|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wrócić do Polski a co z Tż -em ???
Witam Was Wizażanki,tym razem to ja zakładam wątek, bo mam pewną rozterkę, a nieznam osobiście nikogo, kto byłby w mojej sytuacji, żeby mi choć trochę pomógł.Zwracam sie do Was.
Otóż, jestem już jakiś czas w Niemczech, mam tu Tż i jestem b. szczęśliwa, niestety nie dostałam się na studia , o których zawsze marzyłam, tu w Kolonii,przez to, że ukończyłam technikum konieczny jest tzw.kolleg,ale nie będę się rozpisywać,którego nie mam zamiaru ani chęci robić,mama nagle namawia mnie na powrót do Polski i na polskiej uczelni skończyć studia..np. na UW(jeśli na ten rok bym się dostała) ma bardzo przekonywujące argumenty, przede wszystkim koszty,bo tu studia dużo kosztują i wgl. życie jest drogie.Ale problem jest taki, że niechcę poprostu, nie podoba mi się Wa-wa, od dawna marzyłam o Niemczech,czuję się tu b. dobrze, język też umiem perfekt..Pozatym mój Tż.. on nie jest Polakiem umie pare języków ale polskiego i ang. nie zna. więc do PL nie ma sensu go ściągać.Nie wiem naprawdę co robić.Kocham swojego Tż i nie wyobrażam sobie życia bez niego.ale co to za związek gdzie ja w PL on w DE.. nie umiem pare dni bez Tż a co już mówić miesiąc czy dwa.Co zrobiłybyście na moim miejscu ?nie wiem naprawdę co robić
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Wrócić do Polski a co z Tż -em ???
Jeśli nie chcesz wracać i studiować w Polsce, to po co masz się zmuszać. Studia nie zając, nie uciekną... Rok nie musi być stracony, możesz pracować, uczyć się, zrobić jakiś kurs. No i dążyć do studiowania w Niemczech.
Idź do pracy, pooszczędzaj, to zarobisz chociaż trochę na te drogie studia Może mamę to przekona, bo wiesz, jeśli Ty nic nie robisz i mama musi Cię utrzymywać w Niemczech, to jest nie fair wobec niej i powinnaś wrócić. Narażasz ją na koszta, na studia się nie dostałaś... Rozwiązanie to samodzielnie finansowanie się tam, albo przynajmniej częściowe finansowanie się.
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-07-26 o 17:18 |
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
no właśnie, a jak to wygląda jeśli chodzi o kwestię finansową? sama się utrzymujesz czy utrzymuje Ciebie mama, jak się rozkłada Twój wkład finansowy, a jak pomoc mamy ?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
A ile czasu jesteś w Niemczech..? Utrzymujesz się sama czy może przez rodziców? Pracujesz tam, wyjechałaś do rodziny..? Jakoś musiałaś poznać swojego wspaniałego Tżta
Szkoda, że nie udało ci się rozpoczęcie studiów już w tym roku, co na pewno byłoby świetną sprawą, zważając na to że perfekcyjnie znasz język, noi chcesz tam zostać, mieszkać, wiążesz z tym krajem pewną swoją przyszłość.. Moim zdaniem powinnać tam zostać i starać się zrealizować swoje plany i marzenia, samodzielnie tam zacząć swoje życie. Szkoda wracać do PL i czuć się niespełnionym, nie wykorzystać takiej okazji, noi nie wiadomo co by było z Tżtem, którego kochasz i nie chcesz opuścić.. |
|
|
|
|
#5 |
|
lise-kotta
|
etam studia, ludzie mają tonę papierów, a nie mogą znaleźć pracy bo nie znają języków, nie mają siły przebicia, nie adaptują się do nowych sytuacji.
skoro się odnalazłaś tam i jest ci tam dobrze, absolutnie na twoim miejscu bym nie wracała. znajdź pracę, zarabiaj na studia i zdobywaj jednocześnie (cenniejsze niż papierki) doświadczenie zawodowe. mit tytułu magistra, który zapewni ci pracę tak naprawdę tylko cię blokuje. skoro wszystko jest ok - po co to zmieniać? skoro znasz jezyk perfekt - rewelacja, możesz aplikować na różne stanowiska dokłądnie tak samo jak niemcy. powodzenia! |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam za odpowiedzi !!
![]() napiszę tak ogólnie, jestem tu 2,5 roku, robiłam parę kursów, mieszkalam w akademiku potem z Tż mieszkam, rodzice mi pomagali, żebym się uczyła, oni mi pomogą finansowo,od niedawna mam pracę, która mi wystarczy,w międzyczasie może znajdę jeszcze jakąś.Pozatym mam Tż jak coś.Więc wszystko jest w stanie się ułożyć. Przeczytałam uważnie co napisałyście.. macie rację pozbieram sobie trochę pieniędzy i spróbuję tu swoich sił, wiąże swoją przyszłość i z krajem i z Tż, a gdybym wróciła do PL czułabym się niespełniona.zostaję dzięki dziewczyny za szczere odpowiedzi |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Zostawaj, Ty juz podjęłaś decyzję i żyjesz własnym życiem. Znalazłaś swoje miejsce i osobę, z którą chcesz być.
Mama za Ciebie życia nie przeżyje.
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ieka, to Ty masz Tzta muzułmanina czy mi się coś pomyliło?
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie widzę sensu, żebyś przyjeżdżała do Polski na studia -praca w Niemczech i bez studiów się znajdzie bo nie jest to przecież taki kraj, w którym parcie na wyższe wykształcenie jest aż takie powszechne jak u nas. Skoro masz już tam satysfakcjonującą pracę i "swoje miejsce" to nie widzę sensu w zmienianiu tego.
Jedno mnie tylko zastanowiło: może zbyt mocno polegasz na swoim TŻ, a w życiu to różnie bywa. Powinnaś tam na pierwszym miejscu zostać dla siebie, a na drugim dla niego.
|
|
|
|
|
#11 | |||
|
Zakorzenienie
|
tak zrobię
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
hehe
|
|||
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Może właśnie o to chodzi Twojej mamie
![]() Próbuje Cię ściągnąć samą do ojczyzny, może po prostu z matczynej obawy o własne dziecko i jego przyszłość.
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się Twojej mamie nie dziwię ![]() Tez wolałabym żeby moja córka skończyła studia, była samodzielna i samowystarczalna.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-26 o 20:59 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poprostu ona nie jest za tym, żebym ja w DE była,bo to za daleko, i sama itd.że w PL też mogę skończyś studia a ja wybrałam tą trudniejszą drogę i nie może tego zrozumieć.Nie umie też zrozumieć, że tu chce zostać, że czuje, że tu jest moje miejsce. Ale z drugiej strony to wiadomo, chce żebym wreszcie szanownie się wybrała na te studia !chciałam iść w tym roku, nie udało się.Nie zrezygnuje przez to z bycia tutaj. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co się orientuje edukacja w de jest bezpłatna, nie licząc małych opłat semestralnych. Wiec jej koszt powalajacy nie jest. Paru z moich znajomych musiało przerobić studienkolleg i choć nie było to zbyt zabawne, to wszyscy dali radę i studiują
reasumujac - dla chcacego nic trudnego Miałam nieco podobna sytuacje do Twojej- wyjechalam do Niemiec na studia (tuż po maturze-studienkolleg mnie ma szczęście ominął) bez pełnego błogosławieństwa rodziców , którzy intensywnie namawiali mnie do powrotu różnymi środkami perswazji postawilam jednak na swoim, choć momentami nie było łatwo i skończyłam te studia z wyróżnieniem - nie dość, ze sama mam satysfakcję , to i rodzice przyznali, ze był to dobry wybór i są dumni wiec idź za głosem serca i rozumu - swojego, nie mamy, która się na pewno o Ciebie martwi i tęskni z de do polski wcale nie jest aż tak daleko Powodzenia!!! Ps. Sorry za błędy, w głównej mierze spowodowane ajfounem ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Aha - jeszcze jedno - nie mieszalabym TZ w proces podejmowania tej decyzji w ogóle to jak długo jesteście razem?
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Sama odpowiedziałaś sobie na pytanie - NIE chcesz wracać do Polski, więc tego nie rób.
Bądź z ukochanym, znajdź pracę i postaraj się o ukończenie studiów. Wystarczą chęci i wszystko się ułoży.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

konieczny jest tzw.kolleg,ale nie będę się rozpisywać,którego nie mam zamiaru ani chęci robić,mama nagle namawia mnie na powrót do Polski i na polskiej uczelni skończyć studia..np. na UW(jeśli na ten rok bym się dostała) ma bardzo przekonywujące argumenty, przede wszystkim koszty,bo tu studia dużo kosztują i wgl. życie jest drogie.Ale problem jest taki, że niechcę poprostu, nie podoba mi się Wa-wa, od dawna marzyłam o Niemczech,czuję się tu b. dobrze, język też umiem perfekt..Pozatym mój Tż.. on nie jest Polakiem 

Może mamę to przekona, bo wiesz, jeśli Ty nic nie robisz i mama musi Cię utrzymywać w Niemczech, to jest nie fair wobec niej i powinnaś wrócić. Narażasz ją na koszta, na studia się nie dostałaś... Rozwiązanie to samodzielnie finansowanie się tam, albo przynajmniej częściowe finansowanie się.

w ogóle to jak długo jesteście razem?

- ... - 50 kg