|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Mam nadzieję, że to tylko przygotowanie do porodu
Tż dzielnie mnie wspiera, chociaż w pracy zajęty jest, i mówi, że nawet jak się już ma zamiar urodzić to jesteśmy gotowi, on wszystko kupi co potrzebne (bo wielu rzeczy jeszcze nie mamy) i w ogóle kochany jest, nie daje mi się denerwować ![]() Ale mimo wszystko pójdę do lekarza, bo jak się okaże, że mam skróconą szyjkę albo jakieś rozwarcie to zawsze lepiej o tym wiedzieć ![]() Byłam w sklepie i brzuszek tylko trochę stwardniał
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
mi ostatnio jakas kobieta zakupy niosła do domu... ale lipa...
wyszłam ze sklepu, podeszłam troche i stanęłam, torbe postawiłam, nie dałam rady isc dalej tak mnie brzuch bolał... kobita chciala karetke wzywac, ale powiedzialam, że nie to wziela moje zakupy i poszła ze mna do domu
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
ycnan wlasnie chodzi o to ze brzuszek mam maly, tzn na fotkach wydaje sie duzy bo ja jestem ogolnie mala 163 m, i moze stad a wod mam malo. dlatego lekarz mowil ze watpi by sie przekrecilo bo ciasno i malo wod, kazal mi duzo wody pic i na lewym boku lezec ale to tak jak by w totka strzelac.
zreszta ja wiedzac ze ma takie ulozenie to bede sama chciala cc... bobym umarla ze strachu taki porod jest niebezpieczny nie zaleznie czy pierworodka czy kolejna. A czytalam ze jak male dziecko badz za duze to porod posladkowy jest niebezpieczny dziecko musialo by sie kalkulowac na jakies ponad 3 kg a tu bedzie male pewnie znow 2,5 kg no i cialo nie zrobi przejscia dla glowki dlatego cholera boje sie ze np nie beda mi chcieli zrobic tej cesarki ale jak chyba dostane skierowanie na cc i zobacza usg to nie beda kombinowac??
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Zaraz będę Was nadrabiać, ale najpierw napiszę, że na wczorajszej wizycie okazało się, że dzidzia (chłopak-potwierdzony po raz kolejny) waży 1434g i wszystko jest ok. Odpowiada to 30 t.c. (29t3d). Nie miałam sprawdzanej szyjki, bo gin. powiedziała, że nie można tam za bardzo "ruszać" bez potrzeby, a że macica jest miękka i w porządku. Ilosć wód płodowych także dobra. Wszyscy mi powtarzają - masz mały brzuch itd. (ok.92 cm - w 30 tyg.) i dlatego się martwiłam czy wszystko jest w porządku, ale na szczęście tak ![]() Kupiłam dziś materac kokos-pianka-kokos, dokładnie ten: http://more4kids.pl/page,produkt,id,...,materace.html i dowiedziałam się, że gryka jest zbyt twarda dla noworodków i jeśli już (coraz rzadziej sie ją stosuje) to dla dzieci powyżej 6 m-cy Trochę mnie to zdziwiło, ale fakt, że synek mojej koleżanki bardzo źle spal na materacu gryko-kokosowym, bo było mu zbyt twardo, a jak mu zmienili na lateksowy to się wszystkie problemy skończyły...
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-27 o 12:40 |
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba faktycznie masz jakiś czarodziejski aparat, bo brzusio wygląda na spory.W sumie nie słyszałam, żeby wskazaniem do CC była zbyt mała waga dziecka wszystko zależy od tego jakie zwyczaje są w twoim szpitalu A co gin mówił na tak niską wagę? o ile tygodni ci się różnią pomiary? Majka to super
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-07-27 o 13:02 |
|
|
|
|
#546 |
|
Rozeznanie
|
Bordowa- czuje sie dokladnie jak ty, tyle ze ja miesiac wczesniejsza jestem
![]() Wlasnie sie dokulalam do domu, bo bylam sie zapisac do poloznej rejonowej i lipa, bo polozna w terenie i mam przyjsc jutro o dziewiatej. W sumie to nie wiem czy moge sie czegos od takiej poloznej przed porodem spodziewac? mam na mysli jakies badania, ktg czy cos? Ktoras ma juz wybrana taka polozna? Jakby co to jutro sie dowiem ![]() Majka- ale milo, ze ci pani pomogla. Ja malo nie umarlam w Biedronce (poszlam po te koszyczki) bo jakis mlody facet mi sie wepchal z wozkiem pelnym biedronkowych napoi. Myslalam tylko o tym czy mi sie rozwarcie nie powieksza, no i malo tam nie padlam. Stac to ja dlugo nie moge, o nie Szczesliwa- mimo, ze pogoda troche odpuscila, ja tez jestem ciagle podpuchnieta. Rece i stopy najbardziej. Cisnienie tez mi skoczylo, wiec moje 90/50 poszlo w zapomnienie na rzecz normalnego lub 140/90 czasami. Troche sie obawiam zatrucia. Moja mama tez miala... Z optymistycznych rzeczy to mam okropny halas za oknem, jakis 15 chlopakow stawia rusztowanie i niedlugo beda mi zagladac w okna. ![]() No ale wyszlam rano, a oni wszyscy zaczeli na bacznosc mi dzien dobry mowic. Jaja sobie zrobili, ale to ja mialam ubaw. Wygladalo to jakby jakies szkolne sztubaki klaniali sie dostojnej matronie, ktora sunie dziedzińcem nie poruszajac stopami.
|
#547 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc kobitki, caly weekend przelezalam plackiem. W pt zaczelam krwawic, oczywiscie histeria i panika. Na szczescie lozysko nie odklejone uff, ale mam bardzo na siebie uwazac, zadnego wysilku, sprzatania, krociutki spacerek i do wyrka, nawet mam uwazac w toalecie
. Szyjka krotka, zgladzona, a to dopiero 30+1. Teraz co 2 tyg wizyta, jesli bedzie wynosila mniej niz 2 cm zaloza mi krazek i bede lezec tyle ile sie da. Powoli mam pakowac torbe do szpitala, bo raczej nie dotrwam do 38tc. Na szczecie Maly w 30+0 wazyl 1860.
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
ycnan waga dziecka wazna jest przy porodzie posladkowym
przy normalnm ulozeniu nie ma znaczenia tu chodzi o to ze glowka przeciskajac sie toruje przejscie na reszte ciala a tak co.... przejdzie pupa i nzoki ktore sa elastyczne a glowaco?ugrzeznie ![]() i jak jest male dziecko badz za duze to podobno jest to niebezpieczne i dla dziecka i matki no nie wiem moze sie obroci zobaczymy... ale z corka juz w tym tyg jak bylam na usg to byla dobrze ulozona. pomiary roznia sie o 1,5 tyg czyli w normie. waga dziecka mala bo mowie moge miec znow niewydolne lozysko i za mc maja sprawdzic przeplywy i inne echhh ja sobie znalazlam koszule na allegro i chyba zamowie bo na bazarku babeczka nie ma nie bylo echhhh
|
#550 |
|
Wtajemniczenie
|
mam dylemat jaki materacyk wybrac, kusi mnie lateksowy, ale czy jest warty swojej ceny?
A co myslicie o wiaderku tummy tub? Ktoras z mamus ma doswiadczenie?
|
#551 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nie rozumiem dlaczego to Wy latacie po te zakupy, glupie jestescie i tyle!![]() jedyne zakupy jakie powinnyscie teraz dzwigac to sa ubranka dzieciece. Spozywka i chemią niech sie męzowie zajmą.. kurde no... wiecznie w tej ciazy nie bedziecie, wiec chyba moga sie odrobinkę poswiecic! ;> tak czy inaczej.... WSZEM I WOBEC ZABRANIAM cieżarnym wrzesien-pazdziernik 2010 dzwigania zakupow spozywczo-chemicznych! bo inaczej Was znajde i Wam....
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-07-27 o 13:19 |
|
|
|
|
#552 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu Mojego Tż nie ma w godzinach 5:50-19, a piekarnia jest otwarta 6-18 ... To co, mam chleba nie zjeść? A jak jedzie na 4 dni do pracy, to mam jeść pieczywo sprzed 4 dni, bo mi zapasów narobi? Lekarz nie kazał mi leżeć, więc chyba mogę iść po chleb, a po drodze do domu zamówić bukiet na ślub?
Nie życzę sobie, żeby ktoś mnie nazywał głupią.
|
#553 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
stawiam na wanienkę zresztą bałabym się takie maleństwo w wiaderku kąpać, na leżąco chyba łatwiej podtrzymać główkę ![]() Cytat:
zresztą mi mężyk nawet za szybko chodzić nie pozwala, co chwilę słyszę tylko "nie biegaj" jak za szybko telefon od niego odbiorę to też jest: "biegłaś?!" |
||
|
|
|
#554 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie miałam badanej szyjki i tak sobie teraz myślę czy jest ok... Czułaś coś, ze się skraca? Ja mam Tummy Tub i będę kąpać maluszka jak mu sie pępuszek zagoi, a materac miałam kupić lateksowy, ale podobno dla noworodków jest za miękki i trzeba wybrać kokos+lateks to kupiłam kokos-pianka-kokos (1/3 ceny lateksowego), a lateksowy kupię jak dzidzius będzie starszy ![]() Cytat:
gabisun - Klarissa - super ciuszki ![]() Może i ja w końcu swoje sfotografuję, ale sporo czasu mi to zajmie. jejku przed praniem muszę obciąć metki, posortować kolorystycznie, uprać, poprasować, a później ułożyć rozmiarami i rodzajami Już się nie mogę doczekać
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-27 o 13:23 |
||
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wiaderka to nie sa polecane. Jedynie dla dzieci, ktore sie boja kapieli i dla wczesniakow. Ale slyszalam, ze zazwyczaj sie nie sprawdzaja. Za to czasami sa nie do zastapienia. Na poczatek lepiej wybrac zwykla wanienke, a w przypadku gdyby dziecko sprawialo "problemy" to wiaderko. Tylko trzeba pamietac o tym, ze kapiac w tummy tub dziecko trzeba wczesniej namydlic, bo juz w wiaderku nic nie zrobimy... A przeciez przy kapieli dziecka bliskosc jest bardzo wazna. A tego wiaderko nie zagwarantuje.
|
|
#556 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewuszki
no ale nadrobiłam was ![]() Zuziczka zaskoczyłaś mnie tym,że lekarz stwierdził,ze przy cc będzie czekał do naturalnego rozpoczęcia akcji porodowej. Moja ginka na ostatniej wizycie stwierdziła,że mimo iż mam termin na 6października to cc robimy prędzej i wybrałyśmy termin 20 września. to będzie 37t5d. Stwierdziła,ze lepiej to zrobić na spokojnie bez pośpiechu skoro cc planowane. No ale pewnie co lekarz to inne poglądy. A co do pieprzyków na otoczce to też mi się porobiły,nie odrywałam ich,ale same odpadają ![]() nika no akcja na poczcie niezła, dobrze tak ch***łopakowi ![]() bordowa ja podobnie jak pozostałe dziewczyny spieszę poinformować,ze niestety takie ciągnięcia sie zdarzają. Mnie już męczą od 7 tygodni czyli 23tc. Dużo leżę bo na skutek tego może dojść do skrócenia się szyjki i rozwarcia. Biorę leki i póki co jakoś funkcjonuję, ledwo bo ledwo no ale. ... Byle conajmniej do 36tc dotrwać ![]() misqua oj coś czuję,ze czeka cię fenoterol. Ja też na początku tego ciągnięcia tylko nospę i magnez brałam ,niestety coraz bardziej ciągnie i mam już silniejsze leki. Jest lepiej,ale niestety cały czas ciągnie, najbardziej wieczorem A co do depresji ciążowej to mam to samo. Na początku ciąży ciągle beczałam (hormony) potem był spokój,a teraz znów, wszystko mnie z równowagi wyprowadza, mam same czarne mysli a na tym wszystkim cierpi mój tż Mam nadzieję,ze po porodzie będzie lepiej i nie dopadnie mnie depresja poporodowa.mszu skoro brat generalnie kulturalny jest to myślę,ze wie kiedy powinien ustąpić miejsca osobie starszej czy kobiecie w ciąży. Ja myśle,że jak człowiek jest poprostu dobrze wychowany to nie trzeba mu wymieniać tych wszystkich rzeczy które wypada,a które nie. A że większość ludzi u nas to niestety jak widać chamiata jest no to już inna sprawa.... starapanna ty tu już nie szalej i leż kobito i dbaj o siebie. Bylebyś do 36 tc dotrwała. To jeszcze tylko 6 tygodni dasz radę ![]() kasienka moja kumpela przechodziła cholestazę powiedziałą,ze u niej pierwszym obiawem było straszne swędzenie podeszw stóp i wewnętrznej strony dłoni, które nasilało się wieczorem. Podobno swędzi niemiłosiernie, ona już czasem nogi i dłonie w lodowatej wodzie trzymała zeby było lżej. Ale nie miała na dłoniach żadnej wysypki, plam itd....więc miejmy nadzieję,ze to nie cholestaza ![]() majka moja ginka już też tylko wziernikiem sprawdza szyjkę i za pomocą usg. Też mówiła,ze ok 30tc już się przy szyjce jak najmniej majstruje Ray chyba szczęśliwa pisała,ze czasem dzieciaczki przekręcają się na ostatnią chwilę. Moja koleżanka tak miała już miała wypisane skierowanie na cc, a dwa dni przed planowaną cc dzidzia na usg była główką w dół. No i też koleżanka malutka, synuś urodził się niecałe 2,5kg więc może a nuż ??? A druga sprawa to kombinowanie lekarzy z cc. Niestety jedna z moich znajomych niedawno miała taką sytuację. Ma duży problem z oczami, do tego kilka męśniaków i cośtam jeszcze więc lekarz prowadzący wypisał skierowanie na cc i notatkę,zeby przy okazji usunęli mięśniaki i co.... jkaiś lekarz co ją przyjmował stwierdził,ze ma cyt.szerokie biodra, dziecko jest głową w dół więc ma rodzić naturalnie. Całe szczęście,ze wszystko się dobrze skończyło ale ja do dzisiaj nie rozumię jak mogli ją tak potraktować
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
ycnan - piesek super
Dzióbek kochany ![]() Ray - ja jestem na tym samym etapie ciąży i wczoraj dzidziuś leżał głową w dół, ale gin. powiedziała, że to nic nie znaczy, bo dzidzia teraz się bardzo wierci i to nie jest absolutnie ostateczna pozycja do porodu cellaris - ale mi zrobiła tylko usg przez brzuch i nic tam nie zaglądała, ale ufam jej i widocznie tak trzeba Kupiłam dziś koło ratunkowe dla dzieci, może mnie poratuje po porodzie Przytyłam 8kg, gin mnie spytała o przyrost wagi i powiedziała, ze ok. Wizyty nadal mam mieć tak jak dotychczas, ale ze wzgl. na sezon urlopowy nast. wizyta ciut wcześniej, bo 18.08, a kolejna pewnie też po ok.3 tyg. bo ginka ma jakieś konferencje we wrześniu
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-27 o 13:38 |
|
|
|
#558 |
|
Wtajemniczenie
|
tak, tak wszystkie "z twardymi brzuszkami" musza sie oszczedzac, mi nawet Tz zabronil scielenia lozka.
Mam na oku wanienke z firmy prima baby, a ostatnio polozne w SR polecaly wiaderko, hmm.
|
#559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale skoro podczas samego chodzenia, bo chyba 10 bochenkow nie kupujesz, spina Ci sie brzuch to cos musi byc nie halo.
|
|
#560 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Lekarz kaze mi wytrwac chociaz do 32tc, wiec zaciskam nogi i podkladam podusie pod pupe .
|
|
#561 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
" No ale dzięki za wyjaśnienie.No właśnie wiem, że nie halo i dlatego się martwię Jeszcze 2 dni do wizyty muszę wytrzymać.
|
|
#562 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mysle teraz sobie, ze trzeba sie upominac i na nastepnej wizycie przypomnij mu o sprawdzeniu. Mam teraz wizyty co 2 tyg, tez macie tak czesto po 30tc?? Skracania szyjki nie czuje, tylko co chwile napina mi sie brzusio, nawet bez powodu gdy leze. Ktoregos dnia mialam regularne skurcze co 10 min :/, aaaa i powiedzial, ze jazda samochodem wzmaga skurcze, wyznaczyl mi max droge do 15km i mam brac 3x nospe forte.Dzieki za info odnosnie Tummy Tub i materaca, zaraz pogrzebie w necie.
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Twój mężuś to chyba Paweł i synuś też będzie nosił to imię?
Mój Tż, brat, były chłopak mają tak na imię. Bratu sama to imię wybrałam i jakoś tak mam do niego szczęście ![]() Jaki kremik kupujecie dla dziecka do smarowania buźki, taki nadający się na zimę i spacerki w chłodne dni? starapanna - ja mam wanienkę i na początku będę w niej kąpać dziecko, później spróbuję Tummy Tub, a jak maluszek będzie za duży na wiaderko to wrócę do wanienki, bo specjalnie kupiłam tę wiekszą 102 cm Pytałam o szyjkę, ale powiedziała, że macica miękka i ok. Mi się wydaje czasami, że mam twardy brzuch, ale to dzidzia się rozpycha, a jak leżę jest ok. W ubiegłym tyg. przez to rozpychanie miałam uczucie, że mi skóra popęka, ale zaczęłam dodatkowo w dzień (poza porannym i wieczornym smarowaniem anty-rozstępowymi specyfikami) smarować się oliwką i nie mam już tego uczucia.
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-27 o 13:58 |
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc Brzuchatki
Nie wiem, czy ktokolwiek mnie tu jeszcze pamieta no ale nic wpraszam sie na nowo i mam nadzieje, ze przyjmiecie musialam zerwac z wizazem ze wzgledu na studia - sesja, praca mgr, a po tych meczarniach jeszcze urlopik nad polskim morzem no i jestem w miare obrobiona i wypoczeta z powrotem ![]() zaraz biore sie za nadrabianie obecnego watku, bo calosci niestety nie ogarne caluje Was mocno i pokazuje, jak uroslysmy z moja mala pocieszka |
|
|
|
#565 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochana to juz 34tc, nawet gdyby okazalo sie, ze wszystko przygotowane do porodu to Maluszek w sumie bedzie prawie donoszony. Uszka do gory. Ja Ci zazdroszcze tych 4 tyg, bo czulabym sie juz psychicznie lepiej.
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
to mnie pocieszylyscie a noz widelec sie obroci
bede naklaniac ![]() za 2 tyg ide znow na usg bo teraz bylam prywatnie a mam skierowanie do wykozystania wiec bedzie to 33 tydz to moze juz siue obroci do tego czasu.... jak nie to nie wiem.. to wtedy bede myslec poki co dziecko mi niezle daje czadu po pechrzeu i szyjce i wszystkim tam w dole jak by mi wyjsc mialo echhhhh teraz sie woda katuje bo mi wody duzo kazala pic ginka ze mozna ilosc wod sie ciut zwiekszy masakra bede nawodniona jak nie wiem co tylko siku biegam co chwile ![]() ja wizyte mam co mc
|
#567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie numerem 1 jest "Nivea na każdą pogodę". nie zawiera wody.
|
|
#568 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja wiem, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ![]() Cytat:
A co do tego po porodzie to ja nie wiem jak wytrzymamy 6 tygodni, chyba, że mnie dziecko tak wymęczy, że nie będę wiedziała jak się nazywam, ale jeszcze tak nigdy w życiu nie miałam żeby na seks nie mieć siły przez 6 tygodni... ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#569 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo generalnie mam fioła na punkcie znamion, nie wolno nic z nimi samemu robiić ![]() zgadza się, mimo tej całej nagonki na firmy farmaceutyczne żerujące na nadopiekuńczych rodzicach, którzy szczepią na co się da, jednak chyba źle bym się czuła rezygnując z tych dodatkowych wcale niestety nietanich szczepionek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-07-27 o 14:43 |
|||||
|
|
|
#570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2010-07-27 o 14:44 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.

Tż dzielnie mnie wspiera, chociaż w pracy zajęty jest, i mówi, że nawet jak się już ma zamiar urodzić to jesteśmy gotowi, on wszystko kupi co potrzebne (bo wielu rzeczy jeszcze nie mamy) i w ogóle kochany jest, nie daje mi się denerwować

Trochę mnie to zdziwiło, ale fakt, że synek mojej koleżanki bardzo źle spal na materacu gryko-kokosowym, bo było mu zbyt twardo, a jak mu zmienili na lateksowy to się wszystkie problemy skończyły...

ale nie rozumiem dlaczego to Wy latacie po te zakupy, glupie jestescie i tyle!

No ale dzięki za wyjaśnienie.