|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
supernovaja
no mi pomaga i to bardzo, co prawda, odkąd pamiętam śpię nago (sorry za zwierzenia) i w życiu bym nie uwierzyła że można spać w biustonoszu, na początku ciężko, ale ulga jest po 1 ciąży mam piersi zflaczałe ( TŻ mówi, że przesadzam, ale on nie widział ich przed ciążą) i może ten biustonosz mi ciutke pomoże podczas wzrostu, bo w 1 ciąży chodziłam w domu bez biustonosza i po porodzie też i niestety nie był to dobry pomysł mnie też coś głowa pobolewa u mnie ciutkę lepsza pogoda jak na razie, tzn zachmurzenie jest, ale ja mam jakiś wstręt do słońca, nienawidzę zimy i jesieni (tak było do tej pory) a teraz marzę o jesieni, a dość mam tych upałów nie dogodzisz babie!!!!!!!!!!a babie w ciąży to już w ogóle, ja widzę nieraz minę TŻ, przerażenie ze zdziwieniem, to mi się śmiać chce on ma 33 lata i to 1 jego dziecko będzie i nie może się nadziwić jak się zmieniam,
|
#2792 |
|
Zadomowienie
|
U Was skwar a u mnie od 4 ulewa....chłód i nie zapowiada się na chociaż chwilowe przejaśnienie - a szkoda bo wyjeżdżam i muszę jakoś na pociąg dotrzeć z walizką...a ciężko tak z walizką i parasolem
Mój TŻ zachwyca się też moimi piersiami twierdząc że są duże (zawsze miał rozmiar mini przed oczami) . Biustonosze te same noszę...chociaż wydają się bardziej wypełnione niż wcześniej. Sprawdzałam to w sumie o 3cm mam więcej w biuście ![]() Znowu mnie pryszcze wysypują...nie wiem skąd one się biorą!!!!!
|
#2793 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2794 |
|
Zadomowienie
|
Mi jakoś minął wstręt do robienia posiłków - nie mam z tym już problemów. Piszecie, że lubicie mięso z grilla - a mnie od początku ciąży odrzuca. W ogóle mam też tak, że np na początku ciąży miałam ochotę na frytki, kanapki z sałatą, ser topiony i w plasterkach, a teraz w ogóle na te rzeczy patrzeć nie mogę. Na kanapki biorę zwykle jakiś serek śmietankowy i pomidora, bo tylko to lubię.
Spisałam sobie listę rzeczy, które mam jeść przy tym moim niedoborze żelaza...w sumie to dużo rzeczy jadłam cały czas - ciemne pieczywo (białego nie jem chyba od zawsze), warzywa, pomarańcze, buraki, ziarna słonecznika i pestki dyni etc. Tylko nie mogę się zmusić do pietruszki i soków jednodniowych - blee. No i to mięso 2x w tygodniu przynajmniej...No i nie lubiłam nigdy jajecznicy z pomidorami, a ginekolog kazał mi ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ech, dzisiaj idę sobie kupić preparat z żelazem, który mi zapisała - nie chcę mieć anemii...mam nadzieję, że się mi poprawi. Od tygodnia wypadały mi włosy i bałam się, że to nawrót tarczycy, teraz już wiem, że niedobór żelaza też ma takie skutki. Trudno, zjem wszystko, byleby maluch rósł zdrowo. Kurczę, na następne badanie (30 sierpnia) mam zrobić znowu dużo badań, w tym jakiś taki test na glukozę. Raz pobiorą mi krew na czczo, a potem będę musiała wypić glukozę i po godzinie znowu badanko krwi. Podobno ta glukoza jest ohydna, ale lekarka mówiła, że każda kobieta w ciąży powinna mieć to badanie. No nic, spylam robić sernik na urodziny babci, dopóki w kuchni panuje przyjemny chłodek. miłego dnia dla Was
Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-07-23 o 11:08 |
|
|
|
#2795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2796 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny nie było mnie tylko dwa dni a tu 1.5 godziny nadrabiania zaległości
![]() Bardzo fajny macie pomysł z tymi brzuchami u każdej z was już coś widać![]() Moj brzusio jest rózny. Rano prawie nic nie widać za to wieczorem strasznie mnie wzdyma Zastanawia mnie to badanie glukozy. Czy to jest płatne badanie?? i czy robi sie go w każdej przychodni, czy w szpitalu. Bo szczerze mowiac siedziec na czczo przed glukoza i po to u mnie nie przejdzie, bo jak jestem glodna to zaraz robi mi sie slabo i mogę zemdleć. Już nie raz tak miałam i wiem czym to pachnie.
|
#2797 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2798 | ||
|
Raczkowanie
|
muron ja wprawdzie duphastonu nie brałam, ale mnie np, bardzo po nospie gonilo
teraz jak nie musze to nie biore, ale poczatki z nospa mialam straszne, do konca zycia nie zapomne jej smaku bleeee ![]() Cytat:
Cytat:
choc nie wiem jak to w ciazy bedzie smakowac
|
||
|
|
|
#2799 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja dziewczyny wczoraj z moim mezem obejrzelismy fajny film, wzielam od kolezanki taki o ciazy ..."ciaza od a do z, poradnik przyszłych mam" bardzo poruszył mnie ten film , każdy miesiąc był opisany na przykładzie innej kobiety. Wzieli po prostu do tego filmy 9 kobiet kazda w innym miesiacu ciazy i pokoleji na ich przykladach opisano rozwoj dziecka wrac ze wszelkimi zdjeciami i filmikami. Super.!!!A najbardziej wzruszajacy byl moment poradu. Pokazali i cesarskie ciecie...jak wyciagaja dzieciatko takie cale w mmazi plodowej...masakra bez zadnej cenzury i był tez naturalny porod....po tym filmie jestem troche przerazona...widzialam jak wyglada porod wszystkie fazy i jak glowka wychodzi....jaki to musi byc bol na sam widok az mnie cipka zabolała
|
|
#2800 |
|
Wtajemniczenie
|
weraa11, pisałaś, że Twój TŻ jeszcze nie powiedział Rodzicom o ciąży...
ja miałam podobny problem - mój ma 27 lat i też się bał ![]() co do moich cycuchów to TŻ przeżywa, że urosły, a jak Mu mówię, że to zapewne jeszcze nie koniec skacze pod sufit z radości ![]() ![]() tak sobie myślę, że musiałabym się kiedyś wybrać i pokupować właśnie jakieś wygodniejsze staniki, legginsy ciążowe, figi, które mogłabym naciągnąć na brzusio i czuć się komfortowo itp. ale niech się najpierw te upały skończą!!! podobno jutro ma przyjść ochłodzenie, oby tak było! ![]() śliczne macie brzuszki Dziewczynki, ale w porównaniu do Waszych mój jest o wiele większy, bo nie składa się na niego sama ciąża, ale też tłuszczyk
|
#2801 |
|
Zadomowienie
|
Nie było mnie kilka dni na forum i miałam braki postanowilam nadrobic ale teraz żałuje....straszne rzeczy pisałyście o tych swoich kolezankach i martwych dzieciach nie czytam dalej...masakra aż sie płakac chce
to jakaś tragedia nawet nie chce myslec co by bylo jakby mi sie cos takiego przytrafiło...nie to nie na moje nerwy nie komentuje...albo skomentuje ...banda kretynow , bez ludzkich uczuc z tych lekarzy....nie wiem poprostu strach ufac komu kolwiek.....dlatego caly czas maz bedzie przy mnie by wszystko kontrolowac podaczas pobytu w szpitalu i porodu.....bedzie mi to teraz w lowie siedziec...masakra. nie piszmy o takich rzeczach my mamy byc silne i myslec pozytywnie a nie straszyc sie nawzajem....:-(
|
#2802 |
|
Zadomowienie
|
Ja widzę jedynie zmiany między 7 a 11 tygodniem ... bo tak to ciężko mi było coś zauważyć a widzę lekkie zaokrąglenie
ale to jeszcze nie ten czas na zmiany jakieś zauważalne ... jeszcze musze poczekać na szczęście w jeansy się jeszcze mieszczę
|
#2803 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
świetny ten sen. A ja tez miałam bakterie w moczu - dość liczne ale moja gin nie powiedziała nic o tym i nie dała mi żadnych pastylek. Myślałam że bakterie w moczu to coś normalnego. Co prawda miałam może ze 3 dni takie uczucie bólu brzucha po wizycie w toalecie lub pok koniec ale po paru dniach samo przeszło i jak byłam na wizycie to już nie miałam tych dolegliwości więc nawet się nie spytałam. A jak zapytałam ją o ten test na obciążenie glukoza to powiedziała że dopiero po 20 tygodniu i mi powie kiedy mam go zrobić. No nic zrobię sobie znów morfologię i badanie moczu przed kolejną wizytą choć gin powiedziała ze nie trzeba ale wolę je zrobić - przecież bardzo ważne teraz. Ciekawe czy znowu wyjdą mi te bakterię jak tak to się od razu spytam gin o to. |
|
|
|
|
#2804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tym ze ja swoj brzusio od pewnego czasu mialam...ale ten wyraznie ciazowy bo taka pileczka jak zrobie zdjecie tez wam wrzuce.
|
|
#2805 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie Kochane,
nie mam czasu odpisywać na bieżąco bo siedze w robocie więc odpisze zbiorczo na poruszane tematy ![]() ZAPACHY: generalnie zawsze miałam dość wrażliwe powonienie a teraz czuje zapachy jakby bardziej intensywnie w różnych kategoriach mniej lub bardziej przyjemne ale w ciąży to normalka że coś nagle śmierdzi ![]() ZAPARCIA: mnie wreszcie w ciąży przestały dręczyć ![]() PIERSI: ja mam standardowo 75F teraz jeszcze trochę urosły ale mieszczą się jeszcze w miskach, natomiast obwód zaczyna mnie uwierać więc zakupy u mnie będa lada moment nieodzowne, dotyczy to zresztą również ubrań bo BRZUSZEK: mam duży ale część jego to tłuszczyk, wysadziło mi go już od pod biuścia i nie da się wciągnąć ![]() KOSMETYKI: ja mam VICHY stosuję narazie na piersi bo na brzuch i uda można od 4 m-ca, co do rozstępów to na to nie ma niestety reguły, jedne dziewczyny mają wieksze do tego skłonności i nie pomogą żadne kosmetyki a inne mogą nic nie stosować całą ciążę i nie pojawi się ani jeden rozstęp takie to jesteśmy unikatowe moje Panie ![]() BADANIA ogólnie: ja w pierwszym badaniu moczu tez miałam bakterie i jakieś cuda ale lekarz mi powiedziała ze dopóki nie ma tam bodaj leukocytów to nie ma się czym przejmowac bo próbki przed badaniem często są nieprawidłowo przechowywane np. na słońcu i te bakterie się tam namnażają więc nie ma się czym martwić u mnie dziś o 9:00 na słońcu było 55,5 stopnia, cieszmy się ze nie chodzimy teraz w późniejszych miesiącach ciąży bo ja bym chyba jajo zniosła ![]() pozdrawiam Was wracam do pracy Gabrysia |
|
|
|
#2806 |
|
Zadomowienie
|
A ja byłam rano w realu..i myślałam, że zrobię rozrubę na cały sklep!!!!! Ach te hormony ciążowe.. Otóż jedziemy na weekend do rodziny i mój maz chciał kupic piwo.. w promocji 7+1 gratis.. wydawałoby się normalną rzecza.. mają wystawione to na środku supermarketu! ale przy kasie okazało się, że kody nie wchodza i czekaliśmy 10 min na kogoś z informacji. przyszedł zadzwonił ... i dalej czekaliśmy. W końcu przyszedł facet z działu i powiedział, ze jedynie mozemy to kupic jako 8 piw.. a nie jako 7+1... wiec czekaliśmy 15 minut w kolejce.. ja ledwo stałam i się w****iałam na cały świat!!! a na koniec jakby nigdy nic 0 przeprosiń! ja pracowałam przed studiami w sklepie spozywczym. Mieliśmy przykaz mówić prosze, przepraszam i dziękuje! a pozatym kultura człowieka też chyba nakazuje w takiej sytuacji przeprosić.!!!! wiem, że jestem przewrażliwiona, ale normalnie 15 min stania to ponad moje siły. A jak nie pojade na zakupy i nie znajde czego na co mam apetyt to pół dnia nic nie jem...
Na dodatek widziałam ciekawą sytuację. Młode małzeństwo około 25-27 lat. Dwójka dzieci. Jeden chłopiec miał około 4 lat, drugi jeszcze w pampersie biegał (dosłownie miał pampersa i koszulkę) stoją koło kasy obok. Ojciec pisze smsa, matka patrzy gdzies w przód.. a dzieci rzucają kinderniespodziankami po podłodze.. pózniej tictacami.. dopiero jak maly zrzucił wszystkie opakowania na podłogę, to tata schował komórkę i się zajął dzieckiem. Ale nie usłyszałam wogóle słów :nie rób czy tak nie wolno! Wiem, że ten temat już kiedyś był poruszony, że dzieci głupieją w sklepach.. ale tu chyba rodzice zawinili nie uwazacie? |
|
|
|
#2807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() . Ciekawe z tymi stażami, z poniedziałek jadę do UP, zobaczę co i jak . oliwiakp - ja dostałam na to skierowanie, ale np. glukozę muszę kupić w aptece. Jakbyś miała iść na takie badanie, to może weź kogoś ze sobą? Ja te wszystkie toxo, cyto, WR i inne rzeczy miałam robione na początku ciąży, teraz muszę zrobić standard: mocz, morfologię, tą glukozę no i jakiś pośredni odczyn Coombsa, bo ja mam grupę krwi Arh-, a mąż B rh+, także wolała sprawdzić ryzyko konfliktu na wszelki wypadek. JeSuisUnPapillon - ale świetne zdjęcia! Szkoda, że ja tak od początku nie "dokumentowałam" brzuszka .mysiolopez - udanego wypoczynku Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-07-23 o 14:26 |
|
|
|
|
#2808 |
|
Zadomowienie
|
ale mnie dzisiaj głowa boli, wypróbowałabym ten sposób z naciskiem dłoni co podała Oye ale nie wiem dokładnie w które miejsce nacisnąć a tabletek zażywać nie będę.
|
|
|
|
#2809 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Ostatnia miesiaczka skonczyla mi sie 16 kwietnia. (dodam ze rozstałam sie z chłopakiem, wrocilam do bylego ) po rozstaniu z tamtym po 3 tygodniach zrobiłam test wynik NEGATYWNY !!! Wiec byłam spokojna Po 8 tygodniach okazało sie ze jestem w ciazy (usg) . Wiec odrazu pomyslalam ze to dzidzius mojego ukochanego Teraz dzidzius ma 13 tygodni ( według usg ) co oznacza ze jednak nie Bo roznica jest dwch tygodni ... jestem strasznie zalamana, mam do siebie pretensje bo do kogo innego ? ... Zawsze mialam nie regularne miesiaczki nawet jak brałam tabletki ... Chodzi mi o to ze roznica jest dwoch tygodni, czy usg moze pomylic sie az o dwa tygodnie ? Czy ciaza moze sie rozwijać szybciej w pierwszym trymestrze ? Czy nie ma watpliwości ze to jest dzecko tego z którym sie rozstałam ? ... Wiem ze sytuacja jest chora prosze o pomoc __________________ |
|
|
|
#2810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2811 |
|
Zadomowienie
|
mi na każdym USG wychodzi inny wiek dzidziusia... rózni się tydzień
|
|
|
|
#2812 |
|
Raczkowanie
|
z tamtym spalam 22 kwietnia, a z obecnym 6 maja ... roznica jest dwoch tygodni ...
|
|
|
|
#2813 |
|
Zadomowienie
|
ja miałam okres 18 kwietnia, a owulację 6 maja...
|
|
|
|
#2814 |
|
Raczkowanie
|
a Twoj dzidzius ile ma tygodni (wedlug usg) obecnie ?
No chodzi o to ze mi sie 16 skonczyła wiec ja pewnie mialam owulacje wczesniej |
|
|
|
#2815 |
|
Zadomowienie
|
a kiedy miałas początek? bo liczy się od początku, a nie od końca.
|
|
|
|
#2816 |
|
Raczkowanie
|
weszłam teraz w linki widze ze Twoj dzidzius ma ponad 13 tygodni
mi tez tak wychodzi z usg z tym ze mi rowne 13 tygodni ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- 9 kwietnia mi sie zaczeła ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- 9 kwietnia mi sie zaczela |
|
|
|
#2817 |
|
Raczkowanie
|
Vaniii u mnie wiek dzidzi z usg pokrywa sie z terminem liczonym wg ostatniej miesiaczki, czyli mam taka sytuacje jak Ty, ale wiem ze zaszlam w ciąże 2 tyg pozniej, a kiedy mialas owulacje? po 3 tyg wynik testu pokazalby juz ciąże, rozumiem ze liczylas od stosunku?
|
|
|
|
#2818 |
|
Raczkowanie
|
tak robiłam dokladnie 3 tygodnie po stosunku nawet pamietam dokladnie date bo moj tata mial urodziny to było 11 maja, nie wiem kiedy mialam owulacje bo juz tyle razy to obliczałam ze sama sie pogubilam ...
|
|
|
|
#2819 |
|
Raczkowanie
|
mnie test wyszedl dodatni po 12 dniach, tez pamietam
nie wiem jak Ci pomoc, ale na pewno usg nie sluzy do wyznaczenia dokladnego terminu poczęcia, wiec tym sie tak nie sugeruj.
Edytowane przez mila24 Czas edycji: 2010-07-23 o 16:54 |
|
|
|
#2820 |
|
Raczkowanie
|
no najgorsze jest to ze kazdy lekarz mi mowi co innego.
Zawsze mialam ineregularne miesiaczki nie wiem czy to ma znaczenie Bo w marcu mialam 20 go a w kwietniu 9 go moze jak dzidzius bedzie wiekszy to bedzie dokladniejsza data ... a byc moze test zawiodł. dziekuje za pomoc |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

. Ech, cieżkie jest życie absolwenta - obronę miałam 28 czerwca, już z dzidzią w brzuchu - ale ten czas leci.

ale niech się najpierw te upały skończą!!!
podobno jutro ma przyjść ochłodzenie, oby tak było! 
to jakaś tragedia nawet nie chce myslec co by bylo jakby mi sie cos takiego przytrafiło...nie to nie na moje nerwy nie komentuje...albo skomentuje ...banda kretynow , bez ludzkich uczuc z tych lekarzy....nie wiem poprostu strach ufac komu kolwiek.....dlatego caly czas maz bedzie przy mnie by wszystko kontrolowac podaczas pobytu w szpitalu i porodu.....bedzie mi to teraz w lowie siedziec...masakra. nie piszmy o takich rzeczach my mamy byc silne i myslec pozytywnie a nie straszyc sie nawzajem....:-(

.