Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 10:00   #511
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13

DUK DUK

No i się rozprawiłam z zastojem
Mam nadzieje że naprawdę poszedł w las a nie ściemnia żeby mnie uspokoić.
Dzisiaj na wadze -400 :D tym samym ważę 65,1 kg

Zobaczymy co będzie jutro
Stary 2010-07-24, 10:02   #512
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość

Już dziś wiem, że na pewno w tydzień nie zrzucę 4 kilo a tyle mi brakuje do mety Z drugiej strony wiem, że na początku błądziłam i dlatego się II faza przedłuży...
mam podbne odczucie ... dlatego staram sie jeść same białko przed 20 i na tym kończe mój dzień żywieniowy ...
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:21   #513
Agnese69
Zadomowienie

No tak, pisałam, pisałam, cytaty zbierałam i wcięło mi gdzieś w cholerę to, co napociłam. Nie będę więc drugi raz całej misternej operacji przeprowadzać tylko napiszę zbiorczo.
Do nowych chętnych i wahających się koleżanek:
Witamy, zapraszamy, nie ma co się zastanawiać albo nie daj Boże bać tylko trzeba podjąć wyzwanie. My tu wszystkie już wiemy, że bardziej doświadczone dukanki chętnie służą pomocą i podpowiedzią, wspieramy się wzajemnie w słabszych chwilach (każda z nas je prędzej czy później zalicza), ale i małe sukcesiki też dzielimy z innymi i to jest naprawdę fajne Tak więc idźcie do pierwszego postu, tam macie wszystko w skrócie opisane co i jak na początek, podane linki do książki doktorka, do przepisowni rozmaitych, książeczkę przeczytać i tak należy - dla własnego dobra - i zapraszamy do nas.

Do dukanek "w toku":
Gratki za spadki - są imponujące, naprawdę. Ależ to radość widzieć na tej wadze ten minusik, co? Oby tak dajel, siostry!

Konczita, moja mleczna siostro! Taki wzrościk to nie wzrościk, zwłaszcza że ta porcelanka... Zdradzisz mi z jakiej wagi startowałaś? Ciekawa jestem czy również zbliżone jesteśmy w tej kwestii. Czy to może sekret jest (jak tak to sorki za pytanie)
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:22   #514
missines
Raczkowanie

Jutra mija drugi miesiąc z Dukanem - wynik: -6,5kg

wg obliczeń Dukana II fazę powinnam zakończyć za niecały miesiąc...... już wiem że to nierealne, bo do końca zostało 5 kg

pewnie gdyby nie te grzeszki to bym się wyrobiła w czasie

missines jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:26   #515
marzenioholiczka
Raczkowanie

Dziewczyny powiedzcie mi, czy któraś z was ma przepis na placuszki z tuńczyka? Bo już kilka osób mówiło że są wyśmienite ale jakoś nie mam najlepszego przepisu jak je zrobić?!
marzenioholiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:31   #516
Aleksandra_M
Zadomowienie

DUK DUK
ja sie obrazam na wage...
ale witam wszystkich i gratuluje (zazdroszcze) spadkow

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Agnese69 Pokaż wiadomość
To samo spostrzeżenie mam co Konczita - odkąd jestem na diecie to głównie w garach stoję. Jak to jest...?
ja tez tak mam
Aleksandra_M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:33   #517
bialaczekoladka
Zakorzenienie

dziewczyny mam przepis na chlebek dukanowy z otrebami i nie wiem czym zastapić serek homogenizowany? bo niestety bylam na zakupach kupilam wszytsko ale zapomnialam o serku czy jogurcie
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:37   #518
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnese69 Pokaż wiadomość

Konczita, moja mleczna siostro! Taki wzrościk to nie wzrościk, zwłaszcza że ta porcelanka... Zdradzisz mi z jakiej wagi startowałaś? Ciekawa jestem czy również zbliżone jesteśmy w tej kwestii. Czy to może sekret jest (jak tak to sorki za pytanie)
jasne ze tajemnica ale jak osiągnę cel to będę się chwalić na lewo i prawo ... po leczeniu moja waga wzrosła o 15 kg później ładnie spadło mi 7 i skoczyło kolejne 10 więc resumując moja waga była powyżej 90 kg żywej wagi - przerażające niestety ... ale ładnie lecimy w dół
Stary 2010-07-24, 10:37   #519
twinsplus1
Zadomowienie

GG do twinsplus1

Wczoraj byl czat z doktorkiem na www.dukandiet.co.uk, nie chcialo mi sie wczoraj czytac wiec zabralam sie dzis i oto co wylowilam:

1.Dear Dr. Dukan I would so appreciate your view on this. I have made a little brick of bread with ob,wb,egg, fromage frais, yeast and a little baking powder. It is delicious and toasts well. If I could add a little wheat gluten flour ( There are 120 calories in 1 serving of Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour. Calorie breakdown: 4% fat, 20% carbs, 76% protein.) the little brick would rise to a loaf! Could this be a tolerated item like cornflour? Thank you.

Pierre : Dear Maggia, I noticed that you really inventive, that is a very good point. Yes you can use your wheat gluten flour instead of corn flour if you respect the same quantities as allowed. If you get a good result, please send us your receipe in order to enter it in our recipes book. And we will call it the Maggie's bread! Have a nice day!

2. debthebee : The diet says you can have the allowed foods in unlimited quantity, so why is more than 2 fat free yoghurts a day considered a lapse? Also, with some of the dessert recipes there is a large amount of very light cream cheese used. Why is this not on the list of unlimited foods as it is just as low in fat as yoghurt and fromage frais? Same for eggs...if only one a day is allowed then why do some parts say unlimited amounts and some recipes use more than one egg for a meal only made for one person? Thank you

cathy : Hello debthebee, if these yoghurts are plain, you can have up to 1 kg dairies products per day. If they contain fruits, they are limited to 2 units per day indeed because of their sugar containing. Philadelphia extra light cream cheese is actually limited because it isn't totally fat free. Eggs are limited because the yolk contains cholesterol : so above 5 eggs per week, only use the whites.

3. xmasbubbie : Is cauliflower green? It comes in a green cover! And when do mushrooms appear? Thanks

hannah : Hi xmasbubbie, no cauliflower is not a green vegetable so it is not allowed until the consolidation phase. Mushrooms and other green veg are allowed on PV days. Enjoy!

4. therezitta : dear Dr.Dukan, thanks a lot for your encouragements.. my concern about the quick weight lose is that i am going back to Egypt in two weeks. and i really want to go back with a huge difference on my appearance. so can i do the 5/5 aletrantion of pp and pv? cause i read in your book that it is slightly faster.. or i mean bit more effective. is that true? is it faster than 1/1?

Pierre : Dear therizitta, I understand really well that you want to go back in Egypt as slim as possible. So I advice you something more and more efficient than 5/5 alternation: it is the 2/1, which means 2 days of PP and 1 day only of PV.

5. Blossom78 : If I achieve my target weight before the schedule suggests can I move into the consolidation phase early?

hannah : Hi Blossom78, thank you for your question. One thing that you must know is that this diet is not a race, and the length of the programme that has been given to you is that way for a reason, so usually no but it depends on the case. One step at a time!

PODSUMOWUJAC
1. skorbie kukurydziana mozna zastapic maka pszenna
2. mozna jesc tylko 5 calych jajek na tydzien, powyzej tego mozna uzywac tylko bialek
3. kalafior nie jest dozwolony, a w przepisowni sa placki kakafiorowe
4. 5/5 mozna zastapi tempem 2/1 (PP/PW) ponoc daje jeszcze lepsze efekty niz 5/5 i jest zalecany przy urlopach
5. nie jest ogolnie wskazane przechodzenie na III wczesniej, ale zalezy to od sytuacji - ogolnie powinno dociagnac sie do konca II

to tyle ode mnie, wszytsko mozecie same przeczytac w okienku CHAT w dolnym ,prawym rogu strony www.dukandiet.co.uk zeby nie bylo ze jakies rewolucje wam pisze, czat byl z doktorkiem

wzrost: 174 cm
79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58

Nothing is Impossible to a willing mind
twinsplus1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:45   #520
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
Napisane przez twinsplus1 Pokaż wiadomość
Wczoraj byl czat z doktorkiem na www.dukandiet.co.uk, nie chcialo mi sie wczoraj czytac wiec zabralam sie dzis i oto co wylowilam:

PODSUMOWUJAC
2. mozna jesc tylko 5 calych jajek na tydzien, powyzej tego mozna uzywac tylko bialek
4. 5/5 mozna zastapi tempem 2/1 (PP/PW) ponoc daje jeszcze lepsze efekty niz 5/5 i jest zalecany przy urlopach
5. nie jest ogolnie wskazane przechodzenie na III wczesniej, ale zalezy to od sytuacji - ogolnie powinno dociagnac sie do konca II

to tyle ode mnie, wszytsko mozecie same przeczytac w okienku CHAT w dolnym ,prawym rogu strony www.dukandiet.co.uk zeby nie bylo ze jakies rewolucje wam pisze, czat byl z doktorkiem
no to zajefajnie
kalafiorem się na PW ostatnio obżerałam jak nie wiem...
Jajka całe jem zawsze... 5 to wychodzi na dzień
tyle kombinacji ze skrobią a tu mąkę można

ta dieta robi się coraz bardziej przekombinowana
Stary 2010-07-24, 10:51   #521
Ulcia2512
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ulcia2512

Cytat:
Napisane przez twinsplus1 Pokaż wiadomość
PODSUMOWUJAC
Witam.
Z ta maka to oni pisza o bezglutenowej i moze stad pozwolenstwo na zamiane? Nie wiem.
Z tym kalafiorem tez dziwna sprawa, nie zauwazylam nigdzie informacji, ze na II fazie nie mozna warzyw niezielonych.
Ten nowy tryb wyglada zachecajaco. Szkoda, ze nie bylo go wczesniej to bym sprobowala przed wyjazdem do Polski.
Mnie zaciekawil jeszcze jeden fragment, sadze ze dla trenujacych Dukanek moze byc przydatne

Georginaproc : I am quite a serious runner and I am battling a bit on this diet as it is affecting my running. I seem to lack energy and my heart rate is really high. Is there any way of getting around it?
Jessica : Dear Georginaproc, if you run a lot, you must adapt the diet to your life style. Add 100 gr of carbs in your meals on the days you run, and during your training session, drink 200 ml of juice. Rest as much as possible between 2 sessions.

A u mnie dzis spadek o 200gr. Powoli, bo powoli, ale waga idzie w dol.
Zycze milego dnia i spadkow.

108,6-106-105-104-102,5-101-100.2-99-98,8-97,7-96-95-94-93-92-91-90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72

Edytowane przez Ulcia2512
Czas edycji: 2010-07-24 o 10:52
Ulcia2512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:56   #522
Aleksandra_M
Zadomowienie

o matko... to ja juz nic nie wiem

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

tam jest napisane Wheat Gluten Flour a przeciez bezglutenowa to by bylo gluten free.....?
Stary 2010-07-24, 10:58   #523
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Nie wydaje Wam się dziewczyny, że te ciągłe zmiany "że to jednak nie tak, a tak" "a tamto też inaczej" nie są irytujące
Zakazane rzeczy robią się dozwolone a dozwolone zakazane... i tak w kółko... w końcu człowiek nie wie co moża a co nie... kosmos jakiś
Stary 2010-07-24, 10:58   #524
missines
Raczkowanie

Mnie jeszcze jedna rzecz intryguje.
Zauwazyłam, ze po raz kolejny doktorek mówi żeby jeść tylko ZIELONE warzywa?!

Stary 2010-07-24, 11:00   #525
Konczita
Zakorzenienie

oj jak to kalafior zabroniony przecież zupka z kalafiora jest bezkonkurencyjna buuuuu
Stary 2010-07-24, 11:00   #526
Mastalla
Raczkowanie

Witam!
Ja po raz pierwszy w tym wątku,,,oj jak ja wam zazdroszcze takich spadków ... no ale przecież przy Waszym wsparciu mnie też to czeka przynajmniej mam nadzieje, jak na razie koniec 1 fazy ( 5 dni) i tylko 1,54 kg mniej ale zawsze coś, przynajmniej na tej diecie nie muszę chodzić głodna, nie ukrywam, że mnie to zdziwiło, w książce i ina innych forach czytałam, że uczucie głodu znika po 3 dniach, ja jakoś wcale go nie odczuwałam - na szczęście.
Widze, że Wasza droga do celu coraz krótsza, zobaczymy jak mi będzie szło jak na przy stracie 63,4 kg , dziś 61,8 a cel 55 kg
3 majcie kciuki

no i bym zapomniała dla tych które tylko przeglądają wątki - dziewczyny nie bójcie się, nawet jak macie słabą wolę - tu nie trzeba się ograniczać, jesz ile chcesz - tylko z listy dozwolonych artykułów, no i bez lektury Książki dr. Dukana nie ma co zaczynać...lepiej się uświadomić dobrze żeby dietę prowadzić w poprawny sposób bo można popełniać błędy a potem rozczarowanie, że dieta nie działa.
Mastalla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:02   #527
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

O cholera...a ja tyle kalafiora żarłam no nie...na stronie 67 "Metody" jest napisane że jest dozwolony ! to ja już nie rozumiem...
Stary 2010-07-24, 11:04   #528
twinsplus1
Zadomowienie

GG do twinsplus1

Cytat:
Dziękuję i dla Was też klask i: za spadki, Twinsplus1 uCiebie mega spadek - ja nigdy takiego nie miałam

Dziewczyny stwierdzam, że jednak ma znaczenie kiedy się je...w moim przypadku nie ma cudów, jak jem po 20 to spadków nie ma albo są małe Ech..

Przejrzałam wczorajszą tonę postów

Kasia, Lesia i Czarownica jakie z Was laskiii - kiedy ja osiągnę mój cel...

Już dziś wiem, że na pewno w tydzień nie zrzucę 4 kilo a tyle mi brakuje do mety Z drugiej strony wiem, że na początku błądziłam i dlatego się II faza przedłuży...
Cytat:
Napisane przez alalukam Pokaż wiadomość
Duk Duk! Ja tylko się zameldować dziś waga pokazała 60,3kg jeszcze tylko 400g i przekroczę magiczną barierę

dziś busy day, ale postaram się Was nadrobić chudziaki

miłego dnia
Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
DUK DUK

No i się rozprawiłam z zastojem
Mam nadzieje że naprawdę poszedł w las a nie ściemnia żeby mnie uspokoić.
Dzisiaj na wadze -400 :D tym samym ważę 65,1 kg

Zobaczymy co będzie jutro
Cytat:
Napisane przez missines Pokaż wiadomość
Jutra mija drugi miesiąc z Dukanem - wynik: -6,5kg

wg obliczeń Dukana II fazę powinnam zakończyć za niecały miesiąc...... już wiem że to nierealne, bo do końca zostało 5 kg

pewnie gdyby nie te grzeszki to bym się wyrobiła w czasie
dziewczyny brawa za spadki oby tak dalej

Stary 2010-07-24, 11:05   #529
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
O cholera...a ja tyle kalafiora żarłam no nie...na stronie 67 "Metody" jest napisane że jest dozwolony ! to ja już nie rozumiem...
nooo za niedługo okaże się, że 90 % książki jest jednak niepoprawna...
Stary 2010-07-24, 11:06   #530
vaurienne
Rozeznanie

Te jajka to chyba ograniczenie jeśli kogoś martwi cholesterol, ze względów zdrowotnych nie z powodu wpływu na dietę, przynajmniej ja to tak rozumiem...

Gratuluję spadków! Szybkie jesteście!

Dzięki za gorące przywitanie. Jestem już po ważeniu, po śniadaniu - zdecydowałam się na jakby "omlet" - z jajek i serka posmarowany serkiem wiejskim. Wczoraj zrobiłam zakupy dokładne, ale w tej mojej dziurze :/ nie znalazłam odpowiednich serków homogenizowanych i jogurtów... Trzeba będzie ruszyć jeszcze raz. Na obiad sobie jakiegoś kuraka zrobię, cyc czy coś.. Szukam przepisów jeszcze i czekam na powrót kogoś bardziej rozgarniętego w kuchni ode mnie :P bo po sobie zostawiłam zapach spalenizny w kuchni... :/ Muszę sobie kupić porządną, teflonową patelnię .

the devil inside me is awake
vaurienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:09   #531
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Nie wydaje Wam się dziewczyny, że te ciągłe zmiany "że to jednak nie tak, a tak" "a tamto też inaczej" nie są irytujące
Zakazane rzeczy robią się dozwolone a dozwolone zakazane... i tak w kółko... w końcu człowiek nie wie co moża a co nie... kosmos jakiś
no dokładnie.... mnie osobiście to zaczyna konkretnie drażnić...
i chyba będę to miala nie powiem gdzie i bedę jeść jak jadłam....

Cytat:
Mnie jeszcze jedna rzecz intryguje.
Zauwazyłam, ze po raz kolejny doktorek mówi żeby jeść tylko ZIELONE warzywa?!
nooo a zielone warzywo to fasolka szparagowa i bób.... i co???
a w ogóle wczoraj się nażarłam bobu (znowu ) a dzisiaj spadło... to może ten bób wcale taki zły nie jest w końcu zielony

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:10   #532
missines
Raczkowanie

W książce "Nie potrafię schudnąć" nie ma kalafiora!!!!! na liście warzyw dozwolonych.

Dozwolone są pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zielona fasolka szparagowa, kapusta, grzyby, seler, koper, wszystkie sałaty, boćwina, bakłazany, cukinia, papryka.
Marchew i buraki w ograniczonej ilości.

Stary 2010-07-24, 11:10   #533
Krolowa_Margot
Raczkowanie

Kurde a ja akurat wczoraj zjadłam pierwszy raz od dwóch miesięcy diety kalafiora! :P
Krolowa_Margot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:14   #534
marzenioholiczka
Raczkowanie

Tylko że skoro można niby tylko zielone to co my mamy niedogodzone pomidory jeść?

Ja chyba jednak będę się trzymała ksiażki. Skoro są osoby które szły wg ksiażki i zrzuciły tyle kg bez tych udogodnień to najwyżej będzie wolniej ale będę wiedziała konkretnie co mogę a co nie!
marzenioholiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:15   #535
missines
Raczkowanie

myślę, ze nie ma co się przejmować - kalafior jest zdrowy
a na pewno ma mniej węglowodanów niż pół paczki mleka w proszku

Stary 2010-07-24, 11:15   #536
twinsplus1
Zadomowienie

GG do twinsplus1

Cytat:
Napisane przez Ulcia2512 Pokaż wiadomość
Witam.
Z ta maka to oni pisza o bezglutenowej i moze stad pozwolenstwo na zamiane? Nie wiem.
Z tym kalafiorem tez dziwna sprawa, nie zauwazylam nigdzie informacji, ze na II fazie nie mozna warzyw niezielonych.
Ten nowy tryb wyglada zachecajaco. Szkoda, ze nie bylo go wczesniej to bym sprobowala przed wyjazdem do Polski.
Mnie zaciekawil jeszcze jeden fragment, sadze ze dla trenujacych Dukanek moze byc przydatne

Georginaproc : I am quite a serious runner and I am battling a bit on this diet as it is affecting my running. I seem to lack energy and my heart rate is really high. Is there any way of getting around it?
Jessica : Dear Georginaproc, if you run a lot, you must adapt the diet to your life style. Add 100 gr of carbs in your meals on the days you run, and during your training session, drink 200 ml of juice. Rest as much as possible between 2 sessions.

A u mnie dzis spadek o 200gr. Powoli, bo powoli, ale waga idzie w dol.
Zycze milego dnia i spadkow.
ulcia tam nie jest napisane gluten free, wiec jest glutenowa

ja sobie tak mysle, ja mam ksiazke z 2000, ktora zostala przetlumaczona w 2009, jakby nie patrzec zawiera info z 10 lat wstecz, na pewno doktorek cos tam pozmienial przez ten czas, pytanie tylko czy ze wzgledu na dobro diety, czy ze wzgledow komercyjnych zielone warzywa, to co pomidorow nie mozemy dziwne, ja raczej zostaje przy obecnym, jedynie ogranicze jajka, a kalafioru i tak nie lubie az tak zeby za nim strasznie tesknic

Stary 2010-07-24, 11:16   #537
Aleksandra_M
Zadomowienie

Cytat:
W książce "Nie potrafię schudnąć" nie ma kalafiora!!!!! na liście warzyw dozwolonych.

Dozwolone są pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zielona fasolka szparagowa, kapusta, grzyby, seler, koper, wszystkie sałaty, boćwina, bakłazany, cukinia, papryka.
Marchew i buraki w ograniczonej ilości.
ano widzisz... a ja w ksiazce "350przepisow" mam na liscie kalafiora
i co teraz? ktorym informacjom wierzyc?
Stary 2010-07-24, 11:16   #538
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
nooo za niedługo okaże się, że 90 % książki jest jednak niepoprawna...
W pierwszej książce nie ma ani słowa o kalafiorze, sprawdziłam własnie W sensie, że wolno. Zatem odstawiam kalafior...z żalem ale dlaczego, no dlaczegooooo?!
Stary 2010-07-24, 11:19   #539
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
no pięknie i co teraz jemy czy odstawiamy ????
Stary 2010-07-24, 11:21   #540
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
W pierwszej książce nie ma ani słowa o kalafiorze, sprawdziłam własnie W sensie, że wolno. Zatem odstawiam kalafior...z żalem ale dlaczego, no dlaczegooooo?!
też właśnie sprawdzałam w książce....
ale ja mogę odstawić ze spokojnym sercem bo wole brokuła od kalafiora

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości