|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXI
Cześć.
Aguś trzymaj się kochana, jakoś to będzie... Widziałam w TV te burzowe krajobrazy i to była masakra ... Boże jak by mi tak dom zalało to szok , nie widziałam bym co robić. Współczuje Ci bardzo! Agatka No to miłego wczasowania ![]() Dzwoniła dziś do mnie bratowa z Anglii i mówi , że kupiła dzidziusiowi kilka fajnych rzeczy i pyta się co mi jest potrzebne jeszcze to mi kupi... Ale ja już chyba wszystko mam. No bo co z takich akcesoriów może się przydać...? Podgrzewacz do butelek da mi po swoim dziecku, nosidełko to samochodowe mam, pościel, ubranka noo kurcze chyba nic mi nie brakuje... |
|
|
|
#842 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXI
Cytat:
Cytat:
z takiej paki, na pewno fajne zestwiki sie uzbiera a dzieci rosną jak na drożdzach więc szkoda wszystko ze sklepu kupowacCytat:
na pewno bedzie fajnieCytat:
![]() masz racje ja dopiero wstałam ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Agus kochana trzymaj sie, mam nadzieje, że nie bedzie powtórki ] Cytat:
![]() a ja za tydzien jade do Szkocji, tam jest również mój chrześniak i nie wiem co mu kupic. 2 miesiace temu obkupiłam go w ciszki w róznych rozmiarach,żeby miał na dłuzej wiec juz ciszki znowu bezsensu.Jego mama poprosiła abym przywiozła jej różne kosmetyki dla niego z Polski . myslicie, że to bedzie dobry pomysł te kosmetki + jakas kasiązeczka (zabawek ma tyle, ze do pokoju nie można wejsc). Maluszek ma 15 m-cy a niestety widac, że jest słabiej "rozwinięty" niz inne dzieci. wynika to z opieki rodziców, ich milosc to włozyc małego do kojce, właczyc mu TV i kupowac mnóstwo zabawek. malemu brakuje innych bodzców, prócz TV i dlatego pomyslałam o ksiazeczkach. tydzien temu miałam okazje poznac synka (10m-cy) mojej kuzynki - zupełnie inne dziecko, a ile młodsze. co o tym myślicie?
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry witam z poranna kawka w pizamce
u mnie jeszcze 10 zeby nie bylo ze takim leniem jestem heheA ja wczoraj niezle sie wkurzylam,chcialam zrobic sobie kolor no wiec mieszam moja farbe(przywieziona z PL,bo sporo taniej) ta co zawsze : garnier i podczas mieszania okazuje sie ze farba jest zepsuta ,zrobilysy sie jakies dziwne kluski ;/ , wiec niezle sie wnerwilam ,bo wiecie ubrana w szmaty wlosy przygotowane do farbowania a tu taki zonk Wiec wylalam ja ,ubralam sie i poszlam do sklepu,oczywiscie nie mieli takiej farby,ale to byl chyba znak ,bo kupilam farbe clairol i teraz mam wreszcie moj wymarzony kolor Jak zawsze fryzjerka mi robila Jak sie uczesze to wkleje fotki Ide nadrabiac ![]() india mysle ze to jest swietny pomysl z tak ksiazeczka.Niech sie dziecko rozwija.Wiesz co ja mam ten sam problem za kazdym razem z dzieciakami mojej siostry ,bo chlopaki zarosly juz zabawkami,ksiazeczkami i grami A jak im kupuje ubranka to sie nie ciesza,wiadomo ![]() kliwia tak wlasnie myslalam ze Agatka juz byla nad morzem Super z tymi ubrankami .Dla mnie siostra trzyma ubranka ,ale sa w miare na czasie ,bo Wito ma dopiero 2 latka . Sluchaj a ja pomyslalam sobie ze skoro Twoja siostra mieszka w UK to moze Ci kupic co nieco tam z tego co sie orientuje to ubranka sa sporo tansze niz w PL.Moj TZ dzis od 5tej rano na rybach
Edytowane przez atomufka Czas edycji: 2010-07-25 o 11:10 |
|
|
|
#844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez zaraz bede farbowac, bo już mam strasznie rozjasnione od tego słońca
|
|
#845 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Założyłam blog na blox.pl, ale za chiny nie mogę się tam połapać, muszę poświęcić na niego dużo czasu przy wyglądzie. Muszę też przebrać niektóre przepisy, bo niektóre mają beznadziejne zdjęcia z jeszcze z początków tworzenia. Wybrałam w końcu prosty tytuł, niedługo odsłona
|
|||
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() anula czekamy z niecierpliwoscia ![]() a propos zepsutej farby ,moja siostra kiedys nalozyla ,nie zauwazyla ze cos sie z nia dzialo podczas mieszania i wyszlo jej jedno wielkie g... jakis taki rudy zamiast brązu![]() dziewczyny a co sie dzieje z maja? Edytowane przez atomufka Czas edycji: 2010-07-25 o 11:14 |
|
|
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
atomufka moja siostra ma po swojej corce duzo odlozone, no ale to typowo dziewczece.
jak juz bede miala te paczki w domu, zobacze co mam a co bym chciala miec, i ona mi wysle kurierem [wynalazla jaka tania kurierska przesylke za grosze za kilo, w sumie wychodzi chyba funta za kilo czy cos w ten desen] Ale na razie uropuje siostra w polsce heh anula porobie zdjecia tych niektorych ubranek posmiejecie sie
|
|
|
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja juz siedze z farba na głowie. zawsze chodziłam do fryzjera, ale ostatnio zaczęlismy oszczedzanie przez budowe domu i wypróbowałam jedną farbe- wyszedł ładny kolor wieć teraz robię powtórkę ![]() schwarzkopf natural& easy czekamy
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
czesc kobiety
![]() moj mezulko spi po nocce a ja do Was przyszłam ![]() kurcze mowicie o ubrankach dla bejbików- ja to jak zawsze cos dla klogos kupuje to nie moge wylezc ze sklepu takie to wszystko słodkie i sliczne co jedna rzecz to łądniejsza.....
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
tak w ogole facet od drzwi i okien i parapetów
przysłał nam ostateczne wyliczenia ile nas to wszystko wyniesie. i tak się przyglądam jego rozpisce i doszukałam się błędu. na rachunku nie dopisał jednego okna za 650 zł. Moj mąż powiedział, że mam to tak zostawić, ale ja oczywiscie zaraz zadzwoniłam i zwróciłam panu uwage, że się pomyslił. podziekował, że to zrobiłam. jakoś tak bym nie potrafiła zauważajac błąd udawać, że jest wszystko OK. Poza tym wczesniej ten pan dał nam znizki, zapewnił miła obsługe i mam nadal zamiar z nim współpracowac. czułabym się jak oszustka niestety mój mąż ma inne pdejscie w tych sprawach i zawsze mi wytyka, że jestem za uczciwa jak na te czasy ale mi się to wydaje normalne
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie kosmetyki też, mam ... wiem , że ich nigdy nie za wiele ale one są dość ciężkie np. jakieś oliwki itd to sporo waży a ja nie chciałabym ich tak obciążać szczególnie , że w PL te rzeczy są szeroko dostępne... ale może...
Atomufka pokaż włoski
|
|
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
neska22 udanych zakupow
![]() AgatkaL baw sie dobrze, tylko uwazaj na siebie! śliweńka wcale sie tz nie dziwie ![]() ![]() agus87 jeszcze raz wspolczuje, trzeba miec nadzieje ze wiecej wody nie bedzie i ze pzu sie spisze.. kliwia milo ze strony tesciowej ;D poprzekladaj wszystko posegreguj... bedziesz miala troszke miej wydatkow ![]() Daysy85 zawsze jak czegos braknie mozna wyslac meza do sklepu na szczescie czasy stania w kolejkach i kupowania jak jest bo potem nie bedzie, sie skonczyly wiec jak by sie nawet okazalo ze czegos ci brakuje to to zaden problem![]() india83 mysle ze ksiazeczka to swietny pomysl.. szczegolnie jak trzeba go troszke doowspomagac, bedzie musial troszke dluzej sie skoncentrowac podziala sie na niego bodzcami.. owszem zabawki eukacyjne typu fisher price sa super ale ja jestem ogromna zwolenniczka drewnianych klocow ksiazeczek czy puzzli swietnie rozwijaja dzieci ![]() atomufka no to mialas przygode z farba, dobrze ze to zauwazylas.. by byloby nieciekawie.. ciesze sie ze kolor wyszedl pokazesz kolorek?anuulaa z niecierpliwoscia czekam na odslone ![]() india83 milo z twojej strony pewnie sie zdziwil bo rzadko taka uczciwosc ludzie wykazuja owszem jak trzeba zwrocic uwage ze za duzo policzone to tak.. ale jak za malo to juz gorzej..
|
|
#853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale niestety on sam nie potrafi się bawić, a ty musisz stawac na glowie zeby czyms się zainteresował, bo on ciagle się wyrywa w strone TV i to jest jego świat niestety ![]() a facet był zaskoczony, tym bardziej, że włąsnie pomyslał, że to on nam za duzo policzył i dlatego dzwonie
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
Martucha- no czekam tylko jak męzulo wstanie, zjemy obiadek i wyruszamy wydac kase
Cholerka a tak ładnie na koncie wyglądała... a juz jej coraz mniej.... no ale tez sporo rzeczy juz kupilismy.... mamy juz wszsystko do kuchni, cały sprzęt. po tym co dzis kupimy to zostanie nam do kupienia tv i ewentaulnie suszarka.. cały czas się nad nią zastanawiam... czy to aby nam na pewno niezbędne. słyszałam ze żre duze ilosci prądu.. Ma któras z Was suszarke?
|
|
|
|
#855 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kolesiowi wcale sie nie dziwie ze byl zaskoczony ![]() Cytat:
niestety nie ma tak pieknie ze kupujemy a kasa zostaje, najgorzej jest gdy lista jest takkkkkka dluga i wcale sie nie zmniejsza a kasy ubywa.... moj maz pojechal z chlopakami pojezdzic po lesie na crossach maja faceci ubaw ![]() ale jak wroci to tez jemy obiadek i jedziemy na zakupy jakies firanki itd musimy kupic trzeba powoli dokonczyc ten nasz salon
|
|
|
#856 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na innego fryzjera tutaj mnie nie stac,bo musialabym wydac minimum 60 euro za sam kolor.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
poprosze potem TZ zeby mi zrobil fotke
|
|||||
|
|
|
#857 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Aguś - tak mi przykro!!! Mam nadzieję, że noc mieliście spokojną. Dobrze że Twoja mama nie złamała ręki w tym wszystkim.
Cytat:
![]() Nie mogę się doczekać, żeby te przedpotopowe ubranka zobaczyć - ale nawet takie myślę że będą dobre do donoszenia w domu. Zawsze to mniej wydatków, a dzieci rosną jak szalone. Koło mojego dawnego mieszkania był komis z ubrankami dziecięcymi - i miał spore powodzenie. Mamy przynosiły rzeczy mało używane i nie poplamione i wystawiały tam do sprzedaży. Za śmieszne pieniądze można było tam kupić płaszczyki, sukienki, spodenki - większość firmowych. I jeszcze wózki, nosidełka. Cytat:
Cytat:
![]() A małemu kupno książeczki będzie dobrym rozwiązaniem, albo puzzle - są takie dla małych dzieci. Cytat:
przypadkiem masz wymarzony kolor I jak myślisz gdzie mój jest???Daisy - atomufka ma rację co do ubranek - tu są tańsze, zwłaszcza teraz jak są przeceny. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja suszę na zwykłej suszarce takiej z drutami.
"A teraz szybko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu. Tako rzecze ja, król Julian!" Never regret something that once made you smile Edytowane przez iwka28 Czas edycji: 2010-07-25 o 12:54 |
|||||||
|
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
neska suszarka fajna sprawa, suszylam u siostry pranie
jest takie mieciutkie jakby juz nosozne yhy sa dwa rodzaje suszarek z roznym 'odplywem wilgoci. ale na tym sie nei znam na penwo jedna ma mozliwosc podloczenia rury na zewnatrz domu i wtedy para wylatuje na dwor od razu. a o innych musialabys poczytac.Prad to jedno, no i nie wszytskie ciuchy mozna suszyc w suszarce. a jedna porcja prania, to mniej wiecej godzina, poltorej suszenia. Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-07-25 o 12:57 |
|
|
|
#859 | |
|
Zakorzenienie
|
Aguś straszne jest to co piszesz
Bardzo mi przykro... Trzymaj się! ![]() Dobrze, że mieszkam na górce... Cytat:
i on się tak fajnie zmieszał z poprzednią farbą, że widac dwa kolory jak się przyjrzec taki wisnia i ciemny brąz Chcialabym swoje naturalne, ale ja mam siwe włosy, dlatego zaczęłam się farbowac ![]() A kolor zchodzi strasznie przy myciu i z tej firmy i z poprzedniej, normalnie jak ta szamponetka no ale cóż, trudno ważne, że nie mam siwych
|
|
#860 | |||
|
Zakorzenienie
|
skasowało mi sie
Cytat:
Cytat:
a zazwyczaj płaciłam 140-170 zł, a teraz tylko 20 ![]() ja włąsnie umyłam wlosy zaraz bede podziwiac efekty, mam nadzieje, ze jest ok ![]() Cytat:
a ksiazeczek nie ma zadnych z tego co się orientujewiesz co do tej pomylki, to ja zawsze wychodze z założenia, że każdemu z nas może się to zdarzyć i staram sie wczuc w sytuacje drugiej osoby. jestesmy tylko ludzmi, pomylki się zdarzaja, a za to pewnie potraciliby komus z pensji... masz racje, że takie rzeczy do nas wracają już kiedys się o tym przekonałam ![]() co do pieniędzy znikających z konta... tez sie wkurzam jak znikaja w tak blyskawicznym tempie najpierw spore sumki, a gdy nadchodzi czas wydatków suma 0,00 dobrze, że chociaz zostaja te rzecy w kotre się zainwestowało - jedyne pocieszenie
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
hmm mysle o tej suszarce i doszłam do wniosku ze kupimy ja ewentaulnie w przyszłosci jak nam kasy duzo zostanie
hehe Na razie sa potrzebniejsze rzeczy
|
|
|
|
#862 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A różnica pomiędzy 20 zł a 140-170 spora, można wydać te pieniądze na coś innego Ja jak farbowałam włosy to były do połowy pleców, do tego szybko mi rosną, więc fryzjer u mnie w ogóle odpadał - ponad 200 zł i to często. A tak farba 40 z groszami plus godzinka w domu i gotowe. Używałam Garniera, ale mnie się kolor nie wypłukiwał, aż za trwały był, a farbowałam szamponem koloryzującym i jak się w końcu zdecydowałam wrócić do swoich to niestety był to proces długotrwały - musiała ściąć całe farbowane włosy. India - zawsze możesz popatrzeć na rosnący dom i powiedzieć sobie - a tu się podziało moje .... zł ![]() Pewnie, zawsze możecie dokupić potem.
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Na mnie czeka od tygodnia szamponetka...czeka i nie wiem czy się doczeka. Nie znalazłam takiego koloru jakiego chciałam więc wzięłam jasniejszy i teraz nie wiem czy mi wyjdzie cokolwiek
![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Na mnie czeka od tygodnia szamponetka...czeka i nie wiem czy się doczeka. Nie znalazłam takiego koloru jakiego chciałam więc wzięłam jasniejszy i teraz nie wiem czy mi wyjdzie cokolwiek
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() Jakoś od rana nie miałam kiedy do was wpaść ![]() Kliwia super z tymi ubrankami. Napewno choc część ci sie przyda India super z tą szkocją, wypoczniecie sobie, teraz w trakcie budowy przyda wam się to. A co do prezentu to książeczka napewno jest fajnym pomysłem Atomufka pokaż włoski ![]() India dobrze zrobiłaś z tym oknem My wczoraj wymienialismy kibelek. Kobieta zmieniła nam rachunek, przepisała na nowy, oddała nam róznicę w cenie i kazała nam pochodzic po salonie bo za 10 min z magazynu miali nam kibelek przywieźć. Wiec pochodzilismy po farbach i akurat nasz kibelek przyszedł Panowie kazali nam go sprawdzic i na wózku zawiźć go do smaochdou, wiec poszlismy. Tylko nikt nie pomyslał, że ten stary powinniśmy zwrócic tak się z TZ smiałam, ze mamy dwa kibelki, ale oczywiscie zaraz wzięlismy i im jeden oddalismy (choc ktoś inny pewnie i by z tego skorzystał). Mąz się tylko Panów zapytal, czy koleżanka im nie powiedziała, że mamy jeden kibelek zwrócic, ale oni stwierdzili, że im to rybka, to ona za to odpowiada ![]() Dzis jak wracalismy od babci to zobaczylismy małego jeża na chodniku i mój mąż powiedział, że tak go nie zostawi, bo jeszcze go smaochód przejedzie i wziął szmatkę i go wziął, połozył sobie na kolanach (bo ja się bałam ) i tak pojechalismy do domku, pokazalismy wszytskim jeżyka i poszlismy na specerek do lasu i go zanieślismy tam Mąż porobił zdjęcia (wielkoscia był taki sam jak tel. komórkowy ) I mam jeszcze mega ważne pytanie: Jesli głównie z prądu korzystamy w godiznach od 8 do 23 (swiatło, komputer, kuchenka, elektryczna, woda - (bojler będzie na prąd) to czy opłaca się barc taryfre nocną?? Chyba nie co?? Bo pewnie w dzien jest duzo większa opłata niż jesli by była taryfa ta jednostajna przez 24 godz na dobę. Bo tesciowa ma tę taryfe i nie chce się zgodzić aby ją zmienić na taką ze bedzie taka sama opłata przez cały dzien I dla mnie to bez sensu. Jak ona sobie mieszkała sama to ok, wstawała i o 6 się kapała, potem praca. Wracala na przerwę i gotowała obiad - na gazie- potem wracała przed 19 do domu i nic nie robiła, światła nie paliła nawet i o 21 szła spać. Pranie włączała na noc. Ale my tak nie mamy zmaiaru robic. Poza tym ona mówiła, że bojler włącza o 22 i gasi go o 6 rano i potem jest włączony od 13 do 15. Porażka. I wex tu potem się wykąp, pozmywaj i już po ciepłej wodzie. Chyba mam rację co?? Mąż chce jechac jutro do Rejonu, spisać w jakiej cenie jest prąd w tych taryfach i jechac gadac z tesciową. Choć ona się upiera, że tego nie zmieni
Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2010-07-25 o 17:14 |
|
|
|
#865 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
bo nie dosc, ze tragedia u moich rodzicow, to jeszcze nasze auto.... szok zamiast isc do przodu to my sie cofamy nie wiem co bedzie teraz auto trzeba naprawic, caly silnik wymienic w piatek mielismy jechac nad morze a tu trzeba 5 tysiecy w auto wladowac nie wiem co z dobudowka, nie wiem co z wakacjami zamiast odpoczac po sezonie i po szkole po obronie, to my teraz bedziemy dopiero tracic nerwy nie pada, slonce sie przedziera wieje wiec wszysto zaczyna schnac tata liste do pzu zrobil moze jakos to bedzie siostra zalamana, bo teraz nie ma do czego wrocic, ale wraca trzeba to jakospoukladac ehhh
|
||||
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
Agus ważne, że już nie pada. Wszystko powoli wyschnie, PZU odda za szkody, silnik tez zrobicie (choc wiem, ze to wydatek). Wyobrażam sobie ile nerwów was to kosztuje i że łatwo tak pisać, ale trzymam kciuki aby wszystko sprawnie wam poszło
|
|
|
|
#867 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym bardzo sie niszcza.Cytat:
Cytat:
![]() agus wspolczuje,ubezpieczenie auta pewnie nie pokrywa takich szkod jak zalanie silnika woda? madzialenka jeże chyba przenoszą wsciekliznę,ale nie jestem pewna. Edytowane przez atomufka Czas edycji: 2010-07-25 o 17:38 |
|||
|
|
|
#868 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wg mnie jak dwie osoby pracują i nie ma Was cały dzień w domu to się opłaca mieć tańszą taryfę nocną. Zależy jeszcze od której godziny jest, ale co za różnica puścić Ci pranie czy zmywarkę wieczorem? W dzień i tak Was nie ma. A jak jesteś to obiad przygotujesz pomiędzy 13-15 i po problemie, u mnie różnica w cenie jest ponad 20 % więc ja się przyzwyczaiłam. Cytat:
Wiem, że na pewno jest Wam ciężko, ale powolutku jakoś pójdziecie do przodu, zobaczysz
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Atomufka ja tez mam już siwe. Wszystko zależy od genów niestety.
Cytat:
POza tym to chyba bez sensu przygotować obiad o 13-15 i potem czekac az sobie będzy stygł i na 17.30 podgrzewać go bo wtedy mąz wraca. Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2010-07-25 o 17:45 |
|
|
|
|
#870 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ac pokrywa takie rzeczy a maz chcial wziac ac tylko ze kosztowalo 3,5 tys na rok wiec nie wzielismy a trzeba wymienic silnik bo jest zalany wjechalismy w ulice ktora byla rzeka i zalalismy silnik tloki, korbowod, wszystko pogiete wiec z niespodziankami mechanicy powiedzieli ok 5 tys jade teraz z tz i kuzynek na dni odolanowa feel ma wystapic, troche sie odstresujemy ledwo go namowilam ![]() ![]() i dzieki za wsparcie |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

Wiec wylalam ja ,ubralam sie i poszlam do sklepu,oczywiscie nie mieli takiej farby,ale to byl chyba znak ,bo kupilam farbe clairol i teraz mam wreszcie moj wymarzony kolor
A jak im kupuje ubranka to sie nie ciesza,wiadomo 
jak juz bede miala te paczki w domu, zobacze co mam a co bym chciala miec, i ona mi wysle kurierem [wynalazla jaka tania kurierska przesylke za grosze za kilo, w sumie wychodzi chyba funta za kilo czy cos w ten desen]