|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
a ja własnie pochłaniam ciastka co se zrobilam
![]() Wogóle cały czas mi sie chce cos piec
|
|
|
|
#2132 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
To moja mama nadawała imiona po aktorkach i aktorach zagranicznych. I dobierała pod względem charakterów. Ja mam Patrycja po jakiejś tam Patrycji, która była bardzo wyzwoloną kobitą, pyskata i generalnie lepiej nie być moim wrogiem. No i w sumie częściowo sie sprawdziło hehe. Wtedy Patrycja to było baaardzo rzadkie imię i jedyną ksywkę jaką dostałam od koleżanek to Patriszja. Miałam całe życie długie i czarne włosy i należałam do jak to mój wujek określał szkieletorów. Wieczna niedowaga i takie tam, wiec byłam porównywana tez do Morticii z Rodziny Adamsów. Jednak nigdy z powodu imienia nie miałam problemów. Ja to się raczej lubię wyróżniać z tłumu, więc nawet jak komuś coś nie pasiło to zawsze znalazłam sposób, żeby się taka persona skutecznie odczepiła. Teraz jestem Pati, ale szlak mnie trafia jak idę ulicą i słyszę za sobą Patrycja, odwracam się, a to nie do mnie. Niestety teraz nawet Patrycja jest popularna.
---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Ja dziś po śledziach w śmietanie i kolejnym koktajlu różności. Teraz mam ochotę na kanapkę z twarożkiem wiejskim z miodem. |
|
|
|
#2133 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam imię nietypowe, nigdy nie było na nie mody, często ktoś pyta o jego genezę i takie tam. Ja je bardzo lubię i cieszę się, ze nie mam na pierwsze tak, jak na drugie (to początkowo miało być moje pierwsze imię), bo tak to bym zawsze była którąś tam x z rzedu w klasie czy w grupie na studiach.
Moj ostatni posiłek był o 18 z groszami i teraz już tylko picie, bo trzeba odpokutować tę bułkę z masłem. Edytowane przez Mantequilla Czas edycji: 2010-07-30 o 23:05 |
|
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba tez musze zacząc mniej jesc i przede wszystkim nie na noc Bo znowu bede wielka piłka ![]() A jak masz na imie /-imiona jesli mozna wiedziec
|
|
|
|
|
#2135 |
|
Zadomowienie
|
Byłam w środę u dr dał mi skierowanie na badania, i powiedział ze jak przyjdę 11 . 08 to zrobi mi usg , wtedy będę miała 6tc, a 4 od zapłodnienia
![]() Ciekawa jestem co z tą płcią, bo owulacja była prawdopodobnie 14 lipca, a przytulanko 12 i 14. I teraz jest pytanie , które były pierwsze ![]() Imiona które nam się podobają dla chłopca to Mieszko lub Tymon, a dla dziewczynki była Gaja, ale chyba nam przeszło, lub Dobrusia po mojej babci ![]() Dziewczynki ciężką macie pracę? Ja się obawiam jak będzie przyjęte to że na przełomie sierpnia i wrześńia chciałabym iśc na zwolninie, gdyż pracuję w przychodni, a wtedy się zacznie sezon grypy, nie ma co ukrywać... |
|
|
|
#2136 |
|
Raczkowanie
|
Od jakiegos czasu jestem an diecie i tam sie nie je takich rzeczy jak biale pieczywo czy masło, wiec dla mnie to cos do odpokutowania
![]() Pierwsze imię wole na razie w tajemnicy zachowac, drugie to Agnieszka, w moim pokoleniu bardzo popularne imię. Ja mam pracę biurową i o zadnym platnym zwolnieniu nawet nie mam co marzyć. Dlatego będę pracowac, dopóki sił starczy. |
|
|
|
#2137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Ci chodzi o to, że praca nie jest uciążliwa, to możesz powiedzieć, że kręgosłup Cię boli i nogi Ci puchną od siedzącej pozycji, lekarze raczej nie robią problemów z L4 Tylko najlepiej nie przyznawać się pracodawcy do skończenia 3 miesiąca, bo może jeszcze wtedy zwolnić z byle powodu. Jeśli ktoś na umowę na czas określony to muszą przedłużyć do dnia porodu Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2010-07-30 o 23:23 |
|
|
|
|
#2138 |
|
Wtajemniczenie
|
dziś cały dzien jest mi smutno, a do tego okropnie się czuję, prawie nic nie moge jeść i czasem mam jakieś kłujące skurcze w szyjce macicy, ale żadnych plamien na szczęście nie. Jestem rozbita i cąły dzien leżałam lub spałam,
mam naprawdę złote dzieciaki, bo praktycznie same sie soba zajmowały ( wiedzą juz od paru dni o maluszku i się cieszą) .
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-07-31 o 11:01 |
|
|
|
#2139 |
|
Raczkowanie
|
Aja, alezy w jaki sposob jestes zatrudniona, mi nie przysluguje zadne platne zwolnienie
|
|
|
|
#2140 |
|
Zadomowienie
|
No tak, jak się nie jest zatrudnionym na podstawie Kodeksu Pracy, tylko Kodeksu Cywilnego (np. um. zlecenie, o dzieło itd.) to się właściwie jest w czarnej d... ze zwolnieniami lekarskimi płatnymi. Coraz więcej pracodawców tak zatrudnia pracowników, głównie ze względu na koszty.
|
|
|
|
#2141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ciesze się że wreszcie mogłaś się uspokoić i że wszystko ok ![]() a kiedy można poznać płeć? W którym tygodniu? To my za to mamy imię dla chłopczyka: Mateusz ale nie mamy dla dziewczynki chyba będę musiała przejrzeć księgę imion i poczytać.Wczoraj poszłam znowu spać o 21 ) chyba pójdę zrobić sobie śniadanie.
|
|
|
|
|
#2142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a wczoraj spędziłam cały dzień z moja 1,5 roczna bratanicą, kurczę ona taka grzeczniutka jest ale jednak wieczorem czułam zmęczenie i padłam jak mucha, jednak przy takim dziecku trzeba się sporo nachodzić . najlepsze było jak koło 16 złapał mnie taki śpioch że nie mogłam sobie poradzić, wzięłam ją na łóżko, włączyłam bajki i pozwoliła mi zdrzemnąć się nawet chwilkę a dziś w planach sprzątanie wrrr, nie chce mi się |
|
|
|
|
#2143 |
|
Wtajemniczenie
|
to ja na śniadanie zrobiłam wypasioną jajecznice z szynką i co? Zjadłam może dwie łyżki i podziękowałam
zjadłam samą bułkę z masłem. Na drugie śniadanie przygotowałam sobie jogurt śliwkowy z musli i sama też dodam jakieś płatki do niego ale to jak nabiore ochoty ![]() Mojemu odwidziało się imię Mateusz bo już w rodzinie jest jeden Planuję kupić księgę imion tylko nie wiem którą ![]() http://allegro.pl/item1132443329_ksi...o_dziecka.html czy ta http://allegro.pl/item1164039585_ksi...nski_opis.html aaa i znalazłam taką książkę jeszcze http://allegro.pl/item1160189900_gdy...haye_nowa.html i teraz nie wiem czy kupować tą Ciężarówką... czy tą co podałam Wam linka co sądzicie o nich? Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2010-07-31 o 09:52 |
|
|
|
#2144 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=blackrose4u;2104675 1]to ja na śniadanie zrobiłam wypasioną jajecznice z szynką i co? Zjadłam może dwie łyżki i podziękowałam
zjadłam samą bułkę z masłem. Na drugie śniadanie przygotowałam sobie jogurt śliwkowy z musli i sama też dodam jakieś płatki do niego ale to jak nabiore ochoty QUOTE]Witajcie! Ja też zjadłam tylko bułkę z masłem na śniadanie, bo oczywiście mdłości mam nadal, cały czas praktycznie ( a na początku tygodnia myślałam, że juz przeszły ). Nie było mnie parę dni, a tu TYLE czytania. Nie będę nadrabiać,bo nie mam siły. Co do imion to tylko mogę powiedzieć, że mi się podoba Kajetan, Szymek i Mikołaj, a żeńskie: Wirginia, Weronika i Sandra. Coś się zawsze wybierze. Nie wiem jeszcze co mój mąż na to, ale i tak ja zdecyduję
|
|
|
|
#2145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak tylko ze jest to karalne jesli pracodawca powinien zatrudnic wg przepisów KP a zatrudnia wg przepisów KC wiem cos o tym dosc siedze w kadrach i sama mam pracownikow,niektorzy pracodawcy poprostu tak robia bo bardziej ekonomiczne jest dla nich zatrudnic kogos na umowe zlecenie niz np.na czas okreslony![]() U nas dzis taka piekna pogoda a ja juz na nic niemam sil naprawde nieweim co mi dolega :confused : dlaczego tak dlugo plamie???Boje sie najgorszego,brzuch mnie nie boli czasami zakluje ale nie boli tak jak na @ ,mam metlik w glowie miala ktoras z was tez tak????
|
|
|
|
|
#2146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mozna obie odpoczywac do woli i kiedy sie chce i to Wam polecam... Zebyscie sie kobity oszczedzały i wylegiwały ile wlezie i wykorzystywały to ze jestescie w ciazy ![]() Ja juz sobie nie moge pozwolic na tego typu luksusy Mały berbec nie da pospac popoludniu tylko kaze sie bawic i tyle... Ja dziekuje bogu ze nie mam mdłosci Cytat:
To jest chyba normalne... Z tego co słyszałam to niektóre dziewczyny maja takie plamienia... A ile dni juz tak masz...??? |
||
|
|
|
#2147 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dziś na sniadanie suszone krążki ananasa bio i wiśnie w czekoladzie
aha i troche migdałów bio tez skubnęłam kurczę, kiedy mi przejda te mdłości? wydaje mi się, że w poprzednich szybciej mi przechodziło
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#2148 |
|
Zadomowienie
|
MONIKA1850 - jeśli jesteś niespokojna, to zadzwoń do swojego gina, może Ci co nieco wyjaśni i uspokoi Cię. Stres nie jest teraz wskazany
A co do braku sił, to mogę Ci powiedzieć, że większość kobiet w ciąży żyje jak niemowlęta: śpią i jedzą. Ja też nie mam ochoty na nic innego, nawet na spacer, który by mnie dotlenił i może pokonałby senność na jakiś czas Jeść mi się chce co 2 godziny, a śpię po 5 godzin dziennie, nie mówiąc o wczesnym chodzeniu do łóżka do wieczorem. Także tylko spokojnie Co do imion, to my szykujemy się na bliźniaki, bo oboje mamy w bliskiej rodzinie Więc dla dziewczynek: Zuzia, Malwinka, Florentynka, a dla chłopców: Maciuś, Wojtuś, Igor ![]() Szczerze mówiąc, to wolę mieć jedno dziecko jako pierwsze, bo będzie nam ciężko z dwójką na sam początek, ale wiadomo - będziemy kochać podwójnie Przerażają mnie kosmiczne ceny ubrań ciążowych. Przeglądałam kilka stron i bluzki zaczynają się od 50-60zł wzwyż Na listopad będę musiała kupić już sukienkę ciążową, bo idę na imprezę jubileuszową. Och...Mam nadzieję, że zwykłych sklepach z odzieżą ciążową są przeceny i coś ładnego sobie upatrzę. Edytowane przez brązowiutka Czas edycji: 2010-07-31 o 11:18 |
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem akurat z tej drugiej strony, bo jestem pracodawcą, ale zatrudniam samych facetów chodzi o to, ze my mamy pracę tak naprawdę niepewną, albo zlecenie jest, albo go nie ma. Mamy małą firmę budowlaną, wiesz ja zatrudniam na zlecenie. I tak jak biorę kogoś nowego to i tak zdziwienie, że w ogóle umowę daję. Z reguły na budowach pracują na czarno. Teraz i tak jest dobrze, bo umowa zlecenie liczy się do lat pracy jeśli są odprowadzane składki, a ja im odprowadzam.Chyba mają dobrze skoro dzwonią do mnie i pytają się czy jest miejsce dla nich jak wiedzą, ze coś podłapałam
|
|
|
|
|
#2150 | |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry Dziewczynki
,a ja dziś znowu od mdłości dzień zaczęłam, ale u mnie to widzę, że mdłości oznaczają że muszę coś zjeść... Potem już lepiej się czuję. Co do imion to my chłopca na bank Wojtuś nazwiemy, a dziewczynka, to nie wiem, może Helenka. W sumie i tak czuję, że chłopak będzie więc nie rozmyślam za bardzo nad damskim imieniem ![]() Cytat:
Ja też tak miałam- brzuch mnie nie bolał, a tylko plamiłam. Jak poszłam no wizytę to gin mi przepisał duphaston 3x dziennie na te plamienia. Ale wcale mi nie pomogło- dalej plamiłam i to coraz bardziej. Na szczęście mój gin kazał mi przyjść po tygodniu do kontroli z tymi plamieniami i dał mi zwolnienie dwa tygodnie. Zaraz jak tylko dwa dni w domu zostałam i nic nie robiłam- żadnych stresów, wysiłków itp to mi przeszło. A w sumie plamiłam już ponad dwa tygodnie... Nic się nie martw, tylko odpoczywaj i się nie stresuj, bo u mnie te plamienia to jak nic z tego były. |
|
|
|
|
#2151 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj bez humoru...
na nic smaka nie mam chyba znowu makaron z sosem, łeeee. milego dnia
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
aja1 no powiem ci ze ja mam tez samych chlopow
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie muszę się wziąć za fakturki, bo jutro do teściowej jadę i nie będę miała czasu, a tak mi się nie chce.
|
|
|
|
|
#2154 |
|
Raczkowanie
|
no ja niestety jestem zatrudniona na pdst. KC, wiec jest jak jest.
Na śniadanko były kabanoski drobiowe bez cukru i konserwantów i do tego własnoręcznie robione malosolniaki- pycha. A co do ubranek, to moja mam ma zachowanych mnóstwo ubranek, które sama dla mnie i mojego rodzeństwa robiła, gdy byliśmy malutcy, oprócz tego będziemy mieli tez po dziecku znajomych. Myślę tez, ze będę buszować po second- handach z dzieciowymi ciuszkami. Czekaja nas spore wydatki i na razie nie będzie nas stać na jakieś droższe ubranka. |
|
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie dobrze że mamy zatrudnione pracowników bo inaczej moje zwolnienie w ZUSie byloby podejrzane
bo przeciez jak właściciel choruje to firma stoji a tak ludzie pracuja a ja moge odpoczywacCzarna a jak ty sie czujesz?twoje plamienia ustaly?dlugo je mialas?mocno? |
|
|
|
#2156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie myslalam narazie o zwolnieniu ale lekarz sam stwierdzil ze wypisze wiec niech pisze bede odpoczywac ile wlezie Wstyd sie przyznac ale zjadlam pol pudelka ptasiego mleczka slodkie za mna chodzi!!!!!Wszystko pojdzie w uda
|
|
|
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak by w Polsce można było rodzić ze znieczuleniem to wtedy bym może nie myślała o cc
|
|
#2159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurczę a mnie od słodkiego odrzuca, albo owoce, albo coś pikantnego bym jadła |
|
|
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem trochę w kropce jeśli chodzi o pracę, często o tym myślę,
z jednej strony jestem mocno związana z pracą, nie potrafię sobie wyobrazić jak to jest tak się nie pracuje tylko siedzi w domu ![]() Z drugiej wiem, że będę musiała z maluszkiem posiedzieć trochę czasu w domu. Dziwne to wszystko ![]() Mam nadzieję, że jak się maleństwo urodzi to mi się coś pozmienia i nie będzie mi żal pracy i tego co się z nią wiąże
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.

mam naprawdę złote dzieciaki, bo praktycznie same sie soba zajmowały ( wiedzą juz od paru dni o maluszku i się cieszą) .

ciesze się że wreszcie mogłaś się uspokoić i że wszystko ok
chyba będę musiała przejrzeć księgę imion i poczytać.
zjadłam samą bułkę z masłem. Na drugie śniadanie przygotowałam sobie jogurt śliwkowy z musli i sama też dodam jakieś płatki do niego ale to jak nabiore ochoty
).
:confused :
A co do braku sił, to mogę Ci powiedzieć, że większość kobiet w ciąży żyje jak niemowlęta: śpią i jedzą. Ja też nie mam ochoty na nic innego, nawet na spacer, który by mnie dotlenił i może pokonałby senność na jakiś czas
Na listopad będę musiała kupić już sukienkę ciążową, bo idę na imprezę jubileuszową. Och...