Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 17:43   #3571
Gregorynka
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

To ja Wam powiem, jaki mam cennik na dolnym śląsku.
Założenie metal góra- 1300zł (ale dostałam takie malutkie, zgrabne zamki, że wyglądają prawie jak damon i mało co je widać)
Wizyta gdy odkleił się po tygodniu zamek- 0 zł
Wizyta kontrolna (gumki+ dokleił mi kawałek jedynki,bo się uszczerbiła, + wyszlifowanie zęba i doklejenie zamka)- 80zł
Wizyta kontrolna druga, (gumki, zmiana drutu, stripping)- 80zł
Płytka retencyjna na koniec będzie kosztować 400 zł.

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 21:53   #3572
Lousie
Raczkowanie

DOKLEIŁ KAWAŁEK JEDYNKI O.o ?

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 22:05   #3573
eebony
Przyczajenie

GG do eebony

witam
dopiero dziś dołączyłam na forum, od wczoraj mam aparat tylko górny.
mam Damona, strasznie boli, jak narazie ledwo wytrzymuję
strasznie pomogła mi Wasza strona, na której przeczytałam odpowiedzi na pytania
zapłaciłam narazie 2500 + wcześniej 250 za pierwszą wizytę, na drugiej już założono mi aparat
Stary 2010-07-24, 22:11   #3574
karton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
DOKLEIŁ KAWAŁEK JEDYNKI O.o ?
uszczerbiła Jej się, dokleił kawałeczek plombą
sama tak mam - ułamałam kawałek górnej, prawej jedynki podczas wypadku waląc głową w maskę
Stary 2010-07-24, 22:44   #3575
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

U mnie zostal0 2,5 tyg do wizyty a gumeczki juz zielonkawe

A tak wogole to wklejam zdjecia, widzicie roznice? Strasznie mi sie lewa jedynka podniosla do gory, zawsze byla z jednej strony (tej stykajacej z druga) dluzsza nawet troche a teraz jest znaczaco krotsza

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 22:57   #3576
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Coś tam już widać . Na moje oko lewa jedynka przesunęła się bardziej w lewą stronę (nie zachodzi już tak bardzo na drugą jedynkę).

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 23:05   #3577
eebony
Przyczajenie

GG do eebony

według mnie widać już różnicę,a to dopiero tak krótko jak masz aparat więc fajnie
kurczę, a mi nawet wosk nie pomaga
Stary 2010-07-24, 23:19   #3578
Modomanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość

A tak wogole to wklejam zdjecia, widzicie roznice? Strasznie mi sie lewa jedynka podniosla do gory, zawsze byla z jednej strony (tej stykajacej z druga) dluzsza nawet troche a teraz jest znaczaco krotsza
Ja tam się nie znam, ale dla mnie różnice widać, już jedynki tak na siebie nie nachodzą
Stary 2010-07-25, 11:28   #3579
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
uszczerbiła Jej się, dokleił kawałeczek plombą
sama tak mam - ułamałam kawałek górnej, prawej jedynki podczas wypadku waląc głową w maskę
Dokładnie
Jak będę miała chwilkę to pokaże wam moje uzębienie.

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:

Ale dziwnie założony ten aparat, takie wygibasy. Widać już różnicę i widać że masz baaaardzo białe zęby

Stary 2010-07-25, 12:08   #3580
smerfiak
Przyczajenie

GG do smerfiak
Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez Paulaa1994 Pokaż wiadomość
Wiem, że pieniądze to temat drażliwy. Ale czy Wy też płacicie za wizyte na której macie zmieniany łuk więcej niż za wizyte na której tylko coś tam dokręcają ? Ja za zwykłą płaciłam 70zl, a ze zmianą łuku 120zł. Także masakra... i już jakoś odechciewa mi się tego wszystkiego. U Was też tak ceny wyglądają? I jeszcze jedno pytanie, czy jak założą mi drugi łuk to cena wizyty będzie x2, 140, 240 ? Pytam, bo już nawet nie chce rodziców naciągać na tak wysokie koszty.

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

1. Tuż po założeniu
2. po dwóch tygodniach
3. po dwóch miesiącach.

Efekty ? może jedynie minimalne naprostowanie jedynek i zbliżenie ich do siebie. Jak będę miała możliwość to wrzuce najświeższe zdjęcia.
W sumie za aparat metal góra + dół zapłaciłam 3000zł do tego 2 wizyty przed założeniem po 100zł i zdjęcia 80zł separacja za darmo za wizytę płacę 100zł i obojętnie czy robi coś przy jednym czy przy obu łukach, choć byłam już 2 razy (na cito) bo raz zjadłam gumkę a drugi raz wypadł mi drut z pierścienia i jednego zamka i wtedy też mi podkręciła lekko i nic nie płaciłam

Literka 96
[dzisiaj u orto na przedstawieniu planu leczenia. Niestety znalazłam się w mniejszości osób, które w drodze do pięknego uśmiechu musiałyby zrobić operację. Wybrałam jednak leczenie tylko ortodontyczne, więc po zdjęciu aparatu i tak nie będzie idealnie. 5 sierpnia mam mieć założony aparat hypoalergiczny na górę. Dzisiaj miałam założone gumki separacyjne, czuję się jakbym miała brud w zębach
Mam do Was pytanie - przy wadach zgryzu trzeba mieć aparat na górę i dół? Ja m tylko na górę...
Boję się jak to będzie, rysy twarzy mi się nie poprawią, sama nie wiem na co mam liczyć.
Kurczę orto mi opowiadał na czym by polegała, nie chcę nic pomieszać, ale polegałaby na przesuwaniu żuchwy i podcinaniu (?) jakiejś kości, nie pamiętam dokładnie, bo nie zgodzę się na żadną operacyjną ingerencję w moją twarz ]

Ja mam też do przesunięcia całą żuchwę do przodu oprócz tego górne i dolne ząbki do tyłu i do załatania 3 szpary na dole po resekcji zębów w dzieciństwie, aktualnie mam założony na dole i na górze aparat i mam dojść z drutami do najgrubszego płaskiego po czym będę miała założoną taką ja to nazywam suwnica ( forsusa -> http://www.dolphinimaging.com/aquariumi … ap_big.jpg)
ale to dopiero za rok jak dobrze pójdzie a samo noszenie "suwnicy"ok 2,5 roku taki jest mniej więcej plan mojego leczenia a jak będzie zobaczymy... sama "suwnica" kosztować będzie 600zł z tego co wiem są efekty noszenia jej bardzo dobre ale też wiem że ból jest odpowiedni ponieważ przekształca się zawiasy w szczęce... Ale wolę taką metodę niż operacyjną... Ale się rozpisałam
smerfiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 13:06   #3581
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smerfiak Pokaż wiadomość
Ja mam też do przesunięcia całą żuchwę do przodu oprócz tego górne i dolne ząbki do tyłu i do załatania 3 szpary na dole po resekcji zębów w dzieciństwie, aktualnie mam założony na dole i na górze aparat i mam dojść z drutami do najgrubszego płaskiego po czym będę miała założoną taką ja to nazywam suwnica ( forsusa -> http://www.dolphinimaging.com/aquariumi … ap_big.jpg)
ale to dopiero za rok jak dobrze pójdzie a samo noszenie "suwnicy"ok 2,5 roku taki jest mniej więcej plan mojego leczenia a jak będzie zobaczymy... sama "suwnica" kosztować będzie 600zł z tego co wiem są efekty noszenia jej bardzo dobre ale też wiem że ból jest odpowiedni ponieważ przekształca się zawiasy w szczęce... Ale wolę taką metodę niż operacyjną... Ale się rozpisałam
o wreszcie znalazł się ktoś z planowanym forsusem też go mam w planach leczenia na II etap[?] ale orto mówiła że najpierw będą wyciągi a jak one nie pomogą to wtedy forsus. niektórzy umierają z wyciągami a on pewnie daje większy ból i z tego co widzę nie da się go ściągnąć.z jedzeniem też nie najlepiej będzie

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie - przy wadach zgryzu trzeba mieć aparat na górę i dół? Ja mam mieć tylko na górę...
Boję się jak to będzie, rysy twarzy mi się nie poprawią, sama nie wiem na co mam liczyć.
no koniecznie dół musi być. nawet jak ktoś nie ma dużej wady zgryzu to podczas leczenia może się coś popsuć.

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 13:15   #3582
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Dokładnie
Jak będę miała chwilkę to pokaże wam moje uzębienie.

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Ale dziwnie założony ten aparat, takie wygibasy. Widać już różnicę i widać że masz baaaardzo białe zęby
Nie chce was tu oszukiwac, te zeby takie biale nie sa. Nawet orto powiedziala, ze mam zolte i brzydko by to wygladalo z aparatem krysztalowym (taki chcialam na poczatku). Wygladaja na takie biale tylko na zdjeciu, ale na szczescie sa w kolorze zamkow wiec jest dobrze. A sekret jest taki, ze troche sobie je wybielilam przed zalozeniem aparatu

exAparatka
Stary 2010-07-25, 13:51   #3583
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chce was tu oszukiwac, te zeby takie biale nie sa. Nawet orto powiedziala, ze mam zolte i brzydko by to wygladalo z aparatem krysztalowym (taki chcialam na poczatku). Wygladaja na takie biale tylko na zdjeciu, ale na szczescie sa w kolorze zamkow wiec jest dobrze. A sekret jest taki, ze troche sobie je wybielilam przed zalozeniem aparatu
Ja tez wybielałam przed aparatem- paskami blend'a'med, ale trochę za późno je kupiłam,bo użyłam w sumie tylko dwóch. Zęby były wrażliwe po nich przy zakładaniu aparatu. Teraz paseczki leżą i czekają aż zdejmę aparat.

Stary 2010-07-25, 14:45   #3584
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Orto nic nie wspominał o jakiś innych metodach, ale wiem, że miał pacjentkę, którą uratował od operacji, więc może jest szansa. A jak nie, to już proste zęby będą jakimś sukcesem.
Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
no koniecznie dół musi być. nawet jak ktoś nie ma dużej wady zgryzu to podczas leczenia może się coś popsuć.
W takim razie jak będzie mi zakładał aparat na górę zapytam co z dołem. Od razu bym się zapytała, ale po prostu tego nie słyszałam, bo rozmawiał z moją mamą i potem mi przekazała. Poza tym dół też mi się krzywi więc moim zdaniem aparat jest konieczny.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:55   #3585
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Hej Znalazłam fajny filmik o ekstrakcjach zębów przy leczeniu ortodontycznym, oto link http://www.unidentunion.com/#/leczen...ja-bez-aparatu trzeba kliknąć 'usuwać zęby czy nie'
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 15:37   #3586
kasia_no87
Zakorzenienie

Kurcze a ja przechodze dzisiaj jakies zalamanie
Zaluje, ze wyrwalam te dwa zeby zamiast najpierw isc do orto co leczy damonami
Ja mam troche cofnieta zuchwe, ale ona mi powiedziala, ze nie bede miala zadnych wyciagow....to jak ja wyrwe dwa zeby na dole to ta broda mi sie jeszcze bardziej cofnie, ja tak nie chce! Myslicie, ze da sie tak, ze na dole bez wyrywania? U gory wyrwalam dwie czworki, a na dole moglabym wyrwac np osemki....

exAparatka
Stary 2010-07-25, 15:38   #3587
smerfiak
Przyczajenie

GG do smerfiak

[QUOTE=Hebe5;20911832]o wreszcie znalazł się ktoś z planowanym forsusem też go mam w planach leczenia na II etap[?] ale orto mówiła że najpierw będą wyciągi a jak one nie pomogą to wtedy forsus. niektórzy umierają z wyciągami a on pewnie daje większy ból i z tego co widzę nie da się go ściągnąć.z jedzeniem też nie najlepiej będzie

Moja ort powiedziała że nie będzie mi zakładać wyciągów bo przy mojej wadzie i tym co chcę osiągnąć nie pomogą więć odrazu z grubej rury zaczniemy:pal a: trochę boję się tego forsusa ale cóż na operację tym bardziej nie pójdę. 10 sierpnia mam wizyte, mam nadzieję że wymieni mi druciki na grubsze efekty są tzn ja ich nie widzę choć czuję bo i druty są dłuższe no i jak zagryzam zęby to zaczynam ocierać o aparat a na początku nic takiego nie było, na zdjęciach nie widać jak narazie różnicy wiec następne wkleję dopiero po wizycie z nowymi gumkami.
Stary 2010-07-25, 16:30   #3588
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Moja ort powiedziała że nie będzie mi zakładać wyciągów bo przy mojej wadzie i tym co chcę osiągnąć nie pomogą więć odrazu z grubej rury zaczniemy:pal a: trochę boję się tego forsusa ale cóż na operację tym bardziej nie pójdę. 10 sierpnia mam wizyte, mam nadzieję że wymieni mi druciki na grubsze efekty są tzn ja ich nie widzę choć czuję bo i druty są dłuższe no i jak zagryzam zęby to zaczynam ocierać o aparat a na początku nic takiego nie było, na zdjęciach nie widać jak narazie różnicy wiec następne wkleję dopiero po wizycie z nowymi gumkami.
ja mam odstęp jakieś 5mm i zamki na jedynkach dolnych chowają się. na początku wcale nie było ich widać, ale ostatnio zauważyłam że są troszkę widoczne wydaje mi się że żuchwę zaczniemy ciągnąć jak mój kieł zostanie wciągnięty do łuku, a na to trzeba dłuugo poczekać. zresztą zgryz głęboki też stoi na przeszkodzie chyba że podniesienie mi zrobi. ja się bólu boję
a ile już nosisz aparat? może ciebie pierwszą forsus czeka zdjęcia dodawałaś, bo nie przypominam sobie?

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Kurcze a ja przechodze dzisiaj jakies zalamanie
Zaluje, ze wyrwalam te dwa zeby zamiast najpierw isc do orto co leczy damonami
Ja mam troche cofnieta zuchwe, ale ona mi powiedziala, ze nie bede miala zadnych wyciagow....to jak ja wyrwe dwa zeby na dole to ta broda mi sie jeszcze bardziej cofnie, ja tak nie chce! Myslicie, ze da sie tak, ze na dole bez wyrywania? U gory wyrwalam dwie czworki, a na dole moglabym wyrwac np osemki....
jak masz żuchwę cofniętą to powinnaś mieć wyciągi. jeśli na dole wyrwiesz to nie broda się cofnie tylko zęby, przez co broda będzie dłuższa. tak mi się wydaje.
Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Hej Znalazłam fajny filmik o ekstrakcjach zębów przy leczeniu ortodontycznym, oto link http://www.unidentunion.com/#/leczen...ja-bez-aparatu trzeba kliknąć 'usuwać zęby czy nie'
widziałam już podobną wersję. całkowicie się z tym zgadzam

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:43   #3589
Marionette18
Raczkowanie

Witam Was mile
Kochane Wizażanki, pomóżcie...
Byłam na pierwszej wizycie u orto i zastanawiam się co robić: zakładać aparat czy nie? U mnie sprawa jest dość nietypowa. Wszystkie zęby są idealne oprócz górnych jedynek i dwójek oraz dolnych jedynek, dwójek, trójek. Są wysunięte, a poza tym szeroko rozstawione. Ortodontka pow, że proponuje aparat na 2lata, ale aparatem może mi jedynie ustawić zęby równo w łuku tzn wepchnąć je do środka, a szpary między nimi pozostaną, bo mam za małe zęby, a nie chce ruszać tych dalszych, ponieważ jak już wcześniej napisałam wszystko z nimi ok! Powiedziała, że żeby wszystko było ładnie to po leczeniu aparatem musiałabym powiększyć te zęby za pomocą licówek lub koron, żeby mi się wszystkie złączyły.

Co o tym sądzicie? Może ktoś był w podobnej sytuacji?

Boję się , że po zdjęciu aparatu będzie to wyglądało jeszcze gorzej!!! I jeszcze z wrażenia zapomniałam zapytać orto czy te licówki to dopiero po retencji, czy można od razu... Obawiam się też, że cena licówek może mnie rozłożyć na łopatki, a ja bidna studentka

Doradźcie coś...proszę
Marionette18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:52   #3590
Gregorynka
Zakorzenienie

Jak już wcześniej pisałam, dodaje zdjęcie uzębienia.
1.- miesiąc po założeniu
2.- dwa miesiace po
3.- dziś,czyli prawie 4 m-ce po.

Stary 2010-07-25, 18:04   #3591
karton
Zakorzenienie

.
miałam pytanie, ale już się dowiedziałam.
nie męczę więc

Edytowane przez karton
Czas edycji: 2010-07-25 o 18:10
karton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 19:06   #3592
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marionette18 Pokaż wiadomość
Witam Was mile
Byłam na pierwszej wizycie u orto i zastanawiam się co robić: zakładać aparat czy nie? U mnie sprawa jest dość nietypowa. Wszystkie zęby są idealne oprócz górnych jedynek i dwójek oraz dolnych jedynek, dwójek, trójek. Są wysunięte, a poza tym szeroko rozstawione. Ortodontka pow, że proponuje aparat na 2lata, ale aparatem może mi jedynie ustawić zęby równo w łuku tzn wepchnąć je do środka, a szpary między nimi pozostaną, bo mam za małe zęby, a nie chce ruszać tych dalszych, ponieważ jak już wcześniej napisałam wszystko z nimi ok! Powiedziała, że żeby wszystko było ładnie to po leczeniu aparatem musiałabym powiększyć te zęby za pomocą licówek lub koron, żeby mi się wszystkie złączyły.

Boję się , że po zdjęciu aparatu będzie to wyglądało jeszcze gorzej!!! I jeszcze z wrażenia zapomniałam zapytać orto czy te licówki to dopiero po retencji, czy można od razu... Obawiam się też, że cena licówek może mnie rozłożyć na łopatki, a ja bidna studentka

Doradźcie coś...proszę
bzdura, oczywiście że aparat zamyka szpary...
ale nie jesteśmy lekarzami, koniecznie idź na konsultację z innym Ortodontą.
a poza tym - wstaw zdjęcia, jeśli masz możliwość

Aparatka

~

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-07-25 o 19:08
Stary 2010-07-25, 20:25   #3593
sincarne
Raczkowanie

a poza tym co za problem podsunąć resztę do przodu? poszłaś z takim nastawieniem i orto się zgodził czy sam tak powiedział? wiesz, z pustego i salomon nie naleje jak nie dajesz mu pracować, to cudów nie będzie, a potem opinia, że orto be..
ja bym poszła do kogoś innego, ale nie mówiąc nic o swoich ortodontycznych planach co do dalszych zębów... bo wiesz, to nie ty decydujesz w 100% "tego nie ruszamy, tamten mi się podoba to też nie". możesz podjąć decyzję, że nie chcesz wyrywać i orto ma robić co chce i sobie poradzić, ale - o ile nie jesteś dyplomowanym ortodontą - wysłuchaj najpierw co się da zrobić
a w ogóle to fotki dawaj

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 20:50   #3594
Lousie
Raczkowanie

oj, tę wypowiedź można rozumieć na dwa sposoby, tj: albo ortodontka powiedziała, że nie chce ruszać zębów, bo są ok, albo Marionette
prosimy o sprecyzowanie.

Aparatka

~
Stary 2010-07-25, 20:59   #3595
ana_lise19
Przyczajenie

mam problem wlasnie zauwazylam ze rusza mi sie zamek ostatni ( nie mam pierscieni) i nie wiem co robic niby sie trzyma drucika itd ale boje sie ze jakos wypadnie do orto moge isc we wtorek, ale nie wiem co mam robic?

http://judiandfashion.blogspot.com/

"Bez celu jak bez nogi, nigdzie nie zajdziesz. "
ana_lise19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 21:05   #3596
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana_lise19 Pokaż wiadomość
mam problem wlasnie zauwazylam ze rusza mi sie zamek ostatni ( nie mam pierscieni) i nie wiem co robic niby sie trzyma drucika itd ale boje sie ze jakos wypadnie do orto moge isc we wtorek, ale nie wiem co mam robic?
isc do orto

exAparatka
Stary 2010-07-25, 21:55   #3597
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marionette18 Pokaż wiadomość
Witam Was mile

Doradźcie coś...proszę
Cytat:
bzdura, oczywiście że aparat zamyka szpary...
ale nie jesteśmy lekarzami, koniecznie idź na konsultację z innym Ortodontą.
a poza tym - wstaw zdjęcia, jeśli masz możliwość

U mnie sprawa wygląda następująco- miałam wyrywane kilka lat temu górne obie 5 (do aparatu ruchomego, którego nosić mi się nie chciało). Szpary owszem minimalnie zmniejszyły się- lewa jest zdecydowanie mniejsza, prawa praktycznie pozostała bez zmian. Mój orto początkowo mówił, że uda się zsunąć zęby i będzie git. Niestety po przyjściu wycisków, analizie mojego uzębienia i opracowaniu planu leczenia dowiedziałam się, że lewą mi zamknie, prawą natomiast nie. Dlaczego?!? Bo jak mi ją zsunie, to znowu będzie asymetria zębów górnych z dolnymi (nie będą na siebie zachodziły- czy jakoś tak). Zasugerował mi albo most albo implant w to miejsce, bo wiadomo- jak zostanie szpara, to zębiska mogą znowu się poprzestawiać, a tego bym nie chciała. Tak więc psychicznie póki co szykuję się na kolejny wydatek już po zdjęciu aparatu. Chociaż kto wie, może w trakcie leczenia okaże się jednak, że obejdzie się bez tego.

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 22:49   #3598
smerfiak
Przyczajenie

GG do smerfiak

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
ja mam odstęp jakieś 5mm i zamki na jedynkach dolnych chowają się. na początku wcale nie było ich widać, ale ostatnio zauważyłam że są troszkę widoczne wydaje mi się że żuchwę zaczniemy ciągnąć jak mój kieł zostanie wciągnięty do łuku, a na to trzeba dłuugo poczekać. zresztą zgryz głęboki też stoi na przeszkodzie chyba że podniesienie mi zrobi. ja się bólu boję
a ile już nosisz aparat? może ciebie pierwszą forsus czeka zdjęcia dodawałaś, bo nie przypominam sobie
Tak zdjęcia dawałam chyba są na 109 str. a aparat noszę krótko dopiero miesiąc i 7 dni więc... ale jak mówię czuję już różnicę
Ja się nie tyle bólu boję co tych wszystkich dziwacznych urządzeń u dentysty - ortodonty ja mam poprostu lęki przed dentystą a to wszystko przez jedna z wizyt w dzieciństwie gdzie rwali mi zęba 1h i 45 min i tak do końca mi go nie wyrwali a uraz został chyba do końca życia... ale powoli je zwalczam zaczęło się od tego że przeleczyłam wszystkie ząbki które musiałam i pozmieniałam plomby u dentystki oddalonej od mojej miejscowości prawie o 200km ale wiedziałam że u niej na fotelu moge nawet spać:haha ha: tak fajnie robi oczywiście ząbki
Stary 2010-07-26, 03:04   #3599
eebony
Przyczajenie

GG do eebony

Mam do Was pytanie
Jecie gdzieś cokolwiek poza domem ? (mam na myśli restauracje, pizzerie itd)
Zastanawiam się, czy będę musiała z tego zrezygnować
Stary 2010-07-26, 08:47   #3600
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
oj, tę wypowiedź można rozumieć na dwa sposoby, tj: albo ortodontka powiedziała, że nie chce ruszać zębów, bo są ok, albo Marionette
prosimy o sprecyzowanie.
czyli nie tylko ja się nie mogę połapać
już się bałam, że wyjdę na czepialską

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości