|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
hallo dziewczynki co Wami?
![]() mam pytanie, czy te z Was, które pierwszy raz będą rodzić, wybieracie się do szkoły rodzenia? te które mają doświadczenie, może podzielicie się spostrzeżeniami, pomogła wam SR czy nie?
|
|
|
|
#2822 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
mi tez się różnie, bodajże o ponad tydzień... jeśli ostatnia miesiączka zaczęła się 9.04, to wychodzi 16 tc
Edytowane przez kma1982 Czas edycji: 2010-07-23 o 20:02 |
||
|
|
|
#2823 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, mi na usg wychodzi dokładnie taki sam okres jak z wyliczeń-14. tydzień.
Byłam dziś z Tż na usg genetycznym i odetchnęłam z ulgą-przezierność 1,2mm, uff. Maluch najpierw spał, potem rozbudzony hasał na wszystkie strony, ale ustawiał się ładnie, wszystko w normie, nawet paluszki policzyliśmy ![]() Lekarz najpierw nie chciał uwierzyć, że 14tc, że niby za mały brzuch Całe szczęście bo Bąblu już widać, że 14tc, a nawet 14t1d ![]() Po powrocie do domu zestresowałam się jednak, bo moje usg trwało może 10-15 min, a pamiętam, że niekiedy w relacjach dziewczyn dochodzi do godziny; w związku z tym trochę się boję o wiarygodność wyników
|
|
|
|
#2824 |
|
Raczkowanie
|
Zadie
jak masz 14 tydzien to kiedy mialas ostatnia miesiaczke ? |
|
|
|
#2825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie masz się co martwić...
|
|
|
|
|
#2826 |
|
Raczkowanie
|
mam jeszcze jedno pytanie ... Jak stosunek był 6 maja to dzidziuś ma 11 czy 12 tygodni ?
pozdrawiam |
|
|
|
#2827 |
|
Zadomowienie
|
Vaniii, moja ost @ zaczęła się 9 kwietnia, jestem w 15 tyg.
|
|
|
|
#2828 |
|
Raczkowanie
|
O kurcze moja tez sie zaczeła 9 kwietnia a jestem w 13 tygodniu moj maluch ma 6,5 mm, wczoraj byłam na badaniach, nie wiem czym to jest spowodowane moze tym ze mialam nieregularne miesiaczki bo np, w marcu miałam 20 ... Ale to pewnie nie ma nic do rzeczy ...
|
|
|
|
#2829 |
|
Zadomowienie
|
ja niedługo jadę i wracam dopiero w niedzielę.. i pewnie z 2 godziny spędze na czytaniu waszych postów..
|
|
|
|
#2830 |
|
Zadomowienie
|
eee, no to ja już nie wiem
|
|
|
|
#2831 |
|
Zadomowienie
|
Vaniii Niestety przy nieregularnych cyklach nie mozna sie sugerowac dniem miesiaczki, ja tez mam nieregularne i np. mialam miesiaczke 5 maja a owulacje dopiero 31 maja. Więc skoro wyszlo ze jestes w 13 tygodniu to od dnia badania odejmij 11 tygodni i bedzie to termin owulacji czy prawdopodobny termin zajscia w ciaze. ale to tez tylko przyblizone wyniki...
no mnie wychodzi ze zaplodnienie musialo byc około 6-8 maja
Edytowane przez agape Czas edycji: 2010-07-23 o 21:37 |
|
|
|
#2832 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam owu w 19 dniu cyklu a znam dziewczynę, która zaszła w ciąze w 32 d.c .. I niby jak można liczyć to od ostatniej miesiaczki!!! paranoja..
|
|
|
|
#2833 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jedz jedz i odpoczywajcie kobietki (? ) ja w sierpniu nawet nie licze na to, ze wszystko nadrobie ![]() a z zachodzeniem w ciąże to też jest różnie, moja przyjaciółka zaszła biorąc tabletki antykoncepcyjne ( zawsze brała, po prostu była tym jednym ułamkiem), inna jak piszesz mysiopez w 32 dc a ja sama zaszłam w ciąże mając okres
Mela Maksiu Edytowane przez Supernovaja Czas edycji: 2010-07-23 o 21:46 |
|
|
|
|
#2834 |
|
Raczkowanie
|
to by mi wychodziło 6 maja i to by sie zgadzało dokładnie
|
|
|
|
#2835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówisz o mnie i o mieszkańcu mojego brzucha? Na dzień dzisiejszy to chłopiec. Mój mąż kazał mi się zdecydować i przestać mówić obojnaczo do brzucha... Więc mamy Adasia ( w razie czego Marysię też pokochamy) .. a jak u Was z mówieniem do brzucha i określaniem płci?
|
|
|
|
|
#2836 |
|
Zadomowienie
|
ciąża trwa 40 tygodni ale tylko teoretycznie bo to jest 38 tyg od zaplodnienia i 2 tygodnie przed czyli przy regularnych 28 dniowych cyklach od daty ostatniej miesiaczki a przy nieregularnych poprostu dodaje sie te 2 tygodnie
powodzenia
|
|
|
|
#2837 |
|
Raczkowanie
|
nie dziekuje
|
|
|
|
#2838 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uparłam się na dziewczynkę, na początku TŻtowi było wszystko jedno byleby zdrowe, ale sie ostatanio zbulwersował, bo kupiłam Hani pierwsze ciuszki, a on wypalił A CO JAK BĘDZIE CHŁOPIEC w zasadzie to mu sie nie dziwie, z 3 babami łatwo miał nie będzie :Pdla chłopca jeszcze imienia nie wybraliśmy, zresztą Hania też nie jest ostateczna ![]() a propos ciuszków, trzy sztuki poniżej niestety lampa błyskowa jest za mocna i kolory na zdjeciach są jaśniejsze niż normalnie
Mela Maksiu Edytowane przez Supernovaja Czas edycji: 2010-07-23 o 22:43 |
|
|
|
|
#2839 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, pomóżcie, bo ja jestem w tym temacie zielona, a moja Ginka, którą zresztą postanowiłam zmienić i zarejestrować się do innego Gina bardzo mało powiedziała mi na temat Dzidziusia...,ale wróćmy to sedna sprawy, a mianowicie - czym się różni zwykłe badanie usg od "genetycznego":confus ed: i kiedy ono powinno się odbyć?
Aha, mam jeszcze problem z rozszyfrowaniem kilku słówek w opisie usg tj.: B_Gain, PWR oraz Freq.
ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2010-07-23 o 22:45 |
|
|
|
#2840 |
|
Zakorzenienie
|
po raz kolejny;-)
USG gen. żeby robić trzeba skończyć kurs i mieć wysokiej klasy sprzęt na byle monitorku sie nie zrobi, taki aparat to min. pół mln złotych, dlatego też i badanie do tanich nie nalezy. między 150-300 zł badanie zalecane przez WHO w przypadku wystapienia nieprawidłowości zalecane są kolejne etapy badań dzięi temu można wykryć wadę, leczyć w łonie, mieć przygotowany zespól przy porodzie, powiadomiony szpital z oddziałem patologii ciązy np. sprawdza się przezierność karkową, narządy wewnętrzne, półkule mózgowe, przepływ w naczyniach, dokonuje się dokładnych pomiarów aby określić ryzyko( ryzyko, nie chorobę) wystapienia chorób genetycznych i wad wrodzonych USG gen. 1. między 12 a 14 tygodniem 2. tzw. połówkowe między 18 a 22 tygodniem
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-07-23 o 22:50 |
|
|
|
#2841 |
|
Raczkowanie
|
ja mam przezierność karkową (jestem w 13 tyg ) 2,3 a wyczytałam, że któraś z was w 15 tyg miała ok 1,5
mi lekarz powiedział ze nie mam sie czym martwić ale jak widze te roznice to sie troche martwie ... |
|
|
|
#2842 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2843 |
|
Zakorzenienie
|
no nie każdy umie, nie każdy ma odpowiedni sprzęt. To b precyzyjne USG. Z jakiego regionu jesteś? Dziewczyny na pewno podzielą się adresami.
Nieobowiązkowe, dla mnie nie było opcji żeby nie zrobić. Nie mam żadnych wskazań dodam. ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- bo 2, 5 to taka umowna granica. Przezierność trzeba odnieść do wieku matki, wielkości płodu i kilku innych czynników jeszcze. U mnie 1, 89
|
|
#2844 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=muron;20886451]no nie każdy umie, nie każdy ma odpowiedni sprzęt. To b precyzyjne USG. Z jakiego regionu jesteś? Dziewczyny na pewno podzielą się adresami.
Nieobowiązkowe, dla mnie nie było opcji żeby nie zrobić. Nie mam żadnych wskazań dodam. kujawsko - pomorskie, a konkretnie Inowrocław. Lekarz, do którego zamierzam się zarejestrować ma dobrą renomę i jest polecany przez innych. podejrzewam, że będzie miał owy sprzęt, a jeśli nie to popytam, gdzie można zrobić to usg możliwie blisko mojego miejsca zamieszkania. muron, dzięki za pomoc
|
#2845 | |
|
Raczkowanie
|
nie nerwuj się
![]() Cytat:
MMuron Ty jesteś z Sosnowca, możesz mi polecić lekarza gdzie robiłaś genetyczne? Bo myślałam o Michalczyku na Teatralnej albo będę do Tychów jechać do Biernat, ale nie decydowałam się jeszcze konkretnie, siedzisz w służbie zdrowia trochę, to masz większe obeznanie ja w ramach odwdzięczyn zaprojektuje Ci kiedyś kuchnie
Mela Maksiu Edytowane przez Supernovaja Czas edycji: 2010-07-24 o 00:00 |
|
|
|
|
#2846 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2847 |
|
Raczkowanie
|
Zadie, czyli wychodzi ze od zaplodnienia mineło 12 tygodni plus te dwa co sie liczy wstecz tak ?
|
|
|
|
#2848 | |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam albo jechać na Łubinową w Katosach albo na Piotrowicką do Centrum Medycznego K. Sodowski, ja robiłam u dr Cnoty. Bardzo fajny gościu, z dużą wiedzą
Cena w 12 tyg to 250 zł, a w połówkowym 270, wz ze sobą płytę jak chcesz filmik. Oraz Provita, tam gdzie klinika 2000 chyba.Nie polecam Jackiewicza Sosnowcu- miły etc., ale różne niepokojące rzeczy słyszałam niestety, sama miałam tam iść ---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
ale w zeszłym roku już mi zaprojektowali;-) Ale jak sobie za wieki kupie dom...;-) ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- bezsenność mnie dobija.... jeszcze psyki drą pod blokiem. Myśleliśmy, że tu będzie spokojnie, a tu pełno nastolatków, którzy chyba nie mają rodziców;-) 3 imprezy różne w nocy dzien w dzień-porażka Pokazuję mojemu męzowi komplet pościeli, a on - czy to ma znaczenie? ważne, żeby był zdrowy. Jak on miałby urządzić pokój to byłaby gaza, dwa sprzęty i finito
|
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2850 |
|
Raczkowanie
|
Znowu o genetycznym rozmowa, to ja pozwolę sobie wrócić do was
Jestem juz po badaniach genetycznych, badanie miałam wykonywane w Świętokrzyskim Centrum Matki i Noworodka. Wykonuje się je na wysokiej klasy sprzęcie przez specjalistę, moje też nie trwało długo, bo około 20min.Dodatkowo wykonywane jest badanie krwi , a wszystkie te wyniki (ocena biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu) to tzw.test PAPP-a, który określa prawdopodobieństwo wystapienia Zespołu Downa, Edwardsa i Patau. Pierwsze badanie miałam zrobione zbyt wcześnie i lekarz zmierzył przezierność na 3,1mm (to był dopiero 10tydz. i 5 dzien), dlatego zostałam skierowana na kolejne badania między 11-13 tyg. Wszystkie wyszły IDEALNIE Dziewczyny, jęsli nie ma wskazań do badań prenatalnych, chyba nie ma co się zamarwiać i robic je sobie na wszelki wypadek (tak, gdzie ja robiłam, prywatne badanie kosztuje 600zl), ale jeśli komuś nie daje to spokoju, warto wtedy poszukać najlepszego specjalisty w mieście. Stalowamagnolia- nie denerwuj się- wiele dziewczyn też nic nie wie o przeziernosci, dlatego , że wszystko jest OK przy wykonywaniu "zwykłego" USG i lekarz nawet nie porusza tego tematu... Edytowane przez izus123 Czas edycji: 2010-07-24 o 09:41 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.

Całe szczęście bo Bąblu już widać, że 14tc, a nawet 14t1d