![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ambicja to ja! Wątek dla tych ambitnych za bardzo (ale pozytywnie:)
Cytat:
![]() ![]() ![]() i chwal się osiągnięciami ![]() Ja z kolei myślę o przerabianiu ciuszków i nauce szycia na maszynie. Kiedyś (gimnazjum, lo) namiętnie szyłam różne torebki, przerabiałam ciuchy z ciucholanów (wszystko ręcznie), myslę, że mam do tego dryg. Nawet maszynę kupiłam, ale boję się jej ruszyć ![]() ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja uczyłam się 9 lat francuskiego;/ i co i olałam go...
Chciałabym zrobić coś co mi będzie sprawiało radośc.. Myśle nad studium zaocznym..
#33 |
Zadomowienie
|
Myślałam, że tylko moja rodzina/przyjaciele/znajomi/ekschłopcy nie rozumieją co to znaczy przymus dążenia do czegoś
![]() Ja miałam w swoim życiu taki czas, że bardzo potrzebowałam, żeby ktoś mnie wsparł, zapewnił, że jestem silna i dam radę- niestety usłyszałam, po co ci to? nie dasz rady... wygłupisz się... ble ble ble i ten jeden raz się poddałam, zwątpiłam w siebie i straciłam szansę na życie jakie chciałam mieć- zrezygnowałam z największego marzenia teraz staram się wszystko robić lepiej bo jeśli człowiek nie ma w życiu pasji to musi pracować 100 razy bardziej. Jeśli uda nam się w życiu robić coś co pokochamy, to wierzę, że nie przepracujemy ani jednego dnia . Ale żeby tak się stało to najpierw trzeba przejść przez kamieniołomy ![]() I myślę, że ambitni ludzie mają mimo wszystko w życiu łatwiej- (może nie z samym sobą ![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2010-07-13 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
ja nie mam jakiegoś idola. bardziej próbuję się 'wybić', być najlepsza, a nie podobna do kogoś
![]() a gościu od angielskiego ![]() kiedy on zdążył się tego nauczyć? ![]()
#35 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jakie studium? Cytat:
Pokrzywa, a do tego marzenia już na 100% nie da się powrócić? Cytat:
![]() a tak serio to może miał kilkujęzycznych rodziców, może wychowywał się w kilku krajach, może podróżował jako dziecko, może miał przedsiębiorczych rodziców (z kasą), którzy od razu skierowali go w stronę nauki języków? Mozliwości wiele ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-13 o 20:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Imperatorowa Undi I
|
pierwszych 2 języków nauczył się w wieku 5 lat, potem w podstawówce kolejnych 4... poza tym z tego co mi wiadomo nauka języka zajmuje mu ok. 2 miesięcy, ale to fanatyk językowy w pełnym słowa tego znaczeniu
![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Coma- niestety nie.
Ale dużo wyciągnęłam dla siebie z tego doświadczenia. I już nigdy nie zrezygnuję z niczego pod naciskiem innych osób. (o ile moje decyzje nie będą dla kogoś krzywdzące rzecz jasna) Anglista- geniusz !!!! Szkoda, że nie można sobie wiedzy jakąś maszyną przetransportować wprost do głowy- wynalazca tego sprzętu miałby nobla w kieszeni.... i taki majątek, że bez ambicji to nic by się mu już nie chciało wymyślać ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Witam również się przyłączę do dyskusji.
![]() Miło sie Was czyta! Widać, że inteligentne z Was dziewczyny. Życzę Wam powodzenia na studiach i w życiu codziennym. ![]() Osobiście też uważam, że jestem NADambitna, w sumie nie tylko ja, ale i rodzice i reszta rodziny i TŻ. Od pamiętnych czasów zawsze musiałam być najlepsza, albo chociaż wśród najlepszych. Zaczęło się od podstawówki, wysoka średnia, stypendium, identyczna sytuacja w gimnazjum, powyżej 5.0, stypendium, olimpiady, zawody sportowe. Ponadto kurs j. ang i j. niem. Po gimnazjum przeszłam I-wszy kryzys. Poszłam do liceum oczywiście nie w moim 'mieście' dalej, wiadomo wyższy poziom, itd. No i niestety obniżyłam się i ze średnią i w ogóle z własną aktywnością. Czułam się strasznie odbierając świadectwo na koniec I klasy LO. Czułam niezadowolenie, złość? Wiedziałam, że rodzice nie są dumni, że nie mają się czym/kim pochwalić. Przez pól roku nie umiałam pogodzić się z nieszczęśliwym rokiem i postanowiłam wziąść się w garść. Udało się. Znowu wysoka średnia, osiągnięcia. Pracowałam przeciężko, bywały weekendy, że nie miałam w ogóle czasu na przyjemności- kontynowałam kurs j.ang - 2x w tyg, godź matematyki i 2godź treningów. No, ale opłacało się, jestem w miarę zadowolona, chociaż wiem, że mogłoby być lepiej. Często słyszę od starszych znajomych, że mnie podziwiają, że się dziwią, że ze wszystkim się wyrabiam, skąd mam motywację itd. Znajomi w moim wieku chyba zazdroszczą, słyszę określenia typu kujon itd. A ja na prawdę nie kuję, po prostu działam zgodnie z planem, spełniam się, a przy tym przecież znajduję czas żeby rozerwać się, poimprezować. Co do j. obcych to uwielbiam, narazie umiem 2 - ang. i niem., ale mam zamiar nauczyć się hiszpańskiego lub rosyjskiego. Przez wakacje dokształcam się w słowkach co wszystkich dziwi. No, ale nie mam zamiaru siedzieć bezczynnie przed TV, a do matury mi się przyda 'mały słownik' w głowie. ![]() ![]() To chyba na tyle na początek. Uf, fajnie to było wyrzucić z siebie...
![]() |
#40 | |
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() Balba - witaj w naszych skromnych progach ![]()
"In life, unlike chess, the game continues after checkmate"- I.Asimov "In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost Edytowane przez Undercia Czas edycji: 2010-07-13 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A takie mini kryzysy to też były. Czasami poprzez pierdołyyyy potrafiłam się popłakać, bo nie było siły. No, ale wylałam łzy i przeszło. Super pomysł miała coma z założeniem wątku, przynajmniej się wszystkie zrozumiemy i mam nadzieję będziemy umiały doradzić i wesprzeć w cięzkich chwilach.
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() ![]() Moim głównym założeniem (?) jest zdobywanie albo wyznaczanie coraz to nowych celów, bardzo chciałabym uniknąć marnowania czasu, i takiego "spoczęcia" na laurach. Zawsze byłam dobrą, lub w miarę dobrą uczennicą, zresztą, przyznaję że nigdy nie miałam takiego pędu, żeby być najlepszą ze wszystkiego. Zdarza mi się oblać egzamin, na świadectwie na koniec LO mam jedną 2 . I nawet za bardzo się tego nie wstydzę. Po ogólniaku wylądowałam na studiach w stolicy, która mnie trochę przeraziła, do tego inne życie, mieszkanie, znajomi i tak przebimbałam ze 2 lata. Jakiś rok temu się "przebudziłam" i postanowiłam ze koniec z tak beznadziejną egzystencją ![]() Teraz mam wakacje, po raz pierwszy udało mi się zaliczyć sesję letnią w terminie. Pracuję, lubię to co robię. Przez wakacje chcę uzupełnić braki z ang. i bardzo chciałabym odświeżyć niemiecki, ale na razie ciągle brak mi na to czasu ![]() Lubię się polenić, lubię odpocząć, lubię czytać "głupoty" na wizażu. Ale jednoczesnie chcę zadbać o to, bym nigdy nie pomyślała "i tyle lat na marne", albo "i co ja właściwie zrobiłam przez te lata"? - moja ambicja przejawia się właśnie w ten sposób. Edytowane przez Martika_ Czas edycji: 2010-07-14 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Czytając post martiki przypomniały mi się moje pretensje w ciągu roku szkolnego. Mam o rok młodszego brata, który poszedł do innego gimnazjum niż ja (wybrałam się na drugi koniec miasta i do domu dojeżdżam nawet ponad godzinę). Braciszek prawdę mówiąc to typ "bimbacza" jak ja to mówię i "fuksiarza". Kiedy przychodzi do domu (zawsze oczywiście wcześniej niż ja) nigdy nie ma nic zadane. Przez cały rok szkolny może 2 razy go widziałam, jak odrabiał lekcje, nić nie robi, ale wyjdzie na trójach. W chwilach słabości byłam zła o to, że ja do wszystkiego się przykładam, staram, a mój brat też przechodzi, rodzice mu nic nie robią, a mi tylko mówią: "ucz, się ucz" jakbym się nie uczyła...
![]()
#45 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a co robicie kiedy już naprawdę nie macie siły a musicie zrobić jeszcze tyyyyle rzeczy...?
Co jest Waszą odskocznią od pracy ? Skąd czerpiecie siły do działania? Ja mam taki problem, że nie potrafię odpoczywać. Odwołałam wyjazd na wakacje jak dowiedziałam się, że zostałam przyjęta na doktorat i zaczęłam pracować nad dysertacją. Wiem.... już usłyszałam, że jestem nienormalna... ale nie mogę wyjechać bo i tak nie odpocznę kiedy myślami jestem nie nad morzem tylko w bibliotece. No to po co zamęczać innych wczasowiczów moją rozprawą ![]() Martika- ,,Moim głównym założeniem (?) jest zdobywanie albo wyznaczanie coraz to nowych celów, bardzo chciałabym uniknąć marnowania czasu, i takiego "spoczęcia" na laurach.'' Nie ma co się zastanawiać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Poza tym drobne przyjemności zakupowe albo pielągnacyjne (kapiel, peelingi, maseczki, balsamy itp.) ... Gdy tak patrzę na to co napisałam, to chyba nie mam specjalnych odskoczni od pracy, to smutne ![]()
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Idealna? może i tak, ale po tym co dziewczyny piszą na tym wątu to nie jestem taka pewna. Jestem jednak w środku trochę leniwa, jestem zła za swoje małe porażki (np. niezdanie egzaminu itp.) ale w zasadzie nigdy jakoś wybitnie nad nimi nie rozpaczałam. Idę dalej i tyle. Porażki wpisuje w życie i naprawdę, nawet do głowy mi nie przyjdzie się nimi tak bardzo przejmować jak niektóre z was piszą. Także zaczęłam mieć trche wyrzuty sumienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiki to niby śmietnik, ale jeszcze raz przytoczę ![]() Ambicja (łac. ambitio - żądza uznania) - postawa człowieka, cecha charakteru polegająca na silnym poczuciu godności osobistej oparta na stawianiu sobie trudnych celów i dążeniu do ich realizacji (człowiek ambitny).
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ale nie trzeba być złym za to lenistwo- przecież człowiek musi dbać o piękno swojego umysłu, wnętrza i... zewnętrza ![]() Czasami też maluję a ostatnio zabrałam się za pisanie podręcznika ![]() ![]() przetoczę jeszcze Kopalińskiego, żeby nasz wątek był kompletny; ambicja to poczucie własnej wartości i chęć jak najlepszego jej spożytkowania; aspiracje, pragnienie osiągnięcia wyższej pozycji i prestiżu społ., sukcesów, powodzenia, sławy; szlachetna duma, godność osobista, honor, miłość własna szlachetna duma to nie żądza zaszczytów - zgadzam się, że ilość fakultetów nie jest miarą ambicji. Takie jej rozumienie mija się z powyższymi definicjami. Doskonalić siebie można na różne sposoby. Ambicja dyktuje samodoskonalenie się ale nie poprzez konkretne, narzucone działania (że np. ambitny człowiek musi mieć dwa kierunki studiów i znać 4 języki) Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2010-07-14 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |||
Imperatorowa Undi I
|
Martika miło Cię widzieć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Piszę podręcznik do nauki hiszpańskiego po angielsku. I robię tematyczny słownik polsko- angielsko- hiszpański, gdzie będzie miejsce na słówka w innych językach; wszystko w jednym miejscu.
Jeżeli kiedyś go skończe to mogę go tu wrzucić ale uprzedzam to może nie być tak szybko bo jeszcze duuuużo pracy wymaga ten podręcznik.... Piszę go dla przyjemności i nawet trudno mi ocenić czy da się z niego uczyć ![]() Undercia a o czym jest Twoja powieść? Na której jesteś stronie.... Ja bym na Twoim miejscu zapukała do wydawnictwa. Jeżeli Ci brakuje wiary w siebie to przejdź się do księgarni/biblioteki i zobacz jakie gnioty wydają... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | ||
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
"In life, unlike chess, the game continues after checkmate"- I.Asimov "In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost Edytowane przez Undercia Czas edycji: 2010-07-14 o 17:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, skoro robicie coś kreatywnego to faktycznie może warto gdzieś to wysłać? Co prawda wydaje mi się, że w dzisiejszych realiach wcale nie jest tak łatwo wydać książkę, bo pieniądze, bo sponsorzy, bo trudno jest się "wybić", ale warto próbować choćby po to żeby nie żałować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Nie trzeba wydawać w księgarni - można udostępnić na sieci, w formie np. bloga, gdzie co jakiś czas publikujemy kawałek opowieści. Zarobki można czerpać z reklam umieszczonych na takiej stronie. Może pieniądze mniejsze, ale przynajmniej nikt nie będzie się czepiał i kazał "poprawiać", aby pasowało do "mainstreamu". Dla mnie wolność kreatywna to podstawa!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Ja sobie skrobię sobie czasem recenzyjki
![]() mam wiele pomysłów jeżeli chodzi o powieści, ale sam pomysł i rozpoczęcie pisania chyba mnie przerasta ![]() ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-14 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Mój podręcznik nie nadaje się do opublikowania. Korzystam z wielu książek przy jego pisaniu i zdarza się, że przepisuję ''żywcem'' jakieś np. zadanie czy przykład z innych pozycji jeśli uznam je za bdb. Nie zwracam na to uwagi bo robię to tylko w ramach hobby.
A wiadomo- do druku można oddać tylko coś co od A do Z jest nasze. Ok 15% mojego podręcznika jest luźnym przyswojeniem cudzych treści ![]() Ale Undercia Ty przemyśl propozycję Shilpy. Skoro Twojego męża wciągnęła powieść- to może i innych wciągnie ? Nie dowiesz się jak nie spróbujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Imperatorowa Undi I
|
Boję się spróbować
![]() ![]() ![]()
#58 |
Zakorzenienie
|
Mój sposób na relaks to muzyka na full i sprzątanie...
Ja kiedys pisałam swój podręcznik do angielskiego.. ale po maturze mi przeszło ![]() ![]()
#59 |
Zadomowienie
|
Zuza229 - świetnie! Zawsze to mały kroczek w przód
![]() Ja chciałabym zacząć naukę drugiego języka, stwierdziłam, że nie mam co czekać aż bardzo dobrze opanuję angielski.... Bo tak naprawdę jeżeli nie ma się stałego kontaktu z językiem (w sensie komunikacja), to pozostaje tylko ciągle go sobie przypominać, a tak można przez całe życie. Z takiego założenia wychodzę ![]() Angielskiego już mam dość. Wiadomo, że wciąż się będę go uczyć, ale na pewno nie z pasją, a raczej z rozsądkiem ![]() I tu prośba do Was Kochane ![]() ![]() ![]() Oczywiście muszę wybrać jeden z tych. Dodam, że od października będę mogła zacząć lektorat na studiach. Angielski raczej na pewno odpuszczę. I znów pytanie: hiszpański (od podstaw) czy niemiecki (np. poziom A2)? Jak dla mnie - patrząc subiektywnie - to cholernie ciężki wybór ![]()
#60 |
Imperatorowa Undi I
|
hiszpański
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.