MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-17, 11:29   #2521
olivka_7
Zakorzenienie

Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Kropka moja córcia tak samo wędruje po wózku nieraz tak śpi bo aż wolę jej nie ruszać
Piękny torcik

Mąż się zrehabilitował- przeprosił i stwierdził że nie miał racji bo owszem należy mi się czas tylko dla mnie. Wybaczyłam ale tylko dlatego że mała mi z rana humor poprawiła- wsadziłam dzidzie w łóżeczko turystyczne (kupiliśmy Coneco Funny Game będzie po kołysce robić za stacjonarne- polecam jest super)- ma tam pałąk z zabawkami i grzechotki- obserwuję ją a ten żuczek łap grzechotkę taką pluszową i do buźki Mysia umie jednak łapać grzechotki w rączki a teraz właśnie pobawiła się i sama padła w łóżeczku

Odnośnie pakowania rączek - pakuje i to na non stopie a do tego odgina ucho tak że się jej kłapciate będzie robić jak nie wprowadzę opaski bawełnianej

Edzia no właśnie doszłam do wniosku że to po mleku- wyaliminowałam i jest spokój narazie.
A mała tak kserokopia taty
Siala-Bala ja do tej pory nieraz mam nawał jak popiję dużo wody. Na zmniejszenie nieco nawału jest sposób- podciągnij bardziej ramiączka w staniku tak żeby nieco unieść piersi. a jak będziesz chciała mmieć nieco większy napływ to poluzuj- mi na początku wtedy kiedy jest nawał pomagało- no i odciąganie ale tylko do odczucia ulgi.
Współczuje nocki- biedne maleństwo. Te kokli to są okropne. Może spróbuje trochę pogimnastykować maluszka- w sensie leciutko kolankami w stronę brzuszka- łatwiej bączki pójdą.

Kropka bardzo fajna ta zabawka- też ją kupię.

myszka moja mała była pierwszy raz w galerii jak miała miesiąc i przespała cały czas. Zawsze jak ją bierzemy wiekszość czasu prześpi a jak nie śpi to się rozgląda.

Dilayla ja dostałam jakieś tabsy które można sosować karmiąc ale jeszcze ich nie wykupiłam- jakoś tak mi schodzi

Kornelcia

ZĘBALE
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 11:44   #2522
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Mój synio od 23 z hakiem płakał jak wariat a ja juz nie wiedzieliśmy co robić.. ani zmiana pieluchy, ani karmienie ani smoczek, ani noszenie.. nic nie pomagało .. darł się w niebogłosy
Stwierdziliśmy że to kolka, masowaliśmy brzuszek, podkulaliśmy nóżki, dałam kropelki na wzdęcia, klepaliśmy po pleckach.. raz mu się odbiło tylko i dalej ryk.. w końcu padł u męża na klacie ok 1:00 w nocy.
Sądziłam, że to koniec cudów ale gdzie tam.. nie minęło pół godziny a tu znów..
Nie wiem dlaczego go tak bolał brzuszek.. walczyliśmy jednak dłużej bo do 3:20.. usnął.. do tej pory jest spokój - zachowanie jak przed akcją brzuszkową.. nigdy bym nie pomyślała, że tak bardzo będę pragnąć czyichś bączków.
On płakał a ja razem z nim.
Pomogło chyba wszystko naraz plus przegotowana letnia woda.. masowanie brzuszka, kropelki na wzdęcia, noszenie i robienie mu "hop hop hop"... jezuuus padam na pysk.
Pocieszeniem może być tylko to, że nie Ty jedna to przechodzisz Tak to już jest z tymi dzieciaczkami. Ja też nieraz ryczałam z Luizą.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20731873]

Wiesz co, cyrki z karmieniem piersią u nas w upały też były - dziecko glodne, ale tu spocone, matka gorąca, dziecku goręcej, lepimy się... koszmar.

A kołysanki znam normalne, to śpiewam, za to często [pamiętam początek wierszyka, końca nie, to kombinuję

.[/QUOTE]

No koszmar Tłumacze wczoraj dziecięciu, że nakarmię ją na podusi, na leżąco, bo iaczej się kleimy do siebie, a ona w śmiech

Kołysanki tez śpiewam, ale czasami wymyślam. Ostatnio jej śpiewałam "gdy śliczna panna dziecię kołysała"

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Załączam foto z prezentacją, jak mój syn śpi... Dwie godziny snu co jakiś czas przeciąganie, w efekcie zabrakło wózka... I tak zawsze.

I jeszcze mini-tort, jaki mój mąż wczoraj przywiózł na 2 miesiące syna... (na 1 miesiąc był jeszcze mniejszy i napis się nie zmieścił. )
Moja też tak zjeżdża w wózku

Torcik pysznie wygląda.
Wszystkiego najlepszego dla Danielka

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

dziewczyny czy wasze dzieciaczki tez tak namietnie mamlaja rączki wczoraj musiałam kupic aphtin (czy jakos tak) bo na ustach sie jej zrobiły plesniawki na szczescie dzis juz nie ma jest gorąco ona wszystko dotyka i wkłada rece do buzi mamla je cały czas w przerwach na gaworzenie dzis od 5.30 gadamy tanczymy itp zasneła o 9 .00 ale 9.20 juz ja z pokoju słyszałam dostała cyca i koniec ze spaniem lezy koło mnie i gada do zawieszki w wózku mamlajac rece
Moja od paru dni namiętnie memla rączki. Muszę jej często buzię przemywać, bo cała się klei

margo, super, że nocki są już lepsze.

edzia, ekstra

Luiza wczoraj skończyła 3 miesiące Ważyłam ją - 4900 g

Nocka super minęła. Tym razem obudziła się dopiero o 3.40 , później o 6.20.
Kupy nie ma już 5 dni Kurde, jednak ten arbuz chyba nie pomaga, to był zbieg okoliczności.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 11:45   #2523
margo80
Zakorzenienie

dziewczyny, napiszcie prosze jak rozróżniacie potówki od trądziku niemowlęcego i wysypki pokarmowej?
chciałabym wprawadzać nowe rzeczy do swojej diety, ale nie wiem, czy rozpoznam, jak ją coś wysypie, bo teraz też ma na policzkach coś, co wydaje mi się być potówkami...

i chwalimy się, że dziś mamy skończone 4 tygodnie

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 11:47   #2524
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

czesc dziewczyny.W końcu do was dołączyłam
Narazie wszystko w skrócie bo muszę się przespać.
Poród był krótki 6,5 godz.Bolało strasznie!Miałam nacinane krocze.Mała była lekko niedotleniona w macicy podczas porodu ale wszystkie badania wyszły dobrze.Od wczoraj jesteśmy w domu i mieliśmy w nocy pierwszą szkołę życia.Michalinka nie mogła zrobić kupy i biegaliśmy cały dzień i całą noc!W końcu dostała termometr do pupy i pomogło.Od dziś dopiero karmię piersią za pomocą silikonowych nakładek bo moje brodawki się chowają.

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 12:37   #2525
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
a zapomniałam napisac najwazniejsze dzis mała sama sobie włozyła smoka do buzi jeszcze nieporadnie robiła to jakby pięsciami z jednej reki a druga pomagała to tak jakbys próbowała cos podniesc w bandazach na rekach ale widze u niej nastepną umiejetnosc

o patrz, młoda też tak robi ale myślałam, że to przypadek

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość

Kołysanki tez śpiewam, ale czasami wymyślam. Ostatnio jej śpiewałam "gdy śliczna panna dziecię kołysała"

Moja też tak zjeżdża w wózku

Torcik pysznie wygląda.

Moja od paru dni namiętnie memla rączki. Muszę jej często buzię przemywać, bo cała się klei

margo, super, że nocki są już lepsze.

edzia, ekstra

Luiza wczoraj skończyła 3 miesiące Ważyłam ją - 4900 g

Kupy nie ma już 5 dni Kurde, jednak ten arbuz chyba nie pomaga, to był zbieg okoliczności.
inwencja matki usypiającej dziecko nie zna granic

gratuluję 3 m-cy Luizce,
2 m-cy Daniello
4 tygodni Ewie

a my dzisiaj 2 miesiące kończymy

Agatce buzia się klei, bo jak pije, to patrzy na cały świat, a smok ucieka

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
dziewczyny, napiszcie prosze jak rozróżniacie potówki od trądziku niemowlęcego i wysypki pokarmowej?
chciałabym wprawadzać nowe rzeczy do swojej diety, ale nie wiem, czy rozpoznam, jak ją coś wysypie, bo teraz też ma na policzkach coś, co wydaje mi się być potówkami...

potówki małe czerwone, czasem z wodą, u nas tylko w upały są

od uczulenia raczej szorstka skóra chyba?

Cytat:
Napisane przez iza240 Pokaż wiadomość
Poród był krótki 6,5 godz.Bolało strasznie!Miałam nacinane krocze.Mała była lekko niedotleniona w macicy podczas porodu ale wszystkie badania wyszły dobrze.Od wczoraj jesteśmy w domu i mieliśmy w nocy pierwszą szkołę życia.Michalinka nie mogła zrobić kupy i biegaliśmy cały dzień i całą noc!W końcu dostała termometr do pupy i pomogło.Od dziś dopiero karmię piersią za pomocą silikonowych nakładek bo moje brodawki się chowają.
witaj malutka Misia kochana

wróciliśmy ze spaceru, a potem młoda do babci a my nad wodę - w mieszkaniu 32 stopnie prawie, duszę się

zabawkę kupiłam, smoczek i łyżeczki
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 12:49   #2526
egorska85
Raczkowanie

Witam!!!!
My dzisiaj kończymy 11 tygodni!!!! Mała waży już 5,5 kg.W czwartek idziemy do lekarza na kontrolny pomiar główki bo ostatnio się okazało ,że jest 2 centyle za duża!!!!!! Mam nadzieję ,że to nic poważnego.
Stary 2010-07-17, 12:58   #2527
parrotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
hahaha, ja mam tak, ze ciagle zapominam, gdzie co połozyłam. Ostatnio - gdzieś klucze od domu wcisnełam, już sobie dorobiłam, a tamte pzrepadły (na pewno nie zgubilam, wiem, ze położyułam gdzieś w domu). Od porodu tak mam - wciąż sie zamyślam i za chiny nie mogę skumać, gdzie to dałam. Smoczek, butla, pieluszki, rzeczy osobiste...
Czasem wścieklicy od tego dostaję.
Heh a ja znowu przypalam garnki i czajniki na kuchni, kiedys jakies nieszczescie z tego bedzie. Wstawiam wode czekam a tu Baska sie rozedrze albo zaczne robic co innego i zapominam ze tam sie cos gotuje. Dwa garnki zalatwilam juz na amen

Cytat:
moja Ewcia coraz lepiej śpi w nocy. stabilizują się powoli pory nocnego karmienia (koło 23, 3 i 6). po karmieniu, jeśli nie pada przy cycu ani odbijaniu, to biorę ją jak do cyca, ze smokiem w buzi, przytulam i wyciszam. na półśpiąco odkładam do łóżeczka. wierci się trochę, kwęka, potrzebuje być pogłaskana albo poklepana, czasem ssie jeszcze do tego smoka, w końcu twardo zasypia nie ma tego wrzasku, co do tej pory, a na pewno jest go duuużo mniej.
w dzień takie wyciszenie też na nią działa, ale znaczniej trudniej jej się zasypia. zwalam na upały, na dodatkowe bodźce (za dnia kładę ją na sofie w salonie na dole lub w wózku - bo na dole chłodniej). marzę, żeby po karmieniu i odbiciu, po fajnej aktywności (lubi gadać do cieni na sofie), zasypiała sama...
Gratuluje to i tak spory sukces. Basia często też juz sama usypia puszczam jej muzyczke którą słuchałysmy jak byla w brzuszku i sie uspokaja. Gdyba nie babcia która ma chyba automatycznie zaprogramowane bujanie szłoby to szybciej.
Dzisiaj mała spała bardzo ladnie a w nocy mielismy burzę, grzmialo porzadnie myslalam, ze sie obudzi i bedzie ryk ale nie... nawet sie nie obudzila.
Piszecie, że Wasze dzidki gaworzą, moja nie bardzo... czasami wydaje z siebie jakieś dźwięki ale gaworzenie to nie jest. Jak kłade ją na mate to interesują ją tylko swiatelka pod kopułką a zabawkami jest srednio zainteresowana no i biedronkuje (macha kończynami) jak szalona.

Co do mojego TZ to ja go widze maks 3-4 godziny dziennie, nawet nocki spedzamy oddzielnie, bo jemu sie w nocy lepiej pracuje jak nikt mu nie przeszkadza a jak jest padniety to zasypia najczesciej w pracy więc też nie jest wesolo. Z drugiej strony też mu wspolczuje bo przed urodzeniem malej pracowalismy razem a teraz zaiwania za siebie i za mnie. W weekendy troszke wiecej czasu spedzamy razem ale nie tyle ile bym chciala.

Kurde znowu idzie burza a mala nie spi ciekawe jak zareaguje na grzmoty...Ide ją poobserwować.
parrotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 13:01   #2528
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
a czym to sie je
Kupuje się w aptece, np. Dicoflor30 i podaje zawartość kapsułki albo saszetki - do mleczka.

Cytat:
Napisane przez olivka_7 Pokaż wiadomość
Kropka moja córcia tak samo wędruje po wózku nieraz tak śpi bo aż wolę jej nie ruszać
Piękny torcik
Ja też nie ruszam, chociaż mi szkoda, że tak niewygodnie śpi. Ale lepiej niewygodnie niż wcale chyba. Przynajmniej w jego przypadku.

Cytat:
No koszmar Tłumacze wczoraj dziecięciu, że nakarmię ją na podusi, na leżąco, bo iaczej się kleimy do siebie, a ona w śmiech

Torcik pysznie wygląda.

Ja ostatnio w dzień karmię na leżaczku bo inaczej lepimy się strasznie. A w nocy na poduszce go kładę na ten czas.

Dziękujemy.

Ja też nie mogę na tę noc narzekać. Młody zasnął o 22giej, w leżaku, jak zwykle wieczorem sam i bez problemu, po godzinie aktywności mniej więcej. Potem była pobudka o 2:20 dopiero! A wstaliśmy o 6ej.

5 dni? o matko i córko... a mnie martwi, że mały robi co 2 dni...

Cytat:

Gratulacja.

Cytat:
Witamy i gratulujemy.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 13:03   #2529
margo80
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20734930]potówki małe czerwone, czasem z wodą, u nas tylko w upały są

od uczulenia raczej szorstka skóra chyba?
[/QUOTE]
u Ewci właśnie krostki na buzi wyglądają podobnie do prosaków, tylko że dookoła są czerwone. pod wpływem kontaktu policzka z czymś (np. moją ręką przy karmieniu czy pieluszką), zlewa się to w czerwoną plamę. te, które wyszły prędzej, już bledną powoli.
a na czółku ma jedną większą krostkę, bez wody czy ropki. wygląda jakby ją coś ugryzło, albo jak taki większy, trochę wystający pieprzyk i też jest czerwona. nie wiem od czego to...

ciągle zapominam, a mam ważne ogłoszenie:
gdyby któraś z Was była chętna na zakup kropelek Sab Simplex, to proszę o PW. mój tata wyjeżdża w przyszłą niedzielę do Niemiec na kilka dni i mogę mu zlecić zakup

i jeszcze do Kropki, Szaji i Lei:
Wy się tak ciągle umawiacie, a chyba zapomniałyście, że mój ogród też na Was czeka. cienia pod orzechem starczy dla nas wszystkich

Ewcia
Przemek
Stary 2010-07-17, 13:55   #2530
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
u Ewci właśnie krostki na buzi wyglądają podobnie do prosaków, tylko że dookoła są czerwone. pod wpływem kontaktu policzka z czymś (np. moją ręką przy karmieniu czy pieluszką), zlewa się to w czerwoną plamę. te, które wyszły prędzej, już bledną powoli.
Daniel ma buzię w takich syfeczkach białych jak kaszka manna. I chyba od mojego potu, bo wylazły mu po tym jak go nosiłam do utulenia, a bluzkę miałam na ramiączkach... Obudził się następnego dnia i już były.

Cytat:
i jeszcze do Kropki, Szaji i Lei:
Wy się tak ciągle umawiacie, a chyba zapomniałyście, że mój ogród też na Was czeka. cienia pod orzechem starczy dla nas wszystkich
Już widzę jak 4 baby będą się próbowały zebrać w jeden termin...

A parasol masz? Bo prognoza na jutro mówi, że 19 stopni i deszcz... Może koniec tych upałów?

hip hip hurrraaaa

/Dupa, od środy znowu 28-29 stopni... wrrr.../

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-07-17 o 13:59
Stary 2010-07-17, 14:01   #2531
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
Nie przejmuj się.... u mnie podobna sytuacja...
Wielki pracuś i wiecznie zajęty...ale zaczełam ściagać mleko..i mu to zakończę,jak go zostawię z dzieckiem
Laktator oki ale muszę nabrać wprawy...
Dziewczyny jak u was z antykoncepcją?Ja od ginki dostałam receptę na zastrzyk,Depo-provera no i zastanawiam się czy wziąść...
bo podobno duzo skutków ubocznych,hmmm zastrzyk na 3 miesiace więc nie musiałabym pamiętać o braniu codziń tabletki...wygodne to nie sądzicie?
Wygodne jak nie ma skutków ubocznych bo jak ci się jakieś pojawią - np. nudności to się musisz te trzy miesiące przemęczyć zanim będziesz mogła zmienić na coś innego.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20732013]Kolejna zabawka

MUZYCZNA PIRAMIDKA TINY LOVE

Droga, ale bardziej mi się podoba niż tego typu zabawki FP

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Ja mam yasminelle, wczoraj wykupiłam, ale czekam na okres. Dla mnie tabsy są ok, brałam lata, pamiętałam o braniu.[/QUOTE]
Ja niestety po tabsach zero popędu. A na lateks mam uczulenie. I nie wiem co z tym fantem robić.
Cytat:
Mój dopiero zaczyna mamlać.

Ja aphtin kupiłam zaraz po szpitalu, bo mały miał 2 pleśniawy na podniebieniu, ale jak poczytałam, że ten tetraboricum jest szkodliwy, to nigdy nie podałam.

A Daniela wspomagam teraz odpornościowo pałeczkami kwasu mlekowego i żadnych pleśniawek nie ma.
Jak to szkodliwy? Kurcze a ja od tygodnia stosuje. A ten dicoflor to pomoże jak już mała ma pleśniawki? Bo mojej ciągle wracają. W poniedziałek do pediatry idziemy to porozmawiam z nią co robić.
Cytat:
moja tez nie chciała zasypiac w łożeczku i wpadłam na pomysł ze zrobie to stopniowo zawiesiłam zabawki i poukładałam w łozeczku mnóstwo misaków itp i tam zaczełysmy sie bawic mała kocha wpatrywać sie na ochraniacze (dostałam od kuzynki 3 pary wiec zmieniam co 3 dni ) mała non stop do nich nawija kiedy zauwazyłam ze "lubi" łozeczko odstawiałam ja do niego kiedy prawie spała teraz ja połoze i krzatam sie wokół łozeczka udajac ze jej nie widze nie skupiam na niej wzroku bo mała zaraz to wyłapie i mocniej marudzi jak zapłacze lekko poklepie po tyłku i zaspiewam aaa i znów sie krzatam czasem udaje sie jej zasnąc a czasem nie wiem ze ona musi miec czas to zaakceptowac ale posuwamy sie do przodu az dojdziemy do nocnego spania w łozeczku narazie obie panoszymy sie w łozku (tz ma nocki ) w wóku zasypia bez bujania i kiedy zasnie smoka wywala chodz nie zawsze , kiedy próbuje jej go wyciagnąc to sie budzi (widocznie tylko sobie drzemie bo strasznie zasysa go)
ostatnio równiez zauważyłam ze kiedy spi rusza sobie palcami u reki lub u nogi , ustami, oczy otworzy i zamknie czasem nawet wydaje odgłosy tak jakby miała sen i go przezywała czy u was tez sa takie sytuacje
Agatka też często wydaje się jak by śniła, czasem się śmieje przez sen i to głośno czego jeszcze nigdy nie robiła jak nie spała. W ogóle to mam bardzo poważne dziecko, od czasu do czasu się tylko delikatnie uśmiechnie.

U nas po powrocie z centrum handlowego masakra. Mała się w centrum obudziła, leżała i rozglądała, potem zaczęła marudzić to ją nakarmiłam i się zaczęło, wyła od 11 aż do teraz - właśnie zasnęła zmęczona. I nie wiem czy dalej próbować ją przyzwyczajać i jeździć do centrum czy dać sobie spokój i zaczekać jeszcze trochę. Miałam sobie spodnie kupić ale nie zdążyłam, tylko buty kupiłam więc jeszcze raz muszę się wybrać.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 14:15   #2532
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Już widzę jak 4 baby będą się próbowały zebrać w jeden termin...

A parasol masz? Bo prognoza na jutro mówi, że 19 stopni i deszcz... Może koniec tych upałów?

hip hip hurrraaaa

/Dupa, od środy znowu 28-29 stopni... wrrr.../
ogrodowego nie mam, ale coś się wymyśli.

4 baby się pewnie nie zgrają, ale Ty jak do mamy uciekasz, to mogłabyś się wybrać.

Ewcia zasnęła o 12 i spi do teraz, znów na brzuszku na kanapie w salonie. od 3 dni widzę, że to może być jej normalny rytm dnia - nie spać do południa po porannym karmieniu, potem pospać sporo i na koniec dnia przed kąpielą znów marudzić i nie spać lub spać tylko chwilę.

Ewcia
Przemek
Stary 2010-07-17, 14:22   #2533
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
Ja aphtin kupiłam zaraz po szpitalu, bo mały miał 2 pleśniawy na podniebieniu, ale jak poczytałam, że ten tetraboricum jest szkodliwy, to nigdy nie podałam.
Też mi aptekarka Aphtin odradziła dla takiego maluszka.
Cytat:
ostatnio równiez zauważyłam ze kiedy spi rusza sobie palcami u reki lub u nogi , ustami, oczy otworzy i zamknie czasem nawet wydaje odgłosy tak jakby miała sen i go przezywała czy u was tez sa takie sytuacje
No mój już od urodzenia aktywnie śpi. W szpitalu to prawie już gadał aż się koleżanki w sali śmiały
Cytat:
Witam serdecznie Śliczny bąbelek na zdjęciu
Cytat:
Napisane przez myszka1986 Pokaż wiadomość
Jak to szkodliwy? Kurcze a ja od tygodnia stosuje. A ten dicoflor to pomoże jak już mała ma pleśniawki? Bo mojej ciągle wracają. W poniedziałek do pediatry idziemy to porozmawiam z nią co robić.

U nas po powrocie z centrum handlowego masakra. Mała się w centrum obudziła, leżała i rozglądała, potem zaczęła marudzić to ją nakarmiłam i się zaczęło, wyła od 11 aż do teraz - właśnie zasnęła zmęczona. I nie wiem czy dalej próbować ją przyzwyczajać i jeździć do centrum czy dać sobie spokój i zaczekać jeszcze trochę. Miałam sobie spodnie kupić ale nie zdążyłam, tylko buty kupiłam więc jeszcze raz muszę się wybrać.
Mi pediatra zaleciła wodny roztwór fioletu gencjany więc jak jest potrzeba to małemu pychol tym w środku smaruje, po wcześniejszym oczyszczeniu pycholka gazą jałową. Nam pomaga. Może ci lekarz dać też na receptę nystatynę ale to jest antybiotyk i nie można stosować więcej niż 5-7dni. Polecam fiolet choć brudzi
Ja też jak chciałam sobie buty kupić to wysłałam małża z małym do parku, a ja myk na godzinkę na zakupy. Buty kupiłam i jeszcze spodnie mi się w biegu udało zakupić. Ale taki maraton to nić przyjemnego.

Kropka Danielek super sobie zasypia A torcik smakuśny
- - - - -
A ja po obiadku sobie siadłam na chwilkę przed kompa. Moi mężczyźni zasnęli sobie, na szczęście każdy śpi w swoim łóżku. Mam więc chwilę dla siebie. Wcześniej wzięłam zimny prysznic, taki zupełnie zimny ale na ten upał pomogło najwyżej na godzinę. Marzy mi się wyłożyć na kocyczku nad Brennicą w cieniu drzew. Albo na Czarną Wisełką. Tylko czemu to tak daleko To jest największy minus mieszkania tu. Nie ma miejsc akuratnych na odpoczynek.

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-07-17 o 14:24
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 14:29   #2534
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Witaj
Śliczna Michasia

Dziewczyny, dałam małej czopek iiiii zapięłam pieluchę a tam sruuuu zielona kupa - wielka. Po pół godzinie druga ze śluzem. Teraz dziewczę leży najedzone w samej pieluszce w leżaczku i przysypia

Luiza

Stary 2010-07-17, 14:50   #2535
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Ano szkodliwy. Trujący.
Tzn. tak - zawiera pochodną kwasu borowego. Jedni lekarze odradzają, inni mówią, że butelka to tylko 2g tego kwasu, a dawka szkodliwa dla niemowląt to właśnie 2g, a dla większych dzieci 5g, więc mało bo używamy po parę kropli przez parę dni...

Zależy jak na to patrzeć... Dla mnie taki preparat jest skreślony. 2g to nie tak dużo, to 1 opakowanie.

Ja zaczęłam używać Dicoflor, gdy pleśniawki były. Zupełnie je olałam, skoro nie miałam na nie metody. I zniknęły. I nie ma ich już 5 tygodni, nie wracają.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
U nas było podobnie, najpierw marudzenie, potem ryk po powrocie, w końcu ryk non stop. Teraz do sklepów nie chodzimy.
Ja bym radziła trochę odczekać, może to za dużo wrażeń dla malucha... za jakiś czas powinno przejść.

Cytat:
ogrodowego nie mam, ale coś się wymyśli.

4 baby się pewnie nie zgrają, ale Ty jak do mamy uciekasz, to mogłabyś się wybrać.

Ewcia zasnęła o 12 i spi do teraz, znów na brzuszku na kanapie w salonie. od 3 dni widzę, że to może być jej normalny rytm dnia - nie spać do południa po porannym karmieniu, potem pospać sporo i na koniec dnia przed kąpielą znów marudzić i nie spać lub spać tylko chwilę.

Szczerze mówiąc miałam dać cynk jak byłam u mamy ostatnio, ale najpierw mały wył po szczepieniu, a kolejne dwa dni wył ze zmęczenia... Raz z nim wyszłam z domu do tego mini parku tam koło szkoły nr 7, ale szybko wróciłam...

Mam jednak nadzieję, że będzie okazja w końcu.

Dobrze, że śpi choć w tym czasie.
Mój też się zlitował, zasnął na spacerze przed 11 i z przerwami spał do pory karmienia czyli do 14ej. Pomarudził trochę w międzyczasie, budził się na kwęki, ale zasypiał...
Nie dospał jednak, bo ledwie 45 min. mija od pobudki a on już coś stęka na macie.

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość

Kropka Danielek super sobie zasypia A torcik smakuśny
- - - - -
A ja po obiadku sobie siadłam na chwilkę przed kompa. Moi mężczyźni zasnęli sobie, na szczęście każdy śpi w swoim łóżku. Mam więc chwilę dla siebie. Wcześniej wzięłam zimny prysznic, taki zupełnie zimny ale na ten upał pomogło najwyżej na godzinę. Marzy mi się wyłożyć na kocyczku nad Brennicą w cieniu drzew. Albo na Czarną Wisełką. Tylko czemu to tak daleko To jest największy minus mieszkania tu. Nie ma miejsc akuratnych na odpoczynek.
Z bitą śmietanką.

U mnie za blokiem park... Przedwczoraj naliczyłam tam 13 wózków jeżdżących non stop, w jedną i drugą. Do tego masa przejezdnych... Dziś to samo, piaskownica pełna z czubkiem. Jedyny taki duży cień w okolicy i jedyny zacieniony plac zabaw.

Cytat:
Dziewczyny, dałam małej czopek iiiii zapięłam pieluchę a tam sruuuu zielona kupa - wielka. Po pół godzinie druga ze śluzem. Teraz dziewczę leży najedzone w samej pieluszce w leżaczku i przysypia
Brawo.

Stary 2010-07-17, 15:01   #2536
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
Ano szkodliwy. Trujący.
Tzn. tak - zawiera pochodną kwasu borowego. Jedni lekarze odradzają, inni mówią, że butelka to tylko 2g tego kwasu, a dawka szkodliwa dla niemowląt to właśnie 2g, a dla większych dzieci 5g, więc mało bo używamy po parę kropli przez parę dni...

Zależy jak na to patrzeć... Dla mnie taki preparat jest skreślony. 2g to nie tak dużo, to 1 opakowanie.

Ja zaczęłam używać Dicoflor, gdy pleśniawki były. Zupełnie je olałam, skoro nie miałam na nie metody. I zniknęły. I nie ma ich już 5 tygodni, nie wracają.

U mnie za blokiem park... Przedwczoraj naliczyłam tam 13 wózków jeżdżących non stop, w jedną i drugą. Do tego masa przejezdnych... Dziś to samo, piaskownica pełna z czubkiem. Jedyny taki duży cień w okolicy i jedyny zacieniony plac zabaw.
Kropko dzięki za wyjaśnienie. A dicoflor zakupię co by już do nas nie wracały paskudy.
Co do parku to nie wyobrażam sobie co się dzieje w Chorzowie. Tam dopiero pewnie trudno znaleźć ustronne miejsce dla siebie.

Bydgoszczanka gratki dla Luizki za szybką i skuteczną akcję

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

A miałam się jeszcze pochwalić że PZU mi wypłaciło kaskę za pobyt w szpitalu. Teraz już mogę sobie chustę do noszenia małego nabyć. Może nawet dziś zamówię. I jeszcze na regał do piwnicy starczy bo miałam już tam dawno uporządkować rzeczy.
Stary 2010-07-17, 15:07   #2537
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropko dzięki za wyjaśnienie. A dicoflor zakupię co by już do nas nie wracały paskudy.
Co do parku to nie wyobrażam sobie co się dzieje w Chorzowie. Tam dopiero pewnie trudno znaleźć ustronne miejsce dla siebie.

A miałam się jeszcze pochwalić że PZU mi wypłaciło kaskę za pobyt w szpitalu. Teraz już mogę sobie chustę do noszenia małego nabyć. Może nawet dziś zamówię. I jeszcze na regał do piwnicy starczy bo miałam już tam dawno uporządkować rzeczy.
Takie preparaty budują naturalną florę więc automatycznie podnoszą odporność. Warto stosować co jakiś czas, grzyby itp. paskudy nie lubią takich klimatów.

W Chorzowie też na pewno wesoło. Na basenie w Rybniku też po sufit luda. U mnie pewnie tak samo, autobusy jadące w kierunku kąpieliska pełne ludzi z torbami, z których wystają koce. Człowiek na człowieku.

A jaką chustę chcesz?
Ja już się wyleczyłam z kołyskowych. Chcę kupić elastyczną wiązaną, a potem tą sztywną wiązaną. Tak mi spece od chust doradzili i tego będę się trzymać.

Stary 2010-07-17, 15:13   #2538
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
A jaką chustę chcesz?
Ja już się wyleczyłam z kołyskowych. Chcę kupić elastyczną wiązaną, a potem tą sztywną wiązaną. Tak mi spece od chust doradzili i tego będę się trzymać.
No właśnie do wiązania, pewnie skuszę się na elastyczną. Na początku sierpnia powinno być spotkanie klubu kangura w Skoczowie i chciałabym już z chustą pójść i się nauczyć wiązać. Więc czas najwyższy zakupić bo to już niedługo.
Stary 2010-07-17, 15:27   #2539
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie do wiązania, pewnie skuszę się na elastyczną. Na początku sierpnia powinno być spotkanie klubu kangura w Skoczowie i chciałabym już z chustą pójść i się nauczyć wiązać. Więc czas najwyższy zakupić bo to już niedługo.
I co się o nich dowiedziałaś już? Bo ja mam sprzeczne opinie.
Jedni mówią - nosić gdy głowa sztywna, inni że wolno bo elastyczna, tylko na głowę naciągnąć.

Fajnie z tym klubem. Może i u mnie coś będzie... A skąd wiesz, z netu?

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Znalazłam klub w Chorzowie. Idę czytać.

Stary 2010-07-17, 15:30   #2540
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
I co się o nich dowiedziałaś już? Bo ja mam sprzeczne opinie.
Jedni mówią - nosić gdy głowa sztywna, inni że wolno bo elastyczna, tylko na głowę naciągnąć.

Fajnie z tym klubem. Może i u mnie coś będzie... A skąd wiesz, z netu?
No nasze malce już niedługo będą główki same trzymać. A elastyczna wydaje mi się przyjemniejsza. Tak na zdrowy rozum wydaje mi się, że właśnie będzie się lepiej koło maluszka układać i jemu się będzie lepiej ruszać. Dlatego się raczej na taką skuszę. Przeglądałam i LennyLamb ma fajne ceny i jest produkowana w Polsce.
A co do klubu to właśnie w necie znalazłam że jest, więc pojadę chcąc nie chcąc do teściów i się przy okazji podszkolę. No bo szukałam ale u nas na Górnym nie znalazłam w pobliżu klubu, a tam mam gdzie być z małym więc upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu.

A z tego co ja doczytałam to ten w Chorzowie nie działa, czy ja coś pomyliłam

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-07-17 o 15:31
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 16:06   #2541
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

U nas w Lublinie niestety nie ma żadnego klubu kangura. Ale jest doradca chustowy, przyjeżdża ze swoimi chustami, uczy i wypożycza chustę na kilka dni - koszt wizyty z wypożyczeniem to ok50zl niby za godzinę ale u znajomej był 2,5h i wziął 50zl. Dopytajcie może i u was jest jakiś.

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Niestety jak moją próbowałam w chustę (kołyskę) wsadzić to się darła w wniebogłosy jeszcze zanim ją ułożyłam dobrze. Nie wiem albo jej nie pasi albo ja coś źle robiłam.:confus ed:
Stary 2010-07-17, 16:35   #2542
bratkab
Zadomowienie

Ja jestem dobrej myśli że mu spasi. Bo spać brzuch do brzuszka lubi, a jak było chłodno to go kocykiem opatulałam jak tak spał u mnie i był przeszczęśliwy, więc mam nadzieję, że to dobry znak iż chustę polubi.
A doradcy nie szukałam skoro klub jest. Pójdę i sprawdzę jak to wygląda, a wyjazd z Katowic i tam nam się przyda przynajmniej odetchniemy świeższym powietrzem.
Chustę zamówiłam elastyczną zieloną.
Stary 2010-07-17, 16:49   #2543
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego się raczej na taką skuszę. Przeglądałam i LennyLamb ma fajne ceny i jest produkowana w Polsce.

A z tego co ja doczytałam to ten w Chorzowie nie działa, czy ja coś pomyliłam
I tę kupisz, LL?

A to widzisz, ja zobaczyłam Chorzów i się rzuciłam jak głupia... Chyba nie działa, żadnych nowych info.
Są też foty z Tarnowskich Gór, ale na liście nie ma tego klubu.

Cytat:
Chustę zamówiłam elastyczną zieloną.
LL? U nich na stronie?

Stary 2010-07-17, 16:58   #2544
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

U mnie Klub Kangura działa od roku dopiero.

Znalazłam słowa kołysanek dla dzieci. Wydrukuję sobie i będę śpiewać

http://www.bajeczkinadobranoc.pl/a/1...%82ysanki.html

Luiza

Stary 2010-07-17, 17:12   #2545
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc miałam dać cynk jak byłam u mamy ostatnio, ale najpierw mały wył po szczepieniu, a kolejne dwa dni wył ze zmęczenia... Raz z nim wyszłam z domu do tego mini parku tam koło szkoły nr 7, ale szybko wróciłam...

Mam jednak nadzieję, że będzie okazja w końcu.
ja się z wózkiem jak dotąd wypuściłam jedynie do Biedronki najdalej. na osiedlu obok bloku Twoich rodziców też się woziliśmy, ale wtedy to przyjechaliśmy autem. ja do lekarza, a tatuś spacerował po okolicy. myślę, że niedługo się poukłada nam ten dzienny harmonogram i mam nadzieję, że przestanie tak grzać, a wtedy możemy śmigać. tymczasem nadal zapraszam pod orzech

Ewcia była karmiona o 11, zasnęła o 12 i spała prawie do 15. wybudziła się wygłodniała i ssała całe 45 minut. potem była zabawa, uśmieszki itp, ale przyszły ziewy, a odłożona i tak nie miała zamiaru sama zasnąć. no i oczywiście ryk z przemęczenia. uspokoiłam i wreszcie padła. śpi w wózku. ciekawe ile to potrwa. teoretycznie o 18 kolejne karmienie.

Ewcia
Przemek
Stary 2010-07-17, 17:31   #2546
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

O proszę...
A Dorotka w innej wersji.

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
ja się z wózkiem jak dotąd wypuściłam jedynie do Biedronki najdalej. na osiedlu obok bloku Twoich rodziców też się woziliśmy, ale wtedy to przyjechaliśmy autem. ja do lekarza, a tatuś spacerował po okolicy. myślę, że niedługo się poukłada nam ten dzienny harmonogram i mam nadzieję, że przestanie tak grzać, a wtedy możemy śmigać. tymczasem nadal zapraszam pod orzech
Następnym razem jak do rodziców przyjadę to się wproszę pod ten orzech.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Niech mi ktoś wytłumaczy to zjawisko, bo przysięgam, nie kumam.

Daniel zjada obiad o 14ej. 45 min się bawi, potem marudzi, dostaje smoka, szuszenie, nic nie działa. O 15:30 idziemy do wózka, w ciemny kącik i bujamy... na zmianę przysypia i się budzi, marudzi i płacze... i tak godzinę. Nie śpi, ledwie przygasa na minutę, może dwie i od nowa. W końcu włączam mu szuszenie i wychodzę, po chwili marudek ucicha, myślę że śpi... wracam sprawdzić, a ten gada do budki...
Zobaczył mnie i kwęka, daję smoka, on trze nosek, oczka... i marudzi. Znowu pół godz. próbuję uśpić, bujać, śpiewać, milczeć, szuszać do ucha, nic... No to nie. Zabieram do pokoju, sadzam w bujak i idę robić herbatę. Wracam - humor w najlepsze, gada z małpą.
On się wysypia płacząc czy jaka cholera??

Stary 2010-07-17, 17:33   #2547
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Witaaj

Michasia śliiczna :

Cytat:
U mnie Klub Kangura działa od roku dopiero.

U mnie nie ma żadnych kangurów a gdzie tam kluub

a my dziś kończymy 8 tygodni

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 17:42   #2548
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość

a my dziś kończymy 8 tygodni
Słodkie dziewczątko w słodkiej sukienusi.

Stary 2010-07-17, 17:51   #2549
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Wszyscy się chwalą zdjątkami to i my się w końcu pochwalimy zdjęciem z przed tygodnia bo wreszcie zrzuciłam na kompa. Ulubiona poza - mój mąż mówi że na supermena.

Edytowane przez myszka1986
Czas edycji: 2010-07-17 o 17:53
Stary 2010-07-17, 18:03   #2550
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Wszyscy się chwalą zdjątkami to i my się w końcu pochwalimy zdjęciem z przed tygodnia bo wreszcie zrzuciłam na kompa. Ulubiona poza - mój mąż mówi że na supermena.
I ma rację, Daniel też sypia na supermana.

Urocze stworzonko.

A moje dziecko zjadło 40ml i zasnęło ze smokiem w buzi... Nie miałam serca ani budzić, ani odbijać... zostawiłam w leżaku, niech podrzemie bidok.

A matka sobie toaletę zrobi... kupiłam błotko, będziem ujędrniać brzuszek.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości