Co ostatnio sobie uszyłyście? - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 09:58   #1891
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?

Cytat:
Napisane przez Myszka_80 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne
Te paseczkowe szczególnie mi się podobają
ja sobie kiedyś myślałam że do sypialni zamiast firanki tam woal fioletowy w fioletowe delikatne paseczki + gdzieniegdzie srebrna niteczka
teraz juz wiem ze kolorystyka mis ie jeszcze z 5 razy zmieni zanim ta sypialnia bedzie

Moze byc ze zatocze koło

ale tez w sypialni mam malutkie okno i tylko 0,50m nad ziemią od zew wiec muszę pomysleć raczej o czymś zamaszystym i długim niz krótkiej firance
Wiesz mi wyszlo, ze zamaszyste firanki, takie dlugie powiewajace wygladaj najlepiej. No ale u mnie w sypialni jest dosc ciasno, taki tramwaj to jest, wiec Tz idac spac chlery by dostawal ocierajac sie o te fiurgajace firanki - wiesz uszylam takie krotsze.
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 10:00   #1892
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wisnia Pokaż wiadomość
aaa.. jak juz tu dzisiaj tak aktywanie działam to prosze Was o rade.
Koncze tunike. W oryginale bya chyba dluzsza i miala prosty doł (albo mnie zaokraglony) i teraz sie zastanawiam zostawic tak jak jest (plus oczywiscie podwinięcie) czy skrocic i mniejsze zaokraglenie?

Pewnie ja bede nosic do spodni czesciej niz do spodnicy ale generalnie jest o bluzka

masakrycznie wygladaja moje gole grube nogi - chcialam zobrazowac problem - bo dlugosc ma znaczenie jak sie ma doły takie grube ;-)

hmmm... a moze jej sciac to rozszenie na dole na bocznym szwie?

I wtedy bedzie sie lepiej układac?
Ogólnie sliczna tuniczka, ale zrobiłabym właśnie to, co sama zasugerowałaś troszkę ścięłabym to rozkloszowanie, wtedy będzie bardziej do ciała, nie będzie tak rozszerzać dodatkowo dołu Tak myslę
Stary 2010-07-14, 10:08   #1893
Myszka_80
Zakorzenienie

GG do Myszka_80 Send a message via Skype™ to Myszka_80

Tez bym chyba dół zrobiła prosty w tej tunice

http://picasaweb.google.com/myszka1980

Moje "conieco" https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=24660

Myszka_80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 10:10   #1894
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ogólnie sliczna tuniczka, ale zrobiłabym właśnie to, co sama zasugerowałaś troszkę ścięłabym to rozkloszowanie, wtedy będzie bardziej do ciała, nie będzie tak rozszerzać dodatkowo dołu Tak myslę
Cytat:
Tez bym chyba dół zrobiła prosty w tej tunice

generalnie jak wloze jakis dol to wyglada lepiej, ale nie wiele.
Chyba macie racje, cos mi sie wydaje, ze to poszerzenie na dole mnie poszerza ;-)

No nic, zostawie to na wieczor - dzięki Wam za rade

Edytowane przez Wisnia
Czas edycji: 2010-07-14 o 15:14
Stary 2010-07-14, 13:05   #1895
betty_b
Rozeznanie

wiśnia śliczności, spodnie super ci wyszły dopasowane, a bluzeczki są obie super. Ja nie jestem zwolennikiem kratki, ale ta Twoja różowa, koronki i falbanka, są wprost cudowne, faktycznie takie folkowo - romantyczne, pewnie bosko wygląda do dżinsów.
Biała tunika zapowiada się równie udanie. Ja bym ją na długości zostawiła, bo wydaje mi się, że przy takich marszczeniach z przodu, to im dłuższa bluzka, tym lepiej, bo inaczej może odstawać, ale z boku tez bym się skusiła o zwężenie, żeby nie było takiego klosza - popodwijasz, popodpinasz i sama zobaczysz . No i koniecznie się pokaż jak skończysz.
I jeszcze komentarz do zaslonek -to ja tez jestem zwolennikiem prostoty w tym temacie, aż tak bardzo, że w domu w ogóle nie mam zasłon - tylko rolety. A z Twoich to mi się bardzo podobają te kwieciste, bo ja ogólnie lubię kwiatki i romantyczny styl - bardzo też mi się podoba Twoja kanapa .
betty_b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 15:20   #1896
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez betty_b Pokaż wiadomość
wiśnia śliczności, spodnie super ci wyszły dopasowane, a bluzeczki są obie super. Ja nie jestem zwolennikiem kratki, ale ta Twoja różowa, koronki i falbanka, są wprost cudowne, faktycznie takie folkowo - romantyczne, pewnie bosko wygląda do dżinsów.
Biała tunika zapowiada się równie udanie. Ja bym ją na długości zostawiła, bo wydaje mi się, że przy takich marszczeniach z przodu, to im dłuższa bluzka, tym lepiej, bo inaczej może odstawać, ale z boku tez bym się skusiła o zwężenie, żeby nie było takiego klosza - popodwijasz, popodpinasz i sama zobaczysz . No i koniecznie się pokaż jak skończysz.
I jeszcze komentarz do zaslonek -to ja tez jestem zwolennikiem prostoty w tym temacie, aż tak bardzo, że w domu w ogóle nie mam zasłon - tylko rolety. A z Twoich to mi się bardzo podobają te kwieciste, bo ja ogólnie lubię kwiatki i romantyczny styl - bardzo też mi się podoba Twoja kanapa .

Dzieki za mile słowa. fakt bluzka do jeansow wyglada super

co do bialej tuniki to mysle i mysle i nasuwaja mi sie takie opcje: mam kupiona bluzke z tak samo marszczonym przodem i bluzka konczy sie nad kroczem - wyglada calkiem dobrze. Druga sprawa, kiedy w programie 'jakie sie nie ubierac' mowili, ze w przypadku takich figur jak moja najlepsza dlugosc to wlasnia taka nad krocze. I zastanawiam sie nad tym ciagle, ale mysle, ze moge ja tak podwinac i zobaczyc jak sie to pouklada

Ha, ja tez nie mialam miec zaslon, poczatkowo byly rzymskie rolety, ale do czasu jak sie zakurzyly i wyszlo, ze po praniu nie wygladaja najlepiej przerzucilam sie na zaslony. Generalnie jest tak, ze sypialnia w wystroju ma kolory, wiec moge tam szalec wzorkami, kwiatkami czy paskami, gorzej w duzym, bo tam kwieciste obicie kanap (tez moje ukochane ) i kwieciste pokrowce na krzeslach powoduja, ze wiecej kwiatkow niestety powoduje, ze zaczyna mdlic ;-) Wiec zaslony w paski dla kontrastu

A te kanapy to bylo od lat moje marzenie. Ikea co rusz miala inne obicia a ja brak miejsca w domu. Ale jak sie przeprowadzilismy to robilam wszytsko zeby je kupic I od razu padlo na te kwieciste obicia. Chyba jedne z jasnych, ktore mi sie podobaly. A musialby jasne bo mam 2 biale koty.... Fakt brudza sie, ale sa zdejmowane wiec łatwo mozna je wyprac - srednio raz na pol roku piore. Czekam az Ikea zrobi jakies inne ładne kwiatki, bo byly ostatnio takie czarne na bialym, ale za ostre. Wole delikatne, tak wlasnie jak piszesz troche romantyczne
Stary 2010-07-14, 15:54   #1897
kapciuszek
Raczkowanie

Ech taki upał,a Wiśnia szaleje!!! Ale jak pięknie szaleje
Cudnie to dziewczyno poszyłaś.
Co do tuniki to też zjechałabym po bokach,będzie subtelniejsza.
Również i ja zachwyciłam się tym wykrojem lecz zmodyfikowałam go i mam bluzkę z falbankami-jakże modna w tym sezonie(lub tak mi się wydaje) - a lubię,bo genialnie maskuje mi brzusio. Jestem trochę "prosta" w niej,ale we wszystkim jestem prosta,bo nie mam talii i bioder

Edytowane przez kapciuszek
Czas edycji: 2010-07-14 o 16:33 Powód: zdjęcie
kapciuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 08:47   #1898
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
aaa.. jak juz tu dzisiaj tak aktywanie działam to prosze Was o rade.
Koncze tunike. W oryginale bya chyba dluzsza i miala prosty doł (albo mnie zaokraglony) i teraz sie zastanawiam zostawic tak jak jest (plus oczywiscie podwinięcie) czy skrocic i mniejsze zaokraglenie?

Pewnie ja bede nosic do spodni czesciej niz do spodnicy ale generalnie jest o bluzka

masakrycznie wygladaja moje gole grube nogi - chcialam zobrazowac problem - bo dlugosc ma znaczenie jak sie ma doły takie grube ;-)

hmmm... a moze jej sciac to rozszenie na dole na bocznym szwie?

I wtedy bedzie sie lepiej układac?
Grube doły... a talię taką cudnie wciętą to nie żal chować?
Ja mam szycie zasłon na codzień.Szyję te rózne frymuszki a w domu mam wszystko prościutkie.Nic to uszyć ale to pranie i prasowanie kilometrów zbędnego materiału to nie dla mnie
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 08:55   #1899
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez kapciuszek Pokaż wiadomość
Również i ja zachwyciłam się tym wykrojem lecz zmodyfikowałam go i mam bluzkę z falbankami-jakże modna w tym sezonie(lub tak mi się wydaje) - a lubię,bo genialnie maskuje mi brzusio. Jestem trochę "prosta" w niej,ale we wszystkim jestem prosta,bo nie mam talii i bioder
ooo.. mocno go zmodyfikowałas. ale fanjnie wyszlo, choc koronki nie dla mnie to efekt ciekawy

wiesz tak sobie mysle, ze jaka kolwiek mamy figure to narzekac bedziemy... ;-) Ale generalnie to jest tak, ze trzeba siebie zaakceptowac i umiec dobra stroj do figry. Chopc przyznam, ze ja ostatnio ostro sie zabralam za siebie, nie wiem czemu nie widac efektow, choc w te upaly robie mase km na rowerze

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Grube doły... a talię taką cudnie wciętą to nie żal chować?
Ja mam szycie zasłon na codzień.Szyję te rózne frymuszki a w domu mam wszystko prościutkie.Nic to uszyć ale to pranie i prasowanie kilometrów zbędnego materiału to nie dla mnie
Kochana, no talii nie chowam przeciez! Choc masa nia problemow. Pewnie mocniej bym wciela tunike w talii ale ten len jest taki delikatny, ze zaraz bedzie widac na szwach.

A no masz racje z tymi zaslonami... sasiadki tak maja - okno 4,5 metra dlugosci, zaslony marszczone tak gesto, ze chyba poszlo z 10m tkaniny i do tego jakies falbany i inne, matko do jakiej pralki wchodzi taki kawal tkaniny? ;-) I mimo, ze lubie styl roamntyczny to jednak takie marszczenia na oknach i podobne ozdobniki to nie ten kierunek, ale to rzecz gustu a o tym sie nie dysktuje
Stary 2010-07-15, 09:00   #1900
Myszka_80
Zakorzenienie

Cytat:
No całkiem inna sztuka wyszła
Super

Stary 2010-07-15, 09:30   #1901
betty_b
Rozeznanie

Cytat:
Ślicznie wyszło, ale faktycznie, że to ten wykrój to bym w życiu nie trafiła . A zdradź ile materiału Ci na nią zeszło - ja też chcę sobie coś z falbankami uszyć, ale mam tylko 1 m jedwabiu i obawiam się, że na takie szaleństwa to za mało - pewnie tylko jakieś falbanki przy dekolcie - nawet mam parę zdjęć, ale trzeba by taki wykrój znaleźć, który można zmodyfikować ....
Stary 2010-07-15, 09:32   #1902
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ślicznie wyszło, ale faktycznie, że to ten wykrój to bym w życiu nie trafiła . A zdradź ile materiału Ci na nią zeszło - ja też chcę sobie coś z falbankami uszyć, ale mam tylko 1 m jedwabiu i obawiam się, że na takie szaleństwa to za mało - pewnie tylko jakieś falbanki przy dekolcie - nawet mam parę zdjęć, ale trzeba by taki wykrój znaleźć, który można zmodyfikować ....
W lipcowej burdzie jest wykrój na falbankową sukienkę właśnie z falbanką przy dekolcie można z niego bluzkę zrobić
A w chyba kwietniowej na taką bluzkę z żabotem falowanym Ciekawe propozycje moim zdaniem
Stary 2010-07-15, 11:27   #1903
quasi
Przyczajenie

spodenki z koronką

Hej dziewczyny Chce sobie skrócić długi jeansy na takie krótkie spodenki... I mam do was pytanie. widziałyście może krótkie spodenki z taką podszewką koronką.Tak że widać spod nogawki trochę koronki.I co o tym sądzicie? Potrzebuje zdjęcia takich spodni bo niestety krawcowa nie wie dokładnie jak ma to wyglądać .

Znalazłam...coś podobnego

Edytowane przez quasi
Czas edycji: 2010-07-15 o 12:11
quasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 11:48   #1904
kermitowa
Zadomowienie

Dot.: spodenki z koronką

Wez spodenki wez koronke i pokaz namacalnie krawcowej jak ma to wygladac.

Generalnie nie podobaja mi sie takie udziwnienia, ale wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.
Stary 2010-07-15, 12:27   #1905
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121
Dot.: spodenki z koronką

Cytat:
Napisane przez quasi Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Chce sobie skrócić długi jeansy na takie krótkie spodenki... I mam do was pytanie. widziałyście może krótkie spodenki z taką podszewką koronką.Tak że widać spod nogawki trochę koronki.I co o tym sądzicie? Potrzebuje zdjęcia takich spodni bo niestety krawcowa nie wie dokładnie jak ma to wyglądać .

Znalazłam...coś podobnego
Cytat:
Napisane przez kermitowa Pokaż wiadomość
Wez spodenki wez koronke i pokaz namacalnie krawcowej jak ma to wygladac.

Generalnie nie podobaja mi sie takie udziwnienia, ale wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.
A ja Wam powiem że jest wątek na temat szycia - można to pytanie było zadać tam a nie od razu zakładać nowy wątek - a tak na marginesie - weź nożyczki igłę nici i koronkę - machnij nożyczkami nogawki - przyłóż od środka koronkę i przyszyj - zajmie Ci to 10 minut a krawcowa zgarnie z 20 zł jak nie więcej - a tak będziesz miała dodatkowo korzyść - zaoszczędzisz i pochwalisz się swoją pracą
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 14:17   #1906
kapciuszek
Raczkowanie

Dziękuję wszystkim za miłe słowa

Cytat:
Kurcze nie wiem dokładnie ile mi wyszło materiału,bo szyłam z batystu i brałam go podwójnie,aby nie prześwitywał,a miałam go dużo i sporo zostało. Falbanki są tylko z przodu i z jakiś haftowanych resztek, a tył gładki. Jednak myślę,że metr wystarczy jeśli pod falbanki dasz podszewkę lub coś innego. Jak coś stworzysz to koniecznie się pochwal.
Uszyłam jeszcze parę innych rzeczy dla koleżanek,ale jakoś zapominam zrobić zdjęcia. Oto moja tunika i bluzka, a spódniczka koleżanki
Stary 2010-07-15, 14:21   #1907
hihi
Zakorzenienie

Ależ z Ciebie zdolniacha, kurczaczek, aż zazdroszczę normalnie

Wszystko piękne, ale tuniczka mi się podoba najbardziej
Stary 2010-07-15, 14:36   #1908
Myszka_80
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję wszystkim za miłe słowaKu rcze nie wiem dokładnie ile mi wyszło materiału,bo szyłam z batystu i brałam go podwójnie,aby nie prześwitywał,a miałam go dużo i sporo zostało. Falbanki są tylko z przodu i z jakiś haftowanych resztek, a tył gładki. Jednak myślę,że metr wystarczy jeśli pod falbanki dasz podszewkę lub coś innego. Jak coś stworzysz to koniecznie się pochwal.
Uszyłam jeszcze parę innych rzeczy dla koleżanek,ale jakoś zapominam zrobić zdjęcia. Oto moja tunika i bluzka, a spódniczka koleżanki
Śliczne te ubranka
A ta czerwona tunika
Kocham ten kolor

Stary 2010-07-16, 20:44   #1909
betty_b
Rozeznanie

Cytat:
W lipcowej burdzie jest wykrój na falbankową sukienkę właśnie z falbanką przy dekolcie można z niego bluzkę zrobić
A w chyba kwietniowej na taką bluzkę z żabotem falowanym Ciekawe propozycje moim zdaniem
Mam burde lipcową - wiem, o którą sukienkę chodzi. Myślałam jednak o bardziej zaokrąglonym dekolcie, n.p. coś jak na załączonych zdjęciach.
Falbankę może jakoś bym zrobiła, ale jak na złość nie mogę nigdzie znaleźć wykroju samej bluzki - takiego topu lekkowciętego w talii z samymi zaszewkami na biust.
Stary 2010-07-18, 12:52   #1910
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Mam burde lipcową - wiem, o którą sukienkę chodzi. Myślałam jednak o bardziej zaokrąglonym dekolcie, n.p. coś jak na załączonych zdjęciach.
Falbankę może jakoś bym zrobiła, ale jak na złość nie mogę nigdzie znaleźć wykroju samej bluzki - takiego topu lekkowciętego w talii z samymi zaszewkami na biust.
Sam top to mozna by z tego wziąć? Są zaszewki, jest wcięcie...
Przerobić dekolt na okrągło i doszyc falbanke?
Stary 2010-07-18, 14:32   #1911
betty_b
Rozeznanie

Cytat:
Sam top to mozna by z tego wziąć? Są zaszewki, jest wcięcie...
Przerobić dekolt na okrągło i doszyc falbanke?
Właśnie o coś takiego mi chodzi - ale akurat tej burdy nie mam. Mam innych sporo i szukałam, szukałam i nic. Ale może wezmę jakiś prosty wykrój na bluzkę z takimi zaszewkami i po prostu odrzucę rękawy.
Ale to może pod koniec lipca - na razie jestem na etapie sukienek.
Poniżej kolejne szaleństwo p.t. "każdy ma gorsetową sukienkę, mam i ja".
Stary 2010-07-18, 14:52   #1912
Myszka_80
Zakorzenienie

Cytat:
Odpadłam

Moge przyjsc ci ja ukrasc??
Ludu złoty ale śliczna

Stary 2010-07-18, 16:27   #1913
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Właśnie o coś takiego mi chodzi - ale akurat tej burdy nie mam. Mam innych sporo i szukałam, szukałam i nic. Ale może wezmę jakiś prosty wykrój na bluzkę z takimi zaszewkami i po prostu odrzucę rękawy.

jasna cholerka. wjechałas mi na ambicje. Ja zamierzałam ostatnio szyć kiecke z gorsetem, ale sluchajac rad znajomej krawcowej, ze 'to sie nigdy nie trzyma i zawsze spada' zmieniłam zamiar.... faktycznie sie tak nie trzyma spada?
dodam, ze ja biustu mam kawalek i wasko pod biustem to moze by sie jednak utrzymalo?
Stary 2010-07-18, 17:12   #1914
kociczek
Raczkowanie

Cytat:
Juz sie poprawiam i wrzucam fotki spodni i dwóch bluzek co je popełniłam w miedzy czasie, teraz kończę trzecia i zaraz będę się brać za tą skórkową - już czeka wycięta

co do nitek to u mnie nie dość, że są wszędzie to koty jeszcze je zżerają... generalnie moje efekty uboczne szycia i sierść kotów to podstawowy element w mieszkaniu. wychodzi, ze powinnam codziennie odkurzac

Kochania, kiecka Twoja jest boska!!!! Normalnie dech zapiera. Podziwiam, że dałaś rade z szyfonu takie cudo uszyć. Ja kupiłam rok temu szyfon na kieckę i leżał do tej wiosny i skończyło sie zasłonami w sypialni
)
No super Ci wyszły te spodnie, i rzeczywiście idealnie dopasowane Bluzka różowa też świetna, co prawda nie w moim stylu ale podziwiam nakład pracy no i efekty

No i dziękuję za komplementy. Gdybym wiedziała, że szyfon to taka zmora, też bym się chyba za niego nie brała, ale na szczęście dla sukienki żyłam w błogiej nieświadomości.

Cytat:
Dziękuję wszystkim za miłe słowa

Kurcze nie wiem dokładnie ile mi wyszło materiału,bo szyłam z batystu i brałam go podwójnie,aby nie prześwitywał,a miałam go dużo i sporo zostało. Falbanki są tylko z przodu i z jakiś haftowanych resztek, a tył gładki. Jednak myślę,że metr wystarczy jeśli pod falbanki dasz podszewkę lub coś innego. Jak coś stworzysz to koniecznie się pochwal.
Super super i super. Ależ apetyczny kolorek ma ta tunika, w sam raz na lato Bluzeczka z falbankami też zresztą piękna - ja raczej też "koronkowa" nie jestem, ale może mnie przekonałaś...

Cytat:
Niech żyją sukienki! Wyszło pięknie, idealnie dopasowana do figury, no i kolor (jak zwykle w Twoich materiałach zresztą ).

No a mnie też naszło na falbanki, do tego asymetryczne i tak zrodziła się sukienka weselna nr 2. Ja użyłam podstawowego wykroju na zielona sukienke nr 118 z burdy 5/2009. Troszkę ją poprzerabiałam no i wyszło. Może po skróceniu nada się na bluzkę?

Cytat:
jasna cholerka. wjechałas mi na ambicje. Ja zamierzałam ostatnio szyć kiecke z gorsetem, ale sluchajac rad znajomej krawcowej, ze 'to sie nigdy nie trzyma i zawsze spada' zmieniłam zamiar.... faktycznie sie tak nie trzyma spada?
dodam, ze ja biustu mam kawalek i wasko pod biustem to moze by sie jednak utrzymalo?
Nie wiem jak to jest z dużymi biustami, nie dane mi było doświadczyć , ale małe biusty też zawsze się boją gorsetowych, a ja uwielbiam taki krój i nie mam z nim żadnych problemów przy noszeniu - może to też kwestia dużych bioder - jak jest dobrze dopasowana sukienka w talii, to po prostu na tyłku mi się trzyma. Jestem za!

Zdjęcie kiepskie znowu, bo to TZ robił
kociczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 17:20   #1915
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez kociczek Pokaż wiadomość
No super Ci wyszły te spodnie, i rzeczywiście idealnie dopasowane Bluzka różowa też świetna, co prawda nie w moim stylu ale podziwiam nakład pracy no i efekty

Nie wiem jak to jest z dużymi biustami, nie dane mi było doświadczyć , ale małe biusty też zawsze się boją gorsetowych, a ja uwielbiam taki krój i nie mam z nim żadnych problemów przy noszeniu - może to też kwestia dużych bioder - jak jest dobrze dopasowana sukienka w talii, to po prostu na tyłku mi się trzyma. Jestem za!

hehe, najlepiej zwalic na chlopa ;-)
moj to zwala wszytsko na mnie tak dla odmiany
co do spodni to wykroj faktycznie jest swietny. bede z niego korzystac
Jutro wrzuce fotke bialej tuniki co ja skonczylam i uwaga.. tratata!! skonczylam bluzke ze skory, o ktorej sie odgrażałam, ze kiedys uszyje Wiec fotki jutro. dodam tylko, że szycie, ze skóry jest proste, ale wymaga niesamowitej pracy nakładczej w planowaniu kolejności czynności, co lekko mnie meczy. Wyjasnie reszte jutro jak wrzuce fotki

A z kieckami gorsetowymi to dobrze, ze napisalas, ze trzymaja sie na biodrach, bo biodra to ja mam, jak widac na fotkach ogromne Wiec po takich informacjach na 100% jutro zaczynam szyc kiecke gorsetowa pamięaja o dopasowaniu w talii

A Twoja niebieska na Tobie wyglada cudnie. Ja bym sie w takiej zle czuła, bo zle sie czuje, ze takim brakiem jednego rękawa ;-) Ale kiecka piekna, ma mój ulubiony kolor i wygladasz w niej bosko
Stary 2010-07-18, 17:42   #1916
betty_b
Rozeznanie

Cytat:
Odpadłam

Moge przyjsc ci ja ukrasc??
Ludu złoty ale śliczna
Możesz ją brać - szczególnie, że jej nie szyłam na żadną okazję i jedyna jaką wymyśliłam, to jakiś wypad do miasta do kina z TŻ, ale taka okazja nam się raz na 2 - 3 lata trafia, bo nie ma z kim dzieciaków zostawiać . Kupowałam materiał z myślą o spódnicy - tylko 1 m, ale podobał mi się i szkoda mi go było tylko na dół wykorzystać.
Cytat:
Szyj śmiało - też się obawiałam, bo rozmiarek D w miseczce noszę, ale ją uszyłam tak specjalnie mocno dopasowaną, szczególnie nad samym biustem, no i starałam się dość wysoko zajechać, że jak nawet trochę zjedzie, to nic nie ma szans wyskoczyć. Na pewno pomogłaby taśma fiszbinowa do usztywnienia szwów tylnych i bocznego, ale takiego cuda u mnie w okolicach nie ma, musiałabym się do jakiejś bardziej wyspecjalizowanej pasmanterii udać. Niemniejjednak i bez taśmy nie ma obaw.
Cytat:
Niech żyją sukienki! Wyszło pięknie, idealnie dopasowana do figury, no i kolor (jak zwykle w Twoich materiałach zresztą ).

No a mnie też naszło na falbanki, do tego asymetryczne i tak zrodziła się sukienka weselna nr 2. Ja użyłam podstawowego wykroju na zielona sukienke nr 118 z burdy 5/2009. Troszkę ją poprzerabiałam no i wyszło. Może po skróceniu nada się na bluzkę?

Śliczna ta sukienka - nie skracaj. Kolor piękny, no i figurę masz taką, że tylko w kieckach latać.
Też się zastanawiałam nad bluzką z taką falbaną, ale mam już jedną taką asymetryczną, fioletową z reserved i ten materiał co mam też fioletowy, więc byłoby zbyt podobnie.
Stary 2010-07-18, 18:05   #1917
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

aaa... no to zgwałciłam TZ... niech się chłop do czegoś przyda

Bluzka skorzana, jest ze skór różnej grubosci, co niestety utrudniło szycie. dodatkowo, jak się za nią zabierałam to miałam chyba płyn mózgowy w stanie wrzesnia, bo pierwsza rzecz (głupia) jaka zrobilam to zaszyłam tylny szew!! Masakra a tam miał byc zamek
A że skóry pruć nie można to zamek wszyłam z boku, ponadto się lekko rozjechały szwy z boku, ale nie razi mnie to - doszłam do wniosku, ze jak na pierwszy skórzany ciuch to i tak poszło nieźle

a druga to biała tunika po skończeniu - skrócenie wg mnie dużo jej pomogło. pognieciona bo nosiłam ją już, a wiadomo co się dzieje z lnem np w samochodzie jak trzeba pasy zapiać
Stary 2010-07-18, 18:09   #1918
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Szyj śmiało - też się obawiałam, bo rozmiarek D w miseczce noszę, ale ją uszyłam tak specjalnie mocno dopasowaną, szczególnie nad samym biustem, no i starałam się dość wysoko zajechać, że jak nawet trochę zjedzie, to nic nie ma szans wyskoczyć. Na pewno pomogłaby taśma fiszbinowa do usztywnienia szwów tylnych i bocznego, ale takiego cuda u mnie w okolicach nie ma, musiałabym się do jakiejś bardziej wyspecjalizowanej pasmanterii udać. Niemniejjednak i bez taśmy nie ma obaw.

Mama taki wykrój (zamieszcze rysunek ), do którego przymierzam się juz pól roku. Owszem jest wersja z ramiączkami ale się mi nie podoba.
I juz byłam bliska uszycia z tkaniny, co ja kupiłam pod tą kieckę, innej kiecki, ale coś mnie hamowało
A teraz wezmę się na 100%. wytnę więcej u góry na wszelki wypadek, tak jak piszesz i zrobie mocno trzymająca w talii, a że mam spore to nie spadnie
Fiszbin nie chce, miałam kiedyś w jednej kiecce i jak ze 3 razu usiadłam to sie połamały!!
Stary 2010-07-18, 21:06   #1919
kapciuszek
Raczkowanie

Cytat:

Super super i super. Ależ apetyczny kolorek ma ta tunika, w sam raz na lato Bluzeczka z falbankami też zresztą piękna - ja raczej też "koronkowa" nie jestem, ale może mnie przekonałaś...

Dziękuję kociczku
Koronkę wszyłam,bo bluzka za biała mi się wydawała,a ja do bieli nie jestem stworzona.....czyli raz i do prania
Za to Twoja niebieska cudna piękny kolor i fason wprost dla Ciebie. Nie skracaj jej na bluzkę, szkoda. A sama tak robię

Wiśnia ta tuniczka wyszła Ci rewelacyjnie i skrócenie jej jest jak najbardziej na +

Betty_b, kobitko rewelacja! Normalnie rewelacja!!!!
Oglądam raz po raz i jestem zauroczona, zresztą wszystkim co wychodzi z pod Twoich zręcznych paluszków
Stary 2010-07-19, 08:43   #1920
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
O chryste jaka piękna
Co to za wykrój, bo ja o identycznej wręcz marzę Materiał mam, tylko wykroju nie mogę znaleźć...
Cytat:
No właśnie ja się zastanawiam... mam takie 3 kupione gotowe i normalnie w tym latam na co dzień, trzyma się, nic nie spada, ale czy jak ja się sama za to wezmę to mi nie będzie spadało? Mam zamiar szyć biust z rozmiaru 40 i talię dopasować do rozmiaru 36 (bo ja oczywiście wybitnie wymiarowa, 93w cycku, a 60kilka w talii )

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości