Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 21:13   #4951
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
a co to za metoda??
A to martucha opisywała dosyć humorystycznie jak ona to robi żeby nie wychodziły bakterie w moczu Trzeba by znaleźć ten jej opis - ale metoda działa. Generalnie wchodzisz do wanny, myjesz się, sikasz do wanny, w wannie pobierasz mocz ze środkowego strumienia, a można jeszcze wcześniej zatkać się tamponem - i od razu z licznych bakterii była poprawa do nielicznych lub pojedynczych

Cytat:
o tych wiaderkach to nasza położna z SR wogóle nie chciała się wypowiadać, powiedziała że to jakiś dziwny wynalazek i nic wiecej
Nam powiedziała, że większość dzieci tego nie lubi i nie jest to polecane, chociaż zdarzają się wyjątki, że się dzieciom podoba.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Wklejam ubranka które mam dla niuńki i muszę się wziąć za kompletowanie reszty bo to może być już niedługo a ja w polu
Słodziutkie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Myślałam o porodzie w wodzie. Nie wiem ile w Ujastku kosztuje ale chyba coś koło 500zł???
500 zł kosztuje - pytałam się na dniach otwartych. Ale jak ma mnie nie boleć i mam nie popękać to warto dać 500 zł - z tym, że nie każda kobieta może rodzić w wodzie i zawsze o dopuszczeniu do takiego porodu decyduje lekarz.

Cytat:
A ja w Biedronce chyba w zeszłym albo dwa tygodnie temu kupiłam body po 5 zł za sztukę jestem często tam bo robię zakupy spożywcze więc jestem an bierząco ale o wanience nie widziałam ale na szcęście dopieor od czwartku za tydzień to zobaczę
Ja też często chodzę do biedronki (2-3 razy w tygodniu) ale nie widziałam żadnych bodziaków. A te pudełka co pokazywałyście to faktycznie fajne i też chyba na nie zapluję.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko. Lekarka nie kazała mi pić magnezu, tzn. wcale o nim nie mówiła Ja piję ten rozpuszczalny, którego się bierze 1 tabletkę dziennie. Ale od wczoraj cały czas, non stop "ciągną" mnie łydki a czasem bolesne skurcze łapią. Mogę brać 2 tabletki? Chyba nie zaszkodzi? To jest dokładniej Magnez + wit. B6 i nawet na opakowaniu piszą, że też dla kobiet w ciąży.
Jeśli ten magnez to jest suplement diety to możesz jego dopuszczalną dawkę przekroczyć nawet 3-krotnie i w żaden sposób ci to nie zaszkodzi a nawet pomoże - info od mojej bratowej, farmaceutki
Stary 2010-07-20, 21:20   #4952
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
jutro ci powiem bo paczka ma przyjsc ja kupiłam posciel z takim ochraniaczem http://allegro.pl/show_item.php?item=1149207415 do tego zakupilam jeszcze rozek i przybornik rozowa kratka z sercem.
To koniecznie napisz, bo podobają mi się te kremowe serca, pasowałyby do wszystkich prześcieradełek i kocyków jakie mam
Co to znaczy jak jest napisane że ochraniacz 30x180?? Na jakie to łóżeczko?

Cytat:
Dziewczyny mam pytanko. Lekarka nie kazała mi pić magnezu, tzn. wcale o nim nie mówiła Ja piję ten rozpuszczalny, którego się bierze 1 tabletkę dziennie. Ale od wczoraj cały czas, non stop "ciągną" mnie łydki a czasem bolesne skurcze łapią. Mogę brać 2 tabletki? Chyba nie zaszkodzi? To jest dokładniej Magnez + wit. B6 i nawet na opakowaniu piszą, że też dla kobiet w ciąży.
Ja myślę, że magnez to na pewno nie zaszkodzi. A jak masz skurcze łydek, to najlepiej kupić taki, który ma w składzie mleczan magnezu, z tego co pamiętam, to najlepiej przyswajalny, te rozpuszczalne się w większości nie umywają do tego.

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
A ja mam jakiegoś doła, znów mnie dziś ten brzuch tak przedokresowo pobolewał (a wczoraj już było ok ) Niby tylko 4 godzinki tak falami mnie trzymało i chyba już przeszło no,ale ja zaczynam się stresować. W sobotę rano mam ginkę więc te 3 dni chyba jeszcze wytrzymam. A tak wogóle to mam doła. Całymi dniami sama w domu siedzę bo mężuś w pracy...za bardzo nie posprzątam bo powinnam się oszczędzać i jakieś głupoty w necie czytam i niepotrzebnie się stresuję. Kurcze jutro kończę 29tc gdzie tam koniec, liczę po cichu że ok 16 września ginka zgodzi się już na cc,ale to jeszcze 8 tygodni Jakiegoś mega doła chyba załapałam
Nie smuć się I nie czytaj żadnych głupot..
Ja niby też powinnam leżeć, a leżę może 2-3 godziny w ciągu dnia, robię w domku prawie wszystko, chociaż mąż krzyczy, ale nie umiem usiedzieć.. Jutro mam wizytę u gina i trochę się boję, co z moją szyjką... Mam nadzieję, że znowu bez zmian. W sumie to jeszcze z 6 tygodni zostało, wytrzymam...
Stary 2010-07-20, 21:23   #4953
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
To koniecznie napisz, bo podobają mi się te kremowe serca, pasowałyby do wszystkich prześcieradełek i kocyków jakie mam
Co to znaczy jak jest napisane że ochraniacz 30x180?? Na jakie to łóżeczko?
na standardowe, 60X120--> 30 cm wysokości, i długość 60 cm x 3 - na krótszy bok i na połowę dłuższych boków
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 21:33   #4954
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
na standardowe, 60X120--> 30 cm wysokości, i długość 60 cm x 3 - na krótszy bok i na połowę dłuższych boków
No to wreszcie zaczaiłam o co chodzi z tymi ochraniaczami, dziękuję!!!!!!!!!!!!!!
Stary 2010-07-20, 21:37   #4955
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
mpiczku daj koniecznie znac jak ten komplecik i jak kolor wyglada czy taki jak na zdjeciu bo tez zastanawiam sie nad tym zestawem i tym kolorem. PS a przescieradlo jakego koloru wybralas?
wziełam rózowe bo jakos białego nie lubie a z rózowym tak słodko będzie wygladac w zielonym pokoiku
Oby tylko Milenka urodziła się Milenką,,, bo ta rózowa pościel chłopcowi się nie spodoba eheheh

http://babol.pl/kat,1025465,title,Sz...l?ticaid=6a8ed

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-07-20 o 21:46
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 22:12   #4956
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
wziełam rózowe bo jakos białego nie lubie a z rózowym tak słodko będzie wygladac w zielonym pokoiku
Oby tylko Milenka urodziła się Milenką,,, bo ta rózowa pościel chłopcowi się nie spodoba eheheh

http://babol.pl/kat,1025465,title,Sz...l?ticaid=6a8ed

Ja też mam nadzieję, że Emilka zostanie Emilką, bo mój TŻ jakoś strasznie lubi te różowe ciuszki i wszystko różowe kupuje... I jeszcze kolekcjonuje rzeczy z napisem "Kocham tatę"

Mam pytanie jeszcze odnośnie tej maści Bepanthen i Tantum rosa- kupujecie to w aptece?? Bo na allegro jakoś nie znalazłam. Chyba że źle nazwy wpisuję:/ Ile to może kosztować?

Fajny ten tekst o imionach

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-07-20 o 22:15
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 23:04   #4957
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Ja też mam nadzieję, że Emilka zostanie Emilką, bo mój TŻ jakoś strasznie lubi te różowe ciuszki i wszystko różowe kupuje... I jeszcze kolekcjonuje rzeczy z napisem "Kocham tatę"

Mam pytanie jeszcze odnośnie tej maści Bepanthen i Tantum rosa- kupujecie to w aptece?? Bo na allegro jakoś nie znalazłam. Chyba że źle nazwy wpisuję:/ Ile to może kosztować?

Fajny ten tekst o imionach
Bepanthen- ok.20 zł
Tantum Rosa- ok.3 zł za 1 saszetkę

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 00:11   #4958
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Ale za co te 350 zł? Za osobna salę? Takie opłaty za samą obecność są chyba nielegalne????
Opłat za poród rodzinny sie nie pobiera, bo nie wolno. Ale szpitale sobie z tym świetnie radzą, tak jak np. nasz. Otóż jest możliwość darmowego porodu rodzinnego, wystarczy złożyć podani u dyrektora szpitala przed porodem (taka pro forma bo musi się zgodzić). Ale szpital przyjmuje w sumie 40 pacjentek, a sala taka jest jedna (bo później są takie dzielone ściankami- jak boksy dla koni). Więc jeśli jest zajęta, płacisz 300zl za "przystosowanie zwykłej sali na salę do porodu rodzinnego" Nietrudno zgadnąć, że ta bezpłatna jest zawsze zajęta ;P

martucha słodki brzuchacz z Was i piękny strój

ycnan ja tez zero zdecydowania, rozbita jakaś baba się ze mnie zrobiła i gdzie te foty włosów?

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
Napisane przez tulumka Pokaż wiadomość
Dzisiaj mówili w tv, że znieczulenie na życzenie nie jest refundowane przez nfz i jest to niezgodne z konstytucją. Wiele szpitali pobiera opłaty za znieczulenie na życzenie. To by sporo wyjaśniało, dlaczego wszędzie trąbią, że znieczulenie jest za free, a podawać skurczybyki nie chcą.
Jesteś pewna, że tak jest? Z tego, co ja się orientuję, to zzo jest refundowane w przypadku wskazań lekarza do zastosowania, a nie na życzenie. Teoretycznie to dwie różne sprawy, bo w praktyce to lekarz właśnie ocenia, czy Two stan (bólu) wymaga podania zzo.

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ----------

naked super duża Chłopina Nasz w 35tc miał 2200-2400, co mnie cieszy, bo bałam się, że może być duży przez rzekomą cukrzycę, której nie było Dzisiaj mi kumpela mówiła, że jej dzieci w ostatnim miesiącu średnio ok. 1 kg przybierały, więc sugerując się oczywiście tym- nasz może mieć coś koło 3500
Ja miałam 3450
Mąż 3700

Co do szczepień, córka koleżanki zachorowała przez jedne z tych modnych rotawirusy lub pneumokoki ( nie pamiętam). Dwa razy była w szpitalu już i to dość długo, a jak już było z Nią ok, to zachorował Jej braciszek. Kumpela mówi, że gdyby mogła cofnąć czas- na pewno by szczepiła...

My chcielibyśmy zaszczepić małego na podstawowe, ale na te połączone- gdzie dziecko zamiast kilkunastu ( czy nawet więcej) zastrzyków, dostaje dwa lub trzy.
Na przeciwko naszego obecnego domu jest przychodnia i całe życie widzę te biedactwa maleńki i ich mamy, ile bólu (choć bardziej stresu) ich kosztują szczepienia. Dzięki temu- ja jako dziecko uciekałam po kolanach, bo myślałam, że tam co najmniej ścinają głowę Może warto sobie i maleństwu tego zaoszczędzić?

niuniuniau słodasy ciuszki, zwłaszcza śpioch z żyrafką

cellaris pogoda zmienna, to co dopiero nasze nastroje. Głowa do góry, będzie dobrze

Pomi zapomniałam Ci napisać, że jestem pełna podziwu, żeś wytrwała pod Grunwaldem, szok. Mnie męczy samo słuchanie na każdym kroku o tej bitwie, choć zawsze chcieliśmy się tam wybrać ale teraz marudnam, więc cóż

Dzisiaj byliśmy z teściową na kolacji, tzn zaprosiliśmy Ją do knajpy, bo Ona bez kasy. Było milo, cieszyła się.
No i jakieś mam dziwne skurcze. Delikatne, ale czasem mnie tak jakoś nawet zaboli, jakby mi Mały rączkę wsadził w pochwę...
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 06:58   #4959
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Opłat za poród rodzinny sie nie pobiera, bo nie wolno. Ale szpitale sobie z tym świetnie radzą, tak jak np. nasz. Otóż jest możliwość darmowego porodu rodzinnego, wystarczy złożyć podani u dyrektora szpitala przed porodem (taka pro forma bo musi się zgodzić). Ale szpital przyjmuje w sumie 40 pacjentek, a sala taka jest jedna (bo później są takie dzielone ściankami- jak boksy dla koni). Więc jeśli jest zajęta, płacisz 300zl za "przystosowanie zwykłej sali na salę do porodu rodzinnego" Nietrudno zgadnąć, że ta bezpłatna jest zawsze zajęta ;P
heh, widze że szpital sobie dobrze radzi ale 300 zł to troche przesada

u mnie tam gdzie ja bede rodzic, też niby nie pobiera się opłat za poród i sale rodzinną ale... należy wpłacić jakieś pieniądze na konto fundacji, tzw cegiełke i z tego co wiem to należy wpłacić 100 zł

ciekawe co w przypadku jeśli jedziesz na porodówke, opłaciłaś poród rodzinny a tu się okazuje na sali porodowej że jednak będą robić cesarkę
wtedy te pieniadze przepadają chyba, no bo jak ja wpłace na fundacje to już mi z tej fundacji nikt nie odda i taka lipa

Edytowane przez enis84
Czas edycji: 2010-07-21 o 07:23
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 08:28   #4960
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Ilonko ty tam nie pozwól się tż-towi wykręcać jakąś tam nogą. Mój połamał sobie nogę dzień przed wigilią, gips od ztopy do połowy uda, a na początku styczna zaszłam w ciążę dla chcącego nic trudnego

A ja mam jakiegoś doła, znów mnie dziś ten brzuch tak przedokresowo pobolewał (a wczoraj już było ok ) Niby tylko 4 godzinki tak falami mnie trzymało i chyba już przeszło no,ale ja zaczynam się stresować. W sobotę rano mam ginkę więc te 3 dni chyba jeszcze wytrzymam. A tak wogóle to mam doła. Całymi dniami sama w domu siedzę bo mężuś w pracy...za bardzo nie posprzątam bo powinnam się oszczędzać i jakieś głupoty w necie czytam i niepotrzebnie się stresuję. Kurcze jutro kończę 29tc gdzie tam koniec, liczę po cichu że ok 16 września ginka zgodzi się już na cc,ale to jeszcze 8 tygodni Jakiegoś mega doła chyba załapałam
heheh musze go podejśc w takim razie

Co do bólów to nie martw się ja też mam podobne jestem 28tc i w mojej książce pisze że takie bóle podobne do menstruacyjnych pojawiają się w 3 trymestrze. Zapytaj się ginki ale ja myślę że wszytko jest ok
Mój Franek dodatkowo bardzo mi się wciska w różne narządy no ale jeszcze 11 tygodni do porodu

Cytat:
ciekawe co w przypadku jeśli jedziesz na porodówke, opłaciłaś poród rodzinny a tu się okazuje na sali porodowej że jednak będą robić cesarkę
wtedy te pieniadze przepadają chyba, no bo jak ja wpłace na fundacje to już mi z tej fundacji nikt nie odda i taka lipa
No właśnie ja też się zastanawiałam jak i co. Mam nadzieje że nie przekonam się na własnej skórze.

Idę zaraz do sklepu mam wielką ochotę na fasolkę szparagową i muszę ją dziś zjeść.
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 08:41   #4961
Czekooladowaa
Raczkowanie

witam porannie upal znow jak cholera

co do porodow rodzinnych w moim szpitalu to z tym problemow nie ma aby mezczyzna byl przy porodzie, jest dostepna mala sala w ktorej moga byc sami badz zwyczajnie na sali porodowej mąż może wspierać żone. Jednak jest problem ze znieczuleniem otoz nie daja tu takowego przy porodzie ewentualnie do rozcinania/zszywania krocza . no i oczywiscie przy cesarce wiec bede musiala to wycierpiec, ale jest mozliwosc pobytu w wannie w I fazie porodu i tez nie jest to platne wiec dam rade

Drogie panie ja mam jeszcze jedno pytanie odnosnie skroconej szyjki a wlasciwie chce sie upewnic.. seks przy skroconej szyjce jest zakazany o ile sie nie myle tak ?

< 3

najszczęśliwsza pod Słońcem!

Czekooladowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 08:58   #4962
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Większość szpitali tak robi - w moim rodzinnym mieście jest "opłata za strój na salę porodową dla osoby towarzyszącej (fartuch)"- koszt 80 zł... A w jednym ze szpitali co myślałam rodzić jest albo szkoła rodzenia 350 zł i wtedy poród rodzinny za darmo, albo jak nie chodzisz na szkołę rodzenia to jest 350 zł za coś tam innego do zapłacenia Na jedno wychodzi

Cytat:
Co do bólów to nie martw się ja też mam podobne jestem 28tc i w mojej książce pisze że takie bóle podobne do menstruacyjnych pojawiają się w 3 trymestrze. Zapytaj się ginki ale ja myślę że wszytko jest ok
Mój Franek dodatkowo bardzo mi się wciska w różne narządy no ale jeszcze 11 tygodni do porodu
Nam na szkole rodzenia mówili, że właśnie takie bóle przypominające okresowe o ile nie są zbyt intensywne i nie towarzyszy im żadne krwawienie itd. to norma - macica się ćwiczy i przygotowuje powoli do porodu

Ja też mam czasem takie wrażenie, że mała już mi dosłownie "wypada" ale wszystko mam zamknięte, szyjka dobrej długości - pani doktor mi mówiła, że maluszek po prostu napiera na szyjkę od środka i stąd takie dziwne wrażenie.

Cytat:
No właśnie ja też się zastanawiałam jak i co. Mam nadzieje że nie przekonam się na własnej skórze.
Na Ujastku poród rodzinny jest bezpłatny

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Czekooladowaa Pokaż wiadomość
Drogie panie ja mam jeszcze jedno pytanie odnosnie skroconej szyjki a wlasciwie chce sie upewnic.. seks przy skroconej szyjce jest zakazany o ile sie nie myle tak ?
Zależy ile jest skrócona.
Stary 2010-07-21, 09:10   #4963
Czekooladowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Większość szpitali tak robi - w moim rodzinnym mieście jest "opłata za strój na salę porodową dla osoby towarzyszącej (fartuch)"- koszt 80 zł... A w jednym ze szpitali co myślałam rodzić jest albo szkoła rodzenia 350 zł i wtedy poród rodzinny za darmo, albo jak nie chodzisz na szkołę rodzenia to jest 350 zł za coś tam innego do zapłacenia Na jedno wychodzi

Zależy ile jest skrócona.
u nas fartuszek dla osoby towarzyszącej - 5 zł plus worki na buty - 1 zł

a szyjka nie wiem ile skrocona ginka mi powiedziala ze glowka jest nisko osadzona i mam sie oszczedzac

< 3

Stary 2010-07-21, 09:15   #4964
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
u nas fartuszek dla osoby towarzyszącej - 5 zł plus worki na buty - 1 zł

a szyjka nie wiem ile skrocona ginka mi powiedziala ze glowka jest nisko osadzona i mam sie oszczedzac
Moglaś zapytać o seks wprost. Bo teraz to trudno powiedzieć, seks nie powinien działać na szyjkę skracająco - ale nie powinien, nie oznacza, że nie może. A o ile ta szyjka krótsza? Na szkole rodzenia nam mówili, że szyjka ma ok. 5 cm z czego jej skrócenie o 1 cm to nic strasznego. Po 37 tc szyjka będzie się regularnie skracać aż do zera i nie jest to niebezpieczne i można wtedy uprawiać seks. Ale to po 37... bo wtedy do zmierzamy już do "pełnego otwarcia". Może zadzwoń i zapytaj lekarki?

Ja na każdej wizycie pytałam czy można uprawiać seks i teraz już babka chyba sobie zapamiętała i sama mi mówi czy można czy nie - już się przyzwyczaiła, że jestem żywo zainteresowana tym tematem
Stary 2010-07-21, 09:27   #4965
Czekooladowaa
Raczkowanie

wiec zapytam jutro jak pojde z wynikami moczu

< 3

Stary 2010-07-21, 09:32   #4966
aaww
Raczkowanie

Cytat:
Jesteś pewna, że tak jest? Z tego, co ja się orientuję, to zzo jest refundowane w przypadku wskazań lekarza do zastosowania, a nie na życzenie. Teoretycznie to dwie różne sprawy, bo w praktyce to lekarz właśnie ocenia, czy Two stan (bólu) wymaga podania zzo.[COLOR="Silver"]
Oglądałam wywiad z lekarzem z NFZ i mówił, że sam ból przy porodzie nie jest w żadnym wypadku wskjazaniem do zastosowania refundowanego ZZO. Tylko choroby rodzącej np. problemy neurologiczne...
Stary 2010-07-21, 09:40   #4967
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:

Wklejam ubranka które mam dla niuńki i muszę się wziąć za kompletowanie reszty bo to może być już niedługo a ja w polu
piękne ubranka, niedługo i ja muszę się wziąć za kompletowanie wyprawki
Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość

To wyniki masz chyba dobre,no nie?
Co do ruchów,to moja też dziś się ociąga,więc spoko,może dzieciaki mają dziś dzień leniuchowania
mam nadzieję, że dobre jutro mam wizytę u gina, zobaczymy co na to powie. Poza tym podejrzymy co u małego słychac. Wczoraj jednak zrobił się aktywny, ale po 22 Te pory aktywności to mu się ciągle zmieniają
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 09:41   #4968
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie lekara zabroniła. Bo szyjka od ostatniej wizyty jeszcze się skróciła- ale nie wiem jak bardzo
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 09:47   #4969
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam z rana
Dziś znowu zapowiada się upał. :-(
Dziwnie się dziś czuję, rano jak wstałam było ok. W drodze do pracy zaczął mnie boleć kręgosłup w części lędźwiowej i ból ten nie jest silny ale promieniuje na brzuch i do tego bolą mnie żebra
Nigdy nie bolał mnie kręgosłup w dzień, zawsze wieczorami i w nocy.
Chyba powoli kończą się dni "świetności"

Wszystkim gratuluje udanych wizyt u lekarza. Maluszki rosną jak na drożdżach.

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Jak teraz będę na usg to muszę spytać o dł. maluszka bo ostatnio tylko wagę miałam podaną.
Bo już teraz nie możliwości zmierzenia długości maluszka. Teraz mierzą tylko obwód główki i brzuszka i długość kości udowej i kości ramieniowej. Z tych pomiarów wychodzi waga

Cytat:
Fajne ciuszki

Cytat:
Mogę brać 2 tabletki? Chyba nie zaszkodzi? To jest dokładniej Magnez + wit. B6 i nawet na opakowaniu piszą, że też dla kobiet w ciąży.
Ja biorę Asmag 3 x 1 tabletka - bez recepty ok. 7 zł.
tzn. powinnam brać bo ciągle zapominam

Cytat:
Jesteś pewna, że tak jest? Z tego, co ja się orientuję, to zzo jest refundowane w przypadku wskazań lekarza do zastosowania, a nie na życzenie. Teoretycznie to dwie różne sprawy, bo w praktyce to lekarz właśnie ocenia, czy Two stan (bólu) wymaga podania zzo.
Wczoraj w wszystkich wiadomościach podnosili te kwestie, w związku z raportem NIK. NIK twierdzi, że każda kobieta ma prawo do bezpłatnego ZZO i szpital nie ma prawa pobierać za to opłat. A szpitale twierdzą, że ZZO nie jest refundowane przez NFZ- czyli jak zwykle każdy po swojemu.
Z drugiej strony skoro niektóre szpitale świadczą tą usługę za darmo (np. mój) to chyba coś w tym jest. Bo co -NFZ jednym refunduje a innym nie ???
Jakby chcieli to by dawali- ból nie do wytrzymania jest przecież wskazaniem medycznym!

Cytat:
A nie masz informacji w karcie ciąży? mi na każdej wizycie lekarz pisze: "szyjka macicy prawidłowej spoistości dł. do 40 mm, ujście zewnętrzne zamknięte"
Jeśli o zakazie sexu nie powiedziała, to może nie jest źle?

Właśnie zauważyłam wpis w mojej karcie :" Dno macicy 3/P" na poprzedniej wizycie było "Dno macicy 1/P". Ktoś wie co to oznacza?

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-07-21 o 09:51
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 09:50   #4970
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Bepanthen- ok.20 zł
Tantum Rosa- ok.3 zł za 1 saszetkę
dziękuję za info

Cytat:
To chyba powinnaś zapytać swoją ginkę, bo zależy od sytuacji i tygodnia ciąży (mam na myśli to co napisała Klarissa), ale wydaje mi się że raczej tak..
Nam w każdym razie kazała zapomnieć I 2 miesiące już tak...
Ale nam ginka zakazała głównie ze względu na te twardnienia brzucha częste i czasem bolesne, boję się że mogłabym dostać skurczy..

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-07-21 o 09:53
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 09:55   #4971
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
korzystajac z okazji ze dostalam stroj z wizazu z konkursu i robilam fotki to chwale sie brzuchem
Fajny strój, a brzuszek jaki spiczasty na ostatnim zdjeciu

Cytat:
W szpitalach bezprawnie pobierane są opłaty za świadczenia medyczne od ubezpieczonych pacjentek - wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli na temat opieki szpitalnej nad matką i noworodkiem.
http://biznes.onet.pl/nik-szpitale-b...5,1,news-detal
Słyszałam o tym ostatnio w jakimś porannym programie

Cytat:
wogóle to jestem dzis mega wkurzona,

po prostu dziewczyny, ludzie są strasznie nie czuli i tyle ile mnie dziś przykrości spotkało to mnie chyba nigdy wczesniej nie spotkało

Cytat:
ostatecznie stwierdzila ze jestem zagrozona porodem przedwczesnym
Może niekoniecznie...

Cytat:
już nie wiem czy mam się martwić czy cieszyć że narazie nie leci
Nie ma się czym martwić. Norma jest, ze pokarm (i siara) leci po porodzie

Cytat:
kupuje któraś z Was wózek mutsy transporter??
To ten ze skrętna tylną osią? Jeżeli tak, to moja koleżanka taki ma, ale mi ciężko było go prowadzić jak skrecała się tylna oś, bo to nieco inaczej niż przednia, ale idzie się przyzwyczaić. Koleżanka jest bardzo zadowolona. Mi np ten wózek odpowiada też wysokoscią.

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
witam dziewczyny

byłam dziś na obciążeniu glukozą 75g
na czczo wyszło mi 84,00 mg/dl
a po 2 godzinach 84,30 mg/ dl
Oooo, to malutko

Cytat:
P.S. mam przerypane bo mój tż po tej operacji jest nie sprawny w łóżku
A jak on leży to nie możesz go zwyczajnie "dosiąść"?

Cytat:
Mam pytanie jeszcze odnośnie tej maści Bepanthen i Tantum rosa- kupujecie to w aptece?? Ile to może kosztować?
Wygoogluj w aptekach internetowych. Bepanthen mam z Anglii (z marketu) a tantum rosa kupie w aptece, bo gdzie indziej raczej tego nie ma.

Wczoraj mąż mnie zabrał na stare miasto i na taką wysepkę i porobił mi trochę zdjęć Dzisiaj moze sobie w domu zrobię kilka takich z gołym brzuszkiem.
No i dziś rano jak wstałam to czuję, ze ból tej całej kości łonowej jest dziś lżejszy, uffff. To chyba jednak musi być jakiś ucisk małego

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 09:58   #4972
Pomidora
Zakorzenienie

Cześć kochane
Dziękuję za pilnowanie, żeby pisać mi na pv, kochane jesteście

Wczoraj jednak nie pojechaliśmy do teścia. Stwierdziliśmy, ze nie mamy kasy i nie ma co się wypruwać i płacić za paliwo, jeżeli mamy tam siedzieć krótko i się denerwować. I tym sposobem zostaliśmy w domu. Ale żeby było śmieszniej, pokłóciliśmy się strasznie, ja zaryczana chodziłam pół dnia. Do dziś oczy mnie bolą, ale już jest względnie ok. Trochę pewnie moje hormonki poszalały, czuję się brzydka i niedowartościowana i tak jakoś poszło.

Dziewczyny, ładnie mi tu produkować, bo zaraz będzie kolejna część wątku Zostawiamy dawny tytuł, czy coś innego macie ochotę wstawić?

Przepraszam, że nie odpiszę każdej z was, ale dziś przychodzi do mnie Bordowa i muszę w chatce posprzątać, coby sie dziewczyna nie przestraszyła Później zajrzę

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Mamusie wrześniowe- jest już 39

Agamarcio (Agnieszka, 26l.).............tp. 8.08.2010 Karolina
Martucha84 (Marta, 25l.).................tp . 13.08.2010 Patryk
NIKaP-n (Monika,31l.)............ .........tp. 20.08.2010 Paweł Jr Lech
Bordowa (Natalia, 20l.).................... tp . 31.08.2010 Joanna
Gabisun (Marzena, 24l.)...................t p. 1.09.2010 Kinga
Pandziolka (Ania, 26l.).................... tp. 1.09.2010 Wojtuś
Szokoladka74 (Marzena,35l.)........... tp. 2.09.2010 Oleńka
Anilkadro (Alina,28l.)............. ........tp. 3.09.2010 Jagoda
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń (Ania,23l.)..tp. 4.09.2010 Alicja
Lenka(Magdalena, 25l.)..................tp . 4.09.2010 Emilka
Pomidora(Kasia, 26l.).................... tp. 4.09.2010 Tymoteusz Jędrzej
Ninaad (Nina, 30l.).................... ....tp. 8.09.2010 dziewczynka
Suszilda (Angelika, 20l.)................tp. 8.09.2010 chłopiec
Dzidzia_aim (Ania, 26l.).................tp. 8.09.2010 dziewczynka
Mpik82 (Madzia,27l.)............ .........tp. 8.09.2010 Milenka
Aaannnnnnaaa (Ania,27l.).............t p . 9.09.2010 Teodor
1985ewa (Ewa, 25l.).................... ...tp. 10.09.2010 Norbert
Mszu (Marta, 28l.).................... ......tp. 10.09.2010Nadia
Martynka81 (Marta, 28l.)...............tp. 12.09.2010 chłopiec
Naked21 (Ewa, 26l.).................... ...tp. 13.09.2010
Filip

Falbana (Basia, 27l.).................... ..tp. 14.09.2010 Wiktor
xxSHINeexx (Paula,19l.)............. ....tp. 14.09.2010 Michał
Kasienka1701 (Kasia, 23l.)..............tp. 15.09.2010
Gabriela
Justysia8522 (Justyna, 24l.)..........tp. 15.09.2010 niespodzianka
Majka59 (Maja, 27l.).................... ...tp. 16.09.2010 Alicja
Dra (Daria, 23l.).................... ........tp. 17.09.2010 Rafał Junior
Dash (Alicja, 24l.).................... ......tp. 18.09.2010 Maja
Czekooladowaa (Ewelina, 20l.).......tp. 20.09.2010 Kacper
Ewcia811211 (Ewa, 29l.)..................tp . 21.09.2010 chłopiec
Ycnan (Ania, 24l.).................... ....tp. 22.09.2010 Borys
Angelikaw (Angelika, 28l.)............tp. 22.09.2010 Karolina
Waniliaania2009 (Ania, 28l.)........tp. 23.09.2010 chłopiec
Niuniuniau (Agnieszka, 27l.).........tp. 24.09.2010
dziewczynka
Calabria (Magda, 22l.)..................tp . 25.09.2010
Patrycja
Astorianka (32l.)................... ......tp. 26.09.2010 Alicja/Natalia
Klarissa................. .....................tp. 27.09.2010
Emilka/Natalka
Niezapominajkaa2 (Asia, 23l.)......tp. 28.09.2010

Margolcia10 (Eliza, 30l.)..............tp. 30.09.2010 Maksymilian
Zuziczka (Zuzanna, 28l.)..............tp. 30.09.2010
Aleksander Andrzej

Mamusie październikowe - jest już 40

Abz (26l.)................... ........................t p. 1.10.2010 chłopiec
Aaneczka1984 (Anna,25l.).............. ....tp. 1.10.2010 Adrian
Szczęśliwa (Ewa, 28l.).................... .....tp. 3.10.2010
Dagmara
Agata81 (Agata, 29l.).................... ......tp. 3.10.2010 Maja

Butterfly83 (Ewelina, 27l.)..................tp . 3.10.2010
Filip
Fem (Kamila, 23l.).................... .........tp. 3.10.2010
Lidia
Starapanna (Ania, 29l.).................... ..tp. 4.10.2010 Mateusz
Maggie1983 (Magda, 26l.)...................t p. 4.10.2010
dziewczynka
Eveliouses (Ewelina, 29l.)...................t p. 4.10.2010
Elenka1 (Kasia, 24l.).................... ......tp. 5.10.2010
dziewczynka
Ineczka33 (33l.)................... ............tp. 5.10.2010
chłopiec
Cellaris (Ola, 30l.).................... .........tp. 6.10.2010
Marta
Tifio (Marta, 23l.).................... ..........tp. 6.10.2010
Franciszek
Ania13.03 (Ania, 21l.).................... ....tp. 8.10.2010
Gabriela
Enis84 (Ania, 25l.).................... ........tp. 8.10.2010 Ignaś
Majka232 (Maja, 28l.).................... ...tp. 9.10.2010
Szymon
Nicole007 (Marta, 23l.).................... .tp. 9.10.2010
Karina
Lisica1 (Marta, 26l.).................... ......tp. 10.10.2010
Małgosia
Rozaliontka (Rozalia, 23l.) ................tp. 10.10.2010 Dobromiła
Ray...................... ......................... ..tp. 11.10.2010 Kinga
MisQa (Monika, 23l.).................... .....tp. 13.10.2010
Forssiczka (Justyna, 28l.)..................tp . 13.10.2010
Kliwia7 (Lila, 32l.).................... .........tp. 13.10.2010
Marcia2507 (Marta, 21l.).................... tp. 13.10.2010
dziewczynka
Atlidee (Sylwia, 27l.).................... .....tp. 15.10.2010 chłopiec
Aaww (Agata, 27l.).................... ........tp. 16.10.2010
Janek
Czarnaelizabeth (Dominika, 28l.).......tp. 17.10.2010 Ania
Alicia4 (Agnieszka, 30l.).................... tp. 17.10.2010 dziewczynka
IlonaN2 (Ilona, 27l.).................... ......tp. 18.10.2010 Franciszek
Angelika16 (Angelika, 21l.).................tp. 20.10.2010 Kasjan
Miskowa22 (Gosia, 23l.).................... .tp . 20.10.2010

Czita18 (Kinga, 24l.).................... ......tp. 21.10.2010 Daniel
Kalex (Kamila, 26l.).................... ......tp. 22.10.2010
Mateusz
Asia-23 (Asia, 26l.).................... ........tp. 23.10.2010 dziewczynka

Beata_Batumi (Beata, 25l.)...............tp. 28.10.2010
Sarrita (Sara, 28l.).................... .......tp. 29.10.2010
Nadina
Kaska1980 (Kaśka, 29l.)...................t p. 29.10.2010 Kacper
Malwina1204 (Malwina, 23l.)............tp. 29.10.2010 chłopiec
Isenia (Iza, 32l.).................... ..........tp. 30.10.2010
Weronisia (Weronika, 34l.)...............tp. 31.10.2010
Pascal

Na liście występuje kolor biały

Aga2111 [*]
Kma1982 [*]
Olbka [*]
Agnyska81 [*]
Di
zi [*]
Michel82 [*]
Iwa_iw [*]
Ry-bcia [*]

Jaga - 1.05.2010 [*] Matylda [*] Bartłomiej

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:04   #4973
NIKaP-n
BAN stały

Kasia nie szalej :P bordowa nie padnie, a Ty w tym upale jak zaczniesz latać po domu, to różnie może być

Jestem za: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:11   #4974
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość

Nie ma się czym martwić. Norma jest, ze pokarm (i siara) leci po porodzie

To ten ze skrętna tylną osią? Jeżeli tak, to moja koleżanka taki ma, ale mi ciężko było go prowadzić jak skrecała się tylna oś, bo to nieco inaczej niż przednia, ale idzie się przyzwyczaić. Koleżanka jest bardzo zadowolona. Mi np ten wózek odpowiada też wysokoscią.

nie to jest chyba mutsy urbanrider albo 4rider
on jest jakiś dziwny też mi się go nie wygodnie prowadziło jak go oglądałam w sklepie
dziwacznie jakoś

ten mój to ten:

http://www.bobowozki.com.pl/product_...0&%3CosCsid%3E

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:

no nawet fajne, jestem za
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:12   #4975
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Przepraszam, że nie odpiszę każdej z was, ale dziś przychodzi do mnie Bordowa i muszę w chatce posprzątać, coby sie dziewczyna nie przestraszyła Później zajrzę
dobre

Cytat:
Kasia nie szalej :P bordowa nie padnie, a Ty w tym upale jak zaczniesz latać po domu, to różnie może być

fajny pomysł jestem za

Ale mi się nudzi... Dobrze, że mam dzisiaj wizytę u ginki
Stary 2010-07-21, 10:21   #4976
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa;20819508[COLOR=DarkRed
Właśnie zauważyłam wpis w mojej karcie :" Dno macicy 3/P" na poprzedniej wizycie było "Dno macicy 1/P". Ktoś wie co to oznacza?[/COLOR]
To jest chyba odległość macicy od pępka liczona w "palcach".
Na szkole rodzenia mówili nam, że dno macicy podnosi się mniej więcej do 37 tc.
Potem zaczyna z powrotem opadać.

http://www.ebrzuszek.pl/index.php?op...308&Itemid=103

Dno macicy znajduje się:
  • w końcu 16. tygodnia: 1-2 palce nad spojeniem łonowym,
  • w końcu 20. tygodnia: 2-3 palce poniżej pępka,
  • w końcu 24. tygodnia: na wysokości pępka,
  • w końcu 28. tygodnia: 2-3 palce powyżej pępka,
  • w końcu 32. tygodnia: w połowie odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym,
  • w końcu 36. tygodnia: przylega do łuków żebrowych - najwyższe położenie dna macicy
  • w końcu 40. tygodnia: 1-2 palce poniżej łuków żebrowych, a więc w przybliżeniu na tej samej wysokości, co w końcu 32. tygodnia ciąży.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-07-21 o 10:23
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:31   #4977
czarnaelizabeth
Raczkowanie

ja mam pessar i od początku miałam krótką szyjkę, teraz była ok 15mm, więc zakaz sexu.

u mnie nie ma nic wpisywane w karcie ciazy, połozna mi tlyko dwa zera wpisuje, że nie ma obrzęków i zylaków, lekarka przybija pieczątkę i tyle

Klarrisso - jutro dopytam dokłądnie o ten poród w wodzie, bo jadę do koleżanki, co rodziła w sobotę Koszt na pewno 500zł, wpłata przed samym porodem, bo miała kwalifikacje, musiałą mieć bardzo dobre wyniki badań moczu, wymaz na strep coś tam, z 37tc i dopytam, co jesczze, bo tyle zapamietałam tylko.
Stary 2010-07-21, 10:33   #4978
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
Klarrisso - jutro dopytam dokłądnie o ten poród w wodzie, bo jadę do koleżanki, co rodziła w sobotę Koszt na pewno 500zł, wpłata przed samym porodem, bo miała kwalifikacje, musiałą mieć bardzo dobre wyniki badań moczu, wymaz na strep coś tam, z 37tc i dopytam, co jesczze, bo tyle zapamietałam tylko.
Będę ci strasznie wdzięczna Wiem właśnie, że trzeba coś tam dodatkowo mieć, ale nie pamiętałam co Jeszcze pewnie będę dzwonić do szpitala, bo też tam zamierzam w ostatnich tygodniach na ktg chodzić.
Stary 2010-07-21, 10:33   #4979
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:

Może być

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
To jest chyba odległość macicy od pępka liczona w "palcach".
Dzięki tak właśnie myślałam, ale pewna nie byłam. Zdziwiłam się, bo wcześniej nie robił w karcie ciąży adnotacji na temat dna macicy. Może na tym etapie jest to istotne? Byłam na wizycie w 29 tygodniu, wiec 3 palce nad pępkiem by się zgadzało.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:33   #4980
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Teutonia, ale nowego nie kupimy, tzn. wózek finansują rodzice, ale uważam, że za cena wózek 2w1 za ok.3800 plus fotelik (700 zł) to przesada. Jednak komfort prowadzenia tego wózka i jakość wykonania mnie powaliła
A co to za model Teutoni za tyle kasy.Ja nie widziałam droższego jak 3000zł.

Cytat:

No i jakieś mam dziwne skurcze. Delikatne, ale czasem mnie tak jakoś nawet zaboli, jakby mi Mały rączkę wsadził w pochwę...
Może to te przepowiadające skurczybyki

A mnie wczoraj Tż zaskoczył...
Leżymy sobie smacznie w łóżeczku,ja już się nawet skupiałam,żeby zasnąć,a Tż nagle się pyta czy się boje jak to wszystko będzie?Jak już się dzdziuś urodzi...No i tak sobie zaczęlismy gadać,że faktycznie im blizej porodu,tym bardziej stres dopada.Już nie chodzi o sam poród i trudne początki,bo to nie jest problem(małolaty też robią dzec i jakoś eobie radzą,to myteż sobie poradzimy),ale o fakt,jak nasze życie się zniemi...totalnie.Jak trzeba się będzie przestawić,zmienić nawyki,styl zycia.Nie będzie możliwości odwrotu.mam nadzieję,że szybko odnajdziemy się w nowej sytuacji i nie sfiksujemy przy tym...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości