![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ambicja to ja! Wątek dla tych ambitnych za bardzo (ale pozytywnie:)
Cytat:
![]() ![]() Niemiecki jest taki twardy, mało melodyjny, ma długie słowa, akcent mało przyjemny... A ja dodatkowo nie wspominam miło nauczycielek ![]() Dzięki Undercia za radę! ![]() Tak w gruncie rzeczy to też nie jestem aż tak zafascynowana tym hiszpańskim (może zacznę, gdy będę się uczyć), bo nie miałam z nim do czynienia, więc tak naprawdę to mógłby być każdy inny przyjemny język... np. włoski. Ale już to kiedyś analizowałam i gdybałam jakiego języka mogłabym się uczyć. Wszystkie inne odpadły z mniej/bardziej ważnych powodów, uprzedzeń, możliwości ![]() włoski - bo poza Italią niezbyt znany francuski - bo nie lubię, bo wydaje się trudny, wcale mnie nie kręci rosyjski i czeski - te akurat darzę sympatią i chciałabym się kiedyś nauczyć, ale w porównaniu z nim hiszpański wydaje się bardziej "opłacalny" i prozachodni można powiedzieć skandynawskie - podobne do niemieckiego i chyba trudne reszta - mało znana i mało użyteczna ![]() Więc się tak ostał hiszpański z tej mojej dziwnej selekcji. Poza tym wydaje mi się, że na rynku jest sporo materiałów, można telenowele oglądać ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-15 o 01:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo rosyjski to cyrylica - ja się próbowałam w zeszłym roku uczyć sama, ale jednak jak na samodzielną naukę kwestia alfabetu i jako taiego użycia go była zwyczajnie nie do przejścia. Francuski jest faktycznie bardzo trudny. Uczyłam się go przez rok w gimnazjum, potem nam skasowali lekcje i trochę żałowałam, ale z perspektywy czasu przyznaję, że to naprawdę ciężki język. Zupełnie inna wymowa, skomplikowana pisownia i gramatyka... Hiszpański to język przydatny, wiele ludzi w nim mówi, podczas wakacji w ameryce południowej mogłabyś go wykorzystać ![]() ![]() A niemiecki - no cóż, ja sama mam zamiar w te wakacje powtórzyć. Jesteś troszkę uprzedzona do tego języka. Masz racje - nie brzmi melodyjnie, ale z drugiej strony gramatyka, słowotwórstwo jest bardzo jasne, wręcz matematyczne. I jest to duże ułatwienie ![]() Kilka z Was pisało, że chcecie przypomnieć sobie język. Powiedzcie, jaką macie metodę? Ja się zbieram i zbieram, żeby zrobić coś z zapomnianym niemieckim, ale tak po prawdzie nie wiem od czego zacząć? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na razie baaaardzo wstępnie się przygotuję do lektoratu, więc mam nadzieję, że nie wyjdzie mi to bokiem tj. z bykami ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() nie do końca jestem pewna czy to moje miejsce, ale może spróbuję. Czasem wydaje mi się, że rzeczywiście jestem ambitna, czasem, że g*** robie, marnuje czas i zycie przecieka mi przez palcę. Jak juz nie mam siły podpierać się nawet nosem wyrzucam sobie w duchu, że jestem nadambitna i po cholere mi to??? ![]() Zawsze chciałam być pierwsza, lepsza, mądrzejsza itd. itp. I zawsze chciałam żeby moja mama była ze mnie dumna. Jak już podrosłam doszłam do tego, że robie wszystk odla siebie i to nie chodzi o zaspokojenie dumy mamy, ale mojej. Więc najlepsze liceum w mieście, dodatkowe zajęcia, w wakacje praca, bo uważałam że na swoje zachcianki powinnam sama zarobić. matura musiała być zdana idealnie, a że nie była...załamka i brak wiary w swoje siły. Ale poszłam na studia i od 1szego miesiąca uważałam że marnuje swój czas. Że pracowałam, ciągnęłam stypendium naukowe, chodziłam na dodatkowe zajęcia z rysunku-to pffffhhhiiii. mało. mało,mało,mało... Na 4roku-IOS wyjazd do nowego miasta-sama, bez znajomości, pracy i mieszkania. Urządzanie siebie i kolejnych stancji, zmiany pracy, kolejen zajęcia dodatkowe, jazda 300km na zaliczenia, w między czasie zaczęłam kolejne zaocznie na którym też muszę być perfekt. W zeszłym roku skończylam studia z wyróżnieniem, na tych zaocznych ide na 3rok (w piątek okaże sięczy ze stypenium ![]() ![]() ![]() ![]() czasem siadam i mysle- po co mi to? a czasem zastanwiam się i bluzgam na siebie, że robie za mało, że coś jeszcze powinnam, a czasem mam siebie dosć.... Mama, rodzina wspierają mnie, zwłaszcza siostra. Mama czasem myśli staroświecko,może ma rację...a Tż? mówi że jest dumny, że podziwia mój upór,samodyscyplinę i sumienność. powinnam się cieszyć, ale czasem swoją postawą, poglądami rzuca mnie na kolana i uświadamiam sobie, że po co ja się zacharowuję jak kiedyś i tak wyląduję w kupkach, kaszkach, obiadach, praniach itd....czy tego chce czy nie... oceńcie same czy się nadaję ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Imperatorowa Undi I
|
oj gg22 jak najbardziej się nadajesz
![]() ![]() ![]()
#66 |
Imperatorowa Undi I
|
ale tu cisza
![]()
#67 |
Zakorzenienie
|
no to w takim razie podpisuje się obiema rękami w tym wątku
![]() własnie odczuwam doła którego podłożem jest ta cholerna ambicja... chyba ostatnio widzę ja jako moją kule u nogi a nie atut:/
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
gg nie poddawaj się! ![]() ![]() ![]() W ramach mojej (nad)ambicji zaczynam w weekend naukę hiszpańskiego! Kupiłam dziś nawet program do nauki ![]()
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
dokładnie-dzisiaj gorzej, jutro lepiej
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Imperatorowa Undi I
|
dla mnie zawsze ambicja była kulą u nogi, bo tylko przeszkadzała i utrudniała życie
![]() Coma - pochwal się jaki program kupiłaś ![]()
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ambicja jest dobra, ale z drugiej strony bywa destrukcyjna...
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Imperatorowa Undi I
|
Dokładnie. Dla mnie każda porażka, każde niepowodzenie kończy się załamaniem i depresją
![]() ![]()
#73 |
Zakorzenienie
|
otóż to! ja mam tak samo. obieram sobie jakiś cel, dąże do niego, osiągam go i co...i się nie cieszę, nie jestem z siebie dumna, bo mi sięwydaje że to takie fiu bzdziu...
cały czas mi się wydaje, że za malo i za mało, że nic nie robie, marnuje czas itd. że inni robią więcej, sa dalej ode mnie, a ja się opierniczam choć z drugiej strony wiem że tak nie jest, ale gdzieś tam w środku siedzi mi cos takiego
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() (Edgard ma siedzibę na tej samej ulicy co moja firma więc długo się nie zastanawiałam ![]() Dziewczyny, mam podobnie jak Wy z tą cholerna ambicją... Czasem mam przebłyski zadowolenia z siebie i satysfakcji, ale w większości ciągle mi mało. Poza tym porównuje sie do lepszych od siebie i myślę jaka to ja jestem beznadziejna ![]() Poza tym za bardzo się przejmuje i do wszystkiego podchodze bardzo emocjonalnie. Wkurza mnie to.
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-16 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Imperatorowa Undi I
|
Edgarda uwielbiam, obecnie sięgam już tylko po jego publikacje
![]() Może to głupio zabrzmi - jakoś tak mi lżej widząc, że nie jestem sama z tym problemem.
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
O kurczę!
![]() Witam Was więc.. może coś napiszę troszke o sobie.. Czuje się osobą ambitną, mam plany raczej wykraczające poza normę, ciągle chcę robić wiele wiele więcej. Mam znajomych na prawdę rózniących się baaardzo od siebie, ale nikt nie rozumie mnie do końca. Ich plany ograniczają się do za miesiąc, nawet do dnia następnego. Ja lubię "marzyć", planować. Kocham kiedy coś się dzieje, kiedy mam jakiś cel i dąże ! Chciałabym na prawdę kurcze dużo, czasem wydaje mi się że czasu nie starczy, a czasem (jak już ktoś wcześniej napisał może troszkę innymi słowami ![]() Teraz nastał czas kiedy będę mogła się sprawdzić po raz kolejny. Od października zaczynam studia (jeszcze nie rozstrzygnięte więc mam nadzieję dostać się na zaoczne ![]() ![]() Nie piszę już więcej, witam Was ambitne kobietki ![]()
#79 |
Zadomowienie
|
Witaj Inspiracyjna - po nicku już widzę, że się tu świetnie nadajesz, po opisie tym bardziej
![]() Ja już jakiś czas temu zauważyłam, że nie warto przejmować się ludźmi, którzy nas nie rozumieją. Raczej szukać tych podobnych do nas i razem się wspierać ![]() ![]() ![]() Jedyna rada: olać ich! ![]()
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kurcze a co do ludzi to jest dokładnie tak jak mówisz!! chcę studiować kierunek który nie jest opłacalny to już jadą po mnie, nawet w rodzinie(dalszej)! Co kogo obchodzi nasze życie?! ![]() a czytałam tu coś o hiszpańskim. Muszę powiedzieć że zastanawiałam się nad tym z miesiąc temu, ale postanowiłam szkolić ten mój angielski jeszcze. Tyle ze... na studiach tez jest jezyk wiec moze dam rade cos pokombinować z hiszpanskim ![]() ![]()
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() gdyby nie fakt, że przysługuje mi bezpłatny lektorat z wybranego języka (cała gama do wyboru) to nie zdecydowałabym się na naukę od podstaw. A godzin lektoratu szkoda mi na angielski, bo ciągle jest wałkowane to samo... mogę więc sama się go nauczyć i doszlifować ![]() ![]() Zresztą ostatnio byłam zmuszona gadać z Angielką i to był przełom. Z jednej strony dobrze sobie poradziłam, a z drugiej byłam bardzo mało swobodna, zestresowana. Stwierdziłam, że w Polsce, nie mając stałego kontaktu z językiem, nigdy idealnie go się nie nauczę.... Więc skoro i tak będę go szlifować przez cały czas, to czemu mam poprzestać tylko na nim? ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-07-17 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też długo ucze się angielskiego chociaż tak na prawdę naukę miałam w LO od 2klasy. Niestety ale w niektórych szkołach nauczyciele leją z góry na dół na uczniów. Ale ten okres już zamknięty ![]() hmm. a rozmowa z obcokrajowcem faktycznie otwiera oczy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
od kilku dni się zastanawiam, czy przyznać się tu do mojej chorej (cholernej) ambicji, aż w końcu coś mnie dzisiaj podkusiło, żeby to zrobić. moja historia jest podobna do wielu już tu opisanych. zawsze najlepsze wyniki w nauce, najlepsze wyniki z egzaminów na koniec podstawówki czy gimnazjum, egzaminy w sesji zdane w pierwszym terminie, zaangażowanie w różne projekty, organizacja imprez, zajęcia dodatkowe, udział w konkursach etc. jednak zawsze było jakieś ale. jeśli zdałam maturę na 95%, pytałam dlaczego nie 100. gdy kończyłam szkołę ze średnią 5,5 zastanawiałam się, co mogłam zrobić, żeby było co najmniej 5,6. w sesji zimowej zdałam egzamin jako jedna z czterech osób na roku, ale zamiast cieszyć się, że mi się udało, bo włożyłam w naukę naprawdę dużo pracy, cały dzień wmawiałam sobie, że po prostu miałam szczęście. i tak jest zawsze. jeśli zrobię coś dobrze, żałuję, że nie było to bardzo dobrze. dodatkowo porównuję się z innymi. gdy ktoś robi coś więcej ode mnie, czuję zazdrość i złość. w końcu ja też bym mogła. mamy wakacje. a trats co robi? oczywiście zamiast wygrzewać tyłek na drugim końcu świata, siedzi w domu i się uczy! jeśli nie zajrzę do książek przynajmniej raz dziennie, mam ogromne wyrzuty sumienia.
czasem się zastanawiam, po co ja to wszystko robię. mogłabym przecież studiować jakiś niewymagający dużej pracy kierunek, po zajęciach siedzieć przed telewizorem, nie planować nic poza obiadem na obecny dzień i mieć wszystko w czterech literkach. ale nie potrafiłabym. mam zaplanowane życie na najbliższe trzy lata i wiem, że jeśli po tych kilku latach cokolwiek na mojej liście (tak, tak, mam listę, gdzie w punktach mam zapisane, co będę robić - jak widać, chyba nie ma wątpliwości, że normalna nie jestem ![]() ale mimo wszystko lubię swoje życie. lubię czuć, że nie marnuję czasu. lubię osiągać sukcesy. i, choć porażki opłakuję przez co najmniej tydzień, z perspektywy czasu widzę, że nawet jeśli coś mi nie wyszło, to zawsze miało to też jakieś pozytywne skutki. nawet jeśli nie wygrałam bitwy, to wojna należy do mnie ![]() i tym przydługim postem trats mówi dzień dobry ![]() a co do toczących się już dyskusji, wtrącę kilka moich groszy (niestety, z powodu mojej sklerozy, zapomniałam o cytowaniu): niemiecki - faktycznie dużo osób go nie lubi. nie wiem dlaczego, bo to cudowny język ![]() ![]() cyrylica - ja co prawda uczyłam się rosyjskiego w szkole, ale mój kuzyn sam przyswoił alfabet. dlatego od dłuższego czasu, jeśli tylko widzę, że przysyła mi smsa, to wiem, że muszę moje szare komórki uruchomić, bo z pewnością treść będzie zapisana właśnie cyrylicą. skubany dba o moją edukację. hiszpański - podoba mi się jego brzmienie i też chciałabym się go nauczyć, ale niestety na mojej liście języków, które muszę znać, nie ma go. bardziej marzy mi się japoński, więc jak na razie usiłuję poznać hiraganę i katakanę. rozmowy z obcokrajowcami - zawsze powodują u mnie palpitacje serca, bo mam wrażenie, że palnę jakąś głupotę. relaks - dla mnie odpoczynek to słuchawki na uszy, wygodne łóżko i książka albo sen. z powodu wspomnianej już wyżej mej przypadłości (czytaj: sklerozy) zapomniałam co jeszcze chciałam dodać ![]() a, wiem co jeszcze. shilpa! jak ja ci zazdroszczę, że mieszkasz w singapurze. uchylisz rąbka tajemnicy i zdradzisz jak tam się znalazłaś? i dlaczego akurat singapur? zawsze mnie niesamowicie interesowały historie ludzi, którzy wyemigrowali z polski. dziewczyny, możecie czuć się wyróżnione. powiedziałam wam więcej o sobie, niż znajomym przez pół mojego życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() mam również coś takiego, że kiedy ktoś, nawet moja dobra znajoma lepiej na czymś wyjdzie, w środku mnie rodzi się zazdrość, pluje sobie w twarz, że nie byłam tak dobra. Czasami przez dążenie do ideału wpadamy w egoizm. hmm.. a tak się zastanawiam, co studiujesz? ![]() ps. też chętnie posłucham historii o singapurze. ![]()
![]() |
#85 |
Imperatorowa Undi I
|
witam nowe koleżanki
![]() ![]() a co do słów Comy "po co ci to skoro i tak nie znajdziesz pracy" - jejku, ile razy to słyszałam! Ciotki dzwoniły z żalami, że wybrałam uczelnię prywatną (na państwówkę mogłam się bez problemu dostać, ale nawet nie złożyłam papierów bo prywatna bardziej mi pasowała pod względem programu i specjalizacji). Cóż, wyboru szkoły prywatnej nie żałuję ani trochę, tym bardziej że ze względu na wyniki w nauce nie musiałam płacić czesnego ![]() ![]()
#86 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
studiuję na politechnice wrocławskiej. (według moich założeń) będę architektem albo projektantem konstrukcji budowlanych, o ile moja ambitna psychika nie wyśle mnie do szpitala, gdzie nie montują klamek w drzwiach i oknach ![]() a ty jaki kierunek zaczynasz? ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
zdecydowanie zdanie to powinno zostać naszą dewizą ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja (jeszcze chrzestna niestety) tak mnie bezczelnie objechała odnośnie tematu pracy licencjackiej, że myślałam, że ją zabiją! I ją nie obchodzi, że będzie z tego publikacja - tylko temat nieciekawy, nudny, ledwo związany ze studiami. A jak mi zaczęła dawać zwoje propozycje i złote rady, to... wrrrrrr. Witaj trats ![]() Nie wiedziałam, że Shilpa jest w Singapurze! Super! ![]()
![]() |
#88 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ale faceci boją się silnych i ambitnych kobiet i stąd to wszystko wynika. choć czasem zastanawiam się że jezeli świat ułożony jest tak jak jest i od zarania dziejów mimo wszystko układ jest taki sam to pytam się siebie po cholere mi t owszystko, po co sięzabijam, szamocze i staram jeżeli kiedyś będę musiała to wszystko poświęcić w imię wypełnienia swojego kobiecego obowiązku.... nie jestem feministką, uważam że partety to wielka ściema i tzw.wrównywanie szans na siłę, nie widzę siebie w roli matki (choć nie wykluczam, że instynkt m. mnie dopadnie) i czasem żałuję, że świat jest tak poukładany. swoją drogą zamierzam pisać pracę licencjacką o kobiecym stylu zarządzania ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() choć ja jak odbierałam dyplom magistra kończąc studia ze średnią prawie 4,5 i oceną pracy i obrony na 5 też czułam niedosyt.... ![]() Trats witam ![]() ja też mam problem z ciągłym porównywanie się do innych. i w moich oczach zawsze wychodzę blado...wiem, że na własne życzenie sama kopię pod sobą dół, ale wdaje mi się że wciąż inni robią wiecej, są lepsi, mądrzejsi itd. zresztą moja mama zawsze pokazywała mi że inni sa lepsi, zawsze słyszałam-popatrz bo ten to to, bo tamta to jest taka... aha i ja też cierpię na chroniczną sklerozę;p i niemiecki uwielbiam ![]() ![]() ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-07-17 o 13:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Hej Wam
![]() Odrazu mówię nie czytałam co wcześniej pisałyście bom zalatana i tylko zerknełam ![]() ![]() Wiecie co zaczynam się wachać czy dobrze zrobiłam, że zaczęłam drugi kierunek.. Wczoraj z panią w dziekanacie chwilę pogadałam i jakoś zwątpiłam w siebie. Nie wiem czuję lęk, że mi się coś może nie udać albo coś.. I mysle nad praktykami w lokalnej gazecie.. Zawsze to coś.. Tylko sie boję, że mi się nie uda ich załatwić.. Jak myślicie jest mozliwość, żeby tak np chociaż 10 godzin tygodniowo przychodzić??
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.