlo mi zelazo i przepisal mi Sorbifer. malenstwo wazy juz 1300gram 29tc i wagi 73kg. jak pomysle ze jeszcze z 2kg malenstwo przytyje...gdzie ja to udzwigam jak juz sie tocze.
klarissa i angelikaw-ciesze sie ze u was ok wyniki.
angelika-dzieki za info na temat tych znieczulen.suma sumarum jakie jest najlepsze??czy jeszcze jakies inne stosuja?zielona w tym jak nic jestem i tego sie boje ze jak sie mnie spytaja to nie bede wiedizec co powiedziec, troche mi jednak juz rozjasnilas moja mozgownice
a....i mam dla was w koncuuuuu neispodzianke oto ja w 29tc, tylko sie nie przestraszcierobienie samemu zdjecia nie jest latwe
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 17:32   #3748
gabisun
Zakorzenienie

żelazo jest faktycznie składnikiem hemoglobiny, ale moja mama miała podobną sytuację jak Astorianka mimo to lekarka przepisała jej Tardyferon i po 2 miesięcznej kuracji ma hemoglobinę 13,6 byłam w szoku jak odbierałam jej wyniki

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 17:33   #3749
Ewcia811211
Raczkowanie

aha, czy wy juz ustawiacie lozeczko??? ja termin we wrzesniu wiec chyba jeszcze za wczesnie co???
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 17:39   #3750
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Moja identycznie reaguje na tatusia od razu jest cisza i spokój
Ach ten ojcowski autorytet

Dziewczyny jakie pieluszki kupujecie na start? Patrzyłam dzisiaj na ceny pieluch i no cóż - tanie to one nie są Najlepszą cenę miały pieluchy marki Bella (patrzyłam jeszcze na papmpersy oraz huggies) ale nie wiem czy one są dobre?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości