storczyk (orchidea) cz.III - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-22, 18:49   #2191
zmienniczka
Zadomowienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Zmienniczka widzę że już nieźle się wyszkoliłaś znawczynio ty.

Tak dokładnie, jadalny w proszku Kamis czy Prymat itp.
w koncu ucze sie od najlepszych, tak? i na wlasnych bledach

Tenaya
nie martw sie, storek przezyje..moj byl w gorszym stanie-nie mial ani 1 korzenia i tez zostal odratowany wiec jak widzisz twoj ma wielkie szanse

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-07-22 o 18:51
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-22, 20:33   #2192
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
w koncu ucze sie od najlepszych, tak? i na wlasnych bledach
No, Zmienniczka, zaimponowałaś mi. Porady pierwsza klasa. Jestem z ciebie dumna. Jeszcze trochę i uczeń przerośnie mistrza, o ile już się to nie stało.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-23, 10:52   #2193
Condina
Przyczajenie

Hej dziewczyny,

to forum znalazlam calkiem nie dawno (moj pierwszy post tutaj), ale na przeczytanie calego potrzebuje chyba czasu do konca wakacji . A na razie u mnie w domu katastrofa...
Tz. ostatnio zmienilam mieszkanie... Dotychczas storczyki mialam na poludniowym oknie i super sobie rosly... Podlewalam kranowka odstana i od czasu do czasu podlewalam zuzyta woda z akwarium (taki moj patent na kwiaty-rosna jak szalone!). Kwiaty mialy sie bardzo dobrze.
Tymczasem przeprowadzilam sie na inne mieszkanie. Niestety nie mam poludniowego okna. Kwiaty stoja teraz od strony wschodniej. Mam w domu jeszcze szkodnika pod postacia mojego kota, ktorem zdaza sie rozpychac na parapecie i jakas doniczka laduje na ziemi... Masakra z tym kotem!!! Ale glowny problem to to ze liscie pekaja mi wzdluz!!! No i pojawia sie brazowa obwodka! Wieczorem pstrykne foty, to cos wstawie... Jakas rada na pekanie... ?
Condina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-23, 12:10   #2194
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat ze storczyki.org: "Pekanie lisci tez mi sie zdarzylo, ale marginalnie, , raz sie zrobil "jezyczek zmiji" na koncu, ale nic nie zasychalo, drugi raz - pekniecie na lisciu, lekko sie zaschlo i zaklepilo. Ja bym podejrzewal naprezenia mechaniczne, zwlaszcza jesli liscie sa sztywne.
Popatrz, jak sie ukladaja - czy maja wolne miejsce do rozwoju, czy sa do czegos docisniete? Nic ich nie wygina? sa podparte poziomo, czy zwisaja pod wlasnym ciezarem?
Zwlaszcza po odratowaniu bym sie tego obawial - liscie dlugie i miekkie do tej pory, nagle sie usztywniaja a rownoczesnie nabieraja masy i moga podpekiwac..."

I jeszcze cytat z floraforum: "Co do pękających liści to przyczyna jest nie znana ,zdarza się to nie często,prawdopodobnie to genetyczne."

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-07-23 o 12:13
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-23, 12:16   #2195
Ariena
Zakorzenienie

Condina wschodnie okno nie jest dobre dla nich. Co do pękania to nie mam pomysłu.
Stary 2010-07-23, 12:29   #2196
zmienniczka
Zadomowienie

moje stoja na wschodnim i maja sie calkiem dobrze mowi sie ze zwykle rano slonce nie jest tak ostre na wschodzie ale podczas tych upalow konieczne jest cieniowanie zaluzjami-jest to niezbedne bo ostatnio poparzylo mi storki troszke

Stary 2010-07-23, 12:48   #2197
Tenaya
Raczkowanie

Swojego skubańca już przesadziłam, według zaleceń Teraz tylko będę czekać. Silny jest i znalazłam kilka zielonych,młodych korzonków, także mam nadzieję, że przeżyje

Jeszcze raz dziękuje za rady

Tenaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-23, 13:22   #2198
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

a mój marnieje, nie wiem co jest jego przyczyną. Dostałam go na urodziny w czerwcu i był w celafon zapakowany, wtedy było bardzo gorąco i jak wyjęłam go, to podłoże śmierdziało. Zrobiłam dziurki w doniczce, ale nie pomogło, zrzucił część kwiatów i pąków, reszta kwiatów ok. Za to liście mało jędrne i takie jakieś oklapnięte. Już nie mam pomysłó co z nim robić
Kupiłąm sobie też piękną Cambrię - tygryska. Mam nadzieję, że będzie ładnie rosła.
Stary 2010-07-23, 20:34   #2199
Phalimanka
Przyczajenie

Witam wszystkich!
Jestem tu nowa i chciałam się podzielić z Wami moimi podopiecznymi Moja przygoda ze storczykami zaczęła się w kwietniu, w OBI. Kupiłam tam pierwszą orchideę. No i natychmiast wpadłam! Później pojawiły się kolejne dwa phalaenopsisy, następnie jeszcze dwa. Wszystkie są białe. Dziś zrobiłam zdjęcia roślinkom rosnącym w dużym pokoju.
Dodam od razu, że pierwszy, którego kupiłam jest jakiś inny. Ma brązowe łodygi i inny kształt kwiatów. Z resztą same zobaczycie
Wasze storczyki są przepiękne! Ciągle poluję na inne kolory, ale moja mama upiera się przy białych.
O! Mam jeszcze pytanie... Jestem jeszcze dość zielona w kwestii uprawy. Czy to normalne, że storczyk nie rozwija dalej pędu, na którym są kwiaty?

TU PROSZĘ KLIKNĄĆ - STORCZYKI ME
Phalimanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-23, 21:07   #2200
malenkaolusia
Raczkowanie

Tak normalne, ale jeśli będziesz o niego dbać to przedłuży pęd
malenkaolusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:16   #2201
pucca87
Raczkowanie

Ojoj ale mam zaległości... Ale nie o tym chciałam... Jakiś czas temu zaczęłam reanimację mojego żółciutkiego falka,bez korzeni, wsadziłam do keramzytu, doniczkę do miski i kwiatuś sobie tak stał, gdy woda wyparowała dolewałam tak by było co najmniej z dwa cm w misce. I ku mojej radości po powrocie z urlopu mój faluś wypuścił 4 piękne i grubaśne korzenie I teraz pytanie: czy jak już korzenie będą długie i solidne to mam go przesadzić w zwykłą korę czy zostawić w tym keramzycie? Słyszałam że falki gniją w takich warunkach ale nie wiem o co dokładnie chodzi

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

A jeszcze coś, jakoś w marcu wyrzuciłam na ogródek mojego różowego falka na straty bo już się nie nadawał...a moja mama przysypała go lekko ziemią i wyobraźcie sobie falek ma dużo grubych korzeni i odkąd stoi na dworze-podlewany deszczówką- wypuścił dwa liście Taka niespodzianka
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 11:27   #2202
malenkaolusia
Raczkowanie

Pucca moim zdaniem skoro ma już grube i solidne korzenie, możesz go spokojnie przesadzić do kory w keramzycie mogą mu te korzenie zgnić.

Bo deszczówka to naprawdę dobra woda dla storków

Kurczę widać że sezon wakacyjno-urlopowy, rzadko kto tu się odzywa
Stary 2010-07-24, 11:37   #2203
pucca87
Raczkowanie

malenkaolusia te korzenie co mu wyrosły mają dopiero z 1,5cm i to tak nad keramzytem, jakby powietrzne, w środku nie widzę czy coś tam rośnie...nie wiem czy już go przesadzać czy jeszcze poczekać...
Stary 2010-07-24, 12:38   #2204
kkasia007
Zadomowienie

Witam Wszystkich! Na tym wątku jestem pierwszy raz przyszłam po poradę. 3 dni temu kupiłam z przeceny storczyka miniaturkę z uschniętym pędem obcięłam badylka i teraz jest problem storczyk jest albo przelany albo się zbuntował. Listki zmarniały, stały się wiotkie czy mogę coś dla niego zrobić by go odratować ?? wydaje mi sie że pęd jest jeszcze do przycięcia. Pozdrawiam P.S Mam problem z dodaniem zdjęć więc wkleiłam je tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...13c4217fd.html

Edytowane przez kkasia007
Czas edycji: 2010-07-24 o 12:40
kkasia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 13:12   #2205
Malina666
Raczkowanie

a co zrobic jesli na korze pojawil sie grzybek tzn urósł czy storczyk za mokro ma?
i co ile podlewac storczyka raz na tydzien czy zadziej ?
Malina666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 14:03   #2206
malenkaolusia
Raczkowanie

Pucca a długo trzymasz go już w tym keramzycie? Jeśli tak, myślę że warto byłoby zajrzeć do środka.

Kkasia jeśli uważasz że jest przelany, to daj mu porządnie przeschnąć w sensie żeby podłoże mu dobrze przeschło. Miałam 2 takie liche storki, jeden przesadziłam, bo miał sporo zgniłych korzeni i teraz wypuścił 2 listki i ma się dobrze, listki były takie jakby zwiędniete ale trochę doszły do siebie, co prawda nie są już takie jędrne jak poprzednio. Drugi natomist zostawiłam w spokoju, tzn po przesadzeniu zrobił się taki zwiotczały, jak będzie mu pisane to przeżyje
O. ewentualnie możesz robić mu okłady z ręczników papierowych na listki, tylko tak aby woda nie skapywała do środka, bo wtedy zgnije.

Malina myślę, że miał za mokro. Jeśli mówisz że wyrósł mu grzybek, ja bym go przesadziła, jeśli miał mokro część korzeni mogła zgnić, zróbiłabym z nimi porządek. Storki różnie się podlewa co tydzień co półtora to zależy. Można to sprawdzić po korzeniach- jeśli są takie blado-zielone wręcz siwawe to można go namoczyć oraz po lekkości doniczki.
Stary 2010-07-24, 14:43   #2207
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malina666 Pokaż wiadomość
a co zrobic jesli na korze pojawil sie grzybek tzn urósł czy storczyk za mokro ma?
i co ile podlewac storczyka raz na tydzien czy zadziej ?
grzybki, glony, itp pojawiają się po nie przesychaniu podłoża...

storki podlewa się po całkowitym przeschnięciu podłoża, nie można określić co ile dni bo zależy to od warunków w jakich żyje kwiatek i rodzaju podłoża...

pomocne w przesychaniu podłoża i wentylacji korzenie mogą być dziurki w ściankach doniczki (można je zrobić gorącym gwoździem)...

ale gdy już grzybek się pojawił lepiej delikwenta przesadzić do świeżego podłoża bo nie wiadomo jaki wpływ będzie miał grzyb na korzenie...
może być pomocny w jego rozwoju, a może przyczynić się do gnicia... ja bym chuchała na zimne

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez kkasia007 Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich! Na tym wątku jestem pierwszy raz przyszłam po poradę. 3 dni temu kupiłam z przeceny storczyka miniaturkę z uschniętym pędem obcięłam badylka i teraz jest problem storczyk jest albo przelany albo się zbuntował. Listki zmarniały, stały się wiotkie czy mogę coś dla niego zrobić by go odratować ?? wydaje mi sie że pęd jest jeszcze do przycięcia. Pozdrawiam P.S Mam problem z dodaniem zdjęć więc wkleiłam je tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...13c4217fd.html
kkasia to był pęd z liścia sercowego i po wyschnięciu takiego pedu i obcieci już następny nie urośnie bo pęd z środka jak wyjdzie nie ma miejsca na kolejne listki... teraz tylko czekać na balsa keiki (młodziutkiego strorczyka)... ale jak liście oklapły coś jest nie tak... wstaw zdjęcia korzeni bedzie prościej ocenic co jest nie tak
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 14:55   #2208
Tenaya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malenkaolusia Pokaż wiadomość
Bo deszczówka to naprawdę dobra woda dla storków

czy dobrze rozumiem- storczyk trzymany w domu tez może być podlewany deszczówką? Bo mam na podwórku taki baniak w którym kumuluje się deszczówka i podlewamy nią wszystkie kwiaty na zewnątrz i czy można taka wodą polewać storczyka?
Chyba to lepsze niż woda z kranu

Tenaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 14:56   #2209
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Pucca a długo trzymasz go już w tym keramzycie? Jeśli tak, myślę że warto byłoby zajrzeć do środka.
Ciężko powiedzieć...nie pamiętam ale może z jakieś 2 miesiące? Zajrzałam przed chwilą do środka i nie ma tam nic poza jednym korzonkiem i drugim takim cieniusieńkim, jakby "obranym" nie obcinałam go, bo słyszałam że taki też pobiera wodę. Oba są z okresu przed włożeniem do keramzytu. Wstawiam fotkę(niestety komórką robiona, więc z góry przepraszam za jakość)
Stary 2010-07-24, 14:58   #2210
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tenaya Pokaż wiadomość
czy dobrze rozumiem- storczyk trzymany w domu tez może być podlewany deszczówką? Bo mam na podwórku taki baniak w którym kumuluje się deszczówka i podlewamy nią wszystkie kwiaty na zewnątrz i czy można taka wodą polewać storczyka?
Chyba to lepsze niż woda z kranu

Ja odkąd podlewam deszczówką zauważyłam że storki mają się o wiele lepiej. Poza tym tam gdzie na co dzień rosną storki, czyli gdzieś tam w tropikach podlewa je tylko deszcz...więc podlewanie deszczówką w domu jest moim zdaniem nawet wskazane
Stary 2010-07-24, 15:21   #2211
kkasia007
Zadomowienie

Dziękuję za szybką odpowiedź.Mam nadzieję ze uda się go uratować. Zauważyłam że w supermarketach nie patrzą na rodzaj kwiatka tylko nałogowo podlewają w rezultacie większość kwiatów nadaje się do wyrzucenia a oni mimo tragicznego stanu kwiatów i tak ich nie przeceniają. Robią to dopiero gdy kwiat jest ledwo do uratowania albo już szans nie ma

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Kurcze strasznie duże i niewyraźne te zdjęcia PRZEPRASZAM coś źle mi się zmniejszyło
kkasia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 15:51   #2212
malenkaolusia
Raczkowanie

Kkasia storek ma część korzeni zgniłych. wytnij je najlepiej zdezynfekowanym narzędziem a następnie zasyp je cynamonem potem wsadz do nowego, świeżego podłoża a jeśli nie masz to wysyp stare na blaszke i wstaw na trochę do piekarnika. Nie podlewaj przez ok 2 tyg. Możesz robić mu okłady na liście.

Ja dziś swoim też zrobiłam kąpiel z deszczówki

Doriskap jak miło że się odezwałaś Reszta kobitek pewnie odpoczywa do góry brzuszkiem i nie chce im się wchodzić na wizaż

Pucca trochę niewyraźne zdjęcie. Może niech postoi w nim jeszcze. Ale dobrze że wypuszcza korzonki powietrzne.

Kkasia masz rację w sklepach leją je wodą bez opamiętania. Już nie raz widziałam, że po prostu pływały. Eh. I nawet ich nie przecenią.

Edytowane przez malenkaolusia
Czas edycji: 2010-07-24 o 15:55
Stary 2010-07-24, 16:19   #2213
breda
Raczkowanie

Witam
przyglądam się wątkowi od dawna i postanowiłam się odezwać
moja kolekcja storczyków urosła już do 22 i pewnie na tym się nie skończy (głównie kupowane na przecenie w OBI - mam blisko więc jestem tam stałym bywalcem ).
Część z nich kwitnie część zastanawia się co dalej ze sobą zrobić
jak będę mieć chwilę to obfocę te kwitnące i się pochwalę
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 16:52   #2214
malenkaolusia
Raczkowanie

Breda juz sie nie moge doczekać by zobaczyc Twoje piękności Witamy wśród Nas
Stary 2010-07-24, 18:03   #2215
breda
Raczkowanie

no to wrzucam

#3 - jeszcze nie zdążył przekwitnąć jak zaczął puszczać nowego liścia i przedłużenia pędów i kwitnie dalej

#5 - kupiony w LM przy okazji zakupu storczyka dla koleżanki w ramach prezentu na nowy dom - głupio mi było dać jej tylko jeden, ale nie mogłam się go pozbyć

#6 - kupiony wczoraj w OBI biedak był kompletnie bez ziemi ogromniasty przeceniony na 25zł ( z 60) jeden pęd złamany obcięłam i wstawiłam do wody - może kwiatki chwilę pokwitną

#7 - kupiony z małą roślinką - puścił przedłużenie pędu i zakwitł

#9 - i moja miltonia (?) kupiona za 18 zł w OBI

a tu moje "pędziaczki"

reszta na razie odpoczywa

chyba mogłam dać trochę mniejsze zdjęcia...
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 18:31   #2216
malenkaolusia
Raczkowanie

4 i 5 : love:
Stary 2010-07-24, 18:34   #2217
doriskap
Rozeznanie

breda ten zaznaczony jako #5 z LM po prostu cudoooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooo po prostu brak mi słów
idę ofocic mój busz bo z dnia na dzień ciągle nowe zakwitają
oczywiście obietnica nie kupowania nowych złamana wczoraj z obi wytachałam ciemnego bordaska
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 18:52   #2218
cava
Zakorzenienie

Breda
9 to nie miltonia tylko cambria.

Bardzo piękna, poluję na taką, tylko szukam fioletowej

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 19:09   #2219
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Breda
9 to nie miltonia tylko cambria.

Bardzo piękna, poluję na taką, tylko szukam fioletowej
a ja mam fioletowa :P

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Kkasia storek ma część korzeni zgniłych. wytnij je najlepiej zdezynfekowanym narzędziem a następnie zasyp je cynamonem potem wsadz do nowego, świeżego podłoża a jeśli nie masz to wysyp stare na blaszke i wstaw na trochę do piekarnika. Nie podlewaj przez ok 2 tyg. Możesz robić mu okłady na liście.

Ja dziś swoim też zrobiłam kąpiel z deszczówki

Doriskap jak miło że się odezwałaś Reszta kobitek pewnie odpoczywa do góry brzuszkiem i nie chce im się wchodzić na wizaż

Pucca trochę niewyraźne zdjęcie. Może niech postoi w nim jeszcze. Ale dobrze że wypuszcza korzonki powietrzne.

Kkasia masz rację w sklepach leją je wodą bez opamiętania. Już nie raz widziałam, że po prostu pływały. Eh. I nawet ich nie przecenią.
ile? wystarczy tydzien!! przy takich upalach w szczegolnosci

Stary 2010-07-24, 23:47   #2220
pucca87
Raczkowanie

Jak wy to robicie ze macie tyle kwitnących storków? U mnie kwitnie tylko jeden...a reszta śpi i co chwile jak nie muszyska to skoczogonki albo gnicie korzeni
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości