![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: (:(:STUDENTKI PRAWA!!:):):)-łączmy się!!:):):)
Cytat:
![]() poza tym moim zdaniem na UW bardzo dobre jest to, że większość egzaminów jest ustna, a nie w formie bzdurnych testów...
![]() |
![]() |
#782 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
A w zawodzie będę musiała umieć wyrazić swoje poglądy ustnie lub pisemnie czy rozwiązywać testy?
![]() Studia mają człowieka przygotować do rozwiązywania prawdziwych kazusów i chociażby jakiegokolwiek przygotowania do zawodu... A nie tylko do tego, żeby rozwiązać test na aplikację... Robiłam sobie jakiś czas temu test na aplikację i mimo, że części rzeczy jeszcze nie miałam to spokojnie bym się dostała...
![]() |
#784 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ma pytanie do osob studijacych an UKSW, mianowicie jestem 102 na liscie rezerwowej , jak mysliscie dostane sie?
![]()
![]() |
#785 |
Raczkowanie
|
cześć wszystkim
![]() ogólnie to myśle już nad studiami ![]() aha i tak odbiegając od tematu to wiem że wy sie tam na prawie znacie więc chciałam sie was zapytać jak wygląda sytuacja z tym że osoba która ma rocznikowo 17 lat czy może przebywać z osobą pełnoletnią poza omem po godzinie 22 ?? z góry dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#787 |
Ekspert od Dupy Strony
|
a np. na UW nie biorą pod uwagę języka polskiego tylko język obcy, więc warto zdawać rozszerzony i zdać go dobrze
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#790 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Jakieś nowości. Rok temu tego nie było.
![]() |
#791 |
Zakorzenienie
|
Nie było, a teraz jest
![]() Rok temu to i nawet matmy obowiązkowej nie było... co raz, to lepsze te rekrutacje ![]()
"Przeznaczenie rozdaje karty. A my tylko gramy." Artur Schopenhauer [SIGPIC][/SIGPIC] Edytowane przez Marwari Czas edycji: 2010-07-18 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Raczkowanie
|
a więc dostałam się na prawo na uksw. Jezeli jest tu jakas dobra duszyczka ktora moglaby mi udostepnic materialy na pierwszy rok bylabym bardzo wdzieczna
![]()
![]() |
#794 |
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanko: jak wyglądaja studia wieczorowe i ile kosztują? mam na mysli głownie UWr bo u mnie w gre wchodzą tylko niestaacj(słaba matura). Podobno na UWr zaoczne są co drugi tydzien a to mnie troche przeraza. Zastanawiam się nad zmiana wyboru uczelni gdzie np zajecia sa 3 razy w tygodniu np Opole. Bo nie wyobrazam sobie szkoly 4 dniu w m-cu
![]() Edytowane przez Princess_19 Czas edycji: 2010-07-24 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a był już na UWr drugi nabór lub dalszy?? jesteś naprawdę bez szans na dzienne?? z tego co mi wiadomo raczej trudno przenieść się potem na dzienne ![]()
![]() |
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,od października zaczynam wieczrowe prawo na UW. Wcześniej studiowałam dziennikarstwo ale to nie było to,mam nadzieję że tym razem wybrałam zgodnie ze swoim powołaniem. Logiki zaczynam się uczyć już teraz - nie chcę być wrzucona na głęboką wodę
![]() ![]() Edytowane przez Blonde_Stranger Czas edycji: 2010-07-27 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
logika nie jest taka zła
![]() ![]()
![]() |
#798 |
Zadomowienie
|
Z matmy byłam beznadziejna i cudem przechodziłam z klasy do klasy właśnie z jej powodu,więc owszem,miałam ale nie pamiętam nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Przyczajenie
|
a czy któraś z was studiuje może prawo na Uniwersytecie Wrocławskim? Jestem bardzo ciekawa opinii dotyczących tej uczelni, bo od października zaczynam tam studia, a w necie nie ma zbyt wielu informacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Raczkowanie
|
Witam sympatyczne koleżanki Wizażanki- przyszłe prawniczki. Mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc. Od jakiegoś czasu jetem zainteresowana tym tematem, ale im więcej szukam tym większy mam mętlik w głowie. Chodzi o aplikacje. Może ktoraś z Was będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie/a?
Jak to jest z limitami przyjęć? Czy Ministerstwo sprawiedliwości ustala limity przyjęć na każdą aplikację? np 120 miejsc na aplikację sędziowską w całym kraju/ wojewodztwie ( przepraszam za liczby- jeśli nie są właściwe, kompletnie się na tym nie znam) Czy pozytywnie zdany egzamin gwarantuje nam aplikacje, czy dodatkowa sami musimy sobie szukać patrona, bez względu na wyniki egzaminu? Czy pracując powiedzmy w kancelarii patrona dostajemy za tę pracę jakieś wynagrodzenie, jeśli tak to ile? Ile was kosztuje/ kosztowała aplikacja? Jak to naprawdę teraz wygląda? Co robicie/ będziecie robić na tego rodzaju "praktykach"? Jaka jest wasza wymarzona aplikacja ![]() Jak długo się przygotowałyście do egzaminu na aplikację? Może macie jakieś rady, odnośnie tego co robić w trakcie studiów ( oprócz tego, że uczyć się ![]() No i na koniec. Wiadomo, że uczelnia na ktorej studiujemy jest ważnym czynnikiem w naszej dalszej karierze, pytanie tylko jak ważnym? Czy powiedzmy student prawa UW UAM UWr, UŁ, UMCSU będzie miał większe/ mniejsze szanse na znalezienie miejsca do odbycia aplikacji niż powiedzmy student UKSW, UG...? Zakładając że obaj zdali egzamin i mają porównywalne wyniki? Wybaczcie jeśli moje pytania są dla was oczywiste, ale próbuję znaleźć jakieś wiarygodne źródło informacji i zapytać konkretnie o moje wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Melduję swoją obecność jako przyszła studentka prawa (UŚ). Podobnie jak Blonde_Stranger mam już za sobą pewne doświadczenia, byłam na filologii polskiej, ale też doszłam do wniosku, że to nie to. Teraz jestem jakoś dziwnie spokojna ![]() Amargito, raczej nie pomogę jeśli chodzi o pierwsze pytania. Ale jeśli chodzi o te dalsze, to może spróbuj w swoim PUPie popytać o staż. Zarabia się niewiele (przynajmniej u mnie, na czysto wychodzi coś ok 700zł) ale można dostać ciekawy staż w sądzie, albo w prokuraturze. Moja koleżanka była np na stażu w kancelarii komorniczej. Spodobała się i gdy staż dobiegł końca zatrudniono ją na pełny etat ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Zakorzenienie
|
Amargito
ja studiuje na UŁ, w rankingu Ministerstwa Sprawiedliwości ma II miejsce ( po UW), z tego co się orientowałam to zdawalność od nas była wysoka, ale o szczegółach Ci nie potrafie powiedziec... Ja od siebie polecam oprócz typowej nauki działalność np w ELSA (Europejskie Stowarzyszenie Studentów Prawa) super sprawa ![]() ![]() Organizujemy również konkursy, np Konkurs Krasomówczy, każdego roku jest Obóz Adaptacyjny Studentów Prawa i Administracji -ADAPCIAK, mega opcja !! polecam każdym pierwszakom!! poczytaj sobie na elsa.org.pl Hmmm..możesz się też zapisać do Kółka ![]() jeśli chodzi o praktyki to moja koleżanka w tym roku własnie przez ELSA załatwiła sobie 'dodatkowa' praktykę w kancelarii komorniczej, dostała 1000 zł takze fajnie ![]() ![]() u nas na wydziale jest tez Biuro Karier-tam tez sa rozne oferty pracy, np asystentka w kancelarii..chociażby przez taką pracę można zdobyć cenne doświadczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie odnośnie prawa na UMK. od 2010 r niby wystarczy matura podstawowa z maty, polskiego i języka. dobrze rozumiałam ? tu jest link
http://www.umk.pl/uczelnia/dokumenty..._2010_WPiA.pdf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widziałam właśnie ELSĘ stacjonującą nie tak dawno, miałam przez chwilę ochotę się zapisać ale nie wiem, czy znajdę czas na taką działalność ![]()
![]() |
![]() |
#807 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Raczkowanie
|
a czy któraś studiowała(lub będzie studiować) prawo na Opolskim? jakieś wrażenia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
witam kolezanki prawniczki!
przepraszam, ze tak wcinam sie w watek, bo ja z prawem niewiele mam wspolnego. no chyba tylko to, ze porady prawnej potrzebuje. sprawa jest dosc skonplikowana i do tego bardzo... "intymna", wiec jesli ktorasz was mialaby chec i ochote, to opowiem wszystko na priv. z mila checia udalabym sie do prawnika, ale niestety nie mieszkam w polsce i nie mam mozliwosci przyjazdu tylko po to, zeby zasiegnac porady. tak ogolnie to sprawa dotyczy szeroko pojetych darowizn, prawa spadkowego, praw wlasnosci itd. bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc i jeszcze raz przepraszam za wtargniecie - po prostu juz nie wiem co robic ![]()
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
melduję się kolejna studentka prawa
![]() UMCS, prawo stacjonarne, rok I. proszę o rady, wsparcie duchowe i w miarę mozliwości udostępnienie materiałów naukowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.