(:(:STUDENTKI PRAWA!!:):):)-łączmy się!!:):):) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-09, 21:02   #781
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: (:(:STUDENTKI PRAWA!!:):):)-łączmy się!!:):):)

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Lepszy jest UJ. Zupełnie inny, wyższy poziom nauczania, lepsi profesorowie (na nie tylko znane buźki z telewizji), inne podejście do studentów, piękna i klimatyczne miasto.
A UW? Wszyscy składają tam papiery to ciężko się się dostać, ale poziom nauczania jest żenująco niski jak na taką nadmuchaną opinię. Poza tym jeśli nie pójdziesz na te studia ze znajomymi ewentualnie nie będziesz mieszkać z nimi przygotuj się na samotność, bo ludzie tam są przede wszystkim skupieni na sobie i własnym rozwoju. Nie licz na głębokie znajomości i pomoc - nie każdy to wytrzymuje.
Jeśli natomiast zależy Ci jednak przede wszystkim na karierze to i tak zamiast iść na UW wybierz UAM. Również ma wyższy poziom, nie ma takiej masówki i nastawienia na przerobienie jak największej ilości studentów a miasto daje porównywalne możliwości kariery i pracy w przyszłości, nie mówiąc już o tym że Warszawa się przy nim chowa
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura
poza tym moim zdaniem na UW bardzo dobre jest to, że większość egzaminów jest ustna, a nie w formie bzdurnych testów...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 21:11   #782
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura
poza tym moim zdaniem na UW bardzo dobre jest to, że większość egzaminów jest ustna, a nie w formie bzdurnych testów...
A aplikację będziesz zdawała w formie ustnej czy pisemnej?
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 19:28   #783
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
A aplikację będziesz zdawała w formie ustnej czy pisemnej?
A w zawodzie będę musiała umieć wyrazić swoje poglądy ustnie lub pisemnie czy rozwiązywać testy?
Studia mają człowieka przygotować do rozwiązywania prawdziwych kazusów i chociażby jakiegokolwiek przygotowania do zawodu...
A nie tylko do tego, żeby rozwiązać test na aplikację...
Robiłam sobie jakiś czas temu test na aplikację i mimo, że części rzeczy jeszcze nie miałam to spokojnie bym się dostała...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-07-12, 11:49   #784
notnicegirl
Raczkowanie

Dziewczyny ma pytanie do osob studijacych an UKSW, mianowicie jestem 102 na liscie rezerwowej , jak mysliscie dostane sie?

Jestem zakupoholiczką

Zakochana w Tiffany Rothe
notnicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 23:16   #785
izoolka
Raczkowanie

cześć wszystkim
ogólnie to myśle już nad studiami i chciałam zapytać czy jakbym chciała studiować prawo to z czego musze mature pisać ??
aha i tak odbiegając od tematu to wiem że wy sie tam na prawie znacie więc chciałam sie was zapytać jak wygląda sytuacja z tym że osoba która ma rocznikowo 17 lat czy może przebywać z osobą pełnoletnią poza omem po godzinie 22 ??
z góry dzięki za odpowiedź
izoolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 19:26   #786
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez izoolka Pokaż wiadomość
cześć wszystkim
ogólnie to myśle już nad studiami i chciałam zapytać czy jakbym chciała studiować prawo to z czego musze mature pisać ??
aha i tak odbiegając od tematu to wiem że wy sie tam na prawie znacie więc chciałam sie was zapytać jak wygląda sytuacja z tym że osoba która ma rocznikowo 17 lat czy może przebywać z osobą pełnoletnią poza omem po godzinie 22 ??
z góry dzięki za odpowiedź
Wszystkie wymagania są na www konkretnych uczelni i musisz sama siąść i sprawdzić, bo to się co roku zmienia, ale bez historii i wosu rozszerzonych się raczej nie obejdzie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-07-15, 23:31   #787
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

a np. na UW nie biorą pod uwagę języka polskiego tylko język obcy, więc warto zdawać rozszerzony i zdać go dobrze

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 06:49   #788
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Cytat:
Napisane przez notnicegirl Pokaż wiadomość
Dziewczyny ma pytanie do osob studijacych an UKSW, mianowicie jestem 102 na liscie rezerwowej , jak mysliscie dostane sie?
tak, jest duża szansa

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 20:53   #789
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
a np. na UW nie biorą pod uwagę języka polskiego tylko język obcy, więc warto zdawać rozszerzony i zdać go dobrze
nieprawda od tego roku liczy się język polski i język obcy, a nawet matma...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-07-17, 13:41   #790
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
nieprawda od tego roku liczy się język polski i język obcy, a nawet matma...
Jakieś nowości. Rok temu tego nie było.

Stary 2010-07-18, 22:11   #791
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Jakieś nowości. Rok temu tego nie było.
Nie było, a teraz jest
Rok temu to i nawet matmy obowiązkowej nie było...
co raz, to lepsze te rekrutacje

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Marwari
Czas edycji: 2010-07-18 o 22:17

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-18, 22:18   #792
Rebelious
Zakorzenienie

Cytat:
Nie było, a teraz jest
Rok temu to i nawet matmy obowiązkowej nie było...
dla mnie "piękne" jest to, że od tego roku to sobie można iść na prawo na UW z maturą z wiedzy o tańcu i hisztorii sztuki albo nie wiem... fizyki i chemii...
W tamtym roku też po części można było. Poprzez MISH np.
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 17:50   #793
notnicegirl
Raczkowanie

a więc dostałam się na prawo na uksw. Jezeli jest tu jakas dobra duszyczka ktora moglaby mi udostepnic materialy na pierwszy rok bylabym bardzo wdzieczna

Jestem zakupoholiczką

Zakochana w Tiffany Rothe
notnicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 14:10   #794
Princess_19
Raczkowanie

a ja mam takie pytanko: jak wyglądaja studia wieczorowe i ile kosztują? mam na mysli głownie UWr bo u mnie w gre wchodzą tylko niestaacj(słaba matura). Podobno na UWr zaoczne są co drugi tydzien a to mnie troche przeraza. Zastanawiam się nad zmiana wyboru uczelni gdzie np zajecia sa 3 razy w tygodniu np Opole. Bo nie wyobrazam sobie szkoly 4 dniu w m-cumozecie dziewczyny napisac gdzie studiujecie i jak oceniacie szkolę? wiem ze troche przezywam ale bardzo wazne to dla mnie.

Edytowane przez Princess_19
Czas edycji: 2010-07-24 o 14:13
Princess_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 11:43   #795
ygerna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Princess_19 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanko: jak wyglądaja studia wieczorowe i ile kosztują? mam na mysli głownie UWr bo u mnie w gre wchodzą tylko niestaacj(słaba matura). Podobno na UWr zaoczne są co drugi tydzien a to mnie troche przeraza. Zastanawiam się nad zmiana wyboru uczelni gdzie np zajecia sa 3 razy w tygodniu np Opole. Bo nie wyobrazam sobie szkoly 4 dniu w m-cumozecie dziewczyny napisac gdzie studiujecie i jak oceniacie szkolę? wiem ze troche przezywam ale bardzo wazne to dla mnie.
to w końcu zdecydowałas sie na zaoczne czy wieczorowe?? bo to co innego chyba że cos źle zrozumiałam...
a był już na UWr drugi nabór lub dalszy?? jesteś naprawdę bez szans na dzienne??
z tego co mi wiadomo raczej trudno przenieść się potem na dzienne

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 15:17   #796
Blonde_Stranger
Zadomowienie

Cześć dziewczyny,od października zaczynam wieczrowe prawo na UW. Wcześniej studiowałam dziennikarstwo ale to nie było to,mam nadzieję że tym razem wybrałam zgodnie ze swoim powołaniem. Logiki zaczynam się uczyć już teraz - nie chcę być wrzucona na głęboką wodę to chyba pierwszy raz kiedy mam motywację do nauki,nigdy nie należałam do kujnów ani zbyt pilnych osób Mam nadzieję że na tym kieruku stanę się bardziej uprządkowana i systematyczna (muszę!).

pozbędę się Noa Cacharel 95 ml!

Edytowane przez Blonde_Stranger
Czas edycji: 2010-07-27 o 15:19
Blonde_Stranger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 14:39   #797
ygerna
Zakorzenienie

logika nie jest taka zła w sumie to był przedmiot który najłatwiej wchodził mi do głowy na I roku... miałaś jakieś elementy logiki na matmie w LO? ja miałam i bardzo mi to pomogło

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 15:21   #798
Blonde_Stranger
Zadomowienie

Z matmy byłam beznadziejna i cudem przechodziłam z klasy do klasy właśnie z jej powodu,więc owszem,miałam ale nie pamiętam nic

pozbędę się Noa Cacharel 95 ml!
Blonde_Stranger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 19:16   #799
chinure
Przyczajenie

a czy któraś z was studiuje może prawo na Uniwersytecie Wrocławskim? Jestem bardzo ciekawa opinii dotyczących tej uczelni, bo od października zaczynam tam studia, a w necie nie ma zbyt wielu informacji
chinure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 22:57   #800
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Blonde_Stranger Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,od października zaczynam wieczrowe prawo na UW. Wcześniej studiowałam dziennikarstwo ale to nie było to,mam nadzieję że tym razem wybrałam zgodnie ze swoim powołaniem. Logiki zaczynam się uczyć już teraz - nie chcę być wrzucona na głęboką wodę to chyba pierwszy raz kiedy mam motywację do nauki,nigdy nie należałam do kujnów ani zbyt pilnych osób Mam nadzieję że na tym kieruku stanę się bardziej uprządkowana i systematyczna (muszę!).
Jak wiele osób na tym kierunku, przesadzasz z nadgorliwością

Stary 2010-08-04, 23:20   #801
Rebelious
Zakorzenienie

Cytat:
Jak wiele osób na tym kierunku, przesadzasz z nadgorliwością
Oj taaak.
Chociaż powiedziałabym raczej - jak wiele PRZYSZŁYCH studentów tego kierunku.
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-07, 07:30   #802
Amargito
Raczkowanie

Witam sympatyczne koleżanki Wizażanki- przyszłe prawniczki. Mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc. Od jakiegoś czasu jetem zainteresowana tym tematem, ale im więcej szukam tym większy mam mętlik w głowie. Chodzi o aplikacje. Może ktoraś z Was będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie/a?
Jak to jest z limitami przyjęć? Czy Ministerstwo sprawiedliwości ustala limity przyjęć na każdą aplikację? np 120 miejsc na aplikację sędziowską w całym kraju/ wojewodztwie ( przepraszam za liczby- jeśli nie są właściwe, kompletnie się na tym nie znam)
Czy pozytywnie zdany egzamin gwarantuje nam aplikacje, czy dodatkowa sami musimy sobie szukać patrona, bez względu na wyniki egzaminu?
Czy pracując powiedzmy w kancelarii patrona dostajemy za tę pracę jakieś wynagrodzenie, jeśli tak to ile?
Ile was kosztuje/ kosztowała aplikacja?
Jak to naprawdę teraz wygląda? Co robicie/ będziecie robić na tego rodzaju "praktykach"? Jaka jest wasza wymarzona aplikacja
Jak długo się przygotowałyście do egzaminu na aplikację?

Może macie jakieś rady, odnośnie tego co robić w trakcie studiów ( oprócz tego, że uczyć się), gdzie zdobywać doświadczenie, gdzie szukać praktyk, staży itp. Wiadomo, że nie każdemu się uda zostać sędzią czy prokuratorem, a jakieś doświadczenie pomocne przy szukaniu pracy gdzieś zdobyć trzeba...
No i na koniec. Wiadomo, że uczelnia na ktorej studiujemy jest ważnym czynnikiem w naszej dalszej karierze, pytanie tylko jak ważnym? Czy powiedzmy student prawa UW UAM UWr, UŁ, UMCSU będzie miał większe/ mniejsze szanse na znalezienie miejsca do odbycia aplikacji niż powiedzmy student UKSW, UG...? Zakładając że obaj zdali egzamin i mają porównywalne wyniki?
Wybaczcie jeśli moje pytania są dla was oczywiste, ale próbuję znaleźć jakieś wiarygodne źródło informacji i zapytać konkretnie o moje wątpliwości.
Amargito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-07, 17:37   #803
joooja
Raczkowanie

Witam
Melduję swoją obecność jako przyszła studentka prawa (UŚ).
Podobnie jak Blonde_Stranger mam już za sobą pewne doświadczenia, byłam na filologii polskiej, ale też doszłam do wniosku, że to nie to. Teraz jestem jakoś dziwnie spokojna Aż sama się sobie dziwie.

Amargito, raczej nie pomogę jeśli chodzi o pierwsze pytania. Ale jeśli chodzi o te dalsze, to może spróbuj w swoim PUPie popytać o staż. Zarabia się niewiele (przynajmniej u mnie, na czysto wychodzi coś ok 700zł) ale można dostać ciekawy staż w sądzie, albo w prokuraturze. Moja koleżanka była np na stażu w kancelarii komorniczej. Spodobała się i gdy staż dobiegł końca zatrudniono ją na pełny etat Jak dla mnie to marzenie Chciałabym tak
joooja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 09:45   #804
infatuated
Zakorzenienie

Amargito
ja studiuje na UŁ, w rankingu Ministerstwa Sprawiedliwości ma II miejsce ( po UW), z tego co się orientowałam to zdawalność od nas była wysoka, ale o szczegółach Ci nie potrafie powiedziec...

Ja od siebie polecam oprócz typowej nauki działalność np w ELSA (Europejskie Stowarzyszenie Studentów Prawa) super sprawa masz możliwość udziału w praktykach międzynarodowych, jak i krajowych, przeróżnych konferencjach, wyjazdach międzynarodowych, szkoleniach. Współpracujemy z kancelariami, firmami, które patronują nasze projekty, a także z Panią Rzecznik Sądu Okręgowego, która dzwoni do nas przed medialnymi rozprawami i mamy możliwość wejścia poza tym wyprawy do aresztu śledczego, laboratorium kryminalistycznego..
Organizujemy również konkursy, np Konkurs Krasomówczy, każdego roku jest Obóz Adaptacyjny Studentów Prawa i Administracji -ADAPCIAK, mega opcja !! polecam każdym pierwszakom!! poczytaj sobie na elsa.org.pl

Hmmm..możesz się też zapisać do Kółka ja np w tym roku chodziłam do Studenckiego Koła Prawa Karnego, mielismy spotkania z prokuratorem, warsztaty z pisania pism procesowych itp...

jeśli chodzi o praktyki to moja koleżanka w tym roku własnie przez ELSA załatwiła sobie 'dodatkowa' praktykę w kancelarii komorniczej, dostała 1000 zł takze fajnie a 'z urzędu' przysługują nam praktyki na IV roku, mozna np w sadzie dostac
u nas na wydziale jest tez Biuro Karier-tam tez sa rozne oferty pracy, np asystentka w kancelarii..chociażby przez taką pracę można zdobyć cenne doświadczenie
infatuated jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 14:29   #805
agatka11223344
Raczkowanie

a ja mam pytanie odnośnie prawa na UMK. od 2010 r niby wystarczy matura podstawowa z maty, polskiego i języka. dobrze rozumiałam ? tu jest link
http://www.umk.pl/uczelnia/dokumenty..._2010_WPiA.pdf
agatka11223344 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 14:36   #806
evenstar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez infatuated Pokaż wiadomość
Amargito
ja studiuje na UŁ, w rankingu Ministerstwa Sprawiedliwości ma II miejsce ( po UW), z tego co się orientowałam to zdawalność od nas była wysoka, ale o szczegółach Ci nie potrafie powiedziec...

Ja od siebie polecam oprócz typowej nauki działalność np w ELSA (Europejskie Stowarzyszenie Studentów Prawa) super sprawa masz możliwość udziału w praktykach międzynarodowych, jak i krajowych, przeróżnych konferencjach, wyjazdach międzynarodowych, szkoleniach. Współpracujemy z kancelariami, firmami, które patronują nasze projekty, a także z Panią Rzecznik Sądu Okręgowego, która dzwoni do nas przed medialnymi rozprawami i mamy możliwość wejścia poza tym wyprawy do aresztu śledczego, laboratorium kryminalistycznego..
Organizujemy również konkursy, np Konkurs Krasomówczy, każdego roku jest Obóz Adaptacyjny Studentów Prawa i Administracji -ADAPCIAK, mega opcja !! polecam każdym pierwszakom!! poczytaj sobie na elsa.org.pl

Hmmm..możesz się też zapisać do Kółka ja np w tym roku chodziłam do Studenckiego Koła Prawa Karnego, mielismy spotkania z prokuratorem, warsztaty z pisania pism procesowych itp...

jeśli chodzi o praktyki to moja koleżanka w tym roku własnie przez ELSA załatwiła sobie 'dodatkowa' praktykę w kancelarii komorniczej, dostała 1000 zł takze fajnie a 'z urzędu' przysługują nam praktyki na IV roku, mozna np w sadzie dostac
u nas na wydziale jest tez Biuro Karier-tam tez sa rozne oferty pracy, np asystentka w kancelarii..chociażby przez taką pracę można zdobyć cenne doświadczenie
ja też studiuję na UŁ drugi rok zaczynam. zapisałam się do koła prawa cywilnego i handlowego. a Ty który rok zaczynasz?

widziałam właśnie ELSĘ stacjonującą nie tak dawno, miałam przez chwilę ochotę się zapisać ale nie wiem, czy znajdę czas na taką działalność
Stary 2010-09-04, 18:57   #807
kiniaczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez infatuated Pokaż wiadomość
Amargito
nie po UW, a po UJ
kiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 17:38   #808
Princess_19
Raczkowanie

a czy któraś studiowała(lub będzie studiować) prawo na Opolskim? jakieś wrażenia?
Princess_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 14:18   #809
witchwq
Zakorzenienie

witam kolezanki prawniczki!

przepraszam, ze tak wcinam sie w watek, bo ja z prawem niewiele mam wspolnego. no chyba tylko to, ze porady prawnej potrzebuje. sprawa jest dosc skonplikowana i do tego bardzo... "intymna", wiec jesli ktorasz was mialaby chec i ochote, to opowiem wszystko na priv.

z mila checia udalabym sie do prawnika, ale niestety nie mieszkam w polsce i nie mam mozliwosci przyjazdu tylko po to, zeby zasiegnac porady.

tak ogolnie to sprawa dotyczy szeroko pojetych darowizn, prawa spadkowego, praw wlasnosci itd.

bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc i jeszcze raz przepraszam za wtargniecie - po prostu juz nie wiem co robic
Stary 2010-09-09, 17:51   #810
aneta_91
Zakorzenienie

melduję się kolejna studentka prawa
UMCS, prawo stacjonarne, rok I.
proszę o rady, wsparcie duchowe i w miarę mozliwości udostępnienie materiałów naukowych

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości