Jak urzązić pokoj z aneksem kuchennym... Proszę pomóżcie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-16, 14:25   #1
la novia
Raczkowanie

Jak urzązić pokoj z aneksem kuchennym... Proszę pomóżcie

Jestem w trakcie urządzania mieszkania, nigdy wcześniej nie mialam styczności z takimi tematami więc brak mi wyczucia i doświadczenia.
Zupełnie nie wiem jak zabrać się za urządzenie pokoju z aneksem kuchennym...
Jest on nieustawny :/ z resztą zobaczcie sami... na planie mieszkania

Pokój z kuchnia ma 26m2

Chciałabym aby meble kuchenne były na jednej ścianie, będą one białe na wysoki połysk z BRW. Równolegle do mebli kuchennych zaplanowałam barek o wymarach 180x60. Pomiędzy szafkami kuchennymi a barkiem planuje 0,7 m odległości, ale nie wiem czy to nie za mało... z drugiej strony im większy dystans tym więcej powierzchni zajmie kuchnia kosztem powierzchni wypoczynkowej.
Przy barku 2 lub 3 wysokie stołki ale tylko od strony pokoju, natomiast od strony kuchni pułeczki. Co o tym myślicie?

Chciałabym abyście doradzili jak zagospodarować reszte powierzchni, gdzie narożnik, gdzie telewizor, może udaloby się jakiś regał wcisnąc albo stół z krzesłami.
Proszę doradźcie....

Edytowane przez la novia
Czas edycji: 2009-12-16 o 14:26
la novia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 20:35   #2
Miijako
Przyczajenie

Dot.: Jak urzązić pokoj z aneksem kuchennym... Proszę pomóżcie

hi
dwa lata temu urzadzalam swoje mieszkanko. i wyrzucalam wszystkie mozliwe sciany, dzieki czemu zlikwidowalam ciemna kuchnie i mam aneks kuchenny w pokoju dla mnie idealne rozwiazanie poniewaz nie znosze gdy mam gosci znikac w kuchni by cos przygotowac, a dzieki zmywarce w kuchni panuje zawsze porzadek bo wszystko co jest nie potrzebne trafia do niej
poza tym zamknieta i ciemna kuchnia dla mnie byla zmarnowana powierzchnia w moim malutkim mieszkanku (35m2).

zastanow sie nad tym czy jesteś pewna w 101% czy chcesz miec barek.
ja w poprzednim moim meiszkaniu mialam i po 5 latach meczenia sie z nim mowie temu wynalazkowi NIE!
- nie wygodnie sie je..
- nie wygodnie sie pracuje przy nim.. (rozloz na nim latopa i troche materialow.. brr)
- pogaduchy przy dobrym jedzeniu nei wychodza na stolu.. przyjamnijej mi i moim znajomym,. to samo jest z ławą.. małe to, trzeba sie nachylać nad jedzeniem, żołądek ściśnięty.. ew. jedzenie na kolanach.. na chwile.. w sam raz.. byle tych chwil nie bylo zbyt duzo.. bo nie zdrowo!
jestem za stolem. ktory w moim mieszkaniu pelni jedna z kluczowych rol.. sa przy nim pogaduchy. swietnie sie je siedzac na krzesle a nie na stolku.. jak musze popracowac to tez wygodniej sie pracuje przy stole..
u mnie stol pelni tez role rozdzielacza pomiedzy kuchnia a pokojem.
zreszta podobnie jak lodowka
aha.. stol mozna przestawiac, rozsuwac wg. upodobań.. barek raz postawiony bedzie stał... i stał.. i stał..
urzadzajac mieszkanie pamietaj ze nie remontuje sie mieszkania co chwile.. tylkoraczej co pare (nascie) lat.. wiec trzeba nieco z dystansem do mody...
mieszkanie musi byc przystosowane do twojego stylu zycia, ale ciagle trzeba miec na uwadze przyszlosc... i jeszcze jeden drobiazg
urzadzajac mieszkanie trzeba miec na uwadze zwyczaje dot. sprzatania.. jesli twoja pasją jest sprzatanie.. ja urzadzalam mieszkanie tak by nie lubiac balaganu mieszkanie nie wymagalo wiecznego sprzatania..
jest to wazne zwlaszcza gdy kuchnie ma sie laczona z pokojem brudne garnki musza szybko lądować w zmywarce, itp itd.

moje propozycje na obrazku.

powodzenia!
Miijako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 19:49   #3
iwa2
BAN stały

Tez jestem za tym żeby zainwestować w stół i krzesła. Warto spędzić miłe chwile w wygodnej pozycji. Ława może być kiedy chcemy napić sie kawy, ale do obiadu i kolacji stół jest nieodzowny, Częśc projektantów proponuje zrobić przejście między kuchnia i pokojem wstawiając dużą ładna lodówkę. Jeszcze inni proponują zmianę podłogi, albo kontrastowy kolor ścian.
iwa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 15:46   #4
soczewka
Raczkowanie

My tez właśnie się zastanawiamy w jaki sposób urządzić salon z aneksem.
Stawiam na takie rozwiązane jak jest przedstawione w linku:

http://deccoria.pl/galeria,id,3876

Moim zdaniem - super!
soczewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 19:16   #5
shamrok
Raczkowanie

Talking Dot.: Jak urzązić pokoj z aneksem kuchennym... Proszę pomóżcie

Soczewko to mieszkanie , ktore znalazlas jest SUPER!!!.
ja mam identyczny z wejsciem z tej samej strony, na pewno skorzystam.
shamrok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 11:55   #6
millia
Raczkowanie

Widać, że właściciele mieszkania mają obsesję na punkcie kwiatów.
Mieszkanie bardzo stylowe i widać, że dopracowane w każdym detalu (firanki, poduszki, wazoniki, zdjęcia etc). Podoba mi, że wizja jest spójna. Jeśli właściciele zaplanowali to sami - to gratuluję dobrego gustu, a jeśli wynajęli projektanta, to tylko pozazdrościć dobrego fachowca. Niestety patrząc się na tak piękne urządzone wnętrze uświadamiam sobie, ile jeszcze będę musiała czasu spędzić czasu pracując w cad decorze, zanim stworzę coś równie imponującego...
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości