"Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011 - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 08:52   #2851
insomnia_00
Raczkowanie

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Dziewczyny pomóżcie, bo ja chyba zwariuje.... Macie jakieś sposoby na czkawkę....
Mnie już od 1,5 godziny męczy... Mam już dosyć, mięśnie brzucha już mnie tak bolą...
Nie pomogło straszenie, łyżeczka cukru, szklanka wody wypita duszkiem... nie mam już pomysłu jak na to zaradzić...

"Nie oszukuj sam siebie - wokół Ciebie jest pełno ludzi, którzy chętnie Cię w tym wyręczą..."
insomnia_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 09:52   #2852
izus123
Raczkowanie

[QUOTE=sanetka;20888845]podczytuję Wasz wątek i trochę mnie dziwią te ceny które podajecie. ja robiłam usg genetyczne u swojej gin, wszystko posprawdzała, obejrzała narządy wewnętrzne, zmierzyła przezierność a za wizytę zapłaciłam 100zl. płytki z filmem nie dostałam ale zdjęcia oczywiście tak.

To było zwykłe USG, nie genetyczne... genetyczne robi się w ściśle określonym terminie wraz z innymi badaniami ( oznacza się białko ciążowe A (PAPP-A) i wolną podjednostkę beta gonadotropiny kosmówkowej (f beta-HCG). Prócz tego wywiad: o występowaniu wad genetycznych w rodzinie, nałogach itp.
Na zwykłym USG oczywiście, ze można zmierzyć przezierność, jeśli lekarz zauważy powiększenie, kieruje na ewentualne dalsze badania (prenatalne).

Dla zainteresowanych: http://dzieci.pl/cid,1024121,paid,11...puticaid=6a942 Tu jest fajny artykuł, łacznie z cenami za badania.

Edytowane przez izus123
Czas edycji: 2010-07-24 o 10:06
izus123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:17   #2853
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
hallo dziewczynki co Wami?

mam pytanie, czy te z Was, które pierwszy raz będą rodzić, wybieracie się do szkoły rodzenia?

te które mają doświadczenie, może podzielicie się spostrzeżeniami, pomogła wam SR czy nie?
Ja z mężem na pewno będziemy chodzili do szkoły rodzenia - koleżanki, które chodziły baaardzo polecają. Choćby dlatego, że można poznać sobie więcej par, które będę miały dzieci w mniej - więcej tym samym wieku, także potem mogą się z tego fajne znajomości wywiązać. Poza tym według mnie warto iść do szkoły rodzenia, kiedy ktoś jest w sprawach ciąży, porodu etc. "zielony", tak, jak ja.

Pisałyście o tym, jak się zwracacie do dziecka...ja też mam z tym problem - zawsze z mężem mówimy "maleństwo" po prostu. Ja nie nazywam dziecka na razie ani Martynką, ani Nikosiem, bo nie chcę, żebym się za nadto przyzwyczaiła do myśli, ze to np. dziewuszka, a potem okaże się, że jednak chłopiec. Mój mężulek nie ma z tym jakiś problemów i nie naciska na mnie, żebym się zdecydowała.

Miłego weekendziku, nie wiem, czy dam radę odwiedzać forum dziś i jutro, także 3majcie się ciepło dziewczyny

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:20   #2854
dizi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez insomnia_00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie, bo ja chyba zwariuje.... Macie jakieś sposoby na czkawkę....
Mnie już od 1,5 godziny męczy... Mam już dosyć, mięśnie brzucha już mnie tak bolą...
Nie pomogło straszenie, łyżeczka cukru, szklanka wody wypita duszkiem... nie mam już pomysłu jak na to zaradzić...
Już pewnie po czasie, ale w razie czego można spróbować wstrzymać na trochę oddech lub napić sie bardzo zimnej wody.
dizi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:44   #2855
vilya
Zadomowienie

izus bardzo się cieszę, wiedziałam że będzie ok.

Ja też chcę iść do szkoły rodzenia.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 10:46   #2856
Chantalle
Raczkowanie

a mnie od wczoraj męczy migrena, calą noc nie spałam... po cichu liczyłam, że bedac w ciazy nie bede miec migren, niestety mam, moze nie tak czesto ale są. Moge isc w przypadku ataku na akupunktyre do mojego rodzinnego, jednak w weekend on nie pracuje
Jejku jak ja tesknie za ketonalen

SLEEP WITH ME, SLEEP WITH MY PIT BULL !!!
Moje dziewczynki:
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37k6nlp0b0isba.png
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:12   #2857
insomnia_00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dizi Pokaż wiadomość
Już pewnie po czasie, ale w razie czego można spróbować wstrzymać na trochę oddech lub napić sie bardzo zimnej wody.
Położyłam się... i tak sobie w najlepsze czkałam... aż w końcu zasnęłam... Sama nie wiem jak... Chyba już ze zmęczenia...
Ale teraz znowu mi wróciła ta cholerna czkawka... próbowałam wstrzymywać powietrze i pić tą zimną wodę, ale nic z tego...
Nie daje za wygraną...
Może to maluch taką czkawkę ma, a przechodzi na mnie

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Chantalle Pokaż wiadomość
a mnie od wczoraj męczy migrena, calą noc nie spałam... po cichu liczyłam, że bedac w ciazy nie bede miec migren, niestety mam, moze nie tak czesto ale są. Moge isc w przypadku ataku na akupunktyre do mojego rodzinnego, jednak w weekend on nie pracuje
Jejku jak ja tesknie za ketonalen
Ja ostatnio też miałam bardzo silne bóle głowy...
I nic mi nie pomagało... dopiero po dłuższym czasie lodowate okłady na czoło poskutkowały... ale ciężko było, bez płaczu się nie obyło
U mnie stoi fiolka z ketonalem... i czasem mnie kusi by wziąć, bo w końcu to najszybszy sposób na pożegnanie się z bólem, ale wiedząc jakie skutki może mieć na maleństwo, to wolę cierpieć!!!

"Nie oszukuj sam siebie - wokół Ciebie jest pełno ludzi, którzy chętnie Cię w tym wyręczą..."
Stary 2010-07-24, 12:02   #2858
mila24
Raczkowanie

insomnia znalazlam z necie kilka sposobow:

krok 1. Połknij łyżkę cukru. Ten sposób popularny był już w 20 wieku i zwykle stosowany był w celu leczenia czkawki u dzieci.

krok 2. Zatrzymaj oddech i mocno napnij mięśnie brzucha, tak jakbyś chciała wdusić powietrze głęboko do płuc. Im dłużej wstrzymujesz powietrze i napinasz mięśnie tym większa szansa, że czkawka ustąpi. W ten sposób relaksujesz swoją przeponę uwalniając ją od skurczy powodujących czkawkę.

krok 3. Usiądź na łóżku, zegnij nogi w kolanach i włóż pomiędzy nie głowę. Siedź w takiej pozycji, aż poczujesz, że czkawka przeszła na dobre.

krok 4. Złap się za nos i wypij szklankę wody małymi łyczkami. Połykaj wodę raz za razem, bez przerwy aż poczujesz, że nie dasz rady już więcej przełknąć. Zwykle po około 25 łyczkach czkawka przechodzi.

krok 5. Stań na rękach albo połóż się na łóżku tak, aby twoja głowa zwisała za krawędzią łóżka. Chodzi o to, aby twoja głowa znalazła się poniżej poziomu przepony.

krok 6. Napij się rumianku parzonego przez co najmniej pół godziny. Rumianek ma właściwości rozluźniające mięśnie co pomoże na skurcze przepony, które są przyczyną czkawki.

mnie osobiscie pomaga zawsze sposob nr 2, ale moze u Ciebie podziala ktorys z pozostalych, powodzenia
mila24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 12:21   #2859
Zadie
Raczkowanie

Ech, z tego jasno wynika, ze moje badanie to nie usg genetyczne... Nie miałam żadnych badań z krwi. I nie wiem co dalej, to już 14tc, za późno na kolejne

Vaniii,
tak z bada wynika.

Supernovaja,
ja też już kupiłam pierwszy ciuszek Body z tygryskiem, potem wkleję, uniwersalne płciowo, choć podobno raczej dziewczynka, ale zobaczymy. Mam już jeden kubraczek i rożek, a dziś lub jutro idziemy z TŻ kupić zimowy kombinezon w Smyku, bo są przecenione ze 100 zł na 40zł, a wiadomo, ze przyda się tej zimy na pewno.
Zadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 13:08   #2860
insomnia_00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mila24 Pokaż wiadomość
insomnia znalazlam z necie kilka sposobow:

krok 1. Połknij łyżkę cukru. Ten sposób popularny był już w 20 wieku i zwykle stosowany był w celu leczenia czkawki u dzieci.

krok 2. Zatrzymaj oddech i mocno napnij mięśnie brzucha, tak jakbyś chciała wdusić powietrze głęboko do płuc. Im dłużej wstrzymujesz powietrze i napinasz mięśnie tym większa szansa, że czkawka ustąpi. W ten sposób relaksujesz swoją przeponę uwalniając ją od skurczy powodujących czkawkę.

krok 3. Usiądź na łóżku, zegnij nogi w kolanach i włóż pomiędzy nie głowę. Siedź w takiej pozycji, aż poczujesz, że czkawka przeszła na dobre.

krok 4. Złap się za nos i wypij szklankę wody małymi łyczkami. Połykaj wodę raz za razem, bez przerwy aż poczujesz, że nie dasz rady już więcej przełknąć. Zwykle po około 25 łyczkach czkawka przechodzi.

krok 5. Stań na rękach albo połóż się na łóżku tak, aby twoja głowa zwisała za krawędzią łóżka. Chodzi o to, aby twoja głowa znalazła się poniżej poziomu przepony.

krok 6. Napij się rumianku parzonego przez co najmniej pół godziny. Rumianek ma właściwości rozluźniające mięśnie co pomoże na skurcze przepony, które są przyczyną czkawki.

mnie osobiscie pomaga zawsze sposob nr 2, ale moze u Ciebie podziala ktorys z pozostalych, powodzenia
Dziękuje za fatygę w szukaniu i propozycje
Mnie również pomógł 2 sposób, ale musiałam się nie źle "nagimnastykować", żeby wreszcie przeszło...
Mam nadzieje, że już do końca dnia będę mieć spokój

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Kobietki dużo było o imionach dla naszych pociech...
Nie które z nas są jeszcze nie zdecydowane...
Polecam wszystkim fajną stronkę z imionami dla dzieci i baaaardzo dokładnym opisem charakteru dziecka
Mnie bardzo zaciekawiła ta stronka

http://www.imiona.dla-dzieci.org/

Znalazłam jeszcze jedną

http://www.imiona.com/

Edytowane przez insomnia_00
Czas edycji: 2010-07-24 o 13:17
Stary 2010-07-24, 15:14   #2861
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje za fatygę w szukaniu i propozycje
Mnie również pomógł 2 sposób, ale musiałam się nie źle "nagimnastykować", żeby wreszcie przeszło...
Mam nadzieje, że już do końca dnia będę mieć spokój

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Polecam wszystkim fajną stronkę z imionami dla dzieci i baaaardzo dokładnym opisem charakteru dziecka

Znalazłam jeszcze jedną

hi hi... wciązy nie zaleca się stania na głowie;-)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 15:14   #2862
Stokrotka81
Wtajemniczenie

Witam nadrobilam wszystko i jak juz sie poprawila atmosfera na wateczku to postanowilam tu czasem poklikac

jestem obecnie w 12 tyg i 2 dni tp miedzy 5-7 luty

w domciu mam juz poltora rocznego urwisa Kamilka, do brzusia mowie Baruś najczesciej bo czuje ze bedzie znowu chlopczyk

usg genetycznego nie mialam robionego bo moj gin nie ma sprzetu

tez biore duphaston a w zasadzie juz koncze, bo tym razem na szczescie wszystko ok i mam nadzieje ze tak bedzie do konca( 1 ciąże poronilam w 11 tyg, w drugiej ciazy mialam plamienia)

o ciazy wiedza tylko w pracy bo musialam zmienic stanowisko bo pracowalam z odczynnikami chemicznymi i moi rodzice,
tescie nie wiedza... nawet w zeszlym tyg zostalam uznana za wyrodna matke co wlsnego dziecka nie chce wziac na rece- slowa tesciowej
Tż nie chce im powiedziec tylko czeka az brzuszek sie powiekszy na tyle ze bedzie wyraznie widac ze ciazowy a nie z przytycia

choc moj brzuszek juz pokazny zwlaszcza wieczorkiem i jeszcze nie czuje ruchow Maluszka choc z Kamilkiem poczulam dopiero po skonczonym 20 tyg
Stary 2010-07-24, 15:17   #2863
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zadie Pokaż wiadomość
Ech, z tego jasno wynika, ze moje badanie to nie usg genetyczne... Nie miałam żadnych badań z krwi. I nie wiem co dalej, to już 14tc, za późno na kolejne

Vaniii,
tak z bada wynika.

Supernovaja,
ja też już kupiłam pierwszy ciuszek Body z tygryskiem, potem wkleję, uniwersalne płciowo, choć podobno raczej dziewczynka, ale zobaczymy. Mam już jeden kubraczek i rożek, a dziś lub jutro idziemy z TŻ kupić zimowy kombinezon w Smyku, bo są przecenione ze 100 zł na 40zł, a wiadomo, ze przyda się tej zimy na pewno.
tez o nich myslałam a nie znam płci, a kremowe, nie wspominając o pudrowym rózu, były z wybitnie "dziewczyńskimi" wzorkami, a granatowy mi się nie podobał, bardzo... bury;-)

Stary 2010-07-24, 16:08   #2864
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
ja polecam albo jechać na Łubinową w Katosach albo na Piotrowicką do Centrum Medycznego K. Sodowski, ja robiłam u dr Cnoty. Bardzo fajny gościu, z dużą wiedzą Cena w 12 tyg to 250 zł, a w połówkowym 270, wz ze sobą płytę jak chcesz filmik. Oraz Provita, tam gdzie klinika 2000 chyba.
Nie polecam Jackiewicza Sosnowcu- miły etc., ale różne niepokojące rzeczy słyszałam niestety, sama miałam tam iść

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

hi hi dziękuję,
ale w zeszłym roku już mi zaprojektowali;-)

Ale jak sobie za wieki kupie dom...;-)

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

bezsenność mnie dobija.... jeszcze psyki drą pod blokiem. Myśleliśmy, że tu będzie spokojnie, a tu pełno nastolatków, którzy chyba nie mają rodziców;-) 3 imprezy różne w nocy dzien w dzień-porażka

Pokazuję mojemu męzowi komplet pościeli, a on - czy to ma znaczenie? ważne, żeby był zdrowy. Jak on miałby urządzić pokój to byłaby gaza, dwa sprzęty i finito
Muron tam w provicie przyjmuje Biernat, ma też swoj gabinet w Tychach, teraz jest na urlopie, ale wraca od 1 sierpnia i wtedy do niej zadzwonie i zapytam, bo ze strony wywnioskowalam, że to badania prenatalne kosztuje u niej ok 120 zł a tam w provicie 80zł drożej

Btw a w jakiej dzielnicy Sosnowca mieszkasz, ze Ci tak dzieciaki z rana biegają?

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Ja z mężem na pewno będziemy chodzili do szkoły rodzenia - koleżanki, które chodziły baaardzo polecają. Choćby dlatego, że można poznać sobie więcej par, które będę miały dzieci w mniej - więcej tym samym wieku, także potem mogą się z tego fajne znajomości wywiązać. Poza tym według mnie warto iść do szkoły rodzenia, kiedy ktoś jest w sprawach ciąży, porodu etc. "zielony", tak, jak ja.

Pisałyście o tym, jak się zwracacie do dziecka...ja też mam z tym problem - zawsze z mężem mówimy "maleństwo" po prostu. Ja nie nazywam dziecka na razie ani Martynką, ani Nikosiem, bo nie chcę, żebym się za nadto przyzwyczaiła do myśli, ze to np. dziewuszka, a potem okaże się, że jednak chłopiec. Mój mężulek nie ma z tym jakiś problemów i nie naciska na mnie, żebym się zdecydowała.

Miłego weekendziku, nie wiem, czy dam radę odwiedzać forum dziś i jutro, także 3majcie się ciepło dziewczyny
Ja bardziej poszłabym ze względu na ćwiczenia po ciąży i o to jak o siebie i dzieciątko dbać po ciąży

Cytat:
Napisane przez Zadie Pokaż wiadomość

Vaniii, tak z bada wynika.

Supernovaja, ja też już kupiłam pierwszy ciuszek Body z tygryskiem, potem wkleję, uniwersalne płciowo, choć podobno raczej dziewczynka, ale zobaczymy. Mam już jeden kubraczek i rożek, a dziś lub jutro idziemy z TŻ kupić zimowy kombinezon w Smyku, bo są przecenione ze 100 zł na 40zł, a wiadomo, ze przyda się tej zimy na pewno.
Zadie chyba nawet wiem o którym kombinezoniku mówisz, widzialam go ostatanio, ale niestety był ostatni i wybrakowany Reszztą ciuszków się pochwal

Co do tych genetycznych, to jak tu jedna z dziewczyn pisała, jeśli masz wskazania do takich badań, to idź, natomiast jeśli nie masz 35lat, nie było w Twojej i rodzinie TŻ-ta rodzinie chorób genetycznych, albo sam lekarz nie powie Ci, że wolałby żebyś takie badanie wykonała, to nie ma potrzeby robić takiego badania.

A propos gdyby któraś z Was potrzebowała, w Katowicach w klinice wspomnianej wcześniej (provita), jeśli ma sie skierowanie od lekarza, to takie badanie można wykonać na NFZ na wysokiej klasy sprzecie

Cytat:

Znalazłam jeszcze jedną

Jeszcze nie przejrzałam tych stron, ostatanio z TŻtem siedzieliśmy z kalendarzem i szukaliśmy, ale jakoś nie było tego zbyt wiele Swoją drogą jest wątek na wizażu, gdzie jedna dziewczyna się zbulwersowała, że my przyszłe mamy nie mamy za krzty wyobraźni i nazywamy dzieci tylko Julkami, Amelkami, Majami, Oliwkami, itd.
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 17:05   #2865
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Muron tam w provicie przyjmuje Biernat, ma też swoj gabinet w Tychach, teraz jest na urlopie, ale wraca od 1 sierpnia i wtedy do niej zadzwonie i zapytam, bo ze strony wywnioskowalam, że to badania prenatalne kosztuje u niej ok 120 zł a tam w provicie 80zł drożej

Btw a w jakiej dzielnicy Sosnowca mieszkasz, ze Ci tak dzieciaki z rana biegają?

Ja bardziej poszłabym ze względu na ćwiczenia po ciąży i o to jak o siebie i dzieciątko dbać po ciąży

Zadie chyba nawet wiem o którym kombinezoniku mówisz, widzialam go ostatanio, ale niestety był ostatni i wybrakowany Reszztą ciuszków się pochwal

Co do tych genetycznych, to jak tu jedna z dziewczyn pisała, jeśli masz wskazania do takich badań, to idź, natomiast jeśli nie masz 35lat, nie było w Twojej i rodzinie TŻ-ta rodzinie chorób genetycznych, albo sam lekarz nie powie Ci, że wolałby żebyś takie badanie wykonała, to nie ma potrzeby robić takiego badania.

A propos gdyby któraś z Was potrzebowała, w Katowicach w klinice wspomnianej wcześniej (provita), jeśli ma sie skierowanie od lekarza, to takie badanie można wykonać na NFZ na wysokiej klasy sprzecie

Jeszcze nie przejrzałam tych stron, ostatanio z TŻtem siedzieliśmy z kalendarzem i szukaliśmy, ale jakoś nie było tego zbyt wiele Swoją drogą jest wątek na wizażu, gdzie jedna dziewczyna się zbulwersowała, że my przyszłe mamy nie mamy za krzty wyobraźni i nazywamy dzieci tylko Julkami, Amelkami, Majami, Oliwkami, itd.
juz nie mieszkam w Sosnowcu;-) Dzieciarnia mi nie przeszkadza, przeszkadzają mi w nocy pijące nastolatki, krzyczące nastolatki itd;-)

Stary 2010-07-24, 21:49   #2866
Justine1988
Zadomowienie

Hej dziewczyny! Jak Wam minal dzisiejszy dzien. Ja mój zaliczam do jednego z najgorszych w moim życiu. Mój tata trafił dzis do szpitala....:-( jest źle....najgorsze ze z własnej winy , sam doprowadzil sie do takiego stanu...spedzialam caly dzien u Niego, dowoziliśmy mu wszystko copotrzebne...strasznie sie dzis zdenerwowalam , mam nadzieje ze dzidzi nie zaszkodzi.....martwie sie....spokojnej nocy.....:-(

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 22:19   #2867
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
juz nie mieszkam w Sosnowcu;-) Dzieciarnia mi nie przeszkadza, przeszkadzają mi w nocy pijące nastolatki, krzyczące nastolatki itd;-)

w końcu wakacje jak cie pociesze to u mnie to samo

dziewczyny mam prosbe, bo ja nie wiem gdzie i co, byla dzis u mnie znajoma, jest w 8 tc i miala usg dowcipne robione i...ja nic z niego nie chwytam, ona zreszta tez a lekarz ją olał, zrobiła tylko zdjecia ale od wczoraj zyc nie moze pomożecie? bo sie dziewczyna martwi ze nie wie gdzie i co

Edytowane przez Supernovaja
Czas edycji: 2010-07-24 o 22:32
Stary 2010-07-24, 22:27   #2868
Stokrotka81
Wtajemniczenie

Cytat:

dziewczyny mam prosbe, bo ja nie wiem gdzie i co, byla dzis u mnie znajoma, jest w 8 tc i miala usg dowcipne robione i...ja nic z niego nie chwytam, ona zreszta tez pomożecie? bo sie dziewczyna martwi ze nie wie gdzie i co

jak na moje oko to na dole jest głowka i chyba jeszcze widoczna kosc ogonowa na gorze... generalnie slaba jakos zdjecia
Stary 2010-07-24, 22:33   #2869
vilya
Zadomowienie

Cytat:

dziewczyny mam prosbe, bo ja nie wiem gdzie i co, byla dzis u mnie znajoma, jest w 8 tc i miala usg dowcipne robione i...ja nic z niego nie chwytam, ona zreszta tez a lekarz ją olał, zrobiła tylko zdjecia ale od wczoraj zyc nie moze pomożecie? bo sie dziewczyna martwi ze nie wie gdzie i co

a lekarz jej nic nie powiedział? Osoba nie mająca wprawy w odczytywaniu USG nie odczyta go prawidłowo i nie będzie nic widzieć, jeżeli lekarz powiedział ze jest ok to ja bym nie wnikała w zdjęcie, bo się na tym po prostu nie znam.

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Stokrotka81 Pokaż wiadomość
jak na moje oko to na dole jest głowka i chyba jeszcze widoczna kosc ogonowa na gorze... generalnie slaba jakos zdjecia
w 8 tygodniu to chyba jeszcze tak tego nie widać jest tylko wygląd ogólny fasolki ja w 6+2 miałam tylko czarną plamę z opisem że jest to zarodek z pęcherzykiem. A ja nijak pęcherzyka nie widziałam

niech się dziewczyna nie stresuje i nie wnika w zdjęcie tylko opiera się na słowach lekarza

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-07-24 o 22:36
Stary 2010-07-24, 22:40   #2870
Stokrotka81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
a lekarz jej nic nie powiedział? Osoba nie mająca wprawy w odczytywaniu USG nie odczyta go prawidłowo i nie będzie nic widzieć, jeżeli lekarz powiedział ze jest ok to ja bym nie wnikała w zdjęcie, bo się na tym po prostu nie znam.

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

w 8 tygodniu to chyba jeszcze tak tego nie widać jest tylko wygląd ogólny fasolki ja w 6+2 miałam tylko czarną plamę z opisem że jest to zarodek z pęcherzykiem. A ja nijak pęcherzyka nie widziałam

niech się dziewczyna nie stresuje i nie wnika w zdjęcie tylko opiera się na słowach lekarza
ja w 8 maialam juz zalazki nozek i roczek i kosci ogonowej ciut i byl piekny dzidzius
Stary 2010-07-24, 22:46   #2871
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka81 Pokaż wiadomość
Cytat:

jak powiedziala ze widzi bijace serduszko, to jej lekarz powiedzial, ze serduszko jest tu a nie tu gdzie widzi i ze on ma tu slabej jakosci sprzet i niewiele jej teraz powie i w zasadzie wydaje jej sie ze ma jakies dziwne ulozenie, ale jak mowisz vilya ze trzeba miec wprawe w czytaniu usg takiego to ja tez bym sie nie podjela interpretacji
Stary 2010-07-24, 22:57   #2872
vilya
Zadomowienie

ja w 8 tygodniu nie miałam USG ale myślę, ze jakby było coś nie tak to lekarz by powiedział. W zasadzie czasem się zastanawiam jak oni widzą to wszystko tak dokładnie przez USg - naprawdę trzeba mieć praktykę.

A propos zdjęć to weszłam na to 2 i jest dużo lepszej jakości i być może stokrotka ma rację że na dole tego czarnego taka jasna okrągła to jest główka i od niej tłowik ale dokładnie nie widać. Z reguły zdjęcia sa mniej dokładne niż obraz z monitora.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Niech idzie do innego lekarza co ma lepsze USG po co ma się dziewczyna denerwować, pewnie wszystko jest ok. Wkurza mnie takie gadanie czasem lekarzy jak ma kiepski sprzęt to po co robi to usg skoro dokładnie nie powie co jest z dzieckiem ale to że coś mu się nie podoba to powie .

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

No twoja koleżanka o serduszku wspomniała a ja na USg do lekarki że widzę jak rączkę sobie do buzi wkłada a ona na to że teraz pośladki widać .

A odnośnie ułożenia dziecka, to obraz jest w zależności od tego jak tą sondę włoży, pod jakim kątem.
Stary 2010-07-24, 23:08   #2873
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
ja w 8 tygodniu nie miałam USG ale myślę, ze jakby było coś nie tak to lekarz by powiedział. W zasadzie czasem się zastanawiam jak oni widzą to wszystko tak dokładnie przez USg - naprawdę trzeba mieć praktykę.

A propos zdjęć to weszłam na to 2 i jest dużo lepszej jakości i być może stokrotka ma rację że na dole tego czarnego taka jasna okrągła to jest główka i od niej tłowik ale dokładnie nie widać. Z reguły zdjęcia sa mniej dokładne niż obraz z monitora.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Niech idzie do innego lekarza co ma lepsze USG po co ma się dziewczyna denerwować, pewnie wszystko jest ok. Wkurza mnie takie gadanie czasem lekarzy jak ma kiepski sprzęt to po co robi to usg skoro dokładnie nie powie co jest z dzieckiem ale to że coś mu się nie podoba to powie .

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

No twoja koleżanka o serduszku wspomniała a ja na USg do lekarki że widzę jak rączkę sobie do buzi wkłada a ona na to że teraz pośladki widać .

A odnośnie ułożenia dziecka, to obraz jest w zależności od tego jak tą sondę włoży, pod jakim kątem.

mamy jechać razem do tychów do jednej babki co ma sprzet dobry, tam ten lekarz przesadzil, oczywiscie wcisnal jej swoja wizytowke do prywatnego gabinetu... w zasadzie to jej sie nie dziwie ze taka spanikowana do mnie przyszla, tez bym sie zastanawiala po takiej wizycie czy wszystko jest ok

vilyA z tą rączką też dobre

swoją drogą...coś bym zjadla
Stary 2010-07-25, 00:23   #2874
Zadie
Raczkowanie

Wybraliśmy się dziś z TŻ na nasze pierwsze wspólne zakupy fasolowe, fajne promocje są i miło razem zainaugurować przygotowania

W sumie nie kupiliśmy rzeczy na wyprawkę, bo nabraliśmy tylko rozmiaru 62 (no, chyba, ze dzidziol urodzi się taki duży, to wtedy akurat). Wklejam nasze zdobycze plus tygryskowe body z wczoraj i rożek-prezent od koleżanki.
Zadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 08:52   #2875
Stokrotka81
Wtajemniczenie

Co do ubranek to dla takiego malenstwa polecam pajacyki, bodziaki nie zapinane/ rozpinane po calosci, iinne sa malo praktyczne... a krotki rekawek to juz wogole chyba ze macie goraco w zimie w domu

Zadie a ubranka cudowne ja nie kupuje nic chyba ze sie okaze ze to dziewczynka

Edytowane przez Stokrotka81
Czas edycji: 2010-07-25 o 08:55
Stokrotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 09:04   #2876
muron
Zakorzenienie

w 8 tyg. to jeszcze taka hm... krewetka

Stary 2010-07-25, 09:06   #2877
muron
Zakorzenienie

dubel

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-07-25 o 09:10
Stary 2010-07-25, 09:11   #2878
Stokrotka81
Wtajemniczenie

niech bedzie i krewetka, ale mozna juz odroznic glowke roczki i nozki

zreszta moje zdjecie w 8 tyg jest ladniejsze
zaraz wrzuce
Stary 2010-07-25, 09:31   #2879
muron
Zakorzenienie

no i w krewetce część tułowiowa i z głową, która dopiero zaczyna się wyodrębniać. Lekarz zlał sprawę i tyle.

Stary 2010-07-25, 09:32   #2880
Stokrotka81
Wtajemniczenie

Załącznik 3277628 chyba Bartuś

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości