|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
tak, tak biczujcie mnie za moje grzechy.
|
|
#2072 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ratunku
Mój storczyk stoi na wschodnim oknie. Postanowiłam raz na tydzień wstawiać go do wody destylowanej na 30 minut. Zrobiłam tak i po tym pierwszym razie liście trochę "klapły" i te spod spodu zaczęły żółknąć. Pomyślałam, że za długo trzymałam go w wodzie i może to objaw gnicia korzeni i zdecydowałam, że będę podlewać co 2 tygodnie. Liście po kolei żółkną, chociaż wyrastają też nowe, ale straciły "jędrność", są wątłe. Kwiaty pozostały takie, jakie były. Storczyk jest młody, dostałam go pod koniec czerwca. Dziś widziałam w OBI odżywki i przyszło mi na myśl, że może nie jest odpowiednio odżywiony? Co zrobiłam źle?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-14 o 18:55 |
|
|
|
#2073 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem trudno jest określić czy raz na tydzień podlewanie/kąpiel storka to dużo/mało. Dużo zależy od samej rośliny, pory roku, podłoża itd...
Od kiedy fundujesz mu takie kąpanko? Być może go przelałaś. Wstrzymaj się z następnym podlewaniem aż korzenie staną się zupełnie białe a doniczka lekka. Dobrze by było sprawdzić jego korzenie - czy nie zaczęły gnić, ale skoro kwitnie... niech wypowie się ktoś jeszcze
|
|
|
|
#2074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz ja proszę o pomoc. Kto mi powie co to jest, od czego to mogło się zrobić, co teraz mam począć? Dodam, że to jest miltonia. |
|
|
|
|
#2075 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2076 |
|
Raczkowanie
|
Maja ja odnosze wrażenie, że to chyba zgnilizna.
![]() Byłam dziś w brico... no i oczywiście nie mogłam przejść obojętnie obok storasków... jutro wstawię zdjęcia
|
|
|
|
#2077 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Korzenie są już białe, a doniczka lekka. W takim razie podleję. Ale pytałam szwagra, którego mama hoduje storczyki i naprawdę ma do nich rękę o radę i stwierdziła, że nie powinno się absolutnie używać wody destylowanej tylko zwykłą kranówkę, ale odstaną i letnią. Poza tym radziła podlewać do doniczki, a raczej do "kielicha z którego wyrasta łodyga", a nie do podstawki. Czy ktoś może potwierdzić, że tak należy postępować? Z góry dziękuję
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-14 o 21:52 |
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Storczyki podlewa się albo mocząc w osłonce/wiadrze/misce/itp. po sam brzeg doniczki albo przez zalanie keramzytu/kamyków umieszczonych pomiędzy doniczką a osłonką albo niektórzy podlewają jak "normalne" kwiatki (sru konewką i już ).
|
|
|
|
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny naładowałam baterie do aparatu
jutro (a w zasadzie dziś ) zrobię fotkę mojemu storczykowi, bo ten jeden pączek dziś (a w zasadzie wczoraj) się rozwinął zupełnie hehe
|
#2080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2081 |
|
Zakorzenienie
|
obiecane fotki
|
#2082 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
nurtuje mnie jeszcze ta woda - może być destylowana, ale z odżywką? Czy zwykła kranówa, ale odstana też się nadaje?EDIT - wrzucam zdjęcia, bo może źle interpretuję to, co się z nim dzieje. Znalazłam w internecie taką informację: Cytat:
Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?Na pierwszym zdjęciu kwiaty - na razie nic im się nie dzieje, a na ostatnim widać, jak liście oklapły . I czy może któraś z Was wie, jaka to odmiana?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-15 o 11:54 |
||||
|
|
|
#2083 | |
|
Zadomowienie
|
Ślicznusi. Czy on ma dwa boczne płatki jaśniejsze?
Cytat:
Co do wody destylowanej to nie wiem, bo ja podlewam odstałą kranówą z nawozem od czasu do czasu. Twój storczyk to pewnie jakaś hybryda phalaenopsis jak większość naszych podopiecznych. Czy ty go cały czas trzymasz w tym metalowym garnuszku czy tylko do podlania go tam wsadziłaś? Liście oklapły może przez obecne upały. Spróbuj podnieść wilgotność powietrza. Ustaw np. kieliszki z wodą albo jakieś inne pojemniczki (Zmienniczka jakiś czas temu pokazywała szklaneczki czy flakoniki z hydrożelem) albo wsyp na dno osłonki keramzyt i zalej go wodą i wstaw doniczkę.
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-15 o 22:42 |
|
|
|
|
#2084 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Doszłam do wniosku, że to muszą być poparzone liście: Cytat:
Spróbuję Twojej rady z kieliszkami - mogą być ustawione wokół doniczki?
|
|
#2085 |
|
Zadomowienie
|
BrigitteBardot - gdzieś pokazywałam podobne plamki/pęcherzyki jak na 4. zdjęciu, dziewczyny podpowiedziały że to poparzenie. Czy to wygląda jak w tym poście?:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=314 Bo na podstawie pozostałych zdjęć wygląda to dość niejednoznacznie i jak na moje oko może być i przelaniem i poparzeniem. |
|
|
|
#2086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2087 |
|
Wtajemniczenie
|
Poczytałam Wasze posty i chyba popełniłam wielki błąd
Bo przesadziłam mojego storka do doniczki - nie ma tej plastikowej osłonki, w której go dostałam i musiałam go jednak obciąć bo gałązki po opadnięciu kwiatów uschły
|
|
|
|
#2088 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- BrigitteBardot storki nie lubia ciaglego zmieniania otoczenia, nie powinnas ich tak ciagle przenosic.. ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
|
|
#2089 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak sobie z tym poradziłaś? Te liście są jeszcze w stanie wrócić do poprzedniego stanu? Dziewczyny, a wy trzymacie storczyki na oknach? Co z nimi robicie w czasie takich upałów? Wystarczy np. opuścić żaluzje, ale nie przekręcać blaszek? Bo nie wiem czy "taki" półcień będzie mu odpowiadał
|
|
#2090 |
|
Zadomowienie
|
Nie za ma co
![]() Niestety liść taki zostanie... Moje kwiatki stoją za żaluzjami, niestety jeden mi zrzucił wszystkie kwiaty (!) ale większych szkód nie ma, bo wszystkie przedłużają korzonki a część nadal wypuszcza liście. |
|
|
|
#2091 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie mam czasu przegladac forum
Jestem tak zarobiona ze nie ma szans na forum. Do tego oba koty, znajomi co mi sie zwalili na glowe na 4 dni z dzieciakiem no i teraz sie szykuje wyjazd do Londynu - z tego akurat sie bardzo ciesze Ale poslusznie wstawiam fotke mojego arlekina - juz ma 3 kwiatki rozwiniete, no i moich kociastych
|
|
|
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koci swietne, mala jest po prostu cudowna, uwielbiam takie umaszczenie. ![]() BrigitteBardot Moje storczyki stoja na północnych oknach, teraz , rano i wieczorem świeci na nie słońce. Nic im sie nie dzieje, maja się dobrze, żaluzji nie mam i niczym nie cieniuję. 3 stoja n amaleńkich okienkach wschodnich- tu miedzy storczykami a oknem sa firanki- takie zwykłę, azurowe-białe. Storczykom tez się tam chyba podoba, choć ten na okienku wschodnim ale bardziej południowym (okienka sa na półkolistej ścianie, więc jedno jest bardziej północno-wschodnie, drugie takie południowo-wschodnie) nieżle dostaje słońcem po korzeniach, częśc trochę podżółkłą ale sa chyba zywe a storczyk kwitnie jak oszalały.
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
Norka śliczny arlekin i super koty!
|
#2094 |
|
Raczkowanie
|
Norka, piekny ten arlekin
Byłam we wtorek w castoramie...same pospoliciaki, chyba z 4 regały. Patrze a w kącie stoi jeszcze jeden regal ze zmarnowanymi chyba od upału i dłuzszego przebywania w sklepie storkami...ale jakie kolory ![]() ![]() ) Fajny jest bo nie jest za wysoki, jeden kwiatek ma obdarty no i w drodze powrotnej do domu zauwazyłam slady po żerowaniu wełnowców... ale co tam, jest tak piekny ze nic a nic nie zaluję ![]() ![]() Pozdrawiam Was Babeczki ![]() a od upalów reszta dalej pada.... tzn trzy aktualnie aaa...Zmienniczko, a ja poszłam za Twoim pomysłem i kupiłam hudrozel ![]() :pala : ciekawe czy tez mnie tak bedzie wkurzał ) wyglada prześwietnie
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-07-16 o 11:16 |
|
|
|
#2095 |
|
Zadomowienie
|
nieinna
pieknosci...to ten new nabytek? ![]() cudo nad cudami po prostu..szkoda ze w CK takich nie ma
|
#2096 |
|
Zadomowienie
|
Nieinna ale cudo dorwałaś! Ja też chcę takiego!!!!
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-16 o 12:38 |
|
|
|
#2097 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dwupędowego. Dostalam od męza po porodzie Na razie jednak nic nie robi podczas gdy wszystkie inne wypuściły listki. Pozyjemy zobaczymy![]() Norka widzę, że kociaki juz się uwielbiają Gratuluję Jednak cierpliwość zawsze procentuje![]() Pozdrawiam wszystkie storkomaniaczki
|
|
|
|
|
#2098 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2099 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam podobnego storaska, tylko kwiatki lekko przyklapnięte, bo to był z OBI wypatrzony z resztek. |
|
|
|
|
#2100 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wszystkie kwiatki mi obleciały w moim storczyku z jednej 'gałązki' - zrobiła się taka dziwna, jasna coś pod czerwono-pomarańczowy kolor
Na drugiej są 2 kwiatki i jest normalna... Kupić odżywkę? Co robić? ![]() PS. pewnie więdnie przez tygodniowe niepodlewanie... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

Dodam, że to jest miltonia.

).

nurtuje mnie jeszcze ta woda - może być destylowana, ale z odżywką? Czy zwykła kranówa, ale odstana też się nadaje?
Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?
Jestem tak zarobiona ze nie ma szans na forum. Do tego oba koty, znajomi co mi sie zwalili na glowe na 4 dni z dzieciakiem no i teraz sie szykuje wyjazd do Londynu - z tego akurat sie bardzo ciesze