![]() |
#961 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Twoj przypadek jest szczegolny akurat i jesli mnie pamiec nie myli mialas wazny powod zeby nie decydowac sie na dziecko biologiczne. Uwazam, ze super ze sa osoby takie jak Ty, ktore decyduja sie na adopcje (z roznych wzgledow), potrafia dac im milosc, oparcie i wychowac na dobrych ludzi.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dla mnie osobiscie najwazniejsze jest zeby moje dziecko bylo szczesliwe, co w zyciu bedzie robilo to juz jej sprawa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
Myślę, że koleżance chodziło tu o dzieci, które spełniają marzenia rodziców, nieważne czy im się to podoba czy nie. Bo to jest egoizm - przelewanie na dziecko swoich niespełnionych ambicji i marzeń. Z własnego doświadczenia powiem, że usiłowanie zrobienia z swojego klona ale w wersji ulepszonej skrzywdzi je i to bardzo ![]()
![]() |
![]() |
#963 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() wielu naukowców, i tych, co na Marsa się szykują, ma potomstwo, ba, niejedną nawet żonę ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-17 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Raczkowanie
|
nidy nie bede miala dziecka, nie chce, nie czuje potrezby.
u mnie tak to wyglada z prostej przyczyny: bardzo nie lubie dzieci, nigdy nie lubilam...
![]() |
#965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za pomoc
![]() Edytowane przez gosiakk86 Czas edycji: 2011-01-17 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
Przyczajenie
|
Dziecko to nie dramat, nie koniec swiata, nie wyrok na dozywotni łańcuch jak u wiejskiego psa. To nie ciezka choroba. Irytuje mnie takie dramatyzowanie, ze to juz koniec wolnego czasu, po karierze zawodowej, zostało tylko siedzenie w domu, zmiana pieluch i mycie garow.
Widać wasz partner jeśli nie chce mieć dzieci myśli tylko o tym by was rypać, a potem rzucić jak znajdzie się łatwiejsza.Żal mi was.Sama mam dziecko i uważam synka za największy skarb.Puste z was babsztyle.Taka prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Gdyby dziecko nie było żadnym obciążeniem mogłabym urodzić piątkę.
Kot nie jest obciążeniem, ale dziecko to ogromna odpowiedzialność. Nie wmawiaj że tak nie jest. ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- [qote]Widać wasz partner jeśli nie chce mieć dzieci myśli tylko o tym by was rypać, a potem rzucić jak znajdzie się łatwiejsza.Żal mi was.Sama mam dziecko i uważam synka za największy skarb.Puste z was babsztyle.Taka prawda.[/quote] a tego aż żal komentować |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mu takie "mądrości" życiowe przekażesz, to niestety, ale wychowasz frajera, który nie będzie potrafił sobie poradzić w życiu i sensowej kobiety nigdy nie znajdzie i będziesz ze swoim "największym skarbem" żyła w jednym domu do końca życia. ![]() Taka prawda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Rozeznanie
|
Zastanawiam się ,dlaczego niektóre kobiety czują się nobilitowane bo urodziły potomstwo i jest to osiągnięcie ich życia- tyle w nich poczucia wyższości nad bezdzietnymi..
Kochaniutkie, urodzić dzieciaka potrafi większa część żeńskiej populacji, także nie widzę powodu do specjalnej dumy ![]() Sama dzieci planuje, ale musiałam skomentować słowa tej panienki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Raczkowanie
|
1. Nie chcę mieć dzieci bo nie czuję takiej potrzeby. Mogłabym adoptowac za kilka lat a ale na pewno nie urodzic.
2. Boje się bo chorowałam kilka lat na bulimię przelatana z anoreksją i mam okrutne zaparcia po tym a jak wiadomo w ciazy to sie pogarsza! 3. Bardzo pracuje na swoje ciało i jestem do niego przywiazana. 4. Paniczny strach przed depresja poporodowa, bolem itd Ale moj mąż bardzo pragnie dziecka ![]() ![]()
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
Bo zapewne niczego innego w życiu robić dobrze nie potrafią: tylko przeprowadzić proces zapłodnienia i ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Za to wychowanie dziecka na dobrego, uczciwego i wartościowego Człowieka jest największym osiągnięciem. Oczywiście uwazam, że słowa ScarlettWoman20 są niezbyt mądre <eufemizm> ale jednocześnie myślę, że autorki postów które zacytowałam też się lekko się zagalopowały. Nie przeginajcie, kochanieńkie, w żadną stronę, uprzejmie proszę.
![]() |
![]() |
#975 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2010-07-27 o 18:01 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje koty sa dla mnie większym obciążeniem niż dzieci. Zwłaszcza, jak chciałoby się na wakacje pojechać. Dziecka wezmę ze sobą, albo pojadą do babci, albo (bo juz dorastają do tego etapu) same sobie pojadą na obóz a z kotami wiecznie krzyż pański. Ani tego kociego tałatajstwa ze sobą wziąć bo zawału dostaje, rzyga gdzie popadło i od razu choruje z nerwów, ani komuś wcisnąć bo nie akceptują obcych i niszczą obce mieszkania z frustracji. Parę razy brałam niańka do kotów na swoje wyjazdy (to znaczy wynajmowałam znajomego studenta za pieniądze, żeby mieszkał u mnie i opiekował się kotami), ale mnie szlag trafiał jak musiałam po powrocie doprowadzac mieszkanie do ładu po 2 tygodnaich okupowania go przez niańka z kotami i jeszcze potem koty odchudzac bo za każdym razem tak omotały niańka że je pospasał jak tuczniki Z dziećmi 100 razy mniej problemów. A jak jeszcze sie dzieci kotami zajmą i nawzajem to juz zupełnie luxik. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
A właśnie ja tego problemu nie mam
![]() Mam inteligentny dozownik jedzenia, pcha łapką i jej wypada ![]() Jedyne co zniszczyła to perfumy, z mojej winy - pod moją dłuższą nieobecność zwiedzała wszystkie kąty półki szafki no i ogonem strąciła. Trudno, wazne sobie łapek nie pokaleczyła. I jak słusznie zauważyłaś urodzenie dziecka to pikuś, największe wyzwanie to wychowanie dziecka i to można uznać za osiągnięcie. Najdłuższej kot sam został na dwa tygodnie, ale dwa razy przyjechał mój brat żeby ogarnąć kuwetę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że to jest według mnie jakieś ograniczające, kiedy największym wyczynem, dumą i osiągnięciem człowieka jest kilkumiesięczne dziecko. Rozumiem - szczęśliwa kochająca się rodzina, dobrze wychowane dzieci, bo to wymaga ogromnej pracy i wysiłku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i co z kuwetą? ![]()
![]() |
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
No właśnie największy problem to kuweta...
czyszczę ją przed wyjazdem, po 4 dniach przyjezdza zazwyczaj ktoś znajomy, po 4 i potem to ja już sprzątam. Sypię po prostu dużo żwirku... No moje skarby od małego wychowywały się z przeświadczeniem że człowiek nie zawsze jest obok :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Konto usunięte
|
Przy zastraszająco galupujących statystykach dotyczących par borykających się z niepłodnością wcale nie byłabym taka pewna czy za 'pokolenie czy dwa' samo urodzenie bejbika nie będzie najwiekszym osiągnieciem zyciowym.
Więc nie bądźcie takie hopsasa do przodu ![]() Jakaś mądra głowa zapytana jak' widzi' świat za 200 lat odpowiedziała - muzułmanizm -reglamentacja wody ' z kranu' -zanik rasy białej obawiam się że są duże szanse na sprawdzenie w/w prognoz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Zakorzenienie
|
Co do reglamentacji wody z kranu - no powiedz debilom, żeby nie podlewali całymi dniami trawników przed domem, bo za niedługo na wodę będzie stać najbogatszych, to cię zabiją
![]() Czy ja wiem, czy te statystyki par borykających się z niepłodnością tak wzrastają? Może po prostu coraz więcej o tym się mówi, jest to temat medialny, wywołuje zainteresowanie przerażonych kobiet. Tak sobie gdybam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Konto usunięte
|
Ja uwazam że problem jest, i będzie coraz wiekszy -koszt ..stylu zycia (?)
Możemu mieć inne zdanie ,prawda ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 |
Zakorzenienie
|
Możemy
![]() Zresztą ja też uważam, że problem jest, tylko nie wiem, na jaką faktycznie skalę. Wiadomo, że jest kilka czynników sprzyjających problemom z płodnością: stres, odkładanie ciązy w nieskończoność, warunki materialne niesprzyjające planowaniu potomstwa, bo kiedy kończy się studia w wieku 24 lat, to jednak warto zdobyć jakieś doświadczenie zawodowe, a nie płodzić dzieci. Ale z drugiej strony, co na to poradzić? Coraz mniej osób w wieku np. 20 lat chce mieć dziecko i nie ma się co dziwić, współczesne realia dają więcej ciekawszych możliwości dla kobiet niż kuchnia, dzieci i kościół ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci nie sa tylko obowiązkiem, pracą i cierpieniem ![]() Ale po prostu aby to pojąc trzeba samemu przestać być dzieckiem a ta granica w obecnych czasach się przesuwa, teraz 18latek to jest dorosły tylko na papierze. Szczególnie myslenie coraz dłużej pozostaje dziecinne, ciało dorosłego skrywa potrzeby, mysli i emocje dziecka, które samo wymaga ciagle zainteresowania, opieki ze strony rodziców i nie ma zamiaru z tego rezygnować aby samemu stać się rodzicem. I tak do trzydziechy mniej wiecej. Młode kobiety nie chca miec dzieci nie z tego powodu, że chca robić kariery, bo ileż ich jest tak ambitnych, nie takie znowu tłumy i jakież te kariery mogą zrobić, byc trybikiem w korporacji? Nie, one po prostu nie chcą miec dzieci, bo to będzie oznaczało koniec ich własnego dzieciństwa, odpowiedzialnośc za innego człowieka przeraża i mało kto chce ją brać. To jest prawdziwy powód niechęci do posiadania dzieci a nie jakieś tam kariery czy inne zwiedzanie świata ![]() Strach i niechęc do stania się dorosłym, po prostu. Tylko, oczywiscie, lepiej brzmi: wolę robić karierę niż: nie mam ochoty byc dorosła i wolę być dzieckiem jak długo się da.
![]() |
![]() |
#987 |
Zakorzenienie
|
Czemu piszesz tylko o kobietach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomijając to, że moim zdaniem fakt wychowania się w dość dysfunkcyjnej, rozbitej rodzinie miał spory wpływ na mnie w ogóle, pomijając brak jakiegoś takiego wewnętrznego poczucia, że chciałabym zostać rodzicem (to ten tzw. instynkt macierzyński), to ja pisałam tu gdzieś już, że najnormalniej na świecie nie jestem w stanie wyobrazić sobie jako matki, osoby, która powołuje do życia nowego człowieka, wprowadza go w świat, przekazuje wartości, zasady, uczy życia, bo uważam, że to wyzwanie, rzecz szalenie trudna, niewyobrażalnie odpowiedzialna, żeby wychować dobrze, wychować tak, aby być dumnym, tak, aby był szczęśliwym człowiekiem, aby potrafił sam szczęśliwie żyć (szczególnie jak się patrzy wstecz i myśli o tym jakie rodzice popełniali błędy i jak się te błędy odczuwa nawet obecnie). Ja wiem, że wyjdę na niedojrzałą, niedorozwiniętą emocjonalnie gówniarę teraz, taką zasługująca na potępienie, bo do czego to dochodzi, żeby dorosła (ekhm) kobieta w moim wieku takie rzeczy wypisywała. Ale to jest fakt. Na chwile obecną ja po prostu nie czuję się gotowa, nie widzę miejsca, przestrzeni na pewne sprawy, moje postrzeganie świata jest ograniczone i pewnych kwestii po prostu wcisnąć nie potrafię. I na siłę nie chcę.
![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Bo o kobietach tu mowa.
Cytat:
Ja takiego podejscia nie potępiam, nie ganię, ja tylko pisze jak ja to widzę. Stwierdzam fakt. Bo z jednej strony uważam, że większośc tych kobiet świetnie odnalazłaby się w roli matek i że ten instynkt istnieje i by je poprowadził, że zwyczajnie u większości to poza*, u niektórych strach wyolbrzymiony... Z drugiej strony boję sie, że może jednak nie i lepiej w takim razie, żeby dzieci nie miały. Dlatego nie oceniam, zostawiam tak jak jest, to jest indywidualna sprawa każdego kiedy (i czy w ogóle) poczuje się na tyle dorosły, by miec dzieci. * co do tej pozy. to ja zauważam taką swoistą modę na "nie chce mieć dzieci" a potem okazuje się, że tak naprawdę mija bunt młodzieńczy i nagle stajemy się żonami, matkami, i wcale nas to nie unieszczęsliwia. tylko niektóre wytrzymują w tej decyzji "nie chcę" całe życie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-28 o 11:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
Tylko, czy wszystkie kobiety chcące mieć dzieci (a często nawet już mające) są już takie gotowe do odpowiedzialności za druga osobę i tych wszystkich "niedogodności", jakie się z posiadaniem dzieci wiążą?
Trochę w to wątpię ![]() Czasem to jest wynik takiego owczego pędu, wszystkie koleżanki już mają, to jak też chcę, bo dzieciaczek taaaki fajny. No i jeszcze ta sprawa, że wiele dzieci w Polsce to wciąż efekt wpadek, więc o jakim planowaniu i ŚWIADOMYM chceniu tutaj mowa ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-07-28 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.