|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Dobra spadam na polowanie zakupowe
Zajrzę wieczorem
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do siadania tak samo, co innego jak trzyma się dziecko na kolanach aby miało podparcie a co innego obłożyć poduszkami aby było zdane samo na siebie. Ostatnio rehabilitantka właśnie powiedziała aby tak nie robić - czego my i tak nie robimy.
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Bardotka a taka byle jaka od znajomej po jej córce. Ale jemu nic więcej do szczęścia nie trzeba
![]() Blendera nadal brak... A ma do przejścia jedno miasto i już powinien być u mnie...i zapłaciłam od razu przez neta Nie przesadzacie z tym sadzaniem? W "mądrych" książkach czytalam, że już 5 msc dziecko jak sie podciągnie może chwilke potrenować siedzenie. A z podparciem na kolanach sadzam bez oporów. Choćby w poczekalni u lekarza ciekawam ile maluchów dałoby sie wśród tylu atrakcji połorzyć płasko na kolanach. Nic na siłe owszem- są wyjątki, bo nie karzdy maluch się rwie już do siadania ale jeśli ma na tyle siły żeby samo posiedziało troche... To chyba ma mocne na tyle plecki? Możecie mnie okrzyczeć- sadzam z oparciem śmiało odkąd sam umie posiedzieć w wózku bez oparcia i to długo. Tracąc równowage łapie się pałąka i za chwile znowu się bawi na siedząco. Nie siedziałby tak ładnie jakbym go trzymała płasko i czekała aż sam cyudownie usiądzie. Trenował podnoszenie ła[piąc mnie za palce i jak już potrafił posiedzieć to mu pozwalałam aż nie przerwacał się sam... Przecież te wszystkie rechabilitacje nawet młodszych dzieci polegają na podciąganiu do siadu Skończyliśmy 7 pięknych miesięcy... Siedzimy choć nie siadamy sami, pełzamy, podnosimy dupcie do raczkowania, przewracamy sie na brzuszek i plecy, mówimy am jak chcemy jeść, czasem nawet wyrwało sie mama i raz jestem na 100% pewna że było świadome To tyle z naszych małych postępów
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
widze ze temat stawiania dzieci i sadzania moj Szymek jak siedzi w foteliku samochodowym to sam sie podciaga do siedzenia,pzewraca sie z pleckow na brzuch i odwrotnie i pelza
potrafi przepelznac calutka podlage no ale jedno dziecko robi cos szybciej a drugie pozniej no ale nasze lutowe dzieci sa najmlodsze wiec tez musimy patrzec inaczej na to ze inne juz tyle rzeczy robia wiec laski nie przejmowac sie
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
zebra ale Pitek jest starszy od Adasia
u niego juz sie pojawiły odruchy równowazne u Adasia niekoniecznie jesli dziecko umie samo posiedziec z prostymi pleckami to mozna sadzac na trochę ale jesli tylko sie podciaga ale po chwili opada nie próbujac się "ratowac" lub "łamie" plecy to ja bym nie sadzała ![]() elcia tylko strasznie cięzko sie czyta o postepach styczniowcyh dzieciaczków czy nawet wczesnolutowych dlatego ja sie nie dziwie azzis bo tez bym chciała zeby Tomek był bardziej "ruchawy" ![]() ps. z Adrianem tez bylam na watku gdzie roznica wieku miedzy nawczesniej urodzonym dzidkiem a najpozniej była 4 mce bo Adi był z koncówki wątku
Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2010-07-28 o 12:21 |
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że nim się obejrze bedzie raczkował... Co akurat mnie przeraża Na rzecz trenowania pełzania i podnoszenia się na kolanach porzucił nauke siadania |
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
tak btw to róznice w rozwoju zanikaja jak dzieciaki zaczynaja chodzić
bo pozniej juz skupiaja się na mowie i tutaj bardzo czesto te mało ruchawe nawijaja duzo szybciej niz te "szybkie fizycznie " oczywiscie reguły nie ma sa i takie co szybko łaża i szybko mówia a wtedy to do MENSY trzeba leciec |
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kocurazab za przyłapanie Miłosza na siadaniu, całkiem dobrze widaćPysia z chęcią pooglądamy nowe mieszkanko Asiuulka, Zebra śliczne maluchy Bardotka dzięki za linka, chyba też zamówię takie puzzle, bo mały zjeżdża z koca na panele, a poza tym trochę się ślizga na tym kocu, a te puzzle po złożeniu będą całkiem spore Sensuel dla Oskara za postępy i oby już niedługo w ogóle skończył się problemAzzis śliczne ubranko, zwłaszcza spodenki Youyou to byłby przypadek tamten Filip urodził się 19 grudnia 2009, a jego rodzice to Ania i MariuszKancia za zjadanie paluchówCo do sadzania, to Maćka dość często trzymamy na kolanach, zwłaszcza jak jest marudny i nic innego nie działa. Jak się go posadzi to sam potrafi trochę posiedzieć i nawet zaczyna się bardziej prostować, zwłaszcza jak ma jakąś zabawkę w łapce. Raz nawet chciałam mu zrobić zdjęcie jak ładnie siedzi i jak tylko się odwróciłam po aparat to wyrżnął do tyłu i walnął główką. Głupia baba Kończę bo mi wpełza pod fotel komputerowy i jojczy
|
|
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
|
Co do umiejetności naszych dzieci...
Blanka potrafi się przewracać z pleców na brzuszek, robi to bardzo często i bez wysiłku, natomiast odwrotnie to już nieco gorzej..czasem jej wyjdzie jak ją spuszczę z oka to potrafi sie przekręcić na macie o 180 stopni ale jak to robi to nie wiem ;-P próbuje pełzać, tzn. bardzo ładnie podnosi dupcie do góry i odpycha się nózkami ale rączki póki co przy tym nie pracują naprzemiennie i w rezultacie się ledwo co posunie - ćwiczenia te namiętnie ćwiczy w nocy w półśnie i budzi ledwo żywą mamę ![]() sama nie potrafi usiąść, natomiast podciągnięta za palce siedzi samodzielnie bardzo sztywno bez poduszek, podpórek nawet 10 min i bardzo jej sie w tej pozycji podoba, oczywiście jestem tuż za nią i ją asekuruję na nóżki się na razie nie wyrywa do stawania Więc chyba taki średniak z niej. Ale nie mam parcia by cos przyspieszać Zeberko najlepsze życzenia dla Piotrusia za 7 m-cy
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Wyderka dziękuję
![]() Addiced widać nie jeden głupi upadek przed nami Nie zawsze się wsyzstko przewidzi...
|
|
|
|
#162 |
|
Wtajemniczenie
|
Sto lat dla Piotrusia
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
Karola
Widzialm to i pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy - "jacy durni rodzice,przeciez jak by spadl z tego stolu to by sobie krzywde zrobil", dopiero pozniej pomyslalam,ze jest "niezle wymiata" ![]() Blonde Lu tez tak cwaniakuje, dzis tak sie rozdarla,ze byba pol bloku ja uslyszalo.A jak tylko wzielam na rece to usmiech od ucha do ucha ![]() Tajgabajga ja tak samo mowie do Lu ![]() Kocurazab ![]() Asiulka prawdziwa lala z niej.Mi Malinki ma konkurencje Widze,ze tez macie puzzle - sliczne, gdzie je kupilas ? Bardotka to fajnie,ze chociaz rodzice sie pobawili U mnie jest 1 magiel,ale maja takie ceny,ze ![]() Sensuel za prawie wygrana walke z zalatwianiem potrzeb.No i juz trzymam kciuki za "zaprzyjaznienie" braci My tez mamy hustawke z FP (nawet 3, 2 u mamay i 1 na wyspach )Azzis mozna sobie posadzic na kolanach,ale kiedys robiono tak,ze "blokowalo" sie dziecko ze wszystkich stron, bo "musi" siedziec ![]() No widze, ze juz PatkaM dokaldnie wyjasnila o co chodzi z tym stawianiem i sadzaniem Bardzo ladne ubranko Kancia za nocke i palucha.Lu lapie czasami za stopy,ale paluchow nie zajadaZebcia ![]() Lu obraca sie w obie strony,czesto spi na boku,pelza do tylu i obkreca sie na boki (do przodu nie pelza),podnosi pupe do raczkowania siedzi co raz wiecej (oczywiscie sama nie siada) i nawija jak najeta.Podciagana do siadania rwie sie od dawna na nogi,ale jej na to nie pozwalam i od razu ja kalde zeby nie wstawala (ma na to jescze duzo czasu) - czyli wszystko w normie Od powrotu z wysp przesypia nocke,tzn. czasami przebudzi sie na piciu,no i musze jej w nocy zmieniac pieluche,bo jest cala zasikana A teraz musze napisac do Gosbaj,bo przeczytalam,ze nie spisala mojego nr Nie wiem czy cos wyjdzie z dzisiejszego spacerku,bo pada
|
|
|
|
#164 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za umiejętności córki, chociaż ja bym się bardzo nie cieszyła gdyby Miłoszek tak szybko chciał wstawać; tak jak teraz z jednej str cieszę się, że rwie się do siadania, a z drugiej strony boję o jego kręgosłup... ![]() Fajne Cytat:
za zakupki Super |
||
|
|
|
#165 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ja nie korzystam, bo dla mnie za sztywne te rzeczy później ![]() Cytat:
![]() Ja czapki też bym nie kupowała, mam tylko dlatego, że była w zestawie, aczkolwiek wątpię bym ją założyła synkowi, bo mi się nie podoba ![]() [QUOTE=youyou;20977297] QUOTE]Trzymam kciuki, by zakupy były owocne Cytat:
![]() Cytat:
Miłoszek też upatrzył sobie paluchy u nóg-kiedyś spróbował i były blee, a teraz jak tylko może to pcha do buzi ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
za 7 urodzinki Cytat:
Potrafi nawijać po swojemu godzinami... I znowu jej się przypomniało, że można piszczeć...
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
zeberko
dla Piotrusia za 7 mies.Kancia ja mam pytanie z innej beczki - ile dni byłaś na I fazie Dukana? ![]() (ja zaczynam od jutra, dziś czytam informacje, zbieram przepisy i jutro startujemy .Dziękuję za miłe słowa dot. ubranka
Edytowane przez azzis Czas edycji: 2010-07-28 o 14:20 |
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=RJlPE...eature=related poplakalam sie ze smiechu
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki kostiumik do ćwiczeń
|
|
#170 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Zebra
dla Piotrusia za 7 miesiecy![]() Sebus ma za kilka dni i robi wiekszosc rzeczy co Wasze dzieci...no moze az tak nie pełza jak niektóre, ale nie martwi mnie to Wszystko w swoim czasie![]() Ja tez dosc czesto sadzam, bo jest ciekawski i chce duzo widziec ![]() Aldii Trzymam kciuki, zeby doszlo do spacerku z Gosbaj ![]() Addicted teraz to trzeba uwazac, ale niezwasze sie da... Bylismy na spacerku, ale sie rozpadało niechze te zeby zaczna wyłazic Teraz spi a ja czekam na obiad
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy za życzonka
Kiedyś mały nie chciał gerbera z szynką a dzisiaj mu dałam z ciekawości i się zajdał na maksa D gotowanego przeze mnie też będe częśc np tylko pogniecionego widelcem dawała a rezste zmiskuje![]() U nas sprawdza się ten gryzak z siateczką na owoce. Dostał kawałek jabłka wczoraj, ale banan lepiej mu podszedł dzisiaj. Kąsał go ssał i nie chciał się oderwać ![]() Aldii u nas też pogodowa kiszka... |
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
aldii co jak co ale rusza sie niezle
tylko ten bebzol ![]() azzis ja robiłam 5/5, 5 dni protein 5 dni warzyw widziałyscie to http://allegro.pl/item1158159606_oka...zt_2owoce.html az jestem ciekawa jak to działa |
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia dzięki.
Ciekawa jestem czy w ogóle coś schudnę przez tydzień albo dwa
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Aldii na allegro tu tprosze link http://allegro.pl/show_item.php?item=1157985077
widze we wywoalam burze ona nie stoi pzeciez caly dniami raptem 5 -10 min tez niczego nie przyspieszam choc jak chce to niech troche ma przyjemnosci przeciez jej nie zwiaze zeby tylko lezala dziekujemy za kompementy |
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odnośnie Beyonce: http://www.youtube.com/watch?v=cHmx5...eature=related Pisałam Wam ostatnio o samochodzie dla mnie no i jest! A właściwie był śliczny, pistacjowa zieleń... Tyle czasu mój mąż zwlekał aby zadzwonić i gościu wczoraj sprzedał Normalnie płakać mi się chce...Teraz mój mąż aby mnie ułagodzić znalazł mi następną cytrynkę błękitną - też bardzo ładną no i pojedzie w sobotę obejrzeć.
|
|
|
#177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ech, zazdraszczam. Ja tak dawno już nie szalałam zakupowo. Pochwal się co upolowałaś. Aldii - pewnie by chciał loda, ale to był tylko jogurcik malucha, który uwielbia. Zebra - dla Piotrusia na 7 m-cy Kamyk - za sernik na zimno z galaretką bez galaretki. Z tym stawaniem na nóżki - mój Adaś też tak ma. Tzn. nie stawiam go, ale np. jak podciągam go za rączki do siedzenia, to on od razu sam wskakuje na nóżki. Wczoraj lekarka była zdziwiona jak go badała, bo jej zrobił to samo. Kurczę sam się podnieść do siedzenia nie potrafi, pełzać nie potrafi, nawet tyłka nie podnosi, ale chodzić by chciał. Od dwóch dni Adam jest nie do wytrzymania. Poproszę o współczucie lub słowa otuchy
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Patka mam nadzieję, że ta Ci zrekompensuje stratę
![]() Ech moje dziecko wstało w podłym nastroju i nie wytrzymałam krzyknęłam na niego i oczywiście żałowałam a on rozwrzeszczał się jeszcze bardziej... Teraz leży obżarty po jogurciku i zerka na tv baawiąc się chusteczkami... a niech ogląda...musze odsapnąć i on też... Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-07-28 o 16:02 |
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
mój tez maruda
małż własnie drugi raz z nim poszedł bo masakra w domu ![]() po 17 moja kolej na spacer a cos mi się stało i strasznie boli mnie krzyż niewazne czy siedze czy leze czy to korzonki? nigdy nie miałam czegoś takiego
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia też mnie tak czasem napieprz. podejzrewam, że od dźwigania
u nas leje 3eci dzień i nie mogę z nim wyjść i szału dostaje... On też.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.

On co prawda sam je prostuje i szuka oparcia pod nogami.(ale to jest tak, że ja mu tylko stawiam nóżki i on tylko delikatnie stoi na nich, ja go podtrzymuję za paszki).
i to długo. Tracąc równowage łapie się pałąka i za chwile znowu się bawi na siedząco. Nie siedziałby tak ładnie jakbym go trzymała płasko i czekała aż sam cyudownie usiądzie. Trenował podnoszenie ła[piąc mnie za palce i jak już potrafił posiedzieć to mu pozwalałam aż nie przerwacał się sam... Przecież te wszystkie rechabilitacje nawet młodszych dzieci polegają na podciąganiu do siadu
To tyle z naszych małych postępów

za przyłapanie Miłosza na siadaniu, całkiem dobrze widać

no prawie bo słyszałam kwęki koło 24, poszłam ale sam zasnął dalej, pozniej o 3 zjadł na śpiocha i wstał o 7.16
mój syn to ogólnie odwrotniak jest