|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
.
|
|
#2432 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czasem wystarczy że małej nie da się uspokoić od tak, pstryknięciem palca i jemu już się cały plan jawi jako znęcanie nad dzieckiem chyba... dzisiaj do mnie wyskoczył z tekstem że ja to traktuję jako wyrocznie. a pewnie. bo siedzę z tym dzieckiem sama w domu większość czasu i jak wyżej - widzę poprawę, dzień nam mija w miarę uporządkowany, mogę małą odłożyć do łóżeczka a nie cały dzień na rękach i przy cycku... tymczasem jego rada to byłoby zapychać małej usta jak tylko zbyt długo płacze. no i jak tylko ja sugeruję że dziecię zmęczone i dlatego płacze, za dużo wrażeń miało, to on już ma mnie za wariatkę... dzisiaj właśnie taka akcja... tymczasem mądry tatuś wyszedł do pracy i 15 minut potem mała w łóżeczku, uspokojona, przysypia, kima sobie i spokojnie wytrzyma do karmienia jeszcze z pół godzinki (akurat bedzie 2,5-3 przerwy). on już dawno dałby jej mleka - bo ją to uspokaja. jak mu tłumaczę że ma się uspokoić i nie wnerwiać przy dziecku - też nie kuma. potem stwierdza, że miałam rację, że mu po prostu cierpliwości brakuje. niby mnie rozumie. a jutro znowu ta sama bajka. i nie da sobie przetłumaczyć, że to musi potrwać. no ludzie, kilka dni dopiero... to już łatwiej mi się dogadać z małą niż z nim... Cytat:
![]() a rodzinę olej. trudno - dzieci tak mają, czasem płaczą. rodzina ze dwa tygodnie się przemęczy. po tym czasie powinno być lepiej (tak strzelam, może dłużej a może krócej), nic nie trwa wiecznie. nic im się nie stanie, a Tobie będzie lżej jak się to unormuje, i dziecku pewnie też. Cytat:
no jak mogą... nie pozwolą mi tyrać do zarypania... och. przede mną jeszcze tylko jakieś 35 lat zap*... niechby mi dorzucili jeszcze z pięć tak do okrągłej cyferki... i tak pewnie dorzucą, tylko kwestia czasu... tak, żeby nie dożyć, to nie będą musieli płacić...Cytat:
mi jacyś geniusze blok ocieplali ponad pół roku (taki nieduży... 4 klatki, 4 piętra), co się będą spieszyć... ? i prawie co dzień przyśpiewki durne, albo lecące k*wy... kulturka. a z ubrankami masakra... pogłupieli z tymi rozmiarami. 56 mam kilka ciuszków jeszcze nie używanych, bo wielkie. 62 niektóre już są na styk. a najbardziej mnie rozwalają niektóre ciuszki dwa razy za szerokie za to za krótkie... normalnie odzież dziecięza dla (mega) puszystych... |
||||
|
|
|
#2433 |
|
Raczkowanie
|
hejka
![]() przez te upały nawet nie chce mi się siedzieć przy kompie więc mam spore zaległości ale potrzeba mnie zmusiła no i jestem mam pytanie do mam karmiących butelką - po aferze z wymiotami (nie pisałam chyba o tym - napiszę tylko tyle że gdyby nie było mnie przy małej już by jej z nami nie było - zakrztysiła by się) i pluciu moim mlekiem przeszliśmy na dobre na modyfikowane - jesteśmy na Nanie - a pytanie o kupki - ile razy dziennie jaka konsystencja????
|
#2434 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mojej mamie się to w głowie nie mieści... jak można słuchać poradników zamiast rad babcinych... ale czasem tylko kwaśną minę zrobi i nie skomentuje... w koncu czyje to dziecko? ona już miała 5 minut w wychowywaniu... |
|
|
|
|
#2435 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dzisiaj kolejne wypróbuję, z tego 3pata za 12zł, w dotyku również bawełna świetna. Obecnie rozmiar 56 jest ok, ale wkładam małej też 62 (za duże ), bo nie opłaca mi się kupować 56... Wproszę się, żebyś wiedziała Hipcio jako płeć męska wysiada, jak widzę Gratuluję No i widzisz, nerwy w konserwy, szkoda czasu Mała moja też chyba nie przekracza 800ml, ale zjada na pewno więcej, niż jeszcze kilka dni temu. Gwałtowny wzrost?Cytat:
Cytat:
Ale może wizualnie długa, bo szczupła. Tzn. wałeczki ma na rączkach, nóżkach, ale ogólnie i tak szczupła. Cytat:
miasto, Wojkowice też. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2071478 7]nie wiem co z tymi facetami... mój jest tak przejęty, że nic do niego nie dociera. ja mu tłumaczę o co chodzi w tym całym łatwym planie, stosuję się, efekty widzę... a ten szkoda gadać... a z ubrankami masakra... pogłupieli z tymi rozmiarami. 56 mam kilka ciuszków jeszcze nie używanych, bo wielkie. 62 niektóre już są na styk. a najbardziej mnie rozwalają niektóre ciuszki dwa razy za szerokie za to za krótkie... normalnie odzież dziecięza dla (mega) puszystych...[/QUOTE] U nas o tyle ok, że małż sam przeczytał JN i zachwycony i się zgadza ![]() A te szerokie ciuszki - jedyne, co na myśl mi przychodzi, to że do szerokiego pieluchowania robione ![]() Dziecię leży na macie i właśnie przed chwilą obróciło się z pleców na boczek samo i gada ciągle.
|
|||||||
|
|
|
#2436 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2071497 9]a jak myślisz kto ma rację? ![]() mojej mamie się to w głowie nie mieści... jak można słuchać poradników zamiast rad babcinych... ale czasem tylko kwaśną minę zrobi i nie skomentuje... w koncu czyje to dziecko? ona już miała 5 minut w wychowywaniu...[/QUOTE] Moje siorki jak zobaczyły że rady z książki działają to oczy wielkie zrobiły jednej dzieci tylko na rękach usypiały do pół roku a drugiej tylko z butlą w pyszczku. A mama tylko głową pokiwała z politowaniem nad nimi.
|
|
#2437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale fajnie wyszło
|
|
|
|
|
#2438 |
|
Rozeznanie
|
......................
papu było o 11- tutaj ok, ale moje dziecie domagalo sie ciumkania juz o 11.40 byl szum, zgrzytanie zebow i dziaseł, walka ze smokiem, ktorego nie przyjął.../na koniec atak takiej histerii, ze szok- chcialam byc twarda i tylko patrzylam i mowilam delikatnie...czekalam na ktoras z sasiadek w etapie prawie krztuszenia(taaaka histeria) wzielam na rece, bo sie przestraszylam i za chwile jak reka odjął- odlozylam na lozko- cisza, spokoj a na koniec sen!!!!!!!!!!!!!nie dalam cyca- jestem wyrodną matką...papu bedzie najwczesniej o 13.00/////
|
|
#2439 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20712522] Agata od 2 dni więcej i częściej je, któraś wie czemu? [/QUOTE]Pewnie intensywny wzrost i kolejny etap ![]() Cytat:
Twoje dziecko, Twoje metody wychowawcze. Jakbym z moją mamą mieszkała, to byśmy się chyba pozabijały ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2071478 7] potem stwierdza, że miałam rację, że mu po prostu cierpliwości brakuje. niby mnie rozumie. a jutro znowu ta sama bajka. i nie da sobie przetłumaczyć, że to musi potrwać. no ludzie, kilka dni dopiero... to już łatwiej mi się dogadać z małą niż z nim... strrrraaaasznieee... no jak mogą... nie pozwolą mi tyrać do zarypania... och. przede mną jeszcze tylko jakieś 35 lat zap*... niechby mi dorzucili jeszcze z pięć tak do okrągłej cyferki... i tak pewnie dorzucą, tylko kwestia czasu... tak, żeby nie dożyć, to nie będą musieli płacić...[/QUOTE] Dobrze, że mój się nie wtrąca. O to właśnie chodzi. kumkura, on chciał poczuć Twoje ciepło ![]() Luiza w ciągu miesiąca urosła 7 cm i tak myślę, że czasami marudzenie i płacz mogą być spowodowane takim szybkim wzrostem i bólami kości. Łukasz tak miał w wieku 6-8 lat. Czasami budził się w nocy, bo go nogi bolały. Wklejam fotkę, o której pisałam 2 tygodnie temu. Zrobiona komórką. Już wiem, o co chciałam zapytać Po jakim czasie od podania czopka dziecku jest kupa?
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-07-16 o 12:40 |
||
|
|
|
#2440 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wstrętne babska w dodatku... kto to widział dzieciaczka nie lulać i nie trzymać na cycu 24h/dobę. na pewno krzywda im się dzieje wielka... ![]() taka moja teściowa np... raz na tydzień malutką widzi, też by chciała od razu nosić na rękach. albo teść... jedyne co mu do głowy przyjdzie na widok płaczącego dziecka: "jeść chce", "pić chce". a wnuczkę widział na oczy ze trzy razy... ale wie lepiej... ![]() Cytat:
taka panna całkiem całkiem, jakaś taka... nie wiem jak to powiedzieć... nie bobaskowata, bardziej dziewczęca już
|
||
|
|
|
#2441 |
|
Konto usunięte
|
Luiza kawał baby
Urosła bardzo, już nie jest takim wcześniakowym maleństwem ![]() Po czopku - do godziny u nas. Emerald, no faktycznie, paskudy z nas Muszę pod prysznic iść, dziecię poszło spać, a mnie się nie chce... gniję przy laptoku I Netgear oglądam :d
|
|
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
od karmienia o 8.50 Ewcia właściwie nie zmrużyła oka. wzięłyśmy ją w wózku do ogrodu - świeże powietrze jej nie uśpiło. po powrocie cyc o 11.35, usnęła przy odbijaniu, została przełożona na brzuszek i kima już prawie godzinę.
zdaję sobie sprawę, że to nie tak, bo powinna na trzeźwo być odkładana. jak Was czytam, to widzę z jakim rykiem się to wiąże i trochę się tego boję...
|
|
|
|
#2443 |
|
Konto usunięte
|
A teść rozbawił mnie wczoraj
wybieramy panele podłogowe, i stwierdziłam, że w sumie w całymk mieszkaniu mogą być jednakowe, nie lubię pstrokacizny - nie chcę w każdym pomieszczeniu innych, a on - no ale jak to??? całe życie miałąś jednakowe podłogi, to jak teraz możesz mieć różne, to nie chcesz??? Uśmiałam się Mówię mu, że nie, że tak mi się podoba - nie potrafił zrozumieć i autentycznie w szoku był Chyba mi nie uwierzył
|
|
|
|
#2444 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:czasem od razu, czasem po ok 15 min do pół godz. Jak nie ma to znaczy że nie zadziałał. A mała ci się męczy że czopka dajesz czy tylko długo nie robiła? Bo jak długo nie robi a jest na piersi i się nie męczy to może nie zadziałać bo po prostu jej się nie chce.
|
|
#2445 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20716180]A teść rozbawił mnie wczoraj
wybieramy panele podłogowe, i stwierdziłam, że w sumie w całymk mieszkaniu mogą być jednakowe, nie lubię pstrokacizny - nie chcę w każdym pomieszczeniu innych, a on - no ale jak to??? całe życie miałąś jednakowe podłogi, to jak teraz możesz mieć różne, to nie chcesz??? Uśmiałam się Mówię mu, że nie, że tak mi się podoba - nie potrafił zrozumieć i autentycznie w szoku był Chyba mi nie uwierzył [/QUOTE]hm... też bym wolała takie same... ![]() Szajciu, czy mogłabyś mi polecić jakiś sprawdzony i nie za drogi sklep internetowy ewentualnie sprzedawcę z allegro z włóczkami, szydełkami i innymi takimi bzdetami? |
|
|
|
#2446 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2447 |
|
Konto usunięte
|
Mogłabym
2 sklepy: zamotane i kolorowy_motekA jak chcesz opinie włóczkowe poczytać, to polecam blog recenzje_włóczek |
|
|
|
#2448 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a prosz ekochana sciagnij sobie w miejscu kropek www (kropka) chomikuj (kropka) pl Bratka dzieeki!! to na 100% zastoj...bo gula w cycku mega wielka i masuje ja od wczoraj... pomoglas niesamowicieAle naal fatalnie sie czuje a maly nie daje odsapnac..marudzi nieprzecietnie Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-07-16 o 13:15 |
|
|
|
|
#2449 |
|
Rozeznanie
|
Mała już 2,5 godz śpi
|
#2450 |
|
Zadomowienie
|
myszka - dzieki za maila - dziewczyny biore sie za czytanie w wolnych chwilach - zobacze co to ten jezyk niemowląt
i co z tego uda mi sie wprowadzic w zycie ![]() Mała spi juz 1,5 godziny w wózku prawie wcale nie bujana a babcia mówiła ze sie nie da bez chusiania
|
#2451 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20716382]Mogłabym
2 sklepy: zamotane i kolorowy_motekA jak chcesz opinie włóczkowe poczytać, to polecam blog recenzje_włóczek[/QUOTE] zdziwi Cię jeśli napiszę, że mam w pobliżu tylko dwie pasmanterie, z czego jedna w galerii hipermarketu, tam szydełko zwykłe najzwyklejsze kosztuje 12 zł z włóczkami to samo...
|
|
|
|
#2452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez tak miałam.. strasznie szybko urosłam i pamiętam ten ból kooościi.. ![]() Jaka niunia. fiu fiuuu ![]() ![]() U nas od razu.. włożyłam dwa razy czopka i raz nie zdążyłam zapiąć dobrze pieluszki a tu już kuuupooool wieelki ![]() Zrobiłam na obiad kebaba i tak się najadłam że pękne
|
|
|
|
|
#2453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój mi już dwa razy pomógł. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20716180]A teść rozbawił mnie wczoraj wybieramy panele podłogowe, i stwierdziłam, że w sumie w całymk mieszkaniu mogą być jednakowe, nie lubię pstrokacizny - nie chcę w każdym pomieszczeniu innych, a on - no ale jak to??? całe życie miałąś jednakowe podłogi, to jak teraz możesz mieć różne, to nie chcesz??? Uśmiałam się Mówię mu, że nie, że tak mi się podoba - nie potrafił zrozumieć i autentycznie w szoku był Chyba mi nie uwierzył [/QUOTE] a'la PRL---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Tak sobie wczoraj pomyślałam że może warto małego w ciągu dnia kłaść w jego łóżeczku, bo dotychczas spał gdzie popadnie - zazwyczaj w naszym łóżku, czasem na kanapie, czasem w leżaczku i spróbowałam. I da się. Dziś od rana drzemki ma u siebie. Ogólnie zauważyłam że sypia w ciągu dnia po około 40min w cyklu 2-2,5h, czyli karmimy się, gadamy i czekamy na kupę, potem przewijanie, zabawa np. z matą, a potem sen. I działa. Fajnie tak jest bo się o niego nie martwię. Wiem że u siebie w łóżeczku jest bezpieczny. A i jeszcze się pochwalę - mój młody wczoraj odkrył matę. Zauważył zabawki i cieszył się nią całym sobą. A matę ma dopiero 3 dni. Fajnie widzieć tak rozentuzjazmowanego malucha.
|
|
|
|
|
#2454 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny zastanawiam się jak mała się obudzi - zje - idą ziewy to od razu ją usypiać tak? a jak po obudzeniu zje - cieszy michę do zabawek i ziewa ale nie marudzi nie nudzi się zabawkami nie odwraca główki to też usypiać?
|
#2455 |
|
Zakorzenienie
|
Kropka no nie ukrywam że dla mnie ważne właśnie żeby był tani a dobry
![]() Widzę że ten model co Ty masz ma zminą mgiełkę. A powiedz mi czy w zimie to też ma być zimna mgiełka cy wtedy leci ciepła? Bo ja nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działają te nawilżacze. Ceny są przeróżne ale jak dla mnie ta jest ok. i powiedz czy jesteś z niego zadowolona? Szajajaba dzięki za listę bajek ![]() No mała umie niby na chwilkę utzrymać zabawkę lekką ale szczerze mówiąc nie specjalnie ją interesują- bardziej pałąk- umie już trafiać w zwierzątka rączką i straszną jej to frajdę sprawia ![]() A właśnie to ja mam pytanie w sprawie tego usypiania maluszków. W ciągu dnia też to można stosować rozumiem w celu choćby uregulowania spania. Bo moja mała w dzień i w nocy przy cycu pada, ale tak myślę że może w dzień jak uśnie i zaraz się obudzi to nie lecieć do niej tylko zostawić mimo płaczu niech spróbuje jeszcze usnąć bo co to za spanie pół godzinki. Generalnie nie ma problemu z zasypianiem ale przy cycu. Wklejam zdjęcia z chrzcin ![]() http://img713.imageshack.us/slidesho...=dsc01314i.jpg
Edytowane przez olivka_7 Czas edycji: 2010-07-16 o 14:17 |
|
|
|
#2456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za odpowiedzi. Cytat:
Śliczna rodzinka na fotkach ![]() A ja na obiad mam dzisiaj zupę jarzynową. Jutro zrobię z niej zupę krem i dodam grzanki ..a w niedzielę obiad u teściów ![]() Niunia nasza nadrabia teraz wagę i wzrost. Wczoraj wypiłam sobie cappuccino i Luizie wyskoczyły znowu krostki na buzi
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-07-16 o 14:32 |
||
|
|
|
#2457 |
|
Zakorzenienie
|
Możliwe że po mleku. Moja mała najwidoczniej też na mleko nieprzetworzone ma alergię- i dlatego zrobiła taką kupkę z nitkami krwi. Mam nadzieje że się to nie powtórzy więcej.
Ja dziś jeszcze nic nie gotowałam bo jak włączę coś w tym naszym piekarniku zrobi sie jeszcze gorzej. Nie mam pojęcia jak jest z tymi kupkami. Moja mała na cycu robi kilka dziennie. |
|
|
|
#2458 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Małą dokarmialiśmy butelką jeszcze karmiąc cycem, rzadko ale jednak. Jak narazie karmiłam ją Bebiko i nic jej nie jest, kupy jak nie wiem co ![]() Cytat:
Kończymy dzisiaj 3tyg i dalej nie wiemy o co nam biega ![]() Cytat:
To wcale nie jest takie proste, niewiadomo co może byc złe dla małej a co dobre ![]() Będę próbowac dalej odstawiac jakies podukty, zobaczymy. Lecę jej zrobic mleko bo z cyca prawie nic nie leci i tylko się złości
|
|
#2459 | ||||
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() własnie dziewczyny, ja odnosnie tego co pisała emerald- że jakby ktos nas poczytał to pomyślał by,że wyrocznię jakąś mamy. i sie zastanowiłam czy ja aby na siłe nie chce sie stosowac do tych rad z JN i nie zmyslam sobie problemów. tak jak pisałam - generalnie mam spokojne dziecko, jedyny problem to zasypianie samej włóżeczku, ale odłożona do niego spiąca to spi ładnie, je ładnie co 3 ,4 godziny, czy ja aby sie nie czepiam? dzis tez półprzytomna do łózeczka odłozona zaczęła marudzic i pomógł smok moje pytanie - czy wyjmujecie smoka gdy maleństwo usnie? ja wyjmuje jak nie wypluje sama.jakos boje sie tych smoków, nie wiem co gorsze -czy smok czy bujanie...
|
|
#2460 |
|
Konto usunięte
|
Agatka sama wypluwa.
JN nie traktuję jak wyroczni, ale - pomaga mi ona uświadamiać sobie, że nie powinnam rozpieszczać małej bujaniem, noszeniem ciągłym, a także nie powinnam mieć wyrzutów sumienia, chcąc mieć czas dla siebie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.

.

no jak mogą... nie pozwolą mi tyrać do zarypania... och. przede mną jeszcze tylko jakieś 35 lat zap*... niechby mi dorzucili jeszcze z pięć tak do okrągłej cyferki... i tak pewnie dorzucą, tylko kwestia czasu...
- zakrztysiła by się) i pluciu moim mlekiem przeszliśmy na dobre na modyfikowane - jesteśmy na Nanie - a pytanie o kupki - ile razy dziennie jaka konsystencja????

byl szum, zgrzytanie zebow i dziaseł, walka ze smokiem, ktorego nie przyjął.../na koniec atak takiej histerii, ze szok- chcialam byc twarda i tylko patrzylam i mowilam delikatnie...czekalam na ktoras z sasiadek
i za chwile jak reka odjął- odlozylam na lozko- cisza, spokoj a na koniec sen!!!!!!!!!!!!!nie dalam cyca- jestem wyrodną matką...papu bedzie najwczesniej o 13.00/////

klask i:
pomoglas niesamowicie