|
|
#3601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
Masakra
|
|
#3602 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ten tyłozgryz mamy w sumie bardzo podobny. a przy zaciśnięciu dolne zamki na siekaczach są widoczne?też się boję dentysty, w sensie borowania. nie raz nie mogła wytrzymać z bólu.ja w zerówce miałam rwaną 3 albo 4 korzeniową piątkę na żywca, koszmar. później musiałam do tej dentystki chodzić żeby wyrwać jeszcze kilka mleczaków do aparatu. wtedy naprawdę bałam się jej
|
|
#3603 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś zdejmują mi aparat
We wtorek mam skomplikowane usunięcie ósemki.. Boję się, po prostu się boję. |
|
|
|
#3604 |
|
Konto usunięte
|
Od soboty noszę gumki separacyjne i muszę powiedzieć, że nic mnie nie boli
![]() Muszynianko, na pewno wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
#3605 |
|
Zakorzenienie
|
Ech ja się boję bo... No bo tak usuną mi tą ósemkę, będzie bolało a w czwartek odbieram aparat retencyjny i jak ja go tam sobie włożę skoro będę spuchnięta?!:P
---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- ale dziękuję że mnie pocieszasz
|
|
|
|
#3606 |
|
Konto usunięte
|
Nie będzie tak źle
Pokażesz zdjęcia ząbków po zdjęciu aparatu?
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Tak tak, obowiązkowo.
Właśnie upamiętniam ostatnie chwile z moim aparatem...
|
|
|
|
#3608 |
|
Przyczajenie
|
no to klamka zapadła
mam piękne niebieskie gumeczki separacyjne - ciągle w nich gmyram językiem za tydzień zakładam górny łuk - szafirowy. Pierwsze pół roku może być niefajne, bo czeka mnie efektowna sprężynka między 1 a 3, żeby zrobić miejsce na cofniętą 2... Po pół roku, kiedy wypchniemy do łuku górną 2, zakładam dolny łuk (pewnie mieszany). Niewykluczony też bihelix na jakieś dwa miesiące, ale może się obejdzie. Pani doktor odradziła mi Damona - twierdzi, że to poszerzanie szczęki to tylko hasło marketingowe - przynajmniej tak wynika z jej doświadczeń...
|
|
|
|
#3609 |
|
Przyczajenie
|
kasia, właśnie tego się spodziewałam
![]() a ja mam tak, że aparatem (na górnym łuku) przestawiamy lewą jedynkę, która rośnie pod kątem 90stopni, no i robimy miejsce na implant-dwójkę (więc jak już jedynka mi się wyprostuje to będę szczerbata ) z tym,że ja mam właśnie Damona
|
#3610 |
|
Raczkowanie
|
No może troszkę się zakręciłam pisząc tamtą wiadomość, więc prostuję
![]() Ja niczego nie sugerowałam orto. Po prostu obejrzała zęby, jeszcze bez zdjęcia i stwierdziła, że szpary zostaną i że nie chce ruszać dalszych zębów. Zapomniałam jeszcze dodać, że zastanawiała się czy przypadkiem nie mam zdeformowanej tej kości która znajduje się w dziąśle ( Wybaczcie, ale nie mogę sobie w tym momencie przypomnieć jak ona się zwie ). Chyba rzeczywiście muszę się jeszcze skonsultować z kimś innym. Szprotka_mada Jeśli chodzi o te szpary to u mnie może być sytuacja podobna do Twojej, co prawda nie miałam nigdy wyrywanych zębów, ale pomiędzy górną 2 i 3 jest taka przerwa jakby tam brakowało jednego zęba (nawet moja dentystka liczyła mi kiedyś 2 razy zęby, bo myślała, że czegoś tam brakuje), po drugiej stronie między 2 i 3 jest przerwa jakieś 4mm Poza tym moje jedynki są bardziej po prawej stronie niż po środku. Totalny bałagan! Co do fotek to na razie nie mogę, ale obiecuję, że kiedyś będą
|
|
|
|
#3611 |
|
Zakorzenienie
|
TAK WIĘC MOJE DROGIE!
)))))dziś zdjęli mi aparat... |
|
|
|
#3612 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() I to jest właśnie motywacja do tego, aby godnie i z dumą nosić aparacik! Zazdroszczę bielusieńkich ząbków i pięknych koron!
|
#3613 |
|
Zadomowienie
|
[B]Hej. Wczoraj (właściwie przedwczoraj, patrząc na zegarek...) założyłam aparat metalowy na górne ząbki. Lekarz na pierwszej wizycie stwierdził u mnie tyłozgryz. Pokazywał mi bodajże jakieś sprężyny łączące dolną szczękę z górną... Problem w tym, że tak się "zamotałam", że sama już nie wiem o co chodzi. Wiem na pewno, że będę też miała aparat na dół i dopiero wtedy to coś chyba... Naczytałam się w internecie, że trzeba to leczyć operacyjnie Dlaczego więc on mi mówił o czymś takim? Może któraś z Was ma/miała tyłozgryz i udało się go całkowicie wyleczyć bez operacji? dodam też, że orto stwierdził, iż jest możliwe, że po skończeniu leczenia zostaną mi usunięte ósemki... ale powiedział, że to nic pewnego... jak to jest naprawdę z tym tyłozgryzem??
Jak już się rozpisałam to dodam jeszcze, że odkąd założyłam aparat drut z jednej strony zahaczał mi o policzek, np. jak się uśmiechałam to nie mogłam przestać bo się zahaczył o policzek.... byłam dziś na podcięciu druta i dalej to samo :/ krótszy jest, ale bardziej ostry i nadal zahacza:/ wosk niezbyt pomaga. czy to minie? help
|
|
|
|
#3614 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję szprotka dziękuję
Boże, aż mi szkoda, mógł zostać ten aparat, pokochałam go ![]() To taka część mnie
|
|
|
|
#3615 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam do Ciebie pytanie odnośnie usunięcia 8, co masz na myśli pisząc, że zabieg będzie skomplikowany? Jestem ciekawa, bo mnie również czeka ekstrakcja, a póki co moje ósmeki 'siedzą' w dziąsłach i nie planują się pojawiać
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
Zabieg jest skomplikowany ponieważ - nie ma miejsca w mojej szczęce, ząb tkwi w kości i nie może zejść bardziej bo napiera na siódemkę. Gdyby chodziło o to że wykrzywi mi lekko zęby to byłby lajt, ale on po prostu nie może się ruszyć choć bardzo chce i rozsadza mi wszystko...
Z kolei z drugiej strony (z lewej u góry gdzie było większe stłoczenie) mam ósemkę I DZIEWIĄTKĘ (lekarze się za głowę łapią) i najprawdopodobniej to będę miała usunięte pod narkozą, bo trzeba ciąć kości, tak jak normalna operacja... |
|
|
|
#3617 |
|
Przyczajenie
|
Muszynianko! jak pięęęęęęęknie!!!!!!!!
|
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Boże, nie mogę się przyzwyczaić ![]() Chodzę i przeciągam językiem po zębach. 2 lata haczyłam wargami o zamki... A teraz tak gładziutko!!! |
|
|
|
#3619 |
|
dream big
|
rewelacja
![]() a ja się zastanawiam od kilku dni jaki kolor ligatur wybrać, bo przezroczyste mi szybko żółkną, bo zapominam o słomce przy piciu soku pomarańczowego itp. i może polecicie jakiś kolorek, który wygląda ładnie? ![]()
|
|
#3620 | |
|
Raczkowanie
|
piękne
wyrywałaś coś?Cytat:
minie, minie też nie raz tak miałam. zaklejałam woskiem, ale często zapominałam i po kilku dniach było już ok. policzki muszą się przyzwyczaić i potem nawet zbyt długi drucik nie będzie drażnił
|
|
#3621 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrywałam cztery razy czwórki no i teraz problemy z ósemkami się mnożą...
|
|
|
|
#3622 |
|
Konto usunięte
|
Musz!! Jak pięknie!! Jakie Ty masz śliczne zęby! To teraz czekam na Twoje makijaże z taaaakim bananem na zdjęciu
![]() Co do ósemek... To mówisz żeby się cieszyć, że mnie te problemy dopadają teraz jak jeszcze jestem zadrutowana? Ja nie mam żadnego bisa na szczęście ale ósemki uniemożliwiają mi dalsze prostowanie (czego moja orto jakoś nie zauważyła czeka nas mała rozmowa) i w jednej miałam torbiel i ostry stan zapalny.
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-07-26 o 18:37 |
|
|
|
#3623 |
|
Zadomowienie
|
Hebe5, dziękuję
Już wiem jak poprawnie sformułować pytanie Czy któraś z Was nosiła spręzyny FORSUS lub coś w tym stylu? Jak wrażenia, bardzo boli? I czy całkiem wyleczyłyście tyłozgryz?
Edytowane przez wysysaczkatlenu Czas edycji: 2010-07-26 o 18:50 |
|
|
|
#3624 |
|
Przyczajenie
|
Muszynianko, siedzę i podziwiam, cudowny efekt! !
![]() po Twoich zdjęciach też od razu jakoś inaczej na mój aparat spojrzałam, chyba nawet ten potworny ból przestał mi przeszkadzać
|
#3625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie też czeka usunięcie dolnych ósemek, które póki co to niewylazły Muszynianka piękne ząbki , napatrzeć sie nie mogę
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#3626 |
|
Zadomowienie
|
Muszynianko, PRZEPIĘKNE ząbki!
|
|
|
|
#3627 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3628 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję wam bardzo serdecznie
![]() 1000days słuchaj - co do tych moich ósemek i dziewiątki konsultowałam się z - uwaga - sześcioma lekarzami. Jedna pani - moja - powiedziała by poczekać ponieważ one nie wyjdą nigdy i obojętne jest kiedy będziemy dłutować Inna powiedziała to samo. Jeden lekarz wpadł w szał i powiedział że jest nieodpowiedzialna i to trzeba usuwać od razu. Inny wpadł na pomysł by usunąć inne zęby i zrobić miejsce dla ósemek które są silne... I wiesz co, stwierdziłam że skoro zdecydowałam się na leczenie u jednego to niestety muszą jej zaufać ![]() A i co do moich bólów - dziś przy zdjęciu aparatu okazało się, że to nie ósemka napiera na inne zęby, tylko szóstka jest do leczenia kanałowego. Już miałam pierwsze spotkanie, ból jak ręką odjął ![]() A jeden mówił że to ósemka, jeden mówił co innego... Także ja tam każde wyrywanie omawiam z kilkoma lekarzami ale i tak zawsze słucham mojej
|
|
|
|
#3629 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3630 |
|
Konto usunięte
|
Muszynianko, zjawiskowe
Chociaż, może cud? Mogę zapisać na dysku?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.

Masakra

ten tyłozgryz mamy w sumie bardzo podobny. a przy zaciśnięciu dolne zamki na siekaczach są widoczne?

czeka nas mała rozmowa) i w jednej miałam torbiel i ostry stan zapalny.
Chociaż, może cud?