Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 711 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-10, 18:25   #21301
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ja to widzę nawet na wilgotnych włosach - moje włosy stają się przeciążone od nadmiaru kosmetyków, takie przyklapnięte, bez życia.
Poza tym, ja "czuję" na skalpie to przeciążenie
Gdy wyschną to tylko się w tym utwierdzam, że dałam za dużo kosmetyków
Jest powiedzenie, które dobrze pasuje do tego problemu: "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu"
Małgosiu, wzięłam sobie Twoje słowa do serca. Właśnie wracam z mycia i po spłukaniu odżywki jak zwykle w cieknące włosy wgniatałam b/s. Dałam jeden duży kleks i już, już miałam wyciskać drugi.. i się powstrzymałam

Spróbuję też ustalić optymalną ilość Nivei.

Cytat:
Ja tego nie zaobserwowałam - bez względu na to czym myję (czy też, czy nakładam odzywkę d/s), zawsze daję tyle samo stylizatorów, tzn. kroplę balsamu Nivea + 2 płaskie łyżki żelu "sklepowego" albo 3 płaskie łyżki żelu lnianego.
A po takiej ilości żelu na Twoją długość musisz jeszcze wygnieść włosy po wyschnięciu czy jest optymalna?

Cytat:
Napisane przez henieczka Pokaż wiadomość
Kupilam za to maske makowa TBS
O, o makowej nie słyszałam. To jakieś nowe cudo?

Cytat:
Jumaatt - piekne loczki
Dziękuję
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 18:53   #21302
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Małgosiu, wzięłam sobie Twoje słowa do serca. Właśnie wracam z mycia i po spłukaniu odżywki jak zwykle w cieknące włosy wgniatałam b/s. Dałam jeden duży kleks i już, już miałam wyciskać drugi.. i się powstrzymałam

Cytat:
A po takiej ilości żelu na Twoją długość musisz jeszcze wygnieść włosy po wyschnięciu czy jest optymalna?
Zdarza się, że muszę je troszkę ugnieść, ale to jest dosłownie ugniecenie kilka razy jakiegoś pojedynczego kosmyka sztywniejszych włosów.

Zauważyłam, że bardzo dobrze radzi sobie z tym suszarka - wystarczy na kilka chwil przyłożyć dyfuzor w takiej miejsce (być może nawet wystarcza chłodny nawiew, muszę to jeszcze sprawdzić) i najczęściej wtedy żel puszcza

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 19:22   #21303
henieczka
Rozeznanie

Mam juz pierwsze obserwacje po lekkiej zmianie pielegnacji - wlosy zaczely delikatnie falowac, choc to dopiero poczatek. Niestety na ograniczenie silikonow reaguja puszeniem, co mnie denerwuje albo to normalne, albo bedzie lepiej z czasem albo bede musiala zaopatrzyc sie w cos do stylizacji, ale tak nie lubie..

Cytat:
O, o makowej nie słyszałam. To jakieś nowe cudo?
Nie mam pojecia czy nowe, pierwszy raz od dluzszego czasu odwiedzilam TBS. Jakas nowosc nadchodzi, bo byla zapowiedz - seria wlosowa Rain Forest czy cos takiego

Wrzuce sklad na analizujacy, jak ktos ma ochote popatrzec Z gory mowie, ze jest amodimethicone, ale mi to nie przeszkadza.

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 19:34   #21304
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:

Zdarza się, że muszę je troszkę ugnieść, ale to jest dosłownie ugniecenie kilka razy jakiegoś pojedynczego kosmyka sztywniejszych włosów.

Zauważyłam, że bardzo dobrze radzi sobie z tym suszarka - wystarczy na kilka chwil przyłożyć dyfuzor w takiej miejsce (być może nawet wystarcza chłodny nawiew, muszę to jeszcze sprawdzić) i najczęściej wtedy żel puszcza
Dzięki Małgosiu za porady
Na chwilę obecną wydaje mi się, że jeden kleks b/s i mała miarka Nivei wystarczyły. Niewiarygodne Zobaczymy jeszcze, jakie będą, jak zupełnie wyschną.
W ogóle, przez ten upał włosy schną mi szybko, jak nigdy

Cytat:
albo bede musiala zaopatrzyc sie w cos do stylizacji
Henieczka, niczym nie stylizujesz? Można widzieć czemu?
Stary 2010-07-10, 20:14   #21305
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:

mam ten sam problem... przewaznie nakladam za duzo chce dla wlosow dobrze i... przedobrzam
dzis kupilam czepek.... do spania probuje przekonac sama siebie ze bede go uzywac- to na wypadek jak wlosy nie doschna wieczorem.
u mnie spanie w chustce/koszulce sie nie bardzo sprawdza- rano wlosy sa wciaz mokre, teraz latem nie ma problemu, ale przeciez wiecznie nie bedzie tak cieplo
jumaatt, masz bardzo ladne wlosiska
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 20:45   #21306
henieczka
Rozeznanie

Cytat:
Henieczka, niczym nie stylizujesz? Można widzieć czemu?
No nie stylizuje..jedyne co to na suche wlosy naloze cos oleistego czy silikonowego, zeby je do konca wygladzic czy nablyszczyc.
Powody: nie lubie miec na wlosach nic co nie jest jakas tam odzywka.. Moze to i glupie, nie wiem czemu tak mam. Nie mam nic przeciwko produktom stylizujaco-odzywczym, jak np krem do lokow TBS..
Po drugie jak uzywam silikonow moje wlosy wygladaja ladnie bez dodatkowych produktow stylizacyjnych..

Nie nadaje sie na CG, ale tak tu milo u Was

Edytowane przez henieczka
Czas edycji: 2010-07-10 o 20:46
henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 21:47   #21307
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Yasmin, mam nadzieję, że nie uczulisz się na marchewkę to miła odżywka
nie dam się tak łatwo tej alergii

Cytat:
O nie Twoje są jeszcze na początku rozpieszczania, ja w swoje już wtarłam jakieś 10 kilo różnych dobroci. Jak dojdziesz do takiego wyniku, możemy się zamieniać
kurcze, a miałam nadzieję, że się uda no ale trudno... spróbowanie nic nie kosztowało, hehe

Cytat:
Wiesz co, powiem Ci, że tak się zaczęłam zastanawiać z tymi eko-odżywkami, czy to dla Ciebie dobry pomysł. Z jednej strony tam są same bezpieczne składniki, ale z drugiej są perfumowane najczęściej olejkami eterycznymi, które akurat mają spoty potencjał alergizujący.
Masz może jakieś doświadczenia, jak Twoja skóra na nie reaguje?
tak naprawdę to skóra na prawie wszystko ostatnio reaguje alergią
przeglądałam własnie skład tych odżywek i zastanawia mnie bardziej ten alkohol (ingredients from certified organic agriculture) w skladzie zaraz po wodzie.Dziewczyny czy on nie zrobi krzywdy włosom albo wrażliwej skórze??
Jumaatt ja się jeszcze zastanowię i popatrze na te odżyweczki.
Najwyżej wróce do sprawdzonej metody nakładania odzywki dopiero od linii ucha, tak by ze skórą nie miała kontaktu.

Cytat:
J
zawsze daję tyle samo stylizatorów, tzn. kroplę balsamu Nivea + 2 płaskie łyżki żelu "sklepowego" albo 3 płaskie łyżki żelu lnianego.
Małgosia, 2 łyżki czy łyżeczki? Kurcze, 2 łyżki to wydaje mi się baaardzo dużo.
Ja chyba w odróżnieniu od Was nakładam za mało...

Spanie w wilgotnych włosach marnie mi wyszło rano skręt był słaby, po prysznicu troszkę się poprawił, ale i tak daleko do tych loków gdy schną sobie włosy normalnie. Może spróbuje jeszcze z bardziej mokrymi....
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 22:01   #21308
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20596510]mam ten sam problem... przewaznie nakladam za duzo chce dla wlosow dobrze i... przedobrzam [/QUOTE]

Żeby one nam się tak wprost proporcjonalnie do tego, jak my dla nich dobrze chcemy, odwdzięczały, np. skrętem i brakiem puchu

Cytat:
dzis kupilam czepek.... do spania probuje przekonac sama siebie ze bede go uzywac- to na wypadek jak wlosy nie doschna wieczorem.
O nie Chcesz zrobić konkurencję mojemu seksi fioletowemu czepkowi
Ok, wygrałaś, przyznaję, że Twój jeszcze bardziej seksi

Cytat:
u mnie spanie w chustce/koszulce sie nie bardzo sprawdza- rano wlosy sa wciaz mokre, teraz latem nie ma problemu, ale przeciez wiecznie nie bedzie tak cieplo
Hmmm...czyli taki plunking na noc, ale z opcją wyschnięcia, tak? Ciekawe, ciekawe..Daj koniecznie znać, jak się sprawuje.

Cytat:
jumaatt, masz bardzo ladne wlosiska
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez henieczka Pokaż wiadomość
No nie stylizuje..jedyne co to na suche wlosy naloze cos oleistego czy silikonowego, zeby je do konca wygladzic czy nablyszczyc.
Powody: nie lubie miec na wlosach nic co nie jest jakas tam odzywka.. Moze to i glupie, nie wiem czemu tak mam. Nie mam nic przeciwko produktom stylizujaco-odzywczym, jak np krem do lokow TBS..
Po drugie jak uzywam silikonow moje wlosy wygladaja ladnie bez dodatkowych produktow stylizacyjnych..
Tak po prawdzie, to większość polecanych tu stylizatorów ma wartości odżywcze (kurcze, mówię, jakby ich były dziesiątki, a w sumie to chyba balsam Nivea jest )
Piszę to dlatego, bo bez stylizatorów jest naprawdę trudno wydobyć skręt oraz go utrwalić.
Może, gdybyś się na jakiś skusiła, zdziwiłabyś się, że z fal zrobiły się loki
A jeśli Ty się jeszcze nie boisz silikonów, to masz wybór taki, że głowa mała
Ale oczywiście to tylko i wyłącznie Twoja decyzja, tak Ci o tym tylko piszę, żebym miała czyste sumienie co do Twoich możliwych sprężynek

Cytat:
Nie nadaje sie na CG, ale tak tu milo u Was
CG to tylko propozycja pielęgnacyjna, a większość z nas stosuje ją mocno zmodyfikowaną I ciesze się bardzo, że dobrze się tu czujesz

Yasmin - ja też miałam na początku opory co do tego alkoholu. Jeśli chodzi o włosy, możesz być spokojna. Jeśli o skórę głowy, wiadomo, kwestia indywidualna.
Mogę Ci tylko powiedzieć, że niemieckie ekocertyfikowane firmy mają ten alkohol w składzie większości kremów do twarzy. Ja mam ekstremalnie wrażliwą skórę twarzy i stosuję krem właśnie do takowej przeznaczony i też jest alkohol w składzie i absolutnie nic się nie dzieje.

Ale niech się jeszcze dziewczyny wypowiedzą. Np. Eloe to skalpowy wrażliwiec.

I uważaj z tym spaniem z zupełnie mokrych, żebyś sobie przypadkiem zatok nie załatwiła.
Może po prostu ta metoda nie jest dla Ciebie

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-07-10 o 22:02
Stary 2010-07-10, 22:51   #21309
syrenka
Wtajemniczenie

Jak jestem to cisza, jak Was zostawię na kilka godzin to zaczynacie się produkować

Małgosiu, dziękuję

Cytat:

Jedyne co mnie zastanawia to to, że np. w zależności od tego, jakiej odżywki b/s użyję oraz czy np. myję odżywką czy szamponem włosy są w różnym stanie nawilżenia przed stylizacją i mogą potrzebować różnej dawki stylizatora dla osiągnięcia danego efektu.
Ale koniec rozważan, bo zaraz mnie Syrenka pogoni, że za dużo filozuję
pominę milczeniem Twoje insynuacje

Cytat:
A właśnie, jeszcze mam pytanie do Syrenki oraz innych zakręconych stosujących szybkoschnące ręczniczki - wracam do kwestii pieluch
Myślicie, że magiczny ręczniczek dr. Bacty nie nadaje się na ręcznikowanie (to stylizujące, nie osuszające włosy)?
Bo ja na niego tak liczę, ale może też powinnam w takim razie za pieluchą popatrzeć?
Ja nie pomogę, bo moim ręczniczkiem tylko harmonijkuję, jest za mały na plunking. Plunkinguję za pomocą dwóch podkoszulków, jeden nasiąka wodą w kilka minut, zamieniam na drugi, potem harmonijka.

Zakupiłam dziś 3 pieluchy
Nie wiem czy są wystarczająco duże na plunking, jeśli nie trzeba będzie je zszyć albo posłużą do harmonijkowania.

henieczka, chętnie obejrzymy makową odżywkę
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 23:26   #21310
Konto usunięte

Cytat:
Żeby one nam się tak wprost proporcjonalnie do tego, jak my dla nich dobrze chcemy, odwdzięczały, np. skrętem i brakiem puchu
no wlasnie.... a one nie chca- po wyschnieciu odwdzieczaja sie strako-puszakiem

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Cytat:

Hmmm...czyli taki plunking na noc, ale z opcją wyschnięcia, tak? Ciekawe, ciekawe..Daj koniecznie znać, jak się sprawuje.
seksi to chyba siateczka jest seksi, ale kurde falbanek brak
wiec kwestii seksownosci-
noo jakis tam modyfikowany plunking nocny- jak ide spac w mokrych to rano nie moge uwierzyc czy to na pewno moje odbicie w lustrze
raz poszlam spac w zupelnie mokrych (nooo moze nie ociekaly woda ale byly dosc mokre) obudzialam sie z prawa strona splaszczono- napuszona (to chyba dlatego ze spie przewazenie na prawym boku, ale mocno sie krece) a lewa- krol lew to moglby sie schowac...
probowalam luzno zwiazanej koszulki- jest ok jesli wlosy sa prawie suche- w przeciwnym wypadku- rano nadal mokre.
tak czy inaczej- licze na to ze seksi czepek pomoze

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Cytat:

CG to tylko propozycja pielęgnacyjna, a większość z nas stosuje ją mocno zmodyfikowaną I ciesze się bardzo, że dobrze się tu czujesz

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:

Nie wiem czy są wystarczająco duże na plunking, jeśli nie trzeba będzie je zszyć albo posłużą do harmonijkowania.
ja sie wybralam po pieluchy a kupilam czepek
pieluch w NL nie ma a kurcze pomysl mi sie spodobal
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 00:09   #21311
jolika
Raczkowanie

Cytat:
Świetnie, że jesteś zawolona z efektu Może podzielisz się zdjęciem?
Włosy najwyraźniej potrzebowały protein. I powiem Ci, że u mnie keratyna również bardzo fajnie podkręca skręt.
Wierzchnia wartswa ma to do siebie, że jest zawsze najbardziej zniszczona ze względu na największe narażenie na czynniki zewnętrzne. Także być może potrzebuje najwięcej czasu, żeby odżyć.

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Nie wprowadzałaś nic innego nowego do pielęgnacji?
Babydream i Fitomed (mówimy o Mydlnicy?) obydwa mają betainę i lauryl glucoside jako detergenty, więc skóra głowy powinna być do nich przyzwyczajona. No chyba że jakiś inny składnik zawinił i robi Ci spustoszenie.
Ewentualnie Babydream ma mniejszą siłę mycia niż Fitomed i skalp jeszcze się nie przestawił na nowe zarządzanie złuszczaniem naskórka

Dzięki za odpowiedź. Tak, mówię o mydlnicy. Wypłukuję wieloletnią milość do Pantene Pro V...
Oj, chyba masz rację, że się skalp nie przestawił.... tylko co będzie jak mi się ten łupież się rozszaleje
No nic, spróbuję myć dalej. Póki co stosuję OMO, sama odżywka odpada.
Niebawem spróbuję oleju lnianego bo mam w domu
jolika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 09:04   #21312
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki Małgosiu za porady
Na chwilę obecną wydaje mi się, że jeden kleks b/s i mała miarka Nivei wystarczyły. Niewiarygodne Zobaczymy jeszcze, jakie będą, jak zupełnie wyschną.
W ogóle, przez ten upał włosy schną mi szybko, jak nigdy

A mi nawet w te upały zatoki dają znać o sobie
Raz wyszłam na dwór z niedosuszonymi włosami, to myślałam, że następnego dnia mi głowa z bólu pęknie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Małgosia, 2 łyżki czy łyżeczki? Kurcze, 2 łyżki to wydaje mi się baaardzo dużo.
Ja chyba w odróżnieniu od Was nakładam za mało...
Oczywiście, że 2 łyżeczki.
Dziękuję za zwrócenie uwagi Poprawię w poprzednim poście.

2 łyżki też kiedyś próbowałam (bo tyle chyba zaleca Lorraine), ale dla mnie to było trochę za dużo. W ramach eksperymentu muszę znowu spróbować z taką ilością, może coś się zmieniło (dokładnie 3 łyżek żelu lnianego)

Cytat:
Spanie w wilgotnych włosach marnie mi wyszło rano skręt był słaby, po prysznicu troszkę się poprawił, ale i tak daleko do tych loków gdy schną sobie włosy normalnie. Może spróbuje jeszcze z bardziej mokrymi....

Jumaatt
ma rację, uważaj na zatoki. Jak raz sobie je "podrażnisz", to później możesz mieć z nimi problemy. Ja kiedyś nie miałam z nimi prawie w ogóle problemów, ale od tych silnych mrozów zimą się zaczęło
I to nie jest tak, że wtedy nie dosuszałam włosów - bo dbałam o to. Po prostu od tego czasu pojawiły się różne dziwne rzeczy ze zdrowiem, których nigdy nie miałam albo miałam bardzo bardzo dawno, np. alergia

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 11:18   #21313
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
I uważaj z tym spaniem z zupełnie mokrych, żebyś sobie przypadkiem zatok nie załatwiła.
masz rację, trzeba uważac,jeszcze mi tylko chorych zatok potrzeba, oj

Dziękuje Jumaatt za info o alko w ekokosmetykach

Eloe, o co Ty myslisz o tym alkoholu? stosowałas te odzywki? cos się dzialo?

Cytat:
Raz wyszłam na dwór z niedosuszonymi włosami, to myślałam, że następnego dnia mi głowa z bólu pęknie
bardzo Ci wspołczuje
ja zawsze jak jest ciepło to wsiadam rano w samochod z wilgotnymi wlosami
ostatnio byly mniejsze korki i do pracy dotarlam jeszcze z mokrymi
ale kurcze, widze ze trzeba zaczac uwazac

Od wcierania Jantara mam smalec na głowie drugiego dnia, buuuu
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 14:09   #21314
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:
Jedyne co mnie zastanawia to to, że np. w zależności od tego, jakiej odżywki b/s użyję oraz czy np. myję odżywką czy szamponem włosy są w różnym stanie nawilżenia przed stylizacją i mogą potrzebować różnej dawki stylizatora dla osiągnięcia danego efektu.
Ale koniec rozważan, bo zaraz mnie Syrenka pogoni, że za dużo filozuję
Też mam takie przemyślenia i doszłam do wniosku, że jak myję szamponem, to później mogę sobie pozwolić na większe szaleństwo odżywkowo-stylizacyjne, ale nie wiem, czy to dobre myślenie, bo w końcu szampon jet po to, żeby odciążyć włosy, więc głupio tak od razu psuć efekt

Cytat:
Jak jestem to cisza, jak Was zostawię na kilka godzin to zaczynacie się produkować

Ja nie pomogę, bo moim ręczniczkiem tylko harmonijkuję, jest za mały na plunking. Plunkinguję za pomocą dwóch podkoszulków, jeden nasiąka wodą w kilka minut, zamieniam na drugi, potem harmonijka.

O, widzę, że zaraziłam Was pieluchami A gdzie kupiłaś, Syrenko? Mnie pielucha spokojnie wystarcza do plunkingowania, ale w sumie może Ty masz więcej włosów.
Teraz, uwaga, wykażę się ignorancją: albo przegapiłam, albo zapomniałam, do jakiej czynności odnosi się harmonijkowanie Czy chodzi o takie ugniatanie włosów w kształt harmonijki, czyli przybliżanie ich do skóry głowy i oddalanie? Bo nawet usiłuję tak robić, tylko nie wiem ile takich harmonijek trzeba wykonać, a ja jestem leniwa, to robię tak ze dwa razy

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20599915]no wlasnie.... a one nie chca- po wyschnieciu odwdzieczaja sie strako-puszakiem [COLOR="Silver"]

ja sie wybralam po pieluchy a kupilam czepek
pieluch w NL nie ma a kurcze pomysl mi sie spodobal [/QUOTE]

Ja też ostatnio straszę puchaczem na głowie, bo zwykle za późno myję włosy przed wyjściem i potem przyspieszam suszenie potrząsając nimi i wkładając paluchy w nasadę, żeby się podniosła

Jak to nie mają pieluch? A dzieci mają?
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 14:38   #21315
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość

dzieci tu cale stada a pieluchy ani jednej no chyba ze pampersy
Stary 2010-07-11, 14:40   #21316
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
T

O, widzę, że zaraziłam Was pieluchami A gdzie kupiłaś, Syrenko? Mnie pielucha spokojnie wystarcza do plunkingowania, ale w sumie może Ty masz więcej włosów.
Teraz, uwaga, wykażę się ignorancją: albo przegapiłam, albo zapomniałam, do jakiej czynności odnosi się harmonijkowanie Czy chodzi o takie ugniatanie włosów w kształt harmonijki, czyli przybliżanie ich do skóry głowy i oddalanie? Bo nawet usiłuję tak robić, tylko nie wiem ile takich harmonijek trzeba wykonać, a ja jestem leniwa, to robię tak ze dwa razy

Ja też ostatnio straszę puchaczem na głowie, bo zwykle za późno myję włosy przed wyjściem i potem przyspieszam suszenie potrząsając nimi i wkładając paluchy w nasadę, żeby się podniosła

Pieluchy kupiłam w Tesco, kosztowały 2-3zł.
Hatrmonijkowanie to przybliżanie włosów do głowy i oddalanie za pomocą otwardej dłoni (najlepiej przyodzianej w jakiś materiał)
Ja robię 130-180 harmonijek
Najpierw się pochylam i tu 30 harmonijek, potem nadal w pozycji pochylonej obkręcam głowę w bok: 20h; drugi bok kolejne 20; prostuję się: bok 20-30, drugi bok tyle samo.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 15:03   #21317
smerf3
Raczkowanie

Cytat:

Bardziej seksi bo taki przezroczysty;> a jakąś falbankę czy koronkę zawsze sobie można, w razie potrzeby, dosztukować

Wypróbowałam mój ręcznik z mikrofibry. Okazało się, że jest naprawdę wielki (130\80 cm), wielkości mojego normalnego ręcznika do kąpieli. Błyskawicznie odcisnęłam w niego wodę i włosy miałam po tym zabiegu tylko lekko wilgotne. Potem zawinęłam w koszulkę, żeby mi nie dyndały, a gdy kładłam się spać ułożyłam na poduszce za głową. Czas wysychania znacznie się, dzięki mikrofibrze skrócił. Dziś (drugi dzień po myciu) mam puch i w ogóle włosy kwalifikują się tylko do mycia. To chyba od tych upałów.
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 15:07   #21318
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:
Hatrmonijkowanie to przybliżanie włosów do głowy i oddalanie za pomocą otwardej dłoni (najlepiej przyodzianej w jakiś materiał)
Najpierw się pochylam i tu 30 harmonijek, potem nadal w pozycji pochylonej obkręcam głowę w bok: 20h; drugi bok kolejne 20; prostuję się: bok 20-30, drugi bok tyle samo.
OMG, ale rytuał To ja się nie dziwie, że moje 2 harmonijki nic mi nie dawały
Zaraz idę napaść Carrefoura w poszukiwaniu pieluch. W ogóle jakoś tak polubiłam ten materiał, że może, jak sobie fajnie zafarbuję, to będę nosić jako chustkę na słońce

Nava, a czy w Holandii nie powinni być bardziej eko? Bo chyba teraz moda też nastała na eko pieluszki (czyli tetra), eko-zupki itp Jakby co to przyślemy pieluchy z Polski
Stary 2010-07-11, 15:51   #21319
Konto usunięte

Cytat:
Nava, a czy w Holandii nie powinni być bardziej eko? Bo chyba teraz moda też nastała na eko pieluszki (czyli tetra), eko-zupki itp Jakby co to przyślemy pieluchy z Polski
bylam w 3 sklepach na dzialach dzieciecych- i w dwoch tekstylno-jakistam-
moze pampersy sa tez z opcja EKO, nie wiem bo akurat im sie nie przyladalam
dziekuje na wymianke oferuje seksi czepek

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
Bardziej seksi bo taki przezroczysty;> a jakąś falbankę czy koronkę zawsze sobie można, w razie potrzeby, dosztukować
nie jest przezroczysty to siateczka

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Syrenko, ale ceremonia , podziwiam Cie!
Stary 2010-07-11, 15:54   #21320
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
henieczka, chętnie obejrzymy makową odżywkę
Jest Twoja, jesteś specjalistką od TBS-ów

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20599915]

seksi to chyba siateczka jest seksi, ale kurde falbanek brak
wiec kwestii seksownosci- [/QUOTE]

No tak właśnie pokrętnie seksi

Cytat:
Napisane przez jolika Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź. Tak, mówię o mydlnicy. Wypłukuję wieloletnią milość do Pantene Pro V...
Oj, chyba masz rację, że się skalp nie przestawił.... tylko co będzie jak mi się ten łupież się rozszaleje
No nic, spróbuję myć dalej. Póki co stosuję OMO, sama odżywka odpada.
Niebawem spróbuję oleju lnianego bo mam w domu
Jeszcze masz opcję OMO z Hippem w roli głównej. Dla wielu skalpów jest przyjaźniejszy niż Babydream.

Cytat:
Też mam takie przemyślenia i doszłam do wniosku, że jak myję szamponem, to później mogę sobie pozwolić na większe szaleństwo odżywkowo-stylizacyjne, ale nie wiem, czy to dobre myślenie, bo w końcu szampon jet po to, żeby odciążyć włosy, więc głupio tak od razu psuć efekt
Z jednej strony racja. Z drugiej strony można by powiedzieć, że po szamponie włosy są bardziej podsuszone i należy im się więcej pielęgnacji.

Cytat:
Czy chodzi o takie ugniatanie włosów w kształt harmonijki, czyli przybliżanie ich do skóry głowy i oddalanie? Bo nawet usiłuję tak robić, tylko nie wiem ile takich harmonijek trzeba wykonać, a ja jestem leniwa, to robię tak ze dwa razy
A ja myślałam, że to ja jestem stylizacyjnym leniem

Cytat:
I oto tajemnica pięknych syrenkowych loków
Stary 2010-07-11, 16:20   #21321
Konto usunięte

w kwestii pomyciowej stylizacji ograniczam sie do wpiecia dwoch zabek, zeby wlosy nie lecialy do oczu bo nie moglabym wizazowac
Stary 2010-07-11, 16:26   #21322
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20607444]w kwestii pomyciowej stylizacji ograniczam sie do wpiecia dwoch zabek, zeby wlosy nie lecialy do oczu bo nie moglabym wizazowac [/QUOTE]

Szczęściara, żadnej stylizacji i taki skręt
Zazdraszczam
Stary 2010-07-11, 19:26   #21323
Konto usunięte

Cytat:
Szczęściara, żadnej stylizacji i taki skręt

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

dziewczyny, ktora z Was uzywala odzywki hegron do mycia?
wydaje mi sie ze znalazlam takowa- litrowa ( ) butla za jakas smieszna cena. warto ja zakupic?
Stary 2010-07-11, 20:27   #21324
solaola
Zakorzenienie

Nava-warto, ja bardzo lubię myć Hegronem, fajnie się pieni.

napiszę później, co u mnie, bo uciekam na mecz, ale tak najkrócej- jest źle

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 20:48   #21325
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:

A ja myślałam, że to ja jestem stylizacyjnym leniem
No widzisz, to teraz możesz się pocieszyć, że są leniwsi od Ciebie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20609703]

dziewczyny, ktora z Was uzywala odzywki hegron do mycia?
wydaje mi sie ze znalazlam takowa- litrowa ( ) butla za jakas smieszna cena. warto ja zakupic?[/QUOTE]

Hegron to moja ulubiona odżywka do mycia
Stary 2010-07-11, 21:42   #21326
Konto usunięte

Cytat:
No widzisz, to teraz możesz się pocieszyć, że są leniwsi od Ciebie
pod tym wzgledem to chyba ja przoduje

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:

Hegron to moja ulubiona odżywka do mycia
wyglada na to ze jutro urywam sie z pracki i pedze po hegrona
mam nadzieje ze znajde ten sklepik- jest w dalszej czesci miasta i nie jestem czy trafie
najsmieszniejsze jest to ze te wieeeelkie butle byly tak zakurzone ze az mnie scielo
sa dwie rodzaje- jedna do wlosow zniszczonych a druga- do wszystkich rodzajow (jesli dobrze pamietam)- i jak tu sie zdecydowac?? a moze wezme obie=> bedzie 2 litry odzywki do mycia

Syrenko, a co czyni amodimethicone silikonem " o bardzo dobrych wlaściwościach"

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-11 o 21:50
Stary 2010-07-11, 22:17   #21327
Pinsleepe
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20612801]pod tym wzgledem to chyba ja przoduje[COLOR=Silver]

wyglada na to ze jutro urywam sie z pracki i pedze po hegrona
mam nadzieje ze znajde ten sklepik- jest w dalszej czesci miasta i nie jestem czy trafie
najsmieszniejsze jest to ze te wieeeelkie butle byly tak zakurzone ze az mnie scielo
sa dwie rodzaje- jedna do wlosow zniszczonych a druga- do wszystkich rodzajow (jesli dobrze pamietam)- i jak tu sie zdecydowac?? a moze wezme obie=> bedzie 2 litry odzywki do mycia
[/QUOTE]

O, widzisz, u nas jest tylko jeden rodzaj, ale za to do spłukiwania i bez spłukiwania - obie nadają się do mycia. Uprzedzę tylko że Hegron specyficznie pachnie-jak takie babcine kosmetyki
Stary 2010-07-11, 22:27   #21328
Konto usunięte

Cytat:
O, widzisz, u nas jest tylko jeden rodzaj, ale za to do spłukiwania i bez spłukiwania - obie nadają się do mycia. Uprzedzę tylko że Hegron specyficznie pachnie-jak takie babcine kosmetyki
no moze na pocztek wezme tylko jeden jakos nie bardzo lubie babcine zapachy, zobacze co mi jutrzejszy humorek podpowie
Pinsleepe, ten czepek o ktorym pisalam wczesniej- moze seksi nie jest, ale niezle sie sprawdza umylam wlosy, poczekalam az prawie wyschna (tzn 4-5 godz....) i nalozylam czepek- po jego zdjeciu
ciekawe jak sie bedzie "stylizowal" mokre wlosy w nocy
edytuje fotki- wstawie za pare min

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-11 o 22:29
Stary 2010-07-11, 22:38   #21329
Konto usunięte

wlosy po stylizacji "czepkowej" nie ma puchu ani troszke, nawet na wierzniej tylnej warstwie!
Stary 2010-07-11, 22:39   #21330
solaola
Zakorzenienie

Nava- z tym babcinym zapachem nie jest mocno źle, po pewnym czasie idzie się przyzwyczaić, a potem się nawet nie zwraca na to uwagi. Ze wszystkich odżywek do mycia najbardziej lubię Hegrona, testowałam dwie wersje i nie widzę między nimi różnicy.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości)

Zasady wysyłania wiadomości