Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 16:49   #3481
paulka12
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Z pewnej stronki:

"Na przebarwienia ligatur, a także innych elementów aparatu ortodontycznego wpływają ponadto (wcześniej było o paleniu fajek i czerwonym winie) artykuły spożywcze, które zawierają silne barwniki, np.
  • czerwone buraczki, marchewka, czerwona papryka, wiśnie, jagody, czarne porzeczki,
  • soki z owoców i warzyw wymienionych powyżej,
  • kawa, herbata, cola,
  • potrawy z dodatkiem curry, tabasco, chilli lub innych barwiących przypraw,
  • słodycze - barwiące język lody i lizaki.

Jest trochę ograniczeń.

Gdzieś tu ktoś jeszcze pisał o chińskiej zupce
paulka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 17:21   #3482
dziula881
Raczkowanie

Cześć dziewczynki Pamiętacie mnie jeszcze?? Ostatnimi tygodniami mam nieco ograniczony dostęp do neta więc nie miałam jak sie odezwac jestem wlasnie po kolejnej wizycie ząbki na dole juz praktycznie prościutkie a góra ładnie się cofa I znów zaszalalam z kolorkami na górze zielony na dole malinowy a co tam w koncu są wakacje
Stary 2010-07-20, 17:23   #3483
Siaasiaa
Raczkowanie

GG do Siaasiaa

Peter8802:

Ja chodzę do ortodonty w Częstochowie Jest bardzo dobry, ale nie wiem czy ceny by cię zadowoliły Za wizytę płaci się 50 zł. Za wizytę, na której miałam zakładane gumki separacyjne zapłaciłam 80 zł. Co do aparatu to ja mam założony dopiero dół i bihelix na górę i płaciłam 1800 zł. 2 sierpnia będę mieć zakładaną górę i zapłacę 1200, bo mówi że odejmuje 300 zł I się tak tylko zastanawiam czemu Czy chodzi o ten bihelix, czy o to, że po prostu za drugi łuk odejmuje 300 zł

Na złocistej fajerce
spalę różową różę
czarne pióreczko kurze
i jedno ludzkie serce.
Siaasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 18:58   #3484
sincarne
Raczkowanie

szprotka, ale masz cudny avek od razu chce się pomiziać monitor
za to 1000dni ma znów nowy i znów wymiata

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:03   #3485
pozorna
Przyczajenie

sincarne- Ty masz za to świetny podpis ( chodzi mi o te emotikony ) hahaha , bardzo pomysłowe
pozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:34   #3486
Peter8802
Przyczajenie

1000days, ale blizny to co innego ;P a co innego zęby ;P ma na tyle miejsca w szczęce że Ortodonta ma coś wykombinować xD :P a jak nie to poszukam innego ;P więcej czasu będę szukał więcej odłożę ))))

Siaasiaa, możesz powiedzieć kaj to ?? bo ja wstępnie jestem umówiony na północy na Wyzwolenia 9 ;-) zobaczę co mi tam ta kobita powie, w recepcji dowiedziałem się że 1600zeta za łuk i za wizytę konsultacyjną 37zeta ;-) więc wygląda taniej, a jeszcze.... jaki aparat masz??? bo za taką cenę to chyba bezgumkowego się nie dostanie ;-( a i matma się kłania ... xD 1800 -300 to 1500 a nie 1200 ;PP Ty czy Ortodonta się pomylił.... xD bo jak Ortodonta to wole nie iść bo to źle wróży... ;P
Peter8802 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 22:00   #3487
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
To trochę w stylu "Naprawcie mi to rozcięcie na kolanie ale ma nie być szycia bo ja nie chcę blizn, nie chcę i już!".
Czasem trzeba poświęcić zęba czy 4. Poświęcasz jednostki dla dobra ogółu. Poza tym, te szpary się zejdą. A podczas leczenia i tak będą Ci się pojawiały szpary, a to między jedynkami (do swojej mogłam włożyć 5zł ) a to za trójką... I tak będziesz "szczerbaty" od czasu do czasu.
aż sprawdziłam... w mojej przestrzeni między 2 a jedynką mieści się 1 grosz
a wcześniej tej przestrzeni nie miałam

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-07-21 o 00:05
betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 22:46   #3488
Peter8802
Przyczajenie

ojjj.... moja mała prośba... mozecie nie używać słowa "szparka" może lepiej przestrzeń miedzy ząbkami ;P tak inaczej mi sie to kojaży ;PPP
Stary 2010-07-20, 23:10   #3489
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Peter8802 Pokaż wiadomość
ojjj.... moja mała prośba... mozecie nie używać słowa "szparka" może lepiej przestrzeń miedzy ząbkami ;P tak inaczej mi sie to kojaży ;PPP

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 23:53   #3490
muszynianka
Zakorzenienie

W poniedziałek 26 zdejmują mi aparat
DWA LATA, dwa lata z nim chodziłam. Szczerze? Tak go lubię że nie wyobrażam sobie żyć bez niego. Niech on zostanie, boję się że mi się zęby wrócą.
A on mi nie przeszkadza, taki fajny jest. Trochę dodaje mi uroku na prawdę.
Boję się że zapomnę o retencyjnym, że mi będzie wypadać :beczy:
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 00:06   #3491
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
już zmieniłam... Wam chłopakom to wszystko się kojarzy...

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 00:32   #3492
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
Koleżanki..... a te bezgumkowe ;P to o ile są droższe??? wiem ze ceny są rożne ale średnio w procentach można wyrazić ile są droższe, bo to każdy ortodonta ustala mniejwiecej tak samo ;-))))

Bezzzz... chyba lepiej co nie ?? ;>

bezligaturowe maja swoja inna filozofię leczenia, no i w wiekszosci przypadkow trwa ono trochę krócej, ale to indywidualna sprawa
tak, są droższe, to prawda.
1900-2500 ,-
ja dałam 2500, czyli dużo, ale mam Damona

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 01:05   #3493
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
W poniedziałek 26 zdejmują mi aparat
DWA LATA, dwa lata z nim chodziłam. Szczerze? Tak go lubię że nie wyobrażam sobie żyć bez niego. Niech on zostanie, boję się że mi się zęby wrócą.
A on mi nie przeszkadza, taki fajny jest. Trochę dodaje mi uroku na prawdę.
Boję się że zapomnę o retencyjnym, że mi będzie wypadać :beczy:
Nie bój się, że Ci zęby wrócą ahahaha sorry, nie mogłam

A tak serio to może jest opcja żebyś miała dodatkowo podklejaną retencję?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 01:36   #3494
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

miesiąc temu ściągnęłam aparat...

jednak...

górna jedynka troszkę wystaje... orto się zdziwiła. mówiła ze tego nie było jak ściągnęła mi aparat (akurat... było... bo oglądałam w lusterku i od razu zauważyłam...)

ortodontka podkręca mi retencję ale to nic nie daje... Jak na moje, ta jedynka nie chce wskoczyć całkowicie bo po prostu nie ma miejsca w łuku... jest leciutko wysunięta do przodu.
w tej chwili mam tak "skręcony" aparat retencyjny, że jak go noszę to jest taki ból że szkoda gadać!

poszłabym do niej, ale ma zamknięty gabinet do 6 września... wakacje ma a potem jakiś remont... w każdym bądź razie ma przerwe a ja umieram z bólu jak zakładam retencję...

chciałabym iść do innego orto żeby coś z tym zrobił, ale nie mam pojęcia czy mnie przyjmą skoro "leczę" się u kogoś innego....

wydaje mi się, że wystarczyłoby spiłować trochę zęby "od boków", żeby ta jedynka się zmieściła w łuku... miałyście kiedyś coś takiego robione u swojego ortodonty? że piłował powierzchnie pomiędzy zębami?

ja już z tego bólu nie mogę... :| już nawet mam pomysły, żeby sobie jakoś tą retencję podreperować... ale nie chce nic grzebać żeby nie było gorzej....

ktoś miał do czynienia z taką retencją?
http://www.ortodonta.com.pl/grafika/...etencyjny1.jpg
Stary 2010-07-21, 01:57   #3495
Siaasiaa
Raczkowanie

GG do Siaasiaa

Cytat:
1000days, ale blizny to co innego ;P a co innego zęby ;P ma na tyle miejsca w szczęce że Ortodonta ma coś wykombinować xD :P a jak nie to poszukam innego ;P więcej czasu będę szukał więcej odłożę ))))

Siaasiaa, możesz powiedzieć kaj to ?? bo ja wstępnie jestem umówiony na północy na Wyzwolenia 9 ;-) zobaczę co mi tam ta kobita powie, w recepcji dowiedziałem się że 1600zeta za łuk i za wizytę konsultacyjną 37zeta ;-) więc wygląda taniej, a jeszcze.... jaki aparat masz??? bo za taką cenę to chyba bezgumkowego się nie dostanie ;-( a i matma się kłania ... xD 1800 -300 to 1500 a nie 1200 ;PP Ty czy Ortodonta się pomylił.... xD bo jak Ortodonta to wole nie iść bo to źle wróży... ;P
Nie, nie. Chodzi o to, że bihelix kosztuje 300 zł Aparat kosztował 1500zł i zapłaciłam 1800zł A teraz zapłacę 1200zł, bo odjął 300zł I nie wiem właśnie dlaczego Trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że zrozumiesz Chodzę do p. Janusza Myrdy, ale niestety nie pamiętam nazwy ulicy Mam aparat zwykły metalowy. Na początku ortodonta mówił, że będę mieć usuwane dwie górne 4-ki, ale teraz okazało się, że jednak obeszło się bez usuwania

Na złocistej fajerce
spalę różową różę
czarne pióreczko kurze
i jedno ludzkie serce.
Stary 2010-07-21, 07:29   #3496
Peter8802
Przyczajenie

Siaasiaa dzięki za info ;-))) wolisz <piVko> czy ;* ;-)

szprotka_mada od razu biczować chcesz mnie... co z Ciebie za kobieta ;PP

betti_888 taaaa jasne... jeszcze Ci powiem że twój Nick mi się kojarzy bo ósemka tak wygląda ;PPP

z resztą nie pamiętam już ale która to zaczęła pierwsza ze bez gumek to ona nie nie chce ;PP heee... i co niby mi wszystko się kojarzy xD jasne ;P a wam nie ?? :P

aaa... Siaasiaa mi to się zdaje, że dodał po to aby zarobić xD jak byś zrezygnowała z kolejnego łuku, czy coś... to on ma te 300/200 zeta w kieszeni :P po prostu chwyt ;-)
niooo i mam wielką prośbę ;P możesz mi sie dowiedzieć jak będziesz u niego xD ile kosztuje taki bezgumkowy ?? taki najtańszy bezgumkowy i średniej jakości jaki on poleca(jeżeli taki wybór u niego jest)

Edytowane przez Peter8802
Czas edycji: 2010-07-21 o 07:55
Stary 2010-07-21, 09:15   #3497
yennefer999
Raczkowanie

1000days tabex mowisz... jeszcze sie nigdy nie wpomagal zadnymi farmaceutykami ani innymi metodami, ale skoro juz reklame zrobilas to dobrze bylo zeby byla skuteczna chyba sprobuje bo rano mam kryzys. Kawa bez papierosa...fuj...

MalaDarunia wspolczuje. ja bym na pewno poszla do innego orto - do wrzesnia jeszcze tyle czasu, a jak to bol sprawia ci to jak zamierzasz wytrzymac? ponoc orto niechetnie robią poprawki po kolegach po fachu, ale jak jest sytuacja awaryjna no na pewno cie samej z problemu nie zostawi. Co do pilowania zebow nie wiem, ale chyba ktos ostanio pisal na forum o tym

Cytat:
Napisane przez dziula881 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki Pamiętacie mnie jeszcze?? Ostatnimi tygodniami mam nieco ograniczony dostęp do neta więc nie miałam jak sie odezwac jestem wlasnie po kolejnej wizycie ząbki na dole juz praktycznie prościutkie a góra ładnie się cofa I znów zaszalalam z kolorkami na górze zielony na dole malinowy a co tam w koncu są wakacje
pochwal sie fotkami szybko ci sie ząbki prostują

czekam na aparat jak na zbawienie
kończę leczyć ząbki.
yennefer999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:48   #3498
cherry pie
dream big

właśnie zauważyłam, że nie mam jednej ligaturki ; /
powinnam się zgłosić do ortodonty, czy mogę bez niej przetrwać do wizyty, którą mam 2 sierpnia?

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 11:25   #3499
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

Cytat:
Napisane przez cherry pie Pokaż wiadomość
powinnam się zgłosić do ortodonty, czy mogę bez niej przetrwać do wizyty, którą mam 2 sierpnia?
przetrwasz!
Stary 2010-07-21, 11:29   #3500
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
mozesz przetrwac. choc lepiej, gdybys ja miala, bo zabek moze sie cofnac (o ile mialby do czego sie cofac w swoim skrzywieniu), ale nie wiem czy Twoj ortodonta bedzie zadowolony, ze zawracasz mu glowe, jesli jest spoko, to idz.
np. moja orto nie przewiduje dodatkowych przyjec z tytulu takich awarii, uwaza, ze od tego jest wizyta kontrolna.

Edytowane przez dzidka
Czas edycji: 2010-07-21 o 11:30
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 11:38   #3501
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malaDarunia Pokaż wiadomość
ortodontka podkręca mi retencję ale to nic nie daje... Jak na moje, ta jedynka nie chce wskoczyć całkowicie bo po prostu nie ma miejsca w łuku... jest leciutko wysunięta do przodu.
w tej chwili mam tak "skręcony" aparat retencyjny, że jak go noszę to jest taki ból że szkoda gadać!
jak to masz podkręconą czy tam skręconą płytkę? płytki retencyjne przecież nie mają śrób..

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
aż sprawdziłam... w mojej przestrzeni między 2 a jedynką mieści się 1 grosz
a wcześniej tej przestrzeni nie miałam
ja mam na dole między 5tką a 4rką. myślałam że to z powodu spadniętej gumki, bo ząb zaczął się krzywić, ale szparka nadal jest. ma 1mm ale grosz się nie mieści
Cytat:
ja chodziłam 2tyg bez gumki na 5tce. zauważyłam że trochę wykrzywiła się, ale oprócz tego nic się nie stało. spokojnie możesz poczekać

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

wczoraj wróciłam z wizyty. dostałam nową sprężynke między 2jkę a 4rkę i oprócz ligatury mam jakieś krewetki na tych zamkach był już wieczór, wszyscy zmęczeni i dlatego dwa razy oberwałam gumki zielono czerwone.

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:30   #3502
cherry pie
dream big

dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:56   #3503
Siaasiaa
Raczkowanie

GG do Siaasiaa

Cytat:
aaa... Siaasiaa mi to się zdaje, że dodał po to aby zarobić xD jak byś zrezygnowała z kolejnego łuku, czy coś... to on ma te 300/200 zeta w kieszeni :P po prostu chwyt ;-)
niooo i mam wielką prośbę ;P możesz mi sie dowiedzieć jak będziesz u niego xD ile kosztuje taki bezgumkowy ?? taki najtańszy bezgumkowy i średniej jakości jaki on poleca(jeżeli taki wybór u niego jest)
Ma Damona z tego co pamiętam i kosztuje on chyba 2200zł Ale zapytam jeszcze na wizycie

Na złocistej fajerce
spalę różową różę
czarne pióreczko kurze
i jedno ludzkie serce.
Stary 2010-07-21, 14:25   #3504
Peter8802
Przyczajenie

THX Siaasiaa, co ile wizyty ustala Ci ? podobno przy tych bezgumkowych są rzadsze ? jak byś mogła się też zapytać o to
niooo a kiedy masz następną wizytę ??
Stary 2010-07-21, 14:59   #3505
201604190949
Konto usunięte

Hm... "niooo"?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:34   #3506
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
lol, to się nadaje do sygnaturki
co ty go betti wysyłasz na jakąś wiejską potańcówkę w remizie, gdzie sztachetami się leją po pyskach?

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
(...) Chyba czas pomyśleć o kupnie ligatur na allegro i samodzielnej wymianie ich... Powiedzcie mi aparatki- czy któraś z Was już to robiła?
Ja wymieniam sama od ok. pół roku i szczerze mówiąc, na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie tego nie robić. Jem i piję co tylko zechcę i w nosie mam, czy gumki się przebarwią, czy nie. Trzeba tylko uważać, bo ja na przykład podczas początkowej 'operacji' ułamałam sobie skrzydełko zamka na trójce . Ale od tamtego czasu nic więcej się nie zadziało...

szprotka, a powiedz mi jak wygląda funkcjonowanie z białym drucikiem? Nie przebarwia się on szybko, ewentualnie nie odpryskuje farba..?

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:39   #3507
Siaasiaa
Raczkowanie

GG do Siaasiaa

Cytat:
THX Siaasiaa, co ile wizyty ustala Ci ? podobno przy tych bezgumkowych są rzadsze ? jak byś mogła się też zapytać o to
niooo a kiedy masz następną wizytę ??
Zapytam Pierwszą kontrolną miałam po 4 tygodniach, a teraz będę mieć 2 sierpnia, czyli po 7

Na złocistej fajerce
spalę różową różę
czarne pióreczko kurze
i jedno ludzkie serce.
Stary 2010-07-21, 18:13   #3508
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość

szprotka, a powiedz mi jak wygląda funkcjonowanie z białym drucikiem? Nie przebarwia się on szybko, ewentualnie nie odpryskuje farba..?
Przez 3 tygodnie mojego noszenia nie zauważyłam żadnych przebarwień ani odprysków samego łuku. Jedynie mam delikatny odprysk na 2-jce w miejscu gdzie siedzi on w zamku (eee... chyba mnie zrozumiesz ), ale tak mam od początku. Pewnie orto zarysował jak mi go instalował.
Wspominał mi też coś o tym, że biały działa najsłabiej i na kolejnej wizycie dostane już zwykły metalowy. Podejrzewam, że ten biały jet tylko po to, aby 'rozbujać zębiska' (a udaje mu się to nieźle, bo wszystkie zębole mi się ruszają).

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 20:19   #3509
Starlett
Wtajemniczenie

malaDarunia - piłowanie ząbków "po bokach" czyli na ścianach stycznych to inaczej stripping i orto często go robią przy stłoczeniach - ja mam bardzo często robiony, ale dzięki temu m.in. nie miałam usuwanego żadnego zęba zęby piłuje się takim paskiem jak papier ścierny albo wiertłem ze specjalna nakładką.

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:42   #3510
paulka12
Raczkowanie

Założyłam....

I chce mi się płakac

Czuję się jakbym miała w paszczy kilogram żelastwa. Każdy ruch rani mi język i policzki. na podniebieniu mam drut, przez który seplenię...
A najgorsze, że ten aparat jest taki...wystający i ostry.
Spodziewałam się że jego kształt będzie łagodniejszy i że będzie "bliżej" zębów. Nie mogę zamknąć buzi, nie mogę jeśc. Od dziś nie palę.... - też nie mogę.
Wyglądam jak karykatura samej siebie.

Cały czas sobie powtarzam: po co mi to było????
Taka stara a taka głupia....

Kiedy przyjdzie przyzwyczajenie do tego złomu?
paulka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości