|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze pytanko do dziewczyn posiadających tę poduszkę klin - jaki to ma kąt pochylenia?
zapomniałam powiedzieć, że pediatra zaleciła umiar w jedzeniu nabaiału. jak ją spytałam, co rozumie przez umiar, to odpowiedziała, że 3 razy w tygodniu. jeśli danego dnia zjem jogurt, to już nic więcej. na razie odstawiłam całkiem, zobaczę jak zadziała ten Espumisan (wczoraj po nim wyszła wielka kupa zalewająca Ewcię aż na brzuch i świeżo zaklejony pępek - wierzcie mi, zrywanie jej tego plastra, to była najgorsza rzecz, darła się jakbym ją na plasterki kroiła żywcem...) |
|
|
|
#2882 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Dziewczyny.. jeśli któraś ma zbędny "egzemplarz" kropelek Sab Simplex to i ja się piszę do zakupu.. nic nie pomaga.. w ostateczności dałam esputicon ale nie wiem czy pomoże.. narazie mały zmęczony, pojadł i śpi. Od rana go noszę, bujam, przytulam, masuję, pracuję nóżkami..
A ma niewiele ponad tydzień ![]() Mamę wysłałam po herbatkę rumiankową.. może ona jakoś wspomoże.. ile razy dziennie albo po ile ml dajecie dzieciaczkom piciu?
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-07-21 o 16:05 |
|
|
|
#2883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to wogule się nie orientuję,kiedy iść do lekarza z dzieckiem na wizytę kontrolną.Czy takie wizyty są potrzebne.....
W końcu się doczekałam Michalinka jest już na świecie Edytowane przez iza240 Czas edycji: 2010-07-21 o 16:20 |
|
|
|
|
#2884 |
|
Zakorzenienie
|
mnie położna sama wyznaczyła pierwszą wizytę i to nawet na konkretną godzinę coby z maluszkiem nie stać i nie czekać za długo.. ale takie cuda to tylko na pierwszą wizytkę, na każdą kolejną to się stoi i czeka jak każdy i wszędzie ;]
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#2885 |
|
Rozeznanie
|
Tak to norma. Ja prywatnie byłam to lekarz mi jeszcze pokazał na USG obie kości i powiedział jak wygląda prawidłowe a jak nie, żebym zobaczyła że jest ok.
|
#2886 | |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20823601]Bratka, najpierw - najlepsze życzenia racz przyjąć
Dziękuję dziewczyny bardzo serdecznie To idziemy prawie łeb w łeb że tak powiem - nie dość że ten sam dzień urodzin, to nasz ostatnio ważony miał 5,1kg FajnieCytat:
Tylko nie wiem na jakim przystanku miałabym wysiąść??Co do żarełka to my ni z tych wybrednych i też "cycowi" więc nie szalejemy ![]() Gratki dla Ewci za udaną wizytę i u pani dr i u mamy w pracy ![]() - - - - - - - Na wizycie u urologa byliśmy - oczywiście prywatnie więc 180zł nie nasze, ale udało nam się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, bo poza konieczną konsultacją urologiczną zrobił nam pan dr jeszcze USG nerek i wszystko jest OK, więc odpada nam już wizyta u nefrologa. Zmykam bo trzeba małego wykąpać tak go doktor na USG całego nażelował a potem jeszcze robię sobie dziś szaszłyki moje ulubione.
|
|
|
|
|
#2887 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20825455]Paskudna jestem. Dziecię padnięte, ziewa, ale nie umie zasnąć bez pieluchy przy buzi, ale mam tylko czyste wyprane, nie ma takiej fajnie wytłamszonej. No to coby małej mną pachniało, to sobie elegancko czółko otarłam ![]() [/QUOTE] Cytat:
Gratki za miesiąc ![]() Cytat:
Współczuję Ci przebojów z małym bratkab WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! ----------------------------- Ja dziś nawet polazłam na spacer do miasta. Bałam się jak diabli,żeby się mały nie rozdarł,ale polazłam. Na szczęście było spoko,pod koniec już blisko domu włączył alarm i wracałam na sygnale Ale ogólnie nie było źle. Potem zjadł,podarł ryjka i zasnął w końcu...![]() Czasem jestem taka zmęczona...
|
||||
|
|
|
#2888 |
|
Zakorzenienie
|
Bo?
![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20825455]Paskudna jestem. Dziecię padnięte, ziewa, ale nie umie zasnąć bez pieluchy przy buzi, ale mam tylko czyste wyprane, nie ma takiej fajnie wytłamszonej. No to coby małej mną pachniało, to sobie elegancko czółko otarłam [COLOR="Silver"][/QUOTE] Ja ciągle tak robię, tetra fajnie chłonie.
|
|
|
|
#2889 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój Oliver od około tygodnia śpi na brzuchu przez całą noc (z przerwą na karmienie oczywiście) Włączyła mu się maruda po południu... Ale wybaczam mu,bo uśmiechnął się dziś do mnie |
|
|
|
|
#2890 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie herbatką z cytrynką, zimną. No brawo duża dziewczynko. ![]() U mnie to wyglądało tak samo. ![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Rany, jaka ciulata pogoda... Chyba pierwszy raz w życiu cierpię latem i marzę o jesieni, zimie nawet... Jestem zmęczona okrutnie, leci ze mnie, jak w ciąży ciągle mi ciepło, nawet jak gardło boli to mnie gorąco... ![]() Dziś dzięki obecności mamy pojechałam w końcu do UM i odebrałam pesel miśka. Przy okazji wskoczyłam do PZU i zostawiłam papiery z tyt. urodzenia dziecka i pobytu w szpitalu. Ale ta instytucja jest chora... spędziłam tam 1,5 h, a byłam czwarta. A jak w konia lecą... gość dzwonił w sprawie wypłaty świadczenia, a babka mu wkręcała że 14 lipca kasa do niego poszła. Jakimś cudem nie doszła do 21go. Przelewem. Takie kity poważnym ludziom wciskają, szok... ![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2891 |
|
Rozeznanie
|
Co do spania na brzuszku ja opinii nie mam bo moja mała tak nie lubi. Ale położna powiedziała żeby tylko w dzień i znalazłam taką wypowiedź pediatry neonatologa:
"Dziecko może mieć trudności z oddychaniem, ugniata sobie przeponę, a dodatkowo może wtulić nosek w materacyk. Francuskie badania wskazują, że ta pozycja nie gwarantuje bezpieczeństwa małym dzieciom. Aż siedmiokrotnie rośnie w tym przypadku ryzyko wystąpienia zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome). W krajach, w których przeprowadzono kampanie informujące o tym rodziców, liczba przypadów SIDS znacznie zmalała. Na brzuszku powinnaś układać dziecko, gdy nie śpi."
|
#2892 | |
|
Zakorzenienie
|
Bydgosiu - po drodze wysłałam list do Ciebie.
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2893 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do PZU to masz w zupełności rację. Ja byłam 2. a siedziałam tam ze trzy kwadranse. A najbardziej chora jest konieczność przynoszenia oryginału umowy ubezpieczenia, a co oni nie mają?? Tak samo jest w NFZ, trzeba udowadniać że płaci się im składki. Idiotyzm
|
|
|
|
|
#2894 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale co poradzę,że moje dziecko lubi tak spać...Mój najstarszy syn też tak spał od urodzenia (wtedy zalecali spanie na brzuszku) i nic mu się nie stało....A ta pozycja przynosi wiele korzyści dziecku: masuje brzuszek i wpływa dobrze na bioderka,wpływa korzystnie na kształt główki itd... Te ich badania to tylko statystyki,a przyczyna SIDS nie jest znana... Materacyk mam twardy i nie ma możliwości,żeby wtulić tam nosek...Zresztą on zawsze śpi z główką na boku (jednym albo drugim). Wierzę,że jest tak bezpieczny,bo inaczej nie narażałabym go na niebezpieczeństwo
|
|
|
|
|
#2895 |
|
Zakorzenienie
|
przez ten upał Ewcia mi szaleje przy cycu. nie dość, że głodna co 2h, pije nawet 40 minut, to odstawiona do bekania złości się i płacze, że jeszcze chce. i co ja mam robić? dawać czy nie? martwię się, że jak się przeżre, to znów brzuszek nie da jej spać. a z drugiej strony wkurzone dziecko nie zaśnie mi prędko... oddałam ją babci do bekania i słyszę, że płacz na górze
|
|
|
|
#2896 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej podoba mi się, że rejestrując dziecko w Urzędzie musiałam przynieść własny odpis aktu urodzenia. Który notabene był potrzebny gdy się tam lata temu meldowałam, więc mają. A nawet jakby nie mieli, to co się mogło w moich danych z aktu urodzenia zmienić, data urodzenia? ![]() I druga zabawna sytuacja - składając w ZUS wniosek o zaśw. o niezaleganiu np. 20go lipca muszę przynieść kopie dowodów wpłaty z 15 lipca, bo pięć dni to jest tak mało czasu, że ich system jeszcze nie wie czy zapłaciłam czy nie. Kocham nasze urzędy.
|
|
|
|
|
#2898 |
|
Zadomowienie
|
A ja czytałam że najczęściej śmiercią łóżeczkową są zagrożone dzieci rodzin patologicznych, które nie mają zapewnione właściwej opieki i nie mają gwarancji że rodzic zareaguje gdy coś będzie się niedobrego działo.
|
|
|
|
#2899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może się zapowietrza i jest z tych dzieci, którym należy robić przerwę w jedzeniu, odbijać i karmić dalej. Daniel ma tak czasem, że zje połowę, a że żarłok jest, to odbijam i sprawdzam czy chce - zawsze chce.
|
|
|
|
|
#2900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś zastosowałam dzwieki suszarki.Super działa. Mnie się wydaje ze po tym SS Ola jest bardziej marudna i bardziej ją meczą bączki.Może to za mocne jest dla niej? Daje jej 10 kropli. Miała tak któraś z was?Moze tak jest na początku a potem mija. ![]() Aż się boje dzisiejszej nocy. Teraz śpi na brzuchu przy dzwiękach suszarki a mnie już łeb pęka. |
|
|
|
|
#2901 |
|
Konto usunięte
|
Wiecie co, a ja się b. miło w PZU zaskoczyłam
![]() Pusto, pani mnie szalenie fajnie przyjęła, pogadałyśmy sobie, pośmiałyśmy się, wzięła każdy papier i nie musiałam mieć oryginału żadnego Miałam fuksa. Dziecię w leżaku na balkonie u mamy Idę kąpiel szykować, a ona akurat teraz usnęła... Ale muszę ją ochlapać, bo aż lepi się z brudu. Ja zresztą też
|
|
|
|
#2902 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20834339]
Dziecię w leżaku na balkonie u mamy Idę kąpiel szykować, a ona akurat teraz usnęła... Ale muszę ją ochlapać, bo aż lepi się z brudu. Ja zresztą też [/QUOTE]Ja Daniela dziś o 18ej wykąpałam, bo mi wczoraj wstał przed północą. ![]() I chyba dobrze zrobiłam, bo jak zasnął o 19ej to nadal śpi... Choć jak znam życie, to akurat dziś pewnie nie będzie spał tak długo, skoro wykąpany i mógłby spać.
|
|
|
|
#2903 |
|
Rozeznanie
|
U mnie Agata zasnęła o 18 i widzę że nie ma zamiaru się na kąpanie obudzić. A jak ją obudzę to oczywiście głodna będzie
więc przy kąpieli będzie ryk
|
#2904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Daniel przekroczył czas przeciętniej domowej drzemki, więc jest szansa że obudzi się dopiero na papu, albo nawet trochę później. Spadam więc do wanny, a jak nie wstanie do mojego wyjścia to przenoszę do łóżka i też idę nyny. Miłego wieczorka kobitki.
|
|
|
|
|
#2905 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wysiąść trzeba na ulicy Niepodległości, przystanek koło kina. dokładną nazwę przystanku podam, jak na spacerze zahaczę o te rejony. po wysiadce najlepiej od razu przejść na drugą stronę ulicy bo potem jest ciężko i kierować się na wiadukt. spacerkiem aż do miejsca w którym stoi znak z wykrzyknikiem. ja przy tym znaku skręcam autem w lewo i jestem w domu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
tyle, że dziś jadła 40 minut, po czym się zawiesiła i przysnęła. przy odbijaniu sie wybudziła i zrobiła awanturę. mama ją usiłowała uspokoić, ja w tym czasie kolację jadłam. wróciłam na górę i jednak uległam - dałam cyca. chwilkę pociamkała (bez połykania), oderwała się i znów scenariusz się powtórzył. tym razem do złości doszło jeszcze przemęczenie. ostatecznie uspokoiłam ją na rękach, trochę ze smoczkiem (zaraz wypluła), a trochę z pieluchą (chciałabym, żeby ten numer u mnie chwycił...). padła i odłożyłam do wyra. sama też padam na pysk.
|
|||
|
|
|
#2906 | ||||||
|
Konto usunięte
|
hey z wieczora.
Tymkowi chyba nic się nie stało, bo jest taki ja zwykle. Więc tylko na strachu się skończyło. No i Maksiu też się wystraszył... ale tyle razy mu tłumaczyłam, gadałam, jak widać od 3-latka cudów wymagać nie można. ![]() ba chłopaki wycałowane. Cytat:
![]() też blisko nie mam- 66km w jedną stronę. Cytat:
Tymek też nie zjada tyle, ile na opakowaniu podane . Teraz w pierwszym miesiącu też nie wyrabiał normy podanej na opakowaniu, a teraz tak. czasem nawet więcej zjada, bo je 6 lub 7 razy na dobę po 130ml. Cytat:
Cytat:
Cytat:
i mąż miło Cię zaskoczyl- to super. Cytat:
to się Maksiu ucieszy. on najlepiej bawi się takimi własnie "nie-zabawkami"- a m coś brudniejsze tym fajniejsze.oczywiście, czekamy na Twoje potwierdzenie. godzina- jak już wyżej pisałam, im wcześniej tym lepiej, myślę, że maksymalnie o 11:00.. Czym nas ugościć? Kawą, herbatą, wodą...- nie cudujmy. Każda przywiezie coś na ząb i będzie git. Ja przywiozę jakieś ciacho- np. biszkopt z galaretką. A w porze obiadowej możemy po pizzę zadzwonić. |
||||||
|
|
|
#2907 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20819355]
Jakbym Agutkę widziała Tyle, że ona wtulona w tetrówkę :d[/QUOTE] To też jest tetrówka. Cytat:
Biedna w sumie taka dziecina. Nie rozumie co się z nią dzieje, czuje tylko potrzebę ssania... |
|
|
|
|
#2908 |
|
Konto usunięte
|
ZUS mi na nerwy dziala...
Dziś dostałam chorobowe- za ostatnie 6 dni przed porodem, a macierzyńskiego nie. A w tym samym dniu był dostarczony do ZUS-u druk L4 i papiery potrzebne do macierzyńskiego... jaja sobie robią.
|
|
|
|
#2909 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20835552]hey z wieczora.
Tymkowi chyba nic się nie stało, bo jest taki ja zwykle. Więc tylko na strachu się skończyło. No i Maksiu też się wystraszył... ale tyle razy mu tłumaczyłam, gadałam, jak widać od 3-latka cudów wymagać nie można. ![]() ba chłopaki wycałowane. ja myśle, że około 11:00 najpóźniej... ![]() też blisko nie mam- 66km w jedną stronę. nie, ani a4, ani a1, z troszkę innej strony jadę- przez Miasteczko Śląskie, Tarnowskie Góry, Gliwice... to się Maksiu ucieszy. on najlepiej bawi się takimi własnie "nie-zabawkami"- a m coś brudniejsze tym fajniejsze.oczywiście, czekamy na Twoje potwierdzenie. godzina- jak już wyżej pisałam, im wcześniej tym lepiej, myślę, że maksymalnie o 11:00.. Czym nas ugościć? Kawą, herbatą, wodą...- nie cudujmy. Każda przywiezie coś na ząb i będzie git. Ja przywiozę jakieś ciacho- np. biszkopt z galaretką. A w porze obiadowej możemy po pizzę zadzwonić. całe szczęście, że na strachu się skończyło... godzina też ok. postaram się muffiny jakieś upiec. a pizzę to same zjecie, ja się w tym czasie schowam, żeby nie widzieć i nie cierpieć :P Cytat:
spadam kimnąć zanim się wybudzi i zażąda cyca. |
|
|
|
|
#2910 |
|
Konto usunięte
|
Cały prawie dzień ryk, aż do teraz... chwilami tylko sobie gadała do siebie. A po kąpieli daję jeść - ryk. Spać - ryk, nawet z suszarą. Więc znów dałam jeść, zjadła wreszcie, teraz ssie smoka w łóżeczku, tylko stęknie czasem. O co biega
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

"

Idę kąpiel szykować, a ona akurat teraz usnęła... Ale muszę ją ochlapać, bo aż lepi się z brudu. Ja zresztą też