|
|
#3751 |
|
Szanelowa Madżesti
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
a czy Ty już wybielałaś ząbki czy masz takie naturalne bo cholerne ładne, białe są
![]() bo moje krzywulce niestety są z natury żółte a podobno pół roku po zdjęciu aparatu nie powinno się wybielać ale nie wiem czy to prawda? |
|
|
|
#3752 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem dlaczego tak...
Właśnie już z jedną dziewczyną na ten temat rozmawiałam ![]() Mniej więcej od pół roku używam pasty lacalut white i sama nie wiem kiedy to się stało że się wybieliły. Co do wybielania rozmawiałam z dentystką dzisiaj, pytałam o te preparaty domowego użytku. Powiedziała by się wstrzymać bo zęby póki co są wrażliwe to raz. Dwa, muszę wyleczyć wszystkie ubytki. Trzy, najpierw zdjąć kamień z zębów I dopiero wtedy o wybielaniu preparatami mogę myśleć. Także jeszcze sobie trochę poczekam :P ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Poza tym ja nie piję kawy, herbaty, rzadko alkohol, no i popalam ale to też nie nałogowo, jednego papierosa zapaliłam w zeszły piątek :P Poza tym przy aparacie zdecydowanie częściej myłam zęby więc to też mogło mieć wpływ. |
|
|
|
#3753 | |
|
Zakorzenienie
|
Muszynianko, ja też pokazywałam Twoje zdjęcia rodzicom i siostrze. W Poznaniu też robisz karierę
Zasłużenie!Przekleję to co napisałam na wątku samoligaturujących: Cytat:
|
|
#3754 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Przenoszę się tutaj z wątku o polecanych ortodontach, bo i ja niedługo będę "aparatką" ![]() Zdecydowałam się na leczenie u dr Moszyńskiego w krakowskiej ortomanii. 17 sierpnia separacja, 26 klejenie górnego łuku. Wybrałam zwykły, tradycyjny aparat metalowy, zresztą dr sam powiedział, że taki najlepiej poradzi sobie z moją wadą. Trochę później założę dół, bo mam dosyć problematycznego zęba, który jeszcze nie pozwala na leczenie ortodontyczne (źle wypełnione kanały, ząb czterokanałowy, poprawianie tego, co poprzedni dentyści spartaczyli, możliwa resekcja i generalnie rock and roll Zresztą dr powiedział, że będę musiała mieć jakąś płytkę przy górnych zębach, bo zachodzą one mocno na dolne i mogłabym uszkodzić dolny łuk aparatu. A tą płytkę można założyć dopiero, jak te górne w miarę się podprostują. Więc....dół akurat sobie poczeka, przy okazji wyleczę mojego kochanego czterokanałowca, a za górę zabieram się niebawem! Strasznie się cieszę! Chociaż trochę też boję. Dlatego myślę, że wizyty tutaj będą mnie podtrzymywać na duchu ![]() Żałuję tylko, że zdecydowałam się na to dopiero teraz, mając prawie 29 lat (chociaż wcześniej też działałam w tym temacie - najpierw plastikowy "smoczek" w dzieciństwie i nakaz gryzienia marchewki, potem aparaty ruchome w podstawówce, które narobiły mi więcej szkody niż pożytku, więc się zraziłam... potem jeszcze konsultacja u jakiegoś ortodonty, który kazał wyrwać 5 zdrowych zębów, na co się wówczas nei zdecydowałam - i chyba dobrze, bo teraz pan dr nie kazał usuwać ani jednego!). Kurcze, a tak wogóle to muszę chyba poczukać przy okazji wątku okulistyczno - soczewkowego, bo jakby było mało zębowych atrakcji, to dziś moje oko postanowiło odmówić współpracy i obudziłam się jako cyklop
|
|
|
|
#3755 |
|
Zadomowienie
|
Blaagam, pomocy. Niedawno, po obiedzie poczulam cos dziwnego przekezdzakac jezykiem po moim krzywulcu. Myslalam, ze zostalo cos "na potem"... Patrze do lustra, a tu taki widok. http://img842.imageshack.us/i/imagene.jpg/ gumka mi sie calkiem przesunela... Co zrobic? Jechac do orto? Od 2 sierpnia idzie na urlop... A ja sie nie znam, nie wiem czy to cos powaznego. Wiem ze mam zamek inny niz na reszcie zebow, ale o gunke chodzi. Myslalam ze drut tez troche poszedl w dol ale chyba nie. Co robic? Sorry za jakosc zdjecia i sposob w jaki je wstawiam ale jestem poza domem i pisze z komorki
|
|
|
|
#3756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nic nie mów, mam ochotę ten niedorobiony kawałek "plastiku" czy co to tam jest wywalić i nigdy więcej na to nie patrzeć Pominę, że wywołuje u mnie odruch wymiotny i mnie ciągle mdli, a przez najbliższe trzy miesiące kazała mi nosić non stop z pominięciem jedzenia/picia gorących rzeczy/mycia zębów ![]() A w ogóle to bym się pochwaliła zdjęciami zębideł, ale mój tel robi niewyraźne, a rodzice zabrali aparat na wakacje i wrócą za tydzień
|
|
|
|
#3758 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
Świniaczek weź przestań...
Ja mam go nosić tylko na noc przez rok... Mówi że u mnie cofnięcie wady jest raczej niemożliwe. Ale jeśli jestem w domu żebym nosiła. I noszę bożę jak to g.......... ciśnie :[ :[ :[ :[ :[ |
|
|
|
#3760 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze no nie wiem, moze ten drut tak od poczatku nie byl "wlaczony"? To zdjecie zaraz po zalozeniu. Przepraszam za jakosc, wszystko z komorki
Nie wiem czy cokolwiek widac... W ogole wstyd, takie krzywulce wrzucac... http://img443.imageshack.us/i/57870239.jpg/ ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Waham sie czy jechac... Jutro mija tydzien od zalozenia a ja juz bym byla drugi raz awaryjnie (bylam w poniedzialek na przycieciu druta), nie chce zbytnio denerwowac orto :P no ale z drugiej strony jak wyjedzie na ten urlop i bede tak siedziec... no sama nie wiem... |
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Denerwować orto, kobito płacisz jej grubą kasę a ona powinna się cieszyć i cię cmokać w tyłek jako swojego klienta :P!!! jedź.
|
|
|
|
#3762 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Wszystko jednak minęło samoistnie (woskiem nie obklejałam, bo i tak by mi się tam nie trzymał)- jęzorek się przyzwyczaił
|
|
#3763 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę jechać, zauważyłam jeszcze, że mi chyba szkliwo pękło. No tego do szczęścia brakowało, naprawdę... A wolę być spokojna i wiedzieć co i jak, a nie denerwować się i stresować przez 2 tygodnie ponad... szczególnie z moją wrodzoną hipohondrią :P A orto czy będzie, to jest pytanie... On ma jakoś dziwnie godziny przyjmowania wyznaczone, raz tak, raz tak; trzeba będzie dzwonić rano i pytać co i jak, no ale może się uda :P
Edytowane przez wysysaczkatlenu Czas edycji: 2010-07-29 o 23:23 |
|
|
|
|
#3764 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny,dlugo nie pisalam bo w sumie to nie bylo za bardzo o czym,nie mialam zadnych pytan,wszystko przebiegalo bez problemu.w kwietniu mialam zakladana gore a 26 lipca zalozono mi wreszcie dol
no i w ten sam dzien po zalozeniu odlecial mi ostatni zamek z 6tki tam gdzie powinien byc pierscien tylko to jest koronka wiec zamiast pierscienia mam jakas rurke i ona zleciala z druciku podczas jedzenia.na drugi dzien poszlam i orto zalozyl ponownie,podobno to wina tego ze to na koronce i ona inaczej przyjmuje klej itd,teraz staram sie tym zebem mniej gryzc bo boje sie ze bedzie czesciej sie odklejac...jak myslicie?czy ktoras miala taki problem?no i odrazu po zalozeniu booooli.caly czas boli,nie moge gryzc,caly czas czuje ciagniecie zebow....grrrr czego wogole nie odczuwalam przy gornym aparacie.aha i jeszcze jedno,orto mi chyba zapomnial przyciac drucik bo dopiero w domu zauwazylam ze dosyc sporo wystaje no i kaleczy mi policzek,robilam juz 3 podejscia aby ten drucik obciac cazkami ale nic z tego nie wyszlo.czego mam uzyc aby to obciac bo nie chce mi sie latac z taka blacha rzecza do orto.jutro postaram sie wkleic fotki.pozdrawiam.
|
#3765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie traktuj tego jako błahostkę i śmigaj do orto- niech Ci podetnie, co byś mogła normalnie funkcjonować .
|
|
#3766 |
|
Rozeznanie
|
Z uwagi na to, że jestem jeszcze laikiem w kwestii aparatów (zakładany będę miała najprawdopodobniej we wrześniu) chciałabym się od Was dowiedzieć o taką rzecz - czy na aparacie porcelanowym też się zakłada gumeczki? Czy to jest tylko opcja dla metalowego?
![]() Za porcelanowy 2200 zł to dużo? czy mieści się w normie? ![]() z góry thx za info
|
|
#3767 |
|
Konto usunięte
|
Jako, że bardzo mi się nudzi w nocy a spać nie mogę to strzeliłam sobie fotę
Jako, że pojawiło się trochę nowych osób to wrzucę foty z całego leczenia chociaż Muszynianki nie przebiję jeśli chodzi o element motywacyjny Brakuje jednego zdjęcia, wiem, że na 100% robiłam sobie już jedno z kolczykiem ale gdzieś wsiąkło. Może jest na drugim kompie ale niestety się do niego nie dostanę. Tragiczny osad między zębami, szczególnie dolnymi Ale za 3 tyg idę na czyszczenie I będzie ładnie.1986rybka to chyba normalna cena za porcelanę. Oczywiście, że zakłada się gumki. I nie daj sobie wmówić, że mają sens tylko przezroczyste lub białe! Możesz szaleć z kolorami ile wlezie. Ja na jednym zdjęciu mam fioletowe a mam aparat szafirowy Później już ligatury metalowe bo na takich pracuje moja orto.
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-07-30 o 05:22 |
|
|
|
#3769 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A za metalowy hypoalergiczny zapłacę min. 1500 zł.Muszynianko, zakładałaś kolorowe ligaturki, czy ten szary to taki 'najzwyklejszy'?
Edytowane przez 201707171013 Czas edycji: 2010-07-30 o 11:35 |
|
|
|
|
#3770 |
|
Raczkowanie
|
martwię się trochę... ściągam aparat w poniedziałek a moje zęby wyglądają tak :
|
#3771 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tyle ode mnie...
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ja na początku zakładałam przezroczyste ale farbowały to nosiłam szare ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- 1000days a jak będą zdejmować osad? W nocy zdjęłam retencyjny aparat i rzuciłam nim bo szału dostawałam |
|
|
|
#3773 |
|
Konto usunięte
|
A ma któraś z Was zdjęcie jak wygląda aparat bez kolorowych gumek? Wiecie taki zwykły
|
|
|
|
#3774 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3775 |
|
Konto usunięte
|
Czyli już na zakładaniu aparatu mogę poprosić o kolory?
|
|
|
|
#3776 |
|
Raczkowanie
|
oczywiście bynajmniej ja mogłam od razu i wydaje mi się że wszędzie tak jest ;p
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
No pewnie że tak :P
Możesz nawet jakieś fantazyjne gumki prosić, mój kolega miał na przemian zółte i niebieskie, albo górne żółte dolne niebieskie - barwy swojego klubu
|
|
|
|
#3778 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny ..co myślicie o moich zębach ? [pare postów niżej]
bo ja mam mieszane uczucia jak tak patrzę na Wasze ząbki. Wy macie takie cudowne ...a ja... nie wiem sama..;/
|
#3779 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki
Na początek wezmę delikatne żeby te moje krzywizny nie rzucały się bardzo w oczy Jeszcze 6 dni
|
|
|
|
#3780 |
|
Zakorzenienie
|
No co, ząbki jak ząbki
masz po prostu małe zęby a duże zamki, jak zdejmiesz aparat będą wyglądać pięknie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.

Zasłużenie!

<no może przesadzam>

. Wszystko jednak minęło samoistnie (woskiem nie obklejałam, bo i tak by mi się tam nie trzymał)- jęzorek się przyzwyczaił