|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Ewcia śpi już 1,5h na kanapie przy mnie w pozycji na brzuszku. najwyraźniej tak lubi. usypia oczywiście przy cycu albo na klacie mojej czy małża przy odbijaniu. odkładana gdziekolwiek na plecy szybko się wybudza. może po prostu woli na brzuszku. ale w nocy jednak nie zaryzykuję tej pozycji, teraz mam ją na oku
![]() choćbym nawet bardzo chciała, plan Tracy jakoś u nas kuleje, bo po jedzeniu nie da rady (albo baaaardzo rzadko jest to możliwe) przeprowadzić jakiejkolwiek aktywności. a jak już się zdarzy, że nie uśnie przy cycu czy na klacie, to niestety nie potrafi sama zasnąć, dochodzi do przemęczenia i jest ryk i wściek trudny do uspokojenia... najlepiej uspokaja ją małż, ale jego zaraz nie będzie (jutro do pracy, środa wyjazd na prawie 2 tyg.), a jak wróci, to już zacznie normalne dyżury. były z nami 3 tygodnie w domu, pozwalałam mu się wyręczać w zajmowaniu małą, wiedząc, że potem wyjeżdża i będzie mu tego brakowało, a teraz dochodzi do sytuacji, że ja sobie nie radzę bez niego (np. w nocy) ![]() w jakim "wieku" pierwszy raz wkładałyście wasze dzieciaczki do leżaczków? ja swojej jeszcze nie próbowałam, za mała mi się wydaje, myślałam, żeby poczekać aż skończy miesiąc.
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2010-07-12 o 13:47 |
|
|
|
#2132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymam sie tylko zdania, ktore tam wystepuje, ze nie zawsze sluz znaczy cos zlego. Mala nie cierpi na bole brzuszka ani nie ma zadnych wysypek alergicznych. Nie wiem do konca jak z przybieraniem na wadze. Wizyte u poloznej mam dopiero 27.7 ale moze wybiore sie tam wczesniej chociazby by ja zwazyc... Darianna, fajne cory masz
|
|
#2133 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Wczoraj sie nacytowałam, odpisałam a tu mała sie obudziła i wszystko szlag trafił... Upał niesamowity, moja córcia po prostu go przesypia, a jak nie spi to jest bardzo niespokojna - jak nie ona. w nocy lanie spała - dwie pobudki o 3ciej i o 5tej, a potem do 8.30 spalismy, wiec w koncu mogę rzec,że sie wyspałam szaja - fajny ten kalkulator, Mi wychodzi,że do pracy z urlopem juz 18 grudnia, czyli mała miałaby 6 m-cy niecałe ale chyba nie wezmę całego urlopu na raz, najwyzej do konca listopada w domku będę...bo sie potem moga przydac jakies dni wolne. ale ja jestem prawie tydzień w plecy z macierzyńskim, bo mam od 22.06 a mała urodzila się 26.06.Darianna - jakie masz fajne pannice a ta malutka jakie włoski długasne ![]() aha i kciuki za Sialę żeby szybko poszło, bo najgorzej jak nie posuwa sie do przodu, wiem cos o tym.co do wychodzenia z domu - ja nie wychodzę sama, tylko namale spacerki z corcią, nie mam z resztą nawet w czym musze najpierw garderobe uzupełnić. ale kiedy to nie wiem. szykuje sie imprezka u meza pracowa, 2 km odmojej miejscowosci, mala bedzie mial miesiac wtedy to moze sie wybierzemy we dwoje...malutka sie budzi, zmykam
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2135 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ssie tak krótko to tylko mleko I fazy. Dlatego może być głodny. W II fazie jest białko, w III tłuszcze. Dzieci na mleku I fazy to tylko brzuszek boli. Tak z 15 min. powinien possać, a przynajmniej z 8, żeby wypić coś więcej niż zupę cukrową. Smyraj go, budź, niech się naszama dłużej, to dłużej wytrzyma... ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
Cytat:
Niestety jak się dzieć nauczy że tak się śpi to potem jest makabra... Odkąd cyc odstawiony młody nie spał wcale w dzień. Lepiej uczyć zawczasu, że po jedzonku można się bawić, a spać i bez cyca... |
|||
|
|
|
#2136 | |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20618806]Kochana, kichanie noworodka to norma
oczyszcza sobie drogi oddechowe, a nie dlatego kicha, że zimno To samo z czkawką - zimno może być jednym z powodów, ale w takie upały na pewno nie jest raczej niedojrzały układ pokarmowy Moja córka leży w samym body, nawet na noc jest odkryta, bo chyba by pypcia dostała! zresztą w poprzednie upały była maleńka, i to samo - samo body a nawet sama pielucha czy bez Nie okrywaj małej, grzejesz ją tylko niepotrzebnie![/QUOTE]no wlasnie... przykrywam ja pieluszka tylko ale body zakladam z dlugm rekawem myslicie ze moge spokojnie zakladac jej krotki rekawek sam??? ona ma 10 dni dopiero i jest chudziutka, zero tluszczyku pod skorka... ![]() zapytam dzis pania doktor Cytat:
![]() sluchajcie ja jestem mamusia od tygodnia dopiero, zyje na innej planecie i sama niewiem co sie dzieje ![]() dzieku za porady dziewczyny, aha SIALA kciuki trzymam
|
|
|
|
|
#2137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas polozna jak przyszla kazala z malym wychodzic i nie werandowac ...urodzilam 22maja...wiec nasz maly wychodzil na dwor majac 1tydzien, takae z rady poloznej staralam sie mimo obaw nie przegrzewac
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Raczkowanie
|
u nas wydatków ciąg dalszy... nie wiem jak Wy to robicie że tak skutecznie je ograniczacie...
dziś szczepionka 6w1+rotawirus, byłam cholernie spanikowana, mała tylko chwilkę popłakała ale widać że ją bolało (((za 2 tyg pneumokoki, bo lekarz nie chciała jej obciążać dodatkowo... do tego zalecona wizyta u neurologa, starałam się zapisać na NFZ ale terminy do października..., prywatnie więc jutro neurolog, pojutrze ortopeda... echh trzymajcie kciuki! Siala bala- trzymaj się ciepło ![]() Ja też na początku przegrzewałam dziecko, co prawda nie było tak gorąco, ze szpitala wychodziłam w płaszczu, ale zakładałam zestaw body+skarpetki+pajac+koc przez pierwszy tydzień... później się opamiętałam dzięki Wam w dużej mierze![]() a w te upały Laura w samych bodziakach bez skarpetek i przykrycia sobie śpi i włosy i tak czasami mokre całe... Edytowane przez xxNiuniaxx Czas edycji: 2010-07-12 o 15:18 |
|
|
|
#2140 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja robi dokładnie to samo dodatkowo kładac ja na brzuchu nie zdaze ułozyc rączek bo nogami tak przebiera jakby chciała raczkować poczytałam i pytałam i niby jesli nie robi tych kup bardzo czesto i normalnie przybiera na wadze to nie jest nic niepokojacego ale pewnosci nie mam moja tez zrobi kupke ze sluzem tylko ona robi teraz od 1 do 3 dziennie ale pare dni temu potrafiła nawet i 4-8 widze ze im starsza tym mniej kupolków (chodz dalej sa takie luznawe) i wieksze przerwy na mleczko wczorajszy wieczór i dzis wyglada tak 21 cyc 21.30 kąpiel koło 22 troche pociumkała i zasneła obudziła sie o 2.30 cyc 6.30 cyc 10 cyc (kupka) 12 cyc 14 cyc na dalszy rozwój akcji musze poczekac ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
moja tak ma od katowic ale tam była sama w dzien spi w łozeczku lub wózku wieczorem tez ale jak przychodzi noc zasnie tylko w łozku koło mnie mało tego kiedy odsune sie od niej potrafi tak manewrowac swoim ciałkiem az jej głowka lub rączki dotkną mnie lub jakiejkolwiek czesci mojego ciała nawet moj tż nie da rady jej uspać ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- no to juz pannica pewno duzo w domu pomaga i pewno dumna ze siostry
|
|
#2141 |
|
Raczkowanie
|
kardashi, daj znać jak Blanka zniosła szczepionkę i jaką szczepiłaś
|
|
|
|
#2142 |
|
Raczkowanie
|
aaaa...trzymajcie mnie...wlasnie zdalam sobie sprawe, ze wybierajac szczepionke 6 w 1 nie dostalismy szczepionki przeciw rotawirusom i pneumokokom...myslslam ze to zawiera sie w tym wklociu jednym...
w srode mam dzownic dowiedziec sie czy moge jeszcze doszczepic... czy ktoras z Was wie czy jest taka mozliwosc????czy trzeba wszystko razem? |
|
|
|
#2143 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się musi to się ogranicza bardzo prosto: szczepienia z NFZ, neurolog z NFZ, ortopeda z NFZ. ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3 ukucia, 5 minut placzu i po wszystkim, tatuś uspokoił Teraz śpi.. Szczepiłam najzwyklejsza szczepionką ![]() Wazymy 4,5 kg
|
|
|
|
|
#2145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paracetamol jakby co masz? Może się przydać choćby przeciwbólowo. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Mały dziś znowu dał popis rano, spał od 7:30 do 7:45, a potem od 9:30 do 10:00, ale później się zreflektował i miał dłuższe spanko od 11:00 do 13:50, a później przysnął na spacerku o 15:15 i z przerwami na małe kwęki śpi do teraz... czyli już prawie dwie godziny. Czyli nieźle jak na jego możliwości. Tylko czemu to tak trzeba walczyć? Już zawsze tak będzie? Czy w końcu przyjmie za normę spanie po czasie zabawy??
|
|
|
|
|
#2146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się obudzi zrobię okład z sody. Noo i Danielek coraz lepiej śpi super.
|
|
|
|
|
#2147 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze warto ustalkic sobie swój własny plan? Ja np. nie mam tak, ze mamy cykl 3-godzinny. Ze starsza c órką też inaczej było. Bardziej niż na godzinach skupiam sie na pewnych wydarzeniach, a nie na ich czasie trwania. Np. młody budzi sie o 7 rano. Je, leżymy sobie (śpi ze mną) i gadamy. Potem kłade go do bujaczka i zanoszę do kuchni, robie sobie i córce sniadanie. Potem odkładam go na łóżko i troche pogadamy. Zwykle to trwa ok. dwóch godzin. Potem młody idzie spać, ale na krótko, ok. 15 minut. Wstaje - aktywnosć, ew. pzrebranie a potem spacer ok. 10-11; wtedy 3- 4 godziny śpi, wracamy ze spaceru itd. itd. Tak, ze nie ustalamy sobie takiego cyklu 3-godzinnego a raczej wydarzeniowy. Trochę mi jeszcze nie wychodzi koniec dnia, a bardziej środek, ale staramy sie. Postanowiłam go nie karmić tak często. Jak płacze, ze niby głodny, to dopstaje wodę, albo zagadujemy, robimy coś nowego, coby sie zajał. I wyłazi na to, ze je co3-4 godziny Cytat:
Przyzwyczai sie. Czasem tzreba miesiaca, a nawet dwóch, ale na pewno się przyzwyczai. Upał masakra - bylismy nad rzeką, było dobrzez - chłodek, gorzej z powrotem w skwarze. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-07-12 o 17:11 |
||
|
|
|
#2148 |
|
Zakorzenienie
|
Jatkaa o mamo, 10-11 spacer..
![]() My się przekręcamy wtedy na drugi bok
|
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mów, że Ci dziecko śpi do tej godziny?
|
|
|
|
|
#2150 |
|
Zakorzenienie
|
niee noo.. budzi się o 7.. zje, pogada, pomacha nózkami i ok 8 idzie znów spac.. i ja też
i budzi się o 10
|
|
|
|
#2151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak sobie myślę: kiedy ja pośpię do 10ej? _________ Kobity, kiedy planujecie pierwsze rozstanie z maluchami na dłużej, na cały dzień, albo weekend? Jakieś wyjście, impreza, wesele czy cuś? Mnie się tak marzą góry, że aż mnie ssie. I chcę mamę wkręcić w dwa dni z małym może we wrześniu...
|
|
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja miałam w sobotę caly dzien 'wolne' od Blanki Plażowalam się ![]() Tydzien temu byłam w warszawie i tez bez niej, a wiadomo, jak zakupy to caaały dzieen ![]() Ktoregoś wieczora tez byłam na piwku ![]() W sierpniu mamy wesele i zostawiamy z babcia ![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Uwiellbiaam lody czekoladowe z liiidlaa
|
|
|
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się o tyle boję z babcią zostawić na dzień czy dłużej, że znowu jak mały kwęknie to nosić będzie i cała zabawa potem od nowa...
![]() Jakie to są te lody? Z lidla jeszcze nie jadłam żadnych. |
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z teściową bym nie zostawiła, bo ona to tylko lulanie, tulenie.. nawet jak nie marudzi..
![]() Takie w niebieskim pudełku eisstern.. Takie czekoladowo czekoladowe, z kawałkami czekolady
|
|
|
|
#2155 |
|
Raczkowanie
|
witajcie mamcie znalazlam chwilke i pisze do was mam nadzieje ze nas pamietacie mamusia nikodema
miala ktoas tak dodam ze karmie piersia i ze yto tylko 7 tyg wyadaje mi sie dziwbne a wy co o tym myslicie a oto moj kawaler
|
|
#2156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obadam przy okazji. A mój dalej śpi... od 15:15... Czyli dwie konkretne drzemki dziś. Trochę mało, ale to i tak super już. Byle teraz do kąpieli o 20ej dotrzymał bez ryku... może wcześniej na wypadek wszelki wykąpię... ![]() Cytat:
Kawaler uroczy. W walizce go nosisz? ___________ A tu mój znudzony odbijaniem... ileż można w końcu...
|
||
|
|
|
#2157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
caly czas karmie cycem nie dokarmaim i tu takie cholerstwo sie przyplatalo a tak fajnie bylo juz sie zapomnialo i znowu sie zaczyna a dlaczego w walizce ![]() daniel ek uroczy a co do bekow to wiem czasami ile trzeba sie nachodzic ale moj maz jest w tym najhlepszy
|
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To taka wkładana, rozumiem, do wózka?Mnie tam okres nie przeszkadza, powiem szczerze. ![]() A odbijać dziecia nie lubię w nocy, zwłaszcza że on wtedy inaczej je i mało kiedy beka, więc trzeba trochę połazić... a i tak nic.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-07-12 o 18:41 |
|
|
|
|
#2159 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ze spaniem widzę lepiej, tak trzymać
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko mi się obudziło po 3 godzinach, idę z nim pogadać nim humor straci.
Miłego wieczorka. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.

ale chyba nie wezmę całego urlopu na raz, najwyzej do konca listopada w domku będę...bo sie potem moga przydac jakies dni wolne. ale ja jestem prawie tydzień w plecy z macierzyńskim, bo mam od 22.06 a mała urodzila się 26.06.
żeby szybko poszło, bo najgorzej jak nie posuwa sie do przodu, wiem cos o tym.
To samo z czkawką - zimno może być jednym z powodów, ale w takie upały na pewno nie jest
Moja córka leży w samym body, nawet na noc jest odkryta, bo chyba by pypcia dostała! zresztą w poprzednie upały była maleńka, i to samo - samo body a nawet sama pielucha czy bez 

klask i:

Teraz śpi.. 
Takie czekoladowo czekoladowe, z kawałkami czekolady