|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
Ja wczoraj małą na spacer ubrałam w kaftanik, cienkie spodenki i skarpetki. Żadnej czapeczki w taki upał. Ja mam w gondoli odsłaniane pół budki i zostaje sama siatka więc jest dobry przepływ powietrza- mała śpiocha jak zabita z 2-3h spokojnie ![]() Mam pytanie co do jazdy samochodem bez klimatyzacji ![]() Szczerze- zdycham przy jednym otwartym oknie siedząc z tyłu. O małżu kierującym już nie wspomnę bo tam tylko nawiew powietrza bardziej ogrzewającego niż chłodzącego ![]() Co tu robić Ustawiać fotelik tyłem do kierunku jazdy i otwierać sobie okna z przodu czy tak się parować![]() Wczoraj jechaliśmy w takim skwarze z 2 godziny- mała cała mokra na pleckach- dzisiaj dostała katarku, pewnie z przegrzania. Już nie wiem jak jeździć z nią samochodem. Co do spania w nocy, to moja przesypia ładnie całą noc Budzę ją tylko na karmienie co 4h, ale jak tak czytam że Wy pozwalacie swoim dzidkom spać całą noc, to ja chyba też nie będę jej ruszać ![]() ![]() Wczoraj znowu było stękanie pod wieczór bo brzuszek bolał, ale położyłam ciepłą pieluchę i nóżki do góry, pogłaskałam po główce i udało się zasnąć ![]() ![]() Moje pytanie co do konsystencji i zabarwienia kupek ![]() Jakie powinny właściwie być Bo raz czytam, że żółte o konsystencji twarożku- takie właśnie robi, ale czasem są zielone takie zbite i już sama nie wiem..No i co do ssania to daje jej smoczek, bo nie wiem czy mam ją karmić co godzinę na żądanie jak woła w dzień ![]() I parę zdjęć z wczoraj
Daj każdemu dniu szanse stania się najpięknieszym w całym twoim życiu Z zawodu kosmetyczka, masażystka. Doradca Forever Living Products, Bandi. Edytowane przez Gringoo Czas edycji: 2010-07-11 o 11:44 |
|
|
|
|
#2012 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nadal jestem na etapie nie malowania się. Jak do Urzędu jechałam to pacnęłam rzęsy, poza tym nic... ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
![]() Na okna z przodu radzę uważać, bo powietrze robi burzę z tyłu i zakręca. Siedzący z przodu nie czuje, po łbie dostaje ten z tyłu właśnie. Cytat:
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Jaka ona podobna do Ciebie. I pomyśleć, że kiedyś mi się wydawało, że wszystkie niemowlaki są takie same.
|
|||
|
|
|
#2013 |
|
Konto usunięte
|
Nie co godzinę! w taki upał fakt, dziecku chce się pić, ale z drugiej strony takie ciągłe sanie koncertowo może rozwalić brzuszek - nadmiar laktozy. Raczej bym dopoiła wodą lub herbatką rumiankową. Czasem faktycznie pewnie possać tylko chce, to smoczek jak najbardziej.
My w aucie otwieramy okna z przodu i obok mnie z tyłu, obok małej nie - nie zawieje jej, bo fotelik ma budkę. Zawsze do tego auta możesz założyć opaskę dziecku. |
|
|
|
#2014 |
|
Rozeznanie
|
Ja ustawiłam fotelik przodem do kierunku jazdy, dobra jestem
Właśnie, teraz jak będzie tyłem to otwieram z przodu okna bo w taki upał nie da się jechać inaczej A co do klimatyzacji, bo mamy zamiar nabić ale nie wiem czy to dobry pomysł ![]() Oczywiście nie będziemy chłodzić do uzyskania szronu na oknach, ale tak do 25st. chyba można ![]() Kropko mała podobna jest do taty, ze mnie nic nie ma absolutnie No może jedynie bożenkę, ale tego się raczej nie dziedziczy ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- aaa no i jeszcze odnośnie spacerów.. lepiej przeczekać tak do 18tej-19tej aż się trochę ochłodzi czy można śmigać śmiało i w południe na dwora w taki skwar? ![]() Co do wagi sprzed ciąży to ze mnie mała wszystko wyssała. Ważę 5kg mniej niż przed ciążą, normalnie dół w brzuchu a z takim jedzeniem jakie można jeść przy karmieniu cycem to chyba szybko nie przytyję
|
#2015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sprawdź czy jej nie dmucha. Jeśli nie, może tak zostać... Jak dobra klima to delikatnie sprowadza temp. w dół i nie dmucha jak wściekła. Wtedy to fajne rozwiązanie. Ja tam widzę podobieństwo. ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- W cieniu, przy miłym wietrzyku na dworze czasem fajniej niż w domu. Tylko nie na słońcu. I jakiś kremik z filtrem by się przydał dziecku. |
|
|
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20589930]A skąd
Ja 2 razy wybudziłam, nigdy więcej, szkoda zachodu. Znasz dziecko, które by się zagłodziło na amen? Nie Moja od początku potrafiła 5-6 godzin przespać, nic, tylko się cieszyć ![]() u nas po 3 tyg. było półtorej doby płaczu i duuuuuużego jedzenia. zachowanie - bez widocznych zmian. za to w 7 tygodniu - szok 2 doby marudzenia, wiecej jedzenia, po czym - usmiechy konkretne, głużenie, wsłuchiwanie się we własne dźwięki, teraz, pod koniec 8 tygodnia - zauważanie rączek, po prostu nie to samo dziecię ![]() Fajną rzecz dzisiaj wyczytałam - największy okres płaczu dziecka przypada na 6-8 tygodni, potem jest duuuużo spokojniej [/QUOTE]Ooo taaak.. zgadzam się z pogrubionym ![]() Cytat:
![]() karmię piersią ![]() Jak tam się czujesz po tabletkach Ile łykasz?Ja łykam dziś 5 dzien.. na razie jest ok, trochę mało apetytu mam, nie wiem czy to przez nie czy przez upały ![]() Wczoraj byłam na plaży.. ale się wypluskałam i opaliłam aahh ![]() Dziś po obiedzie wybieramy sie nad wode.. Ja z małą siedze w cieniu, bo tak fajnie przyjemnie w tym cieniu, chłodniej troche
|
|
|
|
|
#2017 |
|
Konto usunięte
|
Gringoo, jak ją rozbudzisz wieczorem, to zacznie ci zasypiać o 22-23 - faktycznie tak jej dzień chcesz ustawić?
My wychodzimy najczęściej koło południa, dzisiaj nieco później, bo mega gorąco, gdzieś koło 14 wyjdę - do cienia, posiedzę nad rzeką. Kardashi, my jutro śmigamy nad wodę
|
|
|
|
#2018 |
|
Raczkowanie
|
szaja jeśli chodzi o sex,to muszę się niestety obejść
Mój mąż ma taką robotę,że 2tyg poza domem,tydzień w domu i tak w kółko.Teraz wyjechał na 3tyg,wraca w piątek![]() Więc susza od urodzenia dziecka niestety,jesteśmy na maxa wyposzczeni ![]() Co do antykoncepcji,to ja też od wczoraj zaczęłam łykać Azalie ![]() A u nas albo te magiczne 8 tyg się sprawdza,albo zasługa książki.Dużo się przy niej nauczyłam i pluje sobie w brodę,że całe dwa miesiące tak męczyłam dziecko Malutek właśnie zalicza drugą drzemkę,pierwsza godzinna,teraz już leci 1,5 h Powracam do świata żywych |
|
|
|
#2019 | |
|
Zadomowienie
|
Mała cudo
Cytat:
tzn chocby rzesy bo na imprezki sie nie wybieram wiec szalec nie musze ![]() Fakt wiekszośc czasu siedze w domu ale bez umalowanych rzes czułabym sie nago i jak nie domyta kwestia przyzwyczajenia - wiec nawet te 5 minut musze znalezc tylko dla siebie . Czuje sie z tym lepiej ..Moje dziecie dzis mniej marudne . Wczoraj cały dzien meczyła sie takimi małymi drzemkami po pare minut a wieczorem spała od 20,30 do 1,00 i pózniej było budzenie co półtorej godz i dojadanie . Dzis od 9.30 spi na tarasie - czyli juz trzecią godzinke Zaliczyliśmy wczoraj pierwszą wieczorną kolke - fakt nie była długa ale fuj co za paskudztwo - dziewczyny dzieci kilkowych współczuje ... Tak czy siak sab simplex pomaga i mała ma po nim mega pierdki
|
|
#2020 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My wychodzimy najczęściej koło południa, dzisiaj nieco później, bo mega gorąco, gdzieś koło 14 wyjdę - do cienia, posiedzę nad rzeką. Kardashi, my jutro śmigamy nad wodę [/QUOTE]Zazdroszczę. ![]() Ja się boję poza park z tym moim wrzaskunem wyjść, bo jak się rozkręci to nie ma zmiłuj. Potem wszyscy patrzą na mnie jak na mordercę własnego dziecka... No i boję się znowu natłoku wrażeń. Zwłaszcza, że dziś ma zły dzień. Co się obudzi, napije albo zje, to kwadrans i ziewa, a potem zaraz marudzi... ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Bo mnie wcale. ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
![]() Mówisz o tym odczuciu nago w sensie siedzenia w domu... Tzn. że jak w domu jesteś cały dzień to też się malujesz, tak dla siebie, rano? |
||||
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ło ja po nich mam wzmożony apetyt i dzis jest tydz jak je wcinam od dwoch dni krwawie lekko i mam hustawke nastrojow (moze dlatego ze moj organizm nie byl nigdy na tabletkach anty )![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-07-11 o 12:59 |
|
|
|
|
#2022 |
|
Raczkowanie
|
My,jak jesteśmy na spacerze i Mały się rozkrzyczy to też już wszyscy na mnie patrza jak na wyrodną matkę.Bo ten wrzeszczy wniebogłosy,a ja nie reaguję(trochę zneczulica już,a przede wszystkim jedyne co bym mogła zrobić to wziąść na ręce,a tego nie chcę robić i uczyć).
|
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
ja na szczescie nie mam ani marudnego dziecia ani nic z tych rzeczy moje dziecie raczej ma panikujaca mame
![]() ![]() poszedł meda kupol który uciekl z pampersa i zaatakował body oraz moje spodnie ![]() któras z dziewczym pisała o smoku od 6ms moja tez ma smoka wiekszego wiekowo bo ten z nuka ktory miec powinna odbiał sie wokoł ust i to dosyc mocno teraz którego ma jest naszym wybawcą moge byc poza domem cały dzien dac na podwórku cyca u kolezanki przebrac i znów jazda ostatnio spodobaly jej sie drzewka i kolor zielony wiec poł drogi gada sobie z drzewkami ![]() kiedys na podwórku byłam na 5 min i to na swoim terenie bo mała sie darła jakby ja ze skory obierali i pol mojego miasta wiedziało ze jestem na spacerze
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-07-11 o 12:58 |
|
|
|
#2024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ____________ Dziewczyny - jakie Wasze maluchy mają włoski? Nadal te pierwsze? Czy już drugie? Tamte wypadają, wypadły? Z większości zdjęć to mam wrażenie, że tylko mój wyłysiał. ![]() Na bokach i u góry ma już drugie włosy. Ale z tyłu nad karkiem zostały pierwsze. Śmiesznie to wygląda, ale jakoś nie chcą wylatać.
|
|
|
|
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja ma dziwne i wyglada jak chłopak z tyłu długawe na czubku glowy jakby dłuzsze ale z przodu to mozesz se włosa poszukac koło uszu ma paje hit miesiaca sasiadka stwierdziła ze moja szybko bedzie miała kolczyki bo(akurat jak zerkała do wózka mała sie przeciagała i pociagneła sie za ucho) zauwazyłam ze moja wprowadziła w zycie swiadome marudzenie
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20601513]może w samej pieluszce być, albo i nago
na ceratce i tetrze leżeć. wiatrak może być, ale nie skierowany na dziecko i w oddali. rób mu kąpiele w dzień, ze 2 i wieczorem trzecia. okna otwórz, czemu zamknięte no i na dwór - body krótkie lub krótki, cienki rampers, w gondoli bez czapki (tam nie wieje a jest wiecej stopni niż na dworze!), parasolka i nie nakrywaj dziecka. smaruj tylko kremem z wysokim filtrem. [/QUOTE]Szaja.. ja sobie Ciebie będę chyba drukować Albo nagrywać i odsłuchiwać w nocy jak te programy do nauki języków SITA Cytat:
A jeszcze.. po ilu dniach od powrotu ze szpitala można wyjść na spacer? Można odrazu taki dłuższy zafundować czy raczej częściej a krótkie?
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#2027 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Spacer - do domu dotarliśmy w sobotę a spacer we wtorek - tylko dlatego tak późno, bo akurat było cholernie zimno, wiało i lało od rana do nocy. Ale od razu na po nad godzinę wyszliśmy, a potem to i na 4 i więcej ![]() W SR mówili nam, żeby od razu wychodzić. |
|||
|
|
|
#2028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20603780]Gringoo, jak ją rozbudzisz wieczorem, to zacznie ci zasypiać o 22-23 - faktycznie tak jej dzień chcesz ustawić? [/QUOTE] Jak mała ma problemy z brzuszkiem, a zazwyczaj dzieje się to wieczorami to zasypia mi właśnie w tych godzinach 22-24 ![]() U nas w domu nikt nie idzie spać wcześniej niż 23 więc dla nas to nie problem, że będzie zasypiać w tych godzinach. Tak 20-21 kąpanie, później jedzonko i spanie czyli wyjdzie 22 ![]() Dzisiaj dałam jej herbatkę z kopru i już zrobiła drugą kupę, ciekawe co się będzie działo wieczorem ![]() A u nas dzisiaj Budka Suflera po 21, może odciągnę mleko i pójdę chociaż na godzinę ze znajomymi posiedzieć
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Szajuś.. coś ten Twój zięciu nie chce wyłazić
![]() Zostały 4 dni.. ale dziś zamierzam dać czadu na wszystkie możliwe sposoby żeby Sebek miał dość i zdecydował, że opuszcza ten grajdołek
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#2030 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja byłam z Martynką 2h na pierwszym spacerze, ale ciotka mnie ochrzaniła że na spacery trzeba poczekać aż dziecko ukończy 2 tyg ![]() ![]() Ciekawe skąd Ci ludzie biorą swe zabobony
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
kilka szybkich pytań:
1. zauważyłam dziś w kupie coś jakby kuleczkę śluzu w kolorze zielonkawym. przejmować się? 2. jak wyglądają pępki waszych dzidków? od jakichś dwóch dni, gdy mała strasznie płakała, mam wrażenie, że jej trochę wyszedł, choć do przepukliny pewnie daleko... 3. Ewci wyskoczyły jakieś czerwone krostki na lewym policzku. punktowo, nie zlewają się. coś jak małe pryszczyki. waszym dzidkom też się zdarzają? co może być przyczyną? 4. od wyjścia ze szpitala, stopniowo złuszczają się jej inne partie ciała, mimo intensywnego nawilżania. w tej chwili schodzi jej skóra z opuszków palców u rąk i nóg. czy to nie dziwne? chyba zamówię na jutro położną, żeby ją dokłądnie obejrzała i rozwiała moje wątpliwości... Gringo- mam ten sam krem nivei i dokładnie te same problemy, zostają białe ślady, a z czoła nie zszedł nawet po dwóch kąpielach i kilkukrotnym codziennym przemywaniu bużki. za to czoło zaczęło się po nim łuszczyć... i wiecie co? mam już dośc dobrych rad wszystkich "życzliwych" dookoła...
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2010-07-11 o 13:40 |
|
|
|
#2032 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny odkąd zaczęłam dokarmiać butlą mała w nocy budzi się co 4h a wcześniej robiła przerwę 6h . To chyba zbieg okoliczności :co nfused:.---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Co do kremu to jam mam dla dzieci i niemowląt DAX SUN. Jest ok, ładnie się wchłania, nie podrażnia i w Rossmanie 8zł w promocji kosztował. W aptece mi zaproponowała pani taki za 65 zł
|
|
#2033 | |
|
Konto usunięte
|
Gringoo, jednak wydaje mi się, że małe dziecko powinno wcześniej chodzić spać
Nie wyobrażam sobie 2-3 latka tak długo nie śpiącego. Ale i tak zrobicie jak chcecie Cytat:
Dziecię śpi. Poczekam do pobudki, tam w paszczę butlę a potem powietrze biorę książkę (rosyjski kryminał ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Siala, jakbyś trochę pochodziła (ja 2 godziny dzień wcześniej ), to może by wylazł? Strasznie go ciekawa jestem
|
|
|
|
|
#2034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 2. U nas trzyma się już tylko na środeczku, naokoło już ładnie poodchodził, niedługo zapewne odpadnie całkiem. 3. Moja też ma takie krostki na buzi, ale to chyba potówki. Mało tego ma takie same na pupie i bożence i teraz nie wiem czy to uczulenie na jakieś pieluchy czy po prostu grzały ją w tyłek słynne, super chłonne "Dady", które stosowałam parę dni ![]() Margo ja mam ten sam problem na buźce, szczególnie jeśli chodzi o czółko. Straszna jest ta skurka w tym miejscu ale zauważyłam, że przy wycieraniu ręcznikiem po kąpieli ta skórka ładnie zaczyna schodzić. Dziewczyny moje pytanie co do jedzenia ![]() Ja już nie wiem co mam w gębę włożyć- dosłownie, co nie zjem mała ma problemy z brzuszkiem. Odstawiłam już dosłownie wszystko- owoce- pestkowe, cytrusowe. Warzywa- też te w których są pestki. Mleko, jajka i wszelkie inne dania typu naleśniki, kotlety, zupy z dodatkiem śmietany. Nie wiem co już jeść, czytałam że przetworów mlecznych też trzeba się wystrzegać. Teraz któraś z Was napisała, że wędlina ze sklepu też niedobra. Nie wiem co mi pozostaje do zjedzenia, przecież w tym mleku nie ma już niczego wartościowego a boje się czegokolwiek już próbować
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
co do jedzenia - ja już nie wiem, czy te gazy i wzdęcia Ewci, to efekt niedojrzałego układu pokarmowego, czy tego, co zjadłam.
obie mamuśkli wychodzą z siebie gotując dla mnie, zwłaszcza, że mam galopującą anemię, a ja apetytu nie mam wcale. mam wrażenie, że jem ciągle to samo i że wszystko smakuje tak samo czyli jak karton... coś czuję, że mi teściowa dziecko rozpuści. "na rączki" i "ponoszę" to są jej sposoby na każdy problem. nie powiem, działa, ale ja za 2 dni zostaję sama i nie dam rady nosić 24h... |
|
|
|
#2036 |
|
Konto usunięte
|
ryż, jabłka, gotowany kurak, marchewka
|
|
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
pokażę Wam moją 3-tygodniową pannę
|
|
|
|
#2038 |
|
Konto usunięte
|
Margo, wygląda na starszą
milusia |
|
|
|
#2039 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20605637]ryż, jabłka, gotowany kurak, marchewka
[/QUOTE]A te jabłka to tak do woli? I lepiej upieczone czy normalne tylko obrane ![]() Margo ja też mam wrażenie, że wszystko smakuje jak karton i na nic nie mam nawet ochoty ![]() Mam raczej chęci na to czego niewolno chociaż też nie bardzo.. ![]() Mała śliczności
|
#2040 |
|
Konto usunięte
|
teraz juz do woli, w pierwszych dniach lepiej gotowane
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

jemu też będzie gorąco.. można wtedy w domu w samym pampersiku go trzymać czy trzeba ubrać? Nie ugotuje mi się dziecię? Co tu zrobić..

Moja od początku potrafiła 5-6 godzin przespać, nic, tylko się cieszyć