Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 2011 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-28, 11:09   #1711
Montii
Zakorzenienie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

ja za wszystkie badania które mi zlecił gin zapłaciłam na razie 64 zł

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:11   #1712
niutka1
Wtajemniczenie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
przepraszam , ze sie wtracam ale matko boska! CENA MNIE ZSZOKOWALA PO PROSTU!!
Ja rodzilam 5 kwietnia tego roku, porod rodziny 200, sala rodzinna nic chyba ze tz by cos jadl to 35 zl za dobe i poza tym nic wiec za porod rodzinny i sale 200 zl placilam.

no tak, ale gdzie rodziłas, w jakim mieście? Bo od tego tez dużo zalezy. Niestety im wieksze miasto tym drożej.

sprawdziłam ceny w tym szpitalu obecnie:

http://www.szpitalzelazna.pl/index.p...764985ddfdfc65

a tu inny szpital o porównywalnej renomie w tym samym mieście

http://szpitalmadalinskiego.pl/portal/pliki/cennik.pdf

Z tym, że ja chce rodzić w domu, jeżeli wszystko będzie w porządku, poprzedni poród miałam w domu i nie da się tego porównać z szpitalem, połozna do domu kosztuje 1500-3000zł
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:13   #1713
Montii
Zakorzenienie

Ja bym się bała, ale Ty rodzisz nie pierwsze dzieciątko więc masz porównanie w domu to w domu...... ogólnie boje się szpitala bo nigdy nie byłam nawet na 1 dzień

[LEFT]
Stary 2010-07-28, 11:15   #1714
melody_
Raczkowanie

niutka w domu? w wanie? gdzie?? ja bym się bała, może dlatego, że to moja 1 ciąża i w szpitalu miałabym tę pewność, że jak cokolwiek się będzie działo będą ratować mnie i dziecko i że reakcja będzie natychmiastowa.
Stary 2010-07-28, 11:16   #1715
Agattek33
Raczkowanie

Witam was Wszystkie!!!

Mialam sporo czytania do nadrobienia, uff sie teraz dzieje w naszym zyciu. Bardzo sie stresuje tymi wszystkimi badaniami, waznym usg i wizytami u lekarza. Jeszcze sie okazalo ze mam lekka nadczynnos tarczycy ale lekarz mnie uspokaja i ide na wizyte do endo w piatek.

Cieszcie sie dziewczyny ze mozecie sobie chodzic na wizyty do lekarza tak prywatnie i miec wewnetrzny spokoj. Ja ciagle czekam na list od angielskiej poloznej, mam nadzieje ze sie wyrobia na usg miedzy 11-13 tyg. Poczekam do poniedzialku i bede dzwonic.

Placzliwa sie jakas zrobilam, jak pomysle o dzidzi to mi lzy leca.

Aha, dziewczyny z ostatnia @ 1 czerwca, ja tez mialam 1 i termin porodu na 1 usg wyszed 17 marca bo mam dlugasne cykle i pozna owu. Inne kalkulacje podaly mi 13 marca.

Trzymajcie sie cieplutko i zjedzcie cos pozywnego, zadne mi tam smieci odchudzac sie bedziemy wiosna
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:16   #1716
gospella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
zostajesz kochana-najwyzej powiekszymy watek o majowki
super, że moge zostać,
oby wyszło w maju hih tzn w sierpniu
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:22   #1717
Black_Angel86
Zadomowienie

GG do Black_Angel86 Send a message via Skype™ to Black_Angel86

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Ja bym się bała, ale Ty rodzisz nie pierwsze dzieciątko więc masz porównanie w domu to w domu...... ogólnie boje się szpitala bo nigdy nie byłam nawet na 1 dzień
te ceny faktycznie wysokie, a ja wyczytałam gdzieś, że u nas w szpitalu jest jedna sala do porodów rodzinnych..., ciekawa jestem co, jak się nie załapię? Szok!

blog

fotografia

Black_Angel86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:23   #1718
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

Cytat:
ja za wszystkie badania które mi zlecił gin zapłaciłam na razie 64 zł
a co mialas zlecone?ja morf,glukoza,mocz ogólne

Ja nie jestem przeciwniczka porodu w domu ale dla mnie wiązę sie to ze zbyt dużym ryzykiem w momencie pojawienia się nieoczekiwanych komplikacji. wiele osób wybiera inne możliwości porodu, które uwzględniają znaczenie komfortu psychicznego, ale również bezpieczeństwa. Obecnie coraz więcej szpitali oferuje warunki zbliżone do domowych, a odpowiednia aparatura i wykwalifikowany personel jest zawsze gotowy do zakończenia porodu stosowną interwencją medyczną,wiadomo że niesie to za soba koszty ale jeśłi ktoś czuje taka potrzebe to dlaczego nie.
MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:26   #1719
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black_Angel86 Pokaż wiadomość
te ceny faktycznie wysokie, a ja wyczytałam gdzieś, że u nas w szpitalu jest jedna sala do porodów rodzinnych..., ciekawa jestem co, jak się nie załapię? Szok!
akurat miałam 65 zł przy sobie...

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
a co mialas zlecone?ja morf,glukoza,mocz ogólne
kurcze nie pamietam.. morfologia, mocz, glukoza, grupa krwi (35 zł ) na kiłe kreatyninę... i nie wiem czy cos jeszcze

[LEFT]
Stary 2010-07-28, 11:34   #1720
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

No to wiadomo okreslenie grupy krwi tyle kosztujeja moja znam juz 12lat
MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:36   #1721
aja1
Zakorzenienie

Hehe ja swoją też znam. A ile kosztuje na Hiv dalej jako obowiązkowe??

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:40   #1722
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
i Melody

Dlatego własnie pisałam ale duzo postów wcześniej, że raczej polecam dla mam rodzących juz np drugie , nie 1sze dzieciątko, chociaz mam znajome, które rodziły pierwsze i są zadowolone.

Ale sama pierwszy raz rodziłam w szpitalu, a dopiero drugie w domu. Zreszta jak juz pisałam, dobrze ze zaplanowałam ten poród w domu, bo bym do szpitala nie zdążyła- trwał godzinę od początku do końca. a tak, bez stresu, na miejscu sobie wszystko uszykowałam itd...

Ja jestem osoba, która się do wszystkiego solidnie przygotowuje, więc zanim sie zdecydowałam to posprawdzałam statystyki w szpitalach, poczytałam odpowiednie publikacje i badania i wiele sytuacji zagrożenia dla malucha powoduje własnie sam poród w szpitalu, często jest tak, że lekarze czegos nie dopatrzą lub np przyspieszaja poród podając okcytocynę, która wywołuje mega skurcze lub stosuja inne niepotrzebne medykalizacje bo im tak wygodnie i potem jest ratowanie zycia... a pacjentka jest wdzięczna, bo mysli, że gdyby nie to, to by juz nie zyła itd...

no ale nie namawiam specjalnie nikogo, jak ktos jest zainteresowany to niech poszuka w necie, np

http://ciazaporod.pl/porod_porod_prz...3.html?print=1

ciekawostka jest to, że np w Holandii i panstwach skandynawskich ( a więc tam gdzie medycyna jest wysoko) porody domowe to około 40 % wszystkich porodów, poza tym tam funkcjonuja tez tzw domy narodzin, czyli taki niby nie szpital i to sa kolejne procenty... szpital to jak jest ciąża patologiczna
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:45   #1723
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melody_ Pokaż wiadomość
gospella napewno się uda i przecież wcale się nie musisz wypisywać *

Dziewczynki mam pytanie. Sporo nas tutaj jest z ostatnią @ 1 czerwca i tp na 8 marca. I teraz moje pytanie. Według gina jestem teraz w 8 tyg ciąży. Wg. USG też. Ale jak tak czytam wątek to są rozbieżności. Np pisałam Monti- bo mamy też te same daty, że teraz jestem niby w 8 a ona pisze, że jest 9? wiem, że się różnie liczy, ale już zgłupiałam całkowicie.
no ja właśnie dziś zaczęłam 9 tydz i zaliczyłam dziś rano pierwsze wymiotowanko samą wodą bleeeee
a ogólnie pożeram wszystko, nic mnie nie cofa ani nic w ogóle dziwna ta moja dzidzia taka jakaś ugodowa, wszystko jej pasuje
a ja na skierowaniu na badania mam jeszcze napisane żeby zrobić WR ? co to takiego
wiecie że ja dopiero co wstałam, zrobiłam herbatkę zjadłam kanapkę i siadłam do kompa, cisza taka w domu że otwieram oczy a tu prawie południe
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:46   #1724
Montii
Zakorzenienie

fajnie w swoim domu...w swojej łazience.. bez stresu... jeju jak ja sobie pomysle o szpitalu... ja to w ogole jestem taka nieogarnięta nie wiem co gdzie i jak, kogo sie zapytać gdzie iść ale jak sytuacja zmusi to trudno

[LEFT]
Stary 2010-07-28, 11:52   #1725
melody_
Raczkowanie

niutka no niby tak, ale kurde.. mojej siostrze 2 dziecko się zaczepiło barkiem i nie chciało wyjść. Reakcja musiała być natychmiastowa. Mocne cięcie krocza i kleszcze,a gdyby nie dało rezultatu to natychmiast na cesarke. Monitorowali cały czas tętno dziecka i jej i gdyby coś się działo też by reagowali... a ona była spokojna, że jest pod fachową opieką. Nie zdecydowałabym się na poród w domu za duże ryzyko.

Castia ja niestety zaliczam takie syt codziennie rano jak wstanę.
WR? choroby przenoszone drogą płciową

aja1 za HIV płaciłam 40 zł. wynik był po 3 h. Zależy od lekarza. Niektórzy robią każdej pacjentce niektórzy żadnej. Ja zrobiłam dla własnego spokoju i bezpieczeństwa malucha, i na 1 wizytę pojechałam już z wynikiem negatywnym. Gin powiedział, że dobrze, że już mam wynik bo kazałby mi zrobić.

Edytowane przez melody_
Czas edycji: 2010-07-28 o 11:57
melody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:54   #1726
Black_Angel86
Zadomowienie

chyba się wykąpię i pójdę spać! brrrrrrrrrrr jak zimno

blog

fotografia

Stary 2010-07-28, 12:00   #1727
Agattek33
Raczkowanie

O rany ja jeszcze o porodzie staram sie nie myslec, dam sobie jeszcze chwile, samo bycie w ciazy jest dla mnie na razie wystarczajacym przezyciem.

Monika, wciagnij mnie prosze na liste Agata lat 35, tp 17.03

Castia ja tez dzis zaliczylam poranne blee przy myciu zebow a myslalam ze jak do tej pory nie mialam mdlosci to juz nie bede miala. O ja naiwna.

Dziewczyny czy wy tez tak nie wiecie co byscie zjadly...ja nawet jak zrobie cos na co mam ochote to potem pierwszy widelec i mysle, niedobre.
Stary 2010-07-28, 12:02   #1728
deneb3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agattek33 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy tez tak nie wiecie co byscie zjadly...ja nawet jak zrobie cos na co mam ochote to potem pierwszy widelec i mysle, niedobre.
hej

z tym jedzeniem to też tak mam
że nie wiem co bym zjadła i mój mózg gorączkowo wymyśla różne różności
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:03   #1729
Jok3r
Zadomowienie

Kurcze pogubiłam się i nie wiem na co komu odpisywać :P Imiona dla dziewoji: Marta, Monika, Martyna, Majka, Iza, Marzena, Kama (nie pamiętam wszystkich, ale te to chyba najbardziej brane pod uwagę)
gentelman: Krystian, Max, Alex, Mateusz, Szymon, Dominik, Maciek ( reszty nie pamiętam). Badania miałam takie: morfologia, mocz, grupa krwi, glukoza, kiła, tokso, żółtaczka.
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:09   #1730
Agattek33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deneb3 Pokaż wiadomość
hej

z tym jedzeniem to też tak mam
że nie wiem co bym zjadła i mój mózg gorączkowo wymyśla różne różności
Pocieszylas mnie, slowo daje. Dzis rano mi narzeczony zrobil kanapke, najpierw zdjelam szynke, ser tez poszed w odstawke w koncu zostal pomidor. Chleb byl mdly Facet przezywa zawod ze nie mam zachcianek a mial biegac po lody w srodku nocy. Mysle ze wszystko przed nim jeszcze.
Stary 2010-07-28, 12:13   #1731
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melody_ Pokaż wiadomość

Castia ja niestety zaliczam takie syt codziennie rano jak wstanę.
WR? choroby przenoszone drogą płciową

aja1 za HIV płaciłam 40 zł. wynik był po 3 h. Zależy od lekarza. Niektórzy robią każdej pacjentce niektórzy żadnej. Ja zrobiłam dla własnego spokoju i bezpieczeństwa malucha, i na 1 wizytę pojechałam już z wynikiem negatywnym. Gin powiedział, że dobrze, że już mam wynik bo kazałby mi zrobić.
dzięki, mi nie kazał robić HIV
współczuję porannyh przeżyć, ja dziś dopiero pierwsze ale słabiutkie, jeszcze 3 tyg i drugi trymestr a później to chyba już tak nas męczyć nie będzie, choć ja nie narzekam, mogłoby być tak jak do tej pory
w mojej rodzinie chłopaki bardzo męczyły mamusie, a ostatnio bratowa rodziła dziewczynkę, która ma już dwóch chłopaków i mówi że wymiotowała z nią tylko raz przez cała ciąże, a z chłopakami to prawie w łazience zamieszkała

Monika dopisz i mnie do listy :Kasia, lat 25, tp.8.03.

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2010-07-28 o 12:15
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:15   #1732
deneb3
Zadomowienie

moja kuzynka to wymiotowała strasznie, każdy zapach jedzenia i szybko do wc :/

cieszę się, że mnie takie coś omija - już wolę swoje głodowe mdłości
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:15   #1733
Aleksi
Raczkowanie

Witam wszystkie panie i chciałabym się do was dołączyć. Podczytuję was od początku bo już wiem od trzech tygodni że jestem w ciaży ale dopiero wczoraj zobaczyłam mojego dzidziusia na usg i dopiero teraz tak naprawdę dotarło do mnie że jestem w ciąży. Poród mam wyznaczony na 14 marca Kurczę to takie dziwne dla mnie....jakoś sobie nie mogę wyobrazić siebie w roli mamy.
Aleksi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:21   #1734
Black_Angel86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aleksi Pokaż wiadomość
Witam wszystkie panie i chciałabym się do was dołączyć. Podczytuję was od początku bo już wiem od trzech tygodni że jestem w ciaży ale dopiero wczoraj zobaczyłam mojego dzidziusia na usg i dopiero teraz tak naprawdę dotarło do mnie że jestem w ciąży. Poród mam wyznaczony na 14 marca Kurczę to takie dziwne dla mnie....jakoś sobie nie mogę wyobrazić siebie w roli mamy.
witam nową ciężaroweczkę ) miło, że do nas dołączylaś u nas też tak w większości jest, że jeseteśmy debiutującymi w roli mamusiek razem damy rade

blog

fotografia

Stary 2010-07-28, 12:26   #1735
melody_
Raczkowanie

Aleksi witaj
to dla każdej kobiety nowa wyjątkowa sytuacja i trzeba się do tego odpowiednio przystosować emocjonalnie Spokojnie... mamy jeszcze 7-8 m-cy;-)
Stary 2010-07-28, 12:38   #1736
Aleksi
Raczkowanie

To najdziwniejsza rzecz jaka mi się przytrafiła. Takie dziwne jest w sobie mieć moje własne dziecko. Ja zawsze utrzymywałam że nie chcę mieć dzieci, w kółko odkładaliśmy z mężem decyzję o ciąży ale kilka miesięcy temu poszłam do nowego ginekologa a on jak usłyszał że moja mama i babka umarły na raka jajników to powiedział że nie ma na co czekać i nie przepisze mi już żadnych tabletek bo trzeba szybko urodzic i wyciąć jajniki żeby nie było za późno. Tak mnie wystraszył że później nie widziałam innego celu jak szybko zajść w ciążę.. no i udało się w 4 cyklu po odstawieniu tabletek
Aleksi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:48   #1737
iizabelaa
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny,

dzisaj w końcu idę do gin bardzo się cieszę choć pewnie za wcześnie na USG, ale zobaczymy co nam powie

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
ciekawostka jest to, że np w Holandii i panstwach skandynawskich ( a więc tam gdzie medycyna jest wysoko) porody domowe to około 40 % wszystkich porodów, poza tym tam funkcjonuja tez tzw domy narodzin, czyli taki niby nie szpital i to sa kolejne procenty... szpital to jak jest ciąża patologiczna
podziwiam cię że się zdecydowałas na poród w domu jak każdy na pewno ma swoje plusy i minusy

Natomiast wg mnie Holandia to kiepski przykład, to nie jest kraj przykładający się do opieki nad ciężarną, jak inne kraje nie uznaje ciązy do 3 miesiąca, USG bodajże 2 w czasie całej ciąży itp.
Ostanio rozmawiałam z kolegą z pracy, który niedawno została tatą, jest Holendrem, i jego zona także rodziła w domu, ale mówił, że państwo raczej będzie się wycofywać z polityki na porody w domu, bo wzrasta im bardzo (jak na kraj wysokorozwinięty) śmiertelność noworodków
Stary 2010-07-28, 13:01   #1738
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Iza to czekamy na wiesci jak u lekarza

Aleksi Witaj
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:10   #1739
Jok3r
Zadomowienie

W domu to rodziła moja siostra, ale to dlatego, że wtedy mieszkała w Izraelu i do szpitala był kawał drogi, więc z mężem zdecydowali, że wezwą akuszerkę. I dzień przed terminem przyjechała akuszerka, obadała, opukała i powiedziała, że spokojnie noc jeszcze siorka pośpi, a rano ona przyjedzie i będzie rodzić. No więc akuszerka pojechała, był już wieczór siostra chce się kłaść spać, a tu skurcze. No to oddychała, chodziła, masowała, a skurcze coraz częstsze. Dzwoni do akuszerki, a tamta nie odbiera tel. No wiec siorka nalała sobie wody do wanny, położyła się i czeka. No i doczekała się rozwarcia. Wyszła z wanny, bo jej nie pasowało, uklęknęła przed łóżkiem, oparła się łokciami o materac i woła męża. Wpada Eli i szczena w dół, bo wody odeszły. Nie wiedział co robić, a siorka już prze. No więc poleciał tylko po ręczniki i nadstawił dłonie. Trochę krzyku jak to siostra powiedziała i nagle w rekach szwagra wylądował Jarden. Jak akuszerka dowiedziała się co się stało to w 3 sekundy się zjawiła i nadziwić się nie mogła, że sobie młode małżeństwo tak poradziło.
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:13   #1740
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
dzięki, mi nie kazał robić HIV
współczuję porannyh przeżyć, ja dziś dopiero pierwsze ale słabiutkie, jeszcze 3 tyg i drugi trymestr a później to chyba już tak nas męczyć nie będzie, choć ja nie narzekam, mogłoby być tak jak do tej pory
w mojej rodzinie chłopaki bardzo męczyły mamusie, a ostatnio bratowa rodziła dziewczynkę, która ma już dwóch chłopaków i mówi że wymiotowała z nią tylko raz przez cała ciąże, a z chłopakami to prawie w łazience zamieszkała

Monika dopisz i mnie do listy :Kasia, lat 25, tp.8.03.
coś w tym może być, moja szwagierak też twierdzi, ze o wiele lepiej znosiła ciążę z córka niż z synkiem z synem była bardziej zmęczona i więcej wymiotowała

Ale ja gdzieś czytałam, że naukowo udowodniono, że Faceci wykańczają nas już od samego początku, bo kobieta w ciąży z chłopcem zuzywa duzo więcej kalorii niż z dziewczynką.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości