|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Prenatalne nie są co prawda obowiązkowe, ale bardzo zalecane. To są badania genetyczne i podczas pierwszych lekarz ustala czy dziecko nie ma żadnych chorób typu Down, mierzy dziecko, sprawdza czy płód dobrze się rozwija, czasami jest w stanie określić płeć, ale to na 80%. Drugie badania wykazują czy nie ma wady serca, czy płuca się dobrze wykształciły i wtedy w czasie porodu lekarze np są w stanie od razu przeprowadzić operację. Za granica takie badania są zazwyczaj obowiązkowe zwłaszcza u kobiet po 35 roku życia. Każdy gine powinien takie badania zlecić, a wykonuję się je najlepiej w 12 tyg pierwsze, bo wtedy wszystko jest już na tyle wykształcone, że lekarz bez problemu zauważy wszelkie zmiany. Kosztują 200-400zł ( 400 to już u mega zdziercy i prywaciaża). Zazwyczaj 200-250, bo zależy czy z płytką czy bez.
Tity właśnie po to umieściłam te adresy
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-07-14 o 09:37 |
|
|
|
#572 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
eh ja mam mdlosci jak nic nie jem ale na nic nie mam ochoty i jak juz cos zjem to mi malo smakuje
szkoda tlyko ze brzuch mi sie zroibl wypukly a to dopiero poczatek 4 tyg pewnie ciekawe czy moj gin mi te prenatalne zaleci jak cos to sama poprosze ;p ale do 12 tyg to mi jeszce daleko :-( Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2010-07-14 o 09:37 |
|
|
|
#573 |
|
Zadomowienie
|
Jak tak czytam o tych Waszych mdłościach to normalnie "klepie zdrowaśki" w podzięce , że ja nie mam żadnych objawów. Gdyby właśnie nie brzuch i brak @ to bym w życiu nie powiedziała, że mam pasażera
|
|
|
|
#574 |
|
Zakorzenienie
|
Joke3r dzięki
![]() kasiapruszkow, ja tez mam trochę wydęty brzuch, ale tylko tą dolną część
|
|
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#576 |
|
Zadomowienie
|
Na mdłości podobno działa herbatka imbirowa. Bratowej pomagały czarne Halls-y, miętowe cukierki i gazowana woda.
|
|
|
|
#577 |
|
Wtajemniczenie
|
ojjj zaczynają i mi dolegać mdłości, przerażają mnie moje cycuszki, tak rosną jak na drożdżach
, wszystkie staniki juz sa na mnie za małe muszę jechać po nową dostawę.jakoś mi niedobrze, tak dziwnie, non stop mi burczy w brzuszku a głodna nie jestem - maleństwu się chyba czegoś chce ale ja nie mam ochoty jakoś na nic bleee ![]() dziś troszkę chłodniej, bo wczoraj to masakra była jeszcze byliśmy na plenerze poślubnym to z dupki mi się lało w tej mojej kiecce ![]() ciekawe co wyjdzie z tych naszych wygłupów ![]() ja w kiosku już patrzyłam na "m jak mama" ale dopóki lekarz nie potwierdzi to nic nie kupuję.O tym że jestem w ciąży wiem ja i mój męzus. a chyba mama się domyśla bo na wszelkich grillach pije soczek ale mam wytłumaczenie bo biorę antybiotyk na tą anginę więc inni chyba się jeszcze nie kapneliOby do środy -już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
MAGiALENA noc przetrwalam
Ja wg tego waszego kalkulatora zaczelam 4tydz ale staram sie o tym nie myslec bo znowu bede sie nakresac jak ostatnie cykle![]() Zobaczcie co jeszcze wyszukalam,mozna na tej stronce zobaczyc jakiej plci bedzie nasze dziecko wystarczy podac date urodzin i owulacji ![]() http://familie.pl/Ciaza/Przewodnik/f...&submit=Oblicz Edytowane przez MONIKA1850 Czas edycji: 2010-07-14 o 11:56 |
|
|
|
#579 |
|
Zadomowienie
|
Eh ale Wam zazdroszczę Miśki
ciekawe co wyjdzie z naszych starań....Aha, moja koleżanka dała swojej córci imie - Lilianna, co Wy na to? Mi się osobiście podoba Lil do niej mówią
|
|
#580 |
|
Rozeznanie
|
A ja brzuch wydęty to mam juz prawie od 3 lat
Jak w pierwszej ciąży mi wyskoczył to się schować nie zdążył a już była druga po, której także się nie schował no a teraz trzecia przynajmniej nie bedę głupio wyglądała No ale spoko mam jeszcze sporo miesięcy do przyjęcia taktyki ![]() Mam jeszcze pytanko do tych dziewczyn co są w brzuszek.net bo też tam się zapisałam było wszystko ok a tu nagle nie chciało mi hasła akceptowac chociaż o dziwo pamiętałam No ale w końcu wpisałam, że niby nie pamiętam przysłali mi nowe wpisuję a tu powtórka z rozrywki po kilku takich próbach napisałam do admina , a on abym mu wersje przegladarki czy cos w tym stylu podała podałam i żadnego odzewu a oczywiście dalej nie moge się zalogować |
|
|
|
#581 |
|
Rozeznanie
|
Oooo mi dokuczają mdłości już drugi tydzień, czasem kończy się to nawet wymiotami tak jak dzisiaj. Zjadłam truskawki a po kilku minutach wylądowały w sedesie
![]() Kręci mi się w głowie i bardzo jestem słaba Piję herbatę ze świeżym imbirem...trochę pomaga. Jutro wieczorem wizyta u gina, już nie mogę się doczekać ![]() Mam nadzieję, że zobaczę piękną fasolkę bo dzisiaj zaczyna mi się 8 tc od ostatniej @ a 6tc od zapłodnienia. |
|
|
|
#582 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Głowa do góry zapewne się Wam uda my w sumie zaczęliśmy starania o bobasa w kwietniu bo chcieliśmy na styczeń i kilka razy się nie udało chociaż już po pierwszym podejściu się dziwnie czułam do tego @ się spóżniała zrobiliśmy test ale negatyw. A ostatnio było troche stresu i kłótni i w sumie podeszłam do tego ze zlewką- trochę się poprzytulaliśmy ale według mnie już po owulacji no a tu niespodzianka znowu @ się spóźnia robię test i pozytywny Zrezta dużo osób twierdzi, że jak za bardzo sie skupia na tym aby byc w ciąży to się nie udaje a wystarczy, że trochę się odpuści podejdzie na luzie i już dodatkowy pasażer w drodze ![]() Jeśli chodzi o imię to też osobiście bardziej podoba mi się Lil. Ja obecnie mam w domu Filipa i Laurę a jeśli będzie kolejny chłopiec to na 99 % będzie nazywał sie Stefan a dla córki jeszcze imienia nie mamy
|
|
|
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
|
Mleczarnie rosną w zastraszającym tempie hehe. Bolą, ale już nie tak bardzo jak na początku. Też muszę się zaopatrzyć w większe staniki, bo ze starych dyndoły już bokami wyłażą. Musze sobie też na próbę kupić tą gazetkę mama i ja, bo kompletnie nie orientuje się co to jest.
|
|
|
|
#584 |
|
Wtajemniczenie
|
no rosna zeby jeszce po karienu chcialy takei zostac
a jak myslicie jak ja nei lubie mleka jogurtow itp to powinnam sie zmuszac do nich teraz zeby dizecko mialo zdorw kosci? |
|
|
|
#585 |
|
Zadomowienie
|
Mi mój gine wytłumaczył kwestie jedzenia tak. Jeśli masz ochotę na jogurt to pij, bo widocznie dziecko go potrzebuje, ale jeśli nie masz ochoty to nie pij. Jak chce Ci się spać to śpij, bo widać dziecina chce spać. Tak więc czego fasolka sobie zażyczy to ja jej dostarczam. Jedyne do czego trzeba się zmuszać to do jedzenia mięsa jeśli przed ciążą się jadło, bo organizm nadal go potrzebuje czy się nam to podoba czy nie.
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-07-14 o 12:50 |
|
|
|
#586 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niutka Ty to jesteś mój hero. 3 lata karmiłaś dziecko ja jeszcze karmię ale szczerze mam już dosyć. Kalina była uczulona na różne rzecyi i ja prawie nic nie jadłam przez 8 miesięcy, do wagi sprzed ciąży wróciłam bardzo szybko aż za szybko. Jestem trochę zmęczona a mój organizm nie zdążył się zregenerować a tu następna ciąża. Ja nie mam na razie bolących piersi co sobie chwalę i nie wiem czy to zasługa karmienia??
|
|
|
#587 |
|
Wtajemniczenie
|
Joka no z tym miesem to ja chyba bede co rok w ciaze zachodizc -moj codizennu jadlospis sklada sie glwonie z miesa... wiec dobrze ze moge je jesc ale mam wyrzuty sumienia bo moja mam jak ze man chodizla to mi opowiadla ze pila codznienni skzalnke mleka i ja nigdy w zyciu nie mialam nic zlamanego a ja to taka sie anty nabialowa zroiblam na stare lata i wogole meni nei ciagnie teraz tylko mam takei poczucie winy ze moze powinnam
|
|
|
|
#588 |
|
Zadomowienie
|
Możesz się zapytać gine przy okazji, ale wydaje mi się, że spożywanie nabiału nie jest konieczne. W każdym razie ja nie dostałam zalecenia, żeby pić szkl mleka codziennie czy cos w tym stylu. Wiem, że na bank nie wolno spożywać produktów od kozy, sera feta i oscypków. I nie wiem ile w tym prawdy, ale ktoś mi powiedział, że od nadmiaru nabiału dziecko może mieć skazę białkową, ale tak jak pisze nie wiem ile w tym prawdy.
Łooooo matko jak mi 4 litery spuchły. Hehehe kurcze zakładam rybaczki, bo idę do lekarza, a tu niespodzianka, spodnie cisną, a pupa taaaaaaaaaaka wielka. Kurcze nie przyzwyczajona jestem to takiej figury hehe.
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-07-14 o 13:53 |
|
|
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A i wielka prośba : zainstaluj sobie może firefoxa to będzie Ci pokazywał literówki bo strasznie ciężko się czyta Twoje posty i czasem nie wiem co autor miał na myśli
|
|
|
#590 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj mam 2 dzień 8 tygodnia Imbir też mi troszkę pomagał, ale bardziej pomaga unikanie rzeczy, które powodują nadkwaśność. Mi powolutku jakby przechodzi, ale jak tylko zjem coś kwasogennego to padaka jest.Cytat:
Nie ma to jak nawał pracy ![]() Cytat:
Martwię się trochę bo miałam dwie torbiele w jednej piersi i nie wiem czy teraz jest sens na usg iść czy zaczekać. Zapytam jutro gina.A w staniki też muszę się zaopatrzyć, bo we wszystkich mi nie wygodnie... |
|||
|
|
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez mam jutro wizytę u lekarza ale bez usg, usg mam dopiero 23. U mnie to jest 6tydz. i 2 dzień czyli poczatek 7 tyg.
|
|
#592 |
|
Wtajemniczenie
|
przepraszam za te literowki ale ja to taki pospiech jestem ze nie patrze co pissze i aby szybice wychodza tkaei kwiatki postaram sie pisc poprawnie ale ni moge nic na tym kompie instalowac wiec nic mi nie pomoze w tym
![]() ale Wam fajnei juz jutro Usg a ja dopiero za tyidzen |
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas juz trojka jest nasza najmlodsza corcia konczy jutro 4latka |
|
|
|
|
#594 |
|
Zadomowienie
|
Wróciłam od lekarza i okazało się, że za dużo siedzę dlatego tak bardzo puchną mi nogi. Dostałam opr i muszę leżeć. Jutro badania, a potem wizyta u gine i mam nadzieje, że do prenatalnych będę miała z głowy wizyty lekarskie.
|
|
|
|
#595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. No a kto wie kiedy dołączę do grona mam 4 dzieci - z mężem ustaliliśmy, że jak będzie nam dane to przynajmniej o 4 bobasy sie postaramy![]() No i oczywiście udanej imprezki urodzinowej
|
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj zobaczyłam 2 kreseczki na teście
Narazie podchodzę do tego z rezerwą bo ta druga kreseczka była blada. A do @ zostały jeszcze 2 dni. Czy wasze kreseczki były tak samo wyraźne jak ta pierwsza? A tak ogólnie to jestem w szoku i przerażona
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
jestem z Lublina, ale od początku lipca mieszkam w Rzeszowie.
jak już pisałam na innym wątku: jupi! |
|
|
|
#598 | ||
|
Wtajemniczenie
|
zajrzałam do was, bo jakos mysle o dzidzi własnie wiosennej, ale narazie zobaczymy
![]() Cytat:
Cytat:
nie obiecuję Ci wiele, bo tyle prawie co nic, najwyżej wiosenną zieleń i pogodne dni, najwyżej uśmiech na twarzy i pomocną dłoń, nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie. Edytowane przez gospella Czas edycji: 2010-07-14 o 20:26 |
||
|
|
|
#599 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj zobaczyłam 2 kreseczki na teście
Narazie podchodzę do tego z rezerwą bo ta druga kreseczka była blada. A do @ zostały jeszcze 2 dni. Czy wasze kreseczki były tak samo wyraźne jak ta pierwsza? A tak ogólnie to jestem w szoku i przerażona ![]() Cholercia jak tu się kogoś cytuje, bo już kombinuje i d.. mi wychodzi. W sumie u mnie druga kreska była wyraźna, ale nie taka mocna jak pierwsza, a w szoku byłam i przez 2 dni wręcz panikowałam. Dopóki kluska była jedynie w planach to łatwo się o niej myślało, ale jak już się pojawiła to nagle pojawiły się wątpliwości czy to dobry moment, czy damy radę i przecież będziemy rodzicami. To nie szczury czy kot, ale żywe dziecko. Jednak po paru dniach zaczęliśmy sie przyzwyczajać i jakoś poszło. Teraz jak wchodzę do sklepu z ciuchami to podświadomie kieruje kroki do działu dziecięcego ![]() ja tez mam ponad 30 lat tzn 34, po ślubie jesteśmy 1,5 miesiąca ![]() Czyli nie jestem jedyna "dojrzałą" przyszłą mamą
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-07-14 o 20:30 |
|
|
|
#600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kaalina - ja karmiłam starszą wyłącznie piersią do 10 msca życia, wtedy zaczęłam jej dopiero podawac pierwsze jabłuszka itd... a zupki, słoiczki dopiero od roku, właśnie ze względu na to, że koło 5 msca ujawniła się jej taka alergia na buźce i dostałam zalecenie od świetnej pani doktor, że mam karmic wyłącznie piersią ile się da najdłużej, no to do tego 10 msca ssała tylko pierś ( dopajałam latem zwykłą wodą lub herbatkami hipp ) i powiem Ci, że to poskutkowało, alergia jej zniknęła, potem miała nawroty, tak koło 2 rż. ale takie bardzo lekkie plamki na ciele i przechodziły szybko, do dzis mała nie ma problemów z alergia( ma 8 lat) , odpukac więc, opłaciło się. Aha, ale ja tez musiałam wtedy przejśc na dietę, ogólnie to była taka, że dużo kasz, najlepiej takich organic, dużo warzyw, owoców mniej, wyłącznie takie polskie, lokalne typu jabłko itd... mięso ograniczone wyłącznie do indyka ( najmniej naładowane hormonami, ryby musiałam odstawic, bo wbrew pozorom sa bardzo zanieczyszczone, chyba, że od czasu do czasu jakis gotowany łosoś ale nie z hodowli tylko tzw. z dzikiego połowu, ale to znowu jest bardzo drogi i trudno dostać ). Nabiał mogłam jeśc, ale bez przesady, najlepiej jogurty. Pieczywo musiałam odstawić całkowicie, makarony i takie tam z mąki też. Potem podobnie postepowałam przy małym, z tym, że on nie miał alergii, więc jego karmiłam wyłącznie piersią do chyba 7-8 msc. I tez nie ma z nim problemów alergicznych. Myslę, że podobnie będę postepowac i przy obecnym maluszku. a w ogóle to polecam książke tej mojej lekarki Ewa Pietkiewicz- Rok "Miłość od poczęcia" , taka mała książeczka, ale bardzo przyzwoicie napisana i myśle, że zawiera dużo cennych uwag, jeśli chodzi własnie o postepowanie we współczesnym świecie z maluszkiem. Tylko nie wiem, czy jeszcze gdzies do kupienia, bo ja to mam wydanie sprzed 10 lat. Jesli chodzi o piersi, to ja przy tym karmieniu bez przerwy do porodu nie miałam własnie potem żadnych problemów z przystawieniem młodszego. W zasadzie to przeszło takie niezauważone, żadnych nawałów, bolących piersi itd... tak więc, mam nadzieję, że u Ciebie będzie podobnie. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- francmal, Monika1850- hej, fajnie, że nie jestem tu jedyna, która spodziewa się dzieciaczka mając już w domu więcej niż 1 sztukę ps. ja rocznik 77
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-07-14 o 20:36 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

, wszystkie staniki juz sa na mnie za małe
muszę jechać po nową dostawę.

Nie ma to jak nawał pracy