|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
ale jak ostatnie karmienie wypada mi w granicach 21-ej a Mała ma zamiar go przespać to wtedy żeby uniknąć pobudki o 24 to ją budzę i mam spokój do 3-4 zależy ile zje
|
|
#3452 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny lipcowo-sierpniowe podają przepis na zaparcia: łyżeczka cukru na 60ml letniej wody. Słyszałyście o tym
![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- http://partnerstwo.onet.pl/1620419,3505,1,artykul.html Polecam, nie ma to nic z macierzyństwem wspólnego, ale idea dla mnie super i tylko żałuję, że Wrocław daleko
|
|
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja też nie ![]() W ogóle, czy tylko jak płacze? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21001190]dziewczyny lipcowo-sierpniowe podają przepis na zaparcia: łyżeczka cukru na 60ml letniej wody. Słyszałyście o tym ![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- http://partnerstwo.onet.pl/1620419,3505,1,artykul.html Polecam, nie ma to nic z macierzyństwem wspólnego, ale idea dla mnie super i tylko żałuję, że Wrocław daleko [/QUOTE]Podobno picie wody niweluje zaparcia, a cukier, to chyba do smaku ![]() Fajny artykuł. Sama bym tak "pożyczyła książkę " ![]() Agatce pewnie minie to marudzenie i znowu będziesz miała pogodne dziecko U nas dzisiejsza nocka była rewelacyjna. Młoda poszła spać tradycyjnie o 21.30, potem papu o 3.40 i 8.50
|
|
#3454 |
|
Konto usunięte
|
A u nas młoda zjadła po 18, o 19 kąpiel, potem o 19:45 z trudem usypianie, pospała do 1 w nocy, jedzenie i histeria przy zasypianiu
Olaliśmy, zgasiliśmy światło i poszliśmy spać, to dziewczę też. No a potem o 5:30 am, odłożyłam do łóżka i spanie do 7:30. koło 9 jedzenie, 9:20 spanie AŻ 4o minut. Właśnie się obudziła. Na razie nie kwęka...
|
|
|
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
jak płacze oczywiście. z przemęczenia. nie będę brała na ręce i lulała, niech się nauczy, że inne miejsca też są do zasypiania.
może uda mi się, jak Kropce. Danielek wczoraj świetnie się zaprezentował ![]() właśnie mi się udało Ewcię spacyfikować. przez ostatnie 40 minut miała 5-minutowe napady płaczu, wyciszała się na dłużej lub krócej i zaczynała na nowo. smoczek wypluła xxx razy. pielucha, głaskanie, jeżdżenie wózkiem po domu (jak dobrze, że mam tę możliwość), różnice poziomów w pomieszczeniach (najlepsze są wertepy ), do tego cały czas rytmiczne "ciiiiiii" i padła. zakładam, że nie pośpi dłużej niż pół godziny, ale zobaczymy.
|
|
|
|
#3456 |
|
Rozeznanie
|
heeeeej
![]() witam mamusie ![]() pisze póki mała śpi, wiec narazie bez nadrabiania, jak mi wystarczy czasu, to się wrócę do Waszych postów nocka w miarę, tylko Róża wczesnie sie obudzila ale dlatego ze po kapieli malo zjadla kapiel o 22, jedzonko i spanko,pierwsza pobudka o 1.30!!!!!!!!! normalnie okolo 3 mi sie budzi... ale wystarczyl cycus i spala do 4 cycek i butla i potem do 7 spala, czyli normalnie ![]() teraz znowu usnela mi przytulona do klatki moze odnalazlam pozycję do uspokjania...usypiania..w yciszania..jak ona tak sie wtuli uszkiem to na pewno slyszy jak mi serce bije i moze to wlasnie ja uspokaja... w sensie ze wspomnienia ze stanu brzuszkowego jak zasypia odkladam do łóżeczka i o dziwo spi... ale odpukac ![]() dzis musze isc z nia kilka przystankow do banku zeby konto zamknac.. bo w oddziale obok mnie bank jest na 1p bez schodow a ja nie zostawie malej na dole samej. wole sie przejsc, pomimo ze pogoda srednia... pytanie mam w sprawie becikowego jak to jest? biore najpierw zaswiadczenie od lekarza i z tym do urzedu i co dalej? czy maz sam moze wypelnic dokumenty czy ja tez musze sie podpisac gdzies?? Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-07-29 o 10:20 |
|
|
|
#3457 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie mąż przywiózł dokumenty do domu, wypełniliśmy, ja podpisałam i zawiózł do urzędu.
|
#3458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą Daniel obudzony do jedzenia i tak na butli zasypia i nie je, więc nie ma to sensu. Poza tym wolę pobudkę ale żeby on się wysypiał i nie płakał ze zmęczenia. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21001190]dziewczyny lipcowo-sierpniowe podają przepis na zaparcia: łyżeczka cukru na 60ml letniej wody. Słyszałyście o tym [/quote] Działa łyżeczka miodu na szklankę wody. Działa cukier w mleku - mleka bezlaktozowe i bezsacharozowe powodują zaparcia, więc pewnie działa też łyżeczka cukru w wodzie.
|
|
|
|
|
#3459 |
|
Rozeznanie
|
echhh obudzila sie.. z krzykiem.. polulałam chwilke i odlozylam... moze zasnie na pare minut jeszcze, widze ze kocyk sie porusza...wiec pewnie nie...
|
|
|
|
#3460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Konsekwencją, myślę, można wszystko. Choć serce boli... _____________ Musieliśmy dziś po receptę iść, bo nam się mleko kończy. Młody wstał 6:20 i nie chciał zasnąć, marudził sobie pod nosem do 8:50, kiedy to wrzuciłam go w chustę i poszłam do poradni D. Zasnął już pod blokiem. A co lepsze spał całą drogę, w poradni też. Jak zawsze w wózku się obudzi, gdy do pomieszczenia wejdę, tak teraz nic... Kwadrans dobry tam byliśmy, a ten chrapał. Obudził mi się dopiero przed domem, w aptece gdzie wstąpiłam. Trochę mnie zmroziło, bo jak się budzi na spacerze wózkiem to kwęka zwykle, a tu nic... Porozglądał się, przytulił ponownie i tak sobie siedział. Wróciliśmy do domku, rozebraliśmy się, pogadaliśmy... Humorek miał super. W sumie łaziliśmy i spaliśmy tak godzinę. ![]() Tylko ciepło tak cholernie. Ja mam mokrą z przodu bluzkę, a on bodziaka. :/ Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-07-29 o 10:26 |
|
|
|
|
#3461 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziekuje pytam bo nie mieszkamy w miejscu zameldowań wiec trzeba jezdzic po kilkadziesiat km.... wiec pewnie bedzie musial jechac 2 razy na nasze kochane zad....ie
|
|
|
|
|
#3462 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20994763]No u nas zawsze zwiększone żarcie.
Czy wasze dzieci (te w 10-12 tygodniu) też tak strasznie machają rękami i nogami? Młodej to nawet w trakcie jedzenia łapki latają - np. odgina na bok i przygina tak, jakby nią machała...[/QUOTE] Moja macha rękami ale nie przy jedzeniu, jak je to czasmi po brzuszku sie głaszcze . A tak to żeby jej smoka wsadzić to ręce przytrzymywać muszę.[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20995212]Ok A dziewczę dzisiaj tatulkowi pysk skopało [/QUOTE]Ja ostatnio w nos pięścią dostałam. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21001190]dziewczyny lipcowo-sierpniowe podają przepis na zaparcia: łyżeczka cukru na 60ml letniej wody. Słyszałyście o tym ![]() [/QUOTE] A to nie jest tak że cukier powoduje zaparcia??Mi kazano odstawić słodycze jak karmiłąm bo mała zaparcia miała ![]() ![]() U nas też chyba już po skoku, mała była marudna przez dwa dni wczoraj już było ok ale nie chciałam przechwalić ale dzisiaj też już ma dobry humorek, śmieje się i grucha, w łóżeczku lubi ze szczebelkami gadać . Mała dzisiaj je mniejsze ilości mleka i robi dłuższe przerwy między jedzeniem
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() One się nie nadają do pokazania. Zresztą zobaczysz sama... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21000921]Dziewczę rano radośnie opluło ojca I w śmiech A teraz marudzi w łóżeczku. Gdzie się podziało moje pogodne dziecko? powoli dostaję *******ca.[/QUOTE]![]() Wierzę. Ja swego czasu dostałam. |
|
|
|
|
#3464 | ||||
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21001190]
http://partnerstwo.onet.pl/1620419,3505,1,artykul.html Polecam, nie ma to nic z macierzyństwem wspólnego, ale idea dla mnie super i tylko żałuję, że Wrocław daleko [/QUOTE]W tym arykule jest wymieniony mój wykładowca angielskiego z uniwerku )) jako anty-facet ;P przemily i bardzo kontrowersyjny gość ))A ta cala Mediateka jest jakies 15 min spacerkiem ode mnie - nawet nie wiedzialam ze takie cuś istnieje ![]() Cytat:
ja sie pewnie powtarzam do znudzenia, ale u nas na 90% problemow chusta dziala, a na pozostala reszte pierś:P to pewnie malo wychowawcze ale skuteczne ![]() Cytat:
![]() My wciaż sie nie możemy zorganizowac ze zlozeniem papierow. Cytat:
schemat mniej wiecej taki:-19:00 kapiel +karmienie=spanie -23:00 karmienie -2:00 karmienie -5:00 karmienie -7:00 pobudka+karmienie+spacer (odprowadzamy siostre do p-la). W dzien juz nie ma takiej regularnosci - jest karmiony nż. Przerwy miedzy karmieniami to średnio 2 - 2,5 godziny. Marzę o przespaniu 5 godzin ciągiem ![]() Cytat:
Cieszę sie, ze sprawdza wam sie chusta )) Ponoć te wynoszone dzieci sa spokojniejsze - bliskosc mamy, kolysanie podczas chodzenia, bicie serca i cieplo ciala sprawiaja ze dzieci czuja sie bezpiecznie i dobrze. My dziś tak szlismy rano na spacer: http://lh3.ggpht.com/_Ay051KYhrE0/TF...4/P1060160.JPG I tez sie grzejemy od siebie strasznie, dlatego miedzy siebie a Wita zawsze wkladam tetrówkę. No i zawsze ma krótki rekawek
|
||||
|
|
|
#3465 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rotateq to szczepionka doustna. Mój mały wciągnął ją w 5 sekund takze chyba mu smakowała ![]() Cytat:
Trochę mnie denerwuje to żucie bo cały zaśliniony jest, nio ale co zrobićCytat:
![]() ja nigdy nie zostawiam Borysa płaczącego. Jeśli tego potrzebuje to biorę go i tule do siebie. On zasypia zazwyczaj sam w łóżeczku ale jesli jest bardzo zmęczony to mu pomagam. Nie chce żeby stracił do mnie zaufanie.
|
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
nigdzie nie pisałam, że ją zostawię. nie biorę na ręce, ale głaszczę, tulę, miziam itp. to jej właśnie pomaga zasnąc gdy jest przemęczona. tyle tylko, że to trwa dłuuuugo.
|
|
|
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę mnie tu nie było- mieliśmy mały stres związany z tymi krwawymi nitkami w kupkach- ale na szczęście wróciła nasza pani pediatra i już jest ok mała ma po prostu słabe naczynko w pupci które podczas robienia kupek- a ona wtedy puszcza głośne bączki- po prostu lekko się nadwyręża i pęka. Dostałyśmy maść robioną i wit C oraz żelazo na anemię- bo wyszła nam lekka anemia.
Kornelcia też ani myśli się przewracać z brzuszka na plecki mimo że już skończone mamy 3 miesiące Generalnie niespecjalnie lubi leżeć na brzusiuKobitki powiedzcie mi czym mogę dopajać małą bo tak herbatki rumiankowej znać nie chce, wody samej też. A nadal nie chce zaakceptować flachy- pierwsze dwa mies życia nie było problemu a teraz nie ma szans- a mimo że karmię ją piersią chciałabym czasem gdzieś wyjść bez niej i nie latać na czas że się następne papu zbliża ![]() A właśnie jeśli chodzi o spanie w nocy u nas to wygląda tak że mała po kąpaniu i papu śpi 6 godzin a potem znów papu i 3- 3,5 godziny. Ostatnio dwa razy zdarzyło się że przespała ciągiem 7,5 godziny
Edytowane przez olivka_7 Czas edycji: 2010-07-29 o 12:00 |
|
|
|
#3469 |
|
Zadomowienie
|
witam.Wczoraj wykąpałam sama małą.Myslałam,ze będzie gożej.Teraz mam inny problem.Otóż córcia w dzien nie chce spać w łóżeczku.Woli u nas na kanapie.Nie wiem o co chodzi.Karmię ją na naszym lóżku,czekam aż zaśnie i odkładam do łóżeczka.Wtedy ona otwiera oczy i pospane.
Dziś maż trzymał ja na kolanach a ja do niej mówiłam.Pierwszy raz widziałam w jej oczach zadowolenie-jakby chciała powiedzieć:JAK JA SIĘ CIESZĘ,ZE JEST MAMUSIA I TATUŚ.Niestety tatusia widzi żadko
W końcu się doczekałam Michalinka jest już na świecie Edytowane przez iza240 Czas edycji: 2010-07-29 o 12:04 |
|
|
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
Moja często robi to samo- więc na razie pozwalam jej spać w ciągu dnia u nas na łożku- ale czasem- coraz częściej udaje jej się usnąć w łóżeczku.
|
|
|
|
#3471 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
w końcu ma zarwane noce
|
|
#3472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale na szczęście udało mi się zaliczyć ponad godzinny spacer ![]() jesteśmy na etapie skoku 8 tygodnia - ale poczytałam co mnie czeka następnym razem i mojej Zuzi coś się chyba pokićkało bo już teraz odkryła że można piszczeć w niebogłosy
|
|
#3473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślicznie. Młody też miał dziś krótki rękawek. Tylko czapeczkę mu założyłam, bo łepetynka na wierzchu była, a po 8 było chłodno. I spodnie zakładam, w taką pogodę, bo nogi wystają. Plus skarpety oczywiście. Jak będzie cieplej to nogi gołe zostaną pewnie. Tylko czy mu sie ta chusta nie odciśnie? ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Już lepiej działa mizianie, bujanie itd. |
||
|
|
|
#3474 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() szkoda z tymi foteczkami....normalnie bym druknela i do albumu rodzinnego wkleila moj babiniec z wizazu ![]() Cytat:
troche trwalo zanim maly zalapal, ale teraz to prawdziwa przyjemnosc, dzisiaj bylismy na zakupkach, maluch zasnal, ja obie rece wolne, kregoslup nie boli, naprawde warto... chusty mi sie bardzo podobaja, ale ja jakas kanciasta jestem i maly cos siega mi do polowy twarzy, wiec z chusty korzysta malz ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21000921]Dziewczę rano radośnie opluło ojca I w śmiech A teraz marudzi w łóżeczku. Gdzie się podziało moje pogodne dziecko? powoli dostaję *******ca.[/QUOTE]bankowy skok, a moze to zabki?? juz nic mnie nie zaskoczy a woda z cukrem jak najbardziej, ten sposob preferuja polozne w Norwegii, tak radz sobie tutaj z kolkami, moj Stefek pare godzin po porodzie dostal juz w strzykawce do picia gotowy roztwor glukozy z woda
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
||
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak przewidywałam, Ewcia pospała pół godziny
![]() wybudziła się zaraz po tym, jak przyszła moja mama, więc to ona próbowała ją uciszyć. po nieudanych próbach zapytała mnie, o której mała jadła. ja na to, że za wcześnie jeszcze bo jadła o... (tu podałąm godzinę) i co się okazało? że mi się pokićkało, właśnie mijała 3 godzina i Ewcia głodna była. to chyba z niewyspania. zresztą ja zawsze noga z matmy byłam ![]() po kolejnym karmieniu zostawiłam młodą mamie i wyrwałam do pracy po papiery do zusu i na małe zakupy. mama miała plan uśpienia Ewci w wózku, na brzuszku. dzieć trochę protestował, kwękał, ale bez histerii. wystarczyło 10 minut klepania po pampku. wróciłam, a ona jeszcze śpi
|
|
|
|
#3476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziś rano teśc przywiózł mi paczke od małża z nosidełkiem miedzy innymi - własnie wsadziłam w nią małą - usneła moment przytulona do mnie a mnie aż głupio bo mam rece wolne ![]() ja mam model Active i jak na ostatnie 15 minut noszenia jestem zadowolona - mała chyba tez ![]() teraz na zakupy nie musze taszczyc fotelika - mam oczywiscie nadzieje że młoda zawsze bedzie tak zadowolona jak teraz ![]() Zreszta od kilku dni młoda i tak nie za bardzo na rączki chce - woli w wózku leżec no i gada gada i gada bez konca a jak juz to własnie sie przytulic no i teraz ma okazje bo trochu marudna była ![]() ale od kilku dni i tak pieknie przesypia dnie i noce lub własnie rozmawia ze mną . dziś obudziła sie o 7mej i jeszcze pół godziny coś mi tłumaczyła ![]() A tak młoda śpi w nowym nosidełku
|
|
#3477 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zazdraszczam ![]() Cytat:
![]() nie bylo zle ale wolimy z tatusiem rozumiem ze wolisz karmic leżąc? ja tez, jakos na siedząco nam nie wygodnie.... jak daje butle to juz siedząc oczywiscie, staram sie mala odkladac za kazdym razem jak mi zasnie... roznie to jest z nia... czasami budzi sie ale jak odczekam jej ych ech... to zdarza sie ze sama zasnie a jak nie to biore i jeszcze raz odkladam...Cytat:
![]() co te mamy maja w sobie..? |
|||
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21001190] http://partnerstwo.onet.pl/1620419,3505,1,artykul.html Polecam, nie ma to nic z macierzyństwem wspólnego, ale idea dla mnie super i tylko żałuję, że Wrocław daleko [/QUOTE]Bardzo fajny pomysł Cytat:
My dziś byliśmy u angielskiego pediatry na pierwszej wizycie.Facet rzeczowy ale niezbyt miły.Przetrzymaliśmy Olę 4 h bez jedzenia bo cały czas spała w foteliku.Ja jeszcze zaliczyłam sklep i nowy kostium kapielowy na moje balony kupiłam. A teraz spbie śpi na brzuszku i pierdki ida. Stwierdziłam, że częsta,czasem ulewająca sie kupa moze być wynikiem nadmiernego spożywania kompotu i jabłek gotowanych. |
|
|
|
|
#3479 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
, a teraz piszę sobie o której jadł, bo inaczej bym się pogubiła ![]() Super że zasnęła Ale jak tak na nią patrzę to jednak wolę chustę, bardziej otula malucha właśnie
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-07-29 o 18:51 |
||||
|
|
|
#3480 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam synergy, sprobuje trzasnac foteczki ![]() a moj Stefanek znowu tak sie ekscytowal tlumaczeniem po swojemu, ze znowu sie okrutnie zakrztusil ulewajacym sie mleczkiem (noskiem poszlo, buzka), biedunio a placze przy tym jakby go obdzierali..a nie lezal, tylko byl w pozycji polsiedzacej na lezaczku, nie wiem czemu tak ma
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:03.

Olaliśmy, zgasiliśmy światło i poszliśmy spać, to dziewczę też. No a potem o 5:30 am, odłożyłam do łóżka i spanie do 7:30. koło 9 jedzenie, 9:20 spanie AŻ
4o minut. Właśnie się obudziła. Na razie nie kwęka...

schemat mniej wiecej taki: