|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
![]() a ja dziś dostałam @ także wymiksuuje się chyba niestety z waszego forum. bo mamusią kwietniową nawet nie będę, może majowa? mąż mnie dziś zaskoczył, bo powiedział, że to źle że mam @, chyba juz nastawił się na dzidzie, miło... no szkoda.......
|
|
#1682 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1683 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakoś nastawiłam się na dzidzie... więc może się uda
|
|
#1684 |
|
Raczkowanie
|
gospella napewno się uda i przecież wcale się nie musisz wypisywać
*Dziewczynki mam pytanie. Sporo nas tutaj jest z ostatnią @ 1 czerwca i tp na 8 marca. I teraz moje pytanie. Według gina jestem teraz w 8 tyg ciąży. Wg. USG też. Ale jak tak czytam wątek to są rozbieżności. Np pisałam Monti- bo mamy też te same daty, że teraz jestem niby w 8 a ona pisze, że jest 9? wiem, że się różnie liczy, ale już zgłupiałam całkowicie.
|
#1685 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1686 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczynki
nie ma mnei na necie tylko wieczorami a musze was godzine nadrabiac zbey przeczytac co naskrobalyscie ;p ja jesli chodzi o imiona to mam konflikt z Tz i nie wiem czy jakos dojdziemy doporozumienia ;p mi sie podba Sara Kinga Patrycja a jemu Nina Andzela a i tak mowi ze synek bedize i ze Mirek - a mnei nerw beirze bo chcialabym Sebastiana Roberta albo Rafała beidzme museili chyba moneta zucac z naszym uporem co do menu to codzinenie w pracy jem zupke chinska, bulke slodka, wafla w czekoladzie i kanapki a jak wracam do domu to jajka z majonezem na zmiane z kabanosami, kielbaska suszona i pomidorami ostatnio tak meni mdlilo ze nic nie jadlam na obiad ale jak przejezdalismy kolo mcdonalda zamarzyly mi sie mcnuggets i mdlosci przeszly jak zaczelam jesc kotelty z sosem co do porodow to jzu pisalam ze sie boje i poki co nie mysle o najgorsyzm zreszta znow mnie zlapal jakis lek ze w tym moim pecherzyku nic nei ma, tydizn temu byl pusty a mial 13mm - moze nie rozwija sie nic w srodku ????????????????????????? ???????????? chyba pojde w piatek na usg mozejakas kropka sie pojawiła przez ten tydizen w srodku ![]() milego dzionka zycze |
|
|
|
#1687 |
|
Zadomowienie
|
termin porodu liczą od pierwszego dnia OM
a cykle mamy różnej długości więc owulacja jest u jednej parę dni wcześniej u innej parę dni później ![]() dlatego później wiek ciąży wg USG jest ciut inny - różnica paru dni
|
|
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
Witam moje Piękne Mamuśki
![]() Ja wstałam, posprzątałam, ugotowałam zupke pomidorową i właśnie rzuciłam sie na łóżko i buszuje po necie. Jutro powinnam dostać @, piersi bolą i są nabrzmiałe. Teścior wczorajszy blady wyszedł. Jutro znowu zrobie to zobaczymy... Brzuch czasem zakłuje ale nie boli prawie wcale. Co do imion Dla dziewczynki Magalena Chciałabym być w ciąży
|
|
#1689 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też się wybieram w piątek Ale o wizycie powiem Wam pewnie w sobotę, bo znając życie kolejka będzie taka, że będę tam siedzieć, aż się ściemni A o imionach powiem Wam po piątkowej wizycie, nie dzielę skóry na niedźwiedziu
|
|
|
|
|
#1690 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
*Mam Tatę Mirka jest przekochanym facetem![]() Nawte nie dopuszczaj do siebie myśli, że nic się nie rozwija w środku. Dużo też zależy od sprzętu. Wszystko będzie ok. aaaa nie napisałam wam jeszcze imion. No więc jak będzie dziewczynka to będzie Maria (Marysia) a jak chłopczyk to Jan (Jasio, Janek) ))
|
|
#1691 |
|
Zakorzenienie
|
ja kimałam z 10 minut
![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- melody juz ci odpisalam..
|
#1692 |
|
Zadomowienie
|
niby tak, ale to badanie nie wszystkim zlecają z tego co słyszę dookoła, chyba że ktoś ma ku temu podstawy, np. przypadek zespołu downa, wiek kobiety (bodajże po 30 rż), albo jakieś choroby genetyczne w rodzinie. Mi tego pewnie nie zlecą, ewentualnie sama sobie je zafunduję( , szkoda, że to takie drogie...)
|
|
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robie na pewno
a mimo że mam 20 lat i nie było przypadku chorób genetycznych, chce mieć wszystko ładnie pomierzone i wiedzieć,że z dzidzią ok
|
#1694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
USG genetycznie robią każdemu - sprawdza się wtedy przezierność karkową i bada kość nosową na przykład ![]() należy je wykonać w 11-14 tygodniu
|
|
|
|
|
#1695 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co się orientuje to pierwszy etap badań prenatalnych to właśnie USG genetyczne a jeżeli na badaniu usg wystąpią nieprawidłowości to wtedy test podwójny i amniopukncja itp ..
![]() ale mogę się mylić
|
#1696 |
|
Zadomowienie
|
a no pomyliłam pojęcia, sorki. Ale nie generalizuj, że każdemu, moja koleżanka (chodzi do tego samego lekarza co ja) nie miała czegoś takiego. Ja się gościa jeszcze zapytam w piątek... zobaczymy co powie...
|
|
|
|
#1697 |
|
Raczkowanie
|
no tak, ja też zrobię tylko nie to z nakłuwaniem i pobieraniem materiału (bo to tak jak mówisz Angel zalecają dzieczynom z obciążeniem genetycznym oraz tym, które ukończyły 35 rok życia), tylko to 2, jeśli się nie mylę to pobierane jakoś bezinwazyjne.
A to Usg genetyczne właśnie wyklucza to zgrubienie świadczące o chorobie genetycznej, które później zanika. Dlatego trzeba je zrobić w określonym tygodniu ale którym? to mi chyba powie gin w środę 4 sierpnia ![]() Monti jeśli wystąpią nieprawidłowosci tylko to test podwójny? a to nie jest ten PAPPA czy jakoś tak??? wiele dziewczyn na innym wątku miało go w standardzie, a nie dlatego, że były nieprawidłowości
Dreams can come true !! ))Edytowane przez melody_ Czas edycji: 2010-07-28 o 10:33 |
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
i nie każdy ma badania genetyczne na to potrzebny jest lepszy sprzęt, nie zwykłe USG jakie przeważnie mają w gabinetach lekarze, ja np i Jok3r jedziemy do Feminy w Katowicach bo u mnie w okolicy nikt nie ma takiego sprzętu
|
#1699 |
|
Zadomowienie
|
zwykłe usg wystarczy
ale wydaje mi się, że każdemu badaja przezierność karkową - to właśnie wyklucza zespół Downa mogę się mylić oczywiście
|
|
|
|
#1700 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie dziewczyny, a powiedzcie na ile wczoeśniej trzeba się umówić do tej feminy? ja w sumie mam do Katowic ponad 50KM, ale to nie problem, bo mężuś pracuje w Katowicach to się mogę z nim wybrać... ale nie wiem czy nie za późno jest na umówienie się
|
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
Black niee
myślę,że jak teraz zadzwonisz to spokojnie dostaniesz termin ja zadzwonie w przyszłym tyg tutaj masz info http://www.badania-prenatalne.katowi...-usg-plodu.php
|
#1702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
ja sobie musze rozpisa,ć jak moj bedzie pracować
|
#1704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, to było 8 lat temu i wtedy- ponieważ ciążę prowadziła lekarz z przyszpitalnej przychodni i chodziliśmy tez do nich do szkoły rodzenia- mielismy jakąś zniżkę. W każdym razie poród w rodzinnej kosztował nas 500 zł, do tego 500 zł doba w jedynce z dostawką, posiłki płatne dodatkowo, bo do tej jedynki był catering, a nie obrzydliwe żarcie szpitalne. Więc wyszło nas łącznie 2500zł te osiem lat temu Tylko, że my nie bralismy umówionej połoznej na poród ( bo to kosztowało dodatkowe 500-1000 zł, których juz nie mielismy) , wolelismy ten pokój, a połozna mielismy z dyżuru, ale była bardzo w porządku. Większość szpitali ma teraz strony internetowe z cennikiem, więc spokojnie poszukaj i się zorientujesz jak to jest na dzień dzisiejszy
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam , ze sie wtracam ale matko boska! CENA MNIE ZSZOKOWALA PO PROSTU!!
Ja rodzilam 5 kwietnia tego roku, porod rodziny 200, sala rodzinna nic chyba ze tz by cos jadl to 35 zl za dobe i poza tym nic wiec za porod rodzinny i sale 200 zl placilam.
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
U nas poród rodzinny jet bezpłatny. Rozumiem, że jak ktoś ma inne wymagania to płaci, ale za poród??
|
|
|
|
#1707 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no, ja bym nie radziła tak czekac do ostatniej chwili Generalnie jedzie się, jak skurcze są regularnie co 5 minut, nie ważne, czy możesz chodzić, czy nie, bo np ja praktycznie do skurczów partych spokojnie moge chodzić, nawet lepiej jest chodzic, bo się tak nie czuje tych skurczów jak na siedząco np. No i jeszcze zależy ile macie do szpitala, jaka jest pora dnia ( wziąć pod uwage korki) itd... tak więc, na rozsądek wszystko ![]() a w ogóle to znowu naskrobałyście mnóstwo i czytam w ratach ![]() Ja wczoraj byłam na usg- dzidzia ma 2 cm, to bardzo szybko urosła od poprzedniego usg, ale generalnie moje dzieci były dość duże 3700 mała i 4330 mały, poza tym teraz jestem od kilku lat wegetarianką, a dzieci wegetarian rodzą się statystycznie większe niz dzieci mięsożerców ![]() aż sie boję, jaki wegetarianski wielkolud może mi sie urodzić po mojej dwójce, patrząc na tamtą ich wage, bo wtedy jeszcze jadłam mięso ale przy porodzie wcale nie czułam, że moje dzieci sa duże ![]() Tak więc ma 2 cm i bijące serduszko, widziałam na monitorze, ślicznie to wyglądało, jak pulsująca gwiazda na niebie No a mój brzuch juz wyskoczył, bo w kolejnych ciążach szybciej wyskakuje i nie mieści mi sie do spodni, więc wczoraj jeszcze sobie kupiłam piekne dżinsy ciążówki w Mothercare
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#1708 |
|
Zadomowienie
|
Padło pytanie czy robić badanie na toksoplazmozę. No więc większość gine zaleca je zrobić dla świętego spokoju, żebyś wiedziała czy masz się pilnować czy nie. Tokso nie jest refundowana i kosztuje ok 70zl, bo to są dwa badania. Jeśli chodzi o prenatalne to robi się je pierwsze między 10-13 tyg drugie miedzy 20-23. Według tego co powiedział mi gine to są to badania genetyczne inaczej prenatalne i zaleca się aby zrobiła je każda mama, bo można zapobiec wielu chorobom. Kobitki powyżej 35 rż mają te badania za darmo. W Feminie nie ma problemu z terminami, bo są wakacje i jest pusto. Jak ja dzwoniłam to babeczka sama się zapytała jaki termin mi pasuje, ale oczywiście taki stan nie będzie trwał wiecznie, bo w końcu mamusie zaczną wracać z wakacji
No w szpitalu w którym będę prawdopodobnie rodzić poród rodzinny jest za darmo tylko właśnie nie wiem jak z tą jedynką. Czy w ogóle mają coś takiego i za ile. Będę musiała się dowiedzieć.
|
|
|
|
#1709 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz myslalam ze mnie jakies chorobsko bierze bo wciaz chodze w grubym zimowym swetrze a u nas pogoda okropna na dworze tylko 14st i leje deszcz brrrr![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ja rano bylam juz oddac krew i mocz do badania Moje włosy i cera narazie bez zmian,mdłosci brak,ogolnie to nic nie czuje oprocz tych paskudnych plamien no ale brzusio nie boli wiec luteina pomaga zreszt a duzo tam tych skutkow![]() a ja na obiadek dzis robie kotleciki z piersi kurczaka |
|||
|
|
|
#1710 |
|
Raczkowanie
|
No rzeczywiście drogo.
Darusia jesteś widzę z Łódzkiego tak jak ja. Gdzie rodziłaś? u siebie w Sieradzu? Monika Jezu jak Ci dobrze z tym jedzeniem, że możesz wszystko jeść itp, że Cię nie muli. Ja jestem w pracy, a że pracuję na uczelni to niestety bufet latem jest zamknięty bo nie ma przecież studentów. Przywożę sobie słoiczki z zupką i jem... potem w domku coś jeszcze jeśli akurat jestem w ogóle w stanie coś przełknąć i nie mam odruchów wymiotnych na sam widok lodówki
Dreams can come true !! ))Edytowane przez melody_ Czas edycji: 2010-07-28 o 11:08 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.

*

Dla dziewczynki Magalena