|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Fajne te puzzle, dzisiaj tez zamówie...zamiast maty, ciekawa rzecz. Zeberka, - z ktorej strony zamawiałas? bo ja widze takie...
http://allegro.pl/item1168061437.html i takie http://allegro.pl/item1122781966.html
#302 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Aldii już doczytałam, że się nie znalazła... wielka tragedia dla rodziny to musi być... nie rozumiem dlaczego dziewczyny wracają same, nad ranem
![]()
#303 |
Zakorzenienie
|
Zebcia sciagam z niej ta siersc i to wszystko.Nic jej od niej nie bedzie,niech sie zaznajamia z zarazkami
![]() Youyou wspolczuje przezyc.Na pewno bardzo sie wystraszylas,ja tez pewnie polecialabym od razu do lekarza brrrrr. Najwazniejsze,ze lekarz was uspokoil,ale na wszelki wypadek poszlabym jednak do neurologa ![]() Fajne butki,myslalam,ze to beda takie matrialowe trampki ![]() Tajgabajga na poziomie naszych 6-latkow ![]() ![]() ![]() Karola jak nocka minela ? Pantee ![]() Tak jak piszesz,to moze byc po szczepieniu,ale ja raczej bym sie sklaniala do reakcji po jedzeniu,lub,ze mala sama sie niechcacy (np. przez sen) urazila w to oczko Bardotka chyba jeszcze jej nie znalezli.Wczoraj opublikowali filmik z kamer przemyslowych i szukaja jednego kolesia.A swoja droga,to troche mnie wkurza ta sprawa,bo codziennie jest masa zaginionych mlodych dziewczyn,a oni tak bardzo szukaja tej jendej.Ciekawe kto to jest,albo jakiego radnego to corka ?! Przykre to,ze tak bardzo sie skupiaja na tym 1 przypadku.Jakos innych tak nie naglasniaja i nie wyznaczaja nagrody.....strasznie to niesprawiedliwe Edytowane przez aldii Czas edycji: 2010-07-30 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Zadomowienie
|
Kancia nieźle sobie Tomek radzi, mój też na początku podciągał nóżki, ale nie bardzo wiedział co zrobić z rączkami
![]() A u nas z wykładzinami odwrotnie - mieliśmy w poprzednim mieszkaniu u teściów i ze względu na to że Michał ma alergię na roztocza stwierdziliśmy, że tutaj będą panele. Na razie młody ma rozłożony koc i niestety trochę się na nim ślizga, a w zasadzie w większości przemieszcza się po panelach. Teraz z niecierpliwością czekam na puzzle takie jak pokazywała w linku Bardotka A co do głosu z z przyjemnością posłuchałam ![]() ![]() Kwiat kalafiora mieliśmy podobną sytuację, tyle że od razu dostaliśmy skierowanie do kardiologa, nie wiem co tu do rzeczy ma morfologia ![]() Myślę, że nie powinnaś się martwić, bo okazuje się, że dość często u niemowlaczków występują tzw. szmery fizjologiczne i to nie jest nic groźnego. Poza tym u młodego na razie jest jeszcze dziurka w serduszku (też standard), która powinna zarosnąć do 1 roku życia (jest jakiś mały odsetek ludzi, którym nie zarasta). Na kontrolę mamy się zgłosić za pół roku Youyou nie mieliśmy takiej sytuacji. Ale Ty najlepiej znasz swoje dziecko i skoro to nie jest normalne, to powinnaś to sprawdzić. My byliśmy tutaj http://www.centrumzdrowiakobiet.pl/ ale szukaliśmy przychodni pod kątem usg przezciemiączkowego. Oczywiście badanie też wykonywał neurolog, bardzo miły, rzeczowy. Podobno niezła jest przychodnia na Koszykowej, ale na NFZ niestety trzeba poczekać sporo na wizytę Kamyk u mnie pewnie też wystarczy mleczka tylko na powrót z pracy i na rano, a w nocy pewnie będę musiała dawać butlę, tym bardziej że jak na razie budzi się 2x w nocy, a przed pójściem spać dostaje butlę z mm Wczoraj się zdziwiłam, bo standardowo zrobiłam mu 150 ml (zazwyczaj był problem żeby nawet tyle wypił) a on wypił i chciał jeszcze. To dorobiłam 60 ml i pewnie jakby było jeszcze ze 30 to też by wypił ![]() Karola na szczęście nie mam do czynienia z klientami, mój wydział jest taki bardziej obsługowy na potrzeby wewnętrzne firmy, więc powoli będę się mogła z powrotem wdrożyć. Niestety nie będę mogła wchodzić na wizaż ![]() ![]() Pantee ![]() Bardotka thx za info odnośnie puzzli, ucieszyłabym się jakby dziś przyszły ![]() A zakwasy to chyba tylko rozchodzić ![]() A moje dziecię to się już wyspało... po 10 min drzemki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
Youyou ale przezycia! W spółczuje, tez pewnie od razu bym do szpitala jechała...oby wszystko było dobrze i wiecej sie to niepowtarzało ![]() Fajne trampki ![]() Bardotka jaki rachunek ![]() ![]() Kamyk, szkoda, ze mleczka masz malo na noc...ale dobrze, ze chociaz ma na rano ![]() Dzisiaj mielismy pobudke o 6.00 ![]() ![]() Miłego dnia!
#306 |
Wtajemniczenie
|
Aldii wydaje mi się, że chcą działać szybko, bo mają świeże nagranie i jest teraz duża szansa, że ktoś go rozpozna, później może być ciężko....
poza tym na pewno rodzina zawiadomiła media, wiem, że niektóre rodziny tego nie robią bo boją się, że młoda "uciekła" i będzie wstyd...,że jakieś brudy z tego wyjdą itp., niestety ale tak jest....
#307 |
Rozeznanie
|
Dzieńdoberek!
Aldii - nocka minęła tak se. Pięknie spał do 1. Co wchodziłam to inna pozycja. W końcu w łóżeczku ma o wiele więcej miejsca niż w kołysce. Od 1 zaczął się wiercić, dostał mleczko i dalej poszedł spać. Niestety po godzinie zaczęły się jęki, stęki, popłakiwania, wypluwanie smoczka, szukanie go, więc go wzięłam do siebie, bo byłam wykończona tym bieganiem. Może dzisiaj będzie lepiej ![]() Dzisiaj lub jutro wykańczamy pokoik małego. W weekend wkleję zdjęcia. Dziś zamierzam nagrać filmik jak leń nie chce się ruszać na brzuszku. A wieczorkiem do fryzjera ![]() Miłego dnia.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Hej mamusie
![]() Zaprojektowałam sobie taką pieczątkę ![]() Do moich scrapowych wytworów, ale chyba zamówię Paulinie bodziaka lub koszulkę z takim napisem... Mam na rano i na popołudniu... Cycem karmię, jakbym ściągała to chyba bym oszalała...
#309 |
Zakorzenienie
|
youyou mój jak coś bardzo chce "butelkę, zabawkę" to się tak dziwnie trzęsie główką i rączkami....a poza tym od małego boi się schodzić po schodach:/ w 80% jak schodzę z nim w dół, rzadziej jak do góry to robi się cały sztywny,znieruchomiały i stęka...wyczytałam na internecie że zdarza się coś takiego u niemowląt na coś co się boją, jest to wstrzymanie oddechu..nie leczy się tego, przechodzi samo z wiekiem...podobnie reaguje jak szybko podnoszę go do góry i się np. w ten sposób nim bawię -to podoba mu się, ale po chwili się robi sztywny..dlatego my się tak rzadko bawimy...
na krowe jeszcze czekam...a mam ochotę na te puzzle ![]() wiecie co-9 sierpnia wracam do pracy, później 2 tyg Tż zostaje z małym w ramach urlopu wypoczynkowego, więc o ile dobrze spojrzałam w kalendarz o 23.08 Emi zostaje "sam"...mam w mieście żłobek prywatny, ale nie chce go tam zostawiać, chociaż mama od urodzenia Emilka o nim wspomina...jakiś miesiąc temu dałam ogłoszenie w internecie,że szukam opiekunki-zgłosiło sie nawet sporo babek, mówiłam o tym mamie /mieszkamy razem w domu, więc opiekunka by siedziała u nas/u niej w domu/no i nie bardzo jej się to widzi, że jak to obcą babę do domu itd. no to jej powiedziałam,że do żłobka go na pewno nie oddam.../mama pracuje we własnym sklepie,w swoim lokalu i od parunastu miesięcy zbiera się żeby skończyć interes a lokal wynająć/na drugi dzień przyszła do mnie i stwierdziła,że może ona by została z Emilkiem a lokal wynajęła, no ale że musiałabym jej trochu kasy sypnąć no bo nie wiadomo jak z tym lokalem za ile wynajmie i w ogóle-stwierdziłam,że OK w końcu wolę zaufaną osobę niż obcą, a wiadomo że musi mieć jakaś kasę...no i tak zostało-ja szukam w internecie najemcy-niestety, jak na razie bezskutecznie ![]()
#310 |
Zakorzenienie
|
Poza tym zamiast wprowadzić żółtko, to musimy na gwałt sprawdzać Bebilon... W sumie drugi raz, ale tamta próba była nieudana, bo Paulina nie chciałą tego pić... Teraz będzie dostawałą z kaszką... Zwlekałam z tym za długo...
Jak nie wyjdzie, to poproszę mamę, żeby nam Bebilon Pepti wypisała, bo do pediatry dopiero 19 sierpnia idziemy.
#311 |
Zakorzenienie
|
Addicted a moja odwrotnie wie co zrobic z raczkami,a dupka lezy
![]() Bardotka w przypadku tej dziewcyzny,chyba na nastepny dzien po zaginieciu,prezydent miasta wyznaczyl nagrode 20tys.W Sopocie jest masa zaginionych i jakos nie slyszalam wczesniej,zeby prezydent wyznaczal nagrode....W tym przypadku jest za duzy szum wokol tej sprawy i na pewno nie jest to jakas tam zwykla panienka,ktorych ginie mnostwo Karola do 1 to i tak niezle ![]() ![]() Kamyk swietna piecztka.Nadruk na koszulce bedzie jeszcze lepszy Patinka no rzeczywiscie mama wymysla.Znajdz ta opiekunke i postaw ja przed faktem dokonanym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 | ||
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za słowa pociechy
![]() dziś jestem nieco spokojniejsza, poczytałam trochę w necie i takie otrząsanie się jest często przy robieniu siusiu, tak jak pisała kamyk, muszę poobserwować Filipa uważniej. znalazłam też neurologa prywatnie to się umówię na wizytę w przyszłym tygodniu.. Też sobie myślę że to może jakiś skok rozwojowy bo zauważyłam że od wczoraj jest jeszcze bardziej zainteresowany światem, jakby dopiero się obudził i wszystko pierwszy raz widział.. dosłownie przy noszeniu na rękach to cały się wierci i głowa mu chodzi na wszystkie strony z rozdziawioną buzią ![]() ![]() jak rano leżał na macie to zrobił kilka obrotów 360stopni żeby wszystko dokładnie pooglądać. Tak sobie tłumaczę że to może układ nerwowy musiał się rozładowywać bo zdobywał nowe umiejętności.. no i te częstsze pobudki w nocy... ![]() ![]() Cytat:
ale on ma trochę inne spojrzenie bo sam urodził się w zamartwicy... i przez to np. jak był malutki to często mdlał, wystarczyło go podnieść do góry i zmiana ciśnienia powodowała mdlenie... Teraz chłop jest zupełnie zdrowy, podobno ma tylko jakieś szmery w sercu ale lekarze mówią że wiele osób to ma i to nic groźnego... także on takie "odchyły" od normy traktuje z wielkim spokojem.. Cytat:
![]() Po zabawie z psem myję mu tylko rączki.... ![]() a butki to skórzane i meega wygodne, polecam, bo przecena w Ecco -30% ![]() addicted to wizaz do pracy w poniedziałek?? ![]() ![]()
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
No właśnie? Nie może? Mój TŻ sobie świetnie radzi, faceci sobie radzą z dziećmi...
#314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, no z tatą bym go nie zostawiła na cały dzień-chwilę tak, ale nie dłużej-po pierwsze nie umie nic przy dziecku zrobić, jedynie jak go bierzę na chwile to się z nim pobawi, pojeżdzi wózkiem itp., po drugie boję się go tak zostawiać, bo siostrzenica nie raz zostawała z nim a on wychodził np. do łazienki, kuchni a ona później w ręce miała jakieś jego lekarstwa, a ostatnio to wzięła jego długopis i dzignęła sobie do oka-mój tata nie ma wyobraźni i nie potrafi przewidzieć co taki mały brzdąc może zrobić-a jakby poszli jeszcze do garażu to by pewnie śrubki zjadł i tata by nie zauważył-mówie tu oczywiście cały czas o tacie, nie o Tż...
Edytowane przez patinka_ Czas edycji: 2010-07-30 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Wtajemniczenie
|
Aldii chyba masz rację, bo rodzina to jakaś mocno przy kasie musi być, teraz czytałam, że rozważali porwanie dla okupu
![]() dobrze, że te nasze dziewczyny są małe co to będzie później, chyba zaczynam pomału rozumieć moich rodziców ich strach przed puszczaniem gdzieś w nocy itp. youyou a no przy tym sikaniu to moja też się tak wzdryga ![]() ![]()
#317 |
Zakorzenienie
|
Pantee z tej pierwszej
![]() Aldii tyle, ze ja niecierpie kudłów...to ja już wole kurz żeby lizał niż kudły tego śmierdziucha... jeszcze to menda nie pies ciągle ucieka... nie wiadomo gdzie się włóczy i z jakimi innymi mendami. Musiałabym go myć co 2 dni... Potrafi uciec na bezczelnego jak drzwi otwieramz małym na rękach- wyczuwa kiedy ma okazje.... albo na smyczy się wyrwać da rade jak chce. Już w ciązy mnie wkurzał starsznie, bo mnie wywrócił 2 razy zimą jak go wyprowadzałam... i jeszcze jak na niego chcesz krzyknąć opieprz... albo nawet pogłaskać go ktoś chce to potrafi posikiwać... i jak tu go lubić? Moja babcia go lubiła do czasu ![]() I nikt mi nie wmówi, że kudły są spoko i dzieci się zaznajamiają z zarazkami jak je liżą ![]() ![]() Patinka to faktyznie nie miło się zachowała... ludzie raczej jak mogą wolą dzieci z rodziną zostawić niż w żłobku... tym bardziej babcia:| Puzzle są fajowe i nie drogie a mały zajęty nimi konkretnie ![]() Dostawłam Blender wygląda fajnie...wypróbuje dopiero jutro, bo na dziś ma już otwarty wczorajszy obiadek... Dostałam paczke z hippa w sumie już 3ecią. Był w niej cm do mierzenia bobasów(taki do przyczepienia do ściany), i obiadek po 7 msc królik z warzywami i pomidorami. |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Wtajemniczenie
|
Piszecie o tych puzlach piankowych.Ja je mam p Oskarze nie używane,bo...te drobne elementy mnie wkurzały i wyrzuciłam je
![]() ![]() ![]() Oski biega już sam na kibelek,ale przeważnie wtedy jak już kupka wychodzi i pobrudziła majtki.Trudno....ważne,że kuma o co kaman ![]() Ale teraz jest już kolejny problem.Oski od tygodnia ma gradówkę w oku.Dostał antybiotyk w maści,ale to nie pomogło. Czy któraś z was miała kiedyś coś z tym do czynienia??I zna domowe metody na pozbycie się tego ![]() Dennis za to ma się super!! ![]()
#319 |
Rozeznanie
|
bardotko aldii ja tez wczoraj na trojmiescie czytalam o tej dziewczynie i ogladalam film z tej kamery przemyslowej. Znam te uliczki bo jeszcze w ciazy tamtedy chodzilam ale tak jak Aldii pisze mnostwo ludzi ginie i jest cisza. Tym bardziej ze chyba rzeczywiscie sa kasiasci skoro Rutkowski jest wmieszany w to. A teraz w trojmiescie mnostwo przyjezdnych,imprezy alkohol ta laska i tak chyba dlugo szla bo jak z Sopotu to na filmie jest w okolicach Jelitkowa-oby sie znalazla cala i zdrowa bo nawet nie chce myslec o mysli matka w takiej chwili.
kamyku projekt super- ![]() karola napewno dzis bedzie lepiej,Adas musi sie tez przyzwyczaic,trzymam kciuki sens sliczne zdjecia A Ty jestes lasencja Edytowane przez tajgabajga Czas edycji: 2010-07-30 o 10:48 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Patinka widać miała nadzieję, że jednak nie bedziecie chcieli...ale to glupie jest
![]() Sensuel ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
odpada, odpada-nami się nie zajmował /ja z siostrą/to bym go z wnukiem samego nie zostawiła-chociaż nie powiem -bardzo go lubi i chętnie go bierze bawić się itd. no ale my mówimy o opiece na dłuższy czas-paręnaście miesięcy-a nie na jeden dzień..
#324 |
Wtajemniczenie
|
Patinka ja Cię rozumiem, ale może twoja mama nie jest jeszcze gotowa na zostanie pełnoetatową babcią? Pewnie jest ok 50 a w tym wieku to ludzie mają jeszcze prawo do swojego życia, mówisz, że prowadzi sklep pewnie tym żyje spotyka się z ludźmi ma się czym zając, nie możesz mieć do niej pretensji, że nie chce zrezygnować ze swojego dotychczasowego życia i siedzieć w domu z małym dzieckiem-sama wiesz jakie to czasami trudne-
A, że powiedziała, że może zrezygnuje z biznesu to nie powiedziane, że podjęła taką decyzję, przemyślała i stwierdziła, że nie chce rezygnować z życia... teraz rodzina tż już ją "osaczyła" i pewnie dlatego delikatnie Ci napomina o tym żłobku. Porozmawiaj z nią na spokojnie i nie narzucaj jej swoich decyzji, nie możesz jej zmusić i mieć do niej żalu ![]()
#325 |
Zakorzenienie
|
Skoro mam blender to jutro będzie na obiadek to:F:
Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem Składniki: - 1 marchwi (60g) - ziemniak (50g) - łyżeczka posiekanego pora (70g) - łyżeczka kleiku kukurydzianego - łyżeczka masła - 100ml wody - 1 żółtka. Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy - oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku Tylko nie wiem czy pora u nas zastane jutro:P |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
Patinka poza tym, ża mama może jeszcze nie być gotowa, to ja np. mojej teściowej nie dałabym Pauliny na wychowanie. Opieka nad takim maluchem, to jednak ciężka praca, a moja teściowa jest osobą schorowaną. Ona by się chętnie Paulą zajęła, ale to by było nierozsądne z jej strony. Obie babcie nie powinny dźwigać, a obie to robią. Teściowa potrafi się chwycić za Paulinę w foteliku samochodowym
![]()
#327 |
Zakorzenienie
|
Bardotka no to teraz juz mampewnosc,ze to nie jakas tam pierwsza lepsza zaginiona
![]() Fajne tenisowki sa w nowej kolekcji adidasa - zwykle szare i tylko maja paseczki po bokach.Jak znajde jakis link to wrzuce Mi sie wydaje,ze Patinka ma prawo miec troche zalu do mamy.Skoro nie chce sie zajmowac wnukiem,to niech jej to powie wprost,a nie jakies dziwne uniki robi.Ja bym sie wkurzyla... Zebcia 2 lata to jeszcze bardzo mlody pies,no ale widac,ze kompletnie nie ulozony ![]() My nie mamy dywanow,a mala zawsze lezy na macie i zwierzaki maja na nia zakaz wstepu.Generalnie poki co nie sa mala specjalnie zainteresowane Sensuel a co to jest gradowka ? To to samo co jeczmien ? Jesli tak,to z domowych sposobob znam pocieranie zlotem Mamy taka sama hustawke,tylko rybki inne |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeżeli chodzi o wypowiedź kamyczka-to wiadomo w każdym wieku zdrowie może szwankować, ale przynajmniej na razie mój Emi nie potrzebuje gonienia za nim itd. nawet nosić go nie trzeba więc akurat tu nie o zdrowie chodzi...a przecież wiadomo,że dwudziestki na opiekunkę nie wezmę "bo zdrowa" ------------ w końcu dzisiaj kupiłam http://allegro.pl/show_item.php?item=1168808643 trochu babski wzorek ale przynajmniej nie całe różowe....:/ a innych wzorów nie ma już od paru tygodni na allegro:/
Edytowane przez patinka_ Czas edycji: 2010-07-30 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Zadomowienie
|
Sensuel tż miał gradówkę i to co najmniej 2x w odstępie kilku lat i niestety usuwana chirurgicznie, to dziadostwo ponoć lubi się odnawiać co jakiś czas
![]() ![]() Patinka nieciekawa ta sytuacja z mamą, mogła od razu powiedzieć że się nie zajmie, a nie robić jakieś nadzieje Lecę dalej myć puzzle, bo dziś kurier przywiózł (miałaś rację Bardotko, że pewnie dziś będą ![]() Kamyk fajna pieczątka |
![]() ![]() |
![]() |
#330 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.