|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le
Cytat:
|
|
|
|
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le
Mariolko, dziękuję za komentarze w albumie
chyba sobie kawkę zrobię, bo jakaś przymulona jestem
|
|
#3213 |
|
Ola-Unhola
|
Ja tak chodze i "sprzatam" i też popijam kawke już drugą, bo pogoda fajna, ale troszkę senna
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wróciłam z prawie 2h spaceru
Mała mi zasnęła na końcówce, więc przełożyłam ją do łóżeczka i wstąpiłam do was. Chyba też sobie kawkę zrobię.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3215 |
|
Przyczajenie
|
witam!!!
ja tez byłam na spacerku i nie tylko....bo jak sie wychodzi to od razu 10 rzeczy naraz załatwiam...między innymi przy wizycie u Logopedy Adrianka wypytałam o małego co roczne dziecko powinno umiec(za tydzien juz roczek)tak wiec: mama, tata, baba, am, daj, bach, pa,pa itp i nasladownictwo... miedzy innymi pieska I jestem zaniepokojona bo wszystkich tych rzeczy nie umie to co kiedys mówił teraz sobie zrobił przerwe...ale próbuje inne mówic rzeczy takie jak Adrian co śmiesnie mu wychodzi,narazie nie ma powodu do niepokoju ale miec reke na pulsie i mówic dużo tzw potok słów... ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Wiktorek tez się zdrzemnąła!!! śpi sobie w wózeczku na dworze bo to jedyny sposób na niego...co za ulga i jaki spokój juz dawno nie spał w dzien przez te upały tylko na rękach chwile ale wieczorem sam zasypia-to jest mój mały sukces duzy będzie jak kiedys prześpi całą noc
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
wskoczyłam na Facebook, matko, ale ja tam zielona jestem, nawet nie wiem czy poakceptowałam zaproszenia.Gdzie mogę sprawdzić swoich znajomych? bo tylko propozycję mi wyskakują
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- hajdii ja wyczytałam że roczne dziecko powinno umieć ok2-3 słowa do roku, więc jest duża rozbieżność.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3217 | |
|
Ola-Unhola
|
Chyba na urodziny 27-go kupię tort, a w niedzielę dla teściów zrobię. Właśnie się tak zastanawiam, bo kupowanie dwóch tortów trochę drogo wychodzi...
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
Szukałam Ciebie i nie ma
|
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja
![]() Przepraszam, że nie pocytuję, ale za dużo tego od piątku Ale nadrobiłam Uśmiałam się nieźle przy tych Waszych wywodach o seksie przy dzieciach i goliźnie (apropos-ja przy tych upałach spałam tylko w majtkach i jak rano braliśmy Zosię do siebie do łóżka to się okazało, że najlpepszą zabawką są... moje sutki No normalnie musiałam coś zakładać, bo ciągnęła mnie jak szalona. Może chciała mnie wydoić![]() )Weekend upłynął bardzo spokojnie. W sobotę byliśmy na roczku. Stolik Chicco bardzo się spodobał -do wszystkich śle swoje tiktakowe uśmiechy, nie marudzi, nie popłakuje... Jakos polepszyło się tej mojej córce ostatnio Do tego sama zasypia, z czego jestem naprawdę dumna i cieszę się nieprzytomnie, bo to wielka ulga, jak wieczorem bez cyrku dziecko odkładane do łóżeczka po prostu zasypia. Cud, miód i orzeszki![]() Wczoraj nabiła sobie pierwszego guza. I to jeszcze u babci, i potem babcia wydzwaniała do wieczora, bo miała wieeeelkie wyrzuty sumienia, że jej nie upilnowała No cóż-nie pierwszy i nie ostatni.Prawa górna jedynka jest biała (znaczy dziąsło ) i wyraźnie jakby wystaje, więc myślę, że już teraz to naprawdę coś się wykluje![]() A! Zdecydowaliśmy, że kupujemy Zosi na roczek fotelik na rower Kasiu czekam na Twoją relację z pierwszej przejażdżki ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Wiecie co zaczęłam się zastanawiać nad roczkiem Zosi i mam mętlik w głowie Jak policzyliśmy to musielibyśmy zaprosić 16 osób (najbliższa rodzina). Co prawda mamy mieszkanie, ale kompletnie nie wyobrażam sobie "biby" dla tylu osób -nie mielibyśmy stołów, krzeseł, byłoby ciasno, poza tym musiałabym chyba z dwa dni wolnego wziąć żeby to wszystko przygotować. Co prawda teście maja ogród, ale nie chce robić zamieszania z przenoszeniem wszystkiego do nich, zresztą niewiadomo jaka będzie pogoda, bo to końcówka sierpnia będzie. I nie wiem, czy nie zrobię po prostu w poniedziałek tak jak przypada, z jakimś super tortem i ciastem ogólnie i kawą. I kto przyjdzie to przyjdzie, bez specjalnych zaproszeń. Co myślicie?Ps. A Zosia i tak nie będzie pamiętać
Edytowane przez angy Czas edycji: 2010-07-19 o 12:48 |
|
|
|
|
#3219 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- do tego lokal wybralismy mały na wsi gdzie jest miejsce na dworze i co najwazniejsze bede mogła w wózeczku małego sobie tam uspać ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- potem będzie dłuuuuuuuugo już spokój bo kolejne latka robimy zawsze w domu z dziadkami przy torcie a kolejna wielką imprezą bedzie dopiero komunia Adrianka
|
||
|
|
|
#3220 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze nie zastanawiałam się jak urządzę urodziny Oliwce. Na pewno bedzie tort, a co jeszcze to nie wiem, pewnie grill jakis i tyle. Nie zamierzam zapraszac dużo ludzi tylko rodziców,chrzestnych, teściów i rodzenstwo tz. i moze moja siostra cioteczna z mężem i dzieciątkiem. hmm wyszlo mi nie licząc nas 15 osób.
---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- tylko nie wiem czy tort zamawiac czy robic. Moja mama mowi zeby zrobic, bo swoje to lepsze ale te z cukierni sa takie ładne, specjalnie przystrojone.
|
|
|
|
#3221 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie mamuśki
![]() czy czerwcowy Krystianek z mamusią moga się dołączyc do Waszego forum?
|
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
u nas będzie 11 dorosłych i 7 dzieci- przy stole, bo osób do świętowania będzie troszkę więcej.
O kosztach będę mogła się wypowiedzieć po wszystkim Póki co 2 torty, bo 1 na 20osób to mega kolos i do lodówki bym go nie wmieściła wyniesie jakieś 120zł i mięso też ok 150zł, napoje 100,balony itp20zł no ale jeszcze dziś jadę po jednorazowe talerzyki i towar na sałatki. Dla mnie nieistotne jest czy będzie pamiętać-bo nie będzie.Ważne jest dla mnie tu i teraz. Przy drugim dziecku pewnie nie będzie takiego szaleństwa, choć kto wie ![]() Kuriera jeszcze nie ma ![]() Ze słów które Laura umie: mama, "hau", "brum", koko, lala-co znaczy Natala,aja, kak=tak, ne=nie.am, halo,po swojemu woła 2koty, psa.Chyba nic nie zapomniałam.
|
|
|
#3223 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
U nas jeden tort to najmarniej 105 zł.... da Laurki za słówka.Antoś potrafi: mama, tata, ba (piłka), ma(masz), da(daj), am, nie/ne (nie), bach (bach przy schodach lub na łóżku) i coś tam jeszcze po swojemu, ale nie dopasowałam do niczego konkretnego. A na wyjeździe nauczy wchodzić się na łóżka, pufy itp. siedzimy w dużym pokoju, pada pytanie, gdzie Antoś, a On siedzi sobie na naszym łózku. Ok, tylko gorzej jak tak stanie i zaczyna podskakiwać. Nie daj Boże się potknie i spadnie buźką na podłogę.... I ze swojego łóżeczka szykuje się do wychodzenia (jest na najniższym), zakłada nogę na barierkę i woła.... Jak schodzi ze schodów to tyłem (jak nikogo nie ma w pobliżu), jak ktoś jest wystawia rękę i chce, żeby go sprowadzić przodem
|
|
#3224 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuba nigdy wcześniej nie miał ani uczulenia, ani potówek, więc postawiłam, że to potówki, bo zbiegło się z upałami i nic nowego nie jadł ![]() Cytat:
Niemożliwe ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A dla tego pana ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3225 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
...a co do urodzin-to pamiętac nie będzie ale mój starszy syn wyciaga swoje albumy i uwielbia je ogladać,komentować i teraz wszystkie swoje wypowiedzi zaczyna"jak byłem mały to..."porównuje wszystko jaki miał wózek a jaki Wiktorek ,że miał takie zabawki a teraz ma je Wiktorek przy urodzinach drugiego tez jest szaleństwo (przynajmniej tak jest u mnie ale tylko przy roczku potem juz spokojnie)
|
|
|
|
|
#3226 |
|
Raczkowanie
|
Miramej dziękuje
![]() widzę że wiekszość z Was szykuje sie do imprezy ![]() My już mamy ja za sobą ![]() a robicie wróżbę dziecku z kieliszka, pieniędzy itp.? |
|
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3228 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
to jak juz mówimy co dzieciaczki mówią, to Oli mówi: mama, tata, dziadzia (bardziej diadia jej wychodzi), baba, ne, daj, papa,
no i po swojemu mówi halo, hau-hau, muu (tak krówka robi), woła kotka - ciii, no i jeszcze inne niezrozumiałe dla mnie jeszcze dźwięki
|
|
|
|
#3230 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3231 |
|
Zakorzenienie
|
nie jedź
![]() przed chwilą zrobiłam ciasto w 5 minut (łącznie z pieczeniem w micro) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=264412 wyszło smaczne
|
|
|
|
#3232 |
|
Raczkowanie
|
Wojtusia fajny przepis
ogólnie nie pieke ciast ale fajnie jest mieć taki przepis na wszelki wypadek
|
|
|
|
#3233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#3234 |
|
Raczkowanie
|
hehe ja tez nie lubie bo wtedy wiem że musze posprzata ć;-)
|
|
|
|
#3235 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej mamuski
Pospalismy dzisiaj do 9 ![]() Pozniej mały zjadl kaszke, ubrałam go i pojechalismy do przychodni. Bardzo miła obsługa, pielegniarka szybko zalozyła nam karte, podpisałam pare papierków i zaraz lekarka nas przyjeła. Bardzo miła starsza pani, ponoc jeszcze nas leczyła. Zagadała Kubaska, sprawdziła serduszko, płucka, brzuszek. Zajrzała w gardło (pochwaliła piekne ząbki ), zwarzyła go (10,5 kg), 79 cm. Podziwiała tez ze tak pieknie chodzi, ponoc jak na jego wiek bardzo dobrze mu to wychodzi. Postawe ma dobra, stopki w porzadku. Jąderka ok, ciemiączko zrośnięte. Jednym słowem okaz zdrowia ![]() Pozniej pielegniarka zaszczepiła małego. Nawet tego nie zauwazył. Wziełam go na kolana i pokazałam takiego misia na scianie, jak sie ciagnie za sznureczek to rusza raczka i nozka ![]() Mały nawet na igłe nie spojrzal tylko zajety był ogladaniem misia. Nastene szczepienie w listopadzie-kolejna dawka Infanrix. Rozmawiałam z pediatra na temat zywienia dzieci. Powiedziała, ze roczne dziecko powinno jesc juz wszystko. Nie ma potrzemy specjalnie mu gotowac. Moze jesc wszystkie zupy, ziemniaki, makarony, kasze a nawet sosy. Oczywiscie kaszka powinna byc codziennie a takze sporo nabiału. Nie ma ograniczen co do serków, jesli dziecko lubi moze jesc. Pytałam jakie serki to powiedziała ze wszystkie ktore mu smakuja. Mleko krowie takze mozna podawac, kasze manna, budyn na mleku. Pytałam tez o ta szczepionke. I o tych moich obawach. Powiedziała, ze u nas w Polsce nie odnotowano skutkow ubocznych i ona takze w swojej dlugiej juz karierze nie spotkała sie z jakimis problemami. Wyjasniła mi dokladnie co to za szczepionka i dlaczego w USA odnotowane sa skutki uboczne. (Tam sie inaczej szczepi, jest kilka dawek co 4-6 tyg.) Uspokoiła mnie. Wybralismy priorix. Cytat:
Cytat:
![]() Kazdemu sie zdarza ![]() Cytat:
Fajnie, ze juz jestes Cytat:
Cytat:
mama, tata, baba, dada, papa, lala, bach (jak upadnie albo cos upusci), nie, tak, nia (Ania), kaka, cici (kotek), cycy (mowi tak jak widzi mnie w staniku ), tiki-tiki (jak ma dobry humor to tak sobie mowi), ija (konik), hu-hu (sowa). U nas ten sam problem. Bo coraz czesciej Kuba wchodzi na łozko.Potrafi pieknie sam zejsc (tyłem) ale czasami wstanie i podskakuje i musze go polnowac bo moze spasc na buzke. Cytat:
Miło ze do nas chcesz dołaczyc Zapraszamy. Napisz cos wiecej o sobie i swoim synku ![]() Lece gotowac obiad. Dzisiaj zeberka w warzywnym sosie i do tego makaron.
|
|
|
#3236 |
|
Zadomowienie
|
Co do golizny.
My zachowujemy sie normalnie, Ani bez zbytnego chowania ani bez eksponowania. Jak zobaczy nas nago nie panikujemy. Ja sie z nia czasami kapie, maz nie. Seksu jednak przy niej nie uprawiamy. ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Ja dzis jakas slaba jestem. Zdrzemnelam sie chwile kiedy mala spala, ale teraz czuje sie jeszcze gorzej. |
|
|
|
#3237 | ||
|
Zakorzenienie
|
nosz ale jestem wsciekla
![]() ![]() ![]() nie dosc ze fachowcy musieli pojechac bo prad wylaczyli na 3 godziny to jeszcze malz mi dzwoni ze dostal mandat 200zł za to ze zaparkowal auto a nie mia karty zeby tam parkowac, ale bilet kupil tlumaczy ze nie wiedzial ze trzeba jakas karte miec a stak tam 10minut mogl dostac upomnienie ale nie odrazu mandat Cytat:
ja tez nie mam miejsca u siebie na gorze i wlasnie chce na ogrodzie a w razie czego jak pogoda nie dopisze to impreza bedzie u mamy na dole -zgodzila sie ![]() nas bedzie 17 osob w tym 2 dzieci i 3 nastolatkow wiec licze jak doroslych Cytat:
ale wiem za sa takie dzieci co tylko sloiczkowe albo znowu na odwrot
|
|
#3238 |
|
Raczkowanie
|
My tez na golasa chodzimy przy małym...zresztą u mojego męża w rodzinie to normalne w sensie że częściej widzę teścia w samych slipkach a teściowa w majtkach i biustonoszu niż ubranych.
Póki co wydaje mi się że to nic złego jezeli nasze dziecko zobaczy rodziców nagich. A seks...cóż my walczymy jak albo małego nie ma w domku albo jak już śpi ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- A jeśli chodzi o mnie i synka. Mój synuś urodził się 24 czerwca 2009. I to jest moja najwieksza radość w życiu obecnie mieszkamy z moją mamą ale w polowie sierpnia przeprowadzamy się już na swoje ![]() Ja jeszcze siedzę z synkiem ale powoli szukam pracy i chyba będę musiała się bardziej skupić na poszukiwaniu pracy. A powiem Wam dobrze mi w domku z synkiem ale z jednej pensji męża się nie utrzymamy.W październiku jeszcze czeka mnie wesele moje bo z mężem mamy tylko cywilny. I nie wiem jak się wyrobię z przeprowadzką, poszukiwaniem pracy i organizacją wesela. To chyba wszystko. mam nadzieję że Was tez szybciutko spamiętam i poznam
|
|
|
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze coś nie mogę zabrać się za nadrabianie...tyle mam roboty że koniec, a jutro wolne
![]() P.S. Po cichutku się pochwalę że na Dukanie schudłam...7 kg jak na razie...i ciągnę dalej
|
#3240 |
|
Ola-Unhola
|
Miramej, nie mam weny, bo nie mogę przestawić się na powrót z urlopu
![]() Co powiecie na takie kocki? http://allegro.pl/item1147037682_que...danka_12m.html Szukam prezentu dla bratanicy, myslałam o krówce: http://allegro.pl/item1144713771_kos...a_malucha.html Ale Małż mówi, ze za droga....
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
juz dawno nie spał w dzien przez te upały tylko na rękach chwile ale wieczorem sam zasypia-to jest mój mały sukces duzy będzie jak kiedys prześpi całą noc

Ale nadrobiłam