|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#21271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
Wtopę wybaczam, może Ci wejdzie w krew jak przeczytasz wszystkie zalecane lektury
|
|
|
|
|
#21272 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#21273 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=jumaatt;20574656]Ja co prawda jeszcze nie mam syna, ale za to regularnie z szałem w oczach wyrywam mężowi koszulki do ręcznikowania
![]() W sumie z dzieckiem lepiej - bardziej bezbronne, słabsze i mniejsze - łatwiej zabrać czapkę do maski albo koszulkę do plunkingu A ja męża nie mam, dziecka nie mam, ale za to posiadam własną, osobistą pieluchę tetrową do włosów Została mi w spadku po dziecku znajomych i jest nawet lepsza od zwykłych, męskich t-shirtówJumaatt, śliczne włosy, tak w ogóle ![]() Syrenko, a Ty prowadzisz jakąś letnią szkołę feminizmu?
|
|
|
|
#21274 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To właściwie była wiosenna szkoła feminizmu
|
||
|
|
|
#21275 |
|
Wtajemniczenie
|
Jumatt super włosiny
i ta długość
|
#21276 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#21277 | ||||
|
Raczkowanie
|
Jumaatt włoski piękne
mam pytanko, czy tył masz na równo obcięty? bo u mnie jest trójkąt, ale strasznie mi się to nie podoba i myślałam, żeby wyrównać. Cytat:
spróbuje położyć się spać z mokrymi, no może nie ociekającymi wodą.... Cytat:
a jakby co oddam szampon dziecku - wymianka za czapkę, hehe Cytat:
![]() Cytat:
Moje włosy dziś fatalne, nie mogę dłużej odkładać mycia. Ide... a potem w koncu otworze moja yes to carrots... stoi i czeka na testy od tygodnia |
||||
|
|
|
#21278 |
|
Raczkowanie
|
Przyszły wszystkie moje zamówione cudeńka. Co za tym idzie pojawiają się pytanka.
1. Odnośnie tego keratynizacji Rybiorku czy mogę użyć samej keratyny z owsem hydrolizowanych rozumiem że na umyte włosy i wysuszyć suszarką. Mogę tak na noc zostawić? czy od razu nałożyć odżywkę? Czy wogóle coś Ci to dało? 2. z cudeniek z mazideł mam w planach psikadło zrobić rozumiem że w lodówce ma stać Ile czasu taka mikstura się utrzymuje? Doczytałam że są konserwanty ale już za późno następnym razem się skuszę. |
|
|
|
#21279 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale teraz już będę wiedziała jak je właściwie wykorzystać![]() Pielucha chyba właściwościami przypominać będzie wspominaną przez Eloe arafatkę, a kosztuje chyba z 2 zł;] |
|
|
|
|
#21280 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Swoją drogą to gdzie się kupuje pieluchy tetrowe - w sklepach z ubrankami dla dzieci?Bo chyba sobie kupię więcej i pofarbuję na jakieś kolory, żeby było bardziej stylowo
|
|
|
|
|
#21281 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niestety to działalność wolontaryjna, ale dla dobra ludzkości ![]() Cytat:
to nie jest dobry pomysł, mazidła polecają stężenie do 5% 2. w lodówce tydzień wytrzyma taka mikstura dlatego rób małe porcje Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#21282 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Można kupić np. w realu, carrefourze czy tesco w dziale z artykułami dla niemowląt. Ale nie jestem pewna czy są tam w stałej sprzedaży, czy tylko okazjonalnie. W sklepach z ubrankami dziecięcymi na pewno też. W ostateczności na allegro ![]() Jeśli chodzi o farbowanie to są też wersje kolorowe, widziałam z jakimiś myszkami miki czy innymi kaczuszkami. Tylko, żeby ten stylowy kolor pieluchy nie został Ci na włosach;>
Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-07-09 o 20:15 |
|
|
|
|
#21283 |
|
Raczkowanie
|
syrenko już po ptakach do ok 20 ml wody destylowanej dodałam ok 2 cm3 owsa i z 5-6 keratyny efekt- śmierdzę szyja mi się klei. Włosy umyłam szamponem z mydlinicy z herbapolu i popsikałam włosy, podsuszyłam suszarką. Na razie wilgotne ale mięciusieńkie. Jutro nałożę odżywkę z placenty kallosa dodam pantenolu a potem odżywka zakwaszająca. Mam nadzieję na przełom.
Zastanawiam się nad psikadłem jaką ilość na raz robić? 50 ml? ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Pieluszki tetrowe w sklepie z dziecięcymi rzeczami koszt ok 2 zł 5 lat temu. Dziewczyny ja posiadaczka syna 5 lat pieluszki mam gdzieś nie wiem gdzie może w piwnicy ( trzymam ciuszki jakby co ale to ,,coś" nie chce się pojawić) |
|
|
|
#21284 | |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Niemniej gdyby któraś z Was znała sposób, jak zamienić pierścionkową drobnicę w kosmarkowe wielkie pukle, to proszę o info ![]() Cytat:
Mam na równo i mam zamiar ściać w trójkąt Pinsleepe - nie daj się naciągnąć Syrence na pieluchę! Ona ma w domu ręczniczek dr. Bacty!!!
|
|
|
|
|
#21285 |
|
Raczkowanie
|
co za profanacja
![]() najtansze sa w supermarketach, trzeba szukac tam gdzie pampersy i inne cuda dla maluchow ha ha niezle Otworzyłam carottsa i... cóż za rozczarowanie jeśli chodzi o zapach. Myślałam, że w środku będzie coś słodkiego w zapachu a tu taki nijaki zapach ![]() niestety najgorsze wydarzyło się potem.... po myciu nałozyłam na włoski, założyłam czepek, czapkę, podgrzałam chwile suszarka, siedze zadowolona i nagle czuje swędzenie na skórze nie nakładałam odżywki na skóre, widocznie przycisnęłam czapką włosy i to spowodowało miejscami dotarcie do skóryszybko więc zmyłam, chyba ze 20 minut miałam odżywkę na włosach wogóle to dziś mam jakiś mega alergiczny dzień i na to zwalam swędzenie, a nie na carrotsa |
|
|
|
#21286 |
|
Raczkowanie
|
oj niejedna marzy o takich puklach. Ty masz chociaż piękne sprężynki a ja mizerne falolokopuchacze
|
|
|
|
#21287 | ||
|
Wtajemniczenie
|
kretoszczurek, Yasmin, dziękuję za informacje o dostępności pieluszek
Cytat:
![]() uważaj w takim razie, żeby nie przedawkować i pamiętaj o intensywnym nawilżaniu. Nie wiem jak wiele zużywasz mikstury na jeden raz i jak często planujesz ją aplikować. Proponuję na początek 30ml i do 5% protein, pantenolu mniej, bo on może pozlepiać i obciążyć włosy. Zobacz na ile Ci to starczy a potem zmodyfikuj ilość tak aby starczyła na tydzień. Cytat:
Yasmin, mam nadzieję, że nie uczulisz się na marchewkę to miła odżywka Ja dziś rękoma rodzicielki podcięłam dodatkowy centymetr włosów. Tak, byłam dwa dni temu u fryzjera, ale fryzjera zastosowała się do polecenia ścięcia 1cm i dokładnie tyle podcieła. I teraz to dla mnie za mało. Ewenement, nie? Wszyscy mają odwrotny problem
|
||
|
|
|
#21288 | |
|
Rozeznanie
|
O nie
Twoje są jeszcze na początku rozpieszczania, ja w swoje już wtarłam jakieś 10 kilo różnych dobroci. Jak dojdziesz do takiego wyniku, możemy się zamieniać ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że skóra się niedługo uspokoi.Wiesz co, powiem Ci, że tak się zaczęłam zastanawiać z tymi eko-odżywkami, czy to dla Ciebie dobry pomysł. Z jednej strony tam są same bezpieczne składniki, ale z drugiej są perfumowane najczęściej olejkami eterycznymi, które akurat mają spoty potencjał alergizujący. Masz może jakieś doświadczenia, jak Twoja skóra na nie reaguje? Kretoszczurek dziękuję Popatrz do Dziennika, chociażby na Kosmarkę, od jakiego stanu włosów zaczynała, a do czego doszła dzisiaj w pielęgnacji. I uważaj z tą keratyną, ja kiedyś też sobie doładowałam dużą dawkę keratyny, bo pięknie mi się po niej skręciły włosy i potem miałam masakrę na głowie. Syrenko, zdradź tajemnicę, w jaki sposób wytłumaczyłaś fryzjerce, ile to jest 1 centymetr
|
|
|
|
|
#21289 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#21290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co mi to dalo? objetosc!!! i wrocil ladny ksztal wlosa, ja jestem tutaj rekordzistka w farbowaniu, robilam co miesiac i nie zawsze to bylo jednorazowe (na razie osobisty rekord - farbowanie 3 razy, dzien po dniu), jesli ktos ma zniszczone wloski albo sporo przezyly to taki zabieg naprawde daje rezultaty, zdrowy wlos chyba bedzie obojetny ale popatrz na wloski msk po zabiegu z proteinami - piekne loki! a ona ma super zdrowe wloski
|
|
#21291 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#21292 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Koniecznie muszę włosy podciąć ale jak większość z was ciaki mam jak zbliża się wizyta ( już chyba gin mnie mniej stresuje) lecę poszukać jakiegoś przepisu na miksturę i przeliczę te procenty na cm 3 (kucze czuję się jak na studiach) |
|
|
|
|
#21293 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogóle jakiś dziwny ten Jantar. Przelałam go do butelki z psikaczem i używałam na plaży i po powrocie miałam jakieś takie suche i sprawiające wrażenie zniszczonych włosy ;| Ok jak będę olejować to pomieszam ją z olejem kokosowym i zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() Cytat:
Jeszcze trochę poczekam, a jak sam nie przejdzie to zacznę OMO
|
|
|
#21294 |
|
Zadomowienie
|
W końcu nadrobiłam zaległości z kilku ostatnich dni
![]() Eloe77, Nava Dziękuję Syrenko Piękne loki Jumaatt Znowu to pisze( ), masz śliczne włosyMimo że widać, że je przeciążyłaś (chyba, że jeszcze wilgotnym robiłaś zdjęcia?). Mam ten sam problem, ale się leczę Ja sobie powtarzam, że im mniej, tym lepiej albo, że więcej wcale nie znaczy lepiej dla włosów Najlepszym sposobem jest dokładne odmierzanie - np. żel nakładam odmierzając dokładnie płaskie łyżeczki. Gorzej z balsamem Nivea, ale mam takie miarki z ZSK, więc może musiałabym je spróbować? W każdym razie ja wiem, że muszę się kontrolować, bo inaczej włosy będą przeciążone i bardzo szybko staną się przetłuszczone przy skalpie Potwierdzam, że żelu nie można kłaść na za mało wilgotne włosy. Inaczej puch gwarantowany. |
|
|
|
#21295 | ||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję i będę się usilnie starać, żebyś była zmuszona to jeszcze parę(naście) razy napisać
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pomysł z odmierzaniem mi się podoba, może to byłoby i dla mnie jakieś lekarstwo? Miarek ci u mnie pod dostatkiem, więc nawet i na balsam Nivea by się znalazł sposób. Jedyne co mnie zastanawia to to, że np. w zależności od tego, jakiej odżywki b/s użyję oraz czy np. myję odżywką czy szamponem włosy są w różnym stanie nawilżenia przed stylizacją i mogą potrzebować różnej dawki stylizatora dla osiągnięcia danego efektu. Ale koniec rozważan, bo zaraz mnie Syrenka pogoni, że za dużo filozuję A właśnie, jeszcze mam pytanie do Syrenki oraz innych zakręconych stosujących szybkoschnące ręczniczki - wracam do kwestii pieluch Myślicie, że magiczny ręczniczek dr. Bacty nie nadaje się na ręcznikowanie (to stylizujące, nie osuszające włosy)? Bo ja na niego tak liczę, ale może też powinnam w takim razie za pieluchą popatrzeć? Dziś albo jutro chyba znowu spróbuję pobawić się z dzieleniem włosów na sekcje. Wpadłam na pomysł, jak sobie poradzić z podeschnięciem włosów. Zamierzam każdą sekcję przed nałożeniem stylizatora spryskiwać wodą. Oczywiście destylowaną I dziewczyny, gotowe produkty proteinowe mają na pewno bezpieczną dawkę protein, ale proszę ,uwierzcie mi, weterance przesady przy nakładaniu czegokolwiek na włosy |
||
|
|
|
#21296 |
|
Raczkowanie
|
DZiewczyny ja już po. Efekty-włosy mięciutkie z dużą objętością pojawiły się zarodki sprężynek z tyłu pod spodem, z przodu sprężynek sztuk kilka, niestety wierzchnia warstwa ledwo faluje nie wiem dlaczego? Być może kwestia przesuszenia.
Podsumowując jestem zadowolona z efektu. Włoski jeszcze pozostawiają wiele do życzenia, ale jest lepiej. Dodatkowe wnioski krem Kemona do stylizacji nakładać tylko na mokre włosy bo on bardzo klejący jest ale naprawdę fajniutki. Psikadło ukręciłam za waszymi radami oszczędnie z dodatkami. Myślę że za jakiś czas powtórzę cały zabieg, tym razem oszczędniej z kreatyną. |
|
|
|
#21297 |
|
Raczkowanie
|
Buuu, mam wrażenie, że od Babydreaam mam o krok od łupieżu
Czy to możliwe? ![]() A myłam może z 5 razy. Pojawiły mi się białe okruszki przy skórze, na szczęście tylko odrobinka. A nigdy nie miałam łupieżu, nie wiem jak wygląda Na wszelki wypadek myję czasem Fitomedem dla włosów suchyh na przemian z Babydream.A Babydream jest jedynym szamponem, który likwiduje mi problem "białego czegoś" co mi pozostaje za paznokciami, jak się podrapię I tak źle i tak niedobrze ![]() Z Fitomedem miałam dobre doświadczenia z przeszłości, więc to na pewno nie od niego. |
|
|
|
#21298 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Włosy najwyraźniej potrzebowały protein. I powiem Ci, że u mnie keratyna również bardzo fajnie podkręca skręt. Wierzchnia wartswa ma to do siebie, że jest zawsze najbardziej zniszczona ze względu na największe narażenie na czynniki zewnętrzne. Także być może potrzebuje najwięcej czasu, żeby odżyć. ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
Babydream i Fitomed (mówimy o Mydlnicy?) obydwa mają betainę i lauryl glucoside jako detergenty, więc skóra głowy powinna być do nich przyzwyczajona. No chyba że jakiś inny składnik zawinił i robi Ci spustoszenie. Ewentualnie Babydream ma mniejszą siłę mycia niż Fitomed i skalp jeszcze się nie przestawił na nowe zarządzanie złuszczaniem naskórka
|
||
|
|
|
#21299 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, ja "czuję" na skalpie to przeciążenie Gdy wyschną to tylko się w tym utwierdzam, że dałam za dużo kosmetyków ![]() Jest powiedzenie, które dobrze pasuje do tego problemu: "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu" ![]() Cytat:
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-07-11 o 09:12 Powód: Zastąpienie słowa "łyżka" słowem "łyżeczka" |
||
|
|
|
#21300 |
|
Rozeznanie
|
Obeszlam dzisiaj wszystkie sklepy kosmetyczne w moim nieszczesnym angielskim miescie i nigdzie nie znalazlam odzywki bez splukiwania, ktora nie bylaby sprayem Gliss Kur lub nie skladala sie tylko z silikonow..w sierpniu w Polsce obkupie sie w Naturie.
Kupilam za to maske makowa TBS i szampon i odzywke Naked do wlosow zniszczonych. Ide testowac! ![]() Jumaatt - piekne loczki
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

ale teraz już będę wiedziała jak je właściwie wykorzystać

nie nakładałam odżywki na skóre, widocznie przycisnęłam czapką włosy i to spowodowało miejscami dotarcie do skóry
to miła odżywka
Twoje są jeszcze na początku rozpieszczania, ja w swoje już wtarłam jakieś 10 kilo różnych dobroci. Jak dojdziesz do takiego wyniku, możemy się zamieniać 
Drugi w składzie, ze słodkich migdałów, byłby jak najbardziej ok.

Czy to możliwe? 
I tak źle i tak niedobrze