|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r
Fasolka Ferrou i Minka
Co do pieluch ja używam teraz tych z Lidla i są ok,Sponsa spróbuj jeżeli masz gdzie kupic bo one sa lepsze od dady a koszt podobny. Co do chrztu wlasnie tez nie wiem ile u nas bo bylam w kosciele,chcemy zrobic we wrzesniu ale ksiądz kazał nam przyjśc zapisac się w sierpniu,ciekawe ile weźmie bo jak chodził po kolędzie i byłam w ciąży to nic nie chciał wziąc bo mówił,ze i tak dużo wydatków nas czeka,więc może tak źle nie będzie. Co do butów,jeszcze na koniec poprzedniego lata pokupowałam sobie extra buciki na obcasach ,drewniaczki i klapeczki eleganckie a całe lato latam w japonkach za 9zł Cytat:
o nic nie chodzi z ta Sielpią ja tam jeżdżę bo mam babcię a Pop pisała,że jeżdziła kiedyś i dlatego wkleiłam zdjęcia bo teraz się dużo zmieniło ![]() Cytat:
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-07-23 o 22:32 |
||
|
|
|
#1382 |
|
Raczkowanie
|
ehh chcialam wczoraj coś napisać i przedwczoraj ale nie umiałam sie zalogować;/ dziś już nie pamiętam co chciałam której z was napisać...
pamiętam tylko tyle... minka- gratuluje... tylko zacznij od razu jeździć a nie tak jak ja... 2 lata mam prawo jazdy i nie jeżdżę;/ gratuluję ząbków!! u nas chyba za niedługo też się pojawią bo mała ślini się na potęgę i marudna bardzo... pop- a zabierzesz mnie następnym razem ze sobą? np zamiast Tz? a co do butów... ja muszę się przyznać nie zwracam uwagi na buty... niektórzy tak mają że patrzą czy ktoś ma ładne zadbane butki... ja się do nich nie zaliczam... chyba że akurat wpadną mi w oko... ale nie cierpię jak ktoś szura !!! no i ja strasznie niszczę buty... zawsze w coś kopnę potknę się i buty zarysowane pęknięte itp... jak skórzane to z przecen... zawsze coś fajnego się znajdzie a po co przepłacać a na ciuchy to już w ogóle mi szkoda kasy... tzn na nowe ciuchy na te z ciucholandu to nigdy nie szkoda... chociaż ostatnio stwierdziłam że musze sobie kupić porządne ciuchy które będą pasować na każdą okazje... jakiś kostiumik ładny, bluzeczki do niego.. zawsze się coś takiego przyda czy na urodziny czy jakąś inna imprezę... no i jutro jak zrobię zdj to pochwalę się swoją sukienką na wesele... muszę do niej buty kupić... a ja nie cierpię kupować czegoś jak muszę.. bo wtedy mi się nic nie podoba...;/ my na razie spacerówki nie kupujemy... małą jak najdłużej się da będę woziła w gondoli... na szczęście nasza dość duża więc Kalina jeszcze z niej nie wyrosła...a później będzie jeździć w spacerówce z tego wózka... ale jeszcze jest do niej trochę za mała... wczoraj próbowaliśmy ja w niej położyć i średnio jej się spodobało... my jak już to kupimy na wiosnę jakąś parasolkę tak żeby się do bagażnika zmieściła i mało miejsca zajmowała... a co do pieluch to tylko pampersy... albo aktiv baby albo premium... premiumy lepiej sie zakłada jak dla mnie... i jak są w promocji to kupujemy... ale 3 pampersów też są fajne i wydają mi się milsze w dotyku niż 2... ehh ale cicho i spokojnie... mała śpi... teście też już śpią... a mąż pojechał na piwo z kolegami... ale się piwa nie napije bo samochodem jechał:P ciekawe jak wróci bo najechał na szklankę (teściowa zostawiła na podjeździe) i mu się kawałek wbił do opony... stwierdziliśmy że jej nie przebił ale to się dopiero okaże... najwyżej będzie zmieniał koło przed barem
|
|
|
|
#1383 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pierwszy wózek kupiliśmy dość drogi dlatego chciałam kupić używanego maclarena ale jak zobaczyłam że używane chodzą za ponad 900 zł to zdecydowałam sie na nowy. Na allegro zapłaciłam 1200 zł, całe becikowe poszłooo Ważne że się sprawdza i mała smacznie w nim śpi ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia, ale ja mam podobnie. Mieszkam w dziurze zabitej dechami, sklepy to mogę policzyć na palcach jednej ręki - otwierają tylko banki...
![]() Temat pieluch - używamy pampersów... jeszcze huggisy mogłyby być, ale są trochę sztywniejsze. Spacerówki - mały ciągle w gondoli jeździ, ledwo się mieści ale daje radę Jak chce gadać to zagłówek mu podnoszę i może świat oglądać. A spacerówkę mamy do kompletu, jakoś nie mamy kiedy jej zamontować ![]() Chrzciny - ehh... temat rzeka... dzisiaj TŻ miał wymianę zdan z księdzem. Rodzicami chrzestnymi będzie moja siostra która ma 16 lat i kuzyn TŻ - 18latek. Potrzebne jest zezwolenie od ich parafii że mogą być takowymi "rodzicami". Oczywiście muszą być problemy, bo kuzyn TŻ'ta takowego nie dostał, bo wg księdza nie chodzi do kościoła... no kurcze - wyznacznikiem tego czy człowiek jest dobrym człowiekiem jest frekwencja w Kościele. I mój TŻ pojechał tam na parafię do tego kolesia - jak to stwierdził "beton" facet nawet nie chciał słuchać... Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że na Wielkanoc prosili tego księdza aby przyszedł do babci z komunią - jest to starsza kobitka, ledwo się ruszała... no to stwierdził że nie przyjdzie bo chodził kilka dni wcześniej no własnie, gdzie jest MadCat...? |
|
|
|
#1385 |
|
Rozeznanie
|
Witam mamy, u nas byl dzis upal 34stopnie , nie poszlam z mala na spacer.Ala dzis caly dzien byla marudna i malo jadla.Za chrzest zaplacilam 100zl.Buty kupuje markowe sportowe. Kupuje buty skorzane za 200zl ale niestety dla mnie na jeden , moze dwa sezony i do kosza. Klapki musza byc ladne i nie drozdze niz 40zl, bo lubie zmieniac. Macierzynski konczy mi sie dopiero 19 marca 2011, wiec naazie nie mysle o powrocie do pracy, potem sie jakos rozwiaze.Moja tesciowa to 20min dziennie z mala posiedzi i to juz duzo dla niej, moja mama non stop by z mala siedziala tak ja uwielbia.Ja na basen nie chodze z Ala bo wedlug mnie jest za mala i nie chce zeby sie rozchorowala . Nie mam pewnosci czy ktos do wody w basenie nie nasika z dzieci.Na nauke plywania jeszcze czas , ja sie nauczylam plywac jak mialam 5 lat.Pozno juz trzeba isc juz spac
|
#1386 | |
|
Zakorzenienie
|
ja sie nuaczylam jak mialam 12 wiec bardzo pozno ale mialam opory a teraz z wody mi sie wychodzic nie chce.
No wlasnie ja patrzylam na tew maluszki w basenach wasze i tez bym swoja zamoczyla ale ciagle mi sie wydaje ze za mala i ze moze sie rozchorowac;/ ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka- dziękuję za zdjęcia. faktycznie jest inaczej tak bardziej komercyjnie.
A Danielek to taki jakiś mały mi się wydał na tych zdjęciach. Może to dlatego że pisałaś że on taki ogromny a tutaj taki normalny ładny niemowlak. Fossil - my z TZ też w grzechu żyjemy a z chrztem nie mieliśmy problemów. Tylko do komunii nie mogliśmy przystąpić![]() Cytat:
|
|
#1388 |
|
Zakorzenienie
|
laski quinny sx za 450 zl w niemal idealnym stanie- brac?( skas bede musiala kase wykolowac ;/ ale chyba sie oplaca co?)
---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- edit- nieaktualne, ktos mnie ubiegl;/ tak to jest jak sie czlek zastanawia
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry:
![]() burza o 5 rano-deszcz=boskie powietrze! az milooooo
|
|
#1390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do włosów - mi lecą garściami...aż wstyd się przyznać, ale jak wiem, że z domu nie wychodzę to włosów nie myję ze strachu...bo jak rozczesuję to strrrraasznie dużo w szczotce zostaje ![]() Co do butów to ja raczej preferuję porządne buty, a co za tym idzie drogie...dlatego nie mam ich za dużo kozaki mam 4 pary, z czego jedne kupiłam z jakieś firmy venecia czy jakoś tak za prawie 500 zł 4 lata temu - nigdy ich nie pastowałam - są jak z wystawy i jeszczez chyba kilka zim pośmigam w nich Adidasy mam jedne reebok'a, założone kilka razy bo nie lubię sportowych butów. Półbuty mam z Ryłko-też stan igła mimo ciągłego chodzenia. Jedynie klapki na lato japonki to mam wszystkie z Inblu i z deichmanna - tanie, wygodne i nie szkoda wyrzucić jak się lato kończy A ciuchy hmmm ja mam tylko kilka sklepów w których robię zakupy - H&M, ORSAY, COTTON CLUB, TOP SECRET (czasami) jak jestem w krk to zliczam ZARE i Promod bo w kielcach promod ubogi. Też głównie na promocjach kupuję i sporo kupuję na następny sezon z bierzących wyprzedaży. Teraz mam problem bo to co nakupiłam rok temu leży jeszcze z metkami - nie mieszczę się
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
hey hey to co z tym spacerkiem aneczka??
|
|
|
|
#1393 |
|
Zakorzenienie
|
drcronik cos malo sie odzywa
|
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Witam po kilkudniowej nieobecności.Zaglądam i co zastaję? tyyyyyle stron , niemożliwe jesteście.
My juz jestesmy w domu , bylismy w szpitalu tylko 2 dni na szczęście bo bym w psychiatryku wylądowała. Było okropnie , mimo ,ze mielismy pojedyńczą salę , zapłaciłam jak za pensjonat-25 zł a warunki niech ich szlak ściany poobdzierane, łóżko trzeszczące z mega szeleszczącą ceratą(to żebym nie zesikała) , wózka nie mogłam mieć , fotelika samochodowego też nie. Cały czas go nosiłam na rękach , juz mało mi nie odpadły , nogi mało w dupę nie wlazły a kręgosłup to myślałam ,że strzeli. Zrobili małemu badania wyszły dobrze lekarz mówi ,ze być może to infekcja po katarze który miał wcześniej , albo byc może jakaś alergia ale on na testy trochę za mały jeszcze . Na razie mamy zlecone jeszcze inhalacje -Pulmicort i Ventolin .No i obserwować jak będzie dalej. Inhalator już zamówiłam ten który polecały Ania i Madzia jeszcze nie przyszedł. Wracając do pobytu w szpitalu,Mikołaj nie spał w dzień prawie wcale dosłownie po pół godzinki jak już padał jak pluto i zrywał się po pół godz z płaczem . A w nocy to koszmar przezyłam ,mały usnął i naiwnie myslałam ,że będzie spał a on pół godz pospał ,obudził się , rozejrzał i tak się potwornie zaczął drzeć już nawet nie płakać tylko się darł do zachrypnięcia przez godzinę czujecie godzinę go nie mogłam uspokoić dopiero jak mi pielęgniarka dała luminalum w czopku to po jakimś czasie usnął ja już byłam blisko płaczu . Współczuję rodzicom dzieci chorych i samym dzieciaczkom , to jest po prostu straszne , szpital i w ogóle człowiek się robi bardziej chory. A jak mu krew pobierały to 3 razy go kuły france nie mogły mu żyły znaleźć ![]() Nikomu nie życzę. Wszystkiego raczej nie przeczytam bo kiedy ale odnośnie ostatnich tematów:BUTY ja tez wolę skórzane często kupuję na posezonowych obniżkach raczej klasyczne modele więc nie wychodzą z mody, ze sportowych to mam tylko jedne adidasa do biegania(tak kiedyś w zamierzchłych czasach biegałam )mogę polecić glany skórzane wiele lat chodziłam okrągły rok i nigdy nie miałam nóg obtartych czy odparzonych teraz już nie noszę za stara trochę jestem ![]() PIELUCHY my uzywamy tylko pampki , przewinęły się: hagisy-takie sobie mogły by być w ostatecznosci po pampkach , zbrylają się dada- są trochę sztywne gniotłam je przed założeniem , uzywałam jak Miko był jak się często zminiało ale nie wiem czy by zdały egzamin teraz happy- badziewie przeciekają po każdym przebieraniu pieluchy mały był cały do przebrania jednak zostajemy przy pampkach są zdecydowanie najlepsze a chusteczki to różnie ze szlekera albo z kauflanda nie mam jakichś wybranych kupuję te co są w promocji Przewinął się tu temat mebli na wysoki połysk , to ja wam powiem mam podłogę na wysoki połysk w kolorze wenge i to była największa głupota jaką zrobiłam , to najlepiej umyć wypolerować i ni wchodzić , dobra do muzeum raz że znać wszystkie ślady czy to w kapciach czy na boso to jeszcze wszystkie pyłki bo drzwi werandowe wychodzą na południe. Także przy małych dzieciach wysokie połyski możemy sobie darować a jeszcze trochę to już widzę te małe łapki poodbijane na mojej podłodze to samo będzie z waszymi meblami ![]() Co do pogody to ochłodziło się u nas i już drugi dzień pada co za ulga bo od poniedziałku znowu upały ponoć ale się rozpisałam ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Ach no i witam nową koleżankę fosil |
|
|
|
#1395 |
|
Wtajemniczenie
|
mamy cycowe-czy Wasze dzieci juz przesypiają noce???
kurcze mały mi sie budzi częściej niż wczesniej,może przez upały tylko,że u nas nie jest tak gorąco. Wcześniej nawet jak zjadł ostatni raz o 20 to spał do 4 a dzisiaj np zjadł o 21.30 obudził się o 3,5,7.30 będzie lipa w pracy jak tak często będę wstawała.Chyba,że może się juz nie najada i powinnam zagęszczac?z drugiej strony 6 m-c się zaczął i może znowu ten skok rozwojowy i potrzebuje więcej-nie wiem ![]() właśnie mu się odmieniło(bo wcześniej pisalam,że do nikogo na ręce nie chce bo płacze) a już idzie,ulżyło mi bo moja mama ma z nim byc 2 tydzień. |
|
|
|
#1396 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou świetnie wyszliście na fotkach
Jakos mi nie pasujesz do tych butków za grzeczne są widziałabym Cię w jakichś bardziej drapieżnych ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- TylkoOliwka mój nie przesypia całej nocy po wieczornej kaszce i butelce śpi tak do 2-3 i daję mu trochę cyca i śpi do rana ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Ania Ola świetna ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Tylkooliwka Danielek śliczny |
|
|
|
#1397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pociesze Cie że mój pierwszy synek przez półtora roku budził się od 20-23-1-3-6 zaczął przesypiać nocki jak mu przestałam cyca dawać. Ale to nie z powodu głodu, bo sztucznego mleka z butli nigdy nie ruszał, tylko dlatego że wcześniej jak się w nocy przebudził, to mamusi szukał i cyc, a jak już cyca nie było to jak się przebudził to przytulał kaczuszkę i spał.
|
|
|
#1398 |
|
Zakorzenienie
|
Minka
gratulacje już czuję Twoją euforię sama nie tak dawno się tak cieszyłam
|
|
|
|
#1399 |
|
Zakorzenienie
|
No to sie pochwalę że ja już po naukach, u mnie wyglądały tak że ksiądz opowiedział jak będzie wsio wyglądało i co kiedy mówić mamy i robić.
I byloby tyle ale zaczął temat "ofiary" że każdy ma dać tyle ile uważa, ale jak ktoś uważa że za kilka złoty można kościół utrzymać to się myli. No i jeszcze że chrztu nie da się wycenic bo on jest bezcenny i nie da się go wycenić na sztabki złota(normalnie już ledwo od śmiechu się powstrzymywałam) no i jeszcze że jak damy w kopercie to on przeciez nie powie że za mało daliśmy, choć wiadomo że coś sobie o nas może pomyśleć(już w tym momencie chcialam wyjść i odwołać tą szopkę, ale się powstrzymałam)I jak ktoś nie może dać dużo to może przyjść i się wytłumaczyć, że teraz nie ma na jedzenie i jak będzie miał to też i na kościół znajdzie( normalnie żałuję że tego nie nagrałam bo bym Wam na youtube puściła )
|
|
#1400 |
|
Zakorzenienie
|
Catro gratulacje ząbków
![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Madzia no to extra tego księzula macie |
|
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
my na naukach przedmałżeńskich usłyszelismy " To jest ofiara, każdy da ile może- to jasne.
Mam do Państwa natomiast prośbę- NIE BÓJCIE SIE DAC! ehhh a my i tak malutko dalismy ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- a na niedzielnej mszy mieliscie? bo u nas jest tak ze jesli tak jak my na osobnej mszy to nie ma zadnych nauk ani nic ale jesli na niedzielnej to wtedy jest spotkanie z rodzicami.
|
|
#1402 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczynki za odpowiedzi czyli niestety muszę się przywzyczaic
![]() ja narazie nic mu nie daalam oprocz sloiczka raz dziennie po ktorym i tak chce cyca.wlasnie mam zamiar teraz dodac tej kaszki z glutenem,a z tą kaszką jako posiłek to chyba poczekam,wczoraj kupilam brokuły ciekawe czy posmakują Libra tą kaszkę na wieczór robisz normalnie na wodzie?ile jej mniej wiecej zjada?Pop to wszyscy wkoło mówią,ze grubasek mi tez sie wydaje ze on tylko odrobinke ma wiecej niz normalnie ![]() Madzia niezły ksiądz,ale to w większosci tak gadają,juz bym wolala zeby konkretnie powiedzieli niz tak motają,nam ksiądz podobnie się nagadał przed ślubem,niby co łaska ale... Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-07-24 o 10:48 |
|
|
|
#1403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spacerowke mam iglesina zippy free-polecam-jest reklama na obecnym numerze Dziecka my tez na razie nie chrzcimy-musimy na spokojnie sie zastanowic bo na razie to przeprowadzka sie czai co do przesypiania nocy to Gabi budzi sie kolo 1-2 a potem 7-8, ktorejs nocy poszla spac o 22 i wstala o 6-juz nie wiem czy to dobrze czy nie
|
|
#1404 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
) i będę się z Małą wozić ![]() Cytat:
A co do chrzcin to my też bez ślubu, ksiądz się zgodził,a le powiedział, że chrzestni to już musza być bez grzechu ![]() A ja jutro chrzestną zostanę i nie przyznałam się, że jestem panna z dzieckiem
|
|
#1405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dałam 100zł i nie uważam żebym musiała więcej, przy pierwszym dziecku 150 ale wtedy miał osobno w kaplicy bez latania z tacą( miał chrzciny razem z pierwszymi urodzinami)
|
|
|
#1406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .
|
|
#1407 |
|
Zakorzenienie
|
fosil jesli nie masz slubu to nie ma problemu bo oni to traktuja jako samotna matka ale jesli jest sie po cywilnym wtedy jest problem
|
|
#1408 |
|
Zakorzenienie
|
AniaP, dzieki za info wózkowe.
Z tymi włosami to też tak słyszałam, że to wypadają za tamten czas, ale ciekwa jestem kiedy to się u mnie skończy....czy jak przestane sciagac mleko (juz prawie nie ściągam-30-40ml dziennie tylko). No itak sobie mysle ze skoro odpowiedzialne sa hormony to czy dodatkowa suplementacja cos da... (biore witaminy falvit,a myslałam o takich "włosowych"- z biotyną, skrzypem itp., ale czy wiem czy to ma sens...) baobabek, to dziwne dla mnie- podejrzewali skaze białkową i kazali dawac zwykłe mlekotylko HA? przeciez tam jest białko mleka też... no grunt, ze może to właśnie pomyłka była i teraz bedzie wszystko dobrze ![]() libra, strasznie mi przykro z powodu szpitala, wiem jak to jest, po porodzie długo byliśmy bo lenka była chora. Nikomu nie życzępl_madzia, naprawdę z chęcią bym to na YT obejrzała....
|
|
#1409 |
|
Zakorzenienie
|
my dalismy za chrzciny 150 a za slub 300 + 300 organista i koscielny i juz prawie tysiak jest
---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- babobabku evitka ma racje, przy skazie nie ma mowy o piciu HA , tylko mleko bez mleka jak to sie mowi potocznie - dla alergikow. ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- obiadek zjedzony, posprzatane, meża odwiozłam na ryby , wroci pewnie kolo 18-19 i zastanawimy sie czy sie nie wybrac na koncert Soniqe , jest dzisiaj na Oper Hair festival u nas. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- minka umawiamy sie na poniedzialkowy spacerek?
|
|
#1410 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chore to wszystko |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.

Jak chce gadać to zagłówek mu podnoszę i może świat oglądać. A spacerówkę mamy do kompletu, jakoś nie mamy kiedy jej zamontować 

będzie lipa w pracy jak tak często będę wstawała.
gratulacje już czuję Twoją euforię sama nie tak dawno się tak cieszyłam 
strasznie mi przykro z powodu szpitala, wiem jak to jest, po porodzie długo byliśmy bo lenka była chora. Nikomu nie życzę