![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Brak czucia w języku po dłutowaniu ósemki
Na początku maja miałam usuwane dwie prawe ósemki - z górną nie było większych problemów, dolna była częściowo zatrzymana w dziąśle, trzeba było dłutować.
Po zabiegu straciłam czucie na przedzie i po prawej stronie języka. Czucie z przodu języka wróciło, natomiast prawa strona jest nadal bez czucia - jest to bardzo nieprzyjemne, bo język z tej strony wydaje się dużo większy niż po drugiej stronie, jakby nie mój - cały czas go czuję ![]() Czy jest szansa, że czucie jeszcze wróci? Ostatnio neurolog powiedział mi, że trwa to już dosyć długo i czucie może już nie wrócić. Z kolei stomatolog, która usuwała mi ósemki twierdziła, że może to potrwać do 4 miesięcy, ale czucie powinno w końcu wrócić. Biorę witaminy z grupy B, ale nie wiem, czy faktycznie może to pomóc... I drugie pytanie: jak duże jest ryzyko uszkodzenia nerwu w trakcie zabiegu dłutowania? Mam do usunięcia jeszcze ósemki z drugiej strony - dolna też częściowo w dziąśle i boję się, że stracę czucie również po drugiej stronie języka, a tego już sobie zupełnie nie wyobrażam... |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak czucia w języku po dłutowaniu ósemki
Cytat:
Kiedy miałaś ten zabieg??
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Masz rację, wybiorę się jeszcze do "mojej" dentystki i jej zapytam. Wtedy to ona miała mi usuwać te ósemki, ale akurat się rozchorowała i odwołali mi wizytę, a że sprawa była pilna, musiałam szukać gdzie indziej i może źle trafiłam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Koniecznie skonsultuj się z innym stomatologiem i neurologiem. Mnie też w tym roku jeden lekarz załatwił i dopiero konsultacja u innego otworzyła mi oczy.
![]() I jak możesz to napisz coś tutaj później, bo ja też będę miała ósemki do usunięcia ![]()
#5 |
Zadomowienie
|
W piątek pójdę do mojej dentystki i zobaczymy, co mi powie. Koniecznie usuwaj ósemki w sprawdzonym miejscu, najlepiej (z tego co później doczytałam, już po zabiegu) u chirurga szczękowego
![]() U neurologów w sumie byłam dwóch - u jednej krótko po zabiegu i powiedziała mi, żebym na razie czekała. U drugiej niedawno - powiedziała, że czucie może nie wrócić. Może pójdę ponownie (za jakiś miesiąc, dwa - jeśli nic się nie zmieni) jeszcze raz do tej pierwszej. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To niema nic zwiazanego z tym, ze usuwanie bylo skomplikowane. Znieczulenie, ktore dostajesz w dolna szczeke znieczula Ci caly nerw i to jest przyczyna Twojego braku czucia. Jednym z powiklan takiego znieczulenia jest wlasnie to.Prawdopodobnie sie to odwroci niema co panikowac.
#7 |
Raczkowanie
|
Dłutowanie ósemek zawsze może wiązać się z ryzykiem wystąpienia powikłań, tak jak w Pani przypadku. Lekarz przed zabiegiem na ogół informuje o tym pacjenta. Powikłanie takie, o którym Pani pisze nie wystąpiło z winy lekarza. Szansa, że czucie powróci jest duża, ale trzeba bardzo cierpliwie czekać. Minimalny okres to są 4 miesiące, ale zazwyczaj trwa to około 6 miesięcy. W najgorszym wypadku czucie nie powróci w 100%, a tylko częściowo. Oprócz witamin z grupy B, powinno także stosować się leki przeciwzapalne, które zleci lekarz oraz wykonywać ćwiczenia języka. Co do usunięcia dalszych Pani zębów mądrości - ósemek, nikt nie może dać gwarancji, że nie wystąpi podobne powikłanie. Zatem proszę rozważyć czy ich usuwanie jest konieczne. Za konieczne uważam - te ze wskazań ortodontycznych lub związanych z występującymi dolegliwościami bólowymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W piątek mam wizytę u stomatologa, to dopytam się o leki przeciwzapalne i ćwiczenia języka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
współczuje Ci bardzo mocno.....
ja kiedys przez kilka godzin tez nie miałam czucia w języku po przekłuciu języka i wiem jakie to dziwne uczucie.... u mnie szybko na szczescie przeszło.... Trzymam kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
mary lu, dziękuję za kciuki
![]() ![]() Dziś stomatolog dała mi skierowanie na zabiegi laserem biostymulującym, pojadę i dowiem się przynajmniej, ile to by kosztowało - bo czy jest skuteczne to nie wiem - pewnie jak czucie ma nie wrócić, to i laser nie pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.