|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13
Cytat:
tam zakladasz takie wdzianko, ktore sie zahacza o ta maszyne tak zeby nie dochodzilo powietrze do srodka![]() ja chodze z kumpela ma wzrostu 149cm i jest okey
|
|
|
#212 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na obiadek u mnie to samo będzie, właśnie rybkę odmrażam ![]() Byłam wczoraj w biedronce, widzę jakiś wieśniaczek - pisze na nim 3% wielkie jak byk, ale czytam tabelkę dokładnie i jest tak: tłuszczu 3,9 w 50g i dalej 7,8 w 100 g. Nieźle, nie? Wkurza mnie, że dawniej wpadłam do spożywczegi i zaraz nakupiłam pełny koszyk - bzdur, ale szybko, a teraz spędzam godzinę w sklepie i wychodzę z 3 serkami jednej firmy. To czytanie tabelek wydłuża zakupy .A na serku z prezydenta w ogóle nie ma tabelki, więc jak mam wierzyć, że te 3 %, to w 100g??? Jeszcze się poskarżę, że w tylko jednym olbrzymim markecie znalazłam serek homo naturalny, ale nie 0%, tylko 3%. Jeszcze nigdzie nie widziałam zerówki.
|
|
|
|
|
#213 |
|
Zadomowienie
|
O właśnie, a'propos Presidenta... Kto wie jakie on ma pozostałe parametry? Na opakowaniu mozna przeczytac jedynie, że ma 4% tłuszczu. Ale nic o białku i o węglach. Więc tak naprawdę nie wiemy czy on dla nas, czy też wręcz przeciwnie... A może wiemy jednak? Bo ja tez juz na niego zerkałam, ale skoro nie wiem reszty to się boję jakoś.
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z serków homo polecam- jesli masz dostęp do sklepu ALDI- tam jest serek gdzie jest 0,3 %tłuszczu i 0,5 kg kosztuje niecałe 3 zł. |
|
|
|
|
#215 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo bedziesz wiedziec co mozesz a co nie ![]() ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
ale lepsza jest serek figura czy jakos tak ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
byl wczoraj i przed wczoraj ale dzisiaj nie bedzie bo pada |
|||
|
|
|
#216 |
|
Rozeznanie
|
Nie mamy ALDI, jest tesco, real, leclerk, biedronka, lidl, centrum i auchan - troche daleko ale jest.
|
|
|
|
#217 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ale jak pierwszy raz bylamn na tej diecie i schudlam to mi sie zmniejszyl nie jest oczywiscie płaski - dlatego właśnie ponownie wróciłam do dukania
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
O rany przegapiłam zakończenie 12 części
Jesteście niesamowite z tym pisaniem Melduje spadek kolejnego kilograma i przy okazji pochwale się, że dotarłam do połowy a6w Macie czasami wrażenie, że to forum jest niczym sekta ? Nawet jak nie chcesz to i tak wchodzisz coś poczytać (i posprawdzać jak idzie innym). Normalnie uzależnienie heheheh
|
|
|
|
#219 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
Cytat:
Ja założyłam sobie zasadę, że wypijam szklankę Coli ot tak, dla przyjemności, z jedną popołudniu albo góra dwie dziennie, nie jako reguła, nie codziennie, ale jeśli najdzie mnie szczególna ochota. Jako bonus powiedzmy. Ale zasadniczo poję sie wodą - jak zwierzę ![]() Może to słuszna słuszność więc...? |
|||
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
Witam Wszystkich!
U mnie na wadze nie wiem jak bo nie mam wagi - sadze ze zastoj. Przez te zastoje nie chce mi sie juz dukac na II fazie a wogole od jakiegos czasu (patrz wyjazdu z domu) naprzemiennie mam faze z mniejsza i wieksza iloscia warzyw bo mi czyste bialko nie chce przejsc przez gardlo. Od jutra ide na III podzielona na etapy i juz. A za miesiac jak nic juz nie spadnie wroce na II i dobije do idealu. Widze ze milosc kwitnie ![]() Lesia - ja tez mam jakies schizy jak sie ogladam w lustrze. I jeszcze mam obawy ze zaraz przytyje jak tylko zjem cos malodukanowego. |
|
|
|
#221 |
|
Rozeznanie
|
Witam chudzinki
![]() dziewczyny macie jakiś pomysł na przyrządzenie łososia na PP ![]() Mam wędzonego i mrożonego i tak sobie pomyślałam, że może dzisiaj na obiadek zjem . Oczywiście brakuje mi pomysłu.Wczoraj znowu jadłam nutellę i mam za swoje bo waga stoi . Dopiero na III fazie przypomnę sobie o niej . Żeby spokojnie żyć, zawsze w lodówce będzie stał serniczek
|
#222 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a wzrost mam w podpisie - 174cm ![]() witam sie z ranka, wkoncu was doczytalam do konca, u mnie spadek o 0,400 zobaczymy co dalej, bo dzis mam ostatni dzien PW i @ tez sie konczy
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Cześc dziewczyny!
Dobra... więc dzisiaj jestem zadowolona. Poranek drugiego dnia i i juz mam 1,7 kg mniej ![]() ![]() Ide zjeść jakieś otręby z mlekiem na sniadanie
|
|
|
|
#224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() KETOZA. O co tu chodzi? Co to znaczy "przerwać ketozę". Nie doczytałam? Przeoczyłam? Wiem, że moja ilość otrąb dziennie nie trzyma się w sztywnych ramach 3 łyżek, czasem mniej, czasem więcej. Mam regularne spadki, chociaż małe, ale są (nie licząc kilkudniowego zastoju w ub. tygodniu). Objaśnijcie mnie co z tą ketozą... Please |
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie od razu najpierw jedna, a pozniej jak mi sie znowu zachce 2ga i wiecej nie ma nie kupuje 1l czy 2l bowiem, ze zdolna bylabym do wypicia calej, a tak to wypije to co mam i juz mi sie nie chce isc po druga
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja równiez podpinam się pod pytanie
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny,
Dawno nie zaglądałam tutaj. Grartuluje wszystkim spadków i przejść do kolejnej fazy. U mnie z Dukanem kiepsko. Miałam ciężki czas ostatnimi tygodniami. Przez stres odpusciłam sobie i niestety waga pokazała na co ja stać :/ od 2 tygodni wróciłam na "dobra sciezke" i stawiam male kroczki na drodze do pięknej figury Niestety, nie uda mi sie osiągnąć zamierzonego elu na czas - wesele siostry za 6 tygodni, a do zrzucenia za duzo. mimo to nie poddaję sie i teraz moim celem jest zrzucenie tylu kilogramów ile sie tylko da!! Zrezygonowałam niemal z wszystkiego z listy - dozowlone w ograniczonych ilosciach. jedynie mleczka do kawy nie potrafie sobie odmowić. Mam tylko takie pytanie - zjadam min. 1 filet z kurczaka dziennie, do tego 1-2 jajka i oczywiscie otręby. W zalezności od fazy - warzywa, a jak same proteiny to jeszcze serek wiejski 1 dziennie. Zdarza się, że jakąs szynke gotowaną czy poledwice łososiowa. Jem ok 5 posiłków dziennie. Cyz jeđli chodyi o ten filet, to czy moge go więcej?? Ostatnio zauważyłam, że znowu woda zostaje mi w ogranizmie, przez co puchna mi palce i stopy. czy znacie jakies skuteczne metody. pije porzywe i skrzyp. bralam tabletki ziołowe AquaFemin ale nic nie dały, tylko 30 zł poszło sie... . Piłam tez bratek. Niestety nic za bardzo nie pomaga. Robiłam sobie niedawno badania i nerki czy tarczyca w porządku, wiec to nie jest tego przyczyna. Tyle, że od 3 m-c @ nie mam. i zaperwne juz sie nie pojawi. Wizyte u lekarza mam dopiero na wrzesnia Buzka
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
Ja zjadam jakieś 6 łyzek otręb dziennie, to źle? strasznie mi smakują z mlekiem itp
i tez nie wiem o co chodzi z ketozą? |
|
|
|
#229 |
|
Wtajemniczenie
|
Ketoza jest to (ja tak rozumiem) spalanie tłuszczu, przerwanie ketozy-przerwanie spalania tłuszczu.
Jakieś dziwne wyszły mi te babeczki serowe...jak je jem to jakieś kleiste, wodniste...chyba że już mam przesycenie materiału
|
#230 |
|
Zadomowienie
|
a mnie dzis głowa boli ..... kurde na zachodzie 23 st a w centrum 32st:/ zaraz przyjdzie burza i wszystko wyrówna hehehe:P
|
|
#231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#232 |
|
Raczkowanie
|
Hejka!
To już 8 strona 13 części ale się szybko zorientowałam...Dukam na III nad morzem. Nie mam wagi, nie wiem co się dzieje z moją masą. Mam nadzieję, że nie padnę po powrocie. Jeszcze pokażę się wam w innej odsłonie niż byle jaka fotka robiona przed lustrem ![]() Dla mnie efekt dukania rewelacyjny ![]() ![]() POZDRAWIAM wszystkie chudziaki znad morza. Właśnie leje deszcz. Masiakra...
|
#233 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
06.05.2010 67 kg 05.06.2010 60.9 kg 30 dni -6.1 kg 14.07.2010 57 kg 70 dni -10kg 15 dni zastój! 11.08.2010 55 kg 100 dni -12 kg 23.01.2011 III Faza 62 [B] pas 92/72 -20 cm, biust 93/83 -10 cm, pod biustem 80/73 -7 cm, udo 60/54 -6 cm |
||
|
|
|
#234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super tylko pozazdroscic gratulacje: )![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
ale od jutra 25-28 st:P wiec troche chłodniej....
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
Dieta, która wprowadza organizm w stan ketozy to onaczej dieta, w której eliminujemy węglowodany z diety , na rzecz zwiększonej ilości białka i tłuszczy (głównie nienasyconych) Jest to dieta skuteczna, w działaniu bardzo szybka, gdyż : DZIAłANIE Wyeliminowanie z diety węglowodanów powoduje spadek insuliny we krwi to bardzo niskiego poziomu. Mięśnie i inne tkanki, także mózg, spalają jako paliwo tłuszcz w postaci ciał ketonowych (cząsteczek wytwarzanych przez wątrobę), gdyż nie ma innego źródla energetycznego. Ten stan (ketoza) wystepuje rowniez podczas postu i glodowania(spalanie wlasnych rezerw TłUSZCZOWYCH), ale można go wywołac przy zoladku pelnym bialka i tluszczy, po prostu - bez węglowodanów. Głównym argumentem przeciwko dietom ketonowym było to, że ketoza jest stanem niebezpiecznym, którego należy unikać za wszelką cenę, co jest nieprawdą. Ponieważ ketoza jest normalnym stanem fizjologicznym, a ketony, nie stanowią trucizny, lecz sprawiają, że organizm pracuje wydajniej i stanowią zastępcze źródło paliwa dla mózgu, jak mówi Richard Veech, badacz z NIH, który studiował medycynę w Harvardzie. Veech nazywa ketony "magicznymi" i wykazał, że serce i mózg pracuje o 25% wydajniej na ketonach niż na cukrze krwi. Na SPORTOWYM FORUM DYSKUSYJNYM znalazłam szalenie ciekawy artykuł, zbiór informacji dotyczący Mitów i Prawdy o Ketozie. Twórcą jest niejaki ELLIS. Oto on... znaczy się artykuł, bo rzeczonego ellisa zdjęcia nie posiadam.... hihihihi Ze względu na duże zainteresowanie dietami ketogenicznymi na forum postanowiłem zamieścić kilka ciekawych informacji. Materiał będzie w formie mitów i faktów(prawdy i fałszu), kolejność przedstawiany argumentów jest zupełnie przypadkowa: Mit Ciała ketonowe wydalane z moczem i oddechem mogą spowodować duży deficyt kaloryczny. Fakt Wartość kaloryczna ciał ketonowych to 4,5 cal. Ubytki kaloryczne w moczu i oddechu to około 100 kalorii dziennie 10-20g ciał ketonowych przy optymalnych warunkach. Mit Mózg wykorzystuje jako żródło energii tylko glukozę. Fakt Po 2-3 tygodniach diety ketogennej około 75% potrzeb energetycznych mózgu zabezpieczają ciała ketonowe. Mit Wątroba może produkować nieskończoną ilość ciał ketonowych. Fakt Możliwości wątroby w tym zakresie ograniczone są w zakresie 115-180g ciał ketonowych dziennie. Mit Ketoza jest obecna tylko na dietach niskowęglowodanowych. Fakt Ketoza występuje również podczas głodówki, bezposrednio po wysiłku fizycznym oraz w dwóch patologicznych stanach: diabetyczna ketoza i alkoholiczna ketoza(pijemy i nic nie jemy przez długi okres)http://www.sfd.pl/buziaki/1.gif Mit Ciała ketonowe nie są produkowane bez odpowiednich warunków. Fakt Ciała ketonowe zawsze są obecne w naszej krwii, pojawiają się w niewielkiej ilości 0,1 mmol/dl. Ketoza jest definiowana przy ilości 0,2 mmol/dl. Głodówka 2-3 powoduje ich wzrost do 1 mmol/dl. Wysiłek fizyczny daje nie więcej jak 2 mmol/dl. Głodówka 1 tydzień 5 mmol/dl. Dieta ketogenna 5-6 mmol/dl. Głodówka 3-4 tygodnie 6-8 mmol/dl. Kwaśica ketonowa powyżej 8 mmol/dl. Kwaśica diabetyczna i alkoholiczna do 25 mmol/dl. Mit Koncentracja ciał ketonowych we krwi rozkłada się równomiernie w ciagu doby. Fakt Wahania hormonalne powodują, że ciała ketonowe pojawiają się w mniejszej ilości rano, w ciągu dnia w średniej ilości, maksimum osiągają w środku nocy. Mit Ketoza u wszystkich osiąga taki sam poziom. Fakt Kobiety osigają głębszy poziom ketozy od meżczyzn, dzieci również przechodzą głębszą ketozę od dorosłych. Mit Dietetyczna ketoza obniża ph krwi wynoszące naturalnie 7,4. Fakt Spadek ph jest obserwowany tylko w początkowej fazie ketozy. Naturalny poziom ph jest przywracany w ciagu kilku dni jeśli poziom ciał ketonowych we krwi nie przekroczy 7-10 mmol/dl i organizm posiada odpowiednią rezerwę alkaiczną. Diabetyczna kwaśica ketonowa jest stanem w którym stężenie ciał ketonowych we krwi wynosi ponad 20 mmol/dl dodatkowo stężenie glukozy wynosi ponad 300 mg/dl. W dietetycznej ketozie stężenie ciał ketonowych wynosi 4-10 mmol/dl średnio 5-6 mmol/dl, stężenie glukozy 65-80 mg/dl i rezerwa alkaiczna jest wystarczająca by nie zmienić na stałe ph krwi. Mit Ciała ketonowe chronią mięśnie przed glukenogenezą od początku ketozy. Fakt Ciała ketonowe zaczynają na dobre chronić mięśnie po upływie około dwóch tygodni, gdy mózg przestawi się w 75% na ciała ketonowe. W pierwszych dniach ketozy ochrona jest niewystarczająca(sytuacja zmienia się, gdy w diecie dostarczymy wystarczającą ilosć białek) Mit Ciała ketonowe są wykorzystywane powszechnie przez cały okres ketozy. Fakt Po dwóch tygodniach ketozy wykorzystanie ciał ketonowych przez organizm jest niewielkie. Ciała ketonowe zabezpieczają przede wszystkim potrzeby mózgu, szpiku kostnego(leukocyty, erytrocyty) i białych włókien mięśniowych. Resztę potrzeb zabezpieczają wolne kwasy tłuszczowe. W pierwszych dniach ketozy, gdy mózg nie jest w stanie wykorzystać ciał ketonowych, mięsnie szkieletowe zużywają duża porcję ciał ketonowych po dwóch tygodniach przestawiają się na wolne kwasy tłuszczowe(wysoka aktywność fizyczna ma również wpływ na pozim wykorzystania ciał ketonowych) Mit Mózg może korzystać tylko z ciał ketonowych. Fakt Potrzeby mózgu odnośnie glukozy nie mogą spaść do zera, zawsze musi wykorzystywać minimum 25% glukozy. Mit Wolne kwasy tłuszczowe zamieniając się na ciała ketonowe powodują deficyt kaloryczny. Fakt Wartość kaloryczna wolnych kwasów tłuszczowych jest dwukrotnie większa niż ciał ketonowych co przy przeróbce daje pewne korzyści, ale tylko w początkowym stanie ketozy, po dwóch tygodniach produkcja ciał ketonowych jest zbyt mała by zaobserwować korzystne rezultaty z tego tytułu. Mit Wszystkie narządy w naszym organizmie mogą korzystać z ciał ketonowych. Fakt Narządem nie mogący wykorzystywać ciał ketonowych jako energię jest wątroba, wykorzystująca wolne kwasy tłuszczowe. Mit Organizm ludzki nie jest w stanie przeżyć bez węglowodanów. Fakt Po dwóch tygodniach ketozy potrzeby mózgu na glukoze spadają do 40g. 18g dodatkowo może być dostarczone z glicerolu w trójglicerydach. Pozostałe 25 g moze być zrobione z białka (60g). Mit Przy diecie ketogennej przydatne są paski pomiarowe Ketostix. Fakt Zmiany w ilości ciał ketonowyh w moczu są zależne od wielu czynników i tego typu pomiary o niczym nie świadczą. Duże spożycie wody powoduje mniejszą koncentracje ciał ketonowych w moczu. Ciała ketonowe w moczu świadczą o nadprodukcji(ketonemia może występować, gdy nie ma ketonurii). Zmiany w pojawianiu sie ilości ciał ketonowych w ciągu dnia powoduja, że pomiar jest niedokładny. Posiłek tłuszczowy powoduje wiekszą koncentracje szczególnie jeśli zawiera kwasy tłuszczowe MCT. Niektóre badania potwierdają, że występowanie ciał ketonowych w moczu ma wpływ na mniejszą redukcję tkanki tłuszczowej(wysoki poziom ciał ketonowych podnosi nieznacznie insulinę co w pewien sposób blokuje utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych). Mit Węglowodany z alkoholu przerywają ketoze. Fakt Alkohol pogłebia ketozę i może doprowadzić do bardzo grożnej dla zdrowia kwaśicy ketonowej. Dodatkowo spożycie alkoholu upośledza utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych. Kalorie z alkoholu są wykorzystywane w zastępstwie wolnych kwasów tłuszczowych. Alkoholiczna kwasica ketonowa występuje przy sporzywaniu alkoholu przez długi okres dlatego niewielka ilość nie może mieć negatywnego wpływu na ph krwi niestety efekt upośledzania spalania tkanki tłuszczowej będzie obecny. Mit Ciała ketonowe są ubocznym produktem przemiany materii. Fakt Ciała ketonowe to ważny składnik energetyczny preferowany przez komórki ludzkie mogące wybierać miedzy glukozą, wolnymi kwasami tłuszczowymi i ciałami ketonowymi. Mit Ketoza jest konieczna przy dietach niskowęglowodanowych. Fakt Ketoza nie ma wpływu na spadek wagi, mimo tego wiele osób dzieki niej może zredukować spożywane kalorie. Niektóre badnia potwierdzają, że wysoki poziom ciał ketonowych we krwi powoduje hamowanie apetytu. Oczywiscie temat jest tak obszerny, że nie sposób opisać wszystkiego, myśle jednak, że te informacje w jakiś sposób pozwolą zrozumieć na czym polega stan ketozy szczególnie osobą na diecie ketogennej. |
|
|
|
#236 |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O żesz! Ale laska!!! Trzymaj się dzielnie na III i słonecznych nadmorskich szaleństw życzę!!!!
|
#237 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
fantastycznie Cytat:
|
|
#238 |
|
Rozeznanie
|
Ja jem 2 łyżki dziennie np. z 3 łyżkami kefiru, jeśli nie jem placków, mleka też raczej nie piję, tylko do kawy, bo tam są węgle. Ja kupuję mleko 0,5 %, ale i tam samych węgli jest więcej od białka. węgle4,7 białko 3,6
|
|
|
|
#239 |
|
Raczkowanie
|
Haha bardzo śmieszne :p No cóż, powiem tylko jedno - wiatropylna to ja nie jestem. No a od jakiegos czasu to moge mięć te pewnośc, że ciąza mi nie grozi...
"When nothing goes right... go left" Edytowane przez milaminka80 Czas edycji: 2010-07-23 o 11:27 |
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedząc 6 łyżek otrąb dziennie dostarczasz z samych otrąb ok 25 g węglowodanów. Plus węglowodany zawarte w mleku, nabiale, mięsie, skrobi czy na PW w warzywach. Dziewczyny wypowiadały się, iż aby utrzymać ketozę należy nie przekraczać ok 1g węgli na 1 kg masy ciała. Ja natomiast czytałam o 30g na dzień. Przy takiej ilości otrąb nie jesteś w stanie utrzymać ketozy. Apeluję o czytanie dokładnie książki Dukana-pisał tam że: dobrze jest jeść 2łyżki otrąb 3 łyżki to już świetny wynik dla zdrowotności jelit ale już większa ilość dostarcza za dużo węglowodanów!!!! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

tam zakladasz takie wdzianko, ktore sie zahacza o ta maszyne tak zeby nie dochodzilo powietrze do srodka
<6 miesięcy>

byl wczoraj i przed wczoraj ale dzisiaj nie bedzie bo pada 

Nawet jak nie chcesz to i tak wchodzisz coś poczytać