Czy wykształcenie ma takie duże znaczenie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-21, 12:38   #61
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398
Konto usunięte

Dot.: Czy wykształcenie ma takie duże znaczenie

Kurde dziewczyny, przecież tacy ludzie po zawodówce też muszą być na świecie. Gdybyśmy mieli tylko tych po studiach, wszyscy chcieliby rządzić, nikt robić.
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 13:00   #62
sine.ira
BAN stały

[1=1c3a9668cb473eb00ec0f3d ce65be5361e74cda4_63d1c28 200398;20826264]Kurde dziewczyny, przecież tacy ludzie po zawodówce też muszą być na świecie. Gdybyśmy mieli tylko tych po studiach, wszyscy chcieliby rządzić, nikt robić. [/QUOTE]

Patrz Wałęsa i Lepper Porzundzić to by se każdy chciał. Jak nie w państwie to chociaż portfelem w rodzinnym stadle
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 13:02   #63
_kamea_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Patrz Wałęsa i Lepper Porzundzić to by se każdy chciał. Jak nie w państwie to chociaż portfelem w rodzinnym stadle
Stary 2010-07-21, 13:45   #64
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy wykształcenie ma takie duże znaczenie

Cytat:
Musisz jednak pamiętać o tym, że skończyć zawodówkę -dziesiąt lat temu, a skończyć teraz, to też jednak różnica.
Program nauczania dla zawodówek został w wyniku ostatnich kilku "reform" tam okrojony, że szczęka opada. Kiedyś ludzie po podstawówce mięli większą wiedzę niż niejednokrotnie dzisiejsi absolwenci zawódowek. Mam styczność z osobami, które z dyplomem zawodowym w garści juz od progu krzyczą, że oni w tym fachu pracować nie bedą, bo nic nie potrafią.
Nie sądzę aby ponad 40 lat temu podczas edukacji tokarza kładziono nacisk na dajmy na to historię sztuki, archeologię czy literaturę na przykład i to w dodatku w ustroju socjalistycznym... To takie bujanie kiedyś to, dzisiaj tamto.

Nie, wtedy tak samo jak dzisiaj byli ludzie tępi i tacy, którym się chciało. Bo najgorzej jest wtedy, kiedy się komuś nie chce - i żaden dyplom, żadna uczelnia nie pomoże, jak ktoś jest zdeterminowany aby być głąbem to czy po podstawówce czy też po liceum nim będzie. A niektórym egzemplarzom nawet studia nie przeszkodzą . Zresztą pojawił się już tutaj przykład, że niektórzy to się nawet potrafią tym szczycić

Poza tym dzisiejsza edukacja na poziomie licencjata zastąpiła to, czym kiedyś był tytuł technika nadawany po ukończeniu profilowanej szkoły średniej - więc licencjackie studia to wykształcenie zawodowe

Cytat:
Zmierzam generalnie do tego, że dzisiaj pewnie znacznie trudniej znaleźć "kwiat lotosu" w grupie ludzi niżej wykształconych niż choćby 10 czy 20 lat temu.

Generalnie jako społeczeństwo - głupiejemy, niestety. Choć wskaźniki osób z wyższym wykształceniem ciągle rosną. Otwarte pozostaje pytanie o jakość tego wykształcenia.
Z pogrubionym się zgadzam.

Cytat:
Dopóki nie zostanie uregulowania kwestia fatalnej jakości kształcenia na prywatnych uczelniach czy na zaocznych kierunkach, dopóki nie zacznie sie sensownie planować zapotrzebowania na absolwentów poszczególnych kierunków studów czy ogólnie, zawodów i specjalności odpowiadającego gospodarce/rynkowi pracy, no i dopóki nie rozwinie sie rynek usług doradczych w zakresie diagnozowania kompetencji i świadomego, planowanego wyboru kariery zawodowej (określania kompetencji, dobierania indywidualnej ścieżki kształcenia jakie są niezbędne zeby dobrze wybrać rodzaj wykształcenia i zawód) będzie tak jak jest, a nawet gorzej. Czyli będziemy produkować bezużytecznych absolwentow zarówno zawodówek jak i wyższych uczelni. Za nasze, podatników, pieniądze.
Z tym już nie do końca. To nie jest tak, że wszystkiemu winne studia zaoczne i ich fatalna jakość. Zła jakość kształcenia zaczyna się już w szkole średniej czy nawet w gimnazjum a potem poziom dostosowany jest do młodzieży - i to jest moim zdaniem największy problem. Masowo produkujemy niezbyt lotnych absolwentów, ponieważ dostosowujemy poziom nauczania do niskiego poziomu uczniów zamiast robić dokładnie odwrotnie - czyli ofertę uczelni wyższych kierować do osób z wysokim potencjałem intelektualnym. Zgadzam się co do tego, że przydało by się również planowanie zapotrzebowania na poszczególne kierunki poprzez ograniczanie dostępnej liczby miejsc, odsiewające egzaminy na uczelnie (tak jak było dawniej) itd. Za dużo ludzi studiuje, a za mało pracuje.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-07-21 o 13:47
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 13:49   #65
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
To takie bujanie kiedyś to, dzisiaj tamto.
Może i bujanie, ale oparte na doświadczeniach jakie zbieram w swojej pracy
Jest różnica, OGÓLNIE mówiąc.
Stary 2010-07-21, 13:50   #66
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja się czasem zastanawiam czy aby nie są na tym samym poziomie - jeden i drugi ma wykształcenie branżowe niezbędne do wykonywania wyuczonego zawodu. Różnica jest tylko w trudności przyuczenia do tego zawodu oraz opłacalności jego wykonywania, ale stopień "zburaczenia" takiego pracownika może być identyczny
Nie wynosi się pewnych rzeczy z domu, to raz. Dwa, że nad pewnymi się indywidualnie nie pracuje, bo jednak oczytanie, obeznanie w polityce, życiu społecznym tez wymaga pracy nad sobą.
Jednak czego innego oczekuje się od osoby legitymującej się wykształceniem podstawowym, a co innego od prezesa banku.

Cytat:
Napisane przez _kamea_ Pokaż wiadomość
Dużo winy w tzw. prywatnych uczelniach, przyjmujących wszystkich jak leci... Koleżanka z liceum, która nie zdała z polskiego do następnej klasy, dzisiaj jest już magistrem....polonistyki
Teraz dyplom może mieć praktycznie każdy, kto go chce mieć, wystarczy, że zapłaci. Żałosne. Dodatkowo są pomysły, żeby studia, nawet te na państwowych uczelniach, były płatne.
Płatne dzienne studia akurat to nie jest zły pomysł. Wczoraj słyszałam wypowiedź Balcerowicza na ten temat: teraz jest tak, że płacą studenci zaoczni, wieczorowi i tak dalej za GORSZĄ jakośc usługi edukacyjnej. A ci, którzy otrzymują lepszą jakośc (bo jednak studia dzienne na państwowej uczelni mają wyższy poziom niż zaoczne, niepaństowe, wieczorowe), otrzymują ją za darmo. To jest społecznie niesprawiedliwe.

Cytat:
Musisz jednak pamiętać o tym, że skończyć zawodówkę -dziesiąt lat temu, a skończyć teraz, to też jednak różnica.
Program nauczania dla zawodówek został w wyniku ostatnich kilku "reform" tam okrojony, że szczęka opada. Kiedyś ludzie po podstawówce mięli większą wiedzę niż niejednokrotnie dzisiejsi absolwenci zawódowek. Mam styczność z osobami, które z dyplomem zawodowym w garści juz od progu krzyczą, że oni w tym fachu pracować nie bedą, bo nic nie potrafią.
Jeszcze nie tak dawno temu, w systemie 8klasowym, do zawodówek szły osoby, które nie miały głowy do nauki, ale kończyły zawodówkę i szły spokojnie do pracy. Teraz wszyscy idą do szkoły średniej, a potem co to za problem iśc na studia. Niedługo każdy Burek przy budzie będzie magistrem.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 13:53   #67
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Płatne dzienne studia akurat to nie jest zły pomysł. Wczoraj słyszałam wypowiedź Balcerowicza na ten temat: teraz jest tak, że płacą studenci zaoczni, wieczorowi i tak dalej za GORSZĄ jakośc usługi edukacyjnej. A ci, którzy otrzymują lepszą jakośc (bo jednak studia dzienne na państwowej uczelni mają wyższy poziom niż zaoczne, niepaństowe, wieczorowe), otrzymują ją za darmo. To jest społecznie niesprawiedliwe.
Może to i nie głupi pomysł bo każdy 10 razy zastanowi się nad tym czy iść postudiować czy nie. A wtedy mgr przed nazwiskiem znowu nabierze wartości.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 13:56   #68
sine.ira
BAN stały

Cytat:

No dokładnie o tą gorszą jakość mi chodziło.
Uczelnie ewidentnie kładą lagę na poziom nauczania/jakość na kierunkach zaocznych. Nawet te "dobre" uczlenie. Zaoczne to po prostu dojna krowa.

Cytat:
Jeszcze nie tak dawno temu, w systemie 8klasowym, do zawodówek szły osoby, które nie miały głowy do nauki, ale kończyły zawodówkę i szły spokojnie do pracy. Teraz wszyscy idą do szkoły średniej, a potem co to za problem iśc na studia. Niedługo każdy Burek przy budzie będzie magistrem.
Programy nauczania w zawodówkach też się zmieniły. Znacznie mniej się wymaga od uczniów również pod względem praktyk zawodowych.
Jednym słowem: lipa.
A matura teraz ? Śmiech na sali.
Stary 2010-07-21, 14:01   #69
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez go2me Pokaż wiadomość
z takim kimś nie wyobrażałabym sobie związku, ale jak mówię to wina tego że był kompletnym ignorantem, upartym jak osioł, nawet jakby poszedł dalej się uczyć to wmawiałby wszystkim swoje prawdy...nie sadze aby dalsza edukacja go zmieniła, ale jeśli partner nie ma wykształcenia równego mojemu, ale jest otwarty na świat, jest dobrym człowiekiem to nie widze powodu by się z nim nie wiązac

Cytat:
Ale jak jedno proste "gówno prawda" wytrąca z ręki argumenty Nawet te najbardziej racjonalne. Muszę to kiedyś w praktyce na kimś zastosować
Ja na takie "gowno prawda" mowie "Bożesz Ty mój!!!. Ależ Ty durny jestes". nic nie tlumacze, nie wdawam sie w dyskusje tylko za kazdym razem gdy sie odezwie, przemawiam w taki sposob, ze w pewnym momencie tenze czlowiek sam dochodzi do wniosku ze jest durny jak but
Stary 2010-07-21, 15:33   #70
DoraBe
BAN stały

Życzę ci więc męża czy tam konkubenta po zawodówce. Z całą pewnością będziecie siebie warci, intelektualnie super zgodność.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:
Napisane przez KaerbEmEvig Pokaż wiadomość
Wytykasz ludziom wyksztalcenie, a sama nie potrafisz nawet poprawnie pisac po polsku:

Przedrostki "hiper", "mega", "super", itp. piszemy lacznie z wyrazem, ktory poprzedzaja (tj. "megaprzeszkoda", nie "mega przeszkoda").

Wyrazenie "jestem tak min. z 10 lat starsza" to tautologia ("maslo maslane"). Mozna powiedziec "jestem tak min. 10 lat starsza" (wyrazenie dosc formalne w tonie) - mozna tez powiedziec "jestem tak z 10 lat starsza". Nie mozna natomiast laczyc obydwu form.

A co to jest koleżanko np. "maslo maslane" ? To chyba jakoś nie po polsku napisane i z błędami. Sugeruję, żebyś jednak najpierw sama się nauczyła pisać poprawnie, potem poprawiała innych. Zwłaszcza, jeżeli robisz z tego jedyny kontrargument... Bo to śmieszne jest.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Aivilo Pokaż wiadomość
Ja wiem, że są na świecie ludzie, dla których pieniądze są głównym i najwazniejszym życiowym celem, więc nie musisz mi tego tak dobitnie uświadamiać Co więcej, takie cele charakteryzują zwykle ludzi prostych, bo umysły bardziej skomplikowane dostrzegają w życiu więcej niż tylko zasobność portfela.

- Co za niespotykana samokrytyka! Czy tylko błąd logiczny?

Chęć studiowania nie zawsze świadczy o ambicji. Po co studiować ma człowiek, który posiada fach w ręku i który tenże fach lubi? Tylko dla papierka?
Marnowanie kilku lat życia dla w sumie niepotrzebnego dyplomu jest głupotą, nie ambicją.

- Jasne, studenci studiują tylko dla papierka. Żaden nie ma ambicji. Lepiej wybrać obróbkę skrawaniem, to jest mądrość w czystej postaci.

I lata życia tutaj o niczym nie świadczą, ograniczone myślenie można mieć w każdym wieku.
- tak, to widać. Niektórzy z tego później wytrastają, a niektórzy muszą dostać po d.... żeby zrozumieć.

Tak czy owak, tobie życzę męża z wykształceniem zawodowym. Będziecie do siebie pasować jak ulał.
DoraBe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 15:40   #71
żurawinka
Zakorzenienie

Taki ładny temat a tyle jadu z ust pani DoryBe, aż się odechciewa czytać, zaścianek umysłowy .
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 15:41   #72
sine.ira
BAN stały

DoraBe, a jakież to szkoły pokończyłaś, pochwal się.
Stary 2010-07-21, 15:48   #73
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DoraBe Pokaż wiadomość
Życzę ci więc męża czy tam konkubenta po zawodówce. Z całą pewnością będziecie siebie warci, intelektualnie super zgodność.
Sadzac po Twoich komentarzach, Ty bedziesz sfrustrowana stara panna.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 16:09   #74
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Może i bujanie, ale oparte na doświadczeniach jakie zbieram w swojej pracy
Jest różnica, OGÓLNIE mówiąc.
Ja nie zaprzeczam temu, że jest różnica - z tym się zgadzam, ale chodzi mi o to, że w tamtych czasach też zawodówki nie reprezentowały wysokiego poziomu. Tyle, że później jak ludzie chcieli to mogli coś ze sobą zrobić, zresztą teraz też mogą się rozwijać. Nikt nie zabrania się dokształcać na własną rękę o to mi chodziło. Zapewniam, że moja matka ze swojej szkoły średniej nie wyniosła zbyt rozległej wiedzy o świecie - chyba, że tym socjalistycznym ustroju robotniczym

Cytat:
No dokładnie o tą gorszą jakość mi chodziło.
Uczelnie ewidentnie kładą lagę na poziom nauczania/jakość na kierunkach zaocznych. Nawet te "dobre" uczlenie. Zaoczne to po prostu dojna krowa.
Zgadzam się z tobą i Vixen że poziom nauczania spada - jak pisałam zamiast studenci równać do poziomu uczelni to często uczelnie równają w dół do poziomu studentów - bo głupio tak być uczelnią, którą np. mało kto kończy bo jeszcze się ktoś przyczepi, że źle uczą... więc się 50 osób "puści" dalej. I to nie chodzi mi o Wyższą Szkołę Czegoś tam w Koziej Wólce bo mam znajomych, którzy uczą na prestiżowych uczelniach o wysokim podobno standardzie (np. AGH) i tam też tak jest - liczy się ilość absolwentów a nie ich jakość...

Cytat:
Programy nauczania w zawodówkach też się zmieniły. Znacznie mniej się wymaga od uczniów również pod względem praktyk zawodowych.
Jednym słowem: lipa.
A matura teraz ? Śmiech na sali.
W tym się nie do końca orientuję, ale skoro mój brat młodszy, który delikatnie mówiąc był leserem przez całe liceum zdał maturę bez trudu to coś musi być nie tak, bo ja bym sobie głowę dała uciąć za to, że on nawet ogólniaka nie skończy (w moich czasach by nie skończył ).

Cytat:
Popisałaś się swoim wysokim poziomem
Brawo

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-07-21 o 16:10
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 18:23   #75
myszka197
BAN stały

a ja sobie pozwolę wypowiedzieć się jeszcze raz, bo czytam, że moja wypowiedź stronę dalej została źle odebrana:
- pisałam o swoim TŻ, który jest dość dobrze wykształcony, ale nie umie pisać bez błędów i nie przeczytał w życiu ani jednej książki
-chciałam teraz wyjaśnić, że nie jest jednak on totalnym "burakiem", to że nie interesuje się literaturą i polityką nie oznacza, że nie ma on innych hobby, Przypuszczam, że ma więcej pasji niż niejedna z was: rajdy samochodowe, zabytkowe samochody, motocykle, łódki motorowe, narty karwingowe, nurkowanie, sporty walki, siłownia, podróże, języki. I są to sporty uprawiane naprawdę, a nie tylko oglądane w TV.
Podałam jego przykład tylko po to, żeby wyjaśnić, że nie każdy po studiach poprawnie pisze po polsku i jest oczytany.
P.S. musiałam to napisać, bo on czasem mnie podczytuje i obraziłby się, że go przedstawiłam tylko z tak złej strony
P.S. 2 . zainstalowałam słownik - mam nadzieję, że tym razem poszło już bez ortów
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 18:24   #76
limonka1988
Raczkowanie

Spójrzmy na studia i wykształcenie z szerszej perspektywy. Dla mnie mgr to nie tylko papierek. Jeśli chodzi o papierek to tytuł nie ma faktycznie żadnego znaczenia. Na pozór wydaje się, że to żadna różnica czy ktoś ma wykształcenie wyższe czy zawodowe, że to w żaden sposób nie świadczy o tym jakim jest człowiekiem, ale to tylko pozory... Moim zdaniem osoba z wyższym wykształceniem jest ambitniejsza, bardziej zdeterminowana na osiąganie założonych celów, bardziej pracowita a co za tym idzie więcej może w życiu osiągnąć niż osoba z wykształceniem zawodowym, której nie chciało się uczyć, w przyszłości prawdopodobnie nie będzie chciało się jej podnosić kwalifikacji żeby zdobyć lepiej płatną pracę ani nawet pracować. Oczywiście nie zakładam, że zawsze tak jest. Znam mechanika samochodowego, który kocha swój zawód, z przyjemnością naprawia samochody i ma swój dobrze prosperujący warsztat, dobrze zarabia. Ale moim zdaniem to są wyjątkowe sytuacje. Z obserwacji widzę, że ludzie mniej wykształceni najczęściej mniej w życiu osiągają, bo są poprostu bardziej leniwi, na studia najczęściej idą ci, którym się chce coś w życiu robić, mają jakiś plan na życie i idą w tym kierunku żeby go zrealizować, mają szersze horyzonty myślowe, wiedzą, że życie to nie tylko "tu i teraz". Ktoś napisał, że lepiej być z dobrym człowiekiem po zawodówce niż z mgr, który będzie mnie bił i pił, ale zastanówcie się jak jest w waszym otoczeniu? Z takich patologicznych rodzin, które ja znam (mieszkają w sąsiedztwie) to alkoholikami są właśnie ludzie z niższym wykształceniem. Nie znam żadnej patologicznej rodziny, w której oboje małżonkowie są wykształceni. Może wy macie jakieś inne doświadczenia? Według mnie ludzie z wyższym wykształceniem poprostu inaczej myślą niż ci mniej wykształceni, są najczęściej innymi ludźmi.
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 18:34   #77
myszka197
BAN stały

właśnie przeczytał, i prosi, żeby dopisać, że on też swoją edukację zaczynał od zawodówki - dokładnie obróbka skrawaniem , potem było ( dopiero po 3 latach pracy za najniższą pensję) technikum zaoczne, potem studia, i już z górki

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Cytat:
Napisane przez limonka1988 Pokaż wiadomość
Spójrzmy na studia i wykształcenie z szerszej perspektywy. Dla mnie mgr to nie tylko papierek. Jeśli chodzi o papierek to tytuł nie ma faktycznie żadnego znaczenia. Na pozór wydaje się, że to żadna różnica czy ktoś ma wykształcenie wyższe czy zawodowe, że to w żaden sposób nie świadczy o tym jakim jest człowiekiem, ale to tylko pozory... Moim zdaniem osoba z wyższym wykształceniem jest ambitniejsza, bardziej zdeterminowana na osiąganie założonych celów, bardziej pracowita a co za tym idzie więcej może w życiu osiągnąć niż osoba z wykształceniem zawodowym, której nie chciało się uczyć, w przyszłości prawdopodobnie nie będzie chciało się jej podnosić kwalifikacji żeby zdobyć lepiej płatną pracę ani nawet pracować. Oczywiście nie zakładam, że zawsze tak jest. Znam mechanika samochodowego, który kocha swój zawód, z przyjemnością naprawia samochody i ma swój dobrze prosperujący warsztat, dobrze zarabia. Ale moim zdaniem to są wyjątkowe sytuacje. Z obserwacji widzę, że ludzie mniej wykształceni najczęściej mniej w życiu osiągają, bo są poprostu bardziej leniwi, na studia najczęściej idą ci, którym się chce coś w życiu robić, mają jakiś plan na życie i idą w tym kierunku żeby go zrealizować, mają szersze horyzonty myślowe, wiedzą, że życie to nie tylko "tu i teraz". Ktoś napisał, że lepiej być z dobrym człowiekiem po zawodówce niż z mgr, który będzie mnie bił i pił, ale zastanówcie się jak jest w waszym otoczeniu? Z takich patologicznych rodzin, które ja znam (mieszkają w sąsiedztwie) to alkoholikami są właśnie ludzie z niższym wykształceniem. Nie znam żadnej patologicznej rodziny, w której oboje małżonkowie są wykształceni. Może wy macie jakieś inne doświadczenia? Według mnie ludzie z wyższym wykształceniem poprostu inaczej myślą niż ci mniej wykształceni, są najczęściej innymi ludźmi.
z pogrubionym zgadzam się w 100 % (przykład - mój TŻ), ale z dalszą częścią wypowiedzi już nie , ponieważ znam wieku alkoholików z wyższym wykształceniem, na bardzo wysokich stanowiskach..., alkoholizm to ciężka choroba, niezależna od wykształcenia, wykształconych alkoholików po prostu mniej widać, mają oni więcej kasy, nie stoją pod "budką z piwem", tylko sączą drogie "wiskacze" w domach, nikt też pana dyrektora alkoholika nie wyrzuci z pracy bo zapił i nie przyszedł na 8, ponieważ taki dyrcio ma przeważnie nienormowany czas pracy a i podwładni przeważnie go kryją, nawet jak wyczują od niego alkohol
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 19:07   #78
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
z pogrubionym zgadzam się w 100 % (przykład - mój TŻ), ale z dalszą częścią wypowiedzi już nie , ponieważ znam wieku alkoholików z wyższym wykształceniem, na bardzo wysokich stanowiskach..., alkoholizm to ciężka choroba, niezależna od wykształcenia, wykształconych alkoholików po prostu mniej widać, mają oni więcej kasy, nie stoją pod "budką z piwem", tylko sączą drogie "wiskacze" w domach, nikt też pana dyrektora alkoholika nie wyrzuci z pracy bo zapił i nie przyszedł na 8, ponieważ taki dyrcio ma przeważnie nienormowany czas pracy a i podwładni przeważnie go kryją, nawet jak wyczują od niego alkohol
Tutaj to jednak myszka ma całkowita rację.
Nie twórzmy stereotypowego obrazu zapijaczonego chłopa po zawodówce. Wiele dramatów alkoholowych skrywają (bo to dobre określenie)też zamożne, inteligenckie domy.
Stary 2010-07-21, 19:29   #79
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nie twórzmy stereotypowego obrazu zapijaczonego chłopa po zawodówce. Wiele dramatów alkoholowych skrywają (bo to dobre określenie)też zamożne, inteligenckie domy.
Vixen, no to moż efaktycznie nie twórzmy stereotypów co?
Bo z twoich wypowiedzi w tym watky wynika, ze każdy mgr to co najmniej wtórny analfabeta bez obycia co studiował jakąs filologię z musu i tylko dla papierka, o czym świadcza studentki filologii i pijacy studenci kierunków różnych
za to osoby z wykształceniem zawodowym to ho ho ho, kwiat inteligencji pełen IQ, pasji, oczytania, obyty i wogóle.

A bez przesady?

Bo mając te prawie 40 lat, jakoś tak widzę, że cudów nie ma. i osoby które zaczynały swoją droge kształcenia odd zawodówki ale miały pasję, pęd do wiedzy, pracowitość i inteligencję (taka faktyczną a nie we własnym mniemaniu czy potwierdzaną Reytanem w progu przez zakochana Misię) doczłapali drogami różnymi do przynajmniej jednego mgr.

I ja bym np nie wymyśliła, zeby oceniać stopień obycia, oczytania, wiedzy, fachowości swojego 40/50+ letniego kolegi ordynatora czy mecenasa, po ich wybrykach studenckich z przed ponad 20tu lat.
I predzej padnę, niż pójde po poradę prawną do majstra pana Czesia pasjonata z wykształceniem zawodowym, lub leczyć się do pani Zofii pasjonatki z wykształceniem "technik cukiernik", choc dobra i kochana kobieta jest. I podejrzewam, ze Ty mimo wszytko tez nie. czyli jednak coś w tym wykształceniu jest.
Ciekawe po co się tak wysilali, jak studia nic nie dają. Gupi jacyś widać.

Dla mnie jest jasne, człowiek który nie szanuje wykształcenia innych, dyskredytuje ich wysiłek wmawiając (sobie?) "to tylko dla papierka, to nie ma znaczenia, to jest nic", chyba pociesz sam siebie.
Tylko nie wiem w jakim celu skoro to niby nie ma znaczenia.

Dla mnie ma znaczenie. bardzo szanuję osoby które miały zapał się kształcić, okazuje duży szacunek osobom z wykształceniem wyzszym niz moje - bo to jest wartość intelektualna , duzo większa niż to, ile chłop do domu przynosi- bo zarobić mogę sobie sama.

I jest dla mnie oczywisty rozdzwięk zarobków, ze znajomy pan budowlaniec wyrabia 3-5 tysięcy w sezonie, a pan doktor 3 specjalizacji, ordynator prowadzący dodatkowo własną praktykę 10 razy tyle cały rok.
To w ramach uświadomienia materialistek, które trąbią, że nie wazne wykształcenie byle pieniadze do domu przynosił - jednak wykształcenie się opłaca w dłuzszym rozrachunku. Byc moze pan po budowlance zawodówce, zacznie zarabiać wcześniej, ale potem neistety, pan doktor "z papierkiem dla zasady" zdystansuje go o lata świetlne.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-21, 19:36   #80
_vixen_
Zakorzenienie

Cava, to nie tak, bez przesady, ja wiem, że generalnie więcej jełopów będzie po zawodówkach niż studiach.
Tyle że obecnie wcale tak wiele za studiami nie idzie, poziom jełopów wśród absolwentów również wzrasta, dlatego bałabym się obstawiac w ciemno, ze student będzie lepszy od robotnika.
Kiedyś ukonczenie studiów faktycznie COŚ znaczyło, teraz dyplom można sobie po prostu kupic za czesne. I to jest w tym najsmutniejsze.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-07-21 o 19:37
Stary 2010-07-21, 19:37   #81
Klarissa
Zakorzenienie

O ile to zdanie jest prawdziwe:

Cytat:
Podałam jego przykład tylko po to, żeby wyjaśnić, że nie każdy po studiach poprawnie pisze po polsku i jest oczytany.
o tyle z tym poniżej się zupełnie nie zgadzam

Cytat:
pisałam o swoim TŻ, który jest dość dobrze wykształcony, ale nie umie pisać bez błędów i nie przeczytał w życiu ani jednej książki
Wybacz, ale dla mnie to się wzajemnie wyklucza. Twój chłopak z pewnością jest dobrze w jakiejś dziedzinie wyspecjalizowany - o czym zresztą pisałaś, ale dobrze wykształcony to on nie jest z pewnością . Wykształcenie to coś więcej i trudno mi za wykształconą osobę uznać kogoś, kto ma problemy z pisaniem w swoim ojczystym języku i chwali się ingoranctwem w dziedzinie nauki tego języka. Już nie chcę nawet pytać jakiż to jest jego poziom językowi tych innych znanych mu języków jeśli ojczysty swój język kaleczy...

Oczywiście piszę to na podstawie jedynie tego, co o nim tutaj napisałaś bo przecież nie znam człowieka

Cytat:
P.S. 2 . zainstalowałam słownik - mam nadzieję, że tym razem poszło już bez ortów
Cieszę się

Cytat:
właśnie przeczytał, i prosi, żeby dopisać, że on też swoją edukację zaczynał od zawodówki - dokładnie obróbka skrawaniem , potem było ( dopiero po 3 latach pracy za najniższą pensję) technikum zaoczne, potem studia, i już z górki
Być może ten początek edukacji zaważył na niechęci do dalszego rozwoju w szerokich obszarach i skłonił go do specjalizacji w jednej dziedzinie. Tak czy siak jeśli odniósł sukces to fajnie

Cytat:
Zgadzam się. Wielu ludzi ma problemy z alkoholem i niekoniecznie wiążą się one z niskimi zarobkami a im wyższe piastują stanowiska tym lepiej się kamuflują i tym trudniej ich złapać. Po drugie żyjemy w społeczeństwie, które alkoholizm bogatych toleruje bo dla wielu z nas patologia = bieda, więc jeśli nie ma biedy, to znaczy, że nie ma też patologii, czyli wszystko jest ok - czyli można pić dalej ...
Stary 2010-07-21, 20:19   #82
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Cava, to nie tak, bez przesady, ja wiem, że generalnie więcej jełopów będzie po zawodówkach niż studiach.
Tyle że obecnie wcale tak wiele za studiami nie idzie, poziom jełopów wśród absolwentów również wzrasta, dlatego bałabym się obstawiac w ciemno, ze student będzie lepszy od robotnika.
Kiedyś ukonczenie studiów faktycznie COŚ znaczyło, teraz dyplom można sobie po prostu kupic za czesne. I to jest w tym najsmutniejsze.
To zależy od człowieka, pewnie ze w grupie osób z większym wykształceniem znajda się jełopy, lub osoby w jakiś sposób upośledzone, które mimo wręcz niemożności sensownego porozumiewania się były przepychane przez studia bo miały tak wielki talent w swojej wąskiej specjalizacji. miałam takiego kolegę malarza - (swoja droga zaczynał od zawodówki stolarskiej - ale miał pasję, chciał malować, więc z wolim uporem brnął do swojego marzenia, bo sam zobaczył, ze nie wystarczy chcieć, trzeba mieć wiedzę, warsztat, podstawy i na dodatek ludzi zajmujących się tym samym w koło siebie) prawdziwy artysta, zdolny, pracowity, pasjonat - ale po prostu prawie analfabeta.
I 2gi- genialny muzyk, wygrywał konkurs za konkursem, miał stypendium ministerialne i opinię "jakby nie był geniuszem to by był zwykłym chamem".
Teraz czasami widzę jego nazwisko - żyje z tego, ma uznanie, nagrywa z wielkimi orkiestrami.

Ale to sa jednak wyjątki.
Tacy ... hm... prawie autyści którzy po porostu klapki na oczy i wąska specjalizacja ale nie do doścignienia w swojej dziedzinie, albo ten mniej czy bardziej szeroki margines "wykształciuchów bez sensu dla papierka".

Jednak te 5/x lat które człowiek dodatkowo zyskuje na uczelni i jest chcący czy niechcący stymulowany intelektualnie, czasem wręcz na siłę, jednak daje sporo. Chyba naprawdę mało komu uda się nic nie przeczytać, niczego się nie nauczyć, nic nie zrozumieć.
Więc jak był jełopem przed studiami, to po, nawet zmarnowanych, pewnie jest jełopem ciut chociaz mniejszym.

A jak dodatkowo sam chce, to wyniesie baaaardzo dużo nawet z kiepskich studiów i potem to sobie poukłada i zużytkuje wcześniej czy później.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 20:53   #83
limonka1988
Raczkowanie

Cytat:

Ja nie tworzę stereotypu, wyraźnie zaznaczyłam, że ja się osobiście spotkałam z takimi przypadkami o których piszę, co nie znaczy, że ktoś nie mógł się spotkać z innymi
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 11:08   #84
DoraBe
BAN stały

Chyba ty rozwódką. Bo ja męża już mam - wykształconego.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Sadzac po Twoich komentarzach, Ty bedziesz sfrustrowana stara panna.

Raczej ty będziesz rozwódką, sądząc po twoich komentarzach. Bo ja męża już mam - fajnego i wykształconego.

No to żegnam was dzieci.
DoraBe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 11:13   #85
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Bo ja męża już mam - wykształconego.
Cytat:
Bo ja męża już mam - fajnego i wykształconego.
Ale czy Ty sama jesteś wykształcona ? Pytałam, nie odpowiedziałaś.

Cytat:
No to żegnam was dzieci.
Nie no, ja wyglądam znacznie młodziej niż wskazuje metryka, ale zeby zaraz dziecko ? E, wezmę to za komplement.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości