|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
Dziewczyny pomóżcie
Mnie już od 1,5 godziny męczy... Mam już dosyć, mięśnie brzucha już mnie tak bolą... Nie pomogło straszenie, łyżeczka cukru, szklanka wody wypita duszkiem... nie mam już pomysłu jak na to zaradzić...
|
#2852 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=sanetka;20888845]podczytuję Wasz wątek i trochę mnie dziwią te ceny które podajecie. ja robiłam usg genetyczne u swojej gin, wszystko posprawdzała, obejrzała narządy wewnętrzne, zmierzyła przezierność a za wizytę zapłaciłam 100zl. płytki z filmem nie dostałam ale zdjęcia oczywiście tak.
To było zwykłe USG, nie genetyczne... genetyczne robi się w ściśle określonym terminie wraz z innymi badaniami ( oznacza się białko ciążowe A (PAPP-A) i wolną podjednostkę beta gonadotropiny kosmówkowej (f beta-HCG). Prócz tego wywiad: o występowaniu wad genetycznych w rodzinie, nałogach itp. Na zwykłym USG oczywiście, ze można zmierzyć przezierność, jeśli lekarz zauważy powiększenie, kieruje na ewentualne dalsze badania (prenatalne). Dla zainteresowanych: http://dzieci.pl/cid,1024121,paid,11...puticaid=6a942 Tu jest fajny artykuł, łacznie z cenami za badania. Edytowane przez izus123 Czas edycji: 2010-07-24 o 10:06 |
|
|
|
#2853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Pisałyście o tym, jak się zwracacie do dziecka...ja też mam z tym problem - zawsze z mężem mówimy "maleństwo" po prostu. Ja nie nazywam dziecka na razie ani Martynką, ani Nikosiem, bo nie chcę, żebym się za nadto przyzwyczaiła do myśli, ze to np. dziewuszka, a potem okaże się, że jednak chłopiec. Mój mężulek nie ma z tym jakiś problemów i nie naciska na mnie, żebym się zdecydowała Miłego weekendziku, nie wiem, czy dam radę odwiedzać forum dziś i jutro, także 3majcie się ciepło dziewczyny |
|
|
|
|
#2854 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2855 |
|
Zadomowienie
|
izus bardzo się cieszę, wiedziałam że będzie ok.
Ja też chcę iść do szkoły rodzenia. |
|
|
|
#2856 |
|
Raczkowanie
|
a mnie od wczoraj męczy migrena, calą noc nie spałam... po cichu liczyłam, że bedac w ciazy nie bede miec migren, niestety mam, moze nie tak czesto ale są. Moge isc w przypadku ataku na akupunktyre do mojego rodzinnego, jednak w weekend on nie pracuje
Jejku jak ja tesknie za ketonalen
|
#2857 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama nie wiem jak... Chyba już ze zmęczenia... ![]() Ale teraz znowu mi wróciła ta cholerna czkawka... próbowałam wstrzymywać powietrze i pić tą zimną wodę, ale nic z tego... ![]() Nie daje za wygraną... ![]() Może to maluch taką czkawkę ma, a przechodzi na mnie ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
I nic mi nie pomagało... dopiero po dłuższym czasie lodowate okłady na czoło poskutkowały... ale ciężko było, bez płaczu się nie obyło ![]() U mnie stoi fiolka z ketonalem... i czasem mnie kusi by wziąć, bo w końcu to najszybszy sposób na pożegnanie się z bólem, ale wiedząc jakie skutki może mieć na maleństwo, to wolę cierpieć!!!
|
|
#2858 |
|
Raczkowanie
|
insomnia znalazlam z necie kilka sposobow:
krok 1. Połknij łyżkę cukru. Ten sposób popularny był już w 20 wieku i zwykle stosowany był w celu leczenia czkawki u dzieci. krok 2. Zatrzymaj oddech i mocno napnij mięśnie brzucha, tak jakbyś chciała wdusić powietrze głęboko do płuc. Im dłużej wstrzymujesz powietrze i napinasz mięśnie tym większa szansa, że czkawka ustąpi. W ten sposób relaksujesz swoją przeponę uwalniając ją od skurczy powodujących czkawkę. krok 3. Usiądź na łóżku, zegnij nogi w kolanach i włóż pomiędzy nie głowę. Siedź w takiej pozycji, aż poczujesz, że czkawka przeszła na dobre. krok 4. Złap się za nos i wypij szklankę wody małymi łyczkami. Połykaj wodę raz za razem, bez przerwy aż poczujesz, że nie dasz rady już więcej przełknąć. Zwykle po około 25 łyczkach czkawka przechodzi. krok 5. Stań na rękach albo połóż się na łóżku tak, aby twoja głowa zwisała za krawędzią łóżka. Chodzi o to, aby twoja głowa znalazła się poniżej poziomu przepony. krok 6. Napij się rumianku parzonego przez co najmniej pół godziny. Rumianek ma właściwości rozluźniające mięśnie co pomoże na skurcze przepony, które są przyczyną czkawki. mnie osobiscie pomaga zawsze sposob nr 2, ale moze u Ciebie podziala ktorys z pozostalych, powodzenia
|
|
|
|
#2859 |
|
Raczkowanie
|
Ech, z tego jasno wynika, ze moje badanie to nie usg genetyczne
... Nie miałam żadnych badań z krwi. I nie wiem co dalej, to już 14tc, za późno na kolejne![]() Vaniii, tak z bada wynika. Supernovaja, ja też już kupiłam pierwszy ciuszek Body z tygryskiem, potem wkleję, uniwersalne płciowo , choć podobno raczej dziewczynka, ale zobaczymy. Mam już jeden kubraczek i rożek, a dziś lub jutro idziemy z TŻ kupić zimowy kombinezon w Smyku, bo są przecenione ze 100 zł na 40zł, a wiadomo, ze przyda się tej zimy na pewno.
|
|
|
|
#2860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mnie również pomógł 2 sposób, ale musiałam się nie źle "nagimnastykować", żeby wreszcie przeszło... ![]() Mam nadzieje, że już do końca dnia będę mieć spokój ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Kobietki dużo było o imionach dla naszych pociech... ![]() Nie które z nas są jeszcze nie zdecydowane... Polecam wszystkim fajną stronkę z imionami dla dzieci i baaaardzo dokładnym opisem charakteru dziecka ![]() Mnie bardzo zaciekawiła ta stronka ![]() http://www.imiona.dla-dzieci.org/ Znalazłam jeszcze jedną ![]() http://www.imiona.com/
"Nie oszukuj sam siebie - wokół Ciebie jest pełno ludzi, którzy chętnie Cię w tym wyręczą..." Edytowane przez insomnia_00 Czas edycji: 2010-07-24 o 13:17 |
|
|
|
|
#2861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2862 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam nadrobilam wszystko
i jak juz sie poprawila atmosfera na wateczku to postanowilam tu czasem poklikac![]() jestem obecnie w 12 tyg i 2 dni tp miedzy 5-7 luty w domciu mam juz poltora rocznego urwisa Kamilka, do brzusia mowie Baruś najczesciej bo czuje ze bedzie znowu chlopczyk usg genetycznego nie mialam robionego bo moj gin nie ma sprzetu tez biore duphaston a w zasadzie juz koncze, bo tym razem na szczescie wszystko ok i mam nadzieje ze tak bedzie do konca( 1 ciąże poronilam w 11 tyg, w drugiej ciazy mialam plamienia)o ciazy wiedza tylko w pracy bo musialam zmienic stanowisko bo pracowalam z odczynnikami chemicznymi i moi rodzice, tescie nie wiedza... nawet w zeszlym tyg zostalam uznana za wyrodna matke co wlsnego dziecka nie chce wziac na rece- slowa tesciowej Tż nie chce im powiedziec tylko czeka az brzuszek sie powiekszy na tyle ze bedzie wyraznie widac ze ciazowy a nie z przytycia choc moj brzuszek juz pokazny zwlaszcza wieczorkiem i jeszcze nie czuje ruchow Maluszka choc z Kamilkiem poczulam dopiero po skonczonym 20 tyg
|
#2863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2864 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Btw a w jakiej dzielnicy Sosnowca mieszkasz, ze Ci tak dzieciaki z rana biegają? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Reszztą ciuszków się pochwal ![]() Co do tych genetycznych, to jak tu jedna z dziewczyn pisała, jeśli masz wskazania do takich badań, to idź, natomiast jeśli nie masz 35lat, nie było w Twojej i rodzinie TŻ-ta rodzinie chorób genetycznych, albo sam lekarz nie powie Ci, że wolałby żebyś takie badanie wykonała, to nie ma potrzeby robić takiego badania. A propos gdyby któraś z Was potrzebowała, w Katowicach w klinice wspomnianej wcześniej (provita), jeśli ma sie skierowanie od lekarza, to takie badanie można wykonać na NFZ na wysokiej klasy sprzecie ![]() Cytat:
Swoją drogą jest wątek na wizażu, gdzie jedna dziewczyna się zbulwersowała, że my przyszłe mamy nie mamy za krzty wyobraźni i nazywamy dzieci tylko Julkami, Amelkami, Majami, Oliwkami, itd. |
||||
|
|
|
#2865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2866 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Jak Wam minal dzisiejszy dzien. Ja mój zaliczam do jednego z najgorszych w moim życiu. Mój tata trafił dzis do szpitala....:-( jest źle....najgorsze ze z własnej winy , sam doprowadzil sie do takiego stanu...spedzialam caly dzien u Niego, dowoziliśmy mu wszystko copotrzebne...strasznie sie dzis zdenerwowalam , mam nadzieje ze dzidzi nie zaszkodzi.....martwie sie....spokojnej nocy.....:-(
|
#2867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w końcu wakacje dziewczyny mam prosbe, bo ja nie wiem gdzie i co, byla dzis u mnie znajoma, jest w 8 tc i miala usg dowcipne robione i...ja nic z niego nie chwytam, ona zreszta tez
Mela Maksiu Edytowane przez Supernovaja Czas edycji: 2010-07-24 o 22:32 |
|
|
|
|
#2868 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak na moje oko to na dole jest głowka i chyba jeszcze widoczna kosc ogonowa na gorze... generalnie slaba jakos zdjecia
|
|
#2869 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a lekarz jej nic nie powiedział? Osoba nie mająca wprawy w odczytywaniu USG nie odczyta go prawidłowo i nie będzie nic widzieć, jeżeli lekarz powiedział ze jest ok to ja bym nie wnikała w zdjęcie, bo się na tym po prostu nie znam. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() niech się dziewczyna nie stresuje i nie wnika w zdjęcie tylko opiera się na słowach lekarza
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-07-24 o 22:36 |
||
|
|
|
#2870 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2871 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
i w zasadzie wydaje jej sie ze ma jakies dziwne ulozenie, ale jak mowisz vilya ze trzeba miec wprawe w czytaniu usg takiego to ja tez bym sie nie podjela interpretacji
|
||
|
|
|
#2872 |
|
Zadomowienie
|
ja w 8 tygodniu nie miałam USG ale myślę, ze jakby było coś nie tak to lekarz by powiedział. W zasadzie czasem się zastanawiam jak oni widzą to wszystko tak dokładnie przez USg - naprawdę trzeba mieć praktykę.
A propos zdjęć to weszłam na to 2 i jest dużo lepszej jakości i być może stokrotka ma rację że na dole tego czarnego taka jasna okrągła to jest główka i od niej tłowik ale dokładnie nie widać. Z reguły zdjęcia sa mniej dokładne niż obraz z monitora. ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Niech idzie do innego lekarza co ma lepsze USG po co ma się dziewczyna denerwować, pewnie wszystko jest ok. Wkurza mnie takie gadanie czasem lekarzy jak ma kiepski sprzęt to po co robi to usg skoro dokładnie nie powie co jest z dzieckiem ale to że coś mu się nie podoba to powie .---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- No twoja koleżanka o serduszku wspomniała a ja na USg do lekarki że widzę jak rączkę sobie do buzi wkłada a ona na to że teraz pośladki widać A odnośnie ułożenia dziecka, to obraz jest w zależności od tego jak tą sondę włoży, pod jakim kątem. |
|
|
|
#2873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mamy jechać razem do tychów do jednej babki co ma sprzet dobry, tam ten lekarz przesadzil, oczywiscie wcisnal jej swoja wizytowke do prywatnego gabinetu... w zasadzie to jej sie nie dziwie ze taka spanikowana do mnie przyszla, tez bym sie zastanawiala po takiej wizycie czy wszystko jest ok ![]() vilyA z tą rączką też dobre ![]() swoją drogą...coś bym zjadla |
|
|
|
|
#2874 |
|
Raczkowanie
|
Wybraliśmy się dziś z TŻ na nasze pierwsze wspólne zakupy fasolowe, fajne promocje są i miło razem zainaugurować przygotowania
![]() W sumie nie kupiliśmy rzeczy na wyprawkę, bo nabraliśmy tylko rozmiaru 62 (no, chyba, ze dzidziol urodzi się taki duży, to wtedy akurat). Wklejam nasze zdobycze plus tygryskowe body z wczoraj i rożek-prezent od koleżanki. |
|
|
|
#2875 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do ubranek to dla takiego malenstwa polecam pajacyki, bodziaki nie zapinane/ rozpinane po calosci, iinne sa malo praktyczne... a krotki rekawek to juz wogole chyba ze macie goraco w zimie w domu
Zadie a ubranka cudowne ja nie kupuje nic chyba ze sie okaze ze to dziewczynka
Edytowane przez Stokrotka81 Czas edycji: 2010-07-25 o 08:55 |
|
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
w 8 tyg. to jeszcze taka hm... krewetka
|
|
#2877 |
|
Zakorzenienie
|
dubel
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-07-25 o 09:10 |
|
|
|
#2878 |
|
Wtajemniczenie
|
niech bedzie i krewetka, ale mozna juz odroznic glowke roczki i nozki
![]() zreszta moje zdjecie w 8 tyg jest ladniejsze zaraz wrzuce
|
#2879 |
|
Zakorzenienie
|
no i w krewetce część tułowiowa i z głową, która dopiero zaczyna się wyodrębniać. Lekarz zlał sprawę i tyle.
|
|
#2880 |
|
Wtajemniczenie
|
Załącznik 3277628 chyba Bartuś
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

.