|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22081 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
mam nadzieję, że proces oczyszczania nie oczyścił oleju z wielu dobroci [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20884470]nierafinowane oleje i masla maja wiecej naturalnych dobroci, sa tloczone na zimno ![]() rafinowane w wyniku obrobki maja ich mniej to nie znaczy ze nie sa skuteczne, [/QUOTE] sprawdzilam na stronie ZSK, tloczony byl na zimno, a potem dodatkowo zostały później dokładnie oczyszczony - np. poprzez filtrację na ziemii okrzemkowej czy destylację pod zmniejszonym ciśnieniem. trochę się zaniepokoiłam ![]() Cytat:
już się uspokoiłam zobacze z tym comam jak włosy beda reagowac.w ZSK nie mieli vatiki, mieli tylko ten olejek parachute, ale poniewaz czytalam opinie ze wielu dziewczynom nie podpasowal dlatego zdecydowalam sie na ten olej z ZSK jak sie nie nada do włosów to skóra będzie happy ![]() Cytat:
nie chciałam już w sklepie robić scen, ale jutro jak odbiorę autko z warsztatu to sobie na spokojnie sama podjade i zobacze ![]() Cytat:
Cytat:
wogole sie zastanawiam po co wydawalam tyle kasy na te syossy i inne swinstwa - moglam rownie dobrze ludwik wylac na skore ![]() ja poprosze kurs intensywny ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-07-23 o 22:16 |
||||||
|
|
|
#22082 |
|
Rozeznanie
|
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze na temat olejów rafinowanych
![]() Osobiście preferuje nierafinowane, ale wydaje mi się, że w przypadku kokosa akurat nie ma to większego znaczenia. Najważniejszy w kokosie jest przecież kwas laurynowy i żeby pozbawić kokosa właściwości, trzeba by zmienić strukturę tego kwasu/usunąć go. A z tego, co wiem, nic takiego w procesie rafinacji się nie dzieje. I Yasmin, Syrenka ma rację - dla alergików lepsze wszystko rafinowane. A najlepsza jest ponoć parafina
|
|
|
|
#22083 |
|
Zakorzenienie
|
No to teraz mam dylemat: olej Parachute czy Efavit kupić. Za Efavit przemawia fakt, że jest nierafinowany, a za Parachute to że ma długą ważność a Efavit tylko 6 m-cy od daty produkcji. Może ktoś ma porównanie tych olei?
Wąchałam kiedys ten olej Efavit (miala moja babka z Chemii Kosmetycznej) i faktycznie pachniał bardziej intensywnie niż te z BU lub Mazideł. Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2010-07-23 o 22:19 |
|
|
|
#22084 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#22085 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Efavit czy inne polecamy dla tych, które nie chcą zamawiać przez internet (ze względu na przesyłkę no i cenę, Efavit wychodzi taniej niż kokos na ZSK czy mazidłach) Lektury polecam, wpis będę uzupełniać; można pisać komentarze w blogu ![]() no ja wiem, że wszelkie nowości są kuszące i trudno się im oprzeć, ale musiałam coś wpisać, żeby nie było totalnego OT ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- The Body Shop |
|
|
|
|
#22086 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22087 | |||
|
Raczkowanie
|
chyba na stopy?? a to wątek o włoskach
są juz w lodówce te rafinowane to je wypróbuje Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
a 6 m-cy to baaaardzo długo |
|||
|
|
|
#22088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22089 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Frizzowi wolę zapobiegać, bo i tak mam do niego tendencję, narazie spróbuję dodać keratynę do odżywki d/s ![]() Na jedną porcję (na całe włosy) ok 4 kropelki będzie ok? i do tego 2 kropelki gliceryny ![]() Ok, już rezygnuję z tego pomysłu
|
|
#22090 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#22091 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja taki mały oftop (pisałam na wątku oftopowym i wątkach przeznaczonych do tego ale zero odezwu ...) dostałam krem z DE mianowicie Alex Cosmetic jakaś firma dostępna w salonach kosmetycznych i spa w Pl to nowość jest tylko na stronce kosmetolog.pl wzmianka o nich i dostępne kilka z nich. Chciałabym kremu używać, w zasadzie już zaczęłam ale chciałabym by mi ktoś pomógł rozszyfrować skład, na zbiorczym składowym cisza, a w przeanalizowanych jak nie trudno się domyślić tego kremu nie ma. A wiec zwracam się z prośbą do tych które mają jakieś pojęcie o składach by mi pomogły :rolleys:
![]() p.s. Mój Tż zmywa
|
#22092 |
|
Raczkowanie
|
Wpadłam tylko oświadczyć że nastąpił lekki przełom u mnie. W wyniku chwilowego impulsu wybrałam się wczoraj do fryzjera (ostatnio byłam w marcu a włoski były nieciekawe). Nie będę wspominać o czesaniu sczotką
![]() dobrze że nie było prostowania wyszłam z salonu niczym lwica. Do rzeczy włoski w domu zmoczyłam przemyłam Joanną miód i cytryna nałożyłam tylko żel och octagona i na to koszulka. Efekt jak dla mnie świetny wrzucam fotkę. Czyli wnioskuję że im mniej tym lepiej dla moich włosów chyba że faktycznie cięcie tyle dało. Muszę potestować kupić jakieś inne odżywki b/s ale u mnie w mieście ciężko coś dorwać.Lecę nadrabiać. Ps 2 zdj to postrach (maseczka ze spiruliny straszny smród ale warto) |
|
|
|
#22093 |
|
Zadomowienie
|
witam dziewczyny
tak was juz od pewnego czasu podczytuje i mam jedno pytanie widze ze po myciu nakladacie 2-3 rodzaje odzywek\masek. Czy mieszacie je ze soba, czy nakladacie po kolei czy jak, bo nie potrafie do tego dojsc
|
|
|
|
#22094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd masz spirulinę? ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- NIestety zauważylam, że po psikadle z wody destylowanej, jedwabiu i keratyny hydrolizowanych i d-pantenolu (B5) włosy mi sie pusza Jeśli dodam do maski to ten efekt zniknie? Ile powinnam dodać każdego z tych składników do jednej porci maski/odzywki? |
|
|
|
|
#22095 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obliczałam dla Pinsleepe, że dla 10ml odzywki 2% keratyny to 4 krople; możesz dać tyle samo gliceryny Jeśli chcesz dodawać keratynę od czasu do czasu możesz zwiększyć stężenie do 4-5%; Wtedy 5% keratyny dla 10ml odżywki to 10 kropli. Cytat:
Cytat:
![]() loki ładne, jeśli jesteś zadowolona z ciecia to najważniejsze włosy czasem dobrze reagują na radykalne odcięcie od kosmetyków; ale np. u mnie na pewno nie potrwałoby to długo ![]() Cytat:
![]() Zazwyczaj nakładamy odżywki, których nie mieszamy, np. * pierw myjemy odżywką do mycia, po dokładnym zmyciu nakładamy: * odżywkę do spłukiwania, po jakimś czasie ją spłukujemy i nakładamy na ociekające lub odciśnięte włosy: * odżywkę bez spłukiwania, potem można nałożyć jeszcze jakiś * stylizator Można oczywiście zrobić mix odżywkowy w tym sensie, że biorę dwie odżywki do spłukiwania i je mieszam; a po spłukaniu nakładam odżywkę b/s, która jest jednym produktem lub mieszanką dwóch. Zdaje mi się, że Rybiorka robi czasem inaczej; dobrze pamiętam Rybiorku? Nakładasz czasem jedną maskę na drugą? ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Co do psikadeł i puszenia to może to być też sprawa pogody, w zimie moje włosy lubiły psikadła, teraz trudno z nimi wytrzymać. W przypadku maski nie powinno być takiego problemu (może z wyjątkiem dodatku gliceryny, niektóre włosy reagują na nią puchem gdziekolwiek się pojawi); w przypadku psikadła dochodzi kwestia wody w niej zawartej, która może parować powodując frizz; lub też humektanty z psikadła wodę przyciągają, nadmiar wody we włosie też może się skończyć nieciekawie. Więc jeśli pasikadło się nie sprawdza proponuję położyć urozmaiconą maskę na ok. pół godziny. Stężenie zależy m.in od tego jak często chcesz kłaść taką kurację; jeśli niezbyt często (co 7-14 dni) można zwiększyć stężenia; np. keratyna 4% jedwab 2% pantenol 5% Dla 10ml odżywki odżywka: 89% - 8,9ml keratyna: 4% - 0,4ml = 8 kropli jedwab: 2% = 0,2ml = 4 krople pantenol: 5% ok. 8-10 kropli Ilość półproduktów zwielokrotniamy w zależności od tego ile odżywki/maski schodzi nam na jednokrotne użycie. (można zmienić proporcje protein, chodzi o to, żeby nie przesadzić; ja osobiście preferuję keratynę, bo jest budulcem włosa i moje włosy reagują na nią dobrze) |
|||||
|
|
|
#22096 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle czasu jestem na wizażu i nigdy nie zajrzałam do zakręconego wątku
![]() Podziwiam Was, że tyle czasu i energii wkładacie w dbanie o loczki, aż poczułam się jakbym moje krzywdziła ![]() Muszę poczytać duuużo, bo ,,Listę Ksiąg Obowiązkowych" macie niezłą, chyba notatki porobię , żeby wszystko ogarnąć jakoś
|
|
#22097 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak, czytałam kilka dni temu ale moje włosy to dziwaki, będę miała trochę czasu to pokombinuję może bardziej z tym dobieraniem protein, nawilżaczy etc ![]() Cytat:
![]() dzisiaj wypróbowałam Artiste intensywną odżywkę, nie zachwyciła mnie jakoś
|
||
|
|
|
#22098 |
|
Wtajemniczenie
|
Już skład rozszyfrowany (Jummatt ;*) dziękuję za chęci jak co to mogę wrzucić do składowego wraz z analizą lub bez jak wolicie
![]() A dziś rano był tylko olejek kokosowy wtarty we włosy bo takie suchawe były za to co dziwne po nocy była objętość może to przez to, że nie dawałam odżywki b/s ??Nie są tak nawilżone jak zawsze ale objętości więcej, więc widocznie jedno drugie wyklucza
|
#22099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mysle jednak ze te farbowania to wszystko spowodowaly, trzeba bedzie obciac, nie ma wyjscia, na razie sama sie wczoraj ciachlam, najwiecej z gory, schna teraz wiec nie wiem co tak naprawde wyszlo wczoraj wieczorem ciachalam na sucho tak zeby widziec dlugosc (znaczy krotkosc
|
|
#22100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja po miodzie mam tak jak Ty super po spłukaniu,do momentu kiedy nie zaczynają schnąć... Moje też lubią suszarkę.Tak jakby suszyło im najbardziej długie swobodne suszenie. Ciesz się chociaż szczęściaro,że nie musisz farbować.Tylko lubisz i masz takie skłonności ![]() Ja niestety z powodu siwizny nie mogę sobie pozwolić na niefarbowanie... |
|
|
|
|
#22101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rybionku, znowu "sie ciachnelas" ![]() a gdzie fotka
|
|
|
|
|
#22102 |
|
Zadomowienie
|
a czy gdy wymieszam 2-3 odzywki to one jakos wzajemnie na siebie nie beda zle wplywac ? wczoraj po umyciu wymieszlam Lorysa i waxa latte i nie wiem czy dobrze robie
a glorie nalozylam przed myciem.
|
|
|
|
#22103 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku |
|
|
|
|
#22104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20899605]no wlasnie kropciu... mam dokladnie to samo- czasem sa grube lokasy (jak na ostatnim wpisie w dzienniku) a czasem- cieniasy ![]() chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku fakt, nieprzewidywalność do cecha nieodłączna loków ![]() Rybiorku, jesteśmy ciekawe Twoich poczynań
Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-07-24 o 18:53 |
|
|
|
|
#22105 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20899605]
chyba najbardziej wciagajace w calej tej zakreconej pielegnacji wlosowej jest to ze nigdy nie wiemy co nam sie ukaze na glowie po zaaplikowaniu lokasom nowego lub starego kosmetyku jedna wielka niewiadoma Cytat:
![]() uzywam tez do ciala, wiec kup dwa, zuzyjesz wczorajsza mzawka = prawie proste wlosy dzis
|
|
#22106 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#22107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja spie na recznikuj ak olej nakladam albo czepek na noc---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20900536]ojj... a widzialam na fotkach pare stron wczesniej ze ladne lokasy wrocily dziekuje nava oj to byl przypadek ze tak sie ulozyly. ogolnie sa za krotkie, ale dol ladnie sie kreci czasm i to od nasady! A ta zewnetrzna warstwa na ktora sie skarze nie chce nic a nic. Wczoraj podsuszylam suszarka i nigdy wiecej dopracuje to jak podrosna, bo moja grzywka po tym wyglada komicznie
|
|
#22108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i tez mam problemy z zewn tylkna wartwa- najbardziej podatna na puszaka , pewnie wlosy sa bardziej zniszczone
|
|
|
|
|
#22109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() spirulinka tak jak dziewczyny piszą mam z ZSK Puszenie to ostatnio mam cały czas a dziś leje cały dzień i jest mega wielki puchacz ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Już wołały o podcięcie na końcówkach takie piórka się robiły . Jutro umyję zobaczymy jak będzie. |
|
|
|
|
#22110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zapraszamy do rozgoszczenia się. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.

dobrze że nie było prostowania wyszłam z salonu niczym lwica. Do rzeczy włoski w domu zmoczyłam przemyłam Joanną miód i cytryna nałożyłam tylko żel och octagona i na to koszulka. Efekt jak dla mnie świetny wrzucam fotkę. Czyli wnioskuję że im mniej tym lepiej dla moich włosów chyba że faktycznie cięcie tyle dało. Muszę potestować kupić jakieś inne odżywki b/s ale u mnie w mieście ciężko coś dorwać.
Rybionku, znowu "sie ciachnelas" 

prawie proste wlosy dzis
ja spie na recznikuj ak olej nakladam